PDA

View Full Version : Ново попълнение...Алфа Ромео 156 спортвагон 2,4, JTD



Bella
09-06-2008, 01:16
Здравейте!

От една седмица съм горда собственичка на Алфа 156 спортвагон 2,4 JTD и съм много доволна от колата!
Излишно е да споменавам динамиката и удоволствието от това да шофираш такава кола.

Имам няколко въпроса...какво трябва да се подмени освен ремъци и ролки...на какво трябва да обърна внимание....трябва ли да подменя Водната помпа?

Интересува ме всичко което бих могла да сторя за колата си и тя да ми служи добре.

Благодаря на всички предварително!

п.п.Съвсем скоро ще кача и снимки :)

TRENDi
09-06-2008, 06:27
Честито на Bella за белата :wink: . Много безаварийни км с вагона.

barash
09-06-2008, 10:59
Хиляди безаварийни и от мен,ако споменеш по подробно к'во те притеснява ще е по лесно,но като начало ролки и ремаци и по нататък к'во то си поиска 'bellata' и така :?:

diapper
09-06-2008, 14:31
И мойта следващата мисля да е такава :P

Честито :))))

didiod
09-06-2008, 17:19
много безаварийни километри и се наскаждавай на хубавата кола :wink:

iv4o
09-06-2008, 19:48
Здравейте,от днес съм собственик на Alfa Romeo 156 1.9JTD Sportwagon.До момента през живота си съм имал само една Alfa модел Alfeta и бях изключително доволен.Марката ми е любима от много години насам.Карал съм какви ли не други коли като последната ми е Punto.Италианците са Царе на дизела.Какви препоръки можете да ми дадете за поддръжка. :D :D :D :D :?: :?:

Bella
09-06-2008, 22:54
Честито на Колегата за новата придобивка!

Имам един конкретен въпрос...сменихме ангренажен ремък и всички ролки към него,пистовият беше нов и ролките също и там не сме пипали ....обаче НЕ ми смениха водната помпа,а аз съм чувала че тя се сменяла точно толкова често колкото и ангренажният ремък!!!
Предната ми италианска дизелка бе прецакана поради не сменена на време водна помпа и се страхувам и с тази да не стане така...от сервиза ми казаха че водната ми помпа е наред...аз обаче се притеснявам и за това ви питам за мнение по въпроса ... кога и колко често трябва да се подменя водната помпа?

Bella
09-06-2008, 22:56
Хиляди безаварийни и от мен,ако споменеш по подробно к'во те притеснява ще е по лесно,но като начало ролки и ремаци и по нататък к'во то си поиска 'bellata' и така :?:

Писах в предният пост какво ме притеснява,но сега забелязах снимката на колата от аватара ти и искам да попитам дали е твоята кола?
Ако ДА.. от къде мога да намеря такива задни светлини и може ли да качиш снимки на цялата кола?

Благодаря предварително :)

barash
10-06-2008, 08:54
Да колата от аватара е моята 'грация',тия дни нещо не ми качва снимки - сменя ми само аватара,а стоповете са ми от Истанбул пратени - едно аверче ми ги намери и така.А отностно водната помпа - на мен също не ми ясмениха,била наред.

До колегата 'iv4o' първо си намери качествен сервиз или майстор,защо то хич не е приятно да гледаш как някой се учи на колатати?

Bella
15-06-2008, 02:18
Здравейте!

От една седмица съм горда собственичка на Алфа 156 спортвагон 2,4 JTD и съм много доволна от колата!
Излишно е да споменавам динамиката и удоволствието от това да шофираш такава кола.

Имам няколко въпроса...какво трябва да се подмени освен ремъци и ролки...на какво трябва да обърна внимание....трябва ли да подменя Водната помпа?

Интересува ме всичко което бих могла да сторя за колата си и тя да ми служи добре.

Благодаря на всички предварително!

п.п.Съвсем скоро ще кача и снимки :)

Walker
15-06-2008, 09:38
Страхотна е! :wub: :big_love:
Много да те радва! :D

Bella
15-06-2008, 10:46
Благодаря ти!

За сега съм много доволна :D

Ако един ден мога да си позволя да си закупя нов поръчков автомобил,то това ще бъде Алфа Ромео по мой вкус и усещане!

Тази кола дори и на 7 години е наслада за всеки шофьор с малко по-спортен стил на шофиране,а не ми се иска да зная каква хала е била като нова!

Коки
15-06-2008, 11:38
....обаче НЕ ми смениха водната помпа,а аз съм чувала че тя се сменяла точно толкова често колкото и ангренажният ремък!!!

Не е вярно - помпата се сменя когато се развали, а ангр.ремък е консуматив.


....Предната ми италианска дизелка бе прецакана поради не сменена на време водна помпа и се страхувам и с тази да не стане така...!!!

Щом се страхуваш, поглеждай по-честичко стрелката на температурния датчик, както казва народът: "Страх лозе пази" :) Та, ако нещо не е наред, първо стрелката ще покаже прегряване, а чак след упорито необръщане на внимание вече може да скапеш и мотора.


