PDA

View Full Version : Въпрос за вакумен клапан REG

PEPI-2ALFA
27-07-2009, 19:35
Здравейте. Въпроса ми е основно към Робигас и Янис, но ако някой друг има нещо съществено да казва, може :) Системата ми е REG (Роби ми е пращал мембрани за изпарителя), има 1 вакумен клапан, който получава вакум от всмукателния колектор и го предава на електрически клапан, който от своя страна пуска газа в двигателя. От доста време мембраната на клапана ми е пробита. До скоро беше залепена със силикон, но при последното отваряне ... цялата е на дупки. Преди време бях питал моя газаджия за клапана, но не ми даде точен отговор какво е и що. Само ми каза, че е труден за намиране и... така си остана. Преди 3-4 дни като минавах покрай газаджията за друга работа, пак му го показах и каза, че системата е стара, няма да може да го намери и ще го махаме. Интересното е, че докато го "оправях" (пак с лепило е тънко найлонче) системата си работеше и с изключен клапан.
Та може ли някой да ми обясни не на профи. език каква работа върши тоя клапан и може ли да се махне. Може ли да се намери нов или някакъв подобен заместител. По думите на майстора електрическия клапан ще получава вакум директно от всмукателния колектор.
П.П. Качвам снимки на клапана (кръглия пластмасов) и другите елеманте от системата.

mordohy
27-07-2009, 21:49
Колега,понеже корифеите не се обаждат(и тях ги е хванала жегата),Ще се опитам да ти отговоря.Тоя клапан,ако не ме лъжат очите е на маркуча,който вкарва газта в колектора.Ако е така,то тоя клапан е за да спира газта,когато изгасне двигателя.Действително системата е много стара и бих ти препоръчал да смениш изпарителя и системата.Моята си я оптимизирах сам,но с любезното съдействие и ръмжене на Роби стана още по-добра.

PEPI-2ALFA
28-07-2009, 09:39
...Тоя клапан,ако не ме лъжат очите е на маркуча,който вкарва газта в колектора.Ако е така,то тоя клапан е за да спира газта,когато изгасне двигателя.
...Действително системата е много стара и бих ти препоръчал да смениш изпарителя и системата...

За смяна на системата... не знам, може и до там да се стигне. А, за клапана - на маркуча за газта е електрическия клапан. Другия (проблемния) подава на ел.клапан сигнал (вакуум). Мисля че е свързано нещо с празния ход, но ...само си мисля. В него влиза едно маркучле и излиза едно - "вакуум" и "екон". Интересното е, че като го разкача си работи.

robygas
28-07-2009, 10:33
Къде искаш да ти го пратя +резервна мембрана? Подарявам ти го . Само транспорт.

PEPI-2ALFA
28-07-2009, 11:50
Къде искаш да ти го пратя +резервна мембрана? Подарявам ти го . Само транспорт.

Ей, цар си бе Роби. :big_bow_down:
Можеш да го изпратиш до:
Сандански, ул. "Мара Бунева" 12А
Петър Тилев 0887954896 или до офис.
П.П. Ако не те затруднява прати ми го чрез :
http://www.short-cut.eu/contact.html
Просто с брат ми сме техните хора в Сандански.:yes:
На сайта има телефони - 070010171 и 0885 069977 , звънкаш им и идват.
П.П. А, иначе каква точно му е ролята на самия клапан?

robygas
28-07-2009, 12:27
Забравил съм ,щото наистина е доста старо като концепция. Доколкото си спомням беше нещо като ламбда контрол, с цел икономия на гориво. Управлява се от вакуума в смукателните колектори. Колкото е по голям/Сиреч, колата е в по високи обороти/ толкова повече гориво/газ/ отива да захрани двигателя. И респективно, когато е на празен ход се ограничава подаването. Ако всичко работи е добре да си остане. За куриерите ще видя , че в момента имам работа.

PEPI-2ALFA
28-07-2009, 19:32
Благодаря за обяснението, а за изпращането -когато можеш.

robygas
30-07-2009, 13:40
Пратено! Утре ще е при теб. И не съм Цар, просто съм "стара къща".

VFTI
30-07-2009, 15:50
Не си цар...Направо си принц бате Роби:tongue2: Пък и скромен:tongue2:

Многоо много мнооо благодаря за настройките на моята алфичка:yes: Ще ти пиша след някой друг км. как е :wow:

kolev
30-07-2009, 19:46
баш ламбда контрол. по-новите следят ТПС+ламбда сонда, а в твоя случай вакум+ламбда сонда. все тая е.

PEPI-2ALFA
31-07-2009, 13:02
Клапанът е тук, благодаря още веднъж, Роби. Имаш черпене от мен :big_beer: След работа ще го монтирам. Само един уточняващ въпрос: извода "вакум" се свързва с всмукателния колектор, а извод "екон" сел. клапана, нали?

robygas
31-07-2009, 13:38
Да!

PEPI-2ALFA
31-07-2009, 13:53
:thumbup: