PDA

View Full Version : Масло - над максимума ...!!!

slav40
20-03-2009, 13:54
Сменявах маслото преди 3 седмици в сервиз и реших днеска да го проверя! Изваждам пръчката и се оказва ,че маслото е около 1.5 почти 2 сантиметра над максимума!
Мисля да го точа с маркуч от система утре сутрин ,че сега е горещо , проблем ли е да карам така и днес(градско) ...и има ли значение дали ще я ръчкам или да карам лекичко ...!?!?!?...
Колко грама(или литър) събира двигателя от минимума до максимума на пръчката!?

oem
20-03-2009, 14:00
Сменявах маслото преди 3 седмици в сервиз и реших днеска да го проверя! Изваждам пръчката и се оказва ,че маслото е около 1.5 почти 2 сантиметра над максимума!
Мисля да го точа с маркуч от система утре сутрин ,че сега е горещо , проблем ли е да карам така и днес(градско) ...и има ли значение дали ще я ръчкам или да карам лекичко ...!?!?!?...

4,4 литра събира. 2 см. над максимума е адски много. Това са 2 литра от горе. Сигурен ли си, че е така? Да не би да не си изчистил щеката?

slav40
20-03-2009, 14:02
Измерих нивото и се оказа 1.6 - 1.7мм след чертичката на максимума ...бърсах я 3 пъти ама нивото все си е толкова ...!

oem
20-03-2009, 14:03
Измерих нивото и се оказа 1.6мм след чертичката на максимума ...бърсах я 3 пъти ама нивото все си е толкова ...!

Ми източи малко. Иди на канал, развии пробката и източи 1 литър.

nikolaaaay
20-03-2009, 14:05
Много хора ще ти кажат, че няма проблем, но съм виждал на Мерцедес Е-класа на двг пише изрично, че карането с масло над максимума може да доведе до повреда в двг. Това на дизел, но няма знач. Едва ли са го написали просто така.
Ебаси некадърните сервизи има. Колко трудно се пълни масло докъдето трябва. 2 см. си е доста масло.

slav40
20-03-2009, 14:06
Тъй като досега не съм развивал пробка, за да не прецакам резбата.. ще точа/смуча с голяма спринцовка и маркуч от система през щеката! Ама проблем ли е ако я карам и днес така ... спокойничко ...!?
направо да си го събера в тубичка за доливане по-натам :) ... така са ми сложили - а досетете се кой е сервиза..... !? мани ми са ми и олепили целата кола с надписи като рекламен билборд съм й станал ...малко се ядосах като видях, какви своеволия си позволяват, но си премълчах ..... ама май май ще ги сменявм ,че взеха безотговорно да се отнасят към мен

oem
20-03-2009, 14:30
Няма нищо сложно да развиеш пробката. Все едно развиваш болт. После стягаш лекичко с два пръста. Не с цяла длан докато усетиш усилие върху пръстите. Да не скъсаш резбата ми е мисълта. И си готов.

И със спринцовка пак можеш ако нямаш канал. Нахлузваш тънка медицинска шлауфка и дърпаш.

Иначе ето какво е станало. Наливали са маслото докато стигне максимума и са спрели. И то после като се е стекло останалото от горе и е надхвърлило. За това трябва да се налее точно 4.4, защото веднага след наливането на щеката нивото е около 6-7 мм преди максимума.

VFTI
20-03-2009, 14:38
Александър Ауто?:calc:

fade
20-03-2009, 14:44

Измерих нивото и се оказа 1.6 - 1.7мм след чертичката на максимума ...бърсах я 3 пъти ама нивото все си е толкова ...!

Последно? см или мм... има голяма разлика! Ако е 1-2 мм не е фатално, и на моята бяха предозирали почити 3-4 мм карам я вече 10к км няма проблем. Да не би да има бензин в маслото? Мирише ли?

Тъй като досега не съм развивал пробка, за да не прецакам резбата..

Моята я прецакаха "майсторите" и я оляха отвън със силикон да не сълзи. Казаха, че трябвало да точа през щеката с помпа за напред. Само дето не ми е ясно как ще излезе шлама от дъното на картера с помпата но... :furious:
А аз отидох при тях защото се очаква, че са го правили много пъти... и за да не прецакам аз нещо!

Pepo
20-03-2009, 14:48
а досетете се кой е сервиза..... !? мани ми са ми и олепили целата кола с надписи
Т'ва в кой сервиз?

slav40
20-03-2009, 14:50
Александър Ауто?:calc:

Амин :)

slav40
20-03-2009, 14:53
Т'ва в кой сервиз?

Виж предния пост ..... образно казано олепили цялата кола .... 2 рекламни табели на номерата( направо са ми цигански) ... и семпъл надпис/лепенка от ляво на задната броня-над гърнето .....

п.п. 1.6- 1.7см е релното ... моя грешка не съм обърнал внимание, не мирише ...добре си е .......
А какъв сняг заваля ..аз нямам гараж ... дано до утре спре ,че ще стана на снежен човек .. :)

marian
20-03-2009, 14:55
Тъй като досега не съм развивал пробка, за да не прецакам резбата.. ще точа/смуча с голяма спринцовка и маркуч от система през щеката! Ама проблем ли е ако я карам и днес така ... спокойничко ...!?
направо да си го събера в тубичка за доливане по-натам :) ... така са ми сложили - а досетете се кой е сервиза..... !? мани ми са ми и олепили целата кола с надписи като рекламен билборд съм й станал ...малко се ядосах като видях, какви своеволия си позволяват, но си премълчах ..... ама май май ще ги сменявм ,че взеха безотговорно да се отнасят към менИ кои си е позволил да ти я прави на билборд:calc:

dimo
20-03-2009, 14:55
Когато маслото е повече то си търси от къде да излезе и избива в най слабата точка и много често си заминава семеринга на коляновия вал което е доста неприятно.

adv_petrov
20-03-2009, 14:57
значи на мен едни такива малоумници ми бяха затегнали адски много пропката на картера на ибизата, превъртя гайката, та неуспешно рязане, пилене и - направо друг капак на картера + гарнитура.
А по темата - браво че си го погледнал навреме, защото на мен различни хора са ми казвали че като е над максимума е опасно и може да избие през семерингите (ако не се лъжа беше така).
Поне не си изхвърляй маслото а си го запази че може да си долееш после (колата си гълта масълце, имай го предвид).
Пич къв сняг тука във Варна грее слънце и е няколк оградуса поне...

slav40
20-03-2009, 15:00
За 15 000км(20К) от максимума слиза на минимума без да доливам до следващата смяна.
Ще карам лекичко и утре ще сам чичо доктор! :prescription:
А семеринга на коляновия вал - нищо не ми говори :oops: да не бяха едни кръгли метални "нещица" за уплътнение !?

slav40
20-03-2009, 15:04
И кои си е позволил да ти я прави на билборд:calc:

VFTI-позна !

lubo_red
20-03-2009, 15:29
ти не гледа ли колко масло ти слагат
между другото моята събира 4литра точно на средата на щеката-ако сипя 4.4литра както пише съм над максимума
проверявам си маслото поне 2 пъти в седмицата по навик

oem
20-03-2009, 15:51
ти не гледа ли колко масло ти слагат
между другото моята събира 4литра точно на средата на щеката-ако сипя 4.4литра както пише съм над максимума
проверявам си маслото поне 2 пъти в седмицата по навик

Ми не го оставяш да се изтече до края. Аз като развия пробката и я оставям половин час да си капе. Пия кафе, пуша цигара през това време. М/у другото в масления филтър също остава не малко масло. Ако не си го сменил него, то там са ти 200 гр. поне и по тръбите също остава. Трябва да се изчака и те да се оттекат след като развиеш филтъра...

slav40
20-03-2009, 15:56
тъй като бързах...смениха ми маслото набързо(сам съм си виновен) и ми казаха ,че събира 5 литра двигателя ..... и нали си взех от металните кутии 3бр. по 2 литра масло ,за да имам и евентуално за доливане, тоя дето е сипвал е сипал на око и като гледам май е сипал около 5.5 литра ,че в кутията няма много останало ..... :calc:

oem
20-03-2009, 16:00
тъй като бързах...смениха ми маслото набързо(сам съм си виновен) и ми казаха ,че събира 5 литра двигателя ..... и нали си взех от металните кутии 3бр. по 2 литра масло ,за да имам и евентуално за доливане, тоя дето е сипвал е сипал на око и като гледам май е сипал около 5.5 литра ,че в кутията няма много останало ..... :calc:

Тц, тц, тц... източвай го. И м/у другото много масло ти харчи. Аз калкото налея на моята толкова източвам. Може би 100 - 200 грама ми гори на 10 000 км.

fade
20-03-2009, 16:10
Когато маслото е повече то си търси от къде да излезе и избива в най слабата точка и много често си заминава семеринга на коляновия вал което е доста неприятно.

Колега не мога да се съглася с вас това е типичен автомонтьорски фолклор!
Мисля, че се получава точно обратното налягането спада! При въртенето на коляновия вал маслото силно се арерира от вкараните в него картерни газове. Мехурчетата газ в него са топло-изолатор и на всичко отгоре са свиваеми. Това може да доведе до прегряване на маслото и допълнително спадане на налягането в следствие на намалелия вискозитет... от тук нататък предполагам се досещате какво следва! :(
Всъщност, увеличение на налягането на картерните газове може да се получи ако по някаква причина е запушена картерната вентилация, ама ...
Няма да продължавам, че май оспамихме темата на колегата!

slav40
20-03-2009, 16:10
има ли значение за харченето от стари свещи, че са почти на 100к.
а то и двигателя е малко "мазен"от масло,но под колата никога не е имало капки от теч ...
п.п. нямам кора под двигателя

oem
20-03-2009, 16:19
има ли значение за харченето от стари свещи, че са почти на 100к.
а то и двигателя е малко "мазен"от масло,но под колата никога не е имало капки от теч ...
п.п. нямам кора под двигателя

Не, аз до преди 3 месеца карах с оригиналните и NGK.

lubo_red
20-03-2009, 16:19
Ми не го оставяш да се изтече до края. Аз като развия пробката и я оставям половин час да си капе. Пия кафе, пуша цигара през това време. М/у другото в масления филтър също остава не малко масло. Ако не си го сменил него, то там са ти 200 гр. поне и по тръбите също остава. Трябва да се изчака и те да се оттекат след като развиеш филтъра...
значи след като отвиха пробката в масларната свалиха стария филтър и след около 10 мин. слажиха новия и наляха точно 4литра
запалих да напълни филтъра,загасих изчакахме 2 мин и беше на средата
от тогава до сега поне 10 пъти съм го гледал на студен двигател и пак е на средата
момчето оште когато го сипа ми каза че е 4л и аз започнах да споря с него че събира4.4
той каза че и на другие 156 на които е слагал му побирало 4 литра
на миналата смяна бяха сипали4.2 литра и нивото беше около 3мм под максимума

tipo1960
20-03-2009, 17:06
Ми не го оставяш да се изтече до края. Аз като развия пробката и я оставям половин час да си капе. Пия кафе, пуша цигара през това време. М/у другото в масления филтър също остава не малко масло. Ако не си го сменил него, то там са ти 200 гр. поне и по тръбите също остава. Трябва да се изчака и те да се оттекат след като развиеш филтъра...След цялото чакане като теб,въртя и на стартер без да пали 2-3 пъти,само слагам щит да не пръска от гнездото на филтъра,излизат още 200-300 мл..

oem
20-03-2009, 17:07
След цялото чакане като теб,въртя и на стартер без да пали 2-3 пъти,само слагам щит да не пръска от гнездото на филтъра,излизат още 200-300 мл..

Ти пък... :big_whoops:

Lamarin
20-03-2009, 17:24

Спри колата на водоравно място и премери пак.

slav40
20-03-2009, 17:27
Спри колата на водоравно място и премери пак.

Да не би да си ме видял на някой байр да проверявам маслото! :offtopic:

Lamarin
20-03-2009, 17:31
Не виждал съм как щеката на 146 ца показва 1 см над максимума при много лек "баир".

didod
20-03-2009, 17:35
Да не би да си ме видял на някой байр да проверявам маслото! :offtopic:

Не се сърди на колегата. Абсолютно е прав. Поне не ти струва усилия никакви. 8-)

slav40
20-03-2009, 17:35
Не виждал съм как щеката на 146 ца показва 1 см над максимума при много лек "баир".

Е кой се сърди :) Всяка идея е в + Така ли е била застнала :popesmiley:
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_445710.jpg

mirchozo
20-03-2009, 19:24
Колега как не ти се източвало сега че било горещо маслото,
ти на загрят мотор ли мериш,то така винаги ще те лъже.Трябва малко време да се оцеди маслото.Най-добре сутрин да се прави тази процедура на студен двигател,така няма лъжа няма измама.
Иначе масларите имат едни уреди дето и през дупката на щеката могат да ти източат маслото.И то вероятно така е станало при теб, щото тъпаците ги мързи да се изцапат малко и хоп,ама то винаги остава и после наливаме и новото и ...

svetlastf
20-03-2009, 22:47
Като завъртиш на конткт и шъ изкара още 200 гр масло.

slav40
21-03-2009, 10:36
Маслото го проверих след като бях оставил колата 1 час да си почива ....... на равно .........
писах,че ще използвам система(такава за Болниците) и като е горещо маслото,съответно железариите по двигателя, от де дазнам дали няма нещо да се залепи тая система по канала и КО праим после !?!?!?!? трябва да се мисли за нежеланите последствия,колко и малко ворятни да са :).
Сега като гледам как е заровена колата в снега :big_whoops: .... ама трябва да пътувам ....

lord_chuldarkar
21-03-2009, 18:42
Маслото го проверих след като бях оставил колата 1 час да си почива ....... на равно .........
писах,че ще използвам система(такава за Болниците) и като е горещо маслото,съответно железариите по двигателя, от де дазнам дали няма нещо да се залепи тая система по канала и КО праим после !?!?!?!? трябва да се мисли за нежеланите последствия,колко и малко ворятни да са :).
Сега като гледам как е заровена колата в снега :big_whoops: .... ама трябва да пътувам ....

Аз карах моята с 5л масло към 5-6к км, после скъса ремък (ама това няма нищо общо с маслото)

Един тип стар москвич майстор разправя че мохера и един кадет трябвало да се карат с 1 пръст над максимума.

Мисълта ми е че нищо фатално няма да стане, но е хубаво да си е между минимума и максимума.

JACCOMO
22-03-2009, 10:57
На моята като и сменям маслото винаги показва над максимума и всеки път си и сипвам масло точно по каталог.Не бих и източил 1л. както предложиха някои от колегите само защото пръчката показва нещо си ! 1л. не е малко масло и може да ти донесе доста главаболия от една такава безумна за мен манипулация!

slav40
29-03-2009, 19:13
На моята като и сменям маслото винаги показва над максимума и всеки път си и сипвам масло точно по каталог.Не бих и източил 1л. както предложиха някои от колегите само защото пръчката показва нещо си ! 1л. не е малко масло и може да ти донесе доста главаболия от една такава безумна за мен манипулация!

На колата съм и направил почти 100К с масло между 2-те чертички ..... над максимума може и да няма проблем за двигателя ,а може и да има ..... :drive:

zimin
29-03-2009, 20:09
абе отиди си източи масълцето да ти е спокойно за да са написали максимум на тая щека,трябва да има причина,сигурно са оставили "фъндък",но не рискувай.
най-добре я спри на равно вечерта и сутринта я погледни дасе изкапе хубаво :) на мойта не съм й гледал маслото от 4-5 месеца добре ще е да му хвърля едно око :Tease:

plamen76
29-03-2009, 20:30
Незнам какви са тези аномалии при вас в показанията на щеките.При мен колкото си пише толкова слагам(5л)нивото си идва точно на половината м/у мин/макс.При едно приятелче с 2.0TS е същата работа.Друго интересно което четох във форума е че било нормално турбо дизела да дава разход на масло за 10000х км. това не се оказа вярно при мен вече 3 смени от както съм я купил нама загуби.:drive::drive::drive:

krasy k
29-03-2009, 20:41
Някой беше казал че източването на маслото /и то 1л. / било безумно манипулация.Кое е безумното едва ли някой е разбрал.Начини за източване наличното в /+/ масло има много.

А ти се замисли като колегата от следващия пост :

..... над максимума може и да няма проблем за двигателя ,а може и да има ..... :drive:

Е какво да й стане -ще избие някоя семерина и .....
Голяма работа,едно ремонтче на цената на няколко десетки литра масло.

Вземи си реши проблема ,че ще си скъсаш нервите и джоба.