PDA

View Full Version : (Не) светещи лостчета АР 145/6



Viktor_
03-02-2008, 18:53
Здравейте колеги - има много теми за несветещите лостчета при Алфа 145/6 със новото табло та нека споделя малко опит и за, дано е полезно и за другите. На мойта алфа от подписа също не и светеха лостчетата. Свалих първо дясното /махат се първо двете капачета под и над волана/ и какво да видя:
http://store4.data.bg/freakyvr/R_Lever.jpg
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever1.jpg
-на свързващия куплунг към платката липсва точно това кабелче което е за подсветката. Това се разбира като сте прегледали схемата от workshop manual-а за подсветките на таблото - там всичко е описано перфектно, с малкото изключение, че са нарисувани по 3 лампички на лостче, а на практика се поставят светодиоди - просто така са направени пистите като за последователно свързване .

Дясното лостче не можах да го разглобя и да стигна до платката, защото щифта не се подаваше достатъчно /явно ще трябва да се купи друго лостче или да се ползва едно бракувано като донор/ и затова ще продължа с начина на разглобяване на лявото лостче, който е идентичен по принцип.
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever2.jpg
Аз стигнах до това положение по следния начин:
1. маха се страничното копче чрез издърпване
2.с малка отверка и леко подпъхване се вади следващия най близък елемент -черно кръгло тяло - излиза сравнително леко /отщраква се/
3.маха се с пинсети или с малка отверка светловода, който показва позицията на селектора
маха се гумичката нахлузена на въртящия се селектор
4. забелязва се че от пластмасата на този селектор стърчи много малко един железен щифт /който превключва позицииите/- аз успях да го издърпам с помощта на малки клещи с остри върхове.
5. след това се изважда настрани пласмаската и се издърпва платката като предварително е разкачено от нея с помощта на плоска отверка куплунга и отзад
6. с отверка се изваждат леко пиктограмите които са щракнати в пластмасата и остава едно голо лостче в което подле може да се вкарва платката със монтираните светодиоди за да се види дали идват добре към светловодите на пиктограмите.
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever3.jpg
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever4.jpg
На тази снимка се вижда металния щифт който стърчи от белия превключвател - сета е сложен заради пробите с мултицета, иначе именно той се вади предварително от черната въртяща се пластмаска /тя е зацепена посредством тоя щифт/ и чак след като си извади целия нагоре се освобождава кръглата пластмаса и излиза платката.
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever5.jpg
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever6.jpg

Снимките са на разглобено ляво лостче, защото както казах дясното не можах да му извадя щифта. На лявото не липсва необходимия кабел на свързващия куплунг към лостчето.

Вижда се че на платката има свободни места за светодиоди но те липсват и даже дупките за крачетата им са покрити с тинол. Със вакум помпа за разпояване разкрих отворите и монтирах 3броя 3мм светлодиоди /имаше дупки за още 2, но не идваха точно спрямо светловодите и ги сдвой с тинол просто/ през резистор 240 ома според мойте сметки за съответните налични диоди. В интерес на истината е нужно доста заглеждане в платката /понеже е двуслойна може би/ докато се сети човек как да свърже диодите. Ако някой може да направи по-добри снимки бих отворил още едно лостче и да го снимаме в процеса на работа. Нужно е диодите ви да са с дълги крачета, за да може най-крайния отстрани да се изкриви под 90градуса и да влезне към светловода.
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever7.jpg
http://store4.data.bg/freakyvr/R_lever8.jpg
Резистора съм поставил в началото на веригата като идния му край е закачен към пина с черното кабелче, който подава +12в за подсветката на другото лостче, а другия към началото на пистата за подсветка - според мен има точно място там колкото за един резистор. Ако се сложат повече от 3броя светодиоди и според вида им може да се окаже и че няма нужда от резистор. Как е решено това на фабрично светещо лостче не знам, но колегата от фиат форума, койо ме светна за отварянето на лостчетата каза че нямало вътре резистори.

Дано съм помогнал с идеята за отварянето, защото тук въпреки че имаше две теми за това не ставмаше ясно как се прави работата и ако не ми бяха обяснили и аз нямаше да знам. Все си мисля, че за човек който има някакви познания по електротехника е елементарно да си монтира лопсващите светодиоди, което е по-икономически целесъобразно от покупката на светещи лостчета от същия модел от някоя морга.

Ако някой има счупено лостче може да метне едно за донор, за да си направя и другото, пък който има въпроси ще гледам да помогна, че е доста дразнещо да знаеш че може да свети, а да не свети.

Хубавото е че дори фабрично да няма монтирани светодиоди не пречи те да се добавят както и едно кабелче за дясното лостче и да светнат и наще лостчета на алфите с новото табло. Предупреждавам че все пак ако някой реши да си сложи светодиоди и при него на празните места на платката е необходимо да има елементарни познания по електроника, за да не се чуди и да пита как се свързват диодите и как се изчислява резистора за тях и т.н. В крайна сметка обаче не мога да разбера защо са икономисали от завода няма и 10 светлодиода като самия модел на лостчетата и платката са предвидени да имат подсветка. Ако някой има резервно светещо лостче може да го отвори и да пусне снимки да видиме как изглезжда фабрично подсветката. Снимките са доста зле защото съм ги правил в нас със gsm-а.

Ако темата е по-удачно да седи в раздела за 145/6 може да се премести - аз реших че тук е мястото, но може и да бъркам.

trustworthy
03-02-2008, 19:32
КОлега, ти си нечовек :shock: Как си намерил време и нерви... Евала :)

georgyg
03-02-2008, 19:53
Колега БРАВО.

LeoVin4i
03-02-2008, 20:21
Има място за светодиоди а пък не са ги сложили :shock:
@Viktor_ :bowdown: Браво за труда, като ми остане време ще направя и аз тая операция, че ме дразни на боксера ми да свети пък на ТС не :)

viper70
03-02-2008, 20:38
ми е интерено как от волана си виждате лост4етата ма нейсе.... и въобще поглеждате ли на тъмно на който му свети като превклю4ва еди какво си... все пак гъзарийка... браво на мом4ето 4е е спретнало такава тема :)

bass
04-02-2008, 10:38
...и въобще поглеждате ли на тъмно на който му свети като превклю4ва еди какво си...

Абе има една порода хора, дето не понасят нещо да не им работи и им се занимава да човъркат (аз не съм баш от тях де) :-)
И с мойта кола, докато бяхме млади, сме се лекували от такива наглед безсмислени неща. Аз специално сменях диода в копчето за халогените, дето е навряно на кучето в... кривия макарон (под ръчната), смятай за каква видимост иде реч :D

lgancho
04-02-2008, 18:41
Днес и аз се обзаведох със светещо лостче за фаровете и мигачите. За жалост не успяхме да измислим как да навържем светодиоди на другото, но нямаме намерение да се отказваме с Viktor_ и в крайна сметка ще светнем всичко :D

При работа по моите лостчета измислихме много по-лесен и удобен метод за разглобяването им. В крайна сметка е било така замислено да се разглобява, но който бърза да дърпа без да мисли :) ....

В описанието на Viktor_:


4. забелязва се че от пластмасата на този селектор стърчи много малко един железен щифт /който превключва позицииите/- аз успях да го издърпам с помощта на малки клещи с остри върхове.

Описания железен щифт не се дърпа с каквото и да било а се бута да влезе навътре, след което се издърпва пластмасовия пръстен, който се върти. В последствие изваждането на щифта от мястото му е детска игра, защото вече може да бъде хванат с подходящ инструмент.

Тъй като снимките публикувани в началото не са особебно детайлни, днес направихме нови. Под всяка снимка има връзка към нея в голям размер, на която може да се видят по-малките детайли.

http://luboganev.data.bg/Panorama%20(Medium).JPG
http://luboganev.data.bg/Panorama.JPG

http://luboganev.data.bg/Panorama%202%20(Medium).JPG
http://luboganev.data.bg/Panorama%202.JPG

http://luboganev.data.bg/Circuit%20(Medium).JPG
http://luboganev.data.bg/Circuit.JPG

http://luboganev.data.bg/Working%20(Medium).JPG
http://luboganev.data.bg/Working.JPG

Това са снимките на лявото лостче. Когато успеем да подкараме и дясното ще добавя снимки и за него.

