PDA

View Full Version : Един поглед върху историята ни и и националния празник



fred
03-03-2009, 09:25
Честит 3 март!
Предлагам ви една статия, в която има много истини, за съжаление неосъзнати от голяма част от нас
http://frognews.bg//index.php?option=com_content&task=view&id=11368&Itemid=1

Transvaal Premier
03-03-2009, 11:51
Историята се прави от заинтересованите лица, точно поради което почти никога не може да бъде нещо обективно...за съжаление...

fred
03-03-2009, 12:02
Но все пак може да се потърси и истината и да се преосмисля с течение на времото.Според мен винаги надделява в крайна сметка истината.

търтей
03-03-2009, 12:47
Ех, няма го у форума един виден дразнител да каже, че понеже говориш истините за антибългарската политика на русия си костовист или поне циганин :)

fred
03-03-2009, 13:55
И утре е ден :gruebel::bangin:
Но и идеята ми е тези неща да се популяризират и да станат достояние на повече хора, които иначе папагалстват изтърканите пропагадни клишета и да поразчупят малко мисленето

fein86
03-03-2009, 14:25
Тука съм и веднага мога да кажа някоя друга дума, по това което казва драгия господин проф. !!!

Най-малкото с тези думи плюе по Русия, а след като и вие сте на това мнение, логично че и вие плюете по нея! Каквото и да говорите не е нужно да показвате признателност към нея, но поне може да сте малко благодарни и да не я хулите, защото каквото и да казвате сега не говорите още на турски заради водената тогава война, било тя заради интереси или други. Логично виждаме интересите и на западните страни - а именно разпокъсването на държавата ни, е мерси за приобщаването, ама да си го заврат от**д!!! Вместо да сме обединена и голяма по размери държава, ние сме разкъсани за благото на приобщаването ни!!! Я малко се осъзнайте вие, това благо ли е, да са отделени такива територии от страната ни??? Българи да живеят в нашите съседки и да се срамуват да кажат какви са!!! Нещо съвсем се е объркало мисленето на тоя народ или по точно и професорите решиха, че с глупости могат да си докарат сериозни хонорари(ама така е като има кой да ги слуша). И изобщо не ми обяснявайте колко съм заблуден и млад, и колко съм слушал от родителите си, русофилски изказвания и че оттам са ми промили мозъка за да съм настроен русофилски!!! Това си е моето мнение и няма да се промени, защото виждам какво става и как запада постоянно се опитва да ни го нах**дри, а ние продължаваме да си подлагаме зад**ците и да викаме " алеле колко са добри запада" , а единствените които дори заради интересите си са ни подкрепяли наистина да хулим " аууу какви гадове са руснаците, как може да са токо тъпи"!!! Никога няма да се съглася с мнения като вашите и винаги ще съм противник на тези твърдения!!! Не казвам да тичаме след Русия, но поне да не я хулим, не казвам и да се откажем от Европа и САЩ, но поне да не им позволяваме да ни третират като най-долна сган!!!

fred
03-03-2009, 14:34
Истината не е хулене, по скоро повтаряне на клишета е хулене на българщината, както и благодарности към един дефакто поробител.Точно Русия е за слаба и разпокъсана Бългрия.
Не разрбах пък какво общо има запада с антибългарскато политика на Русия.Дали си млад или стар няма значение, а има дали мислиш или не.Запада не знам какво ни хака, ама още не можем да се оправим от редовното ни чукане от Русия, казано с твоите изразни средства.Тоест би било добре ти да се осъзнаеш, ако можеш, със здраве от мен

fein86
03-03-2009, 14:46
Истината не е хулене, по скоро повтаряне на лъжи е хулене на българщината.

Искам да те попитам, защо решаваш, че това е истината, а не това което е било досега???
Силата на твоето мнение е равна на силата на моето, защото колкото и доказателства да ми дадеш за своята версия, е достатъчно да дам само едно което ще опровергае казаното от теб, както и аз мога да дам стотици доказателства, че съм прав, а само с едно от твоя страна, да рухне всичко казано от мен!!!
Не ви харесва това, което е било досега добре(аз уважавам вашето мнение), обаче да говорите срещу него и всячески да опитвате вие в този случай да наложите своето мнение(говоря за професора), е равносилно на политиката която уж мразите! За мен хората са разумни и би трябвало сами да преценяват кое им харесва и в какво да вярват, а не някой си решил че нещо е истина и край(пак за професора говоря), спира да слуша всичко и всички и почва да се самонавива, ч е прав, независимо дали е така или не и че само това което казва той е истина!!!

fred
03-03-2009, 14:54
Колега, защо мислиш, че този който говори против официалната държавна политика, който няма ордени и почести, няма добре платен пост и т.н, трябва да говори само защото някой му е платил а не защото има реално мнение?Ние, както казваш ти мразим лъжата, пак ти казвам и повтарянето на лъжата, докато тя стане "истина" за много хора.
Кажи сега на тия и тоя пак ли им плаща, САЩ, Запада , евреите ли и защо и те мислят същото?.А това че "досега" са ти казвали едно, значи ли че пък то е истината?????
http://extremecentrepoint.blog.bg/viewpost.php?id=140232

http://publicistika.blogspot.com/2008/01/blog-post_3872.html
http://www.dobrichmedia.com/novini/16_10_2008_9.php
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A1%D1%82% D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2

fein86
03-03-2009, 14:56
Истината не е хулене, по скоро повтаряне на лъжи е хулене на българщината.Не разрбах пък какво общо има запада с антибългарскато политика на Русия.Дали си млад или стар няма значение, а има дали мислиш или не.Запада не знам какво ни хака, ама още не можем да се оправим от редовното ни чукане от Русия, ако приемем твоите изразни средства.

" Санстефанският договор е една голяма манипулация, Берлинският ни приобщава към европейския свят, макар и с цената на националното ни разпокъсване. България има нужда от нов нациноален празник и това е 22 септември, казва историкът "

Напълно достатъчно е казаното в тези редове, и ако и сега ми кажеш и ти че си съгласен с това приобщаване!!!! И как по точно се приобщихме? И как по точно ни из**ка Русия? Какво лошо ни направиха те, като цяло? Не говоря за Нашите управници(визирам тези преди 89а), а за Русия като цяло! А иначе запада не ни кл**и разбира се... визозия режим не беше кла**не, нито пък този Берлински договор, нали? Нито всички тия клаузи за затваряне на 3ти и 4ти блок на АЕЦа, та само и само да сме им подлога и да си изнасят "Мръсното" производство при нас, а ние даже да се радваме! За еврофондовете няма даже да отварям тема!!! Мога и още неща да кажа, но засега мисля че тези са напълно достатъчни!!!

fein86
03-03-2009, 15:11
А това че "досега" са ти казвали едно, значи ли че пък то е истината?????.



Точно затова ти казах, че не може да се каже истината, винаги ще има опоненти на версията ти, и никога не можеш да докажеш, че ти си правият в случая, нито аз, че аз съм правия! Никога също така неможем да докажем, кое е доброто за нацията и кое не, защото това, което за теб е добро, за мен може да е лошо, също това което е добро за мен, за теб може да е лошо и така можем да си се въртим в кръг и никога нито ти, нито аз, нито друг можем да докажем истинността на версията си!!! Също това, което за един е истина, не значи че трябва да е истина и за друг! Това, че професора мисли по този начин не му дава право да казва, че хората са с промити мозъци или че не знаят истината!!! Просто всеки си има модел на мислене и ти нямаш правото да му налагаш своя, колкото и прав да мислиш че си( не е хуманно)!!!

fred
03-03-2009, 15:16
" Санстефанският договор е една голяма манипулация, Берлинският ни приобщава към европейския свят, макар и с цената на националното ни разпокъсване. България има нужда от нов нациноален празник и това е 22 септември, казва историкът "

Напълно достатъчно е казаното в тези редове, и ако и сега ми кажеш и ти че си съгласен с това приобщаване!!!! И как по точно се приобщихме? И как по точно ни из**ка Русия? Какво лошо ни направиха те, като цяло? Не говоря за Нашите управници(визирам тези преди 89а), а за Русия като цяло! А иначе запада не ни кл**и разбира се... визозия режим не беше кла**не, нито пък този Берлински договор, нали? Нито всички тия клаузи за затваряне на 3ти и 4ти блок на АЕЦа, та само и само да сме им подлога и да си изнасят "Мръсното" производство при нас, а ние даже да се радваме! За еврофондовете няма даже да отварям тема!!! Мога и още неща да кажа, но засега мисля че тези са напълно достатъчни!!!
Та кой е платил на въпросните личности и кои са те, посочих ги по горе, не ми стана ясно все пак....

Ами с това че не сме задунайская губерния, а ти не ми отговори за мнението на горните личности, 3-4 блок и т.н са единствено и само от интересите на ядрената мафия, ние като народ нямаме никаква полза, за пример виж една Гърция, където тока се внася, защо те не си правят АЕЦ от Русия, въпреки че имат много по богата икономика от нашата, АЕЦ да, ама не от Русия,
еврофондовете, хехе, ми то Европа е виновна нали, божее, колега, спирам дотук с тия доводи, иначе ще ми кажеш че и Русия измислила кирилицата

И кое е "мръсното произвоство на ЕС", имаше едно мръсно, те се отеглиха, в Севлиево, където всички още си мечтаят за Идеал Стандарт, ама то беше на американска фирма................, иначе в Кремиковци е мнооого чисто, както и в другите подобни недомислия

ПП Колега, аз нямам комунисти в рода си и се горея с това, а ти?

fein86
03-03-2009, 15:33
Не ме интересува дали им е платил някой или не, но това пак не ми доказва правотата на думите им, я кажи ти като антикомунист и израсъл в такова семейство, някога замислял ли си се дали думите им са истина или са продиктувани от лична омраза към Русия??? А мога също да попитам по моментния начин на мислене, да вземем да си докараме управници от ЕС, а? Както Стамболов е докарал Фердинант някога, вместо да продължи политика за рапублика, дай и ние понеже сме недостатъчно умни да си вземем управници от Запада и да чакаме да ни оправят :clap2:(дано схвана сарказма)!
А мръсното им производство и до момента е в Елин Пелин със завода за "УЖ" безопасно боядисване на тъкани - Миролио, който не е единствен в БГ, а френския завод за вълна в гр. Първомай(лично съм усещал зловонната миризма)??? Има доста други заводи за които сигурно не знаеш, ама са си там и замърсяват въздуха, замята и водите ни, и повярвай ми няма нито един руски сред тях!!!

fred
03-03-2009, 15:46
Аз не мразя никой, не обичам лъжите и простотията, в частност локумите как Русия е като слънцето и въздуха за всяко живо същество....
Не знам какво мирише в Първомай, ама Кремиковци го душим 40 години вече, като и всички подобни пак казвам недомислия, които воняха из цяла България-ОЦК та, Димитровград, долини на химията и хиляди други, от които полза нямаше никаква, както и подобните заводи и из другите соц страни.
От всичко казано до тук разбирам, че ти нямаш нито идея, нито познания от икономика и политика / например цена и рентабилност на АЕЦ, колко се печели от него, кой печели и т.н., просто папагалстваш на ниво Работническо дело,
колкото до безопасни и опсни прозиводства - в ЕС критерии са едни и се прилагат от правителството на съответната държава.Руски завод е този в Бургас например Нефтохима, ако мислиш че е чист, друг въпрос
Не ми отговори пак дали имаш комунисти в рода си.
Лично аз спирам спора защото отиде на равнище пазара Георги Кирков по твое му, а по мое му Женския пазар.

