PDA

View Full Version : Паркирането в София става платено?



Bonev
19-11-2009, 00:16
Паркирането в София става платено?
18 ноември 2009 / News.dir.bg
До два месеца Центърът за градска мобилност трябва да подготви концепция за паркирането на територията на цяла София.
Това беше решено на транспортна комисия в Столична община. След като е готов докладът, ще започне процесът по въвеждане на единна политика по паркиране, която ще включва зониране, предаде Дарик. С новите предложения някой райони ще бъдат изцяло забранени за паркиране, за други таксите ще бъде значително по-високи, а за кварталните ще се търсят варианти за символично заплащане. Това каза председателят на комисията Радослав Тошев, който е и вносител на предложението.
Зонирането за синя зона включва всички квартали на София, дори и Банкя. "Някои улици в София, които в момента са „Синя зона", ние ги виждаме като места, които ще бъдат изцяло забранени за паркиране, а други части на синята зона ще преминат на малко по-скъп режим. Това вече е частично въвеждане на платен център", обясни Тошев.
„Колко ще струва - това вече е друг въпрос. Конкретните детайли чакаме от експертите на Центъра за градска мобилност. Тези, които живеят в идеалния център, ще понесат всички неудобства, за това, че живеят в центъра", уточни той. Тошев обаче предлага да се увеличи в пъти цената за паркиране в синята зона, която сега е лев на час. Според него притежателите на коли трябва да плащат дори и когато оставят автомобилите си на общинските паркинги между блоковете.
"Не може да се ползва общинска собственост безплатно", аргументира се той, цитиран от "Дневник". По думите му средствата, които общината ще събира от паркингите и от платеното паркиране по улиците, ще отиват за модернизирането и поддържането на градския транспорт. За целта всички пространства за паркиране, включително и по кварталите, ще бъдат вкарани в активите на Центъра по градска мобилност.
В следващите два месеца дружеството трябва да изготви предложение коя част на града в каква зона да попада. Тошев заяви, че не трябва да остане улица извън системата за паркиране. По негова идея утре общинският съвет ще гласува възлагането на разработката. Според съветника от ГЕРБ спирането на коли по част от улиците в идеалния център трябва да бъде изцяло забранено или да е забранено в определени часове.
Идеята е улиците да станат по-достъпни за пешеходци. За да има повече пешеходни зони пък през някои части от центъра, ще бъде забранено преминаването с коли. На кои места да стане това, ще предложи отново Центърът за градска мобилност. В същото време, за да се ограничи притокът на автомобили към централните части.
На утрешното си заседание общинските съветници ще гласуват и друг доклад със съавтор Радослав Тошев. Той е за заделянето на пари в бюджета за следващата година за проектирането на около 30 подземни паркинга в центъра на града. "Това ще е алтернативата на хората, които живеят или идват с колите си в центъра, след като забраним паркирането и влизането по някои улици", обясни Тошев.
Забраните и новите цени обаче щели да влязат в сила, преди паркингите да станат факт. Платените общински гаражи щели да се ползват и от живеещите в центъра, които трябвало да поемат цената на това да обитават жилище на това място, а не по кварталите. Освен това от догодина вероятно ще плащат повече и за годишните стикери за паркиране в синя зона, които сега са по 70 лв.

търтей
19-11-2009, 00:18
Такаа. Кой гласува за гойко на изборите? Да си признава без бой.

Bonev
19-11-2009, 00:22
Такаа. Кой гласува за гойко на изборите? Да си признава без бой.

Онче, бонче, счупено пиронче...:drinking:
Епа и аз...

Kuker
19-11-2009, 00:29
Такаа. Кой гласува за гойко на изборите? Да си признава без бой.
Амии...........:surrender::blush:

AntiLuuP
19-11-2009, 00:29
Е са тъкмо по новинарските анонси го чух същото, ама не разбрах за кво точно става въпрос и от целия текс разбрах че Пастета в центъра ще стане отвратителен не че сега е приятен.... А гадовете само се възползват от нарастващия брой автомобили в ужаната ни столица .... поне да правеха нещо полезно с тези средства като подземни гаражи или дори цели сгради паркинги... Абе България .....

sen7
19-11-2009, 01:37
Аз пък съм за..........изяще ме (bite me) ;)
Кофти ми е за хората дето живеят в центъра, че ще трябва да плащат толкова и че подземните гаражи за които се споменава ще станат след това ама........е писна ми да гледам кола върху кола братче.Писна ми двулентови платна в едно, третоари в паркинги и т.н. и т.н. Once again ........ bite me. ;)

Kuku
19-11-2009, 01:47
Изобщо не е това начина за решаването на този проблем..... това е начина за лапангелес :?

AntiLuuP
19-11-2009, 01:48
Изобщо не е това начина за решаването на този проблем..... това е начина за лапангелес :?
Абсолютно, и няма да се учудя ако няколко месеца след въведението дипломатическите автомобили и т.н. започнат да движат с позлатени джанти понеже няма и няма каква друга екстра да се добави ...
Мафиотска държава, мафиотска структура

detelazurno
19-11-2009, 02:05
Аз пък съм за..........изяще ме (bite me) ;)
Кофти ми е за хората дето живеят в центъра, че ще трябва да плащат толкова и че подземните гаражи за които се споменава ще станат след това ама........е писна ми да гледам кола върху кола братче.Писна ми двулентови платна в едно, третоари в паркинги и т.н. и т.н. Once again ........ bite me. ;)

Ти сам ще се захапеш като ти друснат една прилична цена, за да си паркираш пред вас ;)
Иначе аз да попитам има ли смисъл да разполагаме с коли при това положение? В не малко случаи нарочно не тръгвам с колата точно защото няма къде да спра и защото с транспорта ми е по-удобно. Е добре де ама ако ме накарат да си плащам дори когато колата си седи пред нас дали ще предпочета да платя и за транспорт?! Категорично не! По-добре да си тръгна с колата. Така и така ще плащам. Та вариантите са два - ако имаш кола си я джиткай навсякъде, защото дори да седи пред къщи пак плащаш. А ако нямаш кола тогава още по-добре за теб. Имаш си много място за ходене пеша и плащаш за транспорт САМО когато го използваш.

rusiq86
19-11-2009, 02:35
В София е ужас, когато се търси място за паркиране и не само, когато си пешеходец е отвратително. Но да се изисква такива такси за паркиране, ако живееш в центъра и нямаш гараш айди върви намирай.

AntiLuuP
19-11-2009, 02:35
като чета поста на detelazurno в главата ми минава мисълта , че както е тръгнало нищо чудно да ни накарат да плащаме и за разходките в парковете и по улиците, понеже те също са част от общинската територия .....

Furious 155
19-11-2009, 02:38
В нашата хубава родина, нещатата пак ни ги правят от вратата за краката!!! Отново това не е разрешение на проблем, а предтекст да си трупат пари! Модернизация на градския транспорт - тия вече ни взеха за бахти тиквите!!! Крайно време е да започнем, да се противопоставяме на такива малоумни проекти!!!:director: Крайно време е да започнем да получваме нещо в замяна на нашите такси и данъци от тая тъпа държава!!!:censored:
В знак на протест, тогава може да започнем масово опикаване на общинската територия! Данък и на това да ни измислят!!!
Вярно пита мъжката пчела кой гласува за гойко...

Panchev
19-11-2009, 09:25
И на мен пък ми харесва решението! Присъединявам се към мнението на sen7 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5845). Този проблем със задръстванията и паркираните една върху друга коли няма друг начин за разрешаване, освен чрез забрани за паркиране и за влизане в различни улици, както и за солени данъци и такси за паркиране на местно ниво! Живеенето и работенето в Центъра (или изобщо в София) трябва да си имат своята цена. После всички се чудят що станала София 2 милиона жители с 1 милион коли. Станала е щото може и щото на всеки от село (образно казано) му се струва изгодно да се премести в столицата за да живее по-лесно, не го упреквам за което. Като е скъпо и не ти изнася -има и други места за живеене и работа. Можеш да се справяш с високите данъци на сградите и таксите за паркитане в София -живееш и в центъра, ако искаш. Не можеш и ти е скъпо - айде на село! Кофти за някои, ама такава е ситуацията. Какъв би бил другият начин за отпушванията на улиците и осигуряване на места за паркиране на всички? Събаряме сградите и правим улици с по мноооого платна! -Направо ще е супер за някои, ама ми се струва по-малко вероятно.
Айде и аз съм в стадото с черните овце!

danito__77
19-11-2009, 09:35
Не съм съгласна,защото аз съм от софия и живея в центъра и какво да се преместя в някой квартал ли?! В момента е синя зона купува се сткер и паркират само хората,който живеят тук.Какво вече не мога да си паркирам пред нас?!

Panchev
19-11-2009, 09:42
Ако трябва и в друг град! Щом не ти харесва. Кво да се прави, това е положението. В много европейски градове хората не могат да си паркират пред тях си. Има и градове, в центровете на които пък изобщо не могат да влизат коли. Там едва ли протестират за това. При нас просто сме закъснели с тези действия.

Furious 155
19-11-2009, 09:49
Ако трябва и в друг град! Щом не ти харесва. Кво да се прави, това е положението. В много европейски градове хората не могат да си паркират пред тях си. Има и градове, в центровете на които пък изобщо не могат да влизат коли. Там едва ли протестират за това. При нас просто сме закъснели с тези действия.
В много европейски градове няма ТРАПОВЕ по централни улици, както и доста голяма част от останалите улици. Добре, щом ще се плаща за околоблоковото пространство, значи общината ще трябва да идва и да ми го чисти и да ми го поддръжа! Така ли ще е ? НЯМА - е тогава защо да ми взимат пари, ОТНОВО за нещо (защото данъка на колата е общинско взимане), за което аз пак няма да получавам вярната услуга?!
Хора живеете в измислен свят и чак се плаша, че съм си още в БГ. Нявсякъде в нормалния свят като се плаща за нещо има и нещо което се получава, за тези пари. Не може заради това, че щяло да има някакви си гаражи някъде си, да започнат да събират пари от хората предварително. Отделно че колите, като бройка не са малко и сами виждате, че никой не мисли как да се поемат тези коли като паркоместа и в страничните квартали. Масово новопостроените блокове са без такова предвиждане. Не може на блок с 90 апартамента да има 8 гаража!
Съгласен съм че трябва да има ред и да да можеш нормално да си крачиш по тротоарите в центъра, но НЕ Е ТОВА НАЧИНА, отново го казвам!

Old Fox
19-11-2009, 09:52
Ох кви сте ми мазохисти. Как ще се реши проблема с паркирането и кола върху кола когато където и да ми е колата ще плащам за нея?
И оня пожарникар ще ми разправя по телевизията с акцент
-Българина плаща повече за колата си отколкото за здравеопазване. Значи трябва да вдигнем цените на здравеопазването.
А що ли плащам повече за колата? Ми например защото не си плащам само заради факта е имам бял дроб примерно.

Alexanderbb
19-11-2009, 09:56
Уважаеми колеги дето приветствате поредния опит за дране. Да ви питам само защо си мислите че ако ме накарат да плащам за паркинга пред блока в Младост или за синя зона 10 лева на час нещо ще се промени с навалицата в центъра. Мога да ви дам блед пример с Лондон. Там се плаща такса за влизане в центъра и безумно много пари за паркиране. Да ама да сте виждали картата на Лондонското метро, там автобусите са един зад друг а и трамвай си имат. А ние какво имаме обещания. Сега ще ви вземем пари пък после може и паркинг да постройм. Я се сетете колко училища в центъра имат големи дворове а и как точно се строй паркинг под тях не ми е много ясно.
А и днес сутринта слушам как нямало проблем че броя на подписите в протоколите и броя на преброените бюлетини се разминавал с минимум 30 000. Да се сещате как се правят изборите в София напоследък.
Ама ще взема да натъпча старата лада с динамит и ще я паркирам под прозореца на мухобойко и като дойде да я взима паяка бууум. Щото тези докато не ги почнеш с гьостерицата няма да се освестят

Panchev
19-11-2009, 09:58
Съгласен съм че трябва да има ред и да да можеш нормално да си крачиш по тротоарите в центъра, но НЕ Е ТОВА НАЧИНА, отново го казвам!
Ами казвай кой е начинът според теб, пък да видим! Според мен това е правилният начин, щото е така в Белия свят. Грешката е просто, че при нас това се случва твърде късно. Съвсем различно биха изглеждали нещата сега, ако тези драстични мерки бяха въведени още преди 20 години. Съгласете се, че София щеше да изглежда по друг начин сега. Ама кво да се прави -все от някъде и някога трябва да се почне! Нещата трябва да си дойдат на мястото

търтей
19-11-2009, 10:05
Винаги съм казвал, че нечетенето не води до нищо добро

А да видим ся колко са чели таз книжка:

Докато в града се разиграваха надбягванията със спънатите коне, в един от салоните на замъка Череша, който се използуваше за съдебна зала, Домат беше събрал всички жители на селото за разглеждане на едно много важно дело.

Излишно е да ви казвам, че председател беше самият Домат. Адвокат беше, естествено, господин Грах. Дон Мерудия изпълняваше писарската длъжност и пишеше отговорите в една дебела книга, и то с лявата си ръка, за да може да продължи да си бърка в носа с дясната.

Хората бяха много изплашени, защото когато се събираше съдът, винаги се случваха неприятни работи. Последния път например съдът беше решил, че въздухът е собственост на графините Череша, и затова всеки, който диша, трябваше да плаща наем на управата на замъка. Веднъж в месеца Домат обикаляше къщите, караше хората да дишат дълбоко и вземаше мярка на дъха им, после правеше някакви умножения и накрая определяше размера на данъка. Чичо Тиквичка, както знаете, въздишаше непрекъснато и затова беше обложен с извънредно висок данък.

Дон Домат пръв взе думата и каза всред дълбоката тишина:

— Напоследък приходите на замъка са твърде оскъдни.

[...]

Долуподписаните Череша първа и Череша втора смятат, че бидейки собственички на въздуха, трябва да бъдат признати и за собственички на дъжда. Затова те искат от всички граждани да им заплащат в бъдеще такса, възлизаща на сто лири за обикновен валеж, на двеста лири за буря с гръмотевици и светкавици, на триста лири за снеговалеж и на четиристотин лири за градушка.

ogi100
19-11-2009, 10:11
И на мен пък ми харесва решението! Присъединявам се към мнението на sen7 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5845). Този проблем със задръстванията и паркираните една върху друга коли няма друг начин за разрешаване, освен чрез забрани за паркиране и за влизане в различни улици, както и за солени данъци и такси за паркиране на местно ниво! Живеенето и работенето в Центъра (или изобщо в София) трябва да си имат своята цена. После всички се чудят що станала София 2 милиона жители с 1 милион коли. Станала е щото може и щото на всеки от село (образно казано) му се струва изгодно да се премести в столицата за да живее по-лесно, не го упреквам за което. Като е скъпо и не ти изнася -има и други места за живеене и работа. Можеш да се справяш с високите данъци на сградите и таксите за паркитане в София -живееш и в центъра, ако искаш. Не можеш и ти е скъпо - айде на село! Кофти за някои, ама такава е ситуацията. Какъв би бил другият начин за отпушванията на улиците и осигуряване на места за паркиране на всички? Събаряме сградите и правим улици с по мноооого платна! -Направо ще е супер за някои, ама ми се струва по-малко вероятно.
Айде и аз съм в стадото с черните овце!
И какво искаш да кажеш колега, че защото някой се е родил в центъра е нормално да плаща четворно такса-смет? Защото хвърля 4 пъти повече боклук? Или трябва да плаща по 200лв да речем защото колата му стои пред жилището му? Какво е виновен човек, че няма поминък за хората в страната и всички са в СФ? Ми то ако всички се преместят тука може и такса за дишане да ни сложат! И не ми казвай моля те, че в такъв случай трябва да си купи жилище в Обеля да речем, щото едва ли не си виновен за това къде си се родил.

Kuker
19-11-2009, 10:16
Май ставаме от говеда по-говеда.Какво общо има моя автомобил с градския транспорт?Аз да плащам за модернизация, за да може бай Мангал да се вози /без билет, естествено/ в лачен "рейс".Малко ли пари взима държавата от автомобилите?То не са винетки, данъци, такси, акциз на горивата, застраховки.На всичко отгоре на това се взимат ДДС-та, ДОД-та и т.н.Па отгоре на отгорето, сме в криза.Аз да не ги с.ра тия пари?А какво правим като има повече автомобили, отколкото паркоместа?Ще се изтрепем със съседите защото трима сме платили за едно място?Докато бай Мангал не започне да дава нещо на тая държава аз ще паркирам на поляната зад блока.Да ме хванат за к.ра.

п.п.Гласувах и за Данчето Фандъкова, това сигурно е нейна недомислица.

fnt
19-11-2009, 10:23
Ако трябва и в друг град! Щом не ти харесва. Кво да се прави, това е положението. В много европейски градове хората не могат да си паркират пред тях си. Има и градове, в центровете на които пък изобщо не могат да влизат коли. Там едва ли протестират за това. При нас просто сме закъснели с тези действия.

Естествено, че ще си съгласен, нали теб не те бърка. Ама ако почне теб да те засяга, 100% друго ще пееш. :hump:

Panchev
19-11-2009, 10:25
Джани Родари е мъдър, но цитираното не бих го привел като довод за каквото и да било. Щото изводът от него може да се формулира и като -Ами не живейте във въпросното кралство!
А това за боклука, дето бил 4 пъти повече, като си в центъра, също не е вярно. Не е повече, просто струва повече!
А това, че трябва да плащаш 200 лева, за да ти седи колата под прозореца също си е съвсем смислено. Това си е екстра! Щом искаш да имаш кола, пък и да ти стои под прозореца в София, така ще е. Ако имаш къща на село, този вид разходи ще са 0! Паркираш си в дворчето и не дължиш никому нищо.

DarkKnight
19-11-2009, 10:34
Колеги изпускате един важен момент - ВСИЧКИ ще плащаме за да имаме кола в София. Да се затворят някои улици - добре, да се вдигне синята зона - добре, ама тва да ми взимат пари че имам кола за да правят обновяват градския транспорт от какъв х*й ми е. Нали за това плащаме всички данъци и тем подобни простотии - за да имаме коли и да ги караме на хубав път. А в градовете пътищата са меко казано отвратителни :chair:
Някой просто иска да се налапа с пари и то за наша сметка :hump:

Panchev
19-11-2009, 10:35
Естествено, че ще си съгласен, нали теб не те бърка. Ама ако почне теб да те засяга, 100% друго ще пееш. :hump:
Защо да не ме бърка!?! Като идвам в София нали и аз си плащам за паркиране? Ако въведат такса за влизане в Центъра и нея трябва да плащам. Само че, ще ми е кеф като си плащам, да има и къде да паркирам, щото в момента срещу левче на час пак не е сигурно, че ще мога. Значи е евтино! Като стане 10 лева на час, бих се позамислил дали да паркирам в центъра или да си хвана влакчето и градския транспорт -всеки си прави сметката. Но тогава ЩЕ ИМА места за паркиране за този, който иска и може да си го позволи.
Между другото, роден съм в София, не не искам да живея там!

santo_traficante
19-11-2009, 10:45
Суперрр
от как бангиите станаха по две иляди лева всеки има по 5 у София.
ае малко метла...
вечер след 5.30ч няма къде да паркирам пред нас:priest:

DarkKnight
19-11-2009, 10:50
Защо да не ме бърка!?! Като идвам в София нали и аз си плащам за паркиране? Ако въведат такса за влизане в Центъра и нея трябва да плащам. Само че, ще ми е кеф като си плащам, да има и къде да паркирам, щото в момента срещу левче на час пак не е сигурно, че ще мога. Значи е евтино! Като стане 10 лева на час, бих се позамислил дали да паркирам в центъра или да си хвана влакчето и градския транспорт -всеки си прави сметката. Но тогава ЩЕ ИМА места за паркиране за този, който иска и може да си го позволи.
Между другото, роден съм в София, не не искам да живея там!
Май не схващаш идеята.
1. Ще намалеят местата за паркиране
2. Ще е 10 лв на час
и тогава ще търсиш не по 10 мин къде да паркираш, а по час, защото тия проекти да се строят подземни гаражи са в дългосрочен план. В началото и за синята зона така се разправяше. И това не е защото пешеходците няма къде да върват. Те стават все по-нагли и вече ходят по всички улици все едно са тяхни.

П.П. Живея в Младост и работя в Овча Купел, но ми писна от простотиите. Не съм се залетял да ходя в центъра, но знам, че ако го направят това съвсем няма да ходя. Това е една от най-големите простотии, които могат да се направят. Ако е за чиста София или подредена щяха да направят първо гаражите и после да преустроятват. И парите да ги събират за пътищата и правене на повече гаражи, а не за градския транспорт! И отново слагам емотиконата, която е точно за случия с БГ гражданина и глупавите управници :hump:

Panchev
19-11-2009, 10:53
Суперрр
от как бангиите станаха по две иляди лева всеки има по 5 у София.
ае малко метла...
вечер след 5.30ч няма къде да паркирам пред нас:priest:
Ето за това става въпрос. Само че не трябва да протестираш, като трябва да плащаш за тази екстра! Целта на местните такси (като тези за паркирането), забрани и данъци е да се намали човеко-народо-автомобило-потока в определен район. И съответно този тайон да се храни и развива от тях.
Това, че сме в "криза", пък има още по-малко общо с въпроса! Човек, като е в криза не си дава парите за автомобил и неговата издръжката, а за доста по-жизненоважни неща. Нещо не ми се връзва тезата, дето хем съм в криза, хем си искам екстрите, на които съм свикнал!
А тая работа с винетки, данъци, такси, акциз на горивата, застраховки, ДДС-та, ДОД-та и т.н. няма нищо общо със случая, защото тях ги плащаме всички, независимо от това в кой град, квартал, село живеем! Говорим за неща на местно ниво.

DarkKnight
19-11-2009, 11:00
Ето за това става въпрос. Само че не трябва да протестираш, като трябва да плащаш за тази екстра! Целта на местните такси (като тези за паркирането), забрани и данъци е да се намали човеко-народо-автомобило-потока в определен район. И съответно този тайон да се храни и развива от тях.
Това, че сме в "криза", пък има още по-малко общо с въпроса! Човек, като е в криза не си дава парите за автомобил и неговата издръжката, а за доста по-жизненоважни неща. Нещо не ми се връзва тезата, дето хем съм в криза, хем си искам екстрите, на които съм свикнал!
А тая работа с винетки, данъци, такси, акциз на горивата, застраховки, ДДС-та, ДОД-та и т.н. няма нищо общо със случая, защото тях ги плащаме всички, независимо от това в кой град, квартал, село живеем! Говорим за неща на местно ниво.

Само не разбрах защо не ми отговори:question: Плащаме за да имаме хубави пътища. А и има значение в кой град си и за данък и за гражданска. И на мен не ми е приятно, че е пълно със бангии по центъра, но не това е начина. Вече го каза един колега "от вратата за краката" ;)

Panchev
19-11-2009, 11:09
Ако и при цена от 10 лева на час няма място за паркиране, значи и 10 лева са малко, т.е. трябва да са 20! Тогава със сигурност няма да съм аз този, който ще ги даде. А и това няма общо с броя на местата за паркиране и паркинги. Нещата се регулират с цената на паркоместото. Като няма място за паркиране -не се паркира! А не един върху друг.
Това, че плащаме данъци за хубави пътища -правим го всички! А защо нямаме хубави пътища е въпрос на друга тема. Разликата при този данък е минимална за различните райони и са по-скоро условни. Според мен разликите трябва да са поне в порядък! А за гражданската мисля, че е еднаква за всички, щото е все едно къде ще те ударят -дали в София или в Три могили

търтей
19-11-2009, 11:17
За пореден път се убеждавам, че не сте чели книжки...
А това вече е трагично


Автомобиль — не роскошь, а средство передвижения.

---------- Post added at 10:17 ---------- Previous post was at 10:10 ----------

И да го напиша в прав текст та дано няма неразбрали.
Наказването на богатите е социализъм в най-висша форма
И пак да гласувате за това мекере на следващите избори...

Wolfy
19-11-2009, 11:31
Аз пък съм за..........изяще ме (bite me) ;)
Кофти ми е за хората дето живеят в центъра, че ще трябва да плащат толкова и че подземните гаражи за които се споменава ще станат след това ама........е писна ми да гледам кола върху кола братче.Писна ми двулентови платна в едно, третоари в паркинги и т.н. и т.н. Once again ........ bite me. ;)

Колега, това, че в подписа ти пише "Alfa Romeo Supporter" означава ли, че нямаш собствена кола? Благодаря за отговора!

Към колегата Panchev - нямаш никакво морално право да коментираш, още повече да подкрепяш такива действия! Това е като изборния туризъм. "Аз си живея в Пловдив, но ще гласувам, защото искам да видя как изнудват хората в София!"

За идеята - това е голямата залъгалка - няма да ви вдигаме данъка за колата, но ще си плащате, за това, че я паркирате... Това е опит за събиране на пари от колите с "чужди" регистрации, който обаче ще засегне и кореняците...

santo_traficante
19-11-2009, 11:31
Ето за това става въпрос. Само че не трябва да протестираш, като трябва да плащаш за тази екстра! Целта на местните такси (като тези за паркирането), забрани и данъци е да се намали човеко-народо-автомобило-потока в определен район. И съответно този тайон да се храни и развива от тях.
Това, че сме в "криза", пък има още по-малко общо с въпроса! Човек, като е в криза не си дава парите за автомобил и неговата издръжката, а за доста по-жизненоважни неща. Нещо не ми се връзва тезата, дето хем съм в криза, хем си искам екстрите, на които съм свикнал!
А тая работа с винетки, данъци, такси, акциз на горивата, застраховки, ДДС-та, ДОД-та и т.н. няма нищо общо със случая, защото тях ги плащаме всички, независимо от това в кой град, квартал, село живеем! Говорим за неща на местно ниво.
навит съм да си плащам но да има къде да паркирам като се прибера в нас.
Живея близо до центъра и стана ужас...
и накрая като няма къде да спираме или няма да имам възможност да си плащам ще си карам мотора и ще оставя една кола за жена ми:)
лава богу за момента няма такава опасност:-P
друг варянт който обмислям е да си купя място в близост до София да изпраскам една къща и да си паркирам както искам в двора:-P

DerMeister
19-11-2009, 11:32
Ако и при цена от 10 лева на час няма място за паркиране, значи и 10 лева са малко, т.е. трябва да са 20! Тогава със сигурност няма да съм аз този, който ще ги даде. А и това няма общо с броя на местата за паркиране и паркинги. Нещата се регулират с цената на паркоместото. Като няма място за паркиране -не се паркира! А не един върху друг.
Това, че плащаме данъци за хубави пътища -правим го всички! А защо нямаме хубави пътища е въпрос на друга тема. Разликата при този данък е минимална за различните райони и са по-скоро условни. Според мен разликите трябва да са поне в порядък! А за гражданската мисля, че е еднаква за всички, щото е все едно къде ще те ударят -дали в София или в Три могили
Много интересни мисли.
1. По твойта гениална логика, трябва да се увеличава цената докато не останат 5 човека, които да си плащат да могат да паркират.
2. Супер тъпо е разсъждението, че като нямало място да се паркира, не се паркира. Няма място за паркиране, защото на много хора им ТРЯБВА да паркират там. Както сутрин всички си водят децата на училище и ходят на работа и има задръствания и всички транспорти са пълни. И това е, защото хората ТРЯБВА да идат на работа и да си заведат децата на училище, а не щото им е евтино и се блъскат за спорта.
3.Гражданската ТРЯБВА да е по-скъпа според неселеното място и досието на шофьора и т.н., защото тя покрива РИСК. Рискът в София е бая по-голям, отколкото в Три могили.

DarkKnight
19-11-2009, 11:36
Ако и при цена от 10 лева на час няма място за паркиране, значи и 10 лева са малко, т.е. трябва да са 20! Тогава със сигурност няма да съм аз този, който ще ги даде. А и това няма общо с броя на местата за паркиране и паркинги. Нещата се регулират с цената на паркоместото. Като няма място за паркиране -не се паркира! А не един върху друг.
Това, че плащаме данъци за хубави пътища -правим го всички! А защо нямаме хубави пътища е въпрос на друга тема. Разликата при този данък е минимална за различните райони и са по-скоро условни. Според мен разликите трябва да са поне в порядък! А за гражданската мисля, че е еднаква за всички, щото е все едно къде ще те ударят -дали в София или в Три могили

Има разлика и има защо. Дядо ми на село шанса да направи ПТП е много по-малък отколкото в някой град където всеки ден си по задръстванията. И от тук 20 от там 20 накрая си става една прилична сума. А това просто да се вдигат цените на всичко - ами не е оправдано. Първо трябва да се осигурят места за паркиране и после да се прави това преустрояване. Всичко е много хубаво, но пак ще има коли колкото и да е цената за паркиране - както и пушачи колкото и да вдигат цената на цигарите. Просто това е краста. А да взимаме от шофьорите за да даваме на пешеходците - :hump::hump::hump:

pinko
19-11-2009, 11:46
друг варянт който обмислям е да си купя място в близост до София да изпраскам една къща и да си паркирам както искам в двора:-P

Аз тая работа я свърших още преди 15 години:go:

И си паркирам на воля, че в момента семейството има 5 автомобила без тия дето съм взел за тест.

Пък който е гласувал за пожарникарчето, хич да не се оплаква, а да си сдърба попарата, дето сам е надробил на изборите

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/IMG_2470.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/IMG_2471.jpg

Panchev
19-11-2009, 11:56
Супер сте! Извинявам се, но не съм погледнал, че съм попаднал в СОФИЙСКИЯ форум!
Ако си мислите, че и в Пловдив няма проблем с паркирането, лъжете се. Но не бих се възпротивил на подобно решение и за нашия град. В много случаи не ползвам автомобил именно защото няма къде да паркирам. Или пък защото трябва да плащам за да паркирам, а не искам! Паркирайте си в София както искате. Седете си на тая кълка, че някой трябва да ви осигури нещо (места за паркиране)! И то безплатно! -Трябваше по бай тошово време. Който си няма СОБСТВЕНО място за паркиране, ще паркира на общинско (или частно), на цена такава, каквато е изгодна на собственика. Аз си паркирам в двора на кооперацията в която живея, на собствено място. Казал ви го е и pinko (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=903) как става!
Пчелата пак изопачава нещата - Високата цена на паркоместата не е наказание за богатите, а привилегия! Те могат да паркират където си искат, защото могат да си го позволят!
За гражданската -кво да говорим!?! Вероятно DarkKnight не ме е разбрал правилно. Казал съм, че няма разлики в нейната цена, независимо за кой район става дума, а не че трябва да е така! Естествено, че в Големия Град е по-опасно, отколкото на село и трябва там застраховката да е много по-скъпа (засега обаче не е)! Обаче кво правим, ако вуйчото от Три могили дойде да кара в София?
А с тези доводи по-горе с дебелото ТРЯБВА също не съм съгласен. Нищо не ТРЯБВА! Не е задължително да се живее в София, не е задължително да се кара кола в София, не е задължително да се паркира в София! Всичко е по желание. И на това, че си се родил някъде, пък не можеш да си позволиш да живееш там, също му се намира колаят.
Айде, паркирайте си със здраве! Както гърбавият си е свикнал с гърбицата, така и вие си се оправяйте както си можете. Опитах се да споря принципно, ама явно не става.

aav
19-11-2009, 12:06
Търтей, мисля че и друг път съм те питал: кажи за КОЙ да гласуваме?

santo_traficante
19-11-2009, 12:13
Търтей, мисля че и друг път съм те питал: кажи за КОЙ да гласуваме?
за Търтея като се кандидатира

RPWWD
19-11-2009, 12:16
Пинко, тва МиТо тестово ли е, че редовно го засичам в подземния паркинг на Сити Центъра ;-)
По темата: лично аз отдавна съм забравил какво е това "Графа", "Витошка", НДК, и просто минавам транзит покрай тези райони и си пазарувам в източните покрайнини на града. В общи линии избягвам да ходя в центъра, освен вечер по кръчми, но тогава ползвам таксита, така че изобщо не ми пука за платеното паркиране. Ако по този начин ще се отпуши движението съм съгласен, единствената несправедливост в случая е към живеещите в центъра - те не трябва да плащат.

DarkKnight
19-11-2009, 12:20
Супер сте! Извинявам се, но не съм погледнал, че съм попаднал в СОФИЙСКИЯ форум!
Ако си мислите, че и в Пловдив няма проблем с паркирането, лъжете се. Но не бих се възпротивил на подобно решение и за нашия град. В много случаи не ползвам автомобил именно защото няма къде да паркирам. Или пък защото трябва да плащам за да паркирам, а не искам! Паркирайте си в София както искате. Седете си на тая кълка, че някой трябва да ви осигури нещо (места за паркиране)! И то безплатно! -Трябваше по бай тошово време. Който си няма СОБСТВЕНО място за паркиране, ще паркира на общинско (или частно), на цена такава, каквато е изгодна на собственика. Аз си паркирам в двора на кооперацията в която живея, на собствено място. Казал ви го е и pinko (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=903) как става!
Пчелата пак изопачава нещата - Високата цена на паркоместата не е наказание за богатите, а привилегия! Те могат да паркират където си искат, защото могат да си го позволят!
За гражданската -кво да говорим!?! Вероятно DarkKnight не ме е разбрал правилно. Казал съм, че няма разлики в нейната цена, независимо за кой район става дума, а не че трябва да е така! Естествено, че в Големия Град е по-опасно, отколкото на село и трябва там застраховката да е много по-скъпа (засега обаче не е)! Обаче кво правим, ако вуйчото от Три могили дойде да кара в София?
А с тези доводи по-горе с дебелото ТРЯБВА също не съм съгласен. Нищо не ТРЯБВА! Не е задължително да се живее в София, не е задължително да се кара кола в София, не е задължително да се паркира в София! Всичко е по желание. И на това, че си се родил някъде, пък не можеш да си позволиш да живееш там, също му се намира колаят.
Айде, паркирайте си със здраве! Както гърбавият си е свикнал с гърбицата, така и вие си се оправяйте както си можете. Опитах се да споря принципно, ама явно не става.

Ти не ме разбра. Нямам против да плащам за паркиране - против съм въпреки това да търся място 30 мин. И не става въпрос само за София, а за всеки по-голям град. Идеята на мен ми беше да вдигнат сега синята зона да се съберат пари, да построят гаражи и след това да намаляват местата за паркиране по улиците. На ясно съм, че всеки ден с колата си е лукс (и съм си плащал много често за паркинг), но си имам гараж и слабо ме засяга спирането по обществените паркинги на блоковете. За това казвам че това си е чисто е*ане за тези с колите и не е с цел подпомагането на София. Аз искам да мога като си тръгна от работа да мина да си напазарувам за ядене например и да се прибера в нормален час, а не да се блъскам по рейсове. Просто защитавам тезата, че не е лоша идеята, но трябва да се направят някои заготовки за да се получи добър резултат за хората, а не обратното.

П.П. Извинявай ако съм те обидил с нещо, просто изказвах мнение. За мен трябва да се плаща за да спираш в центъра, но трябва да ти е осигурено място за целта. Нямам против и да си плащам месечен абонамент за да си паркирам колата при работата, но за целта трябва да се построи такова нещо. И да трябва да се осигурят парко места (независимо платени или не) след като плащаме данъци и всевъзможни такси, а резултати няма

Panchev
19-11-2009, 12:27
П.П. Извинявай ако съм те обидил с нещо, просто изказвах мнение. За мен трябва да се плаща за да спираш в центъра, но трябва да ти е осигурено място за целта. Нямам против и да си плащам месечен абонамент за да си паркирам колата при работата, но за целта трябва да се построи такова нещо. И да трябва да се осигурят парко места (независимо платени или не) след като плащаме данъци и всевъзможни такси, а резултати няма
Няма проблем! Ама все си мислех, че народа в темата протестира именно срещу това, което си написал -аз просто го формулирах малко по-строго и грубо. Естествено, че на всеки ще му е най-добре да си кара и паркира където си иска без пари, ама това не е най-доброто решение за всички, поне не и за тези, дето се гъчат в София!

DerMeister
19-11-2009, 12:32
Няма проблем! Ама все си мислех, че народа в темата протестира именно срещу това, което си написал -аз просто го формулирах малко по-строго и грубо. Естествено, че на всеки ще му е най-добре да си кара и паркира където си иска без пари, ама това не е най-доброто решение за всички, поне не и за тези, дето се гъчат в София!
Ествствено, че трябва да се плаща за всичко, просто така е устроена системата. Въпросът е, че като се плаща трябва и да се получава. Общината трябва да прибира пари, но само за да ги реинвестира обратно в моя полза. Затова таксите трябва да са съобразени с мен, а не с това колко се печели и колко пари са нужни. Не може да се слагат ограничения и увеличения на неща, които са свързани с ежеднеивто на хората и не са избираеми, а в същото време да няма 1 лв. инвестияция и подобряване на инфраструктура и т.н.
ЕДИН, повтарям, ЕДИН паркинг да направят и ще съм съгласен паркирането да стане по-скъпо.

DarkKnight
19-11-2009, 12:35
Няма проблем! Ама все си мислех, че народа в темата протестира именно срещу това, което си написал -аз просто го формулирах малко по-строго и грубо. Естествено, че на всеки ще му е най-добре да си кара и паркира където си иска без пари, ама това не е най-доброто решение за всички, поне не и за тези, дето се гъчат в София!

Значи малко ни бяга разбирателството :handshake:

Kuku
19-11-2009, 12:51
..... Чакай малко, чакай малко.... според теб е правилно центъра на София да стане "луксозна зона", а крайните квартали своеобразна "синя зона" и на който не му харесва - да ходи у "селска зона", защото някой като дойде от Пловдив няма къде да паркира?! :?
Ми по тази логика - пловдивчанина да си стои в Пловдив, щото тук не му харесва, пък и вече изяснихме въпроса, че места за паркиране за него няма :idea:

Panchev
19-11-2009, 13:55
Чакай малко, чакай малко.... според теб е правилно центъра на София да стане "луксозна зона", а крайните квартали своеобразна "синя зона" и на който не му харесва - да ходи у "селска зона", защото някой като дойде от Пловдив няма къде да паркира?! :?
Ми по тази логика - пловдивчанина да си стои в Пловдив, щото тук не му харесва, пък и вече изяснихме въпроса, че места за паркиране за него няма :idea:
Схванал си логиката! Много точно си го формулирал. Само че не съм казал да няма къде да паркирам като дойда, а да паркирам там, където мога да си платя, има разлика, нали? И като не искам (не мога) да си плащам, не идвам с колата! Просто е, нали?
А що се отнася до паркингите, те са едно добро пожелание, не задължение. Някой ако ми дойде да ми паркира в двора, мога да му взема някаква такса, която на мен ми отърва. Или пък да не му взема. Но не смятам, че срещу тази такса съм задължен да правя нещо за благото на паркиращия -дали ще му направя паркинга на 2 етажа или ще засадя борчета около него си е моя работа. Малко грубичко пак, но горе-долу така стоят нещата.
Пък относно това, че таксите трябва да са съобразени с някой си -айде няма нужда! Добре би било, ама е от друго време. Таксата се определя според собственика и толкоз. И от пазарната ситуация. Що трябва някой да се интересува от това дали можеш или не да си я платиш? Сега като е ниска и центърът е пълен с коли, та чак трябва да се прескачат. Ако е прекалено висока, ще се изпразни и съвсем никой няма да паркира, следователно няма да има приходи. Значи истината е някъде по средата. Да не говорим, че таксата не може да се съобрази с всеки -и сега таксата от 1 лев на час му е скъпа на вуйчото с москвича. Ако пък някой има спешна и важна работа, той е готов и 10 лева на час да плати, за да паркира където му трябва. И, ако таксата за центъра стане 10 лева на час съм сигурен, че няма да обикаля половин час за местенце. Така ги виждам нещата. И на мен ми е скъпа луканката от 30 лева килото, ама не вярвам някой да седна да си съобразява с мен цената.

DerMeister
19-11-2009, 13:58
Щом съпоставяш интереса и задължанията на дръжавата и общината с твоите като собственик или съответно на някой с определен бизнес, смисъл да спорим няма никакъв. :new_Eyecrazy:

Panchev
19-11-2009, 14:05
WTF ги приказваш? Къде видя такова нещо? Опитвам се да разсъждавам простичко и давам прости примери. Не като за прости хора, а защото аз съм прост и обичам да си изяснявам нещата първо на мен! И какви са интересите и задълженията на държавата във връзка с паркирането не ми е ясно! Според мен държавата не е длъжна да ти (ми) осигури място за паркиране и толкоз. Ако беше написал някоя дума повече, можеше и да ми стане ясно, но явно не схващам идеята ти.

svetozar_sosi
19-11-2009, 14:14
""Не може да се ползва общинска собственост безплатно", аргументира се той, цитиран от "Дневник". Ти болен ли си господине??? :screwy: еми на всяка крачка от вас до работното си място плащай по левче на стъпка...нали вървиш по общински тротоари, плащай, че и дишаш общински въздух!
Този пич май няма акъл в главата за 5 стотинки! Целият ми студенски живот е минал в София и много добре знам какво е там.
Тези леко казано необмислени проекти са доказателство колко малоумни управници имаме. 2 000 000 човека с над 300 000 автомобила да плащат за всеки БОЖИ ден такса, независимо дали са в центъра или в Дружбето 1 или 2!!!! Това са решения, които трябва да се вземат на референдум.
Софиянци да не се дават!!!

georgyg
19-11-2009, 14:15
"Не може да се ползва общинска собственост безплатно", аргументира се той, цитиран от "Дневник". По думите му средствата, които общината ще събира от паркингите и от платеното паркиране по улиците, ще отиват за модернизирането и поддържането на градския транспорт. За целта всички пространства за паркиране, включително и по кварталите, ще бъдат вкарани в активите на Центъра по градска мобилност.

Супер, ми те не искат да си подобрят събирането от градския транспорт и ще решат да да вдигнат цените на Синята зона. Еми екстра, ама като се замисля ще ги инвестират парите от там, не в изграждането на паркинги, ами в паяци, скоби и разни подобни глупости, който няма до подобрят градския транспорт изобщо.




Автомобиль — не роскошь, а средство передвижения.[COLOR="Silver"]
[

Аз пък съм на мнение, че при сегашния ни градски транспорт е НЕОБХОДИМОСТ, за лукс изобщо не става въпрос.

Най-много ми хареса идеята, че в Банкя ще стане синя зона. Ми то в момента няма изобщо място, където да са спира почти, а паяк изобщо не съм виждал в района, но може и да се променят нещата знае ли човек.

DerMeister
19-11-2009, 14:23
WTF ги приказваш? Къде видя такова нещо? Опитвам се да разсъждавам простичко и давам прости примери. Не като за прости хора, а защото аз съм прост и обичам да си изяснявам нещата първо на мен! И какви са интересите и задълженията на държавата във връзка с паркирането не ми е ясно! Според мен държавата не е длъжна да ти (ми) осигури място за паркиране и толкоз. Ако беше написал някоя дума повече, можеше и да ми стане ясно, но явно не схващам идеята ти.
Простичко: държавата не трябва да печели от услугите, които предоставя на гражданите, а да им осигурява по-добри условия и да се грижи за тях.
Още по-простичко: като няма места за паркиране се осигуряват повече, а не се вдига таксата. Това е все едно като няма за ядене, да се забрани яденето.
Най-простичко за конректния случаи: на мен ми трябва място за паркиране, за да работя - съответно да плащам данъци на държавата, да си возя децата на училище - съответно отглеждам и възпитавам бъдещи данъкоплатци най-малкото. След като държавата не осигурява места с какво право вдига таксата с пъти и слага забрани? Защото не трябва хората да работят? Или не заслужават да карат? Или има къде да си оставят колите?

AntiLuuP
19-11-2009, 14:30
Не изчетох всички постове но не мога да разбера тези които искат паркирането навсякъде да е платено, я се замислете малко бе хора.
Значи ти, за да ти стои паркирана колата пред блока плащаш примерно 20лв на месец дотук ок, но днес ти се качваш в колата и отиваш на работа плащаш за паркиране, отиваш на кафе в почивката или да обядваш - плащаш за паркиране, вечерта жената те кара да я заведеш на пицария - плащаш за паркиране и кво стана.... Точно пред магазините и заведенията ще е синя зона ееее... замислете се малко и не говорете глупости не че аз съм най умния но разсъждавайте трезво.
Една проста сметка в софия има да кажем 1млн. коли всеки плаща по 20лв на месец за паркиране колко се получава 20млн. А къде отиват тези пари Вярвате ли че щом досега не оправиха пътищата и т.н. тогава ще ги направят или шък че с тези пари ще изградят подземни и надземни паркинги... Хора живеем в България не в Германия, Австрия , Англия или където и да било другаде! Толкова ли е сложно всичко, за да се намалят задръстванията на входовете на софия едни огромни паркинги, на които си паркираш колата ако идваш от пловдив, асеновград, хасково и т.н. от където и да било, дават ти безплатна карта за градския транспорт, а ако ти е необходима колата в града плащаш такса. След като си свършиш работата отиваш връщаш картата вземаш си колата. В същия момент колата се "охранява" и си спокоен малко или много! Ако това нещо се въведе съм убеден че хората идващи на работа от РК, дупница, Костинброд и останалите околия на София ще се възползват от услугата.Ест примерно с парите които ние ще плащаме за да паркираме пред нас и т.н. Ще се направи качествен градски транспорт - ще започнат да глобяват миризливите цигани без билетчета и т.н. След като ще гоним Европа поне да я настигнем както е била преди 10 години! Ама аз кой съм ние всички кои сме че да променим нещо - каквото и да правим ще си живеем в тая гадна кравешка тор!

(стига толкова че се изнервих вече)

Panchev
19-11-2009, 14:34
Сега вече разбрах позицията ти! Заслужава си да бъде защитавана. Малко се размиват обаче понятията държава и община. Щото държавата не те ощетява с нищо от това, което си изброил -имаш право на всичко това, никой не те ограничава. Прави го общината! А това е друга бира. Не можем всички да станем софиянци, макар че напъните са сериозни. Не и от моя страна обаче. Съгласи се, че ако се вдигнат цените на паркоместата (в конкретния случай), ще останат повече места за хора, на които наистина им трябват, защото няколко перничани с голфове, да речем, ще се замислят дали си струва да се дотътрят точно до центъра за да паркират вместо теб. Но да има за всички, и при това евтинко, тая няма как да стане.
EDIT: Това беше към DerMeister (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3708)
Мнението на AntiLuuP (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=6912) също е много добро. Само не виждам причина двете тези, което е изразил да се изключват взаимно. Супер е идеята с паркингите извън града за идващите в София. Но въпреки това не може всички от Обеля, Младост или Люлин да си намерят места за паркиране в центъра, ако няма начин това да се регулира.
И да не се нервира толкова, млад е още!

DerMeister
19-11-2009, 14:43
Сега вече разбрах позицията ти! Заслужава си да бъде защитавана. Малко се размиват обаче понятията държава и община. Щото държавата не те ощетява с нищо от това, което си изброил -имаш право на всичко това, никой не те ограничава. Прави го общината! А това е друга бира. Не можем всички да станем софиянци, макар че напъните са сериозни. Не и от моя страна обаче. Съгласи се, че ако се вдигнат цените на паркоместата (в конкретния случай), ще останат повече места за хора, на които наистина им трябват, защото няколко перничани с голфове, да речем, ще се замислят дали си струва да се дотътрят точно до центъра за да паркират вместо теб. Но да има за всички, и при това евтинко, тая няма как да стане.
Лично според мен общината и държавата са под общ знаменател.
Да, прави си, перничани ще си оставят голфовете извън центъра, но това не е правилният път. С какво те са по-лоши от мен, въпреки че на мен ще ми е по-добре. Не заслужават ли да паркират там? Това е друга тема, която е сложна и също изисква умни решения.
Моята позиция е, че рязкото вдигане на таксите и забрани за паркиране трябва да се правят след като има условия за това. Иначе както казах се получава: гладен съм, недей да ядеш тогава.

plamen petkov
19-11-2009, 14:51
Това е ГЕРБ ! ние в Добрич си избрахме преди година кметица от ГЕРБ и вдигна двойно данъка за колите сега и тези простотии и същевременно ГЕРБ има най голяма подкрепа сред хората направо не знам !!! :new_Eyecrazy:

koolio
19-11-2009, 14:53
Ама то е много лесно да се философства на чужд гръб. Панчев, ако живееше в София съм сигурен, че вече щеше да призоваваш за въоръжено въстание!
Колегите го казаха преди мен: такива мерки са добри и ефективни, но когато има НАСТОЯЩА и реална алтернатива за придвижване. Когато метрото покрива цялата градска част и са осигурени свръзки, когато около станциите са изградени паркинги, където да си оставиш колата, за да продължиш с метрото. Никой не говори паркингите да са безплатни - но цените да са адекватни и съобразени с това да ти е по-изгодно да продължиш с метрото.

didod
19-11-2009, 14:56
Да питам и аз простичко - понеже съм от селяните, живеещи в София, като как ще ми събират данъка или таксата или там каквото е? А не съм единствен. На база на какво?

Panchev
19-11-2009, 14:57
Е направо се почувствах виновен, че се изнесох от София, да знаеш! Що иска цяла България да ходи там, че и да паркира в центъра (БЕЗПЛАТНО!) не мога да разбера!?!

DerMeister
19-11-2009, 15:05
Да питам и аз простичко - понеже съм от селяните, живеещи в София, като как ще ми събират данъка или таксата или там каквото е? А не съм единствен. На база на какво?
Ако живееш в София си задължен да си смениш адресната регистрация. Това, че това не се спазва и не го гледа никой е отделен въпрос.

didod
19-11-2009, 15:09
И колата да ми е регистрирана в София? Може би?

Ma7e4k0
19-11-2009, 15:11
Ами ако не си платя за пред блока, какво? Ще ми вдигнат 3-те коли на паяк ли ... муахахахьахахахаах да ама не! Накрая ще си купя камаз да видим как ще го вдигнат ако ще и на Витошка да паркирам :chair::chair::chair::chair::chair::chair:

santo_traficante
19-11-2009, 15:18
Ами ако не си платя за пред блока, какво? Ще ми вдигнат 3-те коли на паяк ли ... муахахахьахахахаах да ама не! Накрая ще си купя камаз да видим как ще го вдигнат ако ще и на Витошка да паркирам :chair::chair::chair::chair::chair::chair:
ми няма да ти ги вдигнат:metal:ама ще ти напраскат глобите и после ще те гледаме колко си отворен:hump:

и аз имам приятел с Хамър дето беше много отворенгяс и спираше като селска пръчка на Витошка:metal:ама вече нещо избягва да спир атам:hump::hump:че има ох ох:hump:

reptli
19-11-2009, 15:28
те новите Управляващи само си приказват.... съмнявам се,надявам се да не направят тая глупост :screwy: като случая с вдигането на цените на алкохола и цигарите..."Вдигаме ги,защото така хората няма да имат пари за цигари и алкохол и ще ги намалят".... WTF :shocking::lol:

JAMAL
19-11-2009, 15:38
Да кажем, че има няколко мерки, с които може да се разреши проблема с паркирането. Е този е най-малоумният. Това не е решение на проблем!!! Какви ли специалисти са работили над този проект? Завършили в чужбина и доразвили образованието си у нас. Група от специално подбран екип - експерти. Пълни ташаци.

Това не е нищо друго, освен поредното клатене.

DerMeister
19-11-2009, 15:39
Именно. Това не е решението. Това е като да сложиш табела "Ров на пътя, ще умреш", вместо да зариеш рова.:screwy:

bass
19-11-2009, 15:44
като чета поста на detelazurno в главата ми минава мисълта , че както е тръгнало нищо чудно да ни накарат да плащаме и за разходките в парковете и по улиците, понеже те също са част от общинската територия .....

И тези (като онези в парламента) забравят, че са само чиновници и че общината (държавата) не е тяхна, а на тези, които са ги избрали. Когато "служителят" не провежда политиката, очаквана от "работодателя" му, бива уволнен (по принцип).
Не можело да се ползва безплатно общинска собственост... ми да зема да плащам на себе си, че си ползвам двора, например?

JAMAL
19-11-2009, 15:51
Именно. Това не е решението. Това е като да сложиш табела "Ров на пътя, ще умреш", вместо да зариеш рова.:screwy:

Не ми казвай, че не си виждал ситуация, в която пътното платно прилича на швейцарско сирене, а разрешението на проблема е:

Old Fox
19-11-2009, 16:01
Mноо ма кефи че вече има хора с промити мозъци дето им е кеф да ги стригат. Овчоумие.
Панчев сега ще ти обясня нещо като прост финансист на прост инжинер:
Ценово се регулират стоки и услуги с еластично търсене. Притежаването на автомобил и парко местата са с почти съсвършено нееластично търсене. Графиката на търсенето е почти права линия.
Още по просто като вдигаш цената на такива услуги търсенето почти не намалява. Демек ефект никакъв само дето един пари отиват при едни хора.

Mind_Control
19-11-2009, 16:02
Не съм съгласна,защото аз съм от софия и живея в центъра и какво да се преместя в някой квартал ли?! В момента е синя зона купува се сткер и паркират само хората,който живеят тук.Какво вече не мога да си паркирам пред нас?!

Да, точно така- не можеш да паркираш пред вас :) Просто няма място за всеки, който живее в центъра и иска да паркира пред тях си. Разходете се в Рим- няма нито една паркирана кола пред сградиде в центъра, а предполагам и там хората искат да си паркират пред тях.

AntiLuuP
19-11-2009, 16:02
Не ми казвай, че не си виждал ситуация, в която пътното платно прилича на швейцарско сирене, а разрешението на проблема е:
Ами много ясно - знака с поставянето примерно струва 500лв, а ремонта на отсечката - 20 000... е предпочитат да сложат един знак и с останалите 19 500 да си направят един сериозен банкет с чевермета, скъпи пиячки и тук там лека женица .... Возят се в служебни голи боли ги че ги трошат, постоянно им обновяват автопарковете....

търтей
19-11-2009, 16:04
Mноо ма кефи че вече има хора с промити мозъци дето им е кеф да ги стригат. Овчоумие.
Панчев сега ще ти обясня нещо като прост финансист на прост инжинер:
Ценово се регулират стоки и услуги с еластично търсене. Притежаването на автомобил и парко местата са с почти съсвършено нееластично търсене. Графиката на търсенето е почти права линия.
Още по просто като вдигаш цената на такива услуги търсенето почти не намалява. Демек ефект никакъв само дето един пари отиват при едни хора.

мноо сложно бе
чилякът още не знае отличителни черти на социализъма ти го вкара в пазарна икономика :chair:

Mind_Control
19-11-2009, 16:05
Mноо ма кефи че вече има хора с промити мозъци дето им е кеф да ги стригат. Овчоумие.
Панчев сега ще ти обясня нещо като прост финансист на прост инжинер:
Ценово се регулират стоки и услуги с еластично търсене. Притежаването на автомобил и парко местата са с почти съсвършено нееластично търсене. Графиката на търсенето е почти права линия.
Още по просто като вдигаш цената на такива услуги търсенето почти не намалява. Демек ефект никакъв само дето един пари отиват при едни хора.

Я сега и го начертай на графика, като един истински финансист :D

Ma7e4k0
19-11-2009, 16:09
ми няма да ти ги вдигнат:metal:ама ще ти напраскат глобите и после ще те гледаме колко си отворен:hump:

и аз имам приятел с Хамър дето беше много отворенгяс и спираше като селска пръчка на Витошка:metal:ама вече нещо избягва да спир атам:hump::hump:че има ох ох:hump:

Как ще ми напишат глоба на кого на името като колите ми пред блока са скрапове без номера (Пред блока си имаме малка полянка да не кажете че заради мен хората няма къде да спират) ? ? ? А това с камаза е само идея.

DerMeister
19-11-2009, 16:14
Как ще ми напишат глоба на кого на името като колите ми пред блока са скрапове без номера (Пред блока си имаме малка полянка да не кажете че заради мен хората няма къде да спират) ? ? ? А това с камаза е само идея.
Ми няма къде да спират, на поляна спира ли се? Да газиш в кал и всичко става на гъз наоколо. Сложи скраповете на поляната или ги разкарай. :-P

търтей
19-11-2009, 16:18
Как ще ми напишат глоба на кого на името като колите ми пред блока са скрапове без номера (Пред блока си имаме малка полянка да не кажете че заради мен хората няма къде да спират) ? ? ? А това с камаза е само идея.

ма ти и книжка ли имаш?
а като са скрап без номера е редно да се извозят принудително
има една разпоредба
четете бе хора стига сте говорили само на изуст :meeting:

koolio
19-11-2009, 17:13
И колата да ми е регистрирана в София? Може би?

Ами да, редно е. И аз не съм роден в София, но след като живея трайно тук съм си регистрирал колата в София и тук си плащам данъците. Така смятам, че е редно.

Old Fox
19-11-2009, 17:24
мноо сложно бе
чилякът още не знае отличителни черти на социализъма ти го вкара в пазарна икономика :chair:

Нека почне на чисто напрау от пазарната икономика:-)

@Mind_Control що ли имам чувството че и с графика и без все тая ;-)

Kuker
19-11-2009, 17:46
Това, че сме в "криза", пък има още по-малко общо с въпроса! Човек, като е в криза не си дава парите за автомобил и неговата издръжката, а за доста по-жизненоважни неща. Нещо не ми се връзва тезата, дето хем съм в криза, хем си искам екстрите, на които съм свикнал!
А тая работа с винетки, данъци, такси, акциз на горивата, застраховки, ДДС-та, ДОД-та и т.н. няма нищо общо със случая, защото тях ги плащаме всички, независимо от това в кой град, квартал, село живеем! Говорим за неща на местно ниво.Изобщо не знам от къде да започна.
Това че сме в криза /не знам защо си написал "криза", може би мислиш че няма/ има много общо,не гледай само в нашето канче.Виж за пример другите държави какво предприемат за да стимулират икономиката.Станишев беше прав като казваше че парите трябва да останат в хората.
Според теб автомобила е "екстра", от която можеш да се лишиш?Аз имам друго мнение по въпроса.
Когато съм си купил апартамента, към него имаше предвидено паркомясто, предвидено и изградено от общината, при това забележи, без никакви допълнителни условия.В момента общината се опитва да ме рекетира.
Съгласен съм да плащам, но на истински паркинг а не на улицата.Също така искам нещо срещу това, защото за мен това е улица, за която вече съм платил и ще продължавам да плащам.Не може да изпратят няколко човека, с по една четка в ръка, да нарисуват няколко квадрата, и да ми кажат че това вече е платен паркинг.Това е супер безочливо, съгласен ли си?Сега разбираш ли какво имам в предвид с данъците, таксите и винетките?
Също така не разбирам, как ще се реши проблема с паркирането, там където домувам?Аз имам три автомобила, два от които ги държа на истински паркинг, за да може съседите да има къде да паркират.Проблема обаче остава защото на 50 апартамента се падат 30 паркоместа.

п.п. Собственото жилище е "екстра" в световен мащаб, а утре някой друг путьо, ще ми тресне някакъв "рекет" и ще ме принуди да се изнеса на палатка ли?

п.п.п. И стига сте сравнявали с бай Тошо че...........

Ma7e4k0
19-11-2009, 18:10
Ми няма къде да спират, на поляна спира ли се? Да газиш в кал и всичко става на гъз наоколо. Сложи скраповете на поляната или ги разкарай. :-P

Те са на поляната.

pr_00f
19-11-2009, 18:17
А паркирането в зелените площи е забранено :chair:

Mind_Control
19-11-2009, 18:17
Нека почне на чисто напрау от пазарната икономика:-)

@Mind_Control що ли имам чувството че и с графика и без все тая ;-)

А бе недей така.. Като за инженери по- хубаво нещо от една графика няма.

santo_traficante
19-11-2009, 18:19
А паркирането в зелените площи е забранено :chair:
на един френд му написаха акт за 500лв
покатерил се в парка Заимов хаха

Furious 155
19-11-2009, 18:22
Изобщо не знам от къде да започна.
Това че сме в криза /не знам защо си написал "криза", може би мислиш че няма/ има много общо,не гледай само в нашето канче.Виж за пример другите държави какво предприемат за да стимулират икономиката.Станишев беше прав като казваше че парите трябва да останат в хората.
Според теб автомобила е "екстра", от която можеш да се лишиш?Аз имам друго мнение по въпроса.
Когато съм си купил апартамента, към него имаше предвидено паркомясто, предвидено и изградено от общината, при това забележи, без никакви допълнителни условия.В момента общината се опитва да ме рекетира.
Съгласен съм да плащам, но на истински паркинг а не на улицата.Също така искам нещо срещу това, защото за мен това е улица, за която вече съм платил и ще продължавам да плащам.Не може да изпратят няколко човека, с по една четка в ръка, да нарисуват няколко квадрата, и да ми кажат че това вече е платен паркинг.Това е супер безочливо, съгласен ли си?Сега разбираш ли какво имам в предвид с данъците, таксите и винетките?
Също така не разбирам, как ще се реши проблема с паркирането, там където домувам?Аз имам три автомобила, два от които ги държа на истински паркинг, за да може съседите да има къде да паркират.Проблема обаче остава защото на 50 апартамента се падат 30 паркоместа.

п.п. Собственото жилище е "екстра" в световен мащаб, а утре някой друг путьо, ще ми тресне някакъв "рекет" и ще ме принуди да се изнеса на палатка ли?

п.п.п. И стига сте сравнявали с бай Тошо че...........
Право в 10-ката!!! Изцяло поддържам мнението!

Mind_Control
19-11-2009, 18:26
п.п. Собственото жилище е "екстра" в световен мащаб, а утре някой друг путьо, ще ми тресне някакъв "рекет" и ще ме принуди да се изнеса на палатка ли?



Е тука си много прав. Навсякъде по света собствено жилище е ГОЛЯМА екстра, не просто екстра! Да не говориме за място за паркиране в центъра- това могат да си го позволят не просто богатите, а МНОГО богатите хора в западна европа!

Така, че се радвайте, че може да се припарва до центъра все още!

ogi100
19-11-2009, 18:28
Аз живея в чисто нова сграда в Овча Купел, улицата е като нива, някаква смесица от кал и чакъл, незнам и кога ще и сложат асфалт. Пред блока за сега сме 3-4 коли и в радиус от 200м няма друга сграда...много ми е интересно каква ли ще е символичната такса която ще трябва да плащам за да ми стои колата на така наречената улица :) чакам с интерес

DerMeister
19-11-2009, 18:30
Аз живея в чисто нова сграда в Овча Купел, улицата е като нива, някаква смесица от кал и чакъл, незнам и кога ще и сложат асфалт. Пред блока за сега сме 3-4 коли и в радиус от 200м няма друга сграда...много ми е интересно каква ли ще е символичната такса която ще трябва да плащам за да ми стои колата на така наречената улица :) чакам с интерес
При вас ще е такса "селскостопански площи".

Коки
19-11-2009, 18:37
...на 50 апартамента се падат 30 паркоместа........

И 80 автомобила.

Old Fox
19-11-2009, 18:41
А бе недей така.. Като за инженери по- хубаво нещо от една графика няма.
Ми ето. Където
P цена
Q обем
D търсене

Ясно се вижда че при промяна на цената потребявания обем не се променя.
Ся в реалността графиката ще е леко ама много леко наклонена.

ghoul18
19-11-2009, 18:53
Не съм сигурен, че това е правилния начин да се реши проблема! Но определено е проблем!!!

JAMAL
19-11-2009, 19:34
Да не говориме за място за паркиране в центъра- това могат да си го позволят не просто богатите, а МНОГО богатите хора в западна европа!

Така, че се радвайте, че може да се припарва до центъра все още!

Това е ясно човече, но на останала част от населението, е предоставена възможност да не се затрудняват от факта, ча са без собствения си автомобил. И тук искат да направят като в западна Европа, но пак започват отзад-напред. Ще затруднят още повече, градския транспорт, който и без това смогва.

Kuker
19-11-2009, 20:28
И тук искат да направят като в западна Европа, но пак започват отзад-напред. Такива са им умствените възможности.Копират чуждото, и се опитват да го приложат в БГ.
Когато въведоха винетките, в Германия ги отмениха, защото са неефективни.А в БГ, като разбраха че са неефективни, им увеличиха цената, нищо че плащаме за нещо което не съществува.

DanewRomeo
19-11-2009, 20:39
Колеги, какво сте се заджавкали един-друг? Характерна за управляващите в България е АБСОЛЮТНАТА безпринципност. Тоест това, което обсъждате е само идея. Естествено няма да бъде осъществена. Добра, лоша, ще има вой, ще падат рейтинги, дрехи, задръжки. Нещата ще си останат постарому ала орел, рак и щука и губещите пак ще са данъкоплатците. Това е. После какви нещастници били тези, които емигрирали. Както и да е. Екстрата няма да бъде узаконена и толкоз. Ха на бас!

П.С. Евала на колегата търтей, много се изкефих като видях цитата, в Лукчо ситуацията толкова отговаря на днешния квази-феодален свят, наречен България, че просто мамата си джаса. Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин...

aav
20-11-2009, 00:33
уеуе 7 страници страсти.
я да видим за какво: някой си радослав тошев http://www.sofiacouncil.bg/inc/vcard.html?id=65
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/02/13/458187_radoslav_toshev_shte_napravim_ot_sofiia_gra d_za_horata/ предложил нещо, ама дали ще го приемат??? Хубаво плюете ГЕРБ, ама предложението е прието от ВСИЧКИ ГРУПИ в комисията, само Георги Свиленсики е със забележка. Аз затова питах нашто гуру за кой да гласуваме, ама той още сромно си мълчи. И последно предложението на Радослав Тошев не е заложено в програмата на новата кметица. И най-последно като не сте съгласни, ми пишете на този Тошев, не тук

Kuku
20-11-2009, 00:49
Съгласи се, че ако се вдигнат цените на паркоместата (в конкретния случай), ще останат повече места за хора, на които наистина им трябват, защото няколко перничани с голфове, да речем, ще се замислят дали си струва да се дотътрят точно до центъра за да паркират вместо теб. Но да има за всички, и при това евтинко, тая няма как да стане.Ти четеш ли се изобщо, какво пишеш?!?!?!?!
На кой точно в центъра му трябва парко място?!
На мутресите с кученцата под мишница ли?
На главанаците с по два джипа охрана ли?
На пишман-баровците дето прескачат от кафе на кафе ли?
На стойкаджиите с Поршета и Ферарита пред МОЛа ли?
НА КОЙ ТОЧНО???

Това са хората които и сега си спират, както и където си поискат - после, просто ще имат повече място за да го правят :idea:
И с какво са повече те от мен, та да им отстъпвам място в центъра или пък с какво си повече ти от един перничанин с Голф, та да ти отстъпва той място за паркиране?

Центъра просто ще стане "луксозна зона" и хората с пари ще си карат/паркират на спокойствие - КАК това помага на обикновения гражданин?

Пък когато ми направят паркинг пред блока - ще си плащам за него!
Улицата, на която спирам сега, ВЕЧЕ СЪМ Я ПЛАТИЛ :idea:

То бива, бива да не мислиш.....

Orm
20-11-2009, 01:35
Ей тоя европейски съюз , от ден на ден ставам все по европеец .... Усещате ли как ни го вкарават все по дълбоко и по дълбоко без да го вадят поне за малко ......?!?!?
Абе на каде се обърнеш се на европа лъха , то са тоци , то е парно , вода , за колите да не говорим ......толкова такси измислиха че даже европа ще ни завиди .....
Омръзна ми да давам 80% от дохода си за изхранване на разни Бойковци и Станишевци ...... Поне да имаше някакъв минимален резултат от тези принудителни взимания ...... Май ще си събирам багажа скоро и газ към някоя Венецуела !!!
А на колегите дето им харесва да ги друсат .... дерзайте . Това не е държава за живеене , и няма да стане скоро !!!

sa6o_roman
20-11-2009, 02:44
Прочетох тази тема и нямаше как да не бъда обхванат от свиреп гняв. За щастие ми мина бързо като се сетих, че съм един от малцината българи, изпикали се на сградата на Народното събрание.

Panchev
20-11-2009, 08:47
Гледам, стигнали сте до консенсус в програмата за решаване на проблемите със задръстванията и паркиранията. Остава да минете и в действие. Следя с интерес.

hektor
20-11-2009, 09:51
У село Фленсбург, където живея, си плащам годишна такса от 20 евро, а за две години 30. В Берлин баш скъпотията е 30 евро на година. В момента в СФ е 70 лева..............
Плюс това аз имам право да паркирам в целия ми район, а не само на улицата, където ми е блока. Това лято колко пъти си цаках,щото бях спрял на 3 метра от моята уличка.
Кво стана с тази синя зона!? Пълна с дупки, тротоарите са като след война, тъмница, пропадаш, кълчих крака, падаш геройски като войник пред врага.
Ами почваме да съдиме общините за всички дупки повреди на нашите коли. Един колега се прибирам от летището и някъде в този район минал през кратер, а преди него още няколко автомобила са били с такива повреди, че е било невъзможно да се продължи.............! Всички ние казваме, че когато видиме, че има промяна тогава плащаме, в първия момент звучи адски тъпо, но е истина. Колко такси, винетки цени на услуги се качиха и кво..!? Никаква промяна. Ето пак ще вдигат данъците и такса смет, а в баш центъра около кофите за боклук е адска смрад и плъхове се гонят за добро утро! Карам си аз из улиците и гледам горките цигани, които работят към фирмите за чистота. Дали им едни метлички и те метата, ужасссссссссссссс и колите хвърчат около тях. Хора има техника за това, колкото и смешно да звучи, ама знаеме разликата между цените на тази техника и метлите каква е!

Furious 155
20-11-2009, 21:47
малко нова информация - леко успокояваща...
http://news.sofiadnes.com/?go=news&p=detail&newsId=14213

ФЕРАРИСТ
22-11-2009, 11:13
Цялата тая работа е като организацията на движението по пътищата - държавата, в случая община София, в невъзможноста си да предостави нужните наземни или подземни площи за паркиране, налага масови ограничения свързани с плащане....

nikolaaaay
22-11-2009, 17:03
държавата, в случая община София, в невъзможноста си да предостави нужните наземни или подземни площи за паркиране, налага масови ограничения свързани с плащане....
Стига сте се оплаквали. Навсякъде е така. В повечето европейски градове се плаща и е по-скъпо. В центъра на Амстердам се паркирах веднъж и струваше 7 евро на час ако не бъркам. Не помня точната сума де, ама беше далеч по-скъпо от София. Така или иначе дефицит на паркоместа тук има и по-добре да е платено, за да можеш да отидеш и да си свършиш работа, а не да обикаляш като идиот по 1 час. Щом не достига една стока, значи цената й е много ниска и трябва да се вдигне.

Old Fox
22-11-2009, 17:24
Стига сте се оплаквали. Навсякъде е така. В повечето европейски градове се плаща и е по-скъпо. В центъра на Амстердам се паркирах веднъж и струваше 7 евро на час ако не бъркам..
A в Амстердам на незнамсикоя улица номер 154, на майната си и на час и половина от центъра плаща ли се? Май не. И после това е дублиране на държавни вземания веднъж данък и после такса за да стои пред вкъщи. Недопускането на такова дублиране е основополагащ принцип в данъчния инжинеринг. Същото е с винетките и Тол таксите.

fred
22-11-2009, 18:54
Ако трябва и в друг град! Щом не ти харесва. Кво да се прави, това е положението. В много европейски градове хората не могат да си паркират пред тях си. Има и градове, в центровете на които пък изобщо не могат да влизат коли. Там едва ли протестират за това. При нас просто сме закъснели с тези действия.

Ами в Париж во пример - могат, явно не е европейски град:photo:, нищо че е около 11 милиона, сега като видят у нас какви мъдри глави имаме и веднага ще приложат тия мерки.А метрото им е като паяжина и опасва целия град, да не говорим и за другите видове обществен транспорт.
В Лондон колите влизат в центъра срещу висока такса, съответно и паркират, както и се опитаха да забранят влизането в центъра на мощни коли, но Порше осъдиха общината за това им решение и го отмени.
А у нас, всичко е наред, улици, сметосъбиране, озеленяване, строителство на нови сгради и какво ли още не.Само проблема с колите ни остана, юруш на маслините=
Аз лично подкрепям такива мерки, но умерени, а не както у нас се прави всичко-безогледно и тъпо.

ФЕРАРИСТ
22-11-2009, 19:49
Стига сте се оплаквали. Навсякъде е така.
Ми със сигурност в Амстердам около Амст Градски Съд не живеят 2-3 преки околовръст народ колкото тука, или покрай тяхното кметство да речем......в центъра им има администрация, магазини, институции и прочее - а при нас всички те са накуп, щото за всички е много фешън да е в центъра.....
Яз мислим че ще настане една болезнена празнота в центъра на СФ ако кметството, общината и НОИ са в Казичане, съдилищата, ЦУМ и халите в Долни Богров, и все неща от сорта.....

hunter1989
23-11-2009, 01:19
Паркирането в София става платено?
18 ноември 2009 / News.dir.bg
До два месеца Центърът за градска мобилност трябва да подготви концепция за паркирането на територията на цяла София.
Това беше решено на транспортна комисия в Столична община. След като е готов докладът, ще започне процесът по въвеждане на единна политика по паркиране, която ще включва зониране, предаде Дарик. С новите предложения някой райони ще бъдат изцяло забранени за паркиране, за други таксите ще бъде значително по-високи, а за кварталните ще се търсят варианти за символично заплащане. Това каза председателят на комисията Радослав Тошев, който е и вносител на предложението.
Зонирането за синя зона включва всички квартали на София, дори и Банкя. "Някои улици в София, които в момента са „Синя зона", ние ги виждаме като места, които ще бъдат изцяло забранени за паркиране, а други части на синята зона ще преминат на малко по-скъп режим. Това вече е частично въвеждане на платен център", обясни Тошев.
„Колко ще струва - това вече е друг въпрос. Конкретните детайли чакаме от експертите на Центъра за градска мобилност. Тези, които живеят в идеалния център, ще понесат всички неудобства, за това, че живеят в центъра", уточни той. Тошев обаче предлага да се увеличи в пъти цената за паркиране в синята зона, която сега е лев на час. Според него притежателите на коли трябва да плащат дори и когато оставят автомобилите си на общинските паркинги между блоковете.
"Не може да се ползва общинска собственост безплатно", аргументира се той, цитиран от "Дневник". По думите му средствата, които общината ще събира от паркингите и от платеното паркиране по улиците, ще отиват за модернизирането и поддържането на градския транспорт. За целта всички пространства за паркиране, включително и по кварталите, ще бъдат вкарани в активите на Центъра по градска мобилност.
В следващите два месеца дружеството трябва да изготви предложение коя част на града в каква зона да попада. Тошев заяви, че не трябва да остане улица извън системата за паркиране. По негова идея утре общинският съвет ще гласува възлагането на разработката. Според съветника от ГЕРБ спирането на коли по част от улиците в идеалния център трябва да бъде изцяло забранено или да е забранено в определени часове.
Идеята е улиците да станат по-достъпни за пешеходци. За да има повече пешеходни зони пък през някои части от центъра, ще бъде забранено преминаването с коли. На кои места да стане това, ще предложи отново Центърът за градска мобилност. В същото време, за да се ограничи притокът на автомобили към централните части.
На утрешното си заседание общинските съветници ще гласуват и друг доклад със съавтор Радослав Тошев. Той е за заделянето на пари в бюджета за следващата година за проектирането на около 30 подземни паркинга в центъра на града. "Това ще е алтернативата на хората, които живеят или идват с колите си в центъра, след като забраним паркирането и влизането по някои улици", обясни Тошев.
Забраните и новите цени обаче щели да влязат в сила, преди паркингите да станат факт. Платените общински гаражи щели да се ползват и от живеещите в центъра, които трябвало да поемат цената на това да обитават жилище на това място, а не по кварталите. Освен това от догодина вероятно ще плащат повече и за годишните стикери за паркиране в синя зона, които сега са по 70 лв.

Мммм пак ми мирише на протест . Ама този път трябва да е брутален . Трябва да им дойде акъла , ние хора ли сме или животни. Тези пари ще се откраднат а ние ще обеднееме още повече. Нямам думи .....

detelazurno
23-11-2009, 11:35
Сутринта слушах преглед на печата и от не знам си кой вестник прочетоха, че за парингките пред блоковете ще се плаща 20-30 лева месечно. Ако някой ти дойде на гости той ще плаща на час. За центъра още не са измислили цени.

reptli
23-11-2009, 11:44
Сутринта слушах преглед на печата и от не знам си кой вестник прочетоха, че за парингките пред блоковете ще се плаща 20-30 лева месечно. Ако някой ти дойде на гости той ще плаща на час. За центъра още не са измислили цени.

и какво,тия от паркинги и гаражи ще трябва да станат повече от патрулните полицаи :lol_sign: мисля че ще е непосилно на общината да смогне да следи цяла София :hmm:

detelazurno
23-11-2009, 11:49
А ти наясно ли си колко работни места ще се разкриат?! Ще бъде елитно да напуснеш работа и да се наемеш да вардиш паркинга пред блока :thumbup: Малко са хората, които работят на 20 метра от вратата на апартамента си :haha: А и да не говорим че местните най-добре познават колите от квартала и кой от кой блок е :native:

sen7
23-11-2009, 13:21
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2589351

стачка,стачка искам платен паркинг.Язък, че гласувах за нея братче.

koolio
23-11-2009, 13:44
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2589351

стачка,стачка искам платен паркинг.Язък, че гласувах за нея братче.

Ми плащай си, не мисля, че някой ще ти откаже парите! Ма сигурно живееш в къща с двор и колата я вадиш от двора само да ходиш с нея по чекнеж. :mf_Flush:
Аз па не искам. Щото си плащам данък МПС на общината за да паркирам на нейния терен и не мисля да плащам два пъти за едно нещо. Щото не разбирам за кое точно паркомясто ще плащам и ако няма място в радиус от 200 м от мястото, където живея кво правим тогава и кой ще ми върне таксата? Щото общината не ми осигурява никакъв начин да стигна за разумно време с градски транспорт до работа без да се охвърлям в кал като малаче когато вали или да се пребия когато има поледица. И по ей такива причини.

mim
23-11-2009, 13:46
сутринта по радиото казаха, че Фъндъкова е казала, че това с плащането пред блоковете няма да го бъде

търтей
23-11-2009, 13:54
Милата, тя ръси мозък.
У големото село явно освен селтици прииждат и кучета
Ибах мааму моля другарко
Или па селтици кучета - се 200. Може и да има резон.

За справянето с този проблем трябва да се ускори строителството на приюти за животните, но трябва да се отчете и фактът, че на мястото на прибраните в приютите кучета, идват нови - от райони около столицата.

hunter1989
25-11-2009, 00:31
Аз измислих решение с паркирането , паркира се пред парламента и се оставят там колите, та да се блокира всичко, да видят те . А тва с кучетата е смешно , паркинги няма да се построят защото няма каде . А за градините 4000 места са нищо . Ама няма какво да си чешем езиците всеки говори , ама до сега не съм видял нищо да се направи . Все пак съм на 20г, дано до 50г някои направи нещо. Айде със здраве колеги , поздрави

