PDA

View Full Version : не карайте на халогени!!!

alf
13-11-2005, 16:51
понеже днес на срещата видях че всички карат със светнати халогени ето какво се случва : http://lancia-bg.com/forum/viewtopic_1585_0.html
признавам и на мен ми е гот със халогенките - ем е по гъзарско ем си осветяваш дупките, но явно за момента ще трябва да ги спестяваме :evil:

pent
13-11-2005, 17:07
Вярно е това, и мен се опитаха да ме глобят, но изглежда не бяха много строги и ме пуснаха с предупреждение!

Stello
13-11-2005, 17:38
Е добре де,ама то всички си карат с пуснати халогени(включително и аз).Плюс това какво точно е намалена видимост,защото поради невероятно добре осветените софийски улици(особено кварталните) ,в София винаги е понижена видимостта.

alf
13-11-2005, 17:40
намалена видимост се има в предвид при мъгла силен дъжд снеговалеж и т.н.

Stello
13-11-2005, 17:47
Е да ама без тях ми е намалена дупко-видимостта,но няма да се правя на интересен и спирам да карам с тях.

DiStefano
13-11-2005, 23:39
аз вече си го отнесох ...
спасих АКТ-а ама олекнах с 20 кинта
Вальо ша ма извиняваш ама на Врачанските ченгета да им изсъхнат репродуктивните органи
между Мездра и Враца на 1 метър пред колата не се виждаше нищо
и бех принуден да карам само на габарити и халогени, щото и късите отразяваха яко м'глата
за Враца да не говорим
още по-гъста м'гла примесена с кандилник от несортирани кюмурни брикети ... целия град все едно беше запалил "Чудото"

КАТ въпрос: "Що караш на халогени"
АЗ отговор: "Абе ти кьорав ли си? "

КАТ въпрос: "Ти за много отворен се имаш а?"
АЗ отговор: "Пиши квото ше пишеш щото съм с 3-месечно бебе в колата"

КАТ въпрос: "АКТ-а е 70 лв и вземаме точки, но с 20 ше минеш"
АЗ отговор: "Заповядай!"

въобще не съм учуден ... в тоя град са ме спирали ченгета да ми искат пластмасови чашки ...
както и да е .. предпочетох 20 лева да изпадна ... щото с тия не мое да се спори, а и иначе точки, актец ... тра ла ла ... дебело идва

BatVas
14-11-2005, 00:33
Aбр как така 70 лева бе :?: :?: Провери ли да не са те метнали -аз имам акт за 30 лв , за превишена скорост с 42км, а за халогени да струва повечели бе :? :? :shock: :shock: :shock:

ibm
14-11-2005, 00:44
да извиняват колегите шофьори,но никак не е приятно да караш и бъдеш заслепен.Даже никак.Още по-лошо е,когато отсреща си мислят,че това е нормално.И не реаргират по никакъв начин - нито на "светкавица",нито на нищо - карат си спокойно с максимално пуснати светлини и това е.

А това,да се кара при нормално осветен път със светлини повече от "къси" си е чиста проба гъзарство от типа "вижте какво имам на колата".
Да не говорим,че хората са поставили ограниченията из улиците точно заради това - когато има препятствие да може да се реаргира за определеното време.
Говоря принципно за заслепяването при шофиране,независимо от какво е причинено.

BatVas
14-11-2005, 09:10
Какво заслепяване колега - халогените ми светят на два метра пред колата и леко настрани - това при условие че на пътя няма маркировка ми позволява да виждам страничния банкет и ме е спасявало да не изляза от пътя (липсата на маркировка за мен е намалена видимост)а пък когато съм в града в малките улички виждам добре дупките - все пак колата е доста ниска и не искам да троша колата. Ако застанеш сещу колата въобще няма да те заслепят далогените. Да не ми казват да си изгасям светлините , а да се разправят с хората шофиращи без светлини. В петък щях да се хакна в един форд ескорт, щото отзад нямаше грам светлинка- в последния момент видях светлоотразителите му. А пък като минаваш през малките населени места няма да ти казвам колко ремаркенца и ладички и тем подобни имас без светлини. За мен акция светлина трябва да проверявя наличието на изрядни светлини , а не да се чудят как да изкарат 10 лева от шофьори като мен-вкарали пари в колата си за да е наред и да е безопасна, платили си всички застраховки и т.н.т.
Всичко оправиха - сега остана само да оправим тези престъпници дето карат на халогени( не халогени даже, а допълнителни светлини) - ха-ха-ха -не ми е смешно :evil: :evil: :evil:

Kostadin
14-11-2005, 09:15
халогените са си чиста проба гъзария......нито помагат когато и да било, нито пречат......единственото нещо за което стават е гъзарията. п.с.-според мен

pent
14-11-2005, 09:37
И на мен не ми пречат, точно обратното, мисля че помагат и то доста! БатВас е прав че имат ограничен радиус на осветяване, което не е фатално за колегите срещу мен.

Такава ни е държавата колеги, пълна с абсурди! Най-големия подобен абсурд беше когато един се натресе зад мен, и приятеля му полицай на мен ми написа акт!!!

pe6kata212
14-11-2005, 09:42
Е и аз го отнесох :cry: взеха ми талончето за допълнителни светлини,самоче ми казаха че акта е 50 лв и 10 точки пробвах с пари ,не дадоха и дума да се каже о така си отлетях

alf
14-11-2005, 09:44
халогените са си чиста проба гъзария......нито помагат когато и да било, нито пречат......единственото нещо за което стават е гъзарията. п.с.-според мен
коце бе не е баш така... откакто карам БЕЗ халогените половината дупки и НЕбоядисани спящи полицаи не ги виждам... но ги усещам :evil: принудих се да си сваля фаровете на 1 но не е същото :!: освен това регулираните халогени не заслепяват насрещно каращите. заслепяват ги идиотите дето карат на дълги или тия с прожекторите дето като им светнеш да включат къси се оказва че имат и по-дълги...

bass
14-11-2005, 10:14
Оф, добре че си регулирах фаровете преди две седмици! Светеха на 2 метра пред мен и затва карах само на халогени+габарити (не пусках късите, за да спестя поне малко гадост на насрещните - така и така нямашпе ефект от тях)...

Quadrifoglio
14-11-2005, 11:17
НЕ случайно фаровете за мъгла са забранени почти навсякъде! Те не заслепяват насрещно деижещите се или ако го правят е съвсем леко, но най-гадно е когато е зад теб и ти свтят в огледалото. Те не светят надалече обаче те са неносочена свтлина и светят навсякъде, т.е. когато си близо до колата е логично да те заслепяват поне малко. А и мисля че не помагат толкова много, разликата е минимална. Например вече при 147 се хаваща чувствителна разлика на 2 метра от клата например, но на нея са и много високо(в самия фар) и тогава и полицаите не могат да ти кажат нищо :D

Dexer
14-11-2005, 11:28
Например вече при 147 се хаваща чувствителна разлика на 2 метра от клата например, но на нея са и много високо(в самия фар) и тогава и полицаите не могат да ти кажат нищо :D

Е да ама за жалост на другите и сестри на 147 не са горе :(

Lucky
14-11-2005, 11:30
:) Стига бе , снощи се прибирах по Хемус към 16 00/17 00 ако знаеш каква мъгла имаше само халогенките ме пазеха да не излеза от магистралата. Карали сме цялата колона едвам едвам и залепени за волана. :evil: И това е повод да се напълни касата/джобовете на куките преди прзниците

търтей
14-11-2005, 11:31
ко се втелявате - има закон - требе да се спазва - и по целия свят са забранени халогените като няма мъгла
демек караш с халогени - глобяват те
оправете си фаровете
сложете си свестни крушки и така - само за сведение на елементарен филипс сложен на жигула осветява по-добре от осрама на мойта

и още нещо - халогените заслепяват - светнете си ги пред една стена и ще видита къде светят;)

Lucky
14-11-2005, 11:35
ко се втелявате - има закон - требе да се спазва - и по целия свят са забранени халогените като няма мъгла
демек караш с халогени - глобяват те
оправете си фаровете
сложете си свестни крушки и така - само за сведение на елементарен филипс сложен на жигула осветява по-добре от осрама на мойта

и още нещо - халогените заслепяват - светнете си ги пред една стена и ще видита къде светят;)

Ти кво разбираш под нормална крушка,че то всичко кара с 90/100 или нещо подобно дето и късите те заслепяват а и това е забранено
Нормалните мисля са 60/55 може и да бъркам цифрите що не глобяват тези.

valjo
14-11-2005, 11:58
абе конкретно при мойта, има съществена разлика с и без халогени
говоря като се движа по неосветени или слабоосветени улички

от дтуга страна, първата ми среща с куките беше точно за тия халогени
и затова ги държа изключени, и ги пускам само като ми е наистина много тъмно :)

освен това като минаваме покрай места, където ги знаем че висят - ги спирам

ама целия град кара на халогени, загледайте се по улиците и ще видите ...

WhitePower
14-11-2005, 12:08
ебал сам и мамата ама предпочитам да карам на всички светлини от колкото някоя патица да каже " МИ НЕ ТЕ ВИДЯХ , ИЗВИНЯВАИ "

EvgeniiM
14-11-2005, 13:29
Аз в събота се прибирах от Бургас вечерта към 11 часа бях в София и от Сливен насам карах и с халогени пък никой не ме спря. А и аз съм убеден че помагат, има си разлика и най вече в осветяването на тротоара.

Max
14-11-2005, 13:55
В петък вечерта правихме тестове с мой приятел. Тестът показа, че халогените светят нагоре и настрани (може да се каже и навсякъде), т.е. осветяват къс участък пред и встрани от колата. М/у другото не знам защо се наложиха белите халогенни светлини, но навремето имаше жълти, които научно доказано се справят по-добре с мъглата, което всъщност е основното им предназначение. :)
По повод КАТ - не пускайте халогени, докато не отмине поредната акция и най-добре оправете и регулирайте фаровете си (в случай че има такива, които не са го направили), снабдете се и с добри крушки и смятам, че всичко ще бъде наред!

Lucky
15-11-2005, 14:28
Meжду другото,колеги сега разглеждах правилника,и там пише
ДА в раздел 17 има член 74 т.1 и т.2 кога се използват халогенни
предни и задни. ОБАЧЕ никаде в целия правилник не пише колко е наказанието и глобата ако ги ползваш.
:twisted:
А сега ми кажете на кой да вярвам на куките или на тва коет е написано. :P

търтей
15-11-2005, 14:46
Meжду другото,колеги сега разглеждах правилника,и там пише
ДА в раздел 17 има член 74 т.1 и т.2 кога се използват халогенни
предни и задни. ОБАЧЕ никаде в целия правилник не пише колко е наказанието и глобата ако ги ползваш.
:twisted:
А сега ми кажете на кой да вярвам на куките или на тва коет е написано. :P

Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба от 20до 150 лв. водач, който:
1. наруши правилата за използване светлините на пътно превозно средство за престой или за паркиране, за използване на пътното платно или управлява технически неизправно пътно превозно средство, извън случаите по чл. 179, т. 4, когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за
движението;

Lucky
15-11-2005, 15:09
ОК :bowdown: ама мисля,че този текст не е много издържан :D
Благодаря за просветата

търтей
15-11-2005, 15:10
ОК :bowdown: ама мисля,че този текст не е много издържан :D
Благодаря за просветата
абе издържан неиздържан 150 лв :roll2:

Alex
15-11-2005, 21:54
Не знам кое е по гадно и неправилно: да караш с добри халогенни или да са те спряли или спрял (да кажем да се изпикаш) и да ти светят всички светлини - къси, аварийни, и тем подобни.
А като понеже става на въпрос за халогенните предните не заслепяват толкова и не са опасни, но задните... та са друго. Караш зад някой и той ги е включил ... удря спирачки и почти не се забелязва, че му светват стоп светлините а виждаш, че дистанцията вече е достигнала критична, а не да не мисля ако на някакъв подобен единият стоп не му свети тогава става...

Dodo 155
16-11-2005, 14:49
Мога ли и аз да се изкажа?

Цитат: " ... при намалена видимост - снеговалеж, мъгла и т.н."
Това "... и т.н." може да значи всяка ситуация, в която видимоста е намалена стига това да не създава предпоставка за ПТП, както го е написал Търтея :idea:

Преди 5-6г. едни тъпаци в Ямбол ме спряха и решиха, че ще ми пишат акт за неправилно използване на халогени. Беше вечерта и беше почнало да се смрачава. Видимоста беше НАМАЛЕНА :!:
Попитах го единият ВИШИСТ :lol: :lol: дали вижда синята кола (която беше сива) на около 150-200м. от мястото където бяхме и той ми каза ДА. ДА ама НЕ му отговорих :lol: :lol: :lol: Колата вече се движеше срещу нас и като се разминахме се оказа 100% СИВ МЕТАЛИК :lol: :lol: :lol:
Попитах го дали заради лошата видимост не е видял цвета или е далтонист :twisted:
Нищо не ми отговори и ми написа акт, затова че карам без колан и нямам апарат за изкуствено дишане в колата :lol: :lol: :lol: Педал :twisted:

Изводът какъв е: ЗАКОНА СЕ ТАЛКУВА ТАКА КАКТО ТИ ИЗНАСЯ :idea:

Lucky
16-11-2005, 16:25
Изводът какъв е: ЗАКОНА СЕ ТАЛКУВА ТАКА КАКТО ТИ ИЗНАСЯ :idea:[/quote]

По-точно ФИНИКИИСКИ :twisted: :)

търтей
16-11-2005, 16:28
аз поне не разбирам къде е проблемът?

значи пише си изрично - не се кара на халогени освен при ...
за задни е само при видимост под 50 м

е караме с халогени спират ни глобяват ни - нормално - така и трябва да бъде - законите са за да се спазват - били те и глупави

valjo
16-11-2005, 16:30
аз поне не разбирам къде е проблемът?

е караме с халогени спират ни глобяват ни - нормално - така и трябва да бъде - законите са за да се спазват - били те и глупави

има един проблем, къде видя тия метри ?

търтей
16-11-2005, 16:31

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

valjo
16-11-2005, 16:36

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
.
тъй, ся намери каде пише че "значителна" = 150м :)
за мен като недовиждаш астигматик и незнам си кув значителна може да е едно, а за "борко зоркото око" друго .!!!

търтей
16-11-2005, 16:38

.
тъй, ся намери каде пише че "значителна" = 150м :)
за мен като недовиждаш астигматик и незнам си кув значителна може да е едно, а за "борко зоркото око" друго .!!!

поради мъгла, снеговалеж, дъжд - това се вижда от зоркото око

ся че наще катаджии са пеераси е ясно

Kostadin
16-11-2005, 16:39

аз пък немога да се сетя как ще разбереш кога видимостта е под 50м :gruebel: .ако е 51м кво, рапрягаме ролетките и почваме да мерим с полицая ли?та видим да ли съм имал право да карам на халогени или пък да ми пише акт :roll2:

valjo
16-11-2005, 16:41
... при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.... .

подобнни са ?
дим ? от минал пред мен ЗИЛ ?
МАЗ, КАМАЗ, КРАЗ и други ЕВРО5 возила ?
сянка от сграда ?? ;)

alf
16-11-2005, 16:42
абе ясно че принципно не трябва да с екара на халогени. сега дали пречат или не или на кой фаровете пречат повече друга бира. ясно е че в момента са ги напънали да отчитат дейност затва временно изключваме халогените пък като се размирише работата - пак си ги палиме и тва е

valjo
16-11-2005, 16:42

аз пък немога да се сетя как ще разбереш кога видимостта е под 50м :gruebel: .ако е 51м кво, рапрягаме ролетките и почваме да мерим с полицая ли?та видим да ли съм имал право да карам на халогени или пък да ми пише акт :roll2:
той задната докато ти я види ти обикновено си подминал

а ако те спре си я угасил преди да се е доближил

Kostadin
16-11-2005, 16:44
той задната докато ти я види ти обикновено си подминал

а ако те спре си я угасил преди да се е доближил
абе това е така, но иначе въпроса е принципен.

търтей
16-11-2005, 16:45
...

ние с теб мое си чешем езиците до посиняване или до постигане на 35436956 поста
но мисля ти е ясно кво се има предвид точно под подобни;)
та така
за съжаление ако имахме нормални катаджии нещата щяха да са по друг начин
ма шъ съ опраим бе
некой ден ...

Quadrifoglio
16-11-2005, 18:47
И аз точно щях да напища че вече май се престаравате с ненужното философстване :D

valjo
16-11-2005, 18:52
И аз точно щях да напища че вече май се престаравате с ненужното философстване :D
да шото не са ни халогените горе във фара, затва ;)

virusalfa
16-11-2005, 21:58
да шото не са ни халогените горе във фара, затва ;)визираш кривосерците с МБ,а? :lol:

Galiano
16-11-2005, 22:58
да шото не са ни халогените горе във фара, затва ;)визираш кривосерците с МБ,а? :lol:

Аааа, колега! Недей така!
Ами ние дето сме с GT, какви ги с*рем, а? :)

gigi
17-11-2005, 01:51
Ей тва ченгетата са големи бакшиши само гледат за глупости да се хванат та да искарат 20 кинта. :lol: карам си аз преди малко по бул. Сливница и тъй като знам че седят преди опълченска (посока центъра) и дебнат за скорост си карам бавничко и то не първа кола. Обаче съм забравил да изключа халогенните и хоп тоя ми показва палката, обаче направили мишоците основна грешка че спрели след една пряка и тъй като веднага загрях за какво ме спира (а проблема ми е че номера не ми е осветен карам така от както съм купил колата и вече 3-пъти се измъквам) ми светна че ще отнеса поне 100лв акт и моментално бам десен мигач и завих на 10 метра пред него в уличката :twisted: :twisted:
Та тоя път се отървах ама изключвам халогенните и си цепа така пък като мине акцията светкаме.
А днеска най бзцеремонно ченге от паяка помоли един с джип да си премести малко талигата та да могат да вдигнат един опел спрял на стамболииски и с изтекъл талон за синя зона та джипа който беше 2-ра лента се премести и после пак си спря така като хем задъни място хем пречеше на движението ама куката нищо не му каза че даже беше любезен за да го мръдне оня. :evil:

pablo_pz
09-12-2009, 03:21
Аз също съм глобяван за халогени,но куката каза че при валежи на дъжд,сняг или мъгла няма кой да ми прави забележка.Малко off topic ама едни нерегулирани фарове с "биташки" ксенони,монтирани от некой махленски жичкаджия, са мн по голяма беля от моите халогени,но закона си е закон тва е-за кокошка няма прошка............................Да не говорим за лъскавите возила дето са си целогодишно на халоген,ама нали мама и тати са "еди кои си" дупетата си бръмкат из Пз и им дреме на центъра на гащетата, а аз съм на минус еди колко си точки щото наистина ги бях забравил,няма предупреждение,директно бум акта и лека вечер.

citroen
09-12-2009, 07:40
Колеги, в закона няма задължително изпозлване на зимни гуми, изискването там е за гуми с грайфер 1.6мм... Сега ще кажете, защо го казвам това?! Връзката е ясна, КАТ си превишава правата. Не могат да ви глобят, за зимни гуми, както и не могат да ви глобят за халогени, действат на принципа - "Ако някой клъвне". Ето го текста в закона пак:

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при
значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни
условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
Както сами виждате, законът се изказва само за допълнителни светлини, т.е тези: http://www.jsautostudios.com/photo.php?id=934

Ако карате със заводските халогени, вие не нарушавате закона, а това, което прави с вас КАТ си е чиста проба рекет.

code
09-12-2009, 08:06
Като няма мъгла не си пускайте фаровете за мъгла, много е просто. Няма никаква дилема. Задните светлини за мъгла също много дразнят, направо вадят очите. Затова са ЗА МЪГЛА:director: да се пускат в мъгла, аман от професори. :info:

MrX
09-12-2009, 08:08
Колеги, в закона няма задължително изпозлване на зимни гуми, изискването там е за гуми с грайфер 1.6мм... Сега ще кажете, защо го казвам това?! Връзката е ясна, КАТ си превишава правата. Не могат да ви глобят, за зимни гуми, както и не могат да ви глобят за халогени, действат на принципа - "Ако някой клъвне". Ето го текста в закона пак:

Както сами виждате, законът се изказва само за допълнителни светлини, т.е тези: http://www.jsautostudios.com/photo.php?id=934

Ако карате със заводските халогени, вие не нарушавате закона, а това, което прави с вас КАТ си е чиста проба рекет.

Какво ли няма да си изсмучат хората от пръстите само и само да се отърват от санкция поради личния си келешлък и псевдо гъзария. Май на доста им липсват някакви си 7 годинки, но се оказват първите 7, а комбинирано с криворазбраната демокрация се раждат бисерчета като горните.
Колега няма да те питам на колко години си и от колко време имаш книжка, самият факт, че посочваш допълнителните светлини на покрива като светлини за мъгла ме ориентира представата ми за номера на ЕГН-то ти. Спрете да си търсите простовати оправдания, а като сте такива гАзари отстоявайте гАзарщината си пред органите на реда, а не мишкувайте, когато ви заплашат, съвсем заслужено с акт!

citroen
09-12-2009, 08:14
Колега, MrX (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=29), кажи ми къде в закона пише, че тези светлини са забранени:

http://damox.com/cars/thumbs/Alfa%20Romeo/2005_Alfa_Romeo_156_gta.jpg

П.С: Приеми, че на въпросната Toyota, не са монтирани на тавана, а в ролбара отпред.

П.С 2: Нека спазваме закона, но нека и КАТ го спазва. Не позволяваите на КАТ да ви разиграва.

MrX
09-12-2009, 08:34
Колега, MrX (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=29), кажи ми къде в закона пише, че тези светлини са забранени:

http://damox.com/cars/thumbs/Alfa%20Romeo/2005_Alfa_Romeo_156_gta.jpg

П.С: Приеми, че на въпросната Toyota, не са монтирани на тавана, а в ролбара отпред.

П.С 2: Нека спазваме закона, но нека и КАТ го спазва. Не позволяваите на КАТ да ви разиграва.

Само едно въпросче, правиш ли разлика между габарити, къси светлини, дълги светлини и допълнителни светлини за мъгла и каква е тя?

svetozar_sosi
09-12-2009, 09:27
Колеги днес се зачетох в темата, която безпорно е интересна и полезна.
Имам такъв въпрос: За задните светлини за мъгла е ясно кога се използват, но халогените не представляват ли светлини за осветяване да долната част на пътя, сиреч тази която не се осветява от фаровете?
Мен ме спряха миналата седмица за проверка. 10 минути се въртя полицая около колата и даже не забеляза тези халогени.
Мисля, че се превръща в ново извинение за рекет тази история с халогените!

ПС Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при

1. Значително намалена видимост на означава ли мрак, вечер?!
2. Тук законът споменава за карането само на халогени, но никъде не се забранява включването им заедно с гаровете!

ogi100
09-12-2009, 09:30
Колеги днес се зачетох в темата, която безпорно е интересна и полезна.
Имам такъв въпрос: За задните светлини за мъгла е ясно кога се използват, но халогените не представляват ли светлини за осветяване да долната част на пътя, сиреч тази която не се осветява от фаровете?
Мен ме спряха миналата седмица за проверка. 10 минути се въртя полицая около колата и даже не забеляза тези халогени.
Не колега, тези т.нар. "халогени" са фарове за мъгла. Сега ако тръгнеш да си купуваш нова АЛФА, ще ти кажат, че ги имаш включени в оборудването на автомобила.

qpwo
09-12-2009, 09:41
Вечер абсолютно винаги карам с включени халогени защото ми са слаби късите...

code
09-12-2009, 09:55
Късите на 166 наистина са трагедия, затова навремето си боцнах ксенон, халогените не помагат особено.

georgyg
09-12-2009, 10:05

Какво извинение, като е посочено, кога и как да се използват. Щом ги използваш неправилно, те наказват, много е лесно и просто.

Оправи си късите светлини, защото заслепяваш ако ме разбираш какво искам да ти кажа.

И едно не разбрах, защо когато КАТ си върши работата ги ругаете? Как така мен са ме спирали 5 пъти тази година и нямам наказание нито веднъж. Не карам безгрешно, но и то няма как да е така.

Написах го и в друга тема. Когато ви спрат и сте в нарушение просто си признайте и да Ви наказват и не давайте пари, защото ставате АКТИВНА СТРАНА ПО ПОДКУП, А ТОВА Е ПОДСЪДНО!
Когато обаче се заяждат с Вас е добре да си знаете правата и ако Ви изнудват винаги можете да се обадите на тел.112 и да подадете сигнал за нарушение.

Когато видите, че полицията не си върши работата също може да подадете сигнал, вече всички телефони са с камера и лесно можете да документирате и да бъдат санкционирани. Когато ви е писнало просто не гледайте безучастно и да се оплаквате, защото това няма да промени нищо, а само ще Ви образува нерви.

viki
09-12-2009, 10:07
Какво ли няма да си изсмучат хората от пръстит....................................!
Ивчо,оти се косиш....?
Като видиш сакат човек,ядосваш ли му се ?!Не ,нали :):):)
По същата причина ,не се ядосвай на умствено сакати хора:hmm:
Самото поведение" елате ме вижте кой съм",казва достъчно:)Изобщо всякакви демонстрации от този род ,мисля са ти ясни:)
Публиката,която търсят такива хора,си я намират в лицата на себеподобни:):):):):)
Добро утроhttp://place.forumotion.com/users/2515/84/14/08/smiles/114911.gif

pr_00f
09-12-2009, 10:16
Значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни.

На мен тъмнината някак си не ми прилича на дъжд или мъгла.

136
09-12-2009, 10:20
Това че фаровете за мъгла заслепяват е абсолютна глупост. Целта им е да разпръснат максимално ниско и в хоризонтална линия светлината. При нормални заводски фарове за мъгла периметъра им е 10-12 м на пред и 2-3 м странично от фара.Просто тези изказвания за гъзарията е много тъпа .Ако фаровете ти помагат в бойните полета на наща мила родина и не пречат на околните , а в случая тези фарове не го правят защо да не ги ползваме. Да не говорим че закона е доста стар и се отнася ше за соц возилата . Допилнителни халогенни фарове с крушки.Защото стандартните фарове на тези машини не бяха с халогенни крушки.

morfius
09-12-2009, 10:50
Хайде на новата хранилка ... тоя път с бонус за сервизите работещи по окачванията.
Всичкото Мара фтасала... е тая работа, пътищата са лунен пейзаж, маркировка липсва или е едвам видима, 90% са с нерегулирани или презорени фарове и пречат на видимостта, тротоарите са паркинги, а пешеходците по платната... но не - най-големия проблем са им фаровете за мъгла - нещо което ако не е по-криво от самите фарове свети под тях и леко встрани - проверено с/у стена.

Както казах преди... МВР е във фалит, очаквайте още хранилки, коя от коя по-глупави.

INTEGRALE
09-12-2009, 12:24
Хайде на новата хранилка ... тоя път с бонус за сервизите работещи по окачванията.
Всичкото Мара фтасала... е тая работа, пътищата са лунен пейзаж, маркировка липсва или е едвам видима, 90% са с нерегулирани или презорени фарове и пречат на видимостта, тротоарите са паркинги, а пешеходците по платната... но не - най-големия проблем са им фаровете за мъгла - нещо което ако не е по-криво от самите фарове свети под тях и леко встрани - проверено с/у стена.

Както казах преди... МВР е във фалит, очаквайте още хранилки, коя от коя по-глупави.
Подкрепям напълно, колега!
ЗАводските халогени помагат много в борбата с дупките. Факт! И на Дедрата и на Алфата ЗАВОДСКИТЕ фарове за мъгла по абсолютно никакъв начин не пречат на другите автомобили.
Тези, които говорят за гъзария как ще обяснят факта, че на голяма част от новите коли се включва съответния халоген, когато колата завива. Явно помагат за да осветяват настрани.
В случая закона е проблема. И е още един повод ако няма с какво полицаите да се заядат за фаровете.
Задните светлини за мъгла са отврат и в ясно време са ужасни. Да сте чули глобен за тях? Или да има глобен за светещи фарове в небето или те не пречат. Или полицая не ги вижда, когато спира дадената кола.
Не бъркайте гъзария с тъпи и остарели части от закона.

MrX
09-12-2009, 12:49
Интересно ми е защо се наричат фарове за мъгла, а не фарове за по-добро виждане на пътя или фарове за за случаи на калпави обикновени фарове(което е относително). И на български и на чужбински все са фарове за мъгла, според моето непрофесионално мнение и селска пернишка логика сигурно защото се използват когато има мъгла, ама де да знам, то ние тук в града на голфовете какво разбираме от етика на пътното платно. Да, гъзарщина е употребата на фарове за мъгла без условията да го изискват и то точно заради прословутите стари времена когато по хубавите тогава пътища се търкаляха лади и москвичи, които не бяха оборудвани фабрично с подобни фарове, но настъпи есен и замата не закъсня(както се пееше в една не безизвестна песен) и тейкарите накупиха фноснтни афтомобили окичени с тази екстра, пък простолюдието им завиждаше и видиш времената се менят, финансовото състояния също, но нравите и нормите на поведение не и докопал се редовия гражданин до возило с екстрата, вече гордо си я ползва, че и споделя с насрещните, кога нощем защото това било намалена видимост( прочетох ги някъде по-нагоре) къде денем, че колата изглеждала по-внушително и по-представителна. Демос кратос форевър мадъ фака донке Ле!

ves_v8
09-12-2009, 13:29
Интересно ми е защо се наричат фарове за мъгла, а не фарове за по-добро виждане на пътя или фарове за за случаи на калпави обикновени фарове(което е относително). И на български и на чужбински все са фарове за мъгла, според моето непрофесионално мнение и селска пернишка логика сигурно защото се използват когато има мъгла, ама де да знам, то ние тук в града на голфовете какво разбираме от етика на пътното платно. Да, гъзарщина е употребата на фарове за мъгла без условията да го изискват и то точно заради прословутите стари времена когато по хубавите тогава пътища се търкаляха лади и москвичи, които не бяха оборудвани фабрично с подобни фарове, но настъпи есен и замата не закъсня(както се пееше в една не безизвестна песен) и тейкарите накупиха фноснтни афтомобили окичени с тази екстра, пък простолюдието им завиждаше и видиш времената се менят, финансовото състояния също, но нравите и нормите на поведение не и докопал се редовия гражданин до возило с екстрата, вече гордо си я ползва, че и споделя с насрещните, кога нощем защото това било намалена видимост( прочетох ги някъде по-нагоре) къде денем, че колата изглеждала по-внушително и по-представителна. Демос кратос форевър мадъ фака донке Ле!
Колега, много съм съгласен с мнението ти. аз имам халогени на двете коли. алфата ми обаче е с ксенонови фарове(не от тип осветявам облаците или оглеждам 8-мия етаж) нормален ксенон, както си му е реда. когато карам вечер видам чудесно, на мокро на дъжд...винаги ми е супер и досега не съм си ползвал халогените. на Опела обаче нямам ксенон и вече ми е много трудно да карам когато е много тъмно. с ужасните български пътища и дупките, които са по 4 в квадратен метър е трудно. Когато обаче си включа халогените виждам по-добре, по комфортно ми е, чуствам се по-сигурен и имам възможност да се пазя повече от дупките. Въпреки това не си пускам халогените, защото се притеснявам от ченгетата, да не ме спрат и да ми правят проблеми. значи какво излиза накрая имам кола с халогени, които ми помагат да виждам по-добре, обаче не ги използвам за да не ме "гърчат" ченгетата. е за какво тогава доплатих 400 лева за тия халогени когато купувах колата?!?! не съм от хората които гледат на халогените като на средство за "псевдо-гъзария" както го нарече някои по-горе в постовете, гледам на халогените като удобство. никога не бих си пуснал халогените през деня както сега е акция светлина и трябва задължително да караме с включени светлини. онзи ден гледам един автомобил с включени габарити и халогени(не къзи светлини или дневни светлини както трябва по закон) и мина покрай полицая и той нищо...не му обърна внимание. мен ме хвана яд не защото не го спряха човека, хвана ме яд че такива хора се мислят за нещо "ПО" от другите. ние всички караме с включени къси, виждал съм и къси+халохени ама не и габарити+халогени....това е глупаво според мен, обезмисля се идеята на карането с включени светлини. та колега какво искам да кажа в заключение човек трябва да се чуства спокоен да си включи халогените ако има нужда от това, защото ако караш с изключени халогени и не виждаш добре пътя си по-опасен, отколкото ако караш с включени халогени без да има условията за тях.
искам поста ми да бъде разбран правилно, изобщо нямам идея да споря или да се заяждам с колегата MrX.:)
Поздрави!

Old Fox
09-12-2009, 13:47
Kaто как точно ви помагат халогените за дупки, като светят на метър и трийсе пред колата? Или всички карате с 5км/ч и гледате точно на метър пред колата?

Fear
09-12-2009, 14:13
И според мен това с халогените си е чиста проба гъзария.
Наистина, през нощта помагат да се вижда малко по-добре, но наистина е малко. Както казва колегата над мен - тези фарове я светят на 3 метра пред колата, я не. :hmm:
Това обаче въобще не променя факта, че ПРЕЧАТ и ЗАСЛЕПЯВАТ, когато се появят срещу теб в комплект с късите светлини, колкото и да са регулирани и да светят ниско долу - просто свтелината е ПОВЕЧЕ и ПРЕЧИ и това е ФАКТ!

Фаровете ЗА МЪГЛА (халогените) се използват при намалена видимост и това е!
Спазвайте ШИБАНИЯТ правилник и няма да ви спират и губят времето за глупости! :director:

КАТ-аджиите и тяхната "избирателна пропускливост" няма какво да я коментирам. :wallbash:
В началото на ноември, откогато е задължително карането на фарове, на руското посолство станах свидетел на следното:
Чакайки за ляв завой към Парк-хотел Москва, светофара отсреща е зелен, при което колите си вървят. На 30-ина метра след кръстовището има патрулка и КАТ-аджия с "хранилика".
Интересно ми стана, как гадината (без извинение) пропусна някаква патка с Mercedes ML, която профуча поне с 90км/ч. през кръстовището, обаче не пропусна да спре старата вектричка на човечеца зад нея, който очевидно беше забравил да пусне фаровете! :censored::censored::censored:
Действието се развива по обяд и времето беше слънчево.

Такива ми ти работи...

pr_00f
09-12-2009, 14:17
Който не вярва - да си пусне само габарити и фаровете за мъгла ( халогени ) да слезе от колата и да мери с рулетката колко метра му дават осветеност, ама добра не само мъждукане.
Пък тогава ще говорим

AlfaMan
09-12-2009, 14:33
Значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни.

На мен тъмнината някак си не ми прилича на дъжд или мъгла.
Абе няма ли някой юрист да го изтълкува този текст, защото ми се струва, че тази част "или други подобни", отваря вратичката и не е много ясно дали имат право милиционерите да санкционират ;)

Сега закона си е закон и трябва да се спазва, независимо дали е абсурден или не (както е в случая).

Малко офтопик
А за колегите, който толкова много се възмущават, че другите плювали куките, когато си вършат работата, ще им кажа че сигурно има основание. Ако те знаят поне веднъж някое родно ченге да е вършило някаква работа без да има лична облага, нека да сподели. Аз такъв случай несъм чувал и не помня. Всичко което го правят е да използват служебното си положение (специалните права, които им е гласувало обществото), за да скубят кинти от същите тези обикновени хорица (те на баровците козируват) без и пет пари да дават за държавата законността и техните задължения към това общество. Просто едните са извън закона, а другите са "озаконени" айдуци и именно поради тази причина границата между тези две групи е много тънка и размита. Това е скъпи колеги, ако през последните 20 години поне 1/10 от работното си време вършеха съвестно работата и в полза на обществото което ги храни, нямаше сега да сме на това дередже.

Kris
09-12-2009, 14:39
Никой не ви е виновен, че ви спират като карате на халогени. След акта не ги пускам и си има до няква степен възпитателен характер.

kokless
09-12-2009, 14:44
20 лв. е фиша за халогени + такса за банката /до колкото имам спомен/....от където и да го погледнеш това са си грешни пари.
не карайте на халогени!!!

adv_petrov
09-12-2009, 15:07
За колегата, който беше питал как да се тълкува "други подобни условия с намалена видимост" - ами може да бъде случай през гъст дим над шосето от полски пожар, нощем по черен път или по път в ремонт (видимост на практика нула), каране в неосветен тунел, дори един обикновен проливен дъжд през деня в Декември може да е друго подобно условие с намалена видимост. Досега никога при такива условия не са ми правили проблем за предните халогени, ако са ми били включени.
По въпроса дали предните халогени осветяват достатъчно пътя - по принцип им много мишкарски модели коли, които фабрично слагат микроскопични, недоизкусурени и на практика безполезни халогени. Препоръчвам ви да проверите включени халогени на еврован Ланчия Зета дали нощем осветяват повече пътя - аз лично по-голям на площ рефлектор на халоген и по-силни крушки никога не съм виждал, направо свети дъга пред колата на 10 м - и въпреки това нямам спомен някой да ми е присвяткал гневно - именно защото светят ниско долу на 10 м пред колата.

morfius
09-12-2009, 16:01

Интересно защо на нашите лунни пейзажи им викаме пътища... логиката е същата.
И много чудно наистина защо сами светват в завоите на някои нови автомобили, да нямат датчик за мъгла случайно.
И не става дума дали е редно или не, а дали не трябва първо да се погрижат за по-важни неща кукозаврите.

Old Fox
09-12-2009, 16:08
А карал ли си кола на тъмно с тая псевдо екстра да ти се цъква халогена като завиваш? Помага ако маневрирам пред гаража, а на път - Полза никаква!

cyberhill
09-12-2009, 16:11
Аз в т.нар. "халогени" не намирам никаква полза. И на мъгла няма и на дъжд няма и т.н.

morfius
09-12-2009, 16:24
А карал ли си кола на тъмно с тая псевдо екстра да ти се цъква халогена като завиваш? Помага ако маневрирам пред гаража, а на път - Полза никаква!

То най-честата им упортреба на тия светлинки е точно при маневри на тъмно - паркиране например.
Но помагат и за по-добра видимост понякога... проблема е, че не може да се дефинира добре това понятие ограничена видимост... и в него не влизат само валежи и дъжд.
Обаче дори това не е наи-важното в случая, ако ги забранят напълно няма да се гътна за тях, най-важното е, че за пореден път КАТ и МВР се занимават с глупости (% броя заслепяващи и пречещи заради фарове за мъгла е в десетки пъти по-малък от % заслепяващи заради нерегулирани фарове), а ние се дърлим като невидели.

Old Fox
09-12-2009, 17:01
Е и аз не разбирам за кво се дърлим.
Ма дупки, ма кал ма незнам кво. Ми просто не ги включвайте като няма дъжда мъгла и дим. Кво толкова. Нека някое ченге да се заяде с мен че съм на халогени като има мъгла. Ама не се заяждат.
Ама да мрънкаме, че в ммомента МВР прави не знам си кво, а пък има други по-важни неща за правене няма смисъл.

Alpina
09-12-2009, 17:03
Халогените рядко пречат на останалите, трябва да са супер нерегулирани, за да го правят, обаче....

Обаче моля ви колеги - не карайте без да има нужда със включени задни фарове за мъгла, мен лично ми разказват играта, да не казвам колко често направо не може да се видят кога светват спирачките от тях, или поне не толкова добре в сравние с когато са изкючени... особено ако липсва трети стоп...

Аз лично зад такива хора започвам да си карам на дълги и изобщо правя всичко за да си стоя зад тях...

morfius
09-12-2009, 17:07
Ма дупки, ма кал ма незнам кво.

Е мокра дупка не е ли дупка с ограничена видимост например?
Път с наредени автомобили от дясно не е ли с ограничена видимост към тротоара например?
Тъпо е ... за самата дефиниция в закона иде реч.

Alexanderbb
09-12-2009, 19:42
Ами пробвайте да покарате с включени фарове за мъгла някъде из Европа и после им обяснете че не заслепяват. Ама нас яко ни тресе гъзарията и трябва и денем да пуснем всичкото лампа що имаме. Че да не ти пропусне някой. А вечер като пред мен кара някой дето си е пуснал и задните светлини за мъгла направо ми иде да го гръмна. Щото надали някой си е правил труда при мъгла да слезе и да види какъв сноп светлина излиза от тях

citroen
09-12-2009, 19:53
Е мокра дупка не е ли дупка с ограничена видимост например?
Път с наредени автомобили от дясно не е ли с ограничена видимост към тротоара например?
Тъпо е ... за самата дефиниция в закона иде реч.Колега, законът е написан съвсем добре, но проблемът не е в него, а в институцията наречена КАТ, която се възползва от непознаването на закона от хората. Но нека се върнем на темата. Ще онагледя, това, което искам да кажа, смятам, че ще бъде по-добре. Погледнете снимката, прикачена към мнението. На халогени оградени с червено, КАТ няма никакво право да ви глоби, защото те не са допълнителни, а са фабрични, а закона казва, пак ще си позволя да го цитирам:

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при
КАТ обаче, си мислят, че закона изглежда така:

Чл. 74. (1) Фабричните светлини за мъгла може да се използват само при
Не позволяваите на КАТ да ви глобява за зимни гуми и за включени фабрични халогени.

П.С: Спазваите закона!

търтей
09-12-2009, 20:02
Колега, законът е написан съвсем добре, но проблемът не е в него, а в институцията наречена КАТ, която се възползва от непознаването на закона от хората. Но нека се върнем на темата. Ще онагледя, това, което искам да кажа, смятам, че ще бъде по-добре. Погледнете снимката, прикачена към мнението. На халогени оградени с червено, КАТ няма никакво право да ви глоби, защото те не са допълнителни, а са фабрични, а закона казва, пак ще си позволя да го цитирам:

КАТ обаче, си мислят, че закона изглежда така:

Не позволяваите на КАТ да ви глобява за зимни гуми и за включени фабрични халогени.

П.С: Спазваите закона!

Колкото и да ти се иска да си прав (и не само на теб) за светлините за мъгла, не си.

pinko
09-12-2009, 20:06
На халогени оградени с червено, КАТ няма никакво право да ви глоби, защото те не са допълнителни, а са [U]фабрични

Глупости на търкалета, всички светлини освен основните фарове са допълнителни. Така е и в германския закон, така е в българския, така е в целия ЕС. Няма значение кой ги е монтирал - производителя, или собственика, или арменския поп. И навсякъде, а отскоро и у нас, вече глобяват за неправилна употреба. И правилно, заради идиоти с малки пишки, които ги използват, за да си удължат мъжествеността.

А сега ще ти го обясня бавно, че явно схващаш бавно - според законите за движение по пътищата и в България, и в цяла Европа автомобилът отпред задължително трябва да има: мигачи, габаритни светлини, къси светлини и дълги светлини. Всичко останало освен тези гореупоменати светлини са допълнителни светлини и те са на специален режим.

Тва е.

П.П. Информация на ухо - скоро ще се гласува и закон за ксеноните. Зверски глоби се очакват, както от няколко седмици вече спират от движение коли с нефабрични ксенони в Словения напр.

Така че от юни (най-вероятно) ще трябва да се връщаме към нормалните крушки, колкото и да ни е неприятно. Освен ако не се монтира система за динамично регулиране и система за измиване и след това се мине през КАТ и Технотест, които да ги узаконят със специален документ - такива са изискванията не европейските закони.

Mirela
09-12-2009, 20:08
А значи регулиран фар за мъгла сверещ надолу в земята и настрани е голям проблем. А какво правим с нерегулирани фарове осветяващи луната, прилепите и другите нощи създания? :asthanos:
Те не дразнят ли повече? Предпочитам срещу мен да има 2 реда РЕГУЛИРАНИ светлини, отколкото само един ред НЕРЕГУЛИРАНИ, осветяващи навсякаде.
Пускането на фаровете за мъгла било гъзария.А слагането на "гарежен" ксенон то не е ли? Колко от хората с нефабричен ксенон са го слагали при майстори? Като се облещи някои наасреща с такива фарове ти става едно благо, хубаво, не те заслепяват.
Та значи за пуснат халоген - глоба, а за фарове тип "холивудски прожектор" получаваш усмивка.
Някаде беше казано.че има коли с вграден във фара халоген, закона какво казва по въпроса?

търтей
09-12-2009, 20:14
Освен ако не се монтира система за динамично регулиране и система за измиване и след това се мине през КАТ и Технотест, които да ги узаконят със специален документ - такива са изискванията не европейските закони.

Това може да стане само ако ГТП престане да се минава по документи.

Щото куката на пътя не може да знае дали имам еди каква си система и прочее. Нито може да каже дали карам с ксенони и колко децибела шум вдига колата.
Нищо че уж са очевидни тия неща.

citroen
09-12-2009, 20:15
А сега ще ти го обясня бавно, че явно схващаш бавно - според законите за движение по пътищата и в България, и в цяла Европа автомобилът отпред задължително трябва да има: мигачи, габаритни светлини, къси светлини и дълги светлини. Всичко останало освен тези гореупоменати светлини са допълнителни светлини и те са на специален режим.

Тва е. Закон, член, алиниея?

П.С: За ксеноните съм съгласен, проблема стана доста сериозен, но ме съмнява да се предприемат каквито и да било мерки.

me4o4ko
09-12-2009, 21:30
Глупости на търкалета, всички светлини освен основните фарове са допълнителни.. И навсякъде, а отскоро и у нас, вече глобяват за неправилна употреба. И правилно, заради идиоти с малки пишки, които ги използват, за да си удължат мъжествеността.

Колега,явно с това изказване визираш и себе си преди 4 години
http://lancia-bg.com/forum/viewtopic_1585_0.html

Или вече разсъждаваш по различен начин?
Колкото до фаровете за мъгла - на 147-ите са фабрично във фаровете и това не се забелязва от останалите участници в движенето,нито от КАТ.
Аз шофирам с включени такива светлини и досега никой не се е "оплакал" с присвяткане отсреща...а това допълнителен фар ли е?Или фабричен....? :roll:

BoxerPower
09-12-2009, 22:14
Ми пичове и пички ко да ви кажа... ако не искате ония кукли дето развяват слънчогледа да ви напраскат глоба за халогени, то по-добре не карайте с такива. Мен например до сега супер много пъти са ме спирали както съм с халогените и никой не ми е правил забележка за тях ама ето, че едно разградско хюмне в униформа ме спря миналата седмица и предупредително ми прасна един фиш за 20 кинта... Разбира се този фиш в момента седи на сигурно място в жабката на колата да си прави компания с другите... тъй като вече мина седмица от тогава, същия фиш най-вероятно е станал на акт, съответно прави компания на другите актове... а другите актове правят компания на тоя който ги чака да бъдат платени... само дето този, който чака да бъдат платени просто ще остарее и ще умре в чакането си...

BLUE1
09-12-2009, 22:25
Ми пичове и пички ко да ви кажа... ако не искате ония кукли дето развяват слънчогледа да ви напраскат глоба за халогени, то по-добре не карайте с такива. Мен например до сега супер много пъти са ме спирали както съм с халогените и никой не ми е правил забележка за тях ама ето, че едно разградско хюмне в униформа ме спря миналата седмица и предупредително ми прасна един фиш за 20 кинта... Разбира се този фиш в момента седи на сигурно място в жабката на колата да си прави компания с другите... тъй като вече мина седмица от тогава, същия фиш най-вероятно е станал на акт, съответно прави компания на другите актове... а другите актове правят компания на тоя който ги чака да бъдат платени... само дето този, който чака да бъдат платени просто ще остарее и ще умре в чакането си...

"Велик" си!!!!

Sm0k
09-12-2009, 23:46
...КАТ няма никакво право да ви глоби, защото те не са допълнителни, а са фабрични...

Колегите го обясниха достатъчно добре, ама все пак ще им помогна без да цититам никакви закони. В тая твоя теория проблема не е юридически, а езиков :) На думата "фабричен" обратната по значение, не е "допълнителен", а "нефабричен", така че фабричен и допълнителен не са понятия, които взаимно се изключват :) Тъй, че това абсурдно тълкуване на закона го зарежи :)
По отношение на поста на Pinko, тоя въпрос "закон, алинея, ала-бала", дето си му го задал е напълно излишен, щото всеки, който има книжка би следвало да знае какво е минималното оборудване за лек автомобил, така че да бъде той "road-legal" в Европа. Аз не знам това в коя част на закона го пише, и членове и алинеи не помня на изуст, ама съм сигурен, че светлините за мъгла не са част от минималното оборудване и съм сигурен, че това коя светлина е задължителна и коя не го пише в оня закон дето съм го чел преди да взема книжка :)

Колкото до фаровете за мъгла - на 147-ите са фабрично във фаровете и това не се забелязва от останалите участници в движенето,нито от КАТ.
Аз шофирам с включени такива светлини и досега никой не се е "оплакал" с присвяткане отсреща...а това допълнителен фар ли е?Или фабричен....? :roll:

И защо толкова упорито се опитвате да тълкувате закона, който както му падне :) Това е допълнителна светлина, която е вградена във фабричния фар. Има разлика между светлина и фар :) Това, че е в едно и също осветително тяло с останалите светлини не я прави по-малко допълнителна :) И на покрива на колата да я сложат, пак ще е допълнителна, щото такава я правят условията за които е предназначена :)
И между другото точно вчера ме настигна (извън града) едно GT с пуснати светлини за мъгла (които са като при теб във фара), и в огледалата понаблестяваше леко така :) Т.е. усещането не беше като да е на къси зад мен :)

А значи регулиран фар за мъгла сверещ надолу в земята и настрани е голям проблем. А какво правим с нерегулирани фарове осветяващи луната, прилепите и другите нощи създания? :asthanos:
Те не дразнят ли повече? Предпочитам срещу мен да има 2 реда РЕГУЛИРАНИ светлини, отколкото само един ред НЕРЕГУЛИРАНИ, осветяващи навсякаде.
Пускането на фаровете за мъгла било гъзария.А слагането на "гарежен" ксенон то не е ли? Колко от хората с нефабричен ксенон са го слагали при майстори? Като се облещи някои наасреща с такива фарове ти става едно благо, хубаво, не те заслепяват.
Та значи за пуснат халоген - глоба, а за фарове тип "холивудски прожектор" получаваш усмивка.
Някаде беше казано.че има коли с вграден във фара халоген, закона какво казва по въпроса?

С цялото ми уважение към дамите, тука има няколко неща които трябва да отбележа след тоя пост :)
1. Това, че в закона се казва, че включените светлини за мъгла са проблем, не означава, че някъде се казва, че нрегулираните къси и гаражните ксенони не са проблем :) Това, че има и други проблеми със светлините освен неправилното ползване на тия за мъгла, не променя ситуацията с тях :)
2. Ти може и да предпочиташ единия проблем пред другия, ама закона забранява и двата да съществуват :)
3. Гаражния ксенон и при "майстор" да го сложиш, това нищо не променя, щото той пак си остава гаражен. Просто монтажа не е извършен в твоя гараж :) Проблема си остава, понеже никой не ти гарантира тоя "майстор" какво точно прави и никой не го котролира. Pinko обясни каква е процедурата при подобни промени по колата навсякъде в Европа - ако ще и английксата кралица да ти е монтирала ксенона, пък супермен да й е подавал инструментите, трябва да се мине после технотест, за да се види кво са ти спретнали тия "майстори" :)
4. За вградените във фара светлини за мъгла вече казах основното (няколко реда по-горе), ама пък сега се сещам, че може да пробвате да ми разтълкувате следния казус: На някои коли късите и дългите светлини са в два напълно отделни и независими фара. А на моята дългите са вградени в същия фар дето са ми късите. Мога ли да си карам на дълги срещу всички други коли и да кажа на ченгетата, че всъщност съм на къси, щото и двете светлини са зад едно и също стъкло ;)

Ми пичове и пички ко да ви кажа...

"Велик" си!!!!

А велик... те хората вече се хвалят от колко години карат ежедневно без книжка и как никога не са били на изпит, ние тука още се фукаме с това кой колко неплатени голби има ;)

botsos
10-12-2009, 00:33
Специално мен като ме спряха оня ден си беше чисто заяждане с ясна мисъл за писане на акт ...намусен намрущен непредставящ се полицай и нагло говорещ.Той се чудеше какво още да пише и седи седи ама ти и на халогени караш то това е безобразие...А иначе не е безобразие да спре 4 коли за над 100 хил. евро да каже една приказка и да ги пусне .. не че не са на халогени а за колани да не говорим.Аз поне колан слагам .А халогени... кой каквото да ми говори вечер без халогени с обикновенни и настроени светлини пътя не се вижда в тея дупки е ад просто.Ама да пишат точки има .. като намалеят една 120-ка и 13 броя сами идват за една седмица работа... Докато сме млади и работим и парите не са проблем ... Аз пари на кука давам само на магистрала и извънградско ако съм с над 30 км/ч иначе подигравателно го карам да пише акт и да ми го донесе и да не ми се обяснява разбирасе ... Просто катаджия ли е ... недей ми го хвали .... едни халогени и леко нарушение което не застрашава никой е тъпо да се наказва на фона на луди нарушения ,на фона на каращи на по 1 кантар бяло и 5 6 питиета...Да не говорим за лелки и ку*ви с подарени коли който не познават знаци ,нямат никакво чувство за ориентация на пътя.

Не виждам защо се води тоя спор?! Защо просто не си спазвате правилата за движение и като направите нарушение да си понасяте последствията? Толкова ли е трудно? от 20 мин чета тая безуман тема (че даже и писах!!!) и не мога да ви разбера!!!

И за да не е съвсем спам - аз никога не карам с включени халогени или стопове за мъгла и все още не съм имал проблеми поради неизползването им!!!

rusiq86
10-12-2009, 00:44
Допълнителните светлини са сложени за да се ползват! Когато имам необходимост ги пускам и това си е, на който не му харесва да не ми гледа колата. А така наречения "гаражен" ксенон, кво на масйтор да отида да ми го сложи, ми то да викна и такъв като изгори крушка в нас! Слагането е елементарно, а регулирането му още почеве.Не виждам за какво трябва да се дават 30-40 лева за простотия. Те в Европа може и за смяна на чистачки и крушка на номер да ходят на сервиз, ма мене това изобщо не ме топли.
Регулирайте си светлините и сте готови. А в закона е записано, че при намалена видимост и дъжд може да се пускат "халогените".
Това не карайте на халогени звучи като моля не си пускайте дъкгите светлини извънградско, за кво са ви, нема се прайте че невиждате, те за газария да видат вс че имаме!

Sm0k
10-12-2009, 01:35
.. аз завих на обратно там и не видях знак ,че не мога да правя обратен и му го казах на простата кука а той ми вика има знак задължително наляво...

Специално мен като ме спряха оня ден си беше чисто заяждане с ясна мисъл за писане на акт ...

Специално теб като са те спрели си бил с включени светлини за мъгла :) Остналите подробности не са толкова важни - правилна ли ти е била маневрата, неправилна ли е била, колко пъти са те спирали с пуснати светлини за мъгла, с колко висока скорост са те гепили по-рано и с какви други нарушения, колко пренебрежително можеш да говориш на полицай и т.н... в случая си нарушил конкретно правило и са те санкционирали за това. Ако предпочиташ термина заяждане - ОК :)

abart_
10-12-2009, 02:36
Допълнителните светлини са сложени за да се ползват! Когато имам необходимост ги пускам и това си е, на който не му харесва да не ми гледа колата......................
Това не карайте на халогени звучи като моля не си пускайте дъкгите светлини извънградско, за кво са ви, нема се прайте че невиждате, те за газария да видат вс че имаме!

абсолютно съм съгласен !!
А и това схващане че халогенните са "гъзария" не беше ли актуално преди доста години????
По тая логика 99% от колите са гЪзарски :roll:
Лично за мен са необходимост,не че ги ползвам постоянно,но като минавам по улици който незнам какви изненади се крият-пускам ги.
пък ако ще и да ме спират- предпочитам да ми драснат акт,отколкото да накривя джантите или пък гума да прецакам че с тия ниски 17-ки си е преживяване да се шофира по красивите ни пътища дори и и при ясно и слънчево време........

Fear
10-12-2009, 09:06
А и това схващане че халогенните са "гъзария" не беше ли актуално преди доста години????
По тая логика 99% от колите са гЪзарски :roll:
Явно манталитета не се променя - "гъзария" си беше преди, "гъзария" си е и сега!
Сто пъти ви се каза, че халогените/фаровете за мъгла/допълнителните светлини не вършат НИКАКВА работа при нормални условия и скорост, по-висока от 20, хайде 30км/ч.
Нали не искаш да ми кажеш, че караш с толкова през нощта, за да можеш да видиш навреме дупките с пуснати хлогени? :roll:

И да, явно 99% от колите са "гъзарски" - докато на мода е Азис и "ценностите" на хората се свеждат до това да се прибереш, да пиеш 3 ракии със салатка на фона на Милко Калайджиев докато псуваш колко ни е скапана държавата и да плеснеш след това три шамара на жената и да си легнеш, докато предпочиташ да дадеш 20лв. на куката, вместо да те глобят и още много други примери - така ще е - пълно с "гъзари". :brickwall:

Аз пък се радвам, че съм от останалия 1%, радвам се, че все още има и други като мен! :waving:

georgyg
10-12-2009, 09:29
Мисля, че темата се изчерпа вече и е време да се заключи, защото видяхме мненията на голяма част от форума и едва ли някой ще убеди друг за това колко е полезно или вредно карането на халогени.

cyberhill
10-12-2009, 09:54
абсолютно съм съгласен !!
пък ако ще и да ме спират- предпочитам да ми драснат акт,отколкото да накривя джантите или пък гума да прецакам че с тия ниски 17-ки си е преживяване да се шофира по красивите ни пътища дори и и при ясно и слънчево време........

Като ти лепнат 4-5 акта и ти вземат точките и книжката, друго ще пееш...
Нали се сещате, че не ние определяме правилата.
Мен са ме спирали 3 пъти за "халогени" , като за радост нямам актове и фишове, но и файда няма от "халогените" . :tv:

AlfaMan
10-12-2009, 10:18
П.П. Информация на ухо - скоро ще се гласува и закон за ксеноните. Зверски глоби се очакват, както от няколко седмици вече спират от движение коли с нефабрични ксенони в Словения напр.

Може и да не е точно по конкретната тема, ама ми стана интересно, не че имам ксенони (защото смятам, че за разлика от халогените те наистина пречат много на другите водачи), ама да попитам как ще се процедира в случаите, когато е сменен фара с такъв, който е предназначен за ксенони. Скоро гледах една алфа с китайски фарове (не че бяха много евтини, ами напротив), които си бяха именно предназначени за ксенони и даваха концентрирана светлина като фабричните на други коли? Освен това куките как ще знаят дали тази кола фабрично е с такива фарове или аз съм ги сменил ?

Alpina
10-12-2009, 10:49
Ако стане това, за което се говори - такива фарове ще минават Технотест и ще си имаш документчето, за изправност.

morfius
10-12-2009, 11:05
Фара може да мине, но колата - НЕ.
Поне ако тия тестове и ГТП като цяло спрат да се правят само на хартия де...
Изискванията за фабричен ксенон са фара да има автоматична регулация на нивото и умивална инсталация.
Айде умивалника е лесен ... има си фабрична версия ... намираш си я ... поставяш и си ОК, ама ниворегулацията никак не е лесна.

rusiq86
10-12-2009, 12:04
Ква гъзария с халегенни светлини! Стига, това звучи нелепо. Това да не е преди 10 години, когато мн малко коли са имали. И с халогенни стетлини дори и с 50 км да се движа подобряват видимостта, виждат се по-добре тротоари и други препятсвия на пътя. Включвайте ги, когато има намалена видимост, за това са! Акт никой няма да ми напише зашото има мъгла или дъжда и съм ги включил, да не съм някоя тъпа путка че да си мълча, ще ги направя на сирене рокфелер, ама няма да прияма акт безпричинно!
За гъзария искам да карам ламбо! не да си пускам допълнителните светлини за мъгла/дъжд.

cyberhill
10-12-2009, 12:20
За гъзария искам да карам ламбо! не да си пускам допълнителните светлини за мъгла/дъжд.

Това ми хареса :D

abart_
10-12-2009, 12:32
Явно манталитета не се променя - "гъзария" си беше преди, "гъзария" си е и сега!
Сто пъти ви се каза, че халогените/фаровете за мъгла/допълнителните светлини не вършат НИКАКВА работа при нормални условия и скорост, по-висока от 20, хайде 30км/ч.
Нали не искаш да ми кажеш, че караш с толкова през нощта, за да можеш да видиш навреме дупките с пуснати хлогени? :roll:

И да, явно 99% от колите са "гъзарски" - докато на мода е Азис и "ценностите" на хората се свеждат до това да се прибереш, да пиеш 3 ракии със салатка на фона на Милко Калайджиев докато псуваш колко ни е скапана държавата и да плеснеш след това три шамара на жената и да си легнеш, докато предпочиташ да дадаеш 20лв. на куката, вместо да те глобят и още много други примери - така ще е - пълно с "гъзари". :brickwall:

Аз пък се радвам, че съм от останалия 1%, радвам се, че все още има и други като мен! :waving:

Абе хора,вие слепи ли сте???? какви 3 метра осветявал халогенните? като ми бяха прецакани водачите на фаровете,мога да ви кажа че халогенните ми светеха по-надалеч от късите :new_Eyecrazy:
ако осветяват 3-5 метра,защо ревете че ви заслепяват немога да разбера.
А това схващане да не караш на халогенни щото било "гъзария" явно си го измислят някой комплексирани хора още от едно време...........
п.п говорех за 99% от колите,а не от населението-има малко разлика ,нали ;)
А и имах впредвид че предпочитам да ме глобят,от колкото да си попилея колата в някоя дупка. незнам какво си разбрал. пари на Куки недавам

myato
10-12-2009, 12:36
Няма да коментирам.Само ще кажа,че Дъбнишките хубавци,дето редовно са медийни звезди,ми написаха фиш за това,че ползвам фаровете за мъгла в мъгла.Между другото,това беше първия път,когато ги ползвах,откакто имам колата и то по предназначение.Изводите си ги правете сами.Не съм им мълчел,но ефект няма.

abart_
10-12-2009, 12:39
Ето за това всички обичаме МВР-то :busted_cop::hump:

Fear
10-12-2009, 12:50
Абе хора,вие слепи ли сте???? какви 3 метра осветявал халогенните? като ми бяха прецакани водачите на фаровете,мога да ви кажа че халогенните ми светеха по-надалеч от късите :new_Eyecrazy:
ако осветяват 3-5 метра,защо ревете че ви заслепяват немога да разбера.
А това схващане да не караш на халогенни щото било "гъзария" явно си го измислят някой комплексирани хора още от едно време...........
п.п говорех за 99% от колите,а не от населението-има малко разлика ,нали ;)
А и имах впредвид че предпочитам да ме глобят,от колкото да си попилея колата в някоя дупка. незнам какво си разбрал. пари на Куки недавам
Щом халогените ти светят повече от късите, прави си сметка какво виждат отсреща, когато включиш И тях! :brickwall:
После има "Ама те моите са регулирани, изобщо не пречат/заслепяват". :roll:

Изобщо, не знам за какво съществува тази тема още, когато в закона изрично си пише, превеждам на "човешки език":

Халогени се използват, при намалена видимост. Когато няма такава, НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ и нямате право да ревете, че ви спират и глобяват.

Много ясно, че ще го правят, когато сте НАРУШИТЕЛИ! :brickwall:

myato, съжалявам за случилоте се, никой не е застрахован от такива неща. По-горе бях дал друг пример за КАТ-аджийско безобразие.
Ама донякъде се получава, че каквито са овцете, такива са и пъдарите, това е положението. :grandpa:

Jivko7777
10-12-2009, 13:00
Kaто как точно ви помагат халогените за дупки, като светят на метър и трийсе пред колата?

Наистина, през нощта помагат да се вижда малко по-добре, но наистина е малко. Както казва колегата над мен - тези фарове я светят на 3 метра пред колата, я не. :hmm:

Който не вярва - да си пусне само габарити и фаровете за мъгла ( халогени ) да слезе от колата и да мери с рулетката колко метра му дават осветеност, ама добра не само мъждукане.
Пък тогава ще говорим

Незнам какви са тия вашите дето Ви светят на 1,30 или на 3 метра...Моите си светят поне на 10 метра ако не и повече и не говоря мъждукане, а перфектна осветеност...Има автомобили на които разлика не виждам с или без халогени, но специално при мен разликата е много голяма...

DJ Vladic
10-12-2009, 13:02
И аз искам да изразя възмущението си от шофиорите които си включват халогените със сядането в автомобила.Румънците редовно си минават в града с габарити и халогени. Това може би там не е забранено. Умирам от яд и невероятно много ме дразни когато някой отсреща или зад мен се е лепнал на халогени.Примигвам с задните за мъгла белким се сети.... ама НЕ. Тези фарове са пречещи не помагащи. Ако има гъста мъгла си ги пускам.. отсреща да ме виждат и аз да видя пресечката дето може да я изпусна в мъглата. ТОва е целта на долните халогени. Отделно че 145/146/156 бутоните за халогени нямат памет.Т.е не могат да се забравят от предното запалване на автомобила щото като се загаси и после не светят :) Бъдете толерантни на пътя и не дразнете колегите си с ХАЛОГЕНИ :) Благодаря

abart_
10-12-2009, 13:08
Щом халогените ти светят повече от късите, прави си сметка какво виждат отсреща, когато включиш И тях! :brickwall:
После има "Ама те моите са регулирани, изобщо не пречат/заслепяват". :roll:

Изобщо, не знам за какво съществува тази тема още, когато в закона изрично си пише, превеждам на "човешки език":

Халогени се използват, при намалена видимост. Когато няма такава, НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ и нямате право да ревете, че ви спират и глобяват.

Много ясно, че ще го правят, когато сте НАРУШИТЕЛИ! :brickwall:

Неееее,прави сметка колко добре са ми светели късите :new_Eyecrazy: направо в земята!! че аз дори и да искам неможех да заслепя никой :) (в кръга на шегата,разбирасе) И това ако не е намалена видимост-незнам ;)
аз си ги използвам по предназначение,а пък ако щете си мислете че е гъзарско,тя тая тема стана една.....:BIGsmile:
със здраве ;)

Fear
10-12-2009, 13:08
Незнам какви са тия вашите дето Ви светят на 1,30 или на 3 метра...Моите си светят поне на 10 метра ако не и повече и не говоря мъждукане, а перфектна осветеност...Има автомобили на които разлика не виждам с или без халогени, но специално при мен разликата е много голяма...
Хайде и теб да те попитам тогава, като ти светят толкова силно и надалеч халогените - не мислиш ли (явно не :brickwall:), че тези допълнителни светлини заслепяват тези в насрещното?!

abart_
10-12-2009, 13:15
Хайде и теб да те попитам тогава, като ти светят толкова силно и надалеч халогените - не мислиш ли (явно не :brickwall:), че тези допълнителни светлини заслепяват тези в насрещното?!

Айде пък сега заслепявали :chair: нали преди 2-3 поста посочи че светят на 3 метра пред колата,и буквално няма разлика дали светят или не -а сега пък заслепявали :mrgreen:
Или както ви е удобно-хора не усещатае ли колко сериозно си противоречите :brickwall::brickwall::brickwall:

Fear
10-12-2009, 13:18
Айде пък сега заслепявали :chair: нали преди 2-3 поста посочи че светят на 3 метра пред колата,и буквално няма разлика дали светят или не -а сега пък заслепявали :mrgreen:
Или както ви е удобно-хора не усещатае ли колко сериозно си противоречите :brickwall::brickwall::brickwall:
Прочети МНОГО ВНИМАТЕЛНО постовете, после се изказвай. ;)
Ще ти помогна малко:

Моите си светят поне на 10 метра ако не и повече и не говоря мъждукане, а перфектна осветеност...
Така вижда ли се? :)

Отделно от това, дори и да светят на 3 метра пред колата, срещу теб пак има 2 допълнителни източника на светлина, които влияят на видимостта ти!

DJ Vladic
10-12-2009, 13:19

Така че от юни (най-вероятно) ще трябва да се връщаме към нормалните крушки, колкото и да ни е неприятно. Освен ако не се монтира система за динамично регулиране и система за измиване и след това се мине през КАТ и Технотест, които да ги узаконят със специален документ - такива са изискванията не европейските закони.[/QUOTE]

Имам питанка към Пинко. Дори и да са с лупи НЕфабричните ксенони пак ли ще се забраняват или ще се иска някво сервизиране/узаконяване от някой лицензиран сервиз. Гаранция ще има нещо такова. Някой друг сервиз да искат яко парици за поставяне или лицензиране на ксеноните :)

MrX
10-12-2009, 13:21

А ти прочете ли защо е написал колегата мнението или просто пишеш да се заядеш?!? Когато са регулирани както трябва не осветяват кой знае каква част от платното, но въпреки това са допълнителна светлина в лицето на водача отсреща. А когато са по-силни от късите( както е случая с Живко) дали са регулирани. А пък твоето оправдание, че фаровете ти били развалени и затова караш на халогени е просташко, нямаш фарове- не караш, а не пускаш квот имаш за да виждаш!

BoxerPower
10-12-2009, 14:36
"Велик" си!!!!

А велик... те хората вече се хвалят от колко години карат ежедневно без книжка и как никога не са били на изпит, ние тука още се фукаме с това кой колко неплатени голби има ;)

Колеги не знам как стигнахте до извода, че се хваля с това, че имам глоби?! Напротив, точно обратното - развалят ми репутацията на примерен шофьор.

А самият ми коментар беше ясен - който не иска глоби си кара по правилника и не мрънка. А който въпреки примерното си поведение на пътя пак го отнася... ами вдига високо средния пръст и типично по нашенски се изповядва: "Да ставам спонсор на КАТ ли?! Ве я да си е***е п*****а майчина ве п****и нещастни и вас ли да храня..."

Ако те спрат случайно и ти вземат талона например?

