PDA

View Full Version : Шум от моторчер на клапите на вентилацията

Bobby1177
30-10-2008, 10:43
Здравейте,

От известно време в колата се чува доста досаден шум като от малко ел. моторче. Чува се още на контакт, а после продължава - на приливи и отливи, и при движение. Разбирам, че най-вероятно е от моторче на клапите на вентиалционната система. Чува се само отдясно, някъде откъм таблото пред седялката до водача. Не е постоянно, от време на време се случва.

Това нормално ли е или най-вероятно има някаква повреда в това моторче? Мисля, че преди не се чуваше, а сега на моменти е доста натрапчиво. Не че пречи много и май е голяма играчка да се вади и подменя, но имали ли сте такъв проблем и какво мислите?

didiod
30-10-2008, 10:54
:shocked: същия проблем го имам и аз и точно от същото място се чува :prescription: пускам си музика и не го чувам,така си решавам проблема аз :pp:

didod
30-10-2008, 10:56
Нормално е сега в студеното време да се чува повече, мисля. Най- малкото тез моторчета работят повече. :) Ако шума не е от датчика за вътрешна температура де...

didiod
30-10-2008, 11:33
Нормално е сега в студеното време да се чува повече, мисля. Най- малкото тез моторчета работят повече. :) Ако шума не е от датчика за вътрешна температура де...

незнам жужи като пчеличка или по скоро като мухичка :prescription::-D

didod
30-10-2008, 11:36
То имаше тема 'странен шум' по въпроса. :) Май е точно от датчика за вътрешна температура, т. е. от вентилаторчето му.

didiod
30-10-2008, 12:49
То имаше тема 'странен шум' по въпроса. :) Май е точно от датчика за вътрешна температура, т. е. от вентилаторчето му.

може и от него да е ;) :prescription:

ФЕРАРИСТ
30-10-2008, 12:57
И аз мисля че е от него, щото като завъртя градусите на някое от крайните положения и спира шума веднага......

Bobby1177
30-10-2008, 13:54
Е, това е полезна информация може би е от датчика за вътрешна температура, ще пробвам с градусите и ако спира, значи е от него...

Да го подменям ли, повреда ли е това или си е нормално положение и може да остане по тоя начин?

didod
30-10-2008, 15:09
Вентилаторчето работи винаги на контакт, независимо от врътките, мисля. Ако при мин. или макс. градуси шума ви спира, по- скоро да е настина някое моточе за клапите- просто застава в крайно положение и не регулира (било градуси или посока). Ама не съм сигурен де. :)

AlfaMan
30-10-2008, 17:36
И при моята е така - жужи си. Като е студена, повече време жужи (докато позагрее), когато е вече топла - за кратко време се пуска и спира

Bobby1177
30-10-2008, 22:36
Да, тая вечер пробвах, спира да жужи при крайно положение на ъвртока за градусите... Значи моторче на клапите? Да си играем ли да го вадим/ подменяме?

vesko_m
31-10-2008, 10:11
Ти си преценяваш дали ти се вади и ти се сменя.
Но Ферарист по-горе ти е писал, че ако не жужи при макс и мин температура, значи е от вентилаторчето на датчика, а не от някое двигателче което клати клапите.
Логиката е такава - когато зададеш мин или макс температура, климатроника не следи каква е вътрешната температура и спира да слуша датчика за темп в купето, съответно му спира и вентилаторчето. Това е.

didod
31-10-2008, 10:28
При всички климатроници, които досега съм си играл да разглобявам, било то Webasto, Behr, Valeo и пр., моторчето на датчика е въртяло винаги, щом е на контакт. При някои дори и без контакт. Не знам на 156 обаче как се държи- остава някой да го извади и да каже. :)

Bobby1177
31-10-2008, 11:53
Ти си преценяваш дали ти се вади и ти се сменя.
Но Ферарист по-горе ти е писал, че ако не жужи при макс и мин температура, значи е от вентилаторчето на датчика, а не от някое двигателче което клати клапите.
Логиката е такава - когато зададеш мин или макс температура, климатроника не следи каква е вътрешната температура и спира да слуша датчика за темп в купето, съответно му спира и вентилаторчето. Това е.

ОК, съгласен, обаче датчика за вътрешна температура е точно в средата на таблото, под въртоците на климатика... А шумът идва от дясно - някъде от таблото пред седалката до водача. Шумът е непоследователен, от време на време и сякаш ми се струва, че не е от вентилаторче, а от моторче... Не знам...