PDA

View Full Version : Важен съвет за спирачките (според мен)



gigi
28-07-2005, 01:23
Тъй като по голямата част от колегите са рацери и то големи, и им трябват перфектни спирачки а естествено и на другите драйвери, ще ви кажа какво ми се случи снощи. Та взимам аз на баща ми ланчатта и нали бензина ми на аванта ръчка колкото мога. Та ефекта от ръчката беше че трябваше да удара много рязко спирачки поне на два пъти, но на третия колата не ще да спира едвам припомпах на бързо и спрях почти в бронята на едно бмв. отбивам аз и какво да видя спукан спирачен маркуч. А се каня да ги сменям тия маркучи от 1 година. Прекръстих се и бавно към вкъщи. Та си мислех после добре че успях да спра все пак а и това не стана да речем с 150км\ч извън София като трябва да се спре рязко. Днес си смених маркучите и единият струва 12лв.
Съвета ми е тъй като колите са ни стари, който има възможност да си смени проклетите маркучи за 24лв което става за 30мин да ги сменя за да е сигурен че няма да се получи като при мен, и то слава богу че стана това в софия с не много висока скорост и не на баща ми че като го знам.

pumukle
28-07-2005, 11:54
Подобно изживяване имах и аз миналата есен с на жена ми 145-цата...
Прибира се тя от работа и виждам,че си е спряла колата на улицата, а имаме подземен гараж.
Питам я защо...тя ми каза, че изгоряла лампата на гаража и я страх сама на тъмно...та отидох аз да и вкарам колата и да сменя крушката....и такааааа....спускам се аз с мръсна газ надолу /а е доста стръмно/ и незнам защо реших да намаля скоростта малко по-рано,а не както обикновено в последния момент пред насрещната стена....ииииииииииииии......ужас!!! педала пропада....колата не спира...оттам ръчна.....волана на ляво...и сптях странично на 5 см. от стената!!!! не е истина как се вцепених!!!
Какво се оказа....
единия спирачен маркуч се спукал....спирачната течност изтекла, докато жена ми се прибирала от работа.....и естествено за да е максимално гадно всичко и датчика за нивото на спирачната течност се беше спекъл нещо и не подава индикация на таблото.....
Та така....оттогава ми е за урок и поне веднъж месечно проверявам нивото на спир. течност и подвижността на поплавъка на датчика за нивото и.
А не ми се мисли какво щеше да стане ако ме беше домързяло да вкарам колата в гаража...защото всяка сутрин жена ми като тръгва за работа кара и детето на детска градина.....като обикновено тръгва от нас с въртене на гуми /защото обикновено закъснява, а и по принцип кара много лудо/ и след 50-тина метра излиза на доста натоварен главен път, където прави ляв завой, като за целта спира рязко за да отдаде предимство.....нали се сещате без спирачки как щеше да връхлети върху някой.....само като си помисля и ми призлява! :bored:
Така,че тези неща се случват и зависи само от нас чрез елементарни и не скъпи профилактични действия да предотвратим големи трагедии!
Аз мисля, че на всеки 5-6 години трябва да се сменят спирачните маркучи!

aav
28-07-2005, 12:10
съвсем случайно при мен се получи следното:
нивото на спирачната течност е такова, че при рязко потегляне и спиране, както и много голям наклон, лампата присветва. това в началото ми се стори досадно, но това ми е идеален начин за всекидневен тест на датчика, лампата, спирачната течност, маркучи и т.н.
всички семейни и приятелски автомобили се сдобиха с тази "екстра", става много лесно с капкомер. като се вози нов човек и веднага реагира, че спирачките не са наред, като му обясня за какво е това иска и на неговата. Лампичката напомня че ще трябва и да се спира...

street_fighter
04-08-2005, 01:00
да разбирам ли че когато светне лампата за спирачките има спукан маркуч,освен накладки примерно

Bobo
04-08-2005, 01:02
да разбирам ли че когато светне лампата за спирачките има спукан маркуч,освен накладки примерно

Лампата свети само ако има спад на нивото в казанчето и/или ако има разлика в наляганията на предния и задния кръг на спирачките. Ако имаш спукан маркуч ще ти пропада педала първо и после като изгуби течност ще светне лампата :wink:

П.С Ако си с АБС няма да свети за разлика в налягането :!:

street_fighter
04-08-2005, 01:03
да разбирам ли че когато светне лампата за спирачките има спукан маркуч,освен накладки примерно

Лампата свети само ако има спад на нивото в казанчето и/или ако има разлика в наляганията на предния и задния кръг на спирачките. Ако имаш спукан маркуч ще ти пропада педала първо и после като изгуби течност ще светне лампата :wink:

мерси дано не се случва,ще ги проверя тези маркучи чи лошо иначе

Bobo
04-08-2005, 01:06
Маркучите на спирачките се познават дали са заминали като ги огънеш максимално ако се виждат пропуквания в обвивката е добре да се сменят (имам предвид като на стара гума) :wink:

gigi
04-08-2005, 01:09
Значи лампата на ръчната светва, а не тази за изтъркани накладки, но ако имаш книжка виж то си пише че се получават и разминавания. Ако нямаш отвиваш на казанчето капачката и гледаш поплавака да е в най ниско положение и на свалена ръчна гледаш коя лампа светва, тамън ще видиш дали работи. Но светнели лампата положението е зле я имаш за едно две спирания я не. А маркучите няма какво да им гледаш те не дават вид за спукване. :wink:

Venci
04-08-2005, 09:50
Според мен може и да има вероятност видимо здрав маркуч да направи беля, но старият маркуч си се познава като го огънеш няма как да не се видят нацепванията при стапрателен оглед.