Случайно няма как да ме спрат и да ми вземат талона понеже съм един от малкото напълно изрядни водачи на които копче не могат да им кажат освен ако не тръгнат да се заяждат... т.е. всичките ми фишове са за "неправилно паркиране" на места на които явно джипове, лимозини, лични автомобили на служители на МВР и тн. могат да паркират, а всички останали не. Сега вече си имам глоба за халогени, а утре очаквам глоба за дето колата ми е мръсна...

Или трябва да си подновиш книжката? Тогава какво става?

Ами до сега глобите си имаха давност 2 години и който имаше проблемите които си изброил си ги плащаше, а който ги няма си трае кат мен...

Old Fox
10-12-2009, 15:22
Aйде сички дето ви светят халогените на по 10 метра и мое да ги ползвате вместо къси дружно да отидете на реглаж. Мноо въ моля.

DarkKnight
10-12-2009, 16:01
Хора почнахте да се карате като в детската градина :wallbash:
За мен асфалт, който абсорбира светлината на късите ми е недопустим и го смятам за "път с намалена видимост"!
И за мен не е нормално да се кара на фарове за мъгла през деня, както и при нормални пътни условия. Те си имат предназначение!

Kuku
10-12-2009, 16:34
Да, но понятието "намалена видимост" е ясно дефинирано в закона ;)
-"Намалена видимост" е налице при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.
-"Намалена видимост" е намаляване разстоянието на видимост при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.
А допълнителните фарове за мъгла могат да се използват САМО при "значително намалена видимост" ;)

morfius
10-12-2009, 17:03
Е аз какво обяснявам до сега... тези дефиниции и закона като цяло е много далеч от реалноста ни в момента.
Законите са за да се спазват, но не са неизменни и вечни.
Само дето никой не иска да подобри нещо, целта на мерките и на поредната акция е да захлебят кукозаврите... а не да се подобрят с нещо условията за шофиране.
И прост пример (знам, че нашето право не е базирано на казуси но все пак) за противоречие е наличието на силно намалена видимост в тъмно и дъжд, но не и веднага след дъжда, когато водата по стъклото ти, не пада от небето а е вдигната от преден автомобил от калните пътища и намалява видимоста в пъти повече.

Mirela
10-12-2009, 17:16
Да, но понятието "намалена видимост" е ясно дефинирано в закона ;)
-"Намалена видимост" е налице при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.
-"Намалена видимост" е намаляване разстоянието на видимост при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.
А допълнителните фарове за мъгла могат да се използват САМО при "значително намалена видимост" ;)

Аааа значи при значителен ЗДРАЧ можем да караме на халогени?? http://s14.rimg.info/541f71901de6e093568d66ef690ec4f6.gif

Хората ясно са формулирали,че понятието намелена видимост включва и ЗДРАЧ. Значително намалена видимост е мрак. http://s16.rimg.info/86567154cfdf01d0bfea315ec5298c9c.gif

abart_
10-12-2009, 17:17
тая тема стана много забавна,честно :)
че и чувам мнения от колеги да не си карам колата-вие вярвате ли си въобще???:rotfl:
има си хора( КАТ) които казват дали мога да карам или не,а не разни форумни...........
Само ми е интересно как ви заслепяват тия допълнителни халогени,които светят на земята че и на бой още малко ще налитате на "гъзарите" с вкл. такива,а пък зверските ксенони на АМГ-та и тем подобни не ви правят впечатление ???
темата одавна се изчерпа според мен,както казаха други колеги!!!

Fear
10-12-2009, 17:18
Аааа значи при значителен ЗДРАЧ можем да караме на халогени?? http://s14.rimg.info/541f71901de6e093568d66ef690ec4f6.gif

Хората ясно са формулирали,че понятието намелена видимост включва и ЗДРАЧ. Значително намалена видимост е мрак. http://s16.rimg.info/86567154cfdf01d0bfea315ec5298c9c.gif
E ти к'о искаш? Да дефинират в закона и "Тъмно като в кучи г*з" ли? :crazy:

Mirela
10-12-2009, 17:22
E ти к'о искаш? Да дефинират в закона и "Тъмно като в кучи г*з" ли? :crazy:

Ами да разкарат думата ЗДРАЧ от дефиницията и няма да има обърквания.

търтей
10-12-2009, 17:25
Ами да разкарат думата ЗДРАЧ от дефиницията и няма да има обърквания.

Здрач не е нощ :spam_laser:

Mirela
10-12-2009, 17:28
Здрач не е нощ :spam_laser:

А значителен здрач е? http://s17.rimg.info/909b97b3aa503d1699924177887d0324.gif

Fear
10-12-2009, 17:31
Aбе, кой идиот е писал закона?! :tooth:

abart_
10-12-2009, 17:34
Aбе, кой идиот е писал закона?! :tooth:

Да си дойдем на думата,най-накрая :cheers:

v1play3r
10-12-2009, 17:54
еми аз мога да кажа само,че халогените найстина си светят в земята много сериозно и съм ги пускал само веднъж на дъжд колкото да вида разликата. Иначе за между другото фаровете ми бият повече в земята от халогените така ,че никой неможе да се оплаче според мен !:spam_laser: нямам и ксенон ....

VFTI
10-12-2009, 23:24
Много се дразня на всички с фаровете за мъгла с ксенон,без ксенон и т.н. вирнати да светят в небесата, заради гъзарията...Също така се дразня и на всички джипове путедвижачки(това е нова дума) които също карат с една камара фарове, лампички, диодчета и т.н. отпред. Адмирации на всички колеги с РЕГУЛИРАНИ фарове за мъгла и къси светлини.

Bobo
11-12-2009, 00:36
Най-готино пък за очите е чисто нов СУВ с пуснати задни халогени за мъгла при перфектна видимост и на градско ... направо се едно заварки правиш :wow:

Jivko7777
11-12-2009, 01:17
Kaто как точно ви помагат халогените за дупки, като светят на метър и трийсе пред колата? Или всички карате с 5км/ч и гледате точно на метър пред колата?

Пък тогава ще говорим

Нека се убедите сами, че халогените наистина помагат...
Подчертавам, че фаровете са регулирани в СБА!

ПП: От 10 до 19 секунда на видеото са включени само халогени...
Иначе по-време на видеото много добре се вижда разликата само на къси, само на халогени и разбира се заедно!!!

Ето и самото видео: http://www.youtube.com/watch?v=IHmxyWZguxM

soldier
11-12-2009, 01:24
Еми да ти кажа, че и само на къси си се вижда, нямаш нужда от тези халогени. И ако си мислиш, че ти помагат да не си трошиш колата карай само на халогени да видим с колко макс можеш да караш? Защото ако караш на къси и на халогени с по-висока от тази скорост, с която караш само на халогени, значи ефекта им се губи

DerMeister
11-12-2009, 01:27
Начи аз сега в момента слизам да си прегледам "халогените", щото като гледам твоите, явно нещо не им е у ред. Между къси и "халогени" при теб почти няма разлика. Сега застани на улицата паркирай две коли една до друго, светни им късите и кажи дали пречат.:shocking:

Jivko7777
11-12-2009, 02:26
Начи аз сега в момента слизам да си прегледам "халогените", щото като гледам твоите, явно нещо не им е у ред. Между къси и "халогени" при теб почти няма разлика. Сега застани на улицата паркирай две коли една до друго, светни им късите и кажи дали пречат.:shocking:

Ами аз казах че има смисъл от халогените (поне при мен де :) ) ама никой не ми вярваше :wow: сега поне видяхте истината!!!
И това е все пак снимано с GSM, реално осветеността е в пъти по-голяма от това което виждате, все едно е ден :)

DarkKnight
11-12-2009, 09:39
Нека се убедите сами, че халогените наистина помагат...
Подчертавам, че фаровете са регулирани в СБА!

ПП: От 10 до 19 секунда на видеото са включени само халогени...
Иначе по-време на видеото много добре се вижда разликата само на къси, само на халогени и разбира се заедно!!!

Ето и самото видео: http://www.youtube.com/watch?v=IHmxyWZguxM

Браво колега :)
Мойте светят по същия начин :)

Еми да ти кажа, че и само на къси си се вижда, нямаш нужда от тези халогени. И ако си мислиш, че ти помагат да не си трошиш колата карай само на халогени да видим с колко макс можеш да караш? Защото ако караш на къси и на халогени с по-висока от тази скорост, с която караш само на халогени, значи ефекта им се губи

Ако беше прочел всички постове щеше да видиш, че казах, че те спомагат късите и когато имаш кофт асфалт и не виждаш можеш да си спестиш главоболията по майсторите ;)

qpwo
11-12-2009, 10:19
При някой коли с пускането на фаровете им се включват някви диодчета във форма на извита линия..... Това допълнителна светлина ли е (,,... такава извън основните... '') или не, защото страшно ме разсеива, и трябва да се забрани (освен по празници), и ми пречи, и т.н. ...

Alpina
11-12-2009, 11:03
Те се явяват габаритна светлина, която е задължителна при ползване на фарове за мъгла...
Наистина при някои коли са ужасно направени...

Mirela
11-12-2009, 13:34
Пу да ги насерат кокошките да ги насерат, тези които карат с включени халогени..

pr_00f
11-12-2009, 14:51
И всите калинки да са им приятели :)

търтей
11-12-2009, 14:53
Пу да ги насерат кокошките да ги насерат, тези които карат с включени халогени..

Абе тва е против уроки тва с насирането от кокошки :drinking:

svetozar_sosi
11-12-2009, 14:57
Колеги няма ли във форума някой полицай да ни обясни накратко?
Всичките ми познати са се наплашили с тия халогени! Другата седмица ще се видя с едни приятел - "Кука" и ще го питам!
:paddle::paddle::paddle::paddle::paddle:

Sm0k
11-12-2009, 21:27
Колеги няма ли във форума някой полицай да ни обясни накратко?
Всичките ми познати са се наплашили с тия халогени! Другата седмица ще се видя с едни приятел - "Кука" и ще го питам!
:paddle::paddle::paddle::paddle::paddle:

Ето го твоя приятел в тоя раздел:
http://clubalfaromeo.com/forum/forumdisplay.php?f=73

Просто отваряш закона и прочиташ "Раздел XVII. Използване на светлините" :)