PDA

View Full Version : Колата ми се държи странно



Slavi-Lancia
31-07-2005, 22:13
Здравеите колего от клуб Алфа. Аз съм член на клуб Ланча но реших да потърся помощ при вас защото в нашия клуб никои не се е сблъсквал с такъв проблем и неможе да ми даде точен отговор. Става въпрос за моита Ланча Дедра-1.6 която много зле и се отразява спускането от балкан, проблема е следния когато слизам на скорост от балкан е нормално колата леко или малко да припуши когато и дадеш газ вече на равното, но при мен това е нещо ужасно ,неможете да си представите за каква пушилка става въпрос когато по равното дам газ и взема да ускорявам след мен е непоносимо (значи за да ви се изясни картинката си представете дима от 3 трабанта които пушат яко) ,абе зад мен неможе да се кара направо е като в мъгла. И това трае 2-3 километра като постепенно се изчиства. Ясно ми е че тва е пушек от масло но от къде го смуче тва масло!? Иначе като си я карам по равното не пуши като я форсирам пак не пуши, колкото и да я настъпвам по равно и по баир в каквито и обороти да я вкарвам не пуши, но слизам ли надолу е ад. Смених гумички на клапани и пак нищо, компрсията е идеална за всички цилиндри, свещите ми са бели без нагар без никакви признаци на масло по тях ,колата си върви идеално, имаси динамика ускорява си идеално , но това чудо вече 2 години немога да установя от къде е. Масло ми гори около 1 литър на 10000км. и то 10w40 но разхода му изцяло зависи от това колко често карам по балкани. Ималя някои идея от вас какво може да е тва чудо ,накрая ще излезе няква пълна щуротия но докато я хвана ще ми стопи нервите. Благодаря предваритлно!

hf hpe
01-08-2005, 00:22
проверил ли си картерната вентилация да не е запушена
1.6-цата има една серпентина по която трябва да кондензират маслените пари от картерната вентилация
имаше колега от форума с подобен проблем и се оказа точно запушена картерна вентилация

valjo
01-08-2005, 00:24
това адски напомня на проблема, който имаше stefi


там се оказа пластината в капака на клапаните нали ?

valjo
01-08-2005, 00:29
темата е тая, и като гледам и симптомите са същите...
тогава Еньо го оправи ;)

http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=1307

а в тази е описано решението
http://www.alfaromeo-bg.com/forum/viewt ... bb866ee38c (http://www.alfaromeo-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1825&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=5a5402113a3552d1bf51f4bb866ee38c)

Slavi-Lancia
01-08-2005, 15:20
Колеги, маркуча ми за картерните газове е чист но в него няма маслоуловител явно някои го е изкормил, но съм пробвал да се спускам по баир с откачен маркуч тоест да не може да смуче от него масло евентуално, откачих също и маркуча които влиза под дроселната клапа защото и тои идва от картера, и пак пуши никва промяна, а иначе от маркуча за картерните газове нито духа нито излиза пушек като работи колата, което говори че няма изпускане на компресия, но това пушене вече незнам къде да го търся.

hf hpe
01-08-2005, 18:02
... а иначе от маркуча за картерните газове нито духа ... като работи колата....

ето тук нещата нещо не са като хората
че не трябва да пуши през картерната вентилация нетрябва,
но за духане трябва да духа, точно това е и целта на картерната вентилация

от движението на буталта нагоре и надолу се получават завихрания на въздуха и точно поради тази причина картера на автомобилът е отворена система, а не затворена такава
явно при спускане на принудителен празен ход в картерното ти пространство се получава наляхгане което вкарва масло в горивното пространство или го вкарва по някакъв начин в гориво въздушната смес

за мен проблема ти е или запушена картерна вентилация или заминали(или натрошени) сегменти

