View Full Version : 95 или 100 октана ?
FreeStyler
23-04-2008, 22:05
Здравейте колеги утре ми предстой пътуване около 1000 км и се чудя какъв бензин да заредя 95 или 100 октановия ... някой хора казват ,че с 100 окатана разхода е по-нисък така че се компенсира разликата в цените (до сега съм карал само на 95) ... таа какво ще ми препоръчате вие :?: :wink:
И на мен така ми казваха, само че опитът ми показа, че няма разлика нито в разхода, нито във вървежа. Затова си сипвам 95.
А ти откъде зареждаш в Плевен?
Stoyan Georgiev
23-04-2008, 22:13
доколкото знам тези разлики се усещат при големи двигатели 3.0 и нагоре - иначе е минимално
FreeStyler
23-04-2008, 22:14
И на мен така ми казваха, само че опитът ми показа, че няма разлика нито в разхода, нито във вървежа. Затова си сипвам 95.
А ти откъде зареждаш в Плевен?
"ЕКО" бензина пресен ли е .. а гастака ?? :lol:
cassillas
23-04-2008, 22:20
доколкото знам тези разлики се усещат при големи двигатели 3.0 и нагоре - иначе е минимално
Дам така е в общи линии, усеща се при големи мотори!
В "Fifth Gear" показваха тест на обикновен срещу високо октанов бензин на 3 коли. Някаква малолитража, голф 5, и Субари Импреза WRX STI и разликата беше усезаема само при последното, някъде около 12-13 коня! :twisted:
Stoyan Georgiev
23-04-2008, 22:26
Дам така е в общи линии, усеща се при големи мотори!
В "Fifth Gear" показваха тест на обикновен срещу високо октанов бензин на 3 коли. Някаква малолитража, голф 5, и Субари Импреза WRX STI и разликата беше усезаема само при последното, някъде около 12-13 коня! :twisted:
и имрезата дори не се възползва дотолкова от тази лакардийка, мен ми казваха за ауди а8 4.2 бензинка, че има разлика към 25 коньовеца
При мен има забележима разлика. И във вървенето и в разхода. Само че аз съм с чип. При теб не мисля че ще има полза от 100, ако 95 е наистина 95.
на мойта като и сложа 100 окатана си хвърка карам ли я с 95 все едно половината и коне са в интензивното
Аз на мойто 1.6 осещам доста голяма разлика между 95 и 100 октана... Смисал говоря за v-power - а :wink: разхода пада защото с по малко количество бензин се получава същата енергия така напросто да го кажа ама разликата е мноооооооого минимална много :idea:
Няма разлика между 100 октана на ОМВ примерно и 95 на Шел V Power
Този 100 октановия всъщност е 95 с добавки. Разликата най-много се усеща на скутер. Когато имах такъв, тествах горива от доста бензиностанции и най-добре вървеше с този от Еко и vpower racing, и то само от Шел-а преди моста Чавдар, от друг не. Примерно с този при бул. Владимир Вазов не искаше да откине, а с другия вдигаше +~10km.
има осезаема разлика м/у 95 и 100 и 110
nuvolari
24-04-2008, 09:10
За това най добре си сипи един OKTAN BOOSTER със 95 от бензиностанцията и ще усетиш по-голям ефект,и на състезанията слагат от него... :boost:
Ако ти се дават пари винаги е по добре да сложиш 100, ама се пак разликата в цената ама хииич не е малка. По евтино НЯМА да ти излезе може да си сигурен, колата върви маааалко по добре, ама пак зависи къде сипваш. Според мен най-добре отиваш на ЕКОто сипваш 95 и си ТИ - Туризмо Интернационале :)
На мен ми се струва, че много зависи от колата .Примерно на някои колите са ни доста капризни и с 95 не искат да вървят .Аз си карам само със ОМВ 100 + добавка и засега съм доволен и от разхода и от вървенето .
nuvolari, я дай малко повече инфо за тоя OKTAN BOOSTER :twisted:
ФЕРАРИСТ
24-04-2008, 10:59
Випауъра е най - доброто в БГ за мене, в ОМВ стъпвам ако те станат единствената бенз. у нас........
Дали 95 или 100, зависи от степента на компресия и възможността за промяна на ъгъла на запалване. Ако ДВГ е с <1:10 компресия тогава 95, ако не, може 100. За да се усети 100 трябва всичко по запалителната да е наред + промяна на ъгъла на запалване. Дали е 100 или 5000 кубика няма значение
Всеки 100 октанов безоловен е 95+добавки, даже може да е 80+добавки. Дори бензина за Ф1 е "обикновен" + до 5% добавки
Ами кажи тогава какви точно добавки да слагаме и да не се набутваме за 100 октана :D
rammstein4o
24-04-2008, 12:41
Здравейте колеги утре ми предстой пътуване около 1000 км и се чудя какъв бензин да заредя 95 или 100 октановия ... някой хора казват ,че с 100 окатана разхода е по-нисък така че се компенсира разликата в цените (до сега съм карал само на 95) ... таа какво ще ми препоръчате вие :?: :wink:
Попринцип колата ми е карана с 95 предимно от бензиностанции лукойл или лукойл петрол, но миналата година като пътувах към морето на петолъчката в ОМВ заредих 100 октановия и се почувства разлика. Колата стана по-пъргава.
Сега в момента карам с 98 защото разликата в цената с 95 не е голяма, а все пак с този бензин се движи колата по добре.
Така че моя съвет е зареди 98...
Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него :wink:
тука колко теории са се родили, ма нищо верно. октаните немат нищо общо с калоричността на бензина, а само с неговата склонност за детонационно горене при високи температири и налягане. по-високо октановия бензин е по малко склонен към детонационно горене. това е причината за коли с висока степен на сгъстяване да се препоръчва използването на високооктанов бензин... та това е много набързо за октаните :wink:
Не трябва да се свързва качеството на бензина в БГ с октана, а с добавките, които се слагат на по-високооктановите :) в смисъл, че като заредиш 100 октана колата не върви по добре заради числото, ама просто това са им търговските наименования :)
Ами аз сипвам само 100 октана от ЕКО и мога да кажа, че за едни и същи пари /95 или 100 октана/ минавам едни и същи километри, следователно със 100 октановия колата ми дава по-никък разход което главно го усещам на дълъг път. Разлика във вървенето също се усеща, просто е по пъргъва, по-добре ускорява... За това според мен ми се вижда безмислено да сипвам 95, мое мнение.
nuvolari
24-04-2008, 14:29
SONAX, STP,LIQUI MOLLY ,SNAP,която и да избереш ще знаеш,че колата се движи с нещо ,което си сипал ти,а иначе от колонките в бензиностанциите пише едно,но какво сипваме не е ясно.......
Violator
24-04-2008, 15:17
За мен 100 октановия на екото е най добър, с V powera на мен лично не върви както със 100те октана. 95 отдавна не слагам
Моята върви по-добре с Еко 95 (обикновения) отколкото с Еко 98 (или 100 се водеше). За разход незнам, защото малко съм карал със 100 октановия. Преди съм правил подобен експеримент и с OMV 95 и OMV Super 100 и пак никаква разлика.
Една забележка - с позаминал дебитомер съм :?
Втора забележка - експериментите със смяна на горивото си ги правя, като остана почти без бензин... даже се моля да стигна до бензиностанцията, преди да сменя бензина с друг (друга бензиностанция, или друго октаново число)
Novachev
24-04-2008, 16:48
тука колко теории са се родили, ма нищо верно. октаните немат нищо общо с калоричността на бензина, а само с неговата склонност за детонационно горене при високи температири и налягане. по-високо октановия бензин е по малко склонен към детонационно горене. това е причината за коли с висока степен на сгъстяване да се препоръчва използването на високооктанов бензин... та това е много набързо за октаните :wink:
Така де но имат общо с аванса с който работи двигателя което означава че с високооктанов бензин компа ще деде оптимален аванс и ще хвърка колата .
А за автора на темата ако оборотомера му отива да 8к оборота не прави експерименти с 95 само 100 октана.
Аз усещам разлика със 100 октана...от ЕКО...със 95, пръхти грухти....
Бас ловя, че ако се замери на 400м една и съща коал със 100 и 95 октанов нема да има разлика :lol:
Novachev
24-04-2008, 21:31
НЕ бъди сигурен с 100 октана ще е по бърза дори и с малко.
имайте и в предвид, че на всякъде бензина е с различно качество. И тоя 100 не е 100 квот ще да си говорим. Едно просто сравнение в Бургас 95 е два пъти по-добър от Пловдивския 100 :idea:
Бас ловя, че ако се замери на 400м една и съща коал със 100 и 95 октанов нема да има разлика
Аз съм ЗА
Не усещам разлики, градско и на дълъг път!
Аз си перкам с Еко 95 и съм доволен :D .
Mind_Control
25-04-2008, 16:31
Аз на мойто 1.6 осещам доста голяма разлика между 95 и 100 октана... Смисал говоря за v-power - а :wink: разхода пада защото с по малко количество бензин се получава същата енергия така напросто да го кажа ама разликата е мноооооооого минимална много :idea:
Калоричността би трябвало да е еднаква! Октаните показват само устойчивостта на детонации.
Разлика никаква не виждам.
Утре и аз ще пътувам и смятам с 95.
Аз па усещам малка разлика във вървежа,но не и в разхода,но при мен 100 е задължителен,заради чипшето :twisted: :twisted: :twisted: Иначе карам Еко 100,рядко ОМВ 100 и 99 Рейсинг на шел :wink: :wink: :wink:
Аз карам със 95 v power na Шел и съм доволен а като сипя 100 V power racing се усеща малка разлика във вървжа по пъргава е :twisted:.
Иначе за икономия незнам зависи си от карането :D
milko_166
26-04-2008, 00:55
Ахааа,то сигурно и при ракията е така дали ще пия пещерска обикновенна,или Сливенска перла е все едно.Градусите са едни само есенцията е друга,ама душата ми се чувства малко по така е и джоба де. :oops: