PDA

View Full Version : Модифициране на 1,7 ТС 8кл (силов тунинг)



Z:)m
25-12-2008, 21:47
Нямах намерение все още да разказвам за моя проект (тази дума малко силно ми звучи но...), но понеже биде проявено любопитство от мои виртуални приятели (обаче те не знаят че са ми приятели ;) ), а и бях провокиран от някои изказвания във форума, че никой нищо не прави, само много се говори/пише.
Та ще се опитам да бъда максимално информативен.
Първо искам да кажа, че не съм специалист в областта на ДВГ'тата, още повече пък в силовия тунинг. Захванах се с това, воден от въздесъщото човешко любопитство и от липсата на адекватни отговори на въпросите, които задавах.
Всичко тръгна от безобидния въпрос, защото 1,7ТС 8кл мотора няма вариатор, за разлика от другите два (1,8ТС и 2,0ТС) и от сравнението на съответните им графики за въртящия момент и мощност. Поради тази причина, благодарение на Еньо (хиляди благодарности) се сдобих с рапределителен вал, окомплектован с вариатор.
След това, ровейки се из техническата документация на 8кл. ТС мотори, забелязах, че имат еднакъв блок и много малки разлики в конструктивно отношение. В същото време бях зе зачел и в писанията на Гай Крофт. Всичко това, бе катализатора за ражданетона идеята за повишаване на мощността, чрез повишаване на ефективността на двигателя, а именно:
- чрез подобряване на формата и размерите на смукателния тракт - при мен се изрази единствено в полиране на всмукателните портове и разширяване диаметъра на отворите на смукателния колектор. Всъщност, доработих малко и задната страна на клапаните, за увеличаване на проходното сечение на смукателния порт и антиревърсна фаска за предотвратяване връщането на сместа към смукателния тракт в ход на сгъстяване, където клапана е все още отворен;
- повишаване на степента на сгъстяване - осъществих я чрез замяна на коляновия вал на 1,7 с такъв от 2,0ТС, в комплект с мотовилките. Получи се разлика в +10мм работен ход на буталото и съответноповишаване на CR от 10:1 на 11:1. Съответно се увеличи и работния обем на двигателя, който вече си е почти 2,0ТС. Реших, че след шлайфането на шийките на коляновия вал, добре ще се отрази едно йонно азотиране за подобряване на износоустойчивостта им;
- подобряване на изпускателния тракт - засега се изразява единствено в полиране на изпускателните портове и доработкана задната повърхнина на клапаните, поради същите съображение, посочени по-горе (смукателен тракт). В близкото бъдеще се надявам да се изработи и подходящ изпускателен колектор;

Та сдобих се аз с колянов вал, втора ръка - шлайфан и азотиран, окомплектован с нови основни и биелни лагери. След като сглобих буталната група (използвах моите си бутала, защото преценката на майстора беше, че са в отлично здраве), ги претеглих. Всичките влизаха в границите на +/- 2гр. Смених за всеки случай и водната помпа. Закупих и ремонтен комплект гарнитури, семеринги и уплътнения. За вграждане на вариатора, се наложи на струг да се преправи предната част на смукателния вал. На оригиналния такъв, нямаше предвидена възможност за закрепването му. За щастие, оказа се, че в главата има разпробити отвори за маслената магистрала, захранваща вариатора. Тук се сещам, че от Кр. Рангелов (благодарности и на него, затова, че ми се "вързва") бях си закупил и смукателен колектор в комплект със соленоид, защото моя беше със затапено легло на соленоида, управляващ вариатора.
След като накрая всичко беше сглобено, тествахме работата на двигателя. Естествено, ползвах си моето ЕКУ. Резултата - пълно разочарование. Никаква мощност до 4000об/мин. Сетих се, че в техн. р-во се споменаваше за някакъв суич, прехвърлящ управлението на ЕКУ'то от 1,8 към 2,0. Намерих суича, прехвърлих управлението.Резултат - мощността осезаемо се подобри, но се появиха детонации още в зоната на 4000об/мин. Пробвах 100октанов бензин - без успех. Пробвах добавка BARDHAL octane booster - пак без ефект. Върнах си тогава ЕКУ'то към първоначалните настройки, посредством въпросния суич. Тогава реших да включа вариатора, но ръчно, защото нямам възможност да го управлявам чрез ЕКУ'то. Резултат - колата тръгна зверски, но във високите обороти детонациите неизменно охлаждаха ентусиазма ми. Извода обаче, който мога да направя е, че едно завъртане на стандартния смукателен вал на 1,7ТС с няколко градуса напред (вариатора го завърта на 30гр.) дава чувствително завишаване на мощността. Всъщност, не знам как ще се отрази това на несгъстен двигател.
Следващата стъпка, която решихда направя, бе да се сдобия със спортни валове, които имат по-дълги фази, което щеше да разреди малко мотора и това пък от своя страна да ме спаси от детонациите. Е, купих си комплект валове от Коломбо и бариани. С помощта на Добри в Асеновград ги монтирахме на моята глава. Резултат - споменах го в една др тема - имам малък превес над 1,8 ТС 16кл, въпреки по-широкия оборотен диапазон на вентилирания ДВГ (7200 с/у 6200об/мин). Лошото обаче е, че не мога в момента да включа вариатора, защото при пробите направени след монтажаим, се чуваше звук, наподобяващ удряне на клапани в бутало. Следва ново презацепване при Добри и нова проба... Ако пак имаме този шум, ще се чешим по главите и ще видим какво може да измислим. Детонации обаче все още се появяват от време на време при определени условия (горещо време, загрял двигател - над 92-93 гр.).
Следващата стъпка, след решаване на проблема с вариатора и чукането на клапани може би ще бъде чип. Все ми се иска обаче това да стане след направата и на изпускателния колектор, защото си мисля, че това ще повлияе в/у параметрите на чипа.
В обобщение, имам Алфа, която върви за моите представи доволно, гори около 14л./100км бензин V-POWER Racing 100 и около 1л/1000км масло 5W40.
Tова е в общи линии плода на моя ентусиазъм. Само се моля дано скоро не ме напусне ;)

Furious 155
25-12-2008, 21:56
ти каза и направи - :clap::notworthy: :notworthy:
добре сте се заиграли с мотора, но това сгъстяване е май вповече за горивата в бг. Може да пробваш това http://www.racing-fuels.net/
Евала за ентусиазмът!!!

BillyBoy`
25-12-2008, 23:12
Добри е правилния човек а може и да ти направи изпускателен колектор какъвто никои друг няма да може да направи:)

1912
26-12-2008, 21:10
не знам с кфо си се захванал ама филма е голям.....имам олекотен маховик и чистонов съединител

Z:)m
28-12-2008, 15:55
не знам с кфо си се захванал ама филма е голям.....имам олекотен маховик и чистонов съединител
Съединителят ми е нов. За сега още не се нуждая от маховик, но всичко зависи от това, колко силна ще стане колата. Ако се окаже, че ще имам нужда от по-голям съединител, за да предава по-голям въртящ момент, без да приплъзва, тогава може да се помисли и над маховика.
Благодаря ти все пак ;)

alfaracer
06-01-2009, 01:15
Интересува ме колко ти струваха валовете. Главата на 1.7TS същата ли е като тази 2.0TS, да не би тази от 1.7 да е с по-малки горивни камери.
Щото и аз се чудя какво да правя?

Z:)m
06-01-2009, 17:02
Интересува ме колко ти струваха валовете. Главата на 1.7TS същата ли е като тази 2.0TS, да не би тази от 1.7 да е с по-малки горивни камери.
Щото и аз се чудя какво да правя?

Ами валовете ми излезнаха около 1200лв с доставката.
А относно главата на 1,7, мисля че е същата като на другите 1,8 и 2,0, защото в главата имаше направени канали за маслото, което управлява вариатора на смукателния вал. А принципно 1,7 е без вариатор.

А относно развитието на проекта:
Оказа се по последни сверки/проверки, че сгъстяването е 13,2:1, а не както аз си мислех 11:1, защото буталата на 1,7 са с окло 1,5мм по-високи от тези на 2,0ТС. Затова и клапаните ми удрят в буталата при включване на вариатора.

drigata
06-01-2009, 18:25
колега,ако смяташ да я караш с тази стпен на згъстяване ще береш адове,както си писал по горе(никога няма да можеш да укротиш аванса,а и всички валове ще ти идват малки и винаги ще се затапва на около 5000)

ако смяташ да караш с такава стпен,ти препоръчвам да разредиш динамично мотора,тоест да презастъпваш повече разпределитените валове,с риск да влошиш ниските обороти,генерация задължително сметната по валовете и "у" образен аванс

провери си сместа в високите обороти,с тези 187сс дюзи гаранция на високите е бедна

дай параметри на валовете и колко измества вариатора,с каквото мога ще помагам,ако имаш нужда

успехи

Z:)m
07-01-2009, 15:03
колега,ако смяташ да я караш с тази стпен на згъстяване ще береш адове,както си писал по горе(никога няма да можеш да укротиш аванса,а и всички валове ще ти идват малки и винаги ще се затапва на около 5000)


Да, това е ясно. Аз и в момента усещам "затапването" във високите обороти.




ако смяташ да караш с такава стпен,ти препоръчвам да разредиш динамично мотора,тоест да презастъпваш повече разпределитените валове,с риск да влошиш ниските обороти,генерация задължително сметната по валовете и "у" образен аванс



За да не отиде все пак на халос целия до сега вложен труд по сгъстяването, смятам да запазя степента на сгъстяване. В момента на ниските обороти е добре и за да остане така, съм вградил вариатора, който да дефазира на 30гр. смукателния вал и така да увелича застъпването на смукателния и изпускателния такт в средните и високите обороти. А относно аванса - колата със сигурност ще трябва да е с пренаписан чип, но не знам какво имаш предвид под "У" образен аванс - голям аванс в ниските и високите обороти и малък в средните, или...?!




провери си сместа в високите обороти,с тези 187сс дюзи гаранция на високите е бедна



До колкото знам, дюзите на 1,7ТС и 2,0ТС са еднакви и затова си мисля, че са достатъчно големи за да захранват двигателя ми в сегашното му състояние. Въпреки това съм си поиграл малко с дебитомера за изкуствено обогатяване на сместа, следствие на което ауспуха ми е черен като кремиковски комин ;).




дай параметри на валовете и колко измества вариатора,с каквото мога ще помагам,ако имаш нужда



Ще погледна на кутията какво пишеше и ще ги съобщя по-късно, че са в гаража...
Благодаря, за изразената подкрепа! :)

Z:)m
07-01-2009, 16:28
Това са данните, които са ми дадени от производителя, за комплекта разпределителни валове:

ARTS2.116.284S; ARTS2.105.270S, which means

Cam lift 11,6mm, Duration 284deg (IN); Cam lift 10,5mm, Duration 270deg (EX)

INLET
LIFT at TDC with phase variator CLOSED : 1.19 mm
LIFT at TDC with phase variator OPEN : 3.30 mm

EXHAUST
LIFT at TDC : 2.80 mm

drigata
07-01-2009, 17:05
под "у" образен аванс се смята при пълно отворен дросел аванса от ниските тръгва да расте до средните обороти а след тях започва да пада,но за това какъв аванс ти трябва мога да ти дам таблица но ти трябва да ми дадеш точните данни на мотора ,степен диаметър,ход

а м-у другото тези валове са малки за това сгъстяване,може да се наложи и да пипнеш и изпускателният вал

drigata
07-01-2009, 17:06
а за изместването на вариатора сигурен ли си,щото тва е адски много

Z:)m
07-01-2009, 20:55
Данните на двигателя са следните:
Диаметър на буталото - 83.4мм
Ход на буталото - 90мм
Степен на сгъстяване - 13,2:1
Тези данни се надявам са достатъчни за да ми дадеш таблицата на предварението?!

За изместването на вариатора съм сигурен - измества с 30градуса, спрямо положението на коляновия вал. Самото изместване на разпределителния вал е 15 градуса, защото за 2 оборота на коляновия вал, разпределителния вал прави 1 оборот. Може би това те обърква ;)

Какво имаш предвид под "да се пипне изпускателния вал"?

ICI
08-01-2009, 00:25
Това са данните, които са ми дадени от производителя, за комплекта разпределителни валове:

ARTS2.116.284S; ARTS2.105.270S, which means

Cam lift 11,6mm, Duration 284deg (IN); Cam lift 10,5mm, Duration 270deg (EX)

INLET
LIFT at TDC with phase variator CLOSED : 1.19 mm
LIFT at TDC with phase variator OPEN : 3.30 mm

EXHAUST
LIFT at TDC : 2.80 mm
Липсват най-важните данни на валовете:
IN opens xx deg. BTDC , closes xx deg. ABDC

EX opens xx deg. BBDC, closes xx deg. ATDC
Най-често се дават съкратено само така : IN хх/хх, EX хх/хх

Данните за lift at TDC са само за сравнение на сетъпите, и особено ако мотора е с механични повдигачи са напълно неизползваеми за настройка и абсолютни сравнения.

Имам съмнения, че има внесено объркване относно израза динамично разреждане, според мен объркването идва от писанията на Тошко в тунинг.бг :grin:

Няма как да се разреди динамично мотора чрез увеличаване на презастъпването (при фаза всмукване), ефекта от това е подобрено изчистване на цилиндъра от изгорелите газове и при добре настроена изп. система, получаване на подналягане в цилиндъра и ускоряване на постъпващата горивна смес.
Когато вариатора почне да отваря всм. вал по-рано преди ГМТ, то той съответно затваря и по-рано след ДМТ, а това означава затваряне на повече обем в цилиндъра за сгъстяване, съответно повишена степен на сгъстяване.
Динамично се разрежда мотора, когато всм. клапан се затваря по-късно след ДМТ, това значи достатъчно "дълъг" вал, и валове с голяма продължителност не се ползват за да разреждаме самоцелно мотора динамично, а за да може мотора да има макимално добро пълнене на високи обороти, съответно макс. мощност.

Според мен на този мотор трябва да се изключи вариатора (да няма допълнително предварение на всм. вал) и да се види какво ще е положението с детонациите.

drigata
08-01-2009, 16:26
Липсват най-важните данни на валовете:
IN opens xx deg. BTDC , closes xx deg. ABDC

EX opens xx deg. BBDC, closes xx deg. ATDC
Най-често се дават съкратено само така : IN хх/хх, EX хх/хх

Данните за lift at TDC са само за сравнение на сетъпите, и особено ако мотора е с механични повдигачи са напълно неизползваеми за настройка и абсолютни сравнения.

Имам съмнения, че има внесено объркване относно израза динамично разреждане, според мен объркването идва от писанията на Тошко в тунинг.бг :grin:

Няма как да се разреди динамично мотора чрез увеличаване на презастъпването (при фаза всмукване), ефекта от това е подобрено изчистване на цилиндъра от изгорелите газове и при добре настроена изп. система, получаване на подналягане в цилиндъра и ускоряване на постъпващата горивна смес.
Когато вариатора почне да отваря всм. вал по-рано преди ГМТ, то той съответно затваря и по-рано след ДМТ, а това означава затваряне на повече обем в цилиндъра за сгъстяване, съответно повишена степен на сгъстяване.
Динамично се разрежда мотора, когато всм. клапан се затваря по-късно след ДМТ, това значи достатъчно "дълъг" вал, и валове с голяма продължителност не се ползват за да разреждаме самоцелно мотора динамично, а за да може мото0ра да има макимално добро пълнене на високи обороти, съответно макс. мощност.

Според мен на този мотор трябва да се изключи вариатора (да няма допълнително предварение на всм. вал) и да се види какво ще е положението с детонациите.


съгласен съм сус тебе,но аз имах предвид за двата вала а не само смукателният,и не твърдя че на тошко писанията са напълно достоверни,просто говоря от опит

на мойта презастъпвам валовете с по 4 градуса и веднага трябва и мога да вдигна аванса до 31градуса при пълно натоварване и 8000обр,докато преди това повече от 22 градуса не може(аванса бие ли бие)

другото което е ,ако тези валове са за стандарт 1,7 без вариатор съм напълно съгласен с ICI,проблема е в него

а и другото което е -тези дюзи 100 процента ще са ти малки


и тази вечер ще ти пратя таблицата за аванса

Z:)m
08-01-2009, 17:14
Липсват най-важните данни на валовете:
IN opens xx deg. BTDC , closes xx deg. ABDC

EX opens xx deg. BBDC, closes xx deg. ATDC
Най-често се дават съкратено само така : IN хх/хх, EX хх/хх

Данните за lift at TDC са само за сравнение на сетъпите, и особено ако мотора е с механични повдигачи са напълно неизползваеми за настройка и абсолютни сравнения.



Да, прав си относно липсата на тези данни. Преди време, когато си купувах валовете, гледах въпросните данни за съответните валове в сайта на фирмата. Оказа се обаче, че в сайта са дадени валове за варианта без вариатор, а моите валове са за вариант с вариатор. Затова и лифта и фазите са малко по-различни. Предполагам, че и моментите на отваряне и затваряне на клапаните също са различни. Тогава бях поискал данните за момента на отваряне и затваряне на клапаните за моите валове от фирмата производителка, с обосновката, че са ми нужни за зацепването на валовете, но те ми отвърнаха, че валовете си имат белези и въпросните данни не са ми нужни. И наистина - имаха си белези и сетъпа на валовете е правен по тях. Сега ти ме подсети пак да им пиша за да изискам от тях моментите на отваряне/затваряне на клапаните, с цел някои допълнителни изчисления ;).


Имам съмнения, че има внесено объркване относно израза динамично разреждане, според мен объркването идва от писанията на Тошко в тунинг.бг :grin:

Няма как да се разреди динамично мотора чрез увеличаване на презастъпването (при фаза всмукване), ефекта от това е подобрено изчистване на цилиндъра от изгорелите газове и при добре настроена изп. система, получаване на подналягане в цилиндъра и ускоряване на постъпващата горивна смес.
Когато вариатора почне да отваря всм. вал по-рано преди ГМТ, то той съответно затваря и по-рано след ДМТ, а това означава затваряне на повече обем в цилиндъра за сгъстяване, съответно повишена степен на сгъстяване.
Динамично се разрежда мотора, когато всм. клапан се затваря по-късно след ДМТ, това значи достатъчно "дълъг" вал, и валове с голяма продължителност не се ползват за да разреждаме самоцелно мотора динамично, а за да може мотора да има макимално добро пълнене на високи обороти, съответно макс. мощност.

Да, има малко объркване относно термина "динамично разреждане" на мотора. Всъщност, при високите обороти двигателя се разрежда динамично ;), защото поради по-високата скорост на буталото, а от там и значително по-високата скорост на постъпващия в цилиндрите въздух във фазата на пълнене, се увеличават значително и съпротивлението, респективно - загубите във флуидния поток (постъпващия въздух). С други думи - намалява се обемната ефективност (обема на цилиндъра, който реално се запълва с гориво-въздушна смес). За да се избегнат/компенсират тези загуби, е измислено променливото газоразпределение - по-ранното отваряне на клапаните. Та в случая по-ранното затваряне на клапаните при високи обороти по-скоро ще компенсира по-горе споменатите загуби. При добре направен двигател (смукателен/изпускателен тракт и пр.), може да се окаже, че точно във високите обороти обемната ефективност/ефикасност е много по-голяма отколкото в средните. При моя мотор обаче случая не е такъв, защото оригинално, макс. въртящ момент е при 3500об/мин, и то защото така е конструиран мотора (предполагам). Именно това се опитвах да променя, вграждайки вариатора.


Според мен на този мотор трябва да се изключи вариатора (да няма допълнително предварение на всм. вал) и да се види какво ще е положението с детонациите.

Е, разбира се в началото изпитанията ще се провеждат без вариатор, а после с вариатор и ще видим какво ще се случи. Смятам за сега да управлявам вариатора ръчно.

drigata
08-01-2009, 21:11
ето колега,дано ти свърши работа

drigata
08-01-2009, 21:13
ето я и цялата ,но е на ексел

ICI
09-01-2009, 00:18
Да, прав си относно липсата на тези данни. Преди време, когато си купувах валовете, гледах въпросните данни за съответните валове в сайта на фирмата. Оказа се обаче, че в сайта са дадени валове за варианта без вариатор, а моите валове са за вариант с вариатор. Затова и лифта и фазите са малко по-различни. Предполагам, че и моментите на отваряне и затваряне на клапаните също са различни. Тогава бях поискал данните за момента на отваряне и затваряне на клапаните за моите валове от фирмата производителка, с обосновката, че са ми нужни за зацепването на валовете, но те ми отвърнаха, че валовете си имат белези и въпросните данни не са ми нужни. И наистина - имаха си белези и сетъпа на валовете е правен по тях. Сега ти ме подсети пак да им пиша за да изискам от тях моментите на отваряне/затваряне на клапаните, с цел някои допълнителни изчисления ;).


по принцип може да минеш и без тия данни при настройката на дадения комплект валове.С тия белези дето те ги дават е малко аматьорско и не се знае реално какво сме настроили ;)
Настройвате ги по фул лифт на 100 градуса всм. и изп. вал ако няма да се ползва вариатор, а ако ще се ползва, гласите фул лифта на всм. вал на 130 градуса при незадействан вариатор, а фул лифта на изп. вал на 100 градуса и така няма какво да се сбърка, само да има достатъчно дълбоки към 4мм врязове за клапаните и проверка с пластелин преди да запали.

Z:)m
09-01-2009, 15:55
по принцип може да минеш и без тия данни при настройката на дадения комплект валове.С тия белези дето те ги дават е малко аматьорско и не се знае реално какво сме настроили ;)
Настройвате ги по фул лифт на 100 градуса всм. и изп. вал ако няма да се ползва вариатор, а ако ще се ползва, гласите фул лифта на всм. вал на 130 градуса при незадействан вариатор, а фул лифта на изп. вал на 100 градуса и така няма какво да се сбърка, само да има достатъчно дълбоки към 4мм врязове за клапаните и проверка с пластелин преди да запали.

Принципно си прав. Като цяло, фул-лифта на клапаните се настройва да бъде някъде около момента на максималната скорост на буталото. Той пък (момента на макс. скорост) зависи от конструктивните особености на двигателя - ход на буталото, дължина на мотовилката и съотношението м/у тях. За повечето двигатели, това се случва в диапазона м/у 100 - 110градуса. За моя двигател съм го смятал преди време и по спомен мисля, че беше на 107 градуса. На този етап обаче смятам да пробвам с белезите и да видим какво ще стане. Ако нещо не се получи, ще почнем да връткаме валовете напред-назад, докато се получи това което искаме.
Относно задълбаването на легла за клапаните в челата на буталата - мисля, че нямам толкова много място (4мм). Имам само колкото да избегна съприкосновението на клапаните с буталата, т.е. около 1,5мм.

Z:)m
13-01-2009, 10:56
Първо искам да блогадаря на drigata за предоставената таблица на аванса! Мисля, че ще бъде добра отправна точно при пренаписването на картата на горене на моето ЕКУ, а без това мисля, че за този двигател с коренно променени параметри, няма как да се мине :).
Повода да включа този пост е задавания напоследък въпрос от няколко потребителя във форума - каква е разликата м/у 17ТС; 1.8ТС и 2.0ТС на 8 клапановия туйнспарк. Оказа се, че освен разликата в диаметъра на буталото, при 1.7ТС има и разлика във формата и височината на челото на буталото (виж приложената снимка). На оригиналния 1.7ТС, буталото е с изпъкнало чело именно, за да може с по-малкия ход на буталото(спрямо 2.0ТС), да се достигне степен на сгъстяване 10:1, при същата глава - респективно, същия обем горивна камера.
Този факт ми беше убягнал при първоначалните ми сметки и затова накрая степента на сгъстяване се оказа около 13,2:1 вместо 11:1 и клапаните удряха в буталата, при включен вариатор.
Надявам се с това да съм внесъл малко повече яснота на колегите, относно приликите и разликите при трите мотора.

Z:)m
21-01-2009, 16:56
Д-р Рехабилитатор спомена, че тази седмица ще има тест-драйф, за да видим какъв е ефекта от терапията ;)
Май доста проблеми му създаде колицата ми, но пък кой го е бил по главата да става Алфа фен и да се вързва на акъла на лудите като нас :).
Абе очаквам сърчицето й да тупка вече, като часовник :)

VGZ
22-01-2009, 09:02
Д-р Рехабилитатор спомена, че тази седмица ще има тест-драйф, за да видим какъв е ефекта от терапията ;)
Май доста проблеми му създаде колицата ми, но пък кой го е бил по главата да става Алфа фен и да се вързва на акъла на лудите като нас :).
Абе очаквам сърчицето й да тупка вече, като часовник :)
мдам и аз се надявам да има добър резултат и най малкото мотора да е събран и работи както трябва в по нормален режим а не на дизелиране , здраво куче е верижния спарк с 13.5 степен и компресия пак не се чуваше аванса :ritter:

Z:)m
22-01-2009, 15:29
...поствам няколко снимки, за да се види какво е доработвано по двигателя.
В общи линии е портвана главата, разширяван е диаметъра на смукателите в смукателния колектор + диаметъра на отворите към рънърите в колекторната кутия, задълбаване на леглата за клапаните в челото на буталата и сваляне височината на челото на буталата (вж. снимката в по-горните ми постове).
С това се смята, че ще подобрим пълненето на мотора и ще избегнем удрянето на клапаните в буталата и прекомерно високата степен на сгъстяване.
...инак, до преди интервенцията, с това ЦР имах въртящ момент като на дизеларка :)

П.П.
виждате какво се случва със свещите ми...

Z:)m
22-01-2009, 15:35
здраво куче е верижния спарк с 13.5 степен и компресия пак не се чуваше аванса :ritter:

...т'ва щото с тези високи бутала, дето му бях сложил се е получил скуиш банд с височина 0,1мм, като на болид от F1 ве :lupe: Ти 'наиш ли к'ви завихряния съ получават така... в болния ми мозък :)

alfaracer
23-01-2009, 21:04
С какви инструменти правихте портването на главата, доста кадърно ми изглежда, поздравления!!!! Не е явно както аз съм виждал - с дрелката.

Z:)m
24-01-2009, 15:12
С какви инструменти правихте портването на главата, доста кадърно ми изглежда, поздравления!!!! Не е явно както аз съм виждал - с дрелката.

Тук Добри ще трябва да ти каже ;)

Z:)m
26-01-2009, 15:04
Разбрах, че Алфичката ми вече бръмчи из асеновградските шосета и диша свободно...
Нека "чичо доктор" сподели, какъв е ефекта от рехабилитацията :)

VGZ
26-01-2009, 21:46
засега е ок няма дизелова степен, свалихме компресията от 13.5 на 10.5 работи чисто но все пак има какво да се изкара над 5к оборота ... но не и със 1.7 компа и със "яката" генерация с която е в момента:no: ... много труд и творчество има отдолу :wierdo:

VGZ
27-01-2009, 09:07
твойта е друга и не става .. тая е с бобини не с делка

Z:)m
27-01-2009, 10:33
засега е ок няма дизелова степен, свалихме компресията от 13.5 на 10.5 работи чисто но все пак има какво да се изкара над 5к оборота ... но не и със 1.7 компа и със "яката" генерация с която е в момента:no: ... много труд и творчество има отдолу :wierdo:

...е, та тя (колата) е при един от най-добрите специалисти по генерациите де ;). Ти ще кажеш какво да я правим.
А относно компа - в багажника се търкаля едно ЕКУ от 2.0ТС 8кл, но имай предвид, че понеже моя куплунг за ЕКУ'то няма извод за 26пин и когато двигателя влезе в режим за включване на вариатора и колата спира - някъде по веригата се губят сигналите.

Z:)m
03-02-2009, 12:48
Колата вече от няколко дена е при мен.
За сега не я настъпвам много, за да може да се получи добро сработване на сегментите с цилиндрите, а и лагерите да се износят равномерно. Практиката ми показа, че "юнашкото" каране в първоначалните няколко хил. км. не е здравословно за мотора.
Хубавото е, че вече мога да си включвам вариатора, без да се удрят клапаните в буталата.
Първия сравнителен тест на колата беше направен пътьом, прибирайки се към Кърджали, на един доста стръмен склон при изкачване. Преди, на 5-та предавка, независимо от засилката, оборотите падаха, а сега вместо да падат, започнаха лека-полека да се повишават.
Мисля, че ефекта е доста задоволителен. Остава да потърпя известно време и тогава ще я пускаме с/у нашето КуВе, за да видим къде сме ;).

DJ_STIVAN
03-02-2009, 13:06
Колега,мислиш ли след като разработиш двигателя да замериш колата на дино. Миля,че на всички ще е интересно какво аджеба ще донест всички тези интервенции. :go:

Z:)m
04-02-2009, 22:08
Колега,мислиш ли след като разработиш двигателя да замериш колата на дино. Миля,че на всички ще е интересно какво аджеба ще донест всички тези интервенции. :go:

Определено имам такива намерения.
До колкото разбрах, в близките няколко месеца, в Пловдив* ще се инсталира дино-стенд, та смятам там да направя замерванията.
*за съжаление, информацията още не е официално потвърдена

Bobo
08-03-2009, 23:29
Определено имам такива намерения.
До колкото разбрах, в близките няколко месеца, в Пловдив* ще се инсталира дино-стенд, та смятам там да направя замерванията.
*за съжаление, информацията още не е официално потвърдена

диното вече е доставено ;)

Z:)m
09-03-2009, 10:47
диното вече е доставено ;)

:) Това е добра вест, защото ми писна да си правя експерименти по шосетата и да се дебнем с полицаите.
Последните замервания - стандартна дръпка по участък от републиканската пътна мрежа - АР 155 1,7ТС 8кл(модиф. - т.е. моята) с/у АР 155 1,8ТС 16кл - до 2-ра предавка сме един до друг, на 3-та вече почвам да му взимам преднина. Това е без включен вариатор, с дръпнат напред аванс - около 3-4градуса. Надявам се другата седмица вече да съм прекарал кабелчетата към вариатора и да я пускаме с/у КуВе-то, за да видим до къде сме я докарали.
Лично на мен много ми се искаше да ползвам ЕКУ от 2,0ТС 8кл., но там филма е голям, защото трябва да се вграждат в буксата на ЕКУ-то допълнителни кабели, а други да се режат. Май ще си го правим по лаишкия начин, пък ще се доизкусурява на диното, с чип ;)

Bobo
10-03-2009, 19:26
:) Това е добра вест, защото ми писна да си правя експерименти по шосетата и да се дебнем с полицаите.
Последните замервания - стандартна дръпка по участък от републиканската пътна мрежа - АР 155 1,7ТС 8кл(модиф. - т.е. моята) с/у АР 155 1,8ТС 16кл - до 2-ра предавка сме един до друг, на 3-та вече почвам да му взимам преднина. Това е без включен вариатор, с дръпнат напред аванс - около 3-4градуса. Надявам се другата седмица вече да съм прекарал кабелчетата към вариатора и да я пускаме с/у КуВе-то, за да видим до къде сме я докарали.
Лично на мен много ми се искаше да ползвам ЕКУ от 2,0ТС 8кл., но там филма е голям, защото трябва да се вграждат в буксата на ЕКУ-то допълнителни кабели, а други да се режат. Май ще си го правим по лаишкия начин, пък ще се доизкусурява на диното, с чип ;)


А защо не резнеш твойта и да присадиш директно от 2-ката доста по-лесно ще е и ще имаш управление на вариятора ;)

ICI
10-03-2009, 19:41
този вариатор нали дава предварение на всм. вал само в средни обороти?
На високи си е по статичната настройка?
В смисъл че с него колата ще спечели момент в средните само, а във високите ще си е както с него така и без него.
Е ако ще е ежедневка ще си струва пригаждането на вариатора де.
А и от самото ЕКУ може да се изкарат кабели от платката с външна втора букса и отделна инсталация.

Bobo
10-03-2009, 19:44
този вариатор нали дава предварение на всм. вал само в средни обороти?
На високи си е по статичната настройка?
В смисъл че с него колата ще спечели момент в средните само, а във високите ще си е както с него така и без него.
Е ако ще е ежедневка ще си струва пригаждането на вариатора де.
А и от самото ЕКУ може да се изкарат кабели от платката с външна втора букса и отделна инсталация.

Добре е преди да се изказваш да попрочетеш ;) Вариятора си работи и във високите !

Z:)m
10-03-2009, 20:26
А защо не резнеш твойта и да присадиш директно от 2-ката доста по-лесно ще е и ще имаш управление на вариятора ;)

просто, броят на кабелите ме стресира малко ;) А и не знам доколоко надеждно ще мога да направя свръзката на кабелите... не дай си боже пък да объркам някой кабел с друг - те тогава ще падне голямо чесане по главите :brickwall:

Z:)m
10-03-2009, 20:58
този вариатор нали дава предварение на всм. вал само в средни обороти?
На високи си е по статичната настройка?
В смисъл че с него колата ще спечели момент в средните само, а във високите ще си е както с него така и без него.
Е ако ще е ежедневка ще си струва пригаждането на вариатора де.
А и от самото ЕКУ може да се изкарат кабели от платката с външна втора букса и отделна инсталация.

Според производителя, вариатора се включва над 1600об/мин (това е по спомен, та може и да греша, но със сигурност не е над 2000об/мин) и натоварване на двигателя над 30% (в това вече съм сигурен). При това, се дава предварение на отваряне на смукателните клапани с 30градуса, а от там и увеличаване на оверлапа с 30 градуса. А ти знаеш кога е хубаво да имаме по-голям оверлап ;). Та, затова вариатора остава включен основно в средните и високите обороти на двигателя.

Хубаво ще е наистина да мога да управлявам вариатора възможно най-точно и прецизно, защото и самите валове, които съм си поръчал са за вариант с вариатор, т.е. профила на гърбиците и дължината на фазите са съобразени стова.

П.П.
намерих в менуалите за вариатора. Виж прикачения файл.

The_Game
11-03-2009, 21:38
Според производителя, вариатора се включва над 1600об/мин (това е по спомен, та може и да греша, но със сигурност не е над 2000об/мин) и натоварване на двигателя над 30% (в това вече съм сигурен). При това, се дава предварение на отваряне на смукателните клапани с 30градуса, а от там и увеличаване на оверлапа с 30 градуса. А ти знаеш кога е хубаво да имаме по-голям оверлап ;). Та, затова вариатора остава включен основно в средните и високите обороти на двигателя.

Хубаво ще е наистина да мога да управлявам вариатора възможно най-точно и прецизно, защото и самите валове, които съм си поръчал са за вариант с вариатор, т.е. профила на гърбиците и дължината на фазите са съобразени стова.

П.П.
намерих в менуалите за вариатора. Виж прикачения файл.


Абе на 8 в вариатора не отваряше ли над 4500 оборота.

То се чува и промяната на звука точно на 4500 оборота. А за ускорението точно след 4500 няма да споменавам.


Все си мисля, че това което говорите за товар на мотора, и обороти от порядъка на 2000-3000 оборота се отнася за 16клапановите.

ICI
11-03-2009, 22:58
Имах отнякъде описание и фазовите диаграми на всм. вал, ако се разровя ще ги намеря ;)
Може и на Фиат да е, но е все същата идеята за всм. вал. и вариатора.

До 1600 об/мин вала е на статична настройка, след това се дава предварение от вариатора и всм. вал почва да затваря по-рано с цел да се повиши динамичната степен на сгъстяване.
По-ранното отваряне и оувърлапа който предизвиква е нежелателен ефект при средни обороти, но понеже няма променливи фази и на изп. вал нещата са оставени така.
От повишената динамична степен на сгъст. се печели въртящ момент в средните.

След 4500 об/мин вариатора се връща в начално положение и всм. вал вече е без предварение ( статична настройка) и затваря доста късно след ДМТ като бегачков.
Тогава оувърлапа е с що годе нормална стойност, че даже и имаше модели с нулева.
С късното затваряне на всм. клапан се постига подобрено пълнене във високите и увеличена макс. можност ;)

The_Game
13-03-2009, 00:15
Имах отнякъде описание и фазовите диаграми на всм. вал, ако се разровя ще ги намеря ;)
Може и на Фиат да е, но е все същата идеята за всм. вал. и вариатора.

До 1600 об/мин вала е на статична настройка, след това се дава предварение от вариатора и всм. вал почва да затваря по-рано с цел да се повиши динамичната степен на сгъстяване.
По-ранното отваряне и оувърлапа който предизвиква е нежелателен ефект при средни обороти, но понеже няма променливи фази и на изп. вал нещата са оставени така.
От повишената динамична степен на сгъст. се печели въртящ момент в средните.

След 4500 об/мин вариатора се връща в начално положение и всм. вал вече е без предварение ( статична настройка) и затваря доста късно след ДМТ като бегачков.
Тогава оувърлапа е с що годе нормална стойност, че даже и имаше модели с нулева.
С късното затваряне на всм. клапан се постига подобрено пълнене във високите и увеличена макс. можност ;)


Колегата е с 8в мотор. Повече няма да коментирам.

А и


С късното затваряне на всм. клапан се постига подобрено пълнене във високите и увеличена макс. можност ;)


Да не искаш да кажеш, че във високите обороти е по добре смукателния клапан да се отвори и затвори по късно?

drigata
13-03-2009, 10:35
Колегата е с 8в мотор. Повече няма да коментирам.

А и



Да не искаш да кажеш, че във високите обороти е по добре смукателния клапан да се отвори и затвори по късно?

когато искаме да подобрим пълненето на мотора в високи обороти се играе с презастъпванто на валовете(овърлап),фактически ги презастъпваме повече

а за да ги презастъпим повече трябва смукателният вал да се завърти в посока ПРЕДВАРЕНИЕ,а изпускателния в ЗАКЪСНЕНИЕ

Z:)m
27-03-2009, 11:02
За сега само вдигаме шум из уличките на града, поради липсата на гърнета по изпускателната генерация ;).
Естествено, в близките няколко дни ще трябва да се модифицира генерацията, заради няколко стеснени участъка + направата на едно по-прилично гърне.
След това вече, живот и здраве, ще я качвам на валяците.
М/у другото, вече имам и един комплект жълти KONI'та, но не знам кога ще ги инсталирам на колата. Момчето, което ще ми качва конитата, предлага да им даде лек страничен наклон 2-3градуса, за да стане по-стабилна колата в завои, но пък цената за това ще е по-кратък живот на гумите. Не съм решил още какво да правя...

Z:)m
01-05-2009, 13:11
Реших малко да съживя темата, а и да ви се похваля с новите си придобивки и подобрения ;).
Благодарности на Добри от Асеновград - сервиза на Котуманов!
Мисля, че се е справил повече от добре :).

TRENDi
01-05-2009, 14:04
Е, дай подробности де :waving: ?! Диаметъра променян ли е? От 2 в 1-то назад ли е правено или и при главата е сменено? Колко точки за труда заминаха горе-долу(ако не е тайна или неудобен въпрос) и т.н? Иначе е готино :notworthy:...

VGZ
01-05-2009, 17:34
2-1 43,4 x1.5 от там до края 60,3 х 1.5 колектора си е оригиналния

Bobo
04-05-2009, 01:15
2-1 48,3 x1.5 от там до края 60,3 х 1.5 колектора си е оригиналния

Аз имам въпрос брат що толко дълго си направил сгащването на 2-1-то ? Или има нещо с диаметъра на задната тръба дет не схващам я обесни ;)

ПС: Перфектни заварки евала ти права :)

Z:)m
04-05-2009, 13:16
Е, дай подробности де :waving: ?! Диаметъра променян ли е? От 2 в 1-то назад ли е правено или и при главата е сменено? Колко точки за труда заминаха горе-долу(ако не е тайна или неудобен въпрос) и т.н? Иначе е готино :notworthy:...

На твоите въпроси само VGZ (Добри) може да ти даде точен отговор ;). Гледам вече даже има някакво инфо относно ТТ-данните ;)

VGZ
05-05-2009, 21:09
Аз имам въпрос брат що толко дълго си направил сгащването на 2-1-то ? Или има нещо с диаметъра на задната тръба дет не схващам я обесни ;)

ПС: Перфектни заварки евала ти права :)
ами по принцип тва е правилния начин със минимален ъгъл , при сливане на 2-3-4 тръби в едно трябва да има т.нар expansion chamber на самия край на тръбите трябва да е с по голям обем за да не връща по неработещата тръба толкова , отделно е хубаво да е с по малък ъгъл за плавен преход на сеченията , с две думи мързи ме да обеснявам :grandpa:

Z:)m
06-05-2009, 14:40
Супер, някой клип да й чуем звука?
Ще се опитам да направя клипче, но в по-следващите дни, че в момента не ми работи колата ("това е алфа, за Бога!) :).
Иначе имам и клипче на звука от предишния й вариант, когато беше без нито едно гърне... т.е. имаше едно крайно гърне, но то си беше бутафорно :)

Z:)m
07-05-2009, 11:31
Да, Добри е свършил чудесна работа :). Доста хора се пъхаха под колата и цъкаха с език, изумени от качеството на заварките :).
А относно Г-тека - за съжаление, не разполагам с такава техника и няма как да направя подобни засичания. Единственото, което мога да засека е, за колко прави 0-100км/ч и то с хронометър, което е супер неточно и грешката "човешки фактор" е неизбежна.
Планирам в рамките на този месец (дано не ми мине котка път) да я кача на валяците и да я видим колко коня е сега и колко ще стане след ремап. Но това, чак след като открия къде ми е бъга в системата, щото в момента на ниски обороти и празен ход работи като hot-rod ;).

Kris
07-05-2009, 11:57
Колега, браво! Какви коне горе-долу очакваш ?

Z:)m
07-05-2009, 16:56
Колега, браво! Какви коне горе-долу очакваш ?

...около 160-170 к.с. ;) Това е най-оптимистичния вариант :)

Z:)m
09-05-2009, 14:26
Ето и обещаното от мен клипче за звука на колата. Това е преди да се направи мода по генерацията.
Искам обаче да отбележа, че генерацията я преправях с цел да се отпуши колата във високите обороти (да няма рестрикция откъм изпускателната система) и в същото време да стане колата малко по-тиха.
Съжалявам само, че не я снимах и при форсиране, за да разберете наистина какъв ужасен беше шума...

Ето линка към клипчето: http://www.vbox7.com/play:14599d13

Z:)m
15-05-2009, 18:02
За съжаление, в близките дни не знам дали ще мога да ви пусна клип, поради малък технически проблем с вариатора и сега колата вместо като бегачка, работи като моторна резачка ;)
Смятам този уикенд да се правя на майстор.

Z:)m
18-05-2009, 15:08
Всъщност, проблема вече е отстранен :).
Виновника се оказа парче засъхнал силикон, който беше попаднал в маслената магистрала на соленоида, управляващ вариатора. Парченцето беше заседнало в плунжера на електро-хидравличния клапан (камера В - виж прикачения файл към този линк http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=34633) и не позволяваше на плунжера да се върне в горно/изходно положение. Така се оказа, че при запалване на двигателя, маслото веднага постъпва във вариатора и дефазира смукателния вал на 30 градуса, следствие на което, препокриването (overlap) на изпускателните и смукателните клапани е голямо, компресията пада, част от засмукания въздух или изгорелите газове се връщат в смукателния тракт и работата на двигателя на празен ход става, както по-рано цитирах - като на моторна резачка ;). Сега вече всичко е ОК. :)

kongogo
17-08-2009, 00:13
Какво стана с колата върви ли ? :idea2:

Z:)m
17-08-2009, 09:23
Какво стана с колата върви ли ? :idea2:

:) ...все още се движи - да чукна на дърво! :)
За съжаление, не съм приключил с модификациите по колата, а именно - не съм я качил на диното за чипосване. По предварителен график трябваше вече всичко да съм приключил, но по стечение на обстоятелствата карам уж една августовска отпуска, дето ката ден съм си на работа ;). Жалко, че за първия трак-дей няма да съм с готова кола :(...

Z:)m
31-08-2009, 12:12
Е, в неделя беше денят на истината.
Качихме колата на дино-стенда на "Madness motorsport", за да проверим какво е станало с колата след всичките промени, изброени по-горе в темата.
Резултата е:
Максимална мощност: 139.9 к.с./6135 об/мин
Макс. върт. момент: 178.9 Nm/4898 об/мин

След няколко ръна за настройване на смесите и аванса (смесите бяха просто ужасни - в някои оборотни диапазони много бедни, а в други - много богати), се получи и крайния резултат:
Максимална мощност: 148.0 к.с./6479 об/мин
Макс. върт. момент: 182.3 Nm/4966 об/мин

Е, верно... далеч под очакванията ни от 160-170к.с., но явно има нещо което не сме доогледали...

ot be continued...

голямата риба
31-08-2009, 20:54
Предполагам Венци добре си познава техниката.
Но това съотношение gear ratio 1.9хх на 5-та
не се връзва с картинката.

Иначе поздравления.

JJJ
31-08-2009, 21:20
...получи и крайния резултат:
Максимална мощност: 148.0 к.с./6479 об/мин
Макс. върт. момент: 182.3 Nm/4966 об/мин

Е, верно... далеч под очакванията ни от 160-170к.с., но явно има нещо което не сме доогледали...

ot be continued...Според пдф-а загубите на мощност от двигателя до колелата са 32.5% при тест #1 и 39.1% при тест #2. :gruebel:

Z:)m
01-09-2009, 09:59
Но това съотношение gear ratio 1.9хх на 5-та
не се връзва с картинката.



Да, този факт и на мен ми направи впечатление още на място и затова специално обърнах внимание при първия рън каква е максималната скорост, която отчете при максималните обороти (прекъсвача) на двигателя. Диното отчете 191км/ч, което се вързва и с теоретичните изчисления, при залагане на предавателните числа на ск. кутия и диференциала.

Благодаря за поздравленията! :)

---------- Post added at 06:59 ---------- Previous post was at 06:53 ----------


Според пдф-а загубите на мощност от двигателя до колелата са 32.5% при тест #1 и 39.1% при тест #2. :gruebel:

Тези факти и аз не мога да ги коментирам. Мисля, че на практика 10-15% е в рамките на нормалното за коли с предно предаване... а тези 30-40%:dunno: Вероятно и това си има своето обяснение...
Сега смятам да се поровя из нет'а за да потърся дино-графики на други 155-ци с подобни мотори.

голямата риба
01-09-2009, 13:00
загубите наистина бият много на очи
предполагам, че оператора го е мързяло да вкара всички данни коректно

иначе на мен ми е интересно защо мери мощност на двигателя, след като е ролер дино
аз даже в началото си помислих, че тази мощност е на колелата, което щеше да бъде приятна изненада

The_Game
01-09-2009, 13:40
загубите наистина бият много на очи
предполагам, че оператора го е мързяло да вкара всички данни коректно

иначе на мен ми е интересно защо мери мощност на двигателя, след като е ролер дино
аз даже в началото си помислих, че тази мощност е на колелата, което щеше да бъде приятна изненада


Нещо смърди цялата тая работа. Щом е мерено на колелата защо не е написал колко мощтност има на тях. А след това сметка по предавателни числа и т.н. които не са съвсем точни и да се даде мощтността на вала.

голямата риба
01-09-2009, 14:16
Ако ти смърди, то е от нещо от заобикалящата те среда:-).
И ще те помоля в този форум, да не се изразяваш по този начин.

Ако искаш да получиш точен отговор на въпроса си, най-добре се свържи с оператора и собственик на дино-тестер-а, доколкото го познаващ ще задоволи всяко твое любопитство.

Bobo
01-09-2009, 15:05
За реални коне тука неможе да става дума поне някой измери ли я тая кола фабрично за да се разбере наистина кво сте направили? И още нещо цитират се разни АФР-и в 12-ките наистина ли мислите че тва е оптимална смес?

Z:)m
01-09-2009, 15:11
Най-точните отговори ще може да даде оператора на дино-стенда, но понеже стана дума за това (когато правехме теста) - коя мощност мери, на колелата или на двигателя, отговора беше - на двигателя.
Защо?
- защото, след като ускорим колелата, до достигане на прекъсвача, веднага се натиска педала на съединителя и се превключва на свободна предавка и се оставя така (по инерция) валяците сами да спрат. Това всъщност е процеса на измерване на загубите.
Та моето лаишко обяснение за високия процент загуби е, че ако оператора не натисне навреме педала на съединителя, това ще се отрази на валяците като съпротивление при спиране. Затова и при различните рънове тази загуба има различна стойност.

Bobo
01-09-2009, 15:19
За реални коне тука неможе да става дума поне някой измери ли я тая кола фабрично за да се разбере наистина кво сте направили? И още нещо цитират се разни АФР-и в 12-ките наистина ли мислите че тва е оптимална смес?

??

Z:)m
01-09-2009, 16:18
За реални коне тука неможе да става дума поне някой измери ли я тая кола фабрично за да се разбере наистина кво сте направили?

Да, за съжаление нямаме база за сравнение със стандартна такава кола, мерена на това дино. Можем да очакваме чак през есента, ако Добри успее да скалъпи своята 75-ца, да я видим какви коне ще изкара на това дино без подобрения и тогава вече ще имаме база за сравнение.


И още нещо цитират се разни АФР-и в 12-ките наистина ли мислите че тва е оптимална смес?

Аз не съм специалист в областта и се доверявам на хората, които имат повече познания по темата.
Твоето мнение какво е? Каква трябва да е оптималната смес?

П.П.
имам много бегли спомени, че някъде из дебелите книги съм чел за отношение въздух/гориво = 14/1... е, предполагам, че в практиката нещата стоят маалко по-различно

Bobo
01-09-2009, 20:12
Да, за съжаление нямаме база за сравнение със стандартна такава кола, мерена на това дино. Можем да очакваме чак през есента, ако Добри успее да скалъпи своята 75-ца, да я видим какви коне ще изкара на това дино без подобрения и тогава вече ще имаме база за сравнение.



Аз не съм специалист в областта и се доверявам на хората, които имат повече познания по темата.
Твоето мнение какво е? Каква трябва да е оптималната смес?

П.П.
имам много бегли спомени, че някъде из дебелите книги съм чел за отношение въздух/гориво = 14/1... е, предполагам, че в практиката нещата стоят маалко по-различно

На какво сгъстяване работи колата? Колко е презастъпена? С какъв аванс се кара на различните режими и мога да дам мнение иначе не;) Но определено 12 смес не е за тая кола ;)

Z:)m
02-09-2009, 11:14
На какво сгъстяване работи колата? Колко е презастъпена? С какъв аванс се кара на различните режими и мога да дам мнение иначе не;) Но определено 12 смес не е за тая кола ;)

За съжаление, точната степен на сгъстяване не мога да я определя, но първоначалните ми изчисления за CR11,2:1 се оказаха неверни, защото челата на моите бутала бяха изпъкнали, а това не беше взето под внимание. В крайна сметка, се оказа че сгъстяването е над 13:1. Опитахме се да разрешим проблема, като отнехме от челата на буталата, до колкото позволяваше конструкцията на буталото (гледахме да не оставим прекалено тънки стени) и степента на сгъстяване в момента (пак теоретично) е някъде към 11,0-11,5 : 1.
Относно валовете:
intake: 32/72, (62/42), max.lift 11,6mm, lift at TDC 1,19(3,30)mm
exhaust: 65/25, max.lift 10.5mm, lift at TDC 2,8mm
- дадените стойности за повдигането на клапаните са реални, т.е. отчетен е луфта м/у гърбицата на вала и повдигача на клапана.
- стойностите, посочени в скобите са при включен вариатор на всмукателния вал.
Колата е настройвана с включен вариатор!
Относно аванса, за съжаление не мога да ти посоча стойности, защото просто не ги знам. Знам само, че увеличавахме аванса до момента, докато имаше положителен ефект в/у мощността и въртящия момент.
Имай предвид, че преди настройването (докато я карах със стандартните настройки на ЕКУ-то), при определени условия, със 100 октанов бензин колата детонираше, което разбира се е следствие на смеси, аванс и сгъстяване.

Bobo
02-09-2009, 12:28
Ако степента на сгъстяване е вярна тази кола спокойно може да се движи със смеси от порядъка на 13.1 - 13.3 Което ще и даде повечко респонс и мощност. Ако колата е имала детонации от бедна смес ок нормално но ако вие сте вдигали аванса и сте гасили детонациите с прекалено богати смеси не е добре - ще има отрицателен ефект ;)

Z:)m
02-09-2009, 16:12
Ако степента на сгъстяване е вярна тази кола спокойно може да се движи със смеси от порядъка на 13.1 - 13.3 Което ще и даде повечко респонс и мощност. Ако колата е имала детонации от бедна смес ок нормално но ако вие сте вдигали аванса и сте гасили детонациите с прекалено богати смеси не е добре - ще има отрицателен ефект ;)

Ами, до колкото си спомням, първо настроихме смесите в целия оборотен диапазон да са от порядъка на 12,2-12,4 (за точните стойности се наложида звънна и да попитам ;) ) и чак след това настройвахме аванса.
Защо такава смес?
- ами по думите на Венци, повечето серийни/заводски коли идвали с такива смеси. А той поне има база за сравнение.

Bobo
02-09-2009, 16:26
Ами, до колкото си спомням, първо настроихме смесите в целия оборотен диапазон да са от порядъка на 12,2-12,4 (за точните стойности се наложида звънна и да попитам ;) ) и чак след това настройвахме аванса.
Защо такава смес?
- ами по думите на Венци, повечето серийни/заводски коли идвали с такива смеси. А той поне има база за сравнение.

Нещо силно сте в грешка ;)

ICI
03-09-2009, 00:33
Относно валовете:
intake: 32/72, (62/42), max.lift 11,6mm, lift at TDC 1,19(3,30)mm
- стойностите, посочени в скобите са при включен вариатор на всмукателния вал.
Колата е настройвана с включен вариатор!

Ако правилно съм разбрал, колата при пълно натоварване работи със стойностите дадени в скобите?
А според мен за макс. мощност трябва да работи при тези intake: 32/72 .

oem
03-09-2009, 10:02
Май не ви е ясно баш кога работи вариатора. От 1000 до 7000 оборота варитора се активира няколко пъти. Не съм сигурен колко за точните обороти но първо от около 1400 до 2800 е активиран и после на горе след 5000 оборота мисля пак се пускаше. А когато е деактивиран тогава е активиран соленоида на колектора. Но с точни данни не мога се обоснова. Забравил съм ги. Това е за 16 в моторите. При този може би е нещо подобно.

ICI
03-09-2009, 11:58
При този може би е нещо подобно.

Идеята за пълненето си е все същата, на празен ход няма предварение на всм. вал за да има стабилен празен ход, след това на средни има, и идеята там е да се увеличи динамичното сгъстяване ;) съответно въртящият момент чрез ранното затваряне на всм. клапан. И след това към високите вала се връща в базово положение с много късно затваряне за да може да донапълва добре.
А клапите в колектора за променлива дължина са за отделна история, свързана с инерционното пълнене.

Bobo
03-09-2009, 23:10
Идеята за пълненето си е все същата, на празен ход няма предварение на всм. вал за да има стабилен празен ход, след това на средни има, и идеята там е да се увеличи динамичното сгъстяване ;) съответно въртящият момент чрез ранното затваряне на всм. клапан. И след това към високите вала се връща в базово положение с много късно затваряне за да може да донапълва добре.
А клапите в колектора за променлива дължина са за отделна история, свързана с инерционното пълнене.

А ти пък колко си се объркал не е истина:rotfl:

ICI
04-09-2009, 00:04
А ти пък колко си се объркал не е истина:rotfl:

не знам, докажи ми колко :)

The_Game
04-09-2009, 00:16
не знам, докажи ми колко :)


Може ли да се намеся ?


Прочети това от край до край http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=6697


Също и другите теми в раздел полезна информация


Ето тук е описано цялата "измама " относно конските сили и въртящия момент.

Пък после като ви обясняват, че спортния филтър вдига въртящия момент а не К.с. и затова, защото вдига въртящия момент, се усеща силата му в ниските/средни обороти, му кимнете с глава и всичко да приключи.

http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=13753

Bobo
04-09-2009, 00:34
Може ли да се намеся ?


Прочети това от край до край http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=6697


Също и другите теми в раздел полезна информация


Ето тук е описано цялата "измама " относно конските сили и въртящия момент.

Пък после като ви обясняват, че спортния филтър вдига въртящия момент а не К.с. и затова, защото вдига въртящия момент, се усеща силата му в ниските/средни обороти, му кимнете с глава и всичко да приключи.

http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=13753

Колега той тия ги е изчел по 3 пъти ма като четеш дали пак му е ясно :D При положение че дори в нашия форум точно на него няколко човека са му обеснявали за кво става въпрос ... едно си баба знае едно си баба бае ;)

---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:33 ----------


не знам, докажи ми колко :)

Е колко пъти бе ти вече трябва хонорар да плащаш на хората дето се мъчат да ти обесняват :blah:

The_Game
04-09-2009, 00:38
Колега той тия ги е изчел по 3 пъти ма като четеш дали пак му е ясно :D При положение че дори в нашия форум точно на него няколко човека са му обеснявали за кво става въпрос ... едно си баба знае едно си баба бае ;)




Леле то даже е в същата тема на 3-та страница.