Mury
04-02-2008, 18:58
Браво,страшна работа :wink: :wink: като завършите проекта,ще преместя темата в Техническия справчник :wink: :wink: темата си е за там :wink:

trustworthy
05-02-2008, 21:17
Аз до колкото си спомням, на фейслифта уж нямаше лампички на лявото лостче, а снощи забелязох, че моето свети. Така ли беше или греша :roll:

lgancho
06-02-2008, 10:15
trustworthy, мойта е 145 фейслифта и нито едно от двете лостчета не светеше преди да пипнем това онова, т.е. то си има място на платката ама няма нищо сложено дето да свети :shock:. Ако твойте светят и искаш да допринесеш може да ги отвориш и да видим как са закачени при теб крушките (или диодите), щото особено на дясното лостче Viktor_ ми каза, че е измислил малко импровизирано свързване при него. Пък при мен ще е още по-импровизирано, че имам и задна чистачка и още една врътка дето трябва да свети.

Mury
06-02-2008, 19:46
По принцип не светят,нешо ти се е привидяло Пламене :twisted: :twisted: :twisted:

trustworthy
06-02-2008, 20:46
По принцип не светят,нешо ти се е привидяло Пламене :twisted: :twisted: :twisted:

Това е жтд, бат. Бъка от екстри :lol: Светят 100%. Специално покрай тази тема се загледах. Иначе няма голяма файда от светенето, защото и без това се закрива от волана това лостче

@lgancho

За съжаление, нямам никакво време да се занимавам с лостчето :oops:

Оги
06-02-2008, 23:17
Аз моята я взех със светещи лостчета

Viktor_
06-02-2008, 23:51
При мен вече светят и двете - признавам си че на дясното се пулих доста повече как да ги подредя светодиодите, т.е. как би трябвало да е фабрично - пак съм ицползвал 4светодиода като за лявото, но са разделени на два контура като едната двойка са паралелно през идон резистор, а другата двойка са последователно през резистор като на всички е зададен еднакъв ток през тях толкова колкото и на лявото лостче, т.е. ~ и под 20mA. На вид и двете лостчета светят равномерно и им се осветяват добре рисунките, но особено за дясното подозирам, че съм се отклонил значително от фабричната схема. Ако някой има резервно светещо лостче /най-вече дясно/ ще е от голяма полза да се разглоби и да се снима хубаво, за да знаеме как да се преработват несветещите лостчета така че да станат на 100% като оригиналните си събратя. Напрактика веднъж като си отворил успешно едно лостче вече ти се струва фасулска работа и би могло да се преработят още един куп по същия начин стига да е известно как са подредени диодите на оригиналните светещи лостчета, защото поне за мене на платката на дясното не става много усно от разглеждане на пистите - тук проблема може и да е в мен. Като правиме дясното лостче на колата на lgan4o тия дни ще направим хубави снимки и ще качиме, за да се види как сме го измислили ние /голям смях ще е сигурно сравнене с оригинала, но затворено веднъж, не може да се различи според мен/. При дясното лостче платката е една и съща без значение дали външоно лостчето има селектор за включване на задна чистачка или не, така че това не влияе на подредбата на подсветката особено, просто на едната има запоен един включвател повече и се разглобява една идея по-бавно заради двата щифта вместо един. Другата особеност при дясното лостче е че трябва да се добави едно късо кабелче с подходящи женски пинове /аз съм ползвал такива от pc куплунг за диод/ в преходната букса между тялото и платката.

Колокото до смисъла от светенето на лостчетата при положение, че волана закрива известна част от тях - според мен самия модел е конструиран с мисълта да има осветяване на рисунките - затова е по-дебел спрямо на други коли; определено е една идея по-удобно да се виждат положенията на лостчетата и кое от къде се включва въпреки че ако си свикнал е без значение на практика; при мен цената на този ъпргрейд се равнява на 8 светодиода от по ~11стотинки купени от магазина на МТ1 в Младост 1, което е практически на 10 минути от нас, така че защо да не си ги направя да светят че и на някой приятел със същата - освен това всичко започна от това, че доста по опитен в италинаските коли приятел ми каза, че няма лостче дето не свети и най-вероятно просто трябва да сменя изгорял диод или нещо подобно, за да се прови при мене и така поставен въпроса трябваше да се опита. Не мога да схвана обаче защо им е трябвало на италианците да спестят тези няколко диода?!

LeoVin4i
07-02-2008, 09:25
Тази тема ми стана много интересна, слагай снимки и инструкция как се разглабя и дясното лостче, и в събота ще намеря време да разглобя лостчетата на боксера(неговите светят) и да видим как е решен фабрично въпроса с диодите :!:

lgancho
07-02-2008, 17:58
Днес разглобихме и осветихме и дясното ми лостче :) Вече съм щастлив, че всико свети както трябва. Надявам се от следващите снимки да стане ясно какво е свършено от нас. Ще се постарая да съм максимално изчерпателен в обясненията.
Както и в предишният ми отговор под всяка снимка има връзка към снимката в голям размер. Предварително се извинявам за латиницата в снимките, просто на графичния ми редактор кирилицата не излизаше както трябва, а с някакви йероглифи.
Тъй като видях в по-горни постове, че не е ясно как се разглобява дясното лостче, ще повторя. Разглобяването му е абсолютно идентично с разглобяването на лявото, просто ако сте със 145-ца като мен ще имате и пръстен за задната чистачка, т.е. още една част която се маха. Ако пак не е ясно, опитайте сами малко дееее!! Не сложно. Който не може да се справи сам, да прочете отново началните описания на Viktor_ и lgancho, т.е. аз :), те са достатъчно изчерпателни. Трябва само малко търпение.

Ето и две снимки от които става ясно къде и какво е сложено на платката веднъж щом е извадена.

http://luboganev.data.bg/platka%20otgore%20(Small).JPG

http://luboganev.data.bg/platka%20otgore.JPG

http://luboganev.data.bg/platka%20otdolu%20(Small).JPG

http://luboganev.data.bg/platka%20otdolu.JPG


Тъй като е възможно да липсва кабела с който се захранва цялото светещо нещо, сме го добавили към снопа от малки кабелчета намиращи се на самото лостче.
Ако и на двата конектора на този сноп кабели има едно празно място, то значи нямате кабел и трябва да добавите. Ако пък всичко е пълно, тогава трябва да се поработи само върху платката. На мойто лостче и това на Viktor_ трябваше да добавяме кабел.
В следващата снимка се вижда къде е сложен кабела.

http://luboganev.data.bg/kabel%20(Small).JPG

http://luboganev.data.bg/kabel.JPG

На следващата снимка е показано цялото лостче, разглобено, както и снопа кабели (донора) от който взехме кабелче с кабелни обувки.

http://luboganev.data.bg/obshta%20(Small).jpg

http://luboganev.data.bg/obshta.jpg

А ето и крайния резултат от свършената работа.

http://luboganev.data.bg/sveti%20(Small).JPG

http://luboganev.data.bg/sveti.JPG

tonov
07-02-2008, 19:58
Евала колеги за ентусиазма !

Тая тема си е направо за евъргрийн.

diapper
07-02-2008, 20:24
Всичко ок,но не разбрах едно.не ли мога да отвора лостчетата да сложа диоди и точка по въпроса.Трябва да търса друго лостче за "донор" или какво на кое виакте донор.Благодаря :)

браво че сте се постарали в събота отварям мойте :D

Viktor_
07-02-2008, 21:36
@diaper - няма нужда от друго лостче за донор - единственото липсващо нещо освен светодиодите е едно присъединително кабелче за дясното лостче между платката и тялото му. При лявото няма такъв проблем, защото то вътрешно си подава так на подсветка докато дясното получава тока през таблото с предпазителите от изход на лявото. Просто на моделите, които не светят са спестили и него/кабелчето/, защото е ненужно - ние сме използвали за него парче кабел с куплунзи от компютърно захранване като сме изкарали женските пинове от куплунзите и сме ги мушнали с малко фантазия в тези на лостчето - това е имал предвид Любо под донор. Все пак ако искаш изчакай някой да отвори 2 оригинално светещи лостчета и да снима как минава веригата при тях, защото въпреки добрия краен ефект относно дясното съм сигурен, че нашия начин на свързване не е 1:1 с оригинала, но просто нямаше от кой да видя как е направено, а и не ми даваше сърце да моля хора на които си им работи и свети да им го разглобявам - все пак сме чували за важния принцип нещо което работи да не се пипа.

Mury
08-02-2008, 10:00
Смятам че сте готови,заключвам и местя :wink: :wink: