PDA

View Full Version : 50 години Giulietta Sprint



alfamilano
18-05-2004, 09:07
http://auto.dir.bg/picesm.php?id=10106!

Един автомобил, който и днес не изглежда старомодно на пътя, чукна половин век – Giulietta Sprint. Спортното купе на Alfa Romeo и вариантите му берлина и спидер бяха изключително популярни и в Европа, и у нас. Собственици на автомобила са били такива известни личности като кинозвездите София Лорен и Джина Лолобриджида. Фирмата е произвела над 131 000 берлини и 17 000 спидера. В линиите на актуалната днес Alfa GТ спокойно могат да се проследят “родствени” връзки със Sprint, същото важи за “гените” на берлината, запазени в Alfa 156.

На 19 април, през 1954 година, когато идоли в света на киното са Марлон Брандо и Антъни Куин, в музиката Бил Хейли и Елвис Пресли, а Толкин представя, прославилата ги трилогия “Властелина на пръстените”, на автосалона в Торино дебютира Giulietta Sprint.

Под капака отпред е разположен двигател с ходов обем 1290 куб.см, два горни разпределителни вала и максимална мощност 65 к.с. С него колата с лекота постига шеметните за времето 165 км/ч максимална скорост. Дизайнът е дело на Нуцио Бертоне и Франко Скалионе, пътническата формула е 2 + 2. Габаритът на колата е около 4-е метра, а дългото междуосие от 2,38 й осигурява много добра стабилност на пътя. Линията на колата е сдизайн, който спокойно може да се определи като “евъргриин”, отпред изгледът се доминира от типичната и днес хромирана V-образна радиаторна решетка.

Само след година, отново на автосалона в Торино е представен вариант берлина, а през есента във Франкфурт гордо е изложен вариантът спидер, дело на Джан Батиста Фарина. През 1956 г. идва специално подготвения за състезанието Mille Miglia вариант Giulietta Sprint Veloce. Вратите и капаците на този автомобил са от алуминий и заедно с другите намаления на масата, колата тежи само 720 кг. Двигателят е вече с мощност 80 к.с., максималната скорост 170 км/ч.

На 24 юни 1959 г. на пистата в Монца е представено второто поколение на автомобила, направено от Джорджето Джуджаро. Колата вече серийно има качествата на предишната “бегачка” Veloce, която във второто си поколение вече е с мощност 96 к.с. и максимална скорост 175 км/ч. Още по-добър вариант е предложен от Загато – Giulietta SZ, с мощност на двигателя 100 к.с.

През юни 1962 г. името Giulietta е заменено с Giulia, а двигателят на серийното изпълнение вече има мощност 92 к.с. В този вариант автомобилът е произведен в повече от 224 000 екземпляра. В чест на колата от 15 май до 20 юни тече месец на чествания, сред които се отличават специалната изложба “Джулиета и нейното време” в Милано, както и тържественият концерт на открито пред Миланската скала