Та даже и drigata ме нагруби.

Извинявам се за спама в темата. Супер е проекта продължавай все така :bowdown::bowdown::firstprize:

ICI
04-09-2009, 00:41
Може ли да се намеся ?


Прочети това от край до край http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=6697

ти ми даваш материал за първи клас направо ;)

Само за пояснение, сетвам валове не от скоро, и се получава резултатно ;)
Даже на моделите дето серийно изискват пети, ползвам рейсинг метода на сетване с индикатор и градусови колела + леека корекцийка по мое усмотрение и хората са по-доволни отколкото както са им я направили колата преди в сервиза с петите ;)

И точно за това става дума, кога затваря всм. вал и в кой режим се търси максималният въртящ момент.


Та накратко искам да кажа, че тоя мотор ако пълненето му приключва при 42 градуса след ДМТ, няма как да изкара мощност във високите, някой иска ли да го оспори това?


Леле то даже е в същата тема на 3-та страница.
на трета страница твърденията са общо казано принципни, без да са съобразени с конкретните приложения и като предположения са грешни ;)

Z:)m
04-09-2009, 11:29
Хубаво е, когато теорията може да се докаже с практика.
А практиката, в онази неделя показа, че при включен вариатор мотора има много по-добри показатели за мощност и въртящ момент, от колкото при затворен вариатор. Това го видяхме на диното!!!
Не знам при другите мотори как е, но при моя след 1300 об/мин и натоварване над 30% вариатора се отваря и седи отворен до момента в който горното условие не се наруши.
И последно да спомена на колегите - във високите обороти се търси по-ранно отваряне на всмукателните клапани, за да се увеличи оувърлапа и от там от вакуума създаден от излизащите газове да се подобри скоростта и пълненето на влизащия въздух (свежата гориво/въздушна смес).



ти ми даваш материал за първи клас направо ;)

Само за пояснение, сетвам валове не от скоро, и се получава резултатно ;)
Даже на моделите дето серийно изискват пети, ползвам рейсинг метода на сетване с индикатор и градусови колела + леека корекцийка по мое усмотрение и хората са по-доволни отколкото както са им я направили колата преди в сервиза с петите ;)

И точно за това става дума, кога затваря всм. вал и в кой режим се търси максималният въртящ момент.


Та накратко искам да кажа, че тоя мотор ако пълненето му приключва при 42 градуса след ДМТ, няма как да изкара мощност във високите, някой иска ли да го оспори това?


на трета страница твърденията са общо казано принципни, без да са съобразени с конкретните приложения и като предположения са грешни ;)

---------- Post added at 08:29 ---------- Previous post was at 08:21 ----------


Нещо силно сте в грешка ;)

Да... наистина съм в грешка :)
Оказа се, че смесите са ми на 12,8 и максималния аванса е на 19 градуса.
Лошото е, че и при тези насторйки пак се получават детонации при определени условия, а именно - в топло време, при изкачване на възвишение, на 4-та предавка, в диапазона м/у 2500-3000 об/мин, при умерен ход. При тези условия ако подам съвсеем леко газ, почват да се чуват детонациите. Ако пък допълнително включа и вариатора - детонациите стават съвсем отчетливи. Обаче, подам ли максимално газ - детонациите изчезват (или не ги чувам щото много ми бучи ауспуха ;) ).

Е, чух се вече с Венци и момчето обеща да внесе малки корекции в аванса и смесите.

Bobo
04-09-2009, 13:06
Хубаво е, когато теорията може да се докаже с практика.
А практиката, в онази неделя показа, че при включен вариатор мотора има много по-добри показатели за мощност и въртящ момент, от колкото при затворен вариатор. Това го видяхме на диното!!!
Не знам при другите мотори как е, но при моя след 1300 об/мин и натоварване над 30% вариатора се отваря и седи отворен до момента в който горното условие не се наруши.
И последно да спомена на колегите - във високите обороти се търси по-ранно отваряне на всмукателните клапани, за да се увеличи оувърлапа и от там от вакуума създаден от излизащите газове да се подобри скоростта и пълненето на влизащия въздух (свежата гориво/въздушна смес).




---------- Post added at 08:29 ---------- Previous post was at 08:21 ----------



Да... наистина съм в грешка :)
Оказа се, че смесите са ми на 12,8 и максималния аванса е на 19 градуса.
Лошото е, че и при тези насторйки пак се получават детонации при определени условия, а именно - в топло време, при изкачване на възвишение, на 4-та предавка, в диапазона м/у 2500-3000 об/мин, при умерен ход. При тези условия ако подам съвсеем леко газ, почват да се чуват детонациите. Ако пък допълнително включа и вариатора - детонациите стават съвсем отчетливи. Обаче, подам ли максимално газ - детонациите изчезват (или не ги чувам щото много ми бучи ауспуха ;) ).

Е, чух се вече с Венци и момчето обеща да внесе малки корекции в аванса и смесите.

Тва е друга бира;) Относно детонацийте кажи му на късокосместото мамутче да внесе корекции в картата на парт тротълите щото от там ти идва мазалото с детонацийте ;) И другия път като правите аванса измерете реалния аванс на колата а не тоя по картите ;) Освен това или пак нещо ме бъзикаш или тая кола е зверски сгъстена ;)

ICI
05-09-2009, 01:01
Хубаво е, когато теорията може да се докаже с практика.
А практиката, в онази неделя показа, че при включен вариатор мотора има много по-добри показатели за мощност и въртящ момент, от колкото при затворен вариатор. Това го видяхме на диното!!!
Не знам при другите мотори как е, но при моя след 1300 об/мин и натоварване над 30% вариатора се отваря и седи отворен до момента в който горното условие не се наруши.
И последно да спомена на колегите - във високите обороти се търси по-ранно отваряне на всмукателните клапани, за да се увеличи оувърлапа и от там от вакуума създаден от излизащите газове да се подобри скоростта и пълненето на влизащия въздух (свежата гориво/въздушна смес).
Не съм пипал 8 клапанов с вариатор и искам да попитам мерил ли си реално, примерно със закачен волтмер на клапана за вариатора при кои режими се задейства?
Понеже съм се занимавал само с 16В, а при тях стратегията е точно както съм я описал по-преди.

И не виждам никаква логика 8В да работи с аванс на вала във високи, тези глави са кросфлоу и имат много сериозно продухване на цилиндъра при оувърлапа.
Тъй че това зверско увеличаване на оувърлапа продухва много яко цилиндъра, само от всмукателния имаш 62 градуса, от изпускателния не знам колко са ти след ГМТ, но тая схема надхвърля даже оувърлапа при фул рейс валовете.
Обаче файда само от издухване на цилиндъра няма, за високите трябва и дооста късно затваряне след ДМТ за да има време да се напълни инерционно цилиндъра със смес, точно тия 72 градуса след ДМТ са чудесни за тая работа ;)
При затваряне на пълненето на 42 градуса когато авансираш вала въобще не може да се извади голямо ВЕ във високите, тия 42 градуса след ДМТ си е стойност като за един що годе нормален ежедневен вал.

intake: 32/72, (62/42 с аванс от вариатора)
284 градуса, Full Lift 110 (80 с аванс от вариатора)
Също така Фул лифт от 110-105 градуса е типичен при сетване на вал за максимална мощност ;)

Z:)m
07-09-2009, 09:41
Тва е друга бира;) Относно детонацийте кажи му на късокосместото мамутче да внесе корекции в картата на парт тротълите щото от там ти идва мазалото с детонацийте ;) И другия път като правите аванса измерете реалния аванс на колата а не тоя по картите ;) Освен това или пак нещо ме бъзикаш или тая кола е зверски сгъстена ;)

ОК. Като се чуя с него, ще споделя и твоята идея.
А относно бъзика - нема се бъзикам със старото куче ;). Истината е, че колата май си е "зверски" сгъстена. Преди да сложа валовете на C&B, замерената компресия беше около 16bar. След това, въпреки по-отворените валове и корекцията в челата на буталата, компресията пак си остана доста височка - към 13bar. Нормалното май е към 9-10bar за такъв сет-ъп?!

Bobo
07-09-2009, 12:07
ОК. Като се чуя с него, ще споделя и твоята идея.
А относно бъзика - нема се бъзикам със старото куче ;). Истината е, че колата май си е "зверски" сгъстена. Преди да сложа валовете на C&B, замерената компресия беше около 16bar. След това, въпреки по-отворените валове и корекцията в челата на буталата, компресията пак си остана доста височка - към 13bar. Нормалното май е към 9-10bar за такъв сет-ъп?!

Не екомпресията пада само при презастъпването във високите повече, долу е нормална ;) А иначе сгъстяването мирише на 12:1 :wow: ;) И според мен детонации ще си има в тоя случей ;)

Z:)m
07-09-2009, 16:10
Не съм пипал 8 клапанов с вариатор и искам да попитам мерил ли си реално, примерно със закачен волтмер на клапана за вариатора при кои режими се задейства?



При мен вариатора се включва ръчно - изнесъл съм си едно Ц/К ключе и си го цъкам всеки път, когато настъпя повечко газта. Определено динамиката е много по-добра във високите обороти с включен вариатор, отколкото с изключен... Ако не включа вариатора, то след около 5000об/мин двигателя сякаш започва да "тъпче" - много мудно набира.

Z:)m
07-09-2009, 16:48
Не екомпресията пада само при презастъпването във високите повече, долу е нормална ;) А иначе сгъстяването мирише на 12:1 :wow: ;) И според мен детонации ще си има в тоя случей ;)

Да пробвам ли да разредя още малко мотора, като поразместя валовете?
Проблема е, че нямам обаче идея кой вал да въртя - всмукателния или изпускателния?!
Само като идея на "прима виста" си мисля, дали да не затворя изпускателния клапан малко по-късно и по-този начин да подобря "изчистването" на цилиндъра, а от там да падне и малко температурата в горивната камера.
Това го казвам, защото забелязах, че детонациите се появяват веднага, щом температурата на охл. течност подмине 90 градуса. А и имам чувството, че двигателя загрява малко повечко...

Bobo
07-09-2009, 21:59
Да пробвам ли да разредя още малко мотора, като поразместя валовете?
Проблема е, че нямам обаче идея кой вал да въртя - всмукателния или изпускателния?!
Само като идея на "прима виста" си мисля, дали да не затворя изпускателния клапан малко по-късно и по-този начин да подобря "изчистването" на цилиндъра, а от там да падне и малко температурата в горивната камера.
Това го казвам, защото забелязах, че детонациите се появяват веднага, щом температурата на охл. течност подмине 90 градуса. А и имам чувството, че двигателя загрява малко повечко...

Проби от тоя вид се правят на диното и се установява кое е добре и кое е зле ;) И да не забравяме че след промени от тоя вид ще трябва да се ремапне така че по-добре го направете с венци направо на диното ;)

Z:)m
08-09-2009, 11:08
Проби от тоя вид се правят на диното и се установява кое е добре и кое е зле ;) И да не забравяме че след промени от тоя вид ще трябва да се ремапне така че по-добре го направете с венци направо на диното ;)

Подобна идея се прокрадна още тогава, докато првехме ръновете, но понеже не бяхме подготвени за такива действия, а и щеше да отнеме повечко време, пък след мене чакаше ред едно момченце с едно голямо BMW ;)... та си остана само като идея.

Z:)m
10-09-2009, 14:36
Оплаках се и на Коломбовците...
Да видим те какъв отговор ще дадат.
Все пак, тези 148 кончета спокойно межеше да се изкарат с един ремап от стоков 2,0ТС, а па язе съм се охарчил за техни валове... Къде ми е далаверата?!
:(

Z:)m
01-10-2009, 10:08
След близо три седмици чакане, вчера най-сетне получих отговор от коломбовците.

Цитирам:
"Dear Mr Nazam,
Mr Bariani definitely thinks that there is a mistake in the setting of the camshafts .
Also the noise/idle/behaviour of the engine confirms this.

Please find these data to apply :

INTAKE : profile 116.284 with variator
with clearance 0.30 put the camshaft so that piston is at TDC (top dead center , cross-valve phase) ; the valve lowering must be: 0.5 / 0.7 mm

EXHAUST : profile 105.270
with clearance 0.40 , piston at TDC (top dead center , cross-valve phase) ; the valve lowering to be 1.5 / 1.8 mm

Kind regards,

Mauro Bosio"

Всичко е ОК, само не разбрах защо първия път ми бяха дадени съвсем др стойности за повдигането на клапаните в ГМТ (LTDC), а именно:
- 1.19 (3.3) intake
- 2.8 exhaust
Или някой нещо ме будалка, или някой не е бил в час...

Bobo
01-10-2009, 13:08
Сигура бех че нещо е сбъркано ;)

Z:)m
12-10-2009, 12:00
Тази събота успях да намеря малко време и един майстор с железни нерви и безкрайно търпение, с когото двамата в тандем успяхме да наложим повелята на г-н Bariani за презацепването на валовете.
В крайна сметка, позволих си за всмукателния вал вместо предписаните от него 0,5-0,7мм LATDC, да оставим лифта мааалко по-голям, а именно около 0,95.
Резултата е, че сега колата работи на празен ход като всяка друга кола - т.е. съвсем равномерно, но пък субективното ми усещане е, че позагубих от въртящия момент и от мощността.
Прилагам и една снимчица за по-добра нагледност.

П.П.
-моля, не обръщайте внимание на "чепа", че той се оказа единственото ни спасение за закрепването на магнитната стойка в/у този алуминиев двигател

Bobo
14-10-2009, 21:35
Са мене ме интересува верно ли колумб и брат му с ти пратили валове дето хич не са тунинг ми са си като твоите:-)
Не за друго ма като гледам снимката истинските валове за изтински резултати самного далече от тези ;)

Bobi_33
14-10-2009, 21:46
Тази събота успях да намеря малко време и един майстор с железни нерви и безкрайно търпение, с когото двамата в тандем успяхме да наложим повелята на г-н Bariani за презацепването на валовете.
В крайна сметка, позволих си за всмукателния вал вместо предписаните от него 0,5-0,7мм LATDC, да оставим лифта мааалко по-голям, а именно около 0,95.
Резултата е, че сега колата работи на празен ход като всяка друга кола - т.е. съвсем равномерно, но пък субективното ми усещане е, че позагубих от въртящия момент и от мощността.
Прилагам и една снимчица за по-добра нагледност.

П.П.
-моля, не обръщайте внимание на "чепа", че той се оказа единственото ни спасение за закрепването на магнитната стойка в/у този алуминиев двигател


На мен пък ми се струва,( или поне това което се вижда от снимката) че веригата не е опъната идеално. Щото зацепването според мен се прави при опъната на струна верига.

Z:)m
17-10-2009, 16:15
Са мене ме интересува верно ли колумб и брат му с ти пратили валове дето хич не са тунинг ми са си като твоите:-)
Не за друго ма като гледам снимката истинските валове за истински резултати са много далече от тези ;)
Валовете са на коломбо и от тях са ми изпратени - поне това пишеше на банковата им сметка и на фактурата. Друг е въпроса, че и самите валове не са с най-агресивните им профили (road medium), но при все че са перформънс валове, требе поне до 170к.с. да го докарат...
Инак си прав, че много си мязат със стандартните валове на Алфа, но и с тези валове, коломбовците ми обещаха до 30% увеличение на мощността. Друг е въпроса, че в момента се намирам на първите 1-2% от всичките 30%... ама изобщо дали някога ще ги видя тези 30%?! ;)

---------- Post added at 13:15 ---------- Previous post was at 13:14 ----------


На мен пък ми се струва,( или поне това което се вижда от снимката) че веригата не е опъната идеално. Щото зацепването според мен се прави при опъната на струна верига.
това беше преди да започнем самото зацепване... ;)

Bobo
18-10-2009, 15:35
Валовете са на коломбо и от тях са ми изпратени - поне това пишеше на банковата им сметка и на фактурата. Друг е въпроса, че и самите валове не са с най-агресивните им профили (road medium), но при все че са перформънс валове, требе поне до 170к.с. да го докарат...
Инак си прав, че много си мязат със стандартните валове на Алфа, но и с тези валове, коломбовците ми обещаха до 30% увеличение на мощността. Друг е въпроса, че в момента се намирам на първите 1-2% от всичките 30%... ама изобщо дали някога ще ги видя тези 30%?! ;)

---------- Post added at 13:15 ---------- Previous post was at 13:14 ----------


това беше преди да започнем самото зацепване... ;)

Стига бе брат ти направо ми каза че тия са много тъпи:whistle: 30% от 130 коня са близо 39 коня (всичко е приблизително) За мен и за всичките дебели книги по света такова увеличение на мощността само с валове е ПЪЛЕН АБСУРД и тоя който го изрече (или напише) за мен не струва и 5 стотинки :gruebel: И още нещо че забравих с твоята степен на сгъстяване и без валове увеличението на мощността е над 3% ;)

Z:)m
19-10-2009, 11:29
От вчера вече имам мааалко обнадеждаващи новини...
Само че, колкото са обнадеждаващи, толкова са и объркващи.
Обнадеждаващото е, че вчера успяхме да изкараме около 156к.с. Дори в един от ръновете докарахме и до 158к.с.
Объркващото обаче е, че тези коне ги изкарахме при изключен вариатор!!!
Вместо с вкл. вариатор мотора да дава добри показатели във високите, то се получава обратното - в ниски и средни дава по-добър въртящ момент, а като стигне 6300об/мин мощността почва да пада, а при изкл. вариатор - в ниските и средните дава по-слаб въртящ момент, но за сметка на това кривата на мощността си се катери нагоре до прекъсвач.
Нещо ми се получава всичкото на опаки!?

Някой да има някакви идеи по въпроса?

П.П.
по-късно ще приложа и графиките...

Z:)m
19-10-2009, 11:56
Ето и обещаните графики.
Рън1 е направен с изключен вариатор от началото до края - 155.8к.с. при 6844 об/мин
Рън2 е направен с включен вариатор от началото до края - 150.9к.с. при 6276об/мин
Рън3 - стартирахме с включен вариатор и го изключихме при около 5000об/мин - 158.1к.с при 6911об/мин
Рън4 - стартирахме с включен вариатор и го изключихме при около 6000об/мин (където по принцип започва да пада мощността при вкл вариатор) - 155.5к.с./6829об/мин

Искам да отбележа и това, че част от повишаването на мощността може да е следствие и на доста по-ниските температури, а друга част - следствие на презацепените валове (както бе препоръката на коломбовците), т.е. върнати малко назад всмукателен и изпускателен вал.

Z:)m
19-10-2009, 11:58
...уффффф... ето и графиката, че я позабравих...

1912
19-10-2009, 12:10
доволен ли си от постигнатото?

Bobo
19-10-2009, 12:15
...уффффф... ето и графиката, че я позабравих...

Веднага ти казвам зацепил си колата се едно ще е без вариятор и затова като го включиш всичко се омазва ;)
Освен това разлики от сорта на 5-10 коня на тва дино се получават от сякви простотии например налягане в гумите ;)

Z:)m
19-10-2009, 12:22
доволен ли си от постигнатото?
Все още не. Бих се поуспокоил при едни 170к.с. например ;)

Bobo
19-10-2009, 12:24
Чай че се сетих нещо трябва много да внимавате с данните дали се дават с луфт или без луфт тва може да ви бъзика и освен това имаше там някво "количество" лифт дадено от теб което не съвпадаше с коломбовското и то може да ти прецака работата с вариятора ;)

Z:)m
19-10-2009, 12:42
Веднага ти казвам зацепил си колата се едно ще е без вариятор и затова като го включиш всичко се омазва ;)
Освен това разлики от сорта на 5-10 коня на тва дино се получават от сякви простотии например налягане в гумите ;)

Нещо такова ми се въртеше из главата. Но това на практика означава да върна всмукателя с 30градуса (на коляновия вал) назад, което пък означава, че в режим изкл. вариатор няма да има никакво повдигане на клапана в ГМТ. Това няма ли да се отрази много зле на мотора?
И друго което не ми е изяснено още - какво е влиянието на изпускателния вал? Дали не трябва и него да го въртя назад, та максималния лифт да не се получава при 110гр, а някъде при 100-105гр.? Така ще се намали и овърлапа...
Опасявам се, че ако върна всмукателя с цели 15градуса (30гр на коляновия вал) ще се влоши много пълненето, а и компресията ще падне драстично, заради късното затваряне...

---------- Post added at 09:42 ---------- Previous post was at 09:35 ----------


Чай че се сетих нещо трябва много да внимавате с данните дали се дават с луфт или без луфт тва може да ви бъзика и освен това имаше там някво "количество" лифт дадено от теб което не съвпадаше с коломбовското и то може да ти прецака работата с вариятора ;)

Последните данни, които ми изпратиха, бяха:
IN: LATDC 0.5-0.7mm with 0.3mm clearance
EX: LATDC 1.5-1.8mm with 0.5mm clearance
В момента всмукателния вал е настроен на около 0.9мм, а изпускателния си е както те го предписаха...

Първите данни бяха съответно 1,19 за всм. и 2.8 за изп., но пък не бяха споменали нищо за луфта м/у вала и повдигача...

Bobo
19-10-2009, 13:15
Нещо такова ми се въртеше из главата. Но това на практика означава да върна всмукателя с 30градуса (на коляновия вал) назад, което пък означава, че в режим изкл. вариатор няма да има никакво повдигане на клапана в ГМТ. Това няма ли да се отрази много зле на мотора?
И друго което не ми е изяснено още - какво е влиянието на изпускателния вал? Дали не трябва и него да го въртя назад, та максималния лифт да не се получава при 110гр, а някъде при 100-105гр.? Така ще се намали и овърлапа...
Опасявам се, че ако върна всмукателя с цели 15градуса (30гр на коляновия вал) ще се влоши много пълненето, а и компресията ще падне драстично, заради късното затваряне...

---------- Post added at 09:42 ---------- Previous post was at 09:35 ----------



Последните данни, които ми изпратиха, бяха:
IN: LATDC 0.5-0.7mm with 0.3mm clearance
EX: LATDC 1.5-1.8mm with 0.5mm clearance
В момента всмукателния вал е настроен на около 0.9мм, а изпускателния си е както те го предписаха...

Първите данни бяха съответно 1,19 за всм. и 2.8 за изп., но пък не бяха споменали нищо за луфта м/у вала и повдигача...

Измери колко градуса ще се върне всмукателя при зададения от тях лифт и не пипай изпускателя ;)

Z:)m
19-10-2009, 14:36
Измери колко градуса ще се върне всмукателя при зададения от тях лифт и не пипай изпускателя ;)
ОК!
Ще пробвам и така... само че не знам кой точно уйкенд ще се случи ;)

П.П.
с Добри сте говорили за VAF=>MAF... ако изцяло се ремапне ЕКУ'то, няма ли да стане?

Bobo
19-10-2009, 17:40
ОК!
Ще пробвам и така... само че не знам кой точно уйкенд ще се случи ;)

П.П.
с Добри сте говорили за VAF=>MAF... ако изцяло се ремапне ЕКУ'то, няма ли да стане?

Ще стане и ще получиш сигурно около 10-тина коня ;)

ICI
20-10-2009, 01:07
От вчера вече имам мааалко обнадеждаващи новини...
Само че, колкото са обнадеждаващи, толкова са и объркващи.
Обнадеждаващото е, че вчера успяхме да изкараме около 156к.с. Дори в един от ръновете докарахме и до 158к.с.
Объркващото обаче е, че тези коне ги изкарахме при изключен вариатор!!!
Вместо с вкл. вариатор мотора да дава добри показатели във високите, то се получава обратното - в ниски и средни дава по-добър въртящ момент, а като стигне 6300об/мин мощността почва да пада, а при изкл. вариатор - в ниските и средните дава по-слаб въртящ момент, но за сметка на това кривата на мощността си се катери нагоре до прекъсвач.
Нещо ми се получава всичкото на опаки!?

Някой да има някакви идеи по въпроса?

П.П.
по-късно ще приложа и графиките...
Виж че точно това се опитвах да ти обясня още в началото ;)
Просто така стоят нещата с работата на вариатора.

А и с това настройване по лифт в ГМТ много сериозни грешки идват.
Е, много по-лесно е, но реалното настройване се прави по фул лифт градусите, там няма влияние на хлабини и сериозните грешки произтичащи от това ;)

Bobo
20-10-2009, 15:10
Виж че точно това се опитвах да ти обясня още в началото ;)
Просто така стоят нещата с работата на вариатора.

А и с това настройване по лифт в ГМТ много сериозни грешки идват.
Е, много по-лесно е, но реалното настройване се прави по фул лифт градусите, там няма влияние на хлабини и сериозните грешки произтичащи от това ;)

Обесни сега в момента какви са лифтовете и градусите според написаното от човека ? Че чак бил обеснил - в случея това е ефект тип дефект! А второто дето си го написал дано сам си разбереш кво искаш да кажеш :wow:

Z:)m
20-10-2009, 16:21
...ако нЕкой му е интересно, тЕ тук тЕ, на долупосочения линк може да види едно кратко видео на един от ръновете, направени на дино-стенда...
линк: http://www.youtube.com/watch?v=F55fZp2fIw4

Z:)m
20-10-2009, 17:02
Виж че точно това се опитвах да ти обясня още в началото ;)
Просто така стоят нещата с работата на вариатора.
Е, няма логика бе брат... Как така във високите без вариатор ще е по-добре от колкото с вариатор? Нали овърлапа работи добре във високите обороти, а в ниски обороти дава негативен ефект?!
Ти как ги обясняваш нещата?


А и с това настройване по лифт в ГМТ много сериозни грешки идват.
Е, много по-лесно е, но реалното настройване се прави по фул лифт градусите, там няма влияние на хлабини и сериозните грешки произтичащи от това ;)

Е, да де... Ма това става на 16кл глави, където ангренажните им колела са отвън. На моята глава не се сещам как може да стане. А зацепването по лифт в ГТМ не би трябвало да даде голяма грешка, още повече, че дават толеранс в стойностите от +/- 0.2мм, а аз съм я настройвал с точност до +/- 0.05мм. А и при зацепването по лифт в ГМТ луфтовете също не играят влияние, защото аз меря повдигача на клапана, а не гърбицата на вала...

ICI
20-10-2009, 20:42
Обесни сега в момента какви са лифтовете и градусите според написаното от човека ? Че чак бил обеснил - в случея това е ефект тип дефект! А второто дето си го написал дано сам си разбереш кво искаш да кажеш :wow:
Ако Z:)m каже фазите на валовете, може да се каже нещо относно дефект ли е или ефект.
Но пък ще е един вид гадаене, понеже не са гласени по градуси на фул лифта, това е и друг недостатък на гласенето по лифт в ГМТ, че не може да се прецени реално каква диаграма на газоразпределението се получава с цел някакви сравнения и анализи.
Относно "второто", много добре си го разбирам, щом съм настройвал валовете на кола дето е дала 570 коня на дино ;)


Е, няма логика бе брат... Как така във високите без вариатор ще е по-добре от колкото с вариатор? Нали овърлапа работи добре във високите обороти, а в ниски обороти дава негативен ефект?!
Ти как ги обясняваш нещата?

Ами ако сравниш газоразпределителната диаграма на който и да е вал с диаграмата на твоя при включен вариатор, ще видиш че при дадения му аванс се получава абсурдно ранно затваряне на смукателния клапан и точно това си видял и на диното - мотора няма време да се напълни със смес във високите.За високи се иска доста късно затваряне след ДМТ на смукателния кл.
Ако форума позволяваше лесно качване на изображения, веднага щях да ти постна едни кръгови диаграми за сравнение.
Просто тоя вариатор ти е нужен за повече динамично сгъстяване в средните за да компенсира иначе по-дългите фази на вала, които го правят слаб за работа в средни без вариатор ;)





Е, да де... Ма това става на 16кл глави, където ангренажните им колела са отвън. На моята глава не се сещам как може да стане.
Още като беше постнал снимката го мъдрих тоя вариант, аз ако бях щях да си лепна градусовите колела върху зъбните, все щяха да се задържат :)

Z:)m
21-10-2009, 10:42
Ето, поствам диаграми с фазите на валовете.
За да има база за сравнение, от лявата страна на листа са нарисувани диаграмите на C&B, а от дясно са диаграмите на стандартните валове за 2.0ТС 8кл. двигател.
Съгласи се, че тези диаграми могат да ти покажат точните моменти на отваряне и затваряне на клапаните, но не могат да ти дадат информация относно "интеграла" на гърбицата на вала.
А относно ранното затваряне на всмукателния клапан във високите - не е ли по-важно колко рано се отваря? Целта е да се хване импулса на излизащите газове, за да завлекат навътре свежата гориво-въздушна смес. Вярно, хубаво е и да затваря малко по-късно, което означава по-дълго време за пълнене на цилиндъра, но пък ако е прекалено късно, буталото ще започне да избутва газовете обратно към всмукателния тракт. Т.е. - търси се един много специфичен и тесен във времето момент.

ICI
21-10-2009, 22:24
Е, интеграла на гърбицата ако се налага може да се свали, иначе може да се сравнява донякъде и по лифта в ГМТ при положение че валовете са с равни други параметри.
Тази дясната диаграма вярно ли е стандартния вал, че излиза 308 градуса продължителност?
Това с адски ранното отваряне на всм. клапан е нежелан ефект при работата на вариатора, примерно има системи на други марки, които само затварят рано всмукателния без да има увеличен оувърлап, това е за работа в средни обороти.Във високи трябва много късно затваряне след ДМТ, примерно виж от каталога на някоя фирма фул рейс вал на колко затваря.А оувърлапа е даже и по-малък от стоковата диаграма на твоя мотор при включен вариатор;)Пак се връщаме на темата в кой режим имаме аванс от вариатора :)

Z:)m
22-10-2009, 09:52
Е, интеграла на гърбицата ако се налага може да се свали, иначе може да се сравнява донякъде и по лифта в ГМТ при положение че валовете са с равни други параметри.
Да, лифта в ГМТ дава някаква представа за интеграла на гърбицата при ставняване на два вала, при равни др. параметри.


Тази дясната диаграма вярно ли е стандартния вал, че излиза 308 градуса продължителност?
Поне това дават като информация производителя, в менюалите за ремонт и експлоатация. Друг е въпроса, дали тези стойности са абсолютни, дали са предвидени луфтовете м/у вала и повдигачите, или са при някакво определено повдигане на клапана. На мен по-ми се вярва да е първото...


Това с адски ранното отваряне на всм. клапан е нежелан ефект при работата на вариатора, примерно има системи на други марки, които само затварят рано всмукателния без да има увеличен оувърлап, това е за работа в средни обороти.Във високи трябва много късно затваряне след ДМТ, примерно виж от каталога на някоя фирма фул рейс вал на колко затваря.А оувърлапа е даже и по-малък от стоковата диаграма на твоя мотор при включен вариатор;)Пак се връщаме на темата в кой режим имаме аванс от вариатора :)
Те, фулрейс валовете се сещаш, че са с по-голям интеграл и с доста по-голям лифт в ГМТ, та дори и при малък овърлап в градуси, като ефект може да е по-осезаем спрямо други валове с по-голям овърлап, като градуси, но като ефект - не толкова осезаем...
Абе едно е ясно - както каза Бобо, ще продължа с ретардването на всмукателния вал назад, докато се получи задоволителен ефект. А може да се окаже накрая, че в ГМТ без вариатор няма да имам никакъв лифт...

Z:)m
24-11-2009, 10:18
Както казва народа - "По-добре късно, отколкото - никога".
Та случи се така, че след дълго мълчание, другарите италианци от C&B се възбадиха с тяхно предложение по решаването на проблема, а именно:

"Dear Mr Nazam,

we cannot still give you a written comment by Mr Bariani , but a good news is that Mr Bariani has carefully worked on your case and is willing to send
you other camshafts, with different profile and more powerful ; all this will be at our expense.
I hope that you are pleased of this solution offerred by Mr Bariani.
Of course we will need that you send back the first set that we sent you ; thank you.

Kind regards,
Mauro Bosio"

Май някой вече е решил, че грешката е в неговия телевизор ;)

t-1000
22-01-2010, 15:54
Какво стана има ли някакво развитие не си писал отдавна

Gosheto30v6
22-01-2010, 17:02
ще извиняваш че и аз се намесвам колега,не че сьм гол.специалист ама и аз като теб вьртях валове натам насам,едни други ама накрая оцелих резултата,а тои е достоверен с почти всичко което ти казва колегата ICI така че ти препорьчвам да го послушаш.;-)

Bobo
22-01-2010, 17:25
ще извиняваш че и аз се намесвам колега,не че сьм гол.специалист ама и аз като теб вьртях валове натам насам,едни други ама накрая оцелих резултата,а тои е достоверен с почти всичко което ти казва колегата ICI така че ти препорьчвам да го послушаш.;-)

Добре де не четеш ли или не разбираш ясно си пише че коломбо и бариани ще му пратят други валове поради видима грешка ! Сега кое по точно да гледаме от ИцИ?

Gosheto30v6
23-01-2010, 08:04
сори,ама не сьм видял добре последния пост:pokey: ,дано с новите валове получи краиния желан от него резултат,щото по едно време беше почнал да ги варти произволно маи ,нещо не ми допада и това да се включва вариатора по собствено усмотрение,щото при мен мисля се включваше на опр.обороти

Z:)m
28-01-2010, 10:50
Все още от коломбото не са ме информирали, кога ще изпратят новите валове. Последната информация е, че г-н Бариани работи по проблема. Явно интеграла на гърбицата е малък и точно наличието на вариатор малко ги е подвело. Така си мисля, защото още когато заявявах валовете, те ми предложиха да разкарам вариатора, но ги информирах, че нямам такова намерение и в крайна сметка ми изпратиха тези валове. Фазите, ъглите и лифта на тези валове нямат нищо общо с посочените такива на техния сайт, предлагани за Алфа 75/155 TS 8кл.
А относно включването на вариатора - правя го само при пълна газ (пълно натоварване). През останалото време карам на изключен вариатор, което разбира се, влияе негативно на динамиката и мощността, но и положително на разхода... особено в режим на извънградско шофиране. Е, когато реша да си създам малко емоция, тогава цък'ам копчето и не питам за разхода ;)
Ако имам някакви новини, ще ви информирам своевременно. :)
Благодаря Ви за проявения интерес!

Z:)m
04-03-2010, 17:08
В тоговор на молбата на някои колеги от форума, поствам тук няколко снимки на споменатата в по-предишните мнения на тази тема букса, чрез която става превключването на ЕКУ'то от управление на 2.0 към 1.8 (1.7).
Буксата се намира под жабката и е закрепена към снопа кабели, които влизат в ЕКУ'то. В нея според случая влиза друга букса със замостено кабелче (при версиите 1,8 и 1,7) или е свободна (както е в момента на едната от снимките) за 2,0 версиите

Z:)m
09-03-2010, 10:39
Последната оферта на "colombo&bariani" е да ми подменят валовете с по-агресивни, но това ще е за сметка на вариатора. Или с др. думи, новите валове няма да са с опция за вариатор и ще трябва да разкарам моя вариатор и да закача на вала обикновено или раздвижно зъбно колело.
Все още не съм решил дали да я приема, защото все пак колата я ползвам и за градско каране, а с новите валове това ще е малко трудно.
Явно ще претеглям "+" и "-" преди да взема крайното решение.

mitaka_cs
09-03-2010, 20:00
Последната оферта на "colombo&bariani" е да ми подменят валовете с по-агресивни, но това ще е за сметка на вариатора. Или с др. думи, новите валове няма да са с опция за вариатор и ще трябва да разкарам моя вариатор и да закача на вала обикновено или раздвижно зъбно колело.
Все още не съм решил дали да я приема, защото все пак колата я ползвам и за градско каране, а с новите валове това ще е малко трудно.
Явно ще претеглям "+" и "-" преди да взема крайното решение.

Колко по-агресивни валове ти предлагат?
Не вярвам чак "Race medium" или "Race max" да ти направят, защото по принцип са по-скъпи пък и предполагам знаят на какво и защо ще се слагат:gruebel:

П.П: Аз за вариатора не бих плакал:hehehm:

Z:)m
10-03-2010, 10:05
Ами от "colombo&bariani" казват, че с този тип валове ( с опцията за вариатор) не мога да получа повече от 10-12% увеличение на мощността. С валовете, които те ми предлагат, ме уверяват, че ще получа допълнително 3-4% мощност.
Или с др. думи казано, 158к.с., които съм измерил на последния дино-рън са лимита, който мога да постигна с тези валове, а ако ги подменя с другите ще достигна около 163к.с.
Друг е въпроса обаче, на който те все още не са ми отговорили, защо тези 158к.с. съм ги получил при изключен вариатор, а не при включен?! Мнението на колегите е (а и аз съм склонен да го подкрепя), че трябва валовете още да се върнат назад, но все таки ми се иска да чуя отговора и на коломбовците...

ICI
10-03-2010, 23:56
Мнението на колегите е (а и аз съм склонен да го подкрепя), че трябва валовете още да се върнат назад, но все таки ми се иска да чуя отговора и на коломбовците...

какво значи още назад, колко градуса на фул лифт?
в момента без включен вариатор на колко градуса е фул лифта?
Малко ми е риторичен въпроса, съвсем в реда на нещата е да се извади повече мощност във високите без задействан вариатор ;)

Z:)m
11-03-2010, 12:29
какво значи още назад, колко градуса на фул лифт?
в момента без включен вариатор на колко градуса е фул лифта?
Малко ми е риторичен въпроса, съвсем в реда на нещата е да се извади повече мощност във високите без задействан вариатор ;)
В момента е на около 0.8-0.9мм в ГМТ, което (по сметки на око) е около 10гр отваряне преди ГМТ и следователно фул-лифта идва някъде на 130гр след ГМТ. Това следва да значи, че при вкл. вариатор фул-лифта идва на около 100гр след ГМТ.
Идеята ми е да дръпна назад вала до получаване на лифт = 0мм в ГМТ, от което ще следва фул-лифт на 142гр без вариатор, а с вкл. вариатор - фул-лифт на 112гр. Така ще намаля малко овърлапа, но пък ще се удължи времето за пълнене, каквато всъщност е твоята теория.
Еми ще пробваме и ще мерим. Така ще стане най-ясно дали сме на прав път или не.
Знам, че ти си "ЗА" късното затваряне, но все пак не ми се иска да се лиша от ефекта на оувърлапа, който всъщност спомага за ускоряването на въздушния поток към горивната камера.

ICI
12-03-2010, 02:31
цялата работа е че се излиза тотално извън настройките на валовете.
Опитай се да нагласиш валовете с максимална точност по фул лифт метода колкото им го дават по спецификация коломбовците при незадействан вариатор и ще си дойдат нещата.
За стратегията на вариатора, виж в техническото ръководство на 1.8 16В примерно как е описано по обороти кога се задейства.
В средни вариатора дава предварение за повече динамично сгъстяване, а във високи си е на късното затваряне за инерционно донапълване, там колкото си му дават по спецификация (около 110*) фул лифт ;)

Z:)m
27-09-2010, 15:42
Това, с което ще продължа темата, не спада особено към тунинга (особено към силовия), но реших да споделя своя горчив опит с аудиторията - току виж мааалко ми олекне.
Та, към въпроса.
От известно време се появи някакво подозрително прещракване от към предния мост при тръгване и завиване на предните колела, дори и на място. Търсих проблема къде ли не - и в макферсоните, и в каретата, и в пружините и в своята собствена глава дори...:ranting:
Накрая, добри другари ми подшушнаха, че вероятно вече си е заминал диференциала, следствие на честите превъртания на едното колело спрямо другото в завоите (това при по-агресивно каране на писта). Е, престраших се и миналата събота, с помощта на друг фен от нашата малка група ( него пък още повече не го слуша главата), разколачихме скоростната кутия и диференциала.
Няма да ви казвам какви очи опулих, като видях какво си имам вътре.
Прилагам малко снимков материал.
Искам да обърнете внимание на последната снимка! И двата привода излязоха от една и съща ск. кутия. Както е видно от снимката - единия е доволно сдъвкан от зъбните колела, а другия си го бях закупил от една морга. Всъщност, човекът - т.нар. "майстор", който беше разколачвал първия път мотора ми, за да смени коляновия вал, биелите и буталата (първия етап от модификацията на моя ДВГ, повод за съществуването на настоящата тема в раздела) ми беше заявил, че загубил бил някъде из сервиза приводчето за датчика на скоростомера. Аз го изчаках 2 седмици да ми го намери и накрая си намерих друг. Тиквеника обаче е премълчал истината, а именно - че е изтървал приводчето вътре и е предпочел да заложи живота ми на карта, вместо отново да свали ск. кутия.
Е, близо 2 год. си карам с това парченце в диференциала, с риск да ми блокира скоростите и да ме вкара в някоя канавка или да срещна от близо някое дърво.

drigata
27-09-2010, 16:20
Oт този привод не можеш да се хвърлиш в канавката!!!!

Повярвай ми ,ако попадне между пиньона и короната ,дори няма да усетиш как ще го хапне скоростната ти кутия.

Не се впрягай толкова ,огледайте скоростите ,сглобявайте и газ до дупка.

Z:)m
30-09-2010, 15:45
Е, аз се "газирах", 'щото по предварителни данни ми бяха казали, че приводчето само външно е от пластмаса, а вътре е с метална сърцевина. След твоите успокоителни думи :) взех, че съсякох на две изстрадалото приводче (доутепах го да са немАче ;) ) и установих, че е изцяло от пластмаса.
А сглобяването на ск. кутия вероятно ще го правим през уикенда, защото сме сЕ класа работническа ;).

Z:)m
26-04-2011, 12:25
Понеже и аз вече се "обзаведох" с едни уредчета за показанието на температурата и налягането на маслото, та рекох да се похваля тука.
Пускам една-две снимки на уредчетата как изглеждат денем и нощем.
Имам малко промени и по предната броня, но снимки ще пусна някой друг път.
За сега е само това...

vegatta
27-04-2011, 13:40
е що не си взима само табло от 1.8 или 2.0 с оригиналните датчици и всичко става. Инсталацията я имаш

Z:)m
27-04-2011, 17:19
е що не си взима само табло от 1.8 или 2.0 с оригиналните датчици и всичко става. Инсталацията я имаш

До преди 3 дни дни бях така - с табло от 2.0ТС - т.е. с датчиците за температура и налягане на маслото. Но понеже таблото беше втора ръка, се оказа, че някъде вътре дава от време на време на късо. Освен това и датчика за налягането даваше някакви странни стойности. Затова реших, че е по-добре да си направя конзолата с няколко по-фешън уредчета, отколкото пак да рискувам с табло втора ръка.
На снимката не си личи, но конзолата е тапицирана с кожа, както ще бъде и волана (който всъщност е оригинален на МОМО пак от 155-ца и от 2 години събира прахоляк) + външната част на таблото.
;)
Май ще почне да става много тежка :)

vegatta
27-04-2011, 17:22
нема ли я видим на Калояново

Z:)m
27-04-2011, 17:29
нема ли я видим на Калояново

Надявам се - ДА... на паркинга за посетителите :)
Не ми се иска да я пускам пак без пружини, за да не си прецакам амортисьорите.
В момента съм с жълти конита и стандартни пружини, което предполага поемане на цялото натоварване от амортисьорите...
Ако ти се намира някой "Eibach" или "H&R" - свиркай!

Z:)m
03-05-2011, 13:46
Ето и няколко снимки на модифицираната предна броня.
Сега, ако се питате за какво са тези грозни отвори, отговарям:
- единия отвор е за насочване на въздух директно към масления радиатор;
- другия отвор ще го свържа чрез тръба с кутията на въздушния филтър.

Единственото ми притеснение в случая е, дали няма да вкарва прекалено много боклуци във филтърната кутия, но... с времето ще си покаже ;)

xctr
03-05-2011, 16:12
Да бе да! За 2те картечници са, призанай!! :shoot:

Z:)m
05-05-2011, 10:17
Да бе да! За 2те картечници са, призанай!! :shoot:

Надявам се, като пребоядисам бронята, да не бият толкова много на очи ;)

MUROMAN
05-05-2011, 10:43
Надявам се, като пребоядисам бронята, да не бият толкова много на очи ;)

Задължително помисли за някакви мрежички или нещо като филтър ,че иначе доста буболечки и прахоляци ще погълне колата.:-|

Furious 155
05-05-2011, 13:24
Задължително помисли за някакви мрежички или нещо като филтър ,че иначе доста буболечки и прахоляци ще погълне колата.:-|
При положение, че колата ще се кара само инцидентно, може да са само декоративни едри мрежишки, да не влизат врабчета. :) Всичко останало и сега стига до филтъра на колата!

badmadafaka
05-05-2011, 17:06
А защо не запилиш отпред отворите да станат равни с бронята (все едно просто има изрязани кръгли отвори в нея..? Така ми се струва, че ще е грозновато като стърчат напред тия тръби :ph34r:

Z:)m
09-05-2011, 16:48
А защо не запилиш отпред отворите да станат равни с бронята (все едно просто има изрязани кръгли отвори в нея..? Така ми се струва, че ще е грозновато като стърчат напред тия тръби :ph34r:

Още когато се зароди самата идея в главата ми за тези "въздухозагребващи" отвори ми беше ясно, че ще трябва да направя някакъв компромис м/у естетика и ефективност.
Понеже ефективността в случая беше приоритетна, реших да насоча отворите точно с/у въздушния поток. Иначе наистина имаше вариант да се направят така, че да следват линията на бронята, но тогава си мисля, щяха да са по-малко ефективни.
Абе ако ми стане чак непоносима, ще й харижа една нова броня ;)

Flame
09-05-2011, 22:23
Това го правят най-често в Холандия-просто изрязват една кръгла дупка в бронята,не седи грозно,в една равнина е с бронята,но мен ме притеснява това ако нагазиш в някоя локва дали няма да смукне вода.И аз съм мислел за нещо такова и другия вариант е прорези в калника.

Abar7h
12-05-2011, 10:13
На ежедневка, отвора към въздушния филтър едно, че няма никаква разлика да усетиш, което си е и напълно логично като се замислиш, и второ, че единственото, което ще постигнеш е да си нацапаш филтъра за отрицателно време. Идея си нямаш колко прашуляк и боклуци ше намериш после вътре... Колкото е важно двигателя да смуче студен въздух, толкова е и важно смукателния тръбоповод да е прав и къс. Демек тия удължения невинаги са много полезни. Тва е за атмосферен мотор де....при турбаланите вече е друго :D

Z:)m
10-06-2011, 16:17
Както казва народа - "На прехвалени ягоди с голяма кошница не се ходи",... но пък да видим, като ги монтираме как ще й стоят на колицата.

Furious 155
10-06-2011, 16:46
Както казва народа - "На прехвалени ягоди с голяма кошница не се ходи",... но пък да видим, като ги монтираме как ще й стоят на колицата.
Честито!!! Аз съм с H&R и смея да твърдя, че са едни от най-твърдите пружини за тези коли!

alfaracer
10-06-2011, 19:00
Аз пък сложих Апекс, и смъкнах колата, но след като я олекотих , пак е висока :)

Z:)m
13-06-2011, 10:57
След монтажа на пружините, визуално разликата във височината не е толкова осезаема. Само дето задницата пак си остана доста по-ниска от предницата.
Поведението на автомобила в завой обаче чувствително се подобри, което беше и целта де ;)

Z:)m
18-07-2011, 12:32
Прилагам и няколко снимки за сравнение, преди и след монтажа на пружините, по молба на някои колеги от форума.
Първите две са преди монтажа, а последната е след монтажа на пружините.

Abar7h
18-07-2011, 15:49
Отпред не би трябвало да седи толкова висока. Защо е така?

Z:)m
18-07-2011, 16:38
Отпред не би трябвало да седи толкова висока. Защо е така?

Нямам идея защо е така.
И със стандартните пружини си беше така, сега и със спортните пружини изглежда пак висока.
По каталога на H&R я даваха да "слезне" с около 40мм, но май се сниши с по-малко.

VFTI
18-07-2011, 17:40
Спокоо това е 155...Просто линията отпред и отзад е различна и така задницата си изглежда легнала....

Иначе моята е с Айбах червени + жълто рег. кони 195/50/15 и изглежда почти идентично :):) Така си беше и със стандартното окачване....

Единсвено имаше различни визия, когато отпред бях с айбаха, а отзад със стандартните пружини:biggrin:

Furious 155
18-07-2011, 17:53
А при мен с H&R от куве слезе с едно 30мм но малко с гуми с еднакъв размер, колата и праговете и стоят хоризонтално със земята.
Съвсем лекичко ми се подвигна задницата от смяна на задна стаб. щанга с 2мм по-дебела.

Alfa User
18-07-2011, 18:48
Абе сори за спама, ма дайте едни спортни пружини и на мене бре ... (предложения приемам на лични)
Иначе по въпроса - мойта си стои равна спрямо земята със стандартното окачване, на Милена също - но със спортни пружини и амортисьори Sachs ... Проблема с вирнатата предница ми мяза на много омекнала задница, но пък ако окачването е сменено и проверено - няма логика ... Моята 55-ца беше леко клекнала отзад преди година, но смених задните амортисьори (пак с оригинални), и стойката й се оправи.

митака-пловдив
19-07-2011, 09:05
Забелязал съм че старите муцуни на 155,са с вирнати предници.Сменях пружини и амортисьори но ефект,никакъв или почти никакъв.Анастас ги лекува с пружини от Мареа комби.Аз пък с усилени тампони на задните пружини и смяна на предни,оригинални пружини,но с червена и жълта точка (стандартните са със зелена и оранжева точка).
Можеби заради разликата на калниците дава погрешна визия между новото и старото купе,незнам.

bass
19-07-2011, 09:31
И мойта е като моторница - с навирена предница, въпреки читавите пружини и амортисьори (след оглед в сервиз)... Все се каня да замеря разстоянието от праговете до асфалта отпред и отзад и веднъж завинаги да се установи зрителна измама ли е това или факт.

Alfa User
25-07-2011, 00:07
Сега се разрових из архивните кадри на предната ми 55-ца (1.8 '92) и се оказа, че и тя е с вирната предница - явно това е проблем на стандартното окачване на по-старите версии, както някой вече каза.
Ето доказателството :

ivanko_rs
25-07-2011, 11:34
Сега се разрових из архивните кадри на предната ми 55-ца (1.8 '92) и се оказа, че и тя е с вирната предница - явно това е проблем на стандартното окачване на по-старите версии, както някой вече каза.
Ето доказателството :


Хм,мойта е 96 година,обаче е същия щъркел и се чудих някой да не и сложил макферсони от дизел,ама явно проблема е заводски :tooth:

mimouzunov
25-07-2011, 13:23
Хм,мойта е 96 година,обаче е същия щъркел и се чудих някой да не и сложил макферсони от дизел,ама явно проблема е заводски :tooth:

За протокола... И при мен е същото положение!!!

Alfa User
25-07-2011, 19:27
Хм,мойта е 96 година,обаче е същия щъркел и се чудих някой да не и сложил макферсони от дизел,ама явно проблема е заводски :tooth:

Новите купета не са така, колега - малко оспамихме темата на автора, но пак да покажа : 1.8 M.Y. Sport '95 (с омекналата задница, сега е по-добре) :

thecleaner
25-07-2011, 21:56
Ето така изглежда новото купе с 4ри нови амортесьори

ivanko_rs
26-07-2011, 14:18
Абе то явно отзад омекват доста повечко от отпред,обаче аз имам съвсем друг тип грижи с пружини на H&R.Вярно че са на Интегралето,обаче уж ги дават да смъкват 35мм,а те реално смъкват повече,което пък на мене не ми допада,че се налага да се подлагат едни метални фланци отзад за да си наглася баланса както трябва.Много странно,155 я дават по-тежка,а Ланчата ляга повече,при все че съм и с жълто регулируемо Кони от на Живко кучката и пак имам проблеми с височината,абе странна работа дето се вика.

Z:)m
07-03-2012, 11:13
От вчера вече имам монтирана предна горна разпънка от ОМР. За сега не мога да ви споделя впечатления, защото не съм карал още колата.
Имам обаче един въпрос - сега, след монтажа на разпънката, трябва ли да се проверят ъглите по вертикалата на предните гуми, ...а и за сходимост?

xctr
07-03-2012, 13:52
Няма да лошо да се провери. При мен след поствянето на разпъка се оправи едно леко носене на дясно.
Ако не е тайна пиши едно ЛС от къде си я взел и за колко. ;)

Z:)m
31-03-2012, 13:03
По желание на някои наши съфорумници, поствам още една снимка на разпънката под друг аспект.

_power_
31-03-2012, 15:47
По желание на някои наши съфорумници, поствам още една снимка на разпънката под друг аспект.
Дай снимка от другия ъгъл...че имах точно същата..и ми подпираше захвата на тампона на мотора...и на седичито и на алфата:shutup:...съответно я продадох:gives[1]:

Z:)m
10-03-2013, 22:53
От има-няма 100 години се канех да си сменя настоящия дебитомер с такъв, с нажежаема жичка (AFM към MAF). Идеята е да се елиминира негативния ефект на клапата, която седи вътре в дебитомера и се явява рестриктор.
Купил съм си отдавна един МАФ, съответните букси и съм се подсигурил с няколко схеми.
Мисля да срежа сегашната букса и на нейно място да сложа друга букса, чийто половинки пък ще свържа към наличните МАФ и АФМ сензори. Идеята ми е да се получи система "плъг анд плей".
Единствената ми чуденка за момента е, откъде да взема едни "+12" Волта, които са необходими за МАФ'а?
Идеята ми беше да ги взема от релето за бензиновата помпа, но се опасявам да не взема нещо да претоваря веригата.
Някой да има други идеи и предложения?

don_pepone
10-03-2013, 23:40
имам спомен че и тоя с нажежаемата жичка е на 5v

Z:)m
11-03-2013, 12:10
имам спомен че и тоя с нажежаемата жичка е на 5v

Да, има си 5V за пина, на който се подава измерената стойност на дебита - от 0 до 5 Волта. Но има и едни 12 Волта, които са за захранването на нажежаемата жичка. Нямам идея, тази верига колко товар трябва да може да носи и затова не знам дали е удачно да взимам тези +12 Волта от някоя съществуваща верига и да рискувам да я претоваря, или да измисля от някъде другаде съвсем отделна и независима верига с +12 Волта.

don_pepone
11-03-2013, 15:41
Ами земи директен + от акомолатора и го прекарай през реле,което ще се задейства от контактен +,а товара на релето за задействане е минимален някакви милиамперчета ;)
Отделно имай предвеид как отчитат двата дебитомера,в смисал виж дали този с клапата расте праволинейно напрежението при преместване на клапата и виж как отчита и този с жицата. Понеже ми се върти един такъв спомен че тея с клапата не са баш праволинейни,но да не те бъркам, просто и аз бях ровил за това преди време като има драми с дебитомера и се оказа че нее баш плъг енд плей работата :) иначе ако ти се получи само с преправяне на захранването си 6

Z:)m
11-03-2013, 15:58
Ами земи директен + от акомолатора и го прекарай през реле,което ще се задейства от контактен +,а товара на релето за задействане е минимален някакви милиамперчета ;)
Отделно имай предвеид как отчитат двата дебитомера,в смисал виж дали този с клапата расте праволинейно напрежението при преместване на клапата и виж как отчита и този с жицата. Понеже ми се върти един такъв спомен че тея с клапата не са баш праволинейни,но да не те бъркам, просто и аз бях ровил за това преди време като има драми с дебитомера и се оказа че нее баш плъг енд плей работата :) иначе ако ти се получи само с преправяне на захранването си 6

:)
Нямах предвид, че с едно превключване на дебитомерите всичко ще е ОК.
Това ми трябва за да стигна със стария си дебитомер до мапера, а там да стане лесна трансформацията от единия вид към др вид дебитомери. А то е ясно, че с новия дебитомер задължително ще трябва ремап ;)

А иначе, предложението ти за директен "+" през реле от акумулатора ми изглежда резонно. А самия управляващ "+" на новото реле пак мога да си го взема от релето на бензиновата помпа.

Благодаря за съвета!

pyle
17-05-2013, 13:40
Колега, нещо ново около проекта ?

Z:)m
18-05-2013, 12:11
Колега, нещо ново около проекта ?

Здравей, колега!
За съжаление нещата отново са в застой.
Възникнаха ми много други важни ангажименти и не съм отделил време за колицата, все още.

При наличието на някакви резултати, ще ги постна в темата.

Поздрави!