View Full Version : Значението на думата "провинция"
Може ли да си нахвърляте мислите, че ми е интересно за вас какво означава това "провинция" Как го тълкувате ми е интересно?
Това си и мислех, че ще прочета.
"Провинция e дума с латински произход, означаваща територията на дадена страна, намираща се извън големите градове"
arieca155
29-04-2009, 15:46
"Провинция e дума с латински произход, означаваща територията на дадена страна, намираща се извън големите градове. Понятието възниква в древната Римска империя, където под провинция са се разбирали обширни територии (които отговарят приблизително на съвременни държави) на държавата, управлявани от местни управители и притежаващи главни градове (в съвременния смисъл за римските административни единици по-подходящо е понятието колония или щат ).
С думата провинция в съвременния български език се означават и федералните единици (Länder) на Германия и провинциите на Канада, Китай, както и административните единици на държави с романско културно наследство. За останалите държави за назоваване на подобни структури се употребяват местните понятия - съюзни републики (Русия, Чехословакия, Югославия), щати (САЩ) и др. Провинциите обикновено имат органи на самоуправление - парламент, правителство, собствени полицейски сили, могат да формират собствена данъчна, имиграционна и образователна политика, както и да участват чрез свои териториални представители (обикновено сенатори) във висшите органи на властта на федерацията."
мен ми е интересно от тук нататък какво ще се напише по въпроса.:gruebel:
Ърнест Хемингуей е казал: "Всичко,което не е около морето е провинция" .........
Провинция е всичко извън големите градове както казахте, но в нашия случай всичко извън столицата. и преди да ме нападнете ще се обоснова - София се е превърнал в държавен, икономически, социалнен, културен и демографски център на България. Това е в следствие на непонятните за мен желания на 80% от младите хора в тази страна да идват и да не си тръгват от тук. по този начин разликата между София и следващите й по големина градове като Пловдив и Варна е драстична в отношение на урбанизация и манталитет. аз лично не мога да си представя защо някой ще иска да идва да живее тук при все че семействотъо и приятелите ти са на друго място, тук е мръсно, задръстено, грозно и пренаселено. Според мен с тази неконтролируема популация към столицата се обезкървява страната ни и се пречи на икономиката, защото не може да развиваш бизнес на друго място, потради простата причина че няма кой да ти работи защото всички са в софия....та така...аз лично мисля че София е най-гадния град в България и не става за живеене грам. Според мен Велико Търново е най-хубавия град.
Ърнест Хемингуей е казал: "Всичко,което не е около морето е провинция" .........Просто е обичал мн.морето
Всичко извън София
Типичното изказване на човек "СОФИЯНЕЦ"...Само да те информирам : при освобождението София е била 30 хилядно градче населено с турци, евреи и цигани.Всички които живеят сега постоянно в София са дошли от околните градчета.Ако не вярваш питай чичо google.
Незнам каква е тая война София-Провинция......културата и възпитанието ти не зависят от това къде живееш.....
Мене ако питате, в България всичко е провинция.
Mind_Control
29-04-2009, 16:56
Типичното изказване на човек "СОФИЯНЕЦ"...Само да те информирам : при освобождението София е била 30 хилядно градче населено с турци, евреи и цигани.Всички които живеят сега постоянно в София са дошли от околните градчета.Ако не вярваш питай чичо google.
Незнам каква е тая война София-Провинция......културата и възпитанието ти не зависят от това къде живееш.....
То преди освобождението и Пловдив не е бил многохиляден град... Ама дай да не си говориме за по-миналия век, защото нещата, мисля, от тогава бая са мръднали :)
С думата провинция в България специално, се дефинира всичко, което е извън пределите на столицата. А това какво са имали предвид древните като са го казали не е толкова важно. Както и джип е марка високопроходими автомобили, но в бг джип значи само едно и всички знаем какво е :) С една дума- значението на думите 1-во че се променя и 2-ро че не е еднакво за всяко място по земята.
А война няма.. Тя е само в главата на хората, които не са от София. Ти да си видяла в София, като минеш по центъра да те гледат лошо местните дупета? Докато ако минеш със софийска кола в някой по малък град те гледат, като изкопаемо.
Провинцията е хубаво нещо.
Има вкусни плодове и зеленчуци, мирише само на естествени аромати.
Млякото е истинско.
Има къщи. Покривите са с керемиди.
Пред вас можеш да си паркираш 3 до 4 коли.
Можеш да караш с отворен прозорец даже.
Няма кал. Като ходиш на дискотека можеш да се прибереш пеша.
Като се прибереш от работа пък можеш да излезеш я на улицата , я да видиш какво прави съседа през оградата.
Децата се събират и играят навън.
Ей тва е провинцията за мен.
Много хубави неща и едно лошо...
ТОГАВА НЕКА НЯКОИ СЕ ОПИТА ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ ДА ДОИДАТ ВЪВ СОФИЯ:ban:
life style
29-04-2009, 17:18
по принцип знам че всичко извън варна е провинция, като наи голямата е софия ! все пак 50% от хората са от селата, както и вие си го признавате, така че софия е голямото село ! не искам да засягам никои, тва си е истината !
ТОГАВА НЕКА НЯКОИ СЕ ОПИТА ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ ДА ДОИДАТ ВЪВ СОФИЯ:ban:
:big_money:
по принцип знам че всичко извън варна е провинция, като наи голямата е софия ! все пак 50% от хората са от селата, както и вие си го признавате, така че софия е голямото село ! не искам да засягам никои, тва си е истината !
ДА МНОГО СИ ПРАВ ,НО ПРЕДИ 15ГОДИНИ НЕ БЕШЕ ТАКА
ФЕРАРИСТ
29-04-2009, 17:24
Като се прибереш от работа пък можеш да излезеш я на улицата , я да видиш какво прави съседа през оградата.
:clap::clap::clap::clap:
Първо не всички - второ тия дето идват, голяма част от тях не са особенно въодушевени от друго освен от възможноста да изкарат повече пари там, и трето по някаква незнайна причина тия дето не се натискат особенно да одат в СФ, щото са си поне от 10-20 год там, като доде събота и неделя, или 3-4-5 дневен празнит и праят опашки по Хемус и Тракия.....
Мене па лично ми е интересно що провинция носи отрицателен заряд?
Мене па лично ми е интересно що провинция носи отрицателен заряд?Ми щото станаха по Софиянци от Софиянците
Ми щото станаха по Софиянци от Софиянците
Демек? Сиреч? Тоест?
Мене па лично ми е интересно що провинция носи отрицателен заряд?
Защото като си от село 'задължително' си глупав, говориш на селски, гледаш кеч, къпеш се в само в неделя, пазаруваш турски дънки от битака, гледаш прасета и не си събуваш обувките като влизаш в стаята.
За това.
Незнам защо е пусната тази тема, сега ще се изпишат дест страници празни приказки.
Незнам защо някои си мисли, че провинция е мръсна дума и какво ако значи всичко извън Столицата. Това незначи, че другите градове и хората в тях са маловажни.
galinves71
29-04-2009, 17:35
Провинцията е хубаво нещо.
Има вкусни плодове и зеленчуци, мирише само на естествени аромати.
Млякото е истинско.
Има къщи. Покривите са с керемиди.
няколко допълнения към твоя пост.можеш спокойно сутринта да пръднеш в тоалетната без притеснетия от комшийски забележки.също така да си начукаш яко пържолките пак без притеснения от по-горе споменатите,също да се накрещиш на непослушните деца и на жената дет пак те е разорила.колата е предобивка-лукс а не необходимост и с всяко качване в нея и се кефиш кат в/у жена.абе гот сие .според мен има 1 недостатък,в големите градове има големи и много магазини и конкуренцията е жестока а в малките градчета и села ги дерат яко с цените.
Демек? Сиреч? Тоест?Темата е безмислена и само ще породи ненужни коментари.
galinves71
29-04-2009, 17:37
защото в последно време има бум от строителство и съответно работа.
galinves71
29-04-2009, 17:44
Защото като си от село 'задължително' си глупав, говориш на селски, гледаш кеч, къпеш се в само в неделя, пазаруваш турски дънки от битака, гледаш прасета и не си събуваш обувките като влизаш в стаята.
За това.
не няма глупави селяни или провинциалисти,има война на интереси.а до говоренето на селски.....ам няма да споменавам градове говорещи на ПО-селски за благоприличие.кеча си е за гледане,а къпането в неделя е задължително а в другите дни ей тъй от кеф.турски дънки от битака,кой битак в илиенци или?а до прасетата,ами и те са хора и някой трябва да ги гледа.аааа,обувките не ги сабуват по филмите а те са предимно за?в село ходят боси и за това са по-здрави щот имат допир до земята.ам дайте да се разберем,уж селения апък вече стана хит в тузарските къщи да има полянка с каручка и кладенче,а що не и стари грънци,кратунки ,асмички,еййй гот си е бре на село.
life style
29-04-2009, 17:46
За това.
хаха, има толкова умни селяни че по умни и от теб,тва че живееш на село или си роден там не зачи че си тъп ! и за да пазаруваш турски дънки не значи че трябва да си селянин, не всеки може да си позволи дънки от 100лв и на горе, както не вярвам и твоите дънки да са по 100лв ама тва е друга тема, пък ти ми даи 100 прасета да гледам пък нека съм селянин, като ти саборя къщата после и построя кооперация на неино място има де се чудиш тоя селянин от де има кинти :) не искам да те обиждам по никакъф начин обаче за повечето неща , просто не си праффф !!
Пуснах я да видя колко невежи ще кажат, че всичко извън столицата е провинция. Защото по тая логика примерно Ню Йорк или Лос Анджелис също трябва да са провинции след като не са столици на САЩ и много много други градове.
Що е то провинция ли ?
Ами там където софиянци се прибират по родните си места - на село демек .
А иначе се тълкува ,че провинция е всичко извън големия град - мм някой май беше споменал ,че е още от Римско време .
Ето например Варна е била Римска провинция , Пловдив също - София я е нямало на картата дори ;)
И много се дразня когато някой който преди 5-10-15 години е тръгнал да си търси късмета в София и стане по-голям столичанин от кореняк софиянци - които не са чак толкова много , същото явление се наблюдава и в другите големи градове .
galinves71
29-04-2009, 17:49
Пуснах я да видя колко невежи ще кажат, че всичко извън столицата е провинция. Защото по тая логика примерно Ню Йорк или Лос Анджелис също трябва да са провинции след като не са столици на САЩ и много много други градове.
не може и дума за сравнение да става със сащ.в бг думата провинция по-скоро се използва като средство за малоуважение към някого или нещо от колкото да се споменава когато и кадето трябва.
не няма глупави селяни или провинциалисти,има война на интереси.а до говоренето на селски.....ам няма да споменавам градове говорещи на ПО-селски за благоприличие.кеча си е за гледане,а къпането в неделя е задължително а в другите дни ей тъй от кеф.турски дънки от битака,кой битак в илиенци или?а до прасетата,ами и те са хора и някой трябва да ги гледа.аааа,обувките не ги сабуват по филмите а те са предимно за?в село ходят боси и за това са по-здрави щот имат допир до земята.ам дайте да се разберем,уж селения апък вече стана хит в тузарските къщи да има полянка с каручка и кладенче,а що не и стари грънци,кратунки ,асмички,еййй гот си е бре на село.
хаха, има толкова умни селяни че по умни и от теб,тва че живееш на село или си роден там не зачи че си тъп ! и за да пазаруваш турски дънки не значи че трябва да си селянин, не всеки може да си позволи дънки от 100лв и на горе, както не вярвам и твоите дънки да са по 100лв ама тва е друга тема, пък ти ми даи 100 прасета да гледам пък нека съм селянин, като ти саборя къщата после и построя кооперация на неино място има де се чудиш тоя селянин от де има кинти :) не искам да те обиждам по никакъф начин обаче за повечето неща , просто не си праффф !!
Хора, моля Ви се прочетете ми поста по-внимателно.
И най вече, търсете кавички ;). Май не усетихте иронията ;)
Не се обиждам , спокойно.
не може и дума за сравнение да става със сащ.в бг думата провинция по-скоро се използва като средство за малоуважение към някого или нещо от колкото да се споменава когато и кадето трябва.
Еми точно - 3/4 от софиянци се омаловажат сами себе си като я използват за родните си места .
Ако не е така аз ще си сменя името .
Казвам го като човек който има къща на центъра на София и си живее във Варна (че то във шопия живот ли е ? ). Просто София не е това което беше и са прави кореняците като искат да се върне гражданството .
Vlado_PK
29-04-2009, 17:55
Аз лично не се убиждам на думата провинция!За мен такова понятие Софиянец вече няма! Софиянци са останали толкова че се броят на пръсти!Това че на колата ти пише С/СА или че в личната ти карта пише София за мен не те прави Софиянец!Нямам за цел да убидя никого просто такова ми е мнението!
Провинция трябва да се разбира територията извън по-големите градове,но много хора го използват дори като обида:shocking:
Виждам, че хората, които живят извън София се обиждат от тази дума.
Ми навсякъде извън София, "софиянец" е обидно.
Сега остава да пуснем тема:
Значението на думата "софиянец"
Сипете си по една студена бира и пийте до безсъзнание :cheers:
.........Ти да си видяла в София, като минеш по центъра да те гледат лошо местните дупета? Докато ако минеш със софийска кола в някой по малък град те гледат, като изкопаемо.
Хаха айде не на мен тия живяла съм 2 год в Сф и съм ходела на работа от Люлин до Мадрид всеки ден с моята кола който номер започва със СА и никой нищо.А на 2 или 3 пъти ми се наложи да ида с колата на моята приятелка с рег.номер ЕН и щяха да ме изядат с парцалите.А си карам както съм си карала и друг път.Имам и други случай.....И знам че като идеш някъде и като ти искат лич.карта и видят,че не си от Сф имат отношение към теб все едно си от луната.......
Според мен провинциализмът се корени другаде, а именно в съзнанието на един човек и в неговия светоглед, а не в отразеното в документ постоянно жителство. То е в ограничеността да виждаш по-далеч от носа си и да се смяташ за нещо особено, само защото си решил навреме да смениш местожителството.
Напротив не се обиждам (поне аз ) напуснах София отдавна и съм доволен от това и не мисля да се връщам .
Смешно ми е определението „провинция” и защото на Запад (закъдето сме тръгнали) хората живеят там, където считат, че за момента имат най-добри шансове и определено не смятат, че най-голямо предимство е да си в столичния град. Човек не може да избере, къде да се роди, но може да решава, къде да живее и работи. А на тези „кореняци софиянци”, на които всички останали им пречат, ще кажа само „На крива ракета и космосът й е крив.” В крайна сметка всички живеем в България!
Напротив не се обиждам (поне аз ) напуснах София отдавна и съм доволен от това и не мисля да се връщам .
И аз бих направил така но нямам каде да отида ,а и тук си живея във къща със керемиди и паркирам повече от4 коли но това е друга тема:heavy_cry:
Смешно ми е определението „провинция” и защото на Запад (закъдето сме тръгнали) хората живеят там, където считат, че за момента имат най-добри шансове и определено не смятат, че най-голямо предимство е да си в столичния град. Човек не може да избере, къде да се роди, но може да решава, къде да живее и работи. А на тези „кореняци софиянци”, на които всички останали им пречат, ще кажа само „На крива ракета и космосът й е крив.” В крайна сметка всички живеем в България!
А ти каде живешш сега?
А ти каде живешш сега?
Ще ти отговоря,но има ли връзка с темата.
Живея в гр.Плевен
vikoalfa
29-04-2009, 21:23
Направо се чудя как още спазвате добър тон в темата.Ето аз съм кореняк софиянец и ми е доста обидно,когато почнете да хулите София избивайки комплекси.София я нямало на картата преди години,то и България я нямало на картата преди години.Искам жителство ДА,омръзна ми да се боря с гелосани и амбицирани селянчета,дошли да покажат на софиянчетата какво могат,а са кухи като лейки.Столицата си стана държава в държавата,а хората който идват са станали истински гастербайтери.Живеят под наем по няколко човека в апартамент,блъскат като луди за по-малко пари и тн.Ама като се върнат в родните си места хулят и псуват София.
Света се превръща в едно голямо село.Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против хората дошли да живеят и работят в София,просто сегашната икономика ги кара да идват тук и са добре дошли,стига да се съобразяват и да не правят Селски Номера.Сами знаете какви са те.Всеки мисли,че идвайки в столицата е велик,а другите са боклуци,само че тия боклуци ще живеят поне 10г повече от него.УВажавам всеки независимо от къде е Варна,Русе,Пловдив,Бургас и др. всеки град е хубав,но нека се уважаваме,а не да се храниме.
Не искам София да е столица,не искам не софийски куки да ми цепят задните части,не искам да ме сочат с пръст,че съм от големия град,не искам да ми викат,че живея в най-умрелия град,не искам да живея никъде другаде.Искам само едно- да не се избиват комплекси с родното ми място,макар че освен София е и България.Убеден съм,че такова разделение го има само при нас в България.
бтв-не визирам никого,ако някой се открие в текста си е негов проблем.
Ооо отплеснах се,по въпроса какво е провинция-всички населени места,който не са областни центрове.
Направо се чудя как още спазвате добър тон в темата.Ето аз съм кореняк софиянец и ми е доста обидно,когато почнете да хулите София избивайки комплекси.София я нямало на картата преди години,то и България я нямало на картата преди години.Искам жителство ДА,омръзна ми да се боря с гелосани и амбицирани селянчета,дошли да покажат на софиянчетата какво могат,а са кухи като лейки.Столицата си стана държава в държавата,а хората който идват са станали истински гастербайтери.Живеят под наем по няколко човека в апартамент,блъскат като луди за по-малко пари и тн.Ама като се върнат в родните си места хулят и псуват София.
Света се превръща в едно голямо село.Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против хората дошли да живеят и работят в София,просто сегашната икономика ги кара да идват тук и са добре дошли,стига да се съобразяват и да не правят Селски Номера.Сами знаете какви са те.Всеки мисли,че идвайки в столицата е велик,а другите са боклуци,само че тия боклуци ще живеят поне 10г повече от него.УВажавам всеки независимо от къде е Варна,Русе,Пловдив,Бургас и др. всеки град е хубав,но нека се уважаваме,а не да се храниме.
Не искам София да е столица,не искам не софийски куки да ми цепят задните части,не искам да ме сочат с пръст,че съм от големия град,не искам да ми викат,че живея в най-умрелия град,не искам да живея никъде другаде.Искам само едно- да не се избиват комплекси с родното ми място,макар че освен София е и България.Убеден съм,че такова разделение го има само при нас в България.
бтв-не визирам никого,ако някой се открие в текста си е негов проблем.
Ооо отплеснах се,по въпроса какво е провинция-всички населени места,който не са областни центрове.Само така
galinves71
29-04-2009, 21:36
стига колеги,човека попита за буквален превод на думата а ние пак типично по български реягирахме.всички знаем че деленията в бг са в 2 категории,1ната на областни градове и прекрипени за тях населени места и другата е,софия град-софия окръг и всички останали демек провинция.ай стига че ще ни щракнат.
BillyBoy`
29-04-2009, 21:39
хахаха
САМО ДА ВИ КАЖА 4Е ПО ГОЛЯМА ПРОВИНЦИЯ ОТ ГОЛЯМОТО СЕЛО СОФИЯ НЕМААА ЗАПОМНЕТЕ ГО!
galinves71
29-04-2009, 21:55
ай почна се.:no_no_no::no_no_no::no_no_no:
dudeslav
29-04-2009, 21:57
омръзна ми да се боря с гелосани и амбицирани селянчета,дошли да покажат на софиянчетата какво могат,а са кухи като лейки.
Мой човек пристъпи насам да видиш едно гелосано селянче от ВЕЛИКО ТЪРНОВО да видим кой кух и кой не.А? Че нещо май си....... :screwy:
BillyBoy`
29-04-2009, 21:57
САМО ДА ВИ КАЖА 4Е ПО ГОЛЯМА ПРОВИНЦИЯ ОТ ГОЛЯМОТО СЕЛО СОФИЯ НЕМААА ЗАПОМНЕТЕ ГО!верно е баце само че някои се опитват да се правят на по големи дяволи от дявола образно казано :)
galinves71
29-04-2009, 21:59
Мой човек пристъпи насам да видиш едно гелосано селянче от ВЕЛИКО ТЪРНОВО да видим кой кух и кой не.А? Че нещо май си....... :screwy:
ами след като в.търново е смятан за центъра на просветата тях в каква категория териториялна 1ца ще ги сложат?
Да защото се напълни със провинцални СТОЛИЧАНИ ,моля някои да закючи тази тема:respect:
ами след като в.търново е смятан за центъра на просветата тях в каква категория териториялна 1ца ще ги сложат?
Ако питаме столичани и тя е провинция...хаххаха
Не знам дали знаете историята как София е станала столица .. - Когато се гласувала Търновската конституция и се решавало къде ще бъде столицата, Велико Търново водило с един глас.. но предната вече един от гласовете за Старопрестолния град, като един истински представител на българите го ударил на страхотен гуляй.. та на другия ден полужив по време на гласуването дигнал ръка за София, мислейки че гласува за Велико Търново.
Чичо ГугЪл знае всичко......
Викам се наиграхте вече ?