PDA

View Full Version : Информация за регистрация НА МПС СЛЕД 01.01.2007г



mitaka_cs
06-11-2009, 01:27
Уважаеми вносители на автомобили и бъдещи собственици



Във връзка с предстоящото членство на Р България в Европейския съюз и качествената промяна на правилата за движение на стоки между страните от Общността, е необходимо обезпечаване прилагането на европейското законодателство в областта на моторните превозни средства.

До окончателното изменение на нормативната уредба, регламентираща регистрацията, промените в регистрацията и отчета на МПС, от 01.01.2007 г., е разпоредено на службите по регистрация да се има в предвид следното:



І. По Закона за движението по пътищата:



При изпълнение разпоредбите на чл.144, ал.2, за прехвърляне собствеността на превозни средства, нотариална заверка на подписите на страните да се изисква само за превозни средства, регистрирани на територията на Р България, според българското законодателство.



ІІ. По Наредба № І-45/2000 г.:



1. При изпълнение на чл.3, ал.1, изискването за регистрация на превозни средства и ремаркетата в 14-дневен срок от датата на придобиване на собствеността, да се прилага и за превозни средства, придобити в страна - член на Европейската общност.

2. При изпълнение на чл.12, ал.1 т.3, буква “б”, за регистрирани превозни средства, придобити от страни - членки на Европейската общност и влезли в страната след 01.01.2007 г., да се изисква собственикът да представи:

- оригинал на чуждестранните регистрационни документи;



- валиден документ за преминат преглед за техническа изправност, издаден от държавата, в която е било регистрирано превозното средство;

- декларация по образец, попълнена от физическото или юридическото лице, закупило превозното средство от страна - членка на Европейската общност (приложение 1).

Чуждестранните документи , които не отговарят на европейските директиви трябва да бъдат придружени със заверен официален превод на български език.

3. При изпълнение на чл.12, ал.1,т.3, буква “в”, за превозни средства, придобити и влезли в страната след 01.01.2007 г., митнически документ за оформен внос да се изисква само за тези, регистрирани в държави извън Европейската общност.

4. При изпълнение на чл.12, ал.3, за първоначална регистрация на ново превозно средство да се изисква собственикът да представи:

- за категории М1, L и Т- валиден ЕО сертификат за съответствие с одобрен тип, издаден от производителя или неговия упълномощен представител;

- за МПС от категории, различни от М1, L и Т - издадена от производителя или неговия упълномощен представител, декларация (приложение 2 ) за валидно удостоверение за налични ЕО сертификати за одобряване на типа и/или съобщения по всички приложими изисквания, в съответствие с Наредба № 60 от 14.05.2003 г. на МТ за ЕО одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета ;

Забележка: „Ново моторно превозно средство или ремарке” е моторно превозно средство или ремарке, което не е било постоянно регистрирано в държава от Европейската общност. ”

5. При изпълнение на чл.12, ал.3, за първоначална регистрация на превозно средство, което е било регистрирано в държава, извън Европейския съюз да се изисква от собственика да представи доказателство за валидно към датата на неговото производство ЕО одобряване на типа, извършено от компетентен орган на държава-членка на Европейския съюз.

6. При регистрация на превозни средства влезли на територията на страната преди 01.01.2007 г. да се изисква собственика да представя освен документите по чл.12 и тези по точки 4 и 5 от настоящото съобщение .