....от сервиза ми казаха че водната ми помпа е наред...аз обаче се притеснявам и за това ви питам за мнение по въпроса ...

Ето ти мнение:

І. Дали водната помпа е наред, можеш да разбереш много лесно и сама:

1. Ако стрелката си стои на 90 градуса;
2. Ако няма видими течове и не губиш охладителната течност;
3. Ако няма характерното силно скърцане на прехлъзващ ремък,

значи всичко е наред. Когато един от тези признаци се промени - отиваш в сервиз.

ІІ. Препоръчвам на всеки да прави така, както правя аз:

1. Като купя нова кола (Ромина ми е четвърта), задължително сменям охладителната течност;
2. Горното НЕ ГО правя сам, а в сервиз, специализиран за радиатори и охладителни системи. Това не е защото не мога да сменя течността, а защото ми правят обстоен преглед на охладителната система. Най-интересното е, че за това нещо човекът ми взима по 2 лв :!: :!: :!: за труд.

Пример:

Заведох вагона от подписа веднага след като го купих. Вървеше си перфектно, нямаше никакви грижи, НО - за по-сигурно. Човекът само отвори капачката и каза, че течността не е наред (а това става зимата и ако не е наред - лошо ;) ). Източи той течността и излязоха едни парцали, едни водорасли - гадост! Майсторът напълни системата с вода + някаква добавка за почистване и остави моторът да работи 10 минути за да се прочисти, след което изхвърли тази течност и ми сложи чисто нов антифриз. ТОГАВА се оказа, че системата тече сериозно и губи антифриз. Един бърз оглед показа, че течът е от водната помпа. На другия ден отидох в сервиз за смяна на консумативите и им казах да сменят и помпата и оттогава всичко е ОК.

Извод:

Ходете при майстор на охладителни системи. Ако не беше почистил системата, течът нямаше да се покаже, защото боклуците са запушили фугите. Тогава бих рискувал течът да избере някой по-неподходящ момент, за да се покаже или пък боклуците да запушат системата и да причинят прегряване отново в момент по техен избор.

П.С. БТВ, на ЖТДто е добре да сложиш червен антифриз - тук някъде има теми по този въпрос.

Bella
15-06-2008, 13:22
Благодаря за обстойният отговор!

На предната ми кола помпата се скапа БЕЗ това да бъде дори леко загатнато от стрелката температурният датчик! Колата НЕ беше прегрявала , течове НЯМАШЕ ... имаше леко скърцане като от колело когато врътнеш педалите назад ... но това всички отдадоха на ново смененият пистов ремък!

Оказа се че някаква шайба на водната помпа се е пръснала и от там се били срещнали клапани,бутала и сумълък чудеса ... мъка, мъка ... основен ремонт!

Мисля тази седмица да поръчам нова водна помпа и да сменя старата ... само нямам още идея от къде да я поръчам?!?

Пазаря от един човек и съм доволна от това което получавам за парите си,но с водната помпа шега не бива и бих желала да е оригинална ако може ... но от къде да я закупя нямам и грам идея :? :cry:

AlfaRomeo
15-06-2008, 23:00
Браво за колата !

Много е хубава,дано си оцелила късмет на добра кола !

trustworthy
16-06-2008, 09:10
Помпата се сменя като консуматив, когато е вързана на ангренажния ремък. Ако е хваната за пистовия, не е така страшно

Коки
16-06-2008, 11:54
...Оказа се че някаква шайба на водната помпа се е пръснала и от там се били срещнали клапани,бутала и сумълък чудеса ... мъка, мъка ... основен ремонт!...

Значи проблемът не е бил във водната помпа, а в шайбата. Това май не е толкова често срещан проблем, така че бъди спокойна - като се е случило веднъж, не значи, че пак ще се случи. Според мен няма смисъл да сменяш помпата, но както решиш ;)

trustworthy
16-06-2008, 12:02
Проблем с водната помпа е разпространен сред бензиновите твинспаркове и е бил причина за не един основен ремонт.
При жтд не съм чувал за подобни инциденти. Доколкото си спомням, при тях помпата е вързана към пистовия ремък, не към ангренажния, но не съм абсолютно сигурен и не искам да подвеждам с некомпетентни мнения.

Eletto-Allberti
17-06-2008, 19:01
Честито и от мен !!! Много безаварийни километри и само радост!!!!!



:bravo:

търтей
17-06-2008, 19:58
водна помпа на всички модели 156 се сменя заедно с ангренажа
няма не искам, ма тя още може и прочее
:idea:

ПП пламенчо земи си погледни колата и виж кво има на пистовия ремък закачено молив тъ
ко намериш водна помпа штъ черпавам :lol: :P

ПП @бела - кой сервиз ти го казал това, че тя помпата може още?

ПП - на тая дискусия изобщо не й е тук мястото, а и има изписано тонове кое се сменя - ползвайте я таа търсачка бе шгое