PDA

View Full Version : Въздушен филтър, свещи



deks777
19-06-2007, 00:22
Във всички форуми сързани с газови уредби пише, че въздушния филтър се сменя по често при каране на газ. Аз съм с газов инжекцион /това едва ли е от значение де/ и филтъра е на около 10 000 вече. Е то е време и за масло и за филтър, но така и така се сетих реших да питам: при по често каране на газ на колко е добре да се сменя филтъра. За свещите също: не съм и поглеждал даже с какви съм. Имам минимално тресене ва ДВГ на бензин, на газ след последните настройки също е минимално. Само на моменти се появяво по осезаемо за секунда и това е. Но все пак ако сменя въздушния филтър и това го има пак какви свещи препоръчвате при условие че карам 90% от времето на газ? Цената има значение. :D

Crusader
19-06-2007, 09:00
Бе твърди се че на газ филтъра се сменял по-често, ма тва според мен не е толкова необходимо, ако го правиш на 10 К /както е на бенз/ си е напълно нормално. Имай в предвид че по-честата смяна на филтър се отразява добре на ДВГ, от към дълговременност на употреба, ма то така си е с всички горива. А за свещите, слагай каквото е предписал завода производител /мисля в твоя случай НЖК/ и няма да имаш ядове стига да са оригинални свещите. На последък много се рекламират разни марки и модели "специално за газ" - личното ми мнение е че това е пазарен трик, няма свещ която да работи на бензин, а да не работи на газ!
За твоят двг, мисля че има и Денсо, а цената май беше към 15-20 кинта коплекта /тва е по спомени/ - което си е направо ефтинко.
Боксеровите ДВГ, доста често имат подобни сътресения, един от факторите за които са свещите, така че смяната на свещите почти задължително ще се отрази в положителна посока.

deks777
19-06-2007, 21:45
Благодаря. Смятам и двете да направя. Те свещите май са си добре, но може едно денсо да взема за проба. А сега си погледах филтъра - ми мръсен си е. Е не е като този с който дойде от Италия, но все пак е мизерен и ще го сменя утре още. Интересно е обаче че италианския е с мрежа отгоре, а тоя дето са ми го слагали в сервиза - без. Утре ще видим за разликата....

JORDI
20-06-2007, 10:42
Само в допълнение да вметна, че карайки повече на газ свещите имат по малък живот отколкото ако се кара само на бензин,но това не се отразява същественно на разходите :!:

Lame_0ne
23-06-2007, 03:37
Относно моя филтър, днес го погледнах и му нямаше нищо или по-точно не знам какво трябва да му е, беше си здрав чист и на място :D :D :D Почти на 9К е трябва ли да го смена задължително?

JORDI
23-06-2007, 12:23
Почти на 9К е трябва ли да го смена задължително?
Задължително не съвсем но препоръчително да :!: Въпрос на преценка съобразно състоянието на фитъра и режима на работа на мотора :!:
Това ,че е чист означава, че си карал колата в чиста и слабо запрашена среда! При дълъг пробег микрочастици /невидими с просто око/ се набиват във филтъра и оказват влияние върху паленето,разхода на гориво и др. :!: