PDA

View Full Version : Направи си сам: Смяна на поленов филтър при Alfa Romeo 156



wwweb
29-12-2008, 22:06
За съжаление, като го смених, не снимах операцията, но ще използвам снимки от alfa156.net и ще се опитам да обясня процедурата. Колата на снимките е с десен волан, но нещата са същите.

1. Включете на контакт, пуснете чистачките и ги задръжте в най-горно положение:

http://www.prikachi.com/files/516103f.jpg

2. Поленовия филтър се намира от страната на пътника под кората на чистачките. В края й има капачка, която трябва да извадите, а под нея има винт, както е показано на снимката. Внимавайте с махането на капачката, защото може да я счупите. Тя е закотвена в леглото на винта. По принцип излиза лесно, просто я завъртете нанякъде с отвертка.

http://www.prikachi.com/files/516104W.jpg

3. Извадете голямото гумено уплътнение, както е показано:

http://www.prikachi.com/files/516105o.jpg

4. Издърпайте хоризонталното уплътнение, което върви по цялата кора, за да се открие достъп до винтовете в долната й част.

http://www.prikachi.com/files/516106V.jpg

5. Развийте винтовете. Кората е на две части, така че развийте само тази, която е от страната на филтъра.

http://www.prikachi.com/files/516107g.jpg

6. След като развиете винтовете трябва да отщипете кората, тъй като е захваната със щипки. Внимавайте много как ще я издърпате, защото много лесно се огъва и след като я върнете обратно на мястото й не приляга добре към стъклото, при което започва да пропуска вода след дъжд или когато миете колата. Препоръчвам Ви, ако сте я огънали прекалено много, да се опитате отново да я огънете, само че в обратна посока за да се изправи. Доста кофти процедура, така че внимавайте с отщипването на кората! Все пак е пластмаса.

http://www.prikachi.com/files/516108l.jpg

7. Откачете маркуча на пръскалката (за течността на чистачките), която се намира върху кората. Вече имате изглед към филтъра. Той се придържа от 2 щипки в краищата си. Отключете ги!

http://www.prikachi.com/files/516109N.jpg

8. Махнете стария филтър:

http://www.prikachi.com/files/516110m.jpg

9. Поставете новия филтър и обърнете внимание накъде сочат стрелките върху него, ако разбира се има такива, тъй като на някои филтри няма обозначение от коя страна се поставят. Стрелките трябва да сочат надолу, както е показано на снимката:

http://www.prikachi.com/files/516112T.jpg

10. Сега върнете всичко обратно на мястото му ;)

http://www.prikachi.com/files/516113o.jpg