търтей
03-03-2009, 16:09
Фейн, много те моля да си пооправиш тона и да вложиш малко собствени мисли в дискусията, иначе просто не си за тук.
Всякакви мнения са добре дошли, стига да са логично обосновани.
Благодаря предварително.

fein86
03-03-2009, 16:16
Аз вече казах каквото имах да кажа, но да ми кажеш че нямам никакви познания по Икономика и Политика без да дадеш обяснение, защо мислиш така е малко хвърчащо изказване при положение, че не си разговарял с мен лице в лице!!! А това за работническото дело го приемам МЕКО казано като лична обида, защото имам доста по високо мнение за себе си!!!

търтей
03-03-2009, 16:21
защото имам доста по високо мнение за себе си!!!

Мндаа,
а всъщност важното е, какво мнение за себе си си успял да изградиш у околните

fein86
03-03-2009, 16:25
Мндаа,
а всъщност важното е, какво мнение за себе си си успял да изградиш у околните

Сори за офтопика(ако искаш го изтрий после), но в околните си било то приятели или състуденти съм изградил също много високо мнение за себе си, интересно ми е защо тук като кажа че моето мнение не съвпада с нечие и веднага ми се обяснява, колко съм бил невеж(независимо прав ли съм или не)!!! Май просто някои хора не търпят чуждо мнение!:gruebel:

търтей
03-03-2009, 16:28
но в околните (...) съм изградил също много високо мнение за себе си,
(...) защо тук като кажа че моето мнение не съвпада с нечие и веднага ми се обяснява, колко съм бил невеж (...)

Интересен въпрос,
мога и да ти отговоря, но вярвам, че и сам ще стигнеш до верния извод.

fred
03-03-2009, 17:06
Аз вече казах каквото имах да кажа, но да ми кажеш че нямам никакви познания по Икономика и Политика без да дадеш обяснение, защо мислиш така е малко хвърчащо изказване при положение, че не си разговарял с мен лице в лице!!! А това за работническото дело го приемам МЕКО казано като лична обида, защото имам доста по високо мнение за себе си!!!

Ами съдя по това, което казваш

Grozdan
03-03-2009, 20:36
Честит 3-ти март на всички българи и в частност на алфистите.

mordohy
03-03-2009, 23:54
Пак ме засърбяха ръцете,както винаги,като прочета нещо такова.Първо.Защо четох всичко това със съмнение.Винаги,когато видя човек,който крие истинското си лице зад бради,мустаци и прочие атрибути,той е нещо гузен и има нещо нечисто.Само в един абзац си противоречи два пъти.Става въпрос за периода за окупациа от руските войски.Да сравняваш сан Стефанския с Берлинския договор е просто неприлично.Първия ни заявява като народ пред света,а втория къса плътта му.
Съвсем друго нещо е какво ни носи Русия по онова време,като политическа система.Тя ни носи крепостно робство и упадък,много добре разбирани от Стефан Стамболов.На практика едно много по-страшно робство от османското.Българина по ония времена все пак е имал някаква самостоятелност и най-важното -паспорт.Такъв в Русия за обикновенния човек се появява чак след 120 години.Тоест от съвсем наскоро.И сан Стефанския и Берлинския договор са само една стъпка към истинското ни освобождение , завършило със Съединението и обявяването на независимостта ни.Всичко друго са преходни етапи.И на Стамболов не му е било лесно,но той е знаел на къде да води младата ни и неукрепнала държава.Никой не може да охули загиналите обикновени войници и офицери от руските,румънските и финландски войски.Те също са си мислели,че воюват за нашето духовно и физическо освобождение.Но той не е имал особен избор.На къде да ни води!?Към изостанала и феодална Русия или към бързоразвиващата се западна Европа.За това нека не бъркаме руския казак с имперската политика на Русия.
Иначе статията е интересно четиво.Тя е напълно повлияна от философията на Фенерлиите.Опортюнизма,с който са се борили и Раковски и Левски и Стамболов и най-добре осмиван с унищожителната сатира излязла от перото на Христо Ботев.

fred
04-03-2009, 09:33
Съгласен съм с теб, не в часта за брадата и мустаците :-P, въпросът е, че всъщност, Берлинския договор е вследствие и на рускатта политика, а Сан СТефанския сам по себе си е бил нереален, което е също ясно за Русия, на практика още при подписването му той си е мъртво роден.

търтей
04-03-2009, 12:31
Няколко цитата по темата

Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия.

Васил Левски

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Захари Стоянов

deadairplane
04-03-2009, 12:43
Няколко цитата по темата

Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия.

Васил Левски

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Захари Стоянов

Мисля се отклоняваш от темата :) идеята на колегата мисля беше, че за разлика от останалите, докато Руснаците са гонели техния си инерес са направили нещо добро за нас, докато останалите също са си гонили интереса но са ни направили гадости.

Мисля той също не отрича, че Руснаците са си гонили техния интерес.

В крайна сметка интереса клати феса :)

търтей
04-03-2009, 12:57
Мисля той също не отрича, че Руснаците са си гонили техния интерес.

В крайна сметка интереса клати феса :)

О да, спорът е дали са направили нещо в наша полза, с което аз не съм съгласен.

deadairplane
04-03-2009, 13:19
О да, спорът е дали са направили нещо в наша полза, с което аз не съм съгласен.

Нима Сан Стефанския договор не е бил в наша полза? Или поне нашата полза от него е била по голяма, от колкото от Берлинския?

Когато се намесват западняците, нашата полза мисля намалява.

fred
04-03-2009, 13:40
Нима Сан Стефанския договор не е бил в наша полза? Или поне нашата полза от него е била по голяма, от колкото от Берлинския?

Когато се намесват западняците, нашата полза мисля намалява.
Тук има неточности, умишлено премълчавани от официалната ни историческа мисъл и една пропагнда особено след 1949 г, ясно защо.Сан Стефанският договор е справедлив, но е било ясно, че трудно ще се реализира на практика.След като Русия разбира, че влиянието и върху нашите земи ще бъде силно ограничена, се преминава към предварително договаряне на Берлинския между нея и Англия./Русия е била и основен противник и на съединението по късно/.Запада също не е имал интерес от силна България, която да бъде и доминирана от Русия, но и Русия не искала силна българска държава, която пък да не е зависима от нея.
С други думи, не отричаме, че руско-турската война донесе свободата на България, че са умрели хиляди войници от руски, румънски, финландски произход, умрели са и офицери идеалисти, но тази война си е част от имперската политика на Русия и е целяла замяната на турското владичество с руско.
И факта е че България успява сама, да извоюва независмостта си след Освобождението и последвалото Съединение на двете княжества, което е най важно.

търтей
04-03-2009, 13:49
Договорът подписан в Йешилкьой (Сан Стефано) няма правни последици сам по себе си, защото като е записано в самия него, той е прелиминарен и съответно клаузите му подлежат на задължителна ревизия.

Толкова е просто.

sudnika
04-03-2009, 14:14
Нека не забравяме и факта, че България е имала не по-малки имперски амбиции. Но това, че казваме там и там живеят Българи, значи това са наши територии - това не е така. Зашо? Защото ако се върнем назад в историята, ще видим как българите са дошли и са превзели териториите, които са населили. Нека не забравяме и факта, че България на 3 морета е била такава защото са се водили доста продължителни завоевателни войни от нашите прадеди. Не виждам как може да оправдавате тези действия, но Берлинския договор бил доста кофти и несправедлив. Ами той не беше последния все пак. Окончателните граници са определени по-късно, да не говорим за 100% роля на Русия в това, като България не е официално призната за победителка във Втората Световна война, въпреки това което се е случило. И нека незабравяме така наречената революция на партизаните, идването на отечествения фронт на власт - всичко постигнато с "простите офчари", както учат комунистите. Защо никой не споменава присъствието на цяла Руска армия в България + скромните им танкове на паветата в София при преврата?!?!

Mind_Control
04-03-2009, 14:36
О да, спорът е дали са направили нещо в наша полза, с което аз не съм съгласен.


А иначе какво щеше да е сега положението, ако не се бяха намесили тогава, според теб?

deadairplane
04-03-2009, 14:39
Е пак бягате от темата, нито аз нито колегата отричаме, че Русия си е гонела нейния интерес. Идеята е, че никой освен Русия не е направил нещо за нас. Тоест давам пример с една сделка: търговеца продава стоката си и взима кинти продавача взема стока и дава кинти, и двамата са щастливи защото всеки е получил това което иска. Докато при западняците те просто си го взимат без да дадат нищо, с други думи това е КРАЖБА!!!

Всеки си гледа неговия интерес, но покрай интереса на Русия ние сега не говорим на Турски.

А за имперските амбиция на Русия какво да кажа - Да безплатен обяд няма!

Според вас дали сделката е била изгодна?

От една страна свобода от друга Турска реч?


ПС поправка от една страна Българска държава, от друга Турска провинция.

търтей
04-03-2009, 14:45
Да безплатен обяд няма!

Според вас дали Сделката е била изгодна?


Не, не е била изгодна, сам го казва и В. Кунчев - Левски: "... освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия."

deadairplane
04-03-2009, 14:48
...... но тази война си е част от имперската политика на Русия и е целяла замяната на турското владичество с руско.


Ако са искали да ни поробят е можело да го направят директно все пак са победители във войната. Искали са влияние на Балканите, а не да ни поробват. И просто така, получили са каквото искат, или поне така беше до скоро.

