PDA

View Full Version : Акт за алкохол

HooL
12-08-2009, 00:27
Та така пих 1 бира при едни приятели, тръгнах да се прибирам и ушевите ме спряха......... дрегера показа 0.1 промила и ми написаха акт, че съм бил употребил алкохол. Аз за сефте чувам такова нещо, но както и да е. Естествено поисках кръвна проба, защото съм сигорен, че ще отчете по-малко. Та въпроса ми е какъв е този акт за употреба на алкохол в нормите и до колко промила се пише?

rusiq86
12-08-2009, 00:55
Не няма такова нещо колега, аз съм духал на 4 бири и ми даде 0.2 и си трагнах по живо по здраво, та нещо са те ушили...търси си правата,ако треа адвокат

AntiLuuP
12-08-2009, 00:58
Ама ти въобще как им позволи да ти пишат акт !?!?!?! Като възражение защо не написа че и те видимо са употребили алкохол... или са психически не в час ....

Jivko7777
12-08-2009, 01:20
Та въпроса ми е какъв е този акт за употреба на алкохол в нормите и до колко промила се пише?

До 0,5 промила е допустимото...

HooL
12-08-2009, 01:25
Еми тоя ми вика границата е 0.5 ама ще пишем акт, защото си употребил алкохол. Незнаех и аз какво да направя и поисках кръвна проба. И аз за сефте чувам такова нещо и затова се обръщам към вас.

achkar
12-08-2009, 01:27
Е хубаво като границата е 0.5 ?!?! Все едно да те спрат с 40 и да ти кажат границата е 50 ама ще ти пишем щото се движиш...

AntiLuuP
12-08-2009, 01:33
0.1 може да ти отчете от дъвки и цигари...
П.П.
Поучителна история:
Един познат го спират -той е пил 3-4 бири надува дрегера 0,6 кво става тука ще пишем акт..
той:
-никакъв акт няма да пишем дрегера е грешен..
полицая
- не не може да е грешен...
той
-ами тогава да го надуе някой от вас двамата....
Надува го единия полицай...и кво се случва 0,8 :D
Пускат го с думите .. "На никой нищо, не сме те спирали " ...
Но понеже моя човек е идиот започва да ги изнудва за пари :D:D:D:D
Накрая кой от къде е ....

HooL
12-08-2009, 01:37
0.1 може да ти отчете от дъвки и цигари...
П.П.
Поучителна история:
Един познат го спират -той е пил 3-4 бири надува дрегера 0,6 кво става тука ще пишем акт..
той:
-никакъв акт няма да пишем дрегера е грешен..
полицая
- не не може да е грешен...
той
-ами тогава да го надуе някой от вас двамата....
Надува го единия полицай...и кво се случва 0,8 :D
Пускат го с думите .. "На никой нищо, не сме те спирали " ...
Но понеже моя човек е идиот започва да ги изнудва за пари :D:D:D:D
Накрая кой от къде е ....

Точно тва му казах и аз, че ша седна да изпуша 5 цигари и пак ще отчете ...... и ония " тва да не ти е цигаромер "

Alexanderbb
12-08-2009, 08:56
Те какво написали са в акта черно на бяло че си с 0,1 промила ли

S_G_M
12-08-2009, 09:23
Аз само да ви кажа , че имало един отворко ( става дума за КПП то на входа на Бс. ) ,който казал , че полицая бил пиян. И въпросното ченге извикало др патрулка , надуло и дрегерчето , то показало 0,00 , след това отишло и дало кръвна проба. И тя била отрицателна. И въпросният отворко който написал като възражение в акта че ченгето е видимо пияно , го съдил .И в крайна сметка , отворкото олекнал с няколко хилядарки.

marian
12-08-2009, 09:34
Нямат право да ти отказват крьвна проба!На 1 бира не може да отчете толкова,абсурд.

dimo
12-08-2009, 09:34
Аз само да ви кажа , че имало един отворко ( става дума за КПП то на входа на Бс. ) ,който казал , че полицая бил пиян. И въпросното ченге извикало др патрулка , надуло и дрегерчето , то показало 0,00 , след това отишло и дало кръвна проба. И тя била отрицателна. И въпросният отворко който написал като възражение в акта че ченгето е видимо пияно , го съдил .И в крайна сметка , отворкото олекнал с няколко хилядарки.

яко ...никога не карайте пили ...и ако все пак се случи не се правете на отворковци защото сте виновни ....

oem
12-08-2009, 09:50
Хм... мен ме спряха на 3 бири и ми показа 0,00. На една бира как така показва 0,1?

bouncer
12-08-2009, 10:00
а колега от колко време имаш книжка и какво пише в акта точно? употребил алкохол и показанията от дрегера трябва да са едно до друго.

rusiq86
12-08-2009, 10:11
мн си е индивидуално колеги, кой как му влияе алкохола, колко тежи, дали е замезвал, дали е бачкал като вол цял ден, преди колко е пил...търси си правата.
0.5 беше допустимо, а 0.7 не беше ли за шофери с опит над 2 години?

ludkanar
12-08-2009, 10:18
мн си е индивидуално колеги, кой как му влияе алкохола, колко тежи, дали е замезвал, дали е бачкал като вол цял ден, преди колко е пил...търси си правата.

Май си е 0,5 за всички шофери.Иначе дъртите шофери ще си карат пияни?!?!

Коки
12-08-2009, 10:58
...0.5 беше допустимо, а 0.7 не беше ли за шофери с опит над 2 години?

Е па аз като съм над 8 години значи мога да си карам с 1.3 :):):)

Jivko7777
12-08-2009, 11:04

Не! 0,5 е за всички шофьори!

Stoyan Georgiev
12-08-2009, 11:31
тея са се изгъбаркали

fred
12-08-2009, 12:01

Така е, но може да напише и е тогава не може да го осъдят това:
"стори ми се, че полицаят е употребил алкохол"
Иначе, ако е имало пътно транспортно произшествие, тогава и с 0.1, особено от кръвна проба може да обереш калая.

oem
12-08-2009, 14:56
Абе така и си говорите тука за книжки. Имаше преди едни златни талони от КАТ. Шофьор със стаж над 6 години и без нито едно нарушение имаше право на опрощаване на 1 дребно нарушение. Това има ли го още и този златен талон трябва да идеш да си го искаш от КАТ ли? Някой запознат ли е? Аз съм с тъкмо толкова стаж и не са ме хващали в нарушение и искам да си извадя.

pr_00f
12-08-2009, 14:58
Аз си извадих преди 4-5 месеца и още е в мен. :Tease:

oem
12-08-2009, 15:06
Аз си извадих преди 4-5 месеца и още е в мен. :Tease:

Какво трябва да направя? И само за доуточнение 6 години ли трябваха?

DiStefano
12-08-2009, 15:11
Нямат право да ти отказват крьвна проба!На 1 бира не може да отчете толкова,абсурд.

а ?! не може 0.1 да ти отчете на 1 бира ли ...
нещо си в грешка колега .. пийни една Загорчица
и дууни ...

marian
12-08-2009, 15:29
а ?! не може 0.1 да ти отчете на 1 бира ли ...
нещо си в грешка колега .. пийни една Загорчица
и дууни ...Прав си,но защо са му сьставили акт за 0.1 промила

soldier
12-08-2009, 15:31
Според мен, са го метнали нещо и в акта му не пише, че са го хванали с 0.1 промила

DiStefano
12-08-2009, 15:31
Прав си,но защо са му сьставили акт за 0.1 промила

е това вече и мен ме учудва ...
ма то в нашта сбръкана мила родина
сякви недоразумения и фантастики стават ...
еле па с милиционерчетата ...

mochko1
12-08-2009, 15:33
За млади шофьори допустимото е 0.2 промила ,но чак за 0.1 акт да ти направят си е гавра.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/03/12/0-2-alkohol-za-mladi-shofiori-vryshtat-stikerite-quot-quot.67339

Old Fox
12-08-2009, 15:41
Какво трябва да направя? И само за доуточнение 6 години ли трябваха?

Oтиваш в КАТ със стария талон и обявяваш какво желаеш. Заплащаш 1.5лв и си готов.
Талон "Водач на МПС без наказания" се издава ако в продължение на 6 години водача не допусне налагане на наказание за нарушение на правилата за движение по пътищата.

ПП Последното го преписах дословно от гърба на моя златен талон:Tease:

oem
12-08-2009, 15:57
Oтиваш в КАТ със стария талон и обявяваш какво желаеш. Заплащаш 1.5лв и си готов.
Талон "Водач на МПС без наказания" се издава ако в продължение на 6 години водача не допусне налагане на наказание за нарушение на правилата за движение по пътищата.

ПП Последното го преписах дословно от гърба на моя златен талон:Tease:

Oк. Значи да ходя да си го търся :)

П.С. При проверка като го покажеш тоя талон някакви по специални реакции от господата полицаи? И правилно ли разбирам? Стария син талон го давам и ми дават друг вместо него ли?

adv_petrov
12-08-2009, 16:23
Колега Hool, не е възможно да ти отчете 0.1 промила на една бира, или ти послъгваш, или има пробив някъде в системата. Не ми се връзва какво е станало с кръвната проба - или си можел да шофираш, съответно се изтрелваш по най-бързия начин до болницата, или не си можел да шофираш, т.е. те придружават. При такова показание полицаите трябва да те насочат към най-близката болница за кръвна проба, да бъде дадена в рамките на 45 минути след установяване на нарушението.
Ако не си дал кръвна проба до 45 минути след като са те спряли (май така е станало, писали са ти акт и си се прибрал и сега обсъждаме след дъжд качулка), няма как да обжалваш тея 0.1 промила, или поне не размера им. Може да обжалваш акта заради нещо друго да речем - акт с липсващи реквизити (имена), съществена грешка (объркани номера на кола например).

monimsl
12-08-2009, 16:34
Колега Hool, не е възможно да ти отчете 0.1 промила на една бира, или ти послъгваш, или има пробив някъде в системата. Не ми се връзва какво е станало с кръвната проба - или си можел да шофираш, съответно се изтрелваш по най-бързия начин до болницата, или не си можел да шофираш, т.е. те придружават. При такова показание полицаите трябва да те насочат към най-близката болница за кръвна проба, да бъде дадена в рамките на 45 минути след установяване на нарушението.
Ако не си дал кръвна проба до 45 минути след като са те спряли (май така е станало, писали са ти акт и си се прибрал и сега обсъждаме след дъжд качулка), няма как да обжалваш тея 0.1 промила, или поне не размера им. Може да обжалваш акта заради нещо друго да речем - акт с липсващи реквизити (имена), съществена грешка (объркани номера на кола например).

:clap: и на мене ще ми е интересно до го видя сканиран този акт.Много смешна ситуация.

DerMeister
12-08-2009, 16:35
0.1 на една бира си е съвсем вероятно да му покаже. Това с бирата е много относително. На мен ми е показвало 0.0 на една бира и то 20 минути след като съм я изпил, когато на теория трябва организма ми да я е абсорбирал изцяло и да е най-голямата концентрация на алкохол. На приятел на 4 бири му е показвало 0.3, но той е 100 кила. Дрегера мери странно и само кръвната проба е меродавна и именно за това винаги се прави за доказване на резултата.

oem
12-08-2009, 16:59
На 2 водки и бира са ме спирали и 0,00 показа. Че 3 пъти духах, че друг дрегер носиха... понеже очевидно лъхам на алкохол... :)

Ма аз и в дискотеката като пия 3 вискита и отвън на дрегера пак нищо не ми показва...

HooL
12-08-2009, 17:17
За какво да ви смахвам немога да разбера.... казвам ви пих 1 загорка, станах и тръгнах и след 100 метра ме спряха и дрегера отчете 0.11 промила. Тоя вика допустимо е 0.5, но щом си употребил алкохол ще пишем акт за 20 лева без да зимаме книжката и без да зимаме точки само талона ми прибраха. Написа ми там няква бележка за кръвна проба и аз отидох до бърза помощ с моята кола и аз си карах до там...... тва е бахти абсурда . Несъм чувал до сега за такъв акт. Ако не вярвате ще го сканирам и ще го кача тука.

trouble
12-08-2009, 17:31
Да..сканирай и качи че ми стана и на мен интересно. Чудно ми е на какво законово основание, ще платиш 20те лв.

Оги
12-08-2009, 18:28
Е тва е и мене много ми е чудно , но в наща държавца всичко е възможно

Alexanderbb
12-08-2009, 18:40
За какво да ви смахвам немога да разбера.... казвам ви пих 1 загорка, станах и тръгнах и след 100 метра ме спряха и дрегера отчете 0.11 промила. Тоя вика допустимо е 0.5, но щом си употребил алкохол ще пишем акт за 20 лева без да зимаме книжката и без да зимаме точки само талона ми прибраха. Написа ми там няква бележка за кръвна проба и аз отидох до бърза помощ с моята кола и аз си карах до там...... тва е бахти абсурда . Несъм чувал до сега за такъв акт. Ако не вярвате ще го сканирам и ще го кача тука.

Бас хващам че полицая не знае че 0,11 е по-малко от 0,5. А и колегата май се е стресирал и не го е ограмотил математически. Иначе все си мисля че правно не могат да те наказват за нещо което не е наказуемо.

Kuku
12-08-2009, 18:44
Ако е мислел, че 0,11 е повече от 0,5 е щял да му вземе книжката ;)
Важен е члена, за чието нарушение е съставен акта - другото са празни приказки.
Все си мисля, че този акт може да отпадне много бързо и много лесно, ако колегата казва цялата истина ;)

milenamr
12-08-2009, 19:15
За какво да ви смахвам немога да разбера.... казвам ви пих 1 загорка, станах и тръгнах и след 100 метра ме спряха и дрегера отчете 0.11 промила. Тоя вика допустимо е 0.5, но щом си употребил алкохол ще пишем акт за 20 лева без да зимаме книжката и без да зимаме точки само талона ми прибраха. .

Е те тука е ключовия момент, с който трябваше да започнеш и заради който се обезмисля цялата дискусия.
Не са ти написал акт, а така наречения ФИШ от новите.
Това не е никакъв акт, а просто накзателен фиш, който може да бъде написан безпроблемно за констатиране наличие на алкохол и който не търпи обжалване.
Но това в никакъв случай не е АКТ, но ако не го платиш с срок до 7 работни дни, то тогава автоматично ще се превърне в акт(заради това че не си си платил фиша).
Аз те съветвам да си го платиш и проблема се решава и следа не остава от него.Най-отдолу има IBAN на който трябва да преведеш парите(ако искаш по електронен път или по банков)
На мен наскоро ми написаха такъв фиш по друг повод(не за алкохол) и си го платих почти веднага по електронен път, при което системата ми отговори със следното:
Получател: Министерство на вътрешните работи
Основание: 115000-глоба с фиш
Сума: 20.00 лв.
IBAN: BG26BUIB98888193945000

Kuku
12-08-2009, 19:27
Милена, взели са му талона ;)

HooL
12-08-2009, 19:29
Акт е със сигорност, много добре знам кое е акт и кое фиш. Взе ми талона и каза след 1 месец да ида да го заверя.

milenamr
12-08-2009, 19:32
Милена, взели са му талона ;)

Е в такъв случай значи пак полицаите са се угелпили, няма такава точка по която да ти вземат талона за 0,1 промила без ПТП или друга екстремна ситуация.Тогава не виждам какво друго може да направи, освен конслултация с адвокат.
Но кви са тия актове за 20 лв:shocking:?
Аз не знам за такъв акт, точно новите фишове започват от 20 лв за дребни нарушения по преценка на полицая, но чак да ти вземат талона :shocking:
Има нещо гнило в една от двете страни със сигурност :screwy:

Kuku
12-08-2009, 19:36
Хубуу де, там го пише нарушения член - кой е той?

Stoyan Georgiev
12-08-2009, 19:45
lol

първо, дрегерите са пълен тащак, веднъж с един приятел катаджия си направихме експеримент и духах на катаджийски дрегер след 2 големи водки, 4 текили (40 грамови) и 2 бири, всичко това погълнато за около 50-60 минути и ми отчете 0.0, не съм карал

второ, пак повтарям направили са си някаква ебавка с теб или са били нашмъркани или са били поркани

трето, имам чуството, че не споделяш всички обстоятелства ;)

HooL
12-08-2009, 19:54
до колкото разчитам на акта съм глобен по чл. 5 (2) т. 3 от ЗДВП

Сканирах и акта но трудно се чете

milenamr
12-08-2009, 20:02
до колкото разчитам на акта съм глобен по чл. 5 (2) т. 3 от ЗДВП

Сканирах и акта но трудно се чете
А той гласи точно това:

Чл. 5. (2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:

..................................
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

achkar
12-08-2009, 20:06
Ако имаш апарат с висока резолюция (над 5 мегапиксела) по-добре го снимай. Ще се вижда по-добре.

HooL
12-08-2009, 20:13
То хубаво ама нали до 0.5 промила, то така като изпуша 5 цигари и пак ще отчете.

Stoyan Georgiev
12-08-2009, 21:21
обжалвай го в първите три дена иначе замина... ;)

AntiLuuP
12-08-2009, 21:34
обжалвай го в първите три дена иначе замина... ;)
Moже и в първите 7 след като си получи Н.П

fred
12-08-2009, 21:39
първите три май са пред кат, ако не мине се обжалва пред административния съд в 14 дневен срок на връчване на постановлените вече, поне така беше преди време, когато отхвърлих един акт

AntiLuuP
12-08-2009, 22:35
първите три май са пред кат, ако не мине се обжалва пред административния съд в 14 дневен срок на връчване на постановлените вече, поне така беше преди време, когато отхвърлих един акт
Вече този 14 дневен срок е свален на 7 поне мен така ме информираха ...

Kuku
12-08-2009, 22:50
Последно, някъде по акта пише ли, какво е показал дрегера?
Щом са те наказали като за истински пияница (над 0,5 промила), като излезе кръвната проба (0,1 промила) акта ще отпадне в съда.
До 3 дни се обжалва акт и до 7 дни наказателно постановление - теб те интересува второто!

HooL
13-08-2009, 10:42
Последно, някъде по акта пише ли, какво е показал дрегера?
Щом са те наказали като за истински пияница (над 0,5 промила), като излезе кръвната проба (0,1 промила) акта ще отпадне в съда.
До 3 дни се обжалва акт и до 7 дни наказателно постановление - теб те интересува второто!

Не съм наказан като истински пияница в акта пише 0.11 промила, а сега след кръвната се надявам да 0.00. Този акт е за 20 лева и нищо друго няма да ми зимат точки нито книжката само талона прибраха защото е акт. Сега като прочетох другата тема за неправилни актове и си мисля, че и при мене е нямало фишове и са ми напраскали акта.

Stoyan Georgiev
13-08-2009, 10:59
значи единственото което се сещам в такъв случай е да са написали нещо от сорта непредпазливо че караш.... незнам......

adv_petrov
13-08-2009, 15:10
Колега Hool, извинявам се за предишния си пост, и аз съм спал нещо след дискотека и не съм прочел правилно цифрите, като съм объркал 0.11 с 1.11 - акта дето са ти го писали със вземане на талона е незаконен, защото могат да те санкционират само ако е показало над 0.5 - т.е. в тридневен срок отиди да го обжалваш пред началника на КАТ, който да го отмени. Иначе въпреки че глобата е само 20 лв, можеш да искаш отмяната му като незаконен по съдебен ред - по същата логика утре и без алкохол ще ти пишат акт и хоп - нови 20 лв, да речем 0.01 или нещо такова, дето го дават допустимо отклонение :)
Е тия що са се гъбаркали така с тебе...ти не можа ли да им се развикаш още тогава, че под 0.5 промила нямат право да те санкционират?

rusiq86
07-12-2009, 18:27
Как се развиха обстоятелствата около темата че ми е интересно?!