Slavi-Lancia
02-08-2005, 09:10
А дали е възможно да са запекани маслени сегменти? казвам запекани щото не ми се ще да са счупени :naughty: И съм чувал че ако се накиснат с газ за горене се оправяли. Някои от вас чувал ли е за този трик а още по добре ако някои го е пробвал да каже наистина ли има ефект. Но ако бяха сегменти колата щеше и по равното да пуши :roll: Предавам се ще акам :dyrvo_v_kenefa: :wallbash:

hf hpe
02-08-2005, 10:33
А дали е възможно да са запекани маслени сегменти? казвам запекани щото не ми се ще да са счупени :naughty: И съм чувал че ако се накиснат с газ за горене се оправяли. Някои от вас чувал ли е за този трик а още по добре ако някои го е пробвал да каже наистина ли има ефект. Но ако бяха сегменти колата щеше и по равното да пуши :roll: Предавам се ще акам :dyrvo_v_kenefa: :wallbash:
аз имах скоро случай с запечени сегменти
и хем бях извадени буталата и ги киснах 3 дена е кореселин, бензин, даже и такова за чистене на дигателите и резултат нулев
комплект сегменти за твоята кола струват 55лева, и ако си грамотен да ги смениш сам всичко ще ти се върже около 100 лева(все пак трябва да смениш и гарнитура на главата)

и пак ти повтарям провери дали не ти е запушена картерната вентилация
каза че си проверявал през отдушника че не излизат пари, провери какво е положенито през отвора на маслената щека

Slavi-Lancia
02-08-2005, 11:37
....и там си е добре от щеката съвсем леко лъха, абе от одушника духа съвсем леко , но тоя маркуч съм го свалял 100 пъти да го гледам ,свалял сам и тва чудо дето е хваното за двигателя дето се държи за него маркуча, мислех данеби то нещо да е запушено ,но се оказа че в него няма нищо освен една предпазна преграда която явно пази да не хвърля масло директно в тая тръба. Другото което ми прави впечатление е че като бях свалил картера веднъж, има една тръбичка от тоя одушник която стои постоянно потопена в маслото и то на много ниско, бях намислил да я махна но като помислих малко за какво може да е установих че явно нарочно е потопена в маслото за да може зимно време например като загасиш колата да неможе през одушника да засмиква въздох и да вкарва влага в картера. А по въпроса за сегментите, ако наистина намеря начин да установя че е от тях ще си ги сменя сам ама с новите нямали да стане по зле, като се има предвид че цилиндрите имат вече няква елипса на износване а леглата на сегментите в буталата сигурно и те са се поразшерили. Другата налудничева идея която ми идва е да взема да се пусна пак по един баир после да загася колата да сваля свещите и с един шомпул с парцалче накрая да бракна и да мацна по стените на цилиндрите и ако излезе омаслен парцала ясна ми е работата, но ако е чисто значи наи вероятно маслото се стича от водачите на клапаните, причината да мисля така е че като слеза от баира и дам газ в началото колата не пуши но секунди след това става страшно , и от тук съм склонен да мисля че просмиканото масло което се е олято по клапани вече като дам газ потока на въздух и гориво овличат маслото и тогава почва да го изгаря. И последно, зимата не ми работеше термостата и колата не дигаше повече от 60 градуса а и я карах все на къси разтояния и се стигна до там че ми се запуши тоя маркуч на одушника с един конденз от маслото които при ниски температури става като сапун, и паля аз една сутрин и по едно време слушам нещо гръмна, отварям капака и гледам тапата на маслото изхварчала от налягането в картера дето се е събрало и неможе да излезе през запушения маркуч и всичко стана мазало, та тогава за пръв път си помислих че може буталоцилиндровата група да си е заминала, но прочетох в една книга за този конденз, смених термостата и от тогава нямам проблем с това. А да взема да ида на дисгностика просто незнам кво трябва да ми се диагностицира не е за елкон , не е за компютър, незнам кво може да даде точна диагноза :roll:

gigi
02-08-2005, 13:56
В линковете които е дал Валъо към старите теми съм обяснил как наща ланчия имаше същият проблем и се оправи с ремонта но от кое точно е било не знам. Според мен от маслообирателните сегменти защото правеха голям ключ и си бяха износени. А иначе блока беше перфектен макар и с две задрали бутала и сега вече 15 000км е екстра а сегментите всички са нови като две от буталата са сменени. Тъй че ако се налага сменяй без притеснения.