Относно съединението това е мълчаливо съгласие, лицемерие или каквото щеш го наричай, ако наистина са били против, щяха да се намесят и да има нова война (Естествено не със Сърбия). А това че публично обявяват, че са против, обаче нищо не правят за да го предотвратят, е само едно, гледат да си запазят отношенията със запада, което в случая е техния интерес.

deadairplane
04-03-2009, 14:51
..... да не говорим за 100% роля на Русия в това, като България не е официално призната за победителка във Втората Световна война, въпреки това което се е случило. И нека незабравяме така наречената революция на партизаните, идването на отечествения фронт на власт - всичко постигнато с "простите офчари", както учат комунистите. Защо никой не споменава присъствието на цяла Руска армия в България + скромните им танкове на паветата в София при преврата?!?!

Тука говорим за Русия, освобождението и Руските имперски амбиции. Остави комунистите настрана. Когато тези действия са се развивали не е имало комунисти. Това е друга тема.

deadairplane
04-03-2009, 14:54
Не, не е била изгодна, сам го казва и В. Кунчев - Левски: "... освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия."

Това го знам от лични разговори с тебе :cheers: и винаги можем да си продължим разговора с тебе.


Интересно ми е другите какво мислят по въпроса, за сделката:

Българска държава (под Руско а не комунистическо влияние защото тогава не е имало комунисти) - срещу Турска провинция.


ПС Прав си за червеното постовете са редактирани.

fred
04-03-2009, 16:17
Ако са искали да ни поробят е можело да го направят директно все пак са победители във войната. Искали са влияние на Балканите, а не да ни поробват. И просто така, получили са каквото искат, или поне така беше до скоро.

Относно съединението това е мълчаливо съгласие, лицемерие или каквото щеш го наричай, ако наистина са били против, щяха да се намесят и да има нова война (Естествено не със Сърбия). А това че публично обявяват, че са против, обаче нищо не правят за да го предотвратят, е само едно, гледат да си запазят отношенията със запада, което в случая е техния интерес.

Не са толкова прости неща, тоест, ако Русия беше анексирала или завоювала тази територия директно за себи си, просто би трябвало да води война със половин Западна Европа.Да не забравяме, че войната е вследствие на Априлското възстание, където се вдига цялата прогресивна мисъл, както в ЕВропа така и в САЩ,кореспонденти, снимки и т.н. В един етап Русия обявава, че ще Освободи братята си и так дале, тоест използва умело ситуацията.
Но не забравай колега и ти и другите, защо мислиш, че ако Русия не беше повела война, това нямаше да направи друга Европейска сила или просто да се стигне до друга ситуация, в крайна сметка всички завладяни евротеритории на Турция са извоювали и то без Русия своята свобода!!
Сигурен съм, че ния щяхме да се освободим по един или друг начин.
Колкото за Съединението, там пък вече имаш от една страна независима държава, която се обединява с полузависимата си половинка.
Ето и малко история
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=101&WorkID=4438&Level=3
http://www.geocities.com/emko21/historybg037.html
http://www.koronal.com/doc/istoria/19.htm
Не съм съгласен че никой освен Русия не ни е помагала, това е точно резултата на пропаганди и лъжи, които повторени стотици пъти става истина,

deadairplane
04-03-2009, 16:32
Не са толкова прости неща, тоест, ако Русия беше анексирала или завоювала тази територия директно за себи си, просто би трябвало да води война със половин Западна Европа.Да не забравяме, че войната е вследствие на Априлското възстание, където се вдига цялата прогресивна мисъл, както в ЕВропа така и в САЩ,кореспонденти, снимки и т.н. В един етап Русия обявава, че ще Освободи братята си и так дале, тоест използва умело ситуацията.
Колкото за Съединението, там пък вече имаш от една страна независима държава, която се обединява с полузависимата си половинка.
Ето и малко история
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=101&WorkID=4438&Level=3
http://www.geocities.com/emko21/historybg037.html

Защото половин западна европа с цялата си прогресивна мисъл се размърда да ни освободи ли? Не тя се размърда за да ни раздроби.

Да не би западна Европа да не е имала колонии тогава, и случайно да не би да не е водила войни за да си ги запази, извършвайки подобни зверства, както Турците в България? Да не би запада да е използвал тези публикации за да отклони вниманието на собствената си общественост от нещата които стават в техните колонии?

Пак повтарям всеки си гледа интереса. И едните и другите. Обаче по мое мнение от интереса на Русия сме извлекли изгода.

А Русия не е била против съединението, всичко е само публични изяви за да не си развалят отношенията със запада. А и защо да имат против, колкото е по голяма България, толкова по голямо ще е тяхното влияние.

ПС По онова време е било големия бум на железниците, и пътищата от Азия към Европа са или през Босфора или през Русия. Босфора не могат да го контролират, но ако Тракия (Защото ЖП линията няма от къде другаде да мине). влезне в държава над която те имат влияние (А влиянието си могат да използват евентуално ако се наложи за контрол), ще контролират целия поток на товари и пътници. А кажи ми сега защо Русия трябва да е против съединението, това би било против техните интереси.

ПС2 за да ме убедиш в последното си изречение, дай реални факти, знам, че и други са помагали, но никой не е дал толкова много колкото Руснаците.


ПС3 Относно втората ти редакция: Дори и днес в нас се наблюдава робско мислене (За справки погледни темата за националните протести във форума.). Лично мое мнение е, че едва ли щяхме да се освободим сами (без Русия) преди Втората Световна Война. А и да бяхме успяли да се освободим тогава (Втората Световна Война), знаем че следва комунизъм и е нямало да има особенна полза от това.

fred
04-03-2009, 18:46
Значи против Съединението е, защото много ясно вижда как Бълария започва да води самостоятелна политика, включително и одобрения от нея княз Батенберг, който е роднина на императорския руски двор това е факт, да не говорим за Стамболови хора като него, тя организира и смъкването на Батенберг.ОБщо взето бързо става ясно на Русия, че няма да може да води България както тя пожелае и затова е против Съединението.Винаги в обществото ни е имало русофили и русофоби, но никога България не е била водена от Русия, ако не броим времето след преварата от 9 09 1944 г.
Относно робското мислене, какво да ти кажа, хората навсякъде са едни и същи.
Но Априлското възстание и събитиято около него достойно измиват лицето ни, а и преди това, хора като Х Димитър, СТ Караджа, Левски и хиляди знайни и незнайни герои не са роби, а навсякъде по света 70% от населението е пасивно.
Аз казвам, щяхме да се освободим сами, можеше и с помощ от други - самото ти изказване, че само Русия е направила нещо е невярно, много западни правителства започвата да нагъват сармите на Турция, образно казано.Иначе е и факт че Русия започна тази война, която успява да спечели /с доста груби грешки в началото, да не говорим, че ако българските опълнченци не бяха спрели Сюлейман паша, който туко що е погасил силно възстание някъде из Черна гора, с 40 000 елитна армия е щял да разкъса обсадата на Плевен и Русия е щяла да загуби войната/
Но има много ако, ок, аз пак казвам-може да отдадем почит на Русия, но не и да я слагаме на пиедестал и да възхваляваме явните и опити да смачка българския дух, което е и основна политика.
Независимо от Русия ние сме щели да бъдем свободни, пак го твърдя, така както и сами сме постигнали независима българска екзархия още преди Освобождението, въпреки всички пречки, в които пак Русия е слагала в прът в колелото на този процес/След като Русия се опитва да спре тази борба на бълграте, в крайна сметка , кандисва след подписването на Унията с Рим, но веднага организира отвличането на първия български владика, който е назначен от папата и го заточава докато свърши земния му път в Киевската лавра.............

mordohy
04-03-2009, 20:22
Браво Фред,но колегата Минд Контрол постави един много интересен въпрос и искам да отговоря.
Какво щеше да стане,ако нямаше Априлско въстание и Русия не ни беше "освободила"?!

За да отговориме на тоя въпрос,трябва да си спомниме икономическото и политическо положение в България по онова време.Икономически сме най-развитата провинция на империята.Промишлеността преживява бум и това е лесно обяснимо.80% от нея е свързана с държавните поръчки за турската армия.У нас се изработва облеклото.консервираните храни,специални стомани за въоръжението и нешо много важно,което е свързано с едно дърво,на което не обръщаме особено внимание-върбата.Тя не се въди навсякъде,а у нас се развива и особено бързо и с високо качество на дървесината,от която се правят дървени въглища.Не се смейте!Дървените въглища от върба са една от основните съставки за производство на висококачествен черен барут.Тука са били и голяма част от барутните заводи.Всичко това автоматично води до извода,че тая промишленост е била протектирана директно от държавата.Като се почне от транспорт,охрана,кредити,суровини и се стигне до пазари-всичко е било осигурено.Какво повече може да се иска.Да кажеме,че и всички собственици са били българи.Винарството и лозарството още не може да го стигнеме.Появяват се и първите наченки на земеделската наука.
Политическата ситуация също е много добра!Призната независима църква с протекторат от Султана.Колегата много тънко го е усетил по-горе.Руснаците отвличат нашия духовен водач.Султана го признава,което означава признание за църквата ни,като независима институция и нас като народ.Българите са обявени за поданици на Падишаха,а това означава,че те имат вече паспорт и поне на книга всичките превилегии да са граждани на една империя.Българите имат самоуправление на общините и пряк контакт до министър-председателя,тоест везира.
До тука,без да се разтягаме,всичко говори в полза на идеологията на Фенерлиите.Те са против всякакви революции ,за постигане на независимост по мирен път.Осмивани са постоянно от Ботев и другите революционери,но от гледна точка на нашите познания,може и да са били прави.Не дай си Боже,някой да си помисли,че искам да обругая паметта на Ботев,Левски,Каравелов,Раковски и другите наши светини.Не това целя.
Какво щеше да стане,ако не се беше случило!?

България нямаше да преживее Априлското въстание,няколко войни и две национални катастрофи!На практика стандарта на живот,който сме го имали преди априлското въстание го достигаме чак през трийсетте години на миналия век.Населението ни при тоя прираст,който сме имали,нямало е да е 6 милиона ,а 12-18.Тракия и Македония е била населена главно от българи.Гърция е била до Камена Вурла или иначе казано до Термопилите.Едно изчакване е щяло да ни даде сан Стефанска България.Един професор от измирския Университе,ми каза следното:Абе просто е трябвало да изчакате още 10-12 години.До тогава сте щяли да си поемете напълно управлението.После с една политическа декларация сте щяли да си получите автономията и е нямало да има нито балканска,нито първа световна война , нито да се налага да ставате съюзници на Хитлер,а крачката до пълна независимост е много лесна.И без това тогава империята е вече разлагащ се труп.
Накратко,може би сега щяхме да сме много просперираща нация.Основание за това ми дават два факта.Ние сме били перлата в короната на Падишаха,а сега от това,от което сме се откъснали с кръв и много мъка с идеята за национална и политическа свобода е много по-напред от нас.И не ме плюйте прибързано,а помислете!Вярно от сегашната ни гледна точка,а не от тая на апостолите ни!

alfageorgi
04-03-2009, 20:51
Абе пич , що не постоиш още малко в Триполи?Явно ориенталщината ти е второ аз. Все съм мислел , че има заблудени хора ама ти минаваш всякъкви граници.Значи според тебе ако си бяхме поспали още 10-12 години нямало да има никакви войни на полуострова и анадолските манафи щели да позволят безкръвно да отделим , както сам казваш перлата на империята им.Знаеш ли какво са правили младотурците ако си чувал въобще след като идват на власт с българите , гърците , арменците и останалите християни в територията на бившата Османска империя.Да си чувал за арменския геноцид. Ти ходил ли си в Батак бе , видял ли си кръвта по стените и дръвниците в църквата.Срам ме е въобще , че комуникирам с такива като тебе.Нали го знаеш еснефския лаф от онова време-"Послушна главица сабя не я сече".Сякаш е измислен за твоя милост.Добре , че тогава за разлика от сега българите са били с много по будна съвест и желание да бъдат народ , но не от мърши , а от свободни хора.За тебе ще кажа само евала , машала , ашколсун.Снимай се с фес и приятно прекарване в Анадола или където ти е кеф , но не и тук.Тук все още има българи .

Pinky
04-03-2009, 20:54
Добре, че не говориш наизуст, а вкара малко мисъл.

alfageorgi
04-03-2009, 21:10
Пак казвам : Нямам думи.Колкото кюрдите имат автономия в сегашна Турция в 21 век , толкова и ние щяхме да имаме собствена държава.А колегата от Триполи сигурно щеше да гони зайците пред някой местен турски дерибей по време на лов и да плаща данък "девширме" , което пояснявам е кръвния данък, както и друг който са плащали българите когато турците дойдат изядат им примерно агнето и затова , че са си търкали зъбите нашите са им плащали допълнително.Това не е майтап а самата истина , ама за съжаление такива корифеи с модерно демократично мислене явно не са и чували за нея.Жалка работа , жалкааааа.


Колега, съветвам те да преосмислиш тона си и ИЗБЯГВАЙ да обиждаш останалите участници в дискусията. Първо и последно предупреждение.

fred
05-03-2009, 09:14
E мака и извън темата, това което виждаш в Триполи е също резултат на политиката СССР, продължавана с пълна пара от Русия след разпада на соца. А страните съдтрудничили със Запада са като Мароко, Египет, Тунис.....

fein86
05-03-2009, 11:32
Браво Фред,но колегата Минд Контрол постави един много интересен въпрос и искам да отговоря.
Какво щеше да стане,ако нямаше Априлско въстание и Русия не ни беше "освободила"?!

За да отговориме на тоя въпрос,трябва да си спомниме икономическото и политическо положение в България по онова време.Икономически сме най-развитата провинция на империята.Промишлеността преживява бум и това е лесно обяснимо.80% от нея е свързана с държавните поръчки за турската армия.У нас се изработва облеклото.консервираните храни,специални стомани за въоръжението и нешо много важно,което е свързано с едно дърво,на което не обръщаме особено внимание-върбата.Тя не се въди навсякъде,а у нас се развива и особено бързо и с високо качество на дървесината,от която се правят дървени въглища.Не се смейте!Дървените въглища от върба са една от основните съставки за производство на висококачествен черен барут.Тука са били и голяма част от барутните заводи.Всичко това автоматично води до извода,че тая промишленост е била протектирана директно от държавата.Като се почне от транспорт,охрана,кредити,суровини и се стигне до пазари-всичко е било осигурено.Какво повече може да се иска.Да кажеме,че и всички собственици са били българи.Винарството и лозарството още не може да го стигнеме.Появяват се и първите наченки на земеделската наука.
Политическата ситуация също е много добра!Призната независима църква с протекторат от Султана.Колегата много тънко го е усетил по-горе.Руснаците отвличат нашия духовен водач.Султана го признава,което означава признание за църквата ни,като независима институция и нас като народ.Българите са обявени за поданици на Падишаха,а това означава,че те имат вече паспорт и поне на книга всичките превилегии да са граждани на една империя.Българите имат самоуправление на общините и пряк контакт до министър-председателя,тоест везира.
До тука,без да се разтягаме,всичко говори в полза на идеологията на Фенерлиите.Те са против всякакви революции ,за постигане на независимост по мирен път.Осмивани са постоянно от Ботев и другите революционери,но от гледна точка на нашите познания,може и да са били прави.Не дай си Боже,някой да си помисли,че искам да обругая паметта на Ботев,Левски,Каравелов,Раковски и другите наши светини.Не това целя.
Какво щеше да стане,ако не се беше случило!?

България нямаше да преживее Априлското въстание,няколко войни и две национални катастрофи!На практика стандарта на живот,който сме го имали преди априлското въстание го достигаме чак през трийсетте години на миналия век.Населението ни при тоя прираст,който сме имали,нямало е да е 6 милиона ,а 12-18.Тракия и Македония е била населена главно от българи.Гърция е била до Камена Вурла или иначе казано до Термопилите.Едно изчакване е щяло да ни даде сан Стефанска България.Един професор от измирския Университе,ми каза следното:Абе просто е трябвало да изчакате още 10-12 години.До тогава сте щяли да си поемете напълно управлението.После с една политическа декларация сте щяли да си получите автономията и е нямало да има нито балканска,нито първа световна война , нито да се налага да ставате съюзници на Хитлер,а крачката до пълна независимост е много лесна.И без това тогава империята е вече разлагащ се труп.
Накратко,може би сега щяхме да сме много просперираща нация.Основание за това ми дават два факта.Ние сме били перлата в короната на Падишаха,а сега от това,от което сме се откъснали с кръв и много мъка с идеята за национална и политическа свобода е много по-напред от нас.И не ме плюйте прибързано,а помислете!Вярно от сегашната ни гледна точка,а не от тая на апостолите ни!

Виждам, че доста сериозно оплюхте колегата, обаче в думите му виждам много истина!!! Ако наистина се замислим, в икономически план, точно по онова време започва надделяването на икономиката над военната сила(първа и втора техническа революция), българските територии са както казахте "Перлата в короната", което ни дава огормен плюс, защото малко или много ние поддържаме тази "разлагаща се империя", а силите на империята намаляват с всеки изминат ден за сметка на натрупването на капитали в някои български региони. Погледнато отстрани нашите земи с важността си като ключов възел между Европа и Азия са също много апетитни за империята, обаче поради невъзможността на този разпадащ се механизъм да контролира населението както през предишните векове, кара империята да отдава все повече и повече привилегии за да може да задържи тези територии! А какво се случва при такова постоянно отпускане на повече и повече права??? Икономически може би сме щели да успеем да се откъснем от османската империя и да не се налагат тези зверски избивания на населението ни! Сетете се за Евлоги и Христо Георгиеви(създателите на СУ), той е построен след освобождението с техни средства, ОБАЧЕ тези средства са придобити още по времето на робството ни! В самия край на османското робство по нашите земи е имало достатъчно богати търговци, които са имали възможността, заедно дори да закупят наемна армия достатъчно силна за да се изправи срещу империята!!! Въпросът, защо не са го направили обаче е интересен? (най-вероятно, защото както днес - всеки си гледа интереса)
Съгласен съм също със колегата, че икономически сме се върнали доста назад след насилственото ни отцепване от империята!

По късно ще прегледам по обстойно книгите и учебниците от които черпя информация(не помня всичко с точност) и ще дам по конкретни данни!!!

търтей
05-03-2009, 11:34
Ех деца деца
Възможността да търгуваш с практички половината свят без да плащаш данъци и да ти трябват визи е неоценима.

Old Fox
05-03-2009, 18:27
Нека Pinky да ме извини, че не го цитирам точно, но не ми се търси. Та той беше казал, по повод идея за тоталитарно управление на Свинята, нещо в тоя стил.

"Всяка минута свобода си струва цената и е за предпочитане пред всичко останало."

Робството и свободата нямат само физически измерения. Независимо от това къде можеш да ходиш и дали имаш собствена земя то ти може да си роб. Мисленето в стил "дай да поседим така още 10 годинки и сичко ше се оправи" е изключително ярък пример на робско мислене. Всъщност то по ярък няма. Каквото и да ни е коствало да се отървем колкото се може по рано от тоя начин на мислене, от робството вътре в нас самите, си е струвало. Струвало си е и се възвърнало хилядократно.
Боли ми ме когато откривам робско мислене в съвременни българи.
Нима всичко онова е било напразно?

mordohy
05-03-2009, 21:20
Такаааа!Стана интересно!Колега,АлфаГеорги,ако поне знаеше кой съм,сигурен съм,че нямаше изобщо да си позволиш такива категориазации за мен,но ти смесваш нещата и явно не можеш да мислиш рационално,без да се отдаваш на емоциите.Те са полезни,но само в позитивните неща:любовта,приятелството,хубавото хапване и в якия сън.Ти смесваш периода до Мурад 3-ти и след него,но явно за тебе клането на 60 или колкото бяха боилски рода,заедно с децата,жените и старците е същото като сутрешната литургиа в селската църква.Прочетох нещо и за Триполи.Май ме пратихте далечко!Аз често ходя в първия град с това име.Намира се на 1300 км от София,точно в сърцето на Аркадия.Говориш и за младотурците!А знаеш ли кой е Кемал Ататюрк и от къде е!?Знаеш ли какво е причинил на собствения си народ!?Знаеш ли,че хуйвенбините на Мао са се учили от него!?Ако знаеше отговорите на тези въпроси,щеше да кажеш младоевреите главорези!
За Батак ли ми говориш!?Бил съм там,преди да опитомят обстановката и още много пъти след това.Докосвал съм се и до други кръгове на ада:Бухенвалд,Черна нива,Скравена,остров Пипе в Индонезия,Хамбург, Холандия. Не ми се сеща повече!
Точно с такъв изказ бяха момчетата около Жельо Желев на беседата му със студентите в една от аулите на Икономическия Институт през !990 година.Обаче точно тия ибрикчии направиха така,че да се появи ДПС и всичките хубосии,които ни се случват и до ден днешен.Приемам,че при тебе е само от патриотизъм и нишо повече!
Ако не можеш да разглеждаш историята обективно и без емоции-не си за тая тема.Оценявам патоса ти,но не влагаш много разум.
Старата лисица изопачава нещата.Аз намекнах на необходимостта за подготовка!Да влеземе в европейските дворове,да укрепнем икономически,да се размножим и да дочакаме децата си да се върнат от университетите от Европа и да поемат управлението на икономиката и политиката.И тогава ,вече силни на всички нива е можело да се постигне това,за което е написал и Паисий своята История славянобългарская.Аз разсъждавам като ловец,а вие като жертви.За да ви стане ясно , ще ви дам един пример.Ловец и заек.Ясно е кой какъв е.Ако им разменим ролите и ловеца се държи като жертва,а заека като ловец,какво ще се получи!?Ловеца ще гъми на посоки и ще си изразходва патроните,а заека ще го дебне от зад.Той няма да бяга от него,а ще е винаги на позиция,която му дава предимство.
Винаги съм твърдял и съм защитавал тезата,че Форума ни е преди всичко БЪЛГАРСКИ!Аз също съм от ония динозаври,които се борят за чистотата на езика и културата ни.И съм ровил по гори и чукари и в пунгиите на бабите ни да намеря от тия късчета,от които зглобяваме историята ни,за да можеме да дадеме самочувствие на децата ни!
Зле ме разбрахте.
Разбраха ме много,но браво на колегата fein86.Той е Ловец!Взел ме е на прицел!И ако съм казал някоя глупост-ще ме застреля с един изстрел.Ако не ще ме подкрепи или поне няма да ме праща в Анадола и да ми предлага мазило за анален секс,аме не защото мене ще ме боли,а ония да не се ожулят!
Дайте да разсъждаваме трезво.
Все пак , подвъпроса на темата беше:какво щеше да се случи,ако не ни бяха "освободили братушките"!

Alfa Pilot
07-03-2009, 15:21
Ето какво е било "икономическото и политическо положение в България по онова време":

ТУРЦИ ЕНИЧЕРИ И ХУБАВА МАРИЯ

Отиде мома за студена вода,
пладне доде, мома не дохожда.
Притекле я турци еничери,
че фанали хубава Мария,
фърлили я във тъмна тъмница,
че й дали сух пелин да яде,
че й дали ясна кръв да пие,
кръв да пие, дано погрознее.
Колко пила - по-хубава става.
Турци Мария леком попитуват:
- Щеш ли, Марийо, млада да та турчим?
А Мария тъй им отговаря:
- Глава давам, вера не погазвам.
Отрезали нейна руса коса,
извадили нейни черни очи.
Черни очи на трън нанизали,
с тънка снага друма прековали,
за да мине нейна стара майка,
та да види Марийкина снага.
Че минала нейна стара майка
и познала Марийкина снага.
Турци питат Марийкина майка:
- Познаваш ли тая тънка снага?
Че би я страх да не я погубат,
та отказа от нейно мило чедо.

fred
07-03-2009, 16:11
Крепостният в Русия е не е имал никакви права или икономическа независимост, както и въобще крепостния из ЕВропа.Крепостния на практика е роб без никакво право на собственост и е бил прикрепен към помещчика или феодала, това не го е имало никога за българина през турското робство, затова в последно време термина робство се счита за неправилен.Българина не е живял толкова бедно по време на робството, разбира се бил неверник, не е имал правата на турчина, бил е по долна категория, но е бил признат за човек, който има право на собственост и т.н.Не случайно обикновените руски войници, освободени наскоро от Царя ОСвободител /така се нарича, защото премахва официално крепонстото право/ се шашва като вижда как живее поробения българин за разлика от свободния руски селянин, който няма нищо на гърба си

fein86
07-03-2009, 20:09
.Говориш и за младотурците!А знаеш ли кой е Кемал Ататюрк и от къде е!?"!

Ето да поразясня малко, за някои на които не им се търси кой е Мустафа Кемал(Ататюрк):

Безспорният връх обаче е Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (“баща на турците”) - прозвище, дадено му от Великото народно събрание на Турция на 24.11.1934 г., който е с типични славянски черти (русокос, със сини очи) и произхожда от българомохамеданско семейство от Голо Бърдо, Албания, а това противоречи на девиза на идеолога на “Сивите вълци” (Nihal Atsiz, 1905-1975), че “не е турчин онзи, в жилите на който не тече турска кръв”. Мустафа Кемал е военно аташе в София през 1913-1914 г. - време, в което пламва единствената голяма любов в живота му към дъщерята на ген. Стилиян Ковачев, въпреки че след това е женен за кратко време. Военният гений на Мустафа Кемал блясва с победата му над войските на Антантата при десанта в Дарданелите (6-7.08.1915 г.), както и по-късно над руските войски в Кавказкия фронт и над англичаните в Сирия и Ирак, а през 1918-1923 г. възглавява войната за независимост. Създава нова, прозападно мислеща категория хора в Турция. До края на живота си се е отнасял приятелски към България и българите.

fred
07-03-2009, 21:38
Не знам дали знаеш, че когато се обявява Съединението и всички чакат да ни нападне Турция, защото Източна Румелия е била под разпореждането на султана, ни нападат сърбите...

търтей
07-03-2009, 21:49
Мустафа Кемал(Ататюрк):

Бтипични славянски черти (русокос, със сини очи)

Нда славянски,
само дето това със същия успех са типични черти на левантинец :cheers:

pent
08-03-2009, 00:59
Голо Бърдо, Албания

е това не го знаех... все си мислех че е роден в Солун :online2long::online2long::online2long:

fein86
08-03-2009, 01:54
Не си пиша наизуст, пиша това което съм прочел!!! Мога и още да пусна, ама знам че на вас ви е интересно и сами ще си намерите за да ми докажете невежеството, така че....!

ФЕРАРИСТ
08-03-2009, 10:49
Аз нещо ми е къде къде по интересно, времето преди да доде Аспарухчо тука, какво артик е станало с траките.....щото то секи знае дошъл тоя, и основал БГ - да де, ама тука що за пипъл е имало.....о.....да...славяни.....ама пък те не били толкова много, и надали южните ни съседи биха оставили толкова мегдан на някакви славяни.....

Crusader
08-03-2009, 11:22
Я ква хубавка тема сте заформили тука...жалко че съм я изпуснал....
...мързи ме да чета всичките тъпотии дето са изписани....
...едно искам да кажа "Поклон пред паметта на хилядите руски, румънски и финландки войни загинали, по време на ОСВОБОДИТЕЛНАТА за България война"...
...на останалите - Вас просто няма да Ви има след време, никой няма да Ви помни, Вие сте както се пееше в една популярна песен "...Прах разпилян от вятъра..." а 3-ти март ще се помни и ще се чества и от децата на моите деца...

Susscrofa
09-03-2009, 09:40
Първо да кажа, че много ми липсваше форумът през тези 10 дена.
А като се сетя, че скоро изобщо няма да мога да пиша в него и ми се къса сърцето.

Сега по същество.
Незнам защо четейки повечето постове оставам с впечатлението, че се намирам в кръчмата на с. Опицвет.
Един вика слава на руския войник, друг вика долу тиранската руска империя, а те двете нямат нищо общо.
Но така сме ний българите, всеки иска гърди да изпъчи и своето мнение да изкаже. Много русофили и русофоби, много тукофоби и туркофили, а твърде малко българофили.
Аз няма да давам моето мнение, защото ми омръзна честно казано, но ще цитирам някои от най великите българофили и революционери, някои от които останали в сянка по времето на тоталитарна България.

...................................
Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От негоподкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!
Във Видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят множество челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителст-во, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.
…Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как подобре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството Въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако Българите добият независимото си свещенство, то не ще й веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.
Георги Раковски
......................................

Жалостни слухове достигат до нас из руска Бесарабия, т.е. из оная обетована земя, в която една част от нашия народ намери прибежище в страшните години на своите страдания. И там, както и на всяко друго място, българинът е биен, обезчестен, излъган, съсипан и наказан по закона на варварския деспотизъм! ,,Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат, виждате ли вие край на българските страдания? В Турция ни мъчеха и предаваха едно време като скотове, а днес душат всяко едно стремление към човечески живот; в Румъния ни преследваха и продаваха на турците, а днес с още по-голяма енергия ни лъжат, експлоатрат, обират и отнемат всяко едно средство за съществувание; "Сърбия ни е лъгала със своя шарлатанствующи патриотизъм в продължението на всичкото свое съществувание и още дълго време ще да ни лъже и ще да се ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти, а Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни с всичката своя немска строгост и подлост под закона на „общата повинност" и когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татари, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да се върнем в своето старо отечество, изпроводи няколко черни български души, за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можеха да направят устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите тъмници, със своя Сибир и със своите 25 по гърба. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха всичките старци, мъже и е гени и като ги изпроводиха "куда Макар телят не гонял", не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена, ни едно дете неизнасиловано. Тия изпокрадоха имането и покъщнината на селяните, изпоклаха им птиците и добитъка и всичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На места даже и кръв се проля! Кажете ми после това – не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли всичкото това знак, че тоя народ се смяташе, и сега даже се смята, за стока, с която всеки има право да се обръща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славяните и на нашите трудове за прехраната на тираните никой почти не обръща никакво внимание.
Христо Ботев
В. "Знаме", год. I, бр. 13, 04.04.1875 г.
..................................................
Но ще да кажат мнозина: „Русия беше, която ни освободи." Да, това е вярно, това е велико сьбитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священо до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем бла-годарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време; благодарни сме и на покойний император; но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз – добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с аг-нето!...
Захарий Стоянов

След всичко това, аз лично, не се чувствам достатъчно подготвен да анализирам, коментирам и давам някакви заключения.
И все пак безпорен факт е, че България като независима държава се появява на картата на Европа след Руско-турската война.
На хората, които използват често думата "АКО", ще кажа, че тя няма място в историята. Абсурдно смешно ми звучат сценарии, при които ни освобождава Великобритания или Австро-унгарската империя.
Колкото и да е трудно да го признае някой, винаги и единствено Русия е способна да хвърли толкова военна сила и да даде толкова жертви за подобна кауза, може на някои да има се стори не добро сравнението, но вижте втората световна война, та нима там с "десанти" и бомбардировки Хитлер щеше да бъде пречупен, не мисля, отново онзи до "идиотщина" в добрия смисъл всеотдаен и корав руски войник свърши мръсната работа.
Вечна слава на всички загинали войници за Свободата на България.

търтей
09-03-2009, 10:18
И все пак безпорен факт е, че България като независима държава се появява на картата на Европа след Руско-турската война.

Я прасчо :rotfl:

Така,
всъщност това не е безспорен факт, а откровена лъжа. България е независима държава от 22 септември 1908, което няма нищо общо с руско-турската война от 1878.

fred
09-03-2009, 10:28
Колкото и да е трудно да го признае някой, винаги и единствено Русия е способна да хвърли толкова военна сила и да даде толкова жертви за подобна кауза, може на някои да има се стори не добро сравнението, но вижте втората световна война, та нима там с "десанти" и бомбардировки Хитлер щеше да бъде пречупен, не мисля, отново онзи до "идиотщина" в добрия смисъл всеотдаен и корав руски войник свърши мръсната работа.
Вечна слава на всички загинали войници за Свободата на България.

Русия винаги е жертвала човешкия живот, включително и на собствения си народ за политическите си машинации.
Това важи и за войната с Хитлер. Русия първо слючва договор мирен договор с Германия, в резулат на който Полша е поделена с Хитлер.Като сложим преди това, че Сталин избива почти целия ръководен състав на армията, какво да кажем??Ако Хитлер не беше нападнал Русия, надай на война с Германия...ама пак е друга тема
В контекстта на тази ще ти кажа, че наиситина само Русия може да води безотговорна политика с много ненужни жертви
А интересно как се освободиха всички други народи без Русия.....

Susscrofa
09-03-2009, 10:49
Я прасчо :rotfl:

Така,
всъщност това не е безспорен факт, а откровена лъжа. България е независима държава от 22 септември 1908, което няма нищо общо с руско-турската война от 1878.

Добре познавам този исторически факт, мисля че доста безпристрастно цитирах и постнах нещата.
След всяка война следват промени, това имах предвид. Никъде не написах конкретна дата, разчитайки на бистрия ум на форумците.

Susscrofa
09-03-2009, 10:53
Русия винаги е жертвала човешкия живот, включително и на собствения си народ за политическите си машинации.
Това важи и за войната с Хитлер. Русия първо слючва договор мирен договор с Германия, в резулат на който Полша е поделена с Хитлер.Като сложим преди това, че Сталин избива почти целия ръководен състав на армията, какво да кажем??Ако Хитлер не беше нападнал Русия, надай на война с Германия...ама пак е друга тема
В контекстта на тази ще ти кажа, че наиситина само Русия може да води безотговорна политика с много ненужни жертви
А интересно как се освободиха всички други народи без Русия.....

Твърде ценна провинция сме били сигурно, незнам.
Не харесвам преднамереността и залитането "Анти" нещо. Не харесвам и начина, по който пишеш и тълкуваш историята. Черна Русия в моето съзнание не съществува, както казваше дядо ми лека му пръст "и едните и другите са империалисти".

fred
09-03-2009, 11:56
Да, това е една от причините, положението ни, което кара Русия да се намеси.
А колкото за това дали ролята и е черна или бяла....Аз просто съм против сляпото въздигане на Русия като някаква сила без която едва ли не ще сме пещерни хора, а според мен е точно обратното, точно Русия ни докара до сегашното ни състояние на простотия и икономическа изостаналост.Наистина целия свят са си империалисти, но аз лично смятам че рускията империализъм, особено през втората половина на 20 век е носител на най-лошите черти в държавността.

Susscrofa
09-03-2009, 12:13
Да, това е една от причините, положението ни, което кара Русия да се намеси.
А колкото за това дали ролята и е черна или бяла....Аз просто съм против сляпото въздигане на Русия като някаква сила без която едва ли не ще сме пещерни хора, а според мен е точно обратното, точно Русия ни докара до сегашното ни състояние на простотия и икономическа изостаналост.Наистина целия свят са си империалисти, но аз лично смятам че рускията империализъм, особено през втората половина на 20 век е носител на най-лошите черти в държавността.

Аз не случайно постнах като цитати неща написани от истински патриоти, но умело крити от нас през тоталитаризма. Там повече от ясно е казано всичко.

fred
09-03-2009, 14:06
Така е, аз също показах няколко линка по горе

Alfa Pilot
09-03-2009, 15:50
Аз не случайно постнах като цитати неща написани от истински патриоти, но умело крити от нас през тоталитаризма. Там повече от ясно е казано всичко.

Писаниците на тия патриоти само потвърждават думите на Достоевски от преди войната, а именно:

"Според моето най-дълбоко и пълно вътрешно убеждение Русия няма да има и никога не е имала такива ненавистници, завистници, клеветници и дори явни врагове, каквито ще бъдат всички тия славянски племена веднага, щом Русия ги освободи... Може би цяло столетие, ако не и повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се умилкват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще бълват хули и и клевети против нея"

И още от тук http://www.anapest.org/dostoevski_1877.html:

"Има две интересни мнения: умниците у нас твърдят и досега, че без намесата на русите българинът щеше да си живее царски и че Русия е причината за всички негови нещастия. А пък известният с прекрасните си и задълбочени статии от бойното поле англичанин Форбз, кореспондент на вестник “Daily News”, в края на краищата изказва откровено цялата си английска истина. Той искрено признава, че турците имали «пълното право» да изтребят цялото българско население на север от Балкана в момента, когато руската армия преминала Дунава."

Susscrofa
09-03-2009, 16:28
Писаниците на тия патриоти само потвърждават думите на Достоевски от преди войната, а именно:

"Според моето най-дълбоко и пълно вътрешно убеждение Русия няма да има и никога не е имала такива ненавистници, завистници, клеветници и дори явни врагове, каквито ще бъдат всички тия славянски племена веднага, щом Русия ги освободи... Може би цяло столетие, ако не и повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се умилкват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще бълват хули и и клевети против нея"

И още от тук http://www.anapest.org/dostoevski_1877.html:

"Има две интересни мнения: умниците у нас твърдят и досега, че без намесата на русите българинът щеше да си живее царски и че Русия е причината за всички негови нещастия. А пък известният с прекрасните си и задълбочени статии от бойното поле англичанин Форбз, кореспондент на вестник “Daily News”, в края на краищата изказва откровено цялата си английска истина. Той искрено признава, че турците имали «пълното право» да изтребят цялото българско население на север от Балкана в момента, когато руската армия преминала Дунава."

Браво, браво. Добър изстрел. Но, ако си достатъчно разумен, ще се усетиш, че истината е някъде по средата.
Ама добре го е написал Достоевски а?
:rotfl:

mordohy
10-03-2009, 00:33
Писаниците на тия патриоти само потвърждават думите на Достоевски от преди войната, а именно:

"Според моето най-дълбоко и пълно вътрешно убеждение Русия няма да има и никога не е имала такива ненавистници, завистници, клеветници и дори явни врагове, каквито ще бъдат всички тия славянски племена веднага, щом Русия ги освободи... Може би цяло столетие, ако не и повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се умилкват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще бълват хули и и клевети против нея"

И още от тук http://www.anapest.org/dostoevski_1877.html:

"Има две интересни мнения: умниците у нас твърдят и досега, че без намесата на русите българинът щеше да си живее царски и че Русия е причината за всички негови нещастия. А пък известният с прекрасните си и задълбочени статии от бойното поле англичанин Форбз, кореспондент на вестник “Daily News”, в края на краищата изказва откровено цялата си английска истина. Той искрено признава, че турците имали «пълното право» да изтребят цялото българско население на север от Балкана в момента, когато руската армия преминала Дунава."



Браво,колега!За около има няма 4-5 години имаш по-малко от 100 поста,но виж като сила или както го казват си много напред.Борих се както св.Кирил е казал на римските прелати за древния мъдрец,ама малцина ме разбраха.Само не ме обвиниха в содомия.Винаги съм бил против да казваме,че бръмбара бръмчи,пчелата пчели,а пък водата е мокра.За това си ми и харесва Прасчо.Има си собствено мнение,но винаги си го подплътява.Правилно или не- има си мнение и за мене това е достатъчно.Мисли човека.Има и още хора с мисли в главта,но вече се пазят.Само цитират.Аз като цитирам се позовавам на тях и декларирам,че съм съгласен,а много други само цитират,но не поемат отговорност.За това се и изроди темата и вместо да се определяме като патриоти и предатели,се разделихме на русофили и русофоби.Правилното е РУСОФОВИ
фовос-страх

fein86
10-03-2009, 17:02
Аз не случайно постнах като цитати неща написани от истински патриоти, но умело крити от нас през тоталитаризма. Там повече от ясно е казано всичко.

Малката подробност е, че никой никога нищо не е крил от никой!!! Въпроса е дали някой е имал интерес да намери тази "УЖ" ЗАБРАНЕНА литература!!! Който е искал да чете и да се образова е имал възможността(въпреки, че наистина е имало забранена литература), но реално всеки с желание е можел да си намери това, което търси(дори незаконно)!!!
Когато човек иска да направи нещо, той намира начин, а когато не иска, си намира оправдание!!! В случая се изкарва жертвен агнец!!!
Нима ще кажете, че и в днешно време няма напълно безсмислени закони, нарушаващи правата ни като официални граждани на ЕС??? Глупости винаги е имало и ще има, въпроса е, че войниците били се някога за освобождението ни, са имали ценности и не са дошли заради интересите на Русия или някоя велика сила, дошли са с идеята за освобождение на поробен народ!!! Друг е въпросът, че може би е могло да се разминат всички тези кръвопролития, просто с изчакването на икономическото надделяване на българите над Османската империя(което по всички данни е било много близо)!!!
За колегите защитаващи западно-европейските страни ще помоля да прочетат за един англичанин - СЕнклер(правописна грешка, поправям се), и да кажат какво е щяло да се случи с нас ако не са били Леге и Позитано??? В момента не мога да намеря материали, но веднага щом ги намеря ще ги постна тук, за да не се плюе постоянно по Русия(не казвам да тичаме при тях), а да се обърне внимание също така, на мнението на Западна Европа по нашия въпрос, което мнение все пак виждаме ясно в Берлинския договор естествено :sad:

Alfa Pilot
10-03-2009, 21:29
Изказването ми наистина беше малко пресилено

Ето ти го и материала за Сенклер:

Сенклеровия бунт от 1878г. (http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=9488)

koolio
10-03-2009, 21:53
Българска икономика тогава не е имало, българинът е бил РОБ съответно не притежава нищо,

[/URL]

Ще цитирам търтея - чети повече преди да пишеш. Можеш да започнеш с Николай Генчев например.

fein86
10-03-2009, 23:34
Изказването ми наистина беше малко пресилено

Ето ти го и материала за Сенклер:

Сенклеровия бунт от 1878г. (http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=9488)


Единствено съм леко несъгласен с първата част, че Сенклер е внедрен агент, защото ми се струва малко нереално, при 4000 армия никой да не се усъмни, че Сенклер е внедрен, и че ги води към сигурна смърт, при положение, че не губят само една битка - все пак и те не са били толкова глупави!!! Имам впредвид следното мнение:

Здравейте на всички!
Всъщност темата за Сенклер/Александърhttp://forum.boinaslava.net/images/smilies/imported/smile.gif/ е много слложна.
Не е още сигурно дали той не ги е подстрекал за бунт за да ги довърши /внедрен агент/...
Разбира се и обратното е валидно !
Но, повечето агенти които са идвали в Османската империя не са били така добре подготвени, за какво иде реч или какаква е ислямската борба, как воюват,...
Толкова смело се изказвам защото съм именно от родопите. Дядо ми е хванал Петко на 17г. и го е направил хайдутин! и всичките ми роднини са активни участници точно в четата на Петко Войвода. А повечето ми /прапра/дядовци и чичовци са хайдути, дори Ильо Войвода който е национален герой на Македония.

Та фактите са следните:
Цялото опълчение на родопчани и Петковци е 250 коница а хората на Сенклер 4000 !!!!
Нашите са били с доста по-дръгливи коне ,докато противниците, са били що годе добре оборудвани и почти ВСИЧКИТЕ ОБУЧЕНИ ! Имало е доста БАШИБОЗУК, които са си професионални войници !-мнгого ми прилича на 300-те спартанци и армията на Ксеркс. Ясно ви е те как свършиха.Единствения вариянт е наш вътрешен човек. Лично аз невярвам да е бил мюсулманин !

търтей
11-03-2009, 10:08
Колеги, давайте по-сериозно моля ви!
Позоваването на нещо, писано от някой си, в някакъв форум, е меко казано несериозно.

fred
11-03-2009, 14:04
Малката подробност е, че никой никога нищо не е крил от никой!!! Въпроса е дали някой е имал интерес да намери тази "УЖ" ЗАБРАНЕНА литература!!! Който е искал да чете и да се образова е имал възможността(въпреки, че наистина е имало забранена литература), но реално всеки с желание е можел да си намери това, което търси(дори незаконно)!!!
Когато човек иска да направи нещо, той намира начин, а когато не иска, си намира оправдание!!! В случая се изкарва жертвен агнец!!!
.............. За колегите защитаващи западно-европейските страни ще помоля да прочетат за един англичанин - СЕнклер(правописна грешка, поправям се), и да кажат какво е щяло да се случи с нас ако не са били Леге и Позитано???
В момента не мога да намеря материали, но веднага щом ги намеря ще ги постна тук, за да не се плюе постоянно по Русия(не казвам да тичаме при тях), а да се обърне внимание също така, на мнението на Западна Европа по нашия въпрос, което мнение все пак виждаме ясно в Берлинския договор естествено :sad:
Значи уж забранената литература, просто нито се изучаваше, нито се издаваше, в замяна на това ежегодно се повтаряше едно и също.Никой на пример не е вкарал в читанките стихотворението на Вазов писано против Русия през 1916 година някъде,но учихме наизуст Братушки и Кат Русия няма втора
/Леге и Позитано не са руснаци, да уточним, понеже го разбирам в смисъла, какво би се случило ако не бяха те-ами единия французин, другия италианец/, ....
Не знам как си представяш, някой да оспори ръководната роля на БКП, записана в Конституцията преди 1989, а всички тия учебници и програми се одобряваше от Партията с голямото П отпред, та да напише и пропагандира нещо против Русия в частност.Като за виц можеше да ти се провали живота и да те изселят,
А колкото до Берлинския договор, ами нали това обсъждаме, че този договор е подготвен и от Русия, а не без нейното участие, както също ни се втълпяваше.Затова говорим за лъжи, насаждани с десетилетия.

Susscrofa
11-03-2009, 14:30
Малката подробност е, че никой никога нищо не е крил от никой!!! Въпроса е дали някой е имал интерес да намери тази "УЖ" ЗАБРАНЕНА литература!!! Който е искал да чете и да се образова е имал възможността(въпреки, че наистина е имало забранена литература), но реално всеки с желание е можел да си намери това, което търси(дори незаконно)!!!
Когато човек иска да направи нещо, той намира начин, а когато не иска, си намира оправдание!!! В случая се изкарва жертвен агнец!!!
Нима ще кажете, че и в днешно време няма напълно безсмислени закони, нарушаващи правата ни като официални граждани на ЕС??? Глупости винаги е имало и ще има, въпроса е, че войниците били се някога за освобождението ни, са имали ценности и не са дошли заради интересите на Русия или някоя велика сила, дошли са с идеята за освобождение на поробен народ!!! Друг е въпросът, че може би е могло да се разминат всички тези кръвопролития, просто с изчакването на икономическото надделяване на българите над Османската империя(което по всички данни е било много близо)!!!
За колегите защитаващи западно-европейските страни ще помоля да прочетат за един англичанин - СЕнклер(правописна грешка, поправям се), и да кажат какво е щяло да се случи с нас ако не са били Леге и Позитано??? В момента не мога да намеря материали, но веднага щом ги намеря ще ги постна тук, за да не се плюе постоянно по Русия(не казвам да тичаме при тях), а да се обърне внимание също така, на мнението на Западна Европа по нашия въпрос, което мнение все пак виждаме ясно в Берлинския договор естествено :sad:

Уфффффффффффф ОЛЕКНА ми. Но не защото се изходих, а защото ми отне титлата "КОМУНИСТ", която ми лепнаха тук.
Всяка власт налага цензура. При тоталитарните държави тя е доста силна, но поставям едно мноооого голямо (НО), смея да твърдя, че и "западните демокрации" са облъчвани и силно манипулирани относно реалността в бивште вече соц. републики. И това си пролича силно след падането на соца. Аз съм се сблъсквал директно с подобно нещо, когато ми се наложи да развеждам подобни Субекти из страната, които бяха дошли да ни "Учат", няма да казвам на какво, защото не желая. Та същите тези останаха доста учудени, и единият ми сподели в личен разговор, че по скоро те имат какво да понаучат, дори ме попита как може да бъда със сини очи и светла кожа, абе смешна история. А пропагандата в САЩ е била още по ужасна, но не ми се навлиза в този "бъркоч" наречен холивудска индустрия. И все пак в тоталитарните страни пропагандата е придружена и с други по кофти мерки, но тук се сещам за прословутия "Лов на вещици" в САЩ, когато доста народ се загубва, заради "комунистическа дейност". Сещам се и за затвора в Гуантамо, абе демокрация до откат.:bravo:

morfius
11-03-2009, 14:59
Щатите от бая време не са идеалния пример за демокрация... за съжаление.

fade
11-03-2009, 15:08
Според мен щатите никога не са били пример за демокрация... или ако са то това е било само на хартия. Там демокрацията е доста относително и селективно понятие според мен. Виж ред обаче... има! Според един приятел го постигат като им слагат нещо в кока-колата ;)

Sheltem
11-03-2009, 16:21
Нека не забравяме и факта, че България на 3 морета е била такава защото са се водили доста продължителни завоевателни войни от нашите прадеди.

Интересно ми е всяко едно мнение, но само да отбележа фактите - Цар Симеон не е водил дълги войни за да простре България на 3 морета (водил е войни , но не дълги). Цар Иван Асен II пък е провел една единственна битка - тази при "клокотница". Така, че общо взето излазът на 3 морета не е резултат от някакви окупационни войни, а чисто и просто резултат от една много добра политка!

Позволявам си още едно леко отклонение :)
"Завладени" са земите на север от Балкана. Това е направено от кан Аспарух. И думата "завладени" е много силна - на практика това е бил супер размирен регион , арена на постоянни войни и набези. Водело се е територия на Византия, но самата тя никога не е успявала да го опази. След идването на нас - Българите земите на север от Балкана са станали сравнително спокоен регион!

Останалите Български територий, не са "завладявани" - тракия + южното черноморие ни е подарено с договор от император Юстиниян. Земите на днешна Македония пък са били притежание на братът на Аспарух - Кубер. Обединението на Аспарухова България с Куберова България прави кан Крум.
Всички останали "парчета" от пъзелът наречен България се присъединяват, не защото сме "поробвали" или "завладявали" определени области или народи. Получавали сме ги като военни трофеи, било то Византия, било от някоя друга страна, която си е позволила да ни нападне и е изгубила войната!

Така, че моля моля - Бълграски територий има, разбира се и други държави претендират за тях, но като изключим северна България - други "завладяни" територий нямаме.

и последно - дори това "завладяване" не е точно завладяване, защото дефакто местното население е предпочитало българсите данъци пред Византийските. Също така е харесвало повече свободното вероизповедание, предлагано от българите!

:) продължавам да чета :)

Територий е римски сенатор, роднина на Администраций, нали? - хахахахах да :) Извинявам се за правописните грешки :)

Susscrofa
11-03-2009, 17:23
Интересно ми е всяко едно мнение, но само да отбележа фактите - Цар Симеон не е водил дълги войни за да простре България на 3 морета (водил е войни , но не дълги). Цар Иван Асен II пък е провел една единственна битка - тази при "клокотница". Така, че общо взето излазът на 3 морета не е резултат от някакви окупационни войни, а чисто и просто резултат от една много добра политка!

Позволявам си още едно леко отклонение :)
"Завладени" са земите на север от Балкана. Това е направено от кан Аспарух. И думата "завладени" е много силна - на практика това е бил супер размирен регион , арена на постоянни войни и набези. Водело се е територия на Византия, но самата тя никога не е успявала да го опази. След идването на нас - Българите земите на север от Балкана са станали сравнително спокоен регион!

Останалите Български територий, не са "завладявани" - тракия + южното черноморие ни е подарено с договор от император Юстиниян. Земите на днешна Македония пък са били притежание на братът на Аспарух - Кубер. Обединението на Аспарухова България с Куберова България прави кан Крум.
Всички останали "парчета" от пъзелът наречен България се присъединяват, не защото сме "поробвали" или "завладявали" определени области или народи. Получавали сме ги като военни трофеи, било то Византия, било от някоя друга страна, която си е позволила да ни нападне и е изгубила войната!

Така, че моля моля - Бълграски територий има, разбира се и други държави претендират за тях, но като изключим северна България - други "завладяни" територий нямаме.

и последно - дори това "завладяване" не е точно завладяване, защото дефакто местното население е предпочитало българсите данъци пред Византийските. Също така е харесвало повече свободното вероизповедание, предлагано от българите!

:) продължавам да чета :)

Територий е римски сенатор, роднина на Администраций, нали? - хахахахах да :) Извинявам се за правописните грешки :)


БРАВО. Голямо БРАВО. Продължавай в същия дух, пренебрегвай и не обръщай внимание на малки човечета (онези малки зелени човечета).
Поствай още интересни факти. Важно е да се разбере, че България никога не е водила агресивна и подчертано имперска политика. :bravo::bravo::bravo:

Sheltem
11-03-2009, 17:49
Тъй като прочетох темата до края държа да кажа и още нещо :)

Ако някой се чуди, кой е измислил демокрацията и коя държава през цялата история на човечеството е била демократична - това е нашата скромна България!

Още от основаването си в България има равенство между хората! Самият факт, че основателят кан Кубрат е бил християнин, а ужким официалната религия в Стара Велика България е култът към бог Тангра - говори достатъчно за това, че тук никога не е имало религиозна дискриминация! Единственият случай, когато е имало нещо подобно (казвам подобно, защото то не е дискриминация, а постигане на единство) е било при таткото на Симеон - цар Борис. Тогава той е наложил християнството с "огън и меч" . Разбира се последното е цитат. Всъщност какво прави Борис - той просто въвежда нова национална религия, по простата причина, че по-голямата част от населението я изповядва! Византийските хронисти по онова време го издигат в светец (защото е поискал да бъде подвластен на тях - религиозно) , съответно римските го изкарват изчадие адско (защото според тях е покръствал, по същия начин по който турците са помохамеданчвали). Всъщност ние никога няма да разберем истинските мотиви и действия на цар Борис, поради простата причина, че няма български исторически документи оцеляли от онази епоха (изгорени са от турците). Този, а и почти всички етапи от средновековната ни история се базират на византийските и римските хронисти, а те разбира се (особенно византийските) са имали полза да преиначават историята и да я обръщат в тяхно пропагандно оръжие...

Та на въпроса, за демокрацията - тук е бил прилаган този строй, стотици години преди да бъде "измислен" :)

Не случайно България през средновековието е била държава към която е имало неспирен поток от емигранти!

1.Законите са се правили за народа (не за управляващите го).
2.Данъците са били леки, и населението е имало възможност да трупа богатства (разбирай земя, добитък и др.) стига да е нямало война.
3.По време на война - всеки си знае мястото. На бойното поле не са отивали неопитни бойци. Там отиват само професионални войници - останалите са осигурявали храна, логистика, разузнаване и т.н.
4.Нямало е деление нито по религиозни, нито по етнически признак! Единственото деление е било, на искащи да помагат при война и неискащи. (под помагане се е разбирало не точно участие във войната, а описаните в горната точка участия).
5.Законите са били железни и са важали за всеки!

Днес разбира се картинката е различна, но като говорим за демокрация, не трябва да забравяме къде се е прилагала на практика :)

Разбира се не сме я измислили ние - нашенската демокрация е взаимствана от древните републики... Но ние сме я доразвили и усъвършенствали :)

ЕДИТ: Допълнение - ние сме една от малкото държави, в които царят (или канът) е повеждал войската лично и е влизал в най-свирепите сражения! Това потвърждава теорията ми, че по онова време царят (или канът) е служил на народа, а не както сега народът да служи на управляващите :)

fred
11-03-2009, 18:30
С това съм напълно съгласен, за организацията на държавата при прабългарите и демократичнтите и устои.Принципно и Търновската конституция е била демократична като цяло.
Периода на турското робство и по късно на съветското доста ни връщат във времето,като държавност и попарата на последното още дълго ще ни държи влага за съжаление.Човек трудно се отърсва от предрасъдъците си

fred
11-03-2009, 19:12
......А пропагандата в САЩ е била още по ужасна, но не ми се навлиза в този "бъркоч" наречен холивудска индустрия. И все пак в тоталитарните страни пропагандата е придружена и с други по кофти мерки, но тук се сещам за прословутия "Лов на вещици" в САЩ, когато доста народ се загубва, заради "комунистическа дейност". Сещам се и за затвора в Гуантамо, абе демокрация до откат.:bravo:

Тъй де, ама само Сталин е изтребил милиони и то само до 1939, не броим тези по време на войната и след нея, гражданската война преди това, ръководена от сифилистика Ленин и т.н(Та Гуантамо и Маккартизма са като приказки пред гоненията в Русия

mordohy
12-03-2009, 03:29
Чета и ми става тъжно!Темата беше:Един поглед върху историята ни и националния поразник!Изказахме много мнения,кои прави,кои криви,но се и подплътихме с някои факти.Темата се изроди на ниво селски мухабет.А той става такъв,когато се изтъкват примери и обстоятелства,които са си типично селски.Тоест достатъчно е твоя опонент да не е от твоето село и ти ще намериш причини да го обругаеш.Ти си католик,а той протестант,той земеделец,а ти скотовъд,ти си планинец,а той от полето,ти си мюсюлманин,а той евреин,ти си нормален,а той зоофил и така нататък.Опитахме се да дадем и един друг поглед на нещата,но не бяхме разбрани.Тук визирам и хората,които се изказаха против някои от моите виждания.Оплюха ги,понеже мислеха.Така не става.Ако искаме да вървим напред,трябва да се поучим от миналото и то да ни предпазва от грешки.Иначе ще бъркаме "девшурмето" с ападохна,комод и другите данъци,без,които не може никоя държава.В учебниците четяхме за тежкия данък десятък.Сега плашаме 20$ ДДС върху всичко и го приемаме за нормално.Плашаме убийствени акцизи върху стоки от горивата,до шампоаните и шоколадите за децата ни.
Всички сме съгласни,че деня на независимостта ни,трябва да е истинския ни Национален Празник.За това,за да не се пишат повече пиперливи глупости,предлагам нна Търтея,като модератор да заключи тая тема,като изчерпала значението си и неможеща да ни даде нищо ново.
Ако не го направи ,директно го заплашвам с репресии,когато се срещнеме,по моя начин.Описвал съм го в няколко теми.Господ и Дионисий да са му на помощ:drunk::drunk::drunk:

Susscrofa
12-03-2009, 09:11
Чета и ми става тъжно!Темата беше:Един поглед върху историята ни и националния поразник!Изказахме много мнения,кои прави,кои криви,но се и подплътихме с някои факти.Темата се изроди на ниво селски мухабет.А той става такъв,когато се изтъкват примери и обстоятелства,които са си типично селски.Тоест достатъчно е твоя опонент да не е от твоето село и ти ще намериш причини да го обругаеш.Ти си католик,а той протестант,той земеделец,а ти скотовъд,ти си планинец,а той от полето,ти си мюсюлманин,а той евреин,ти си нормален,а той зоофил и така нататък.Опитахме се да дадем и един друг поглед на нещата,но не бяхме разбрани.Тук визирам и хората,които се изказаха против някои от моите виждания.Оплюха ги,понеже мислеха.Така не става.Ако искаме да вървим напред,трябва да се поучим от миналото и то да ни предпазва от грешки.Иначе ще бъркаме "девшурмето" с ападохна,комод и другите данъци,без,които не може никоя държава.В учебниците четяхме за тежкия данък десятък.Сега плашаме 20$ ДДС върху всичко и го приемаме за нормално.Плашаме убийствени акцизи върху стоки от горивата,до шампоаните и шоколадите за децата ни.
Всички сме съгласни,че деня на независимостта ни,трябва да е истинския ни Национален Празник.За това,за да не се пишат повече пиперливи глупости,предлагам нна Търтея,като модератор да заключи тая тема,като изчерпала значението си и неможеща да ни даде нищо ново.
Ако не го направи ,директно го заплашвам с репресии,когато се срещнеме,по моя начин.Описвал съм го в няколко теми.Господ и Дионисий да са му на помощ:drunk::drunk::drunk:

Понякога, когато те чета оставам с усещането че пишеш от името на много хора. Не мога да се съглася, когато някой предлага определена тема да бъде "заключвана".........Защо? За да няма възможност различни хора да опровергаят написаното от някой друг. Недей така, това е твърде репресивен подход. Аз не мога да разбера що за кретенизъм е заключването на една тема.
Така може в една тема да останат само постове защитаващи една теза и в по късен етап хора четейки тази тема да добиват представа само за едната страна на нещата. Всеки има право на мнение, независимо от неговият интелект, произход, образование, етнос, религия и статут тук във форума. Наистина не мога да разбера защо така пламенно отричаш жестокостите в началния период на османското владичество. Кой нормален християнин с европейско съзнание, би приел подчертано варваското нашествие на османските пълчища по европейския континент. Защо искаш да ме убедиш, че "Кръвния данък" е бил нещо нормално и, че статута на българина по онова време е бил равностоен на статута на мюсюлманското население в империята. Как да ти повярвам след като държавата, която така пламенно браниш е заличила от лицето на земята, съзнателно близо 2 000 000 арменци, клани са като животни, има и снимки дори, съвремието на Турция е това, не става дума за вековете на нашето мачкане и асимилиране. Твърде много бариери има между нас и Турция и те ще стоят винаги, така както Полша никога няма да бъде приятелска страна на Германия или Германия на Израел, или Ирландия на Великобритания, или Япония на Китай и много други примери.
Да, нека правим търговия с тях, нека поддържаме взаимноизгодни контакти, но не ме карайте да ги обичам, не съм достатъчно милостив може би. А и както казваш ти, уча се от историята.

fred
12-03-2009, 09:20
Прав е колегата Мордохай, че това беше тема за по различния поглед върху това, което ни е натикано в главите.Никой не отрича 3 март или това, че сме се освободили от Турция е нещо лошо.
Но подчертаваме, че сме се освободили от Турция, с помоща на Русия, която всъщност е искала да ни пороби за себе си.За щастие и това не е успяло.Та може би наистина темата е за заключване, понеже се разви и накрая ще спорим дали кока колата е по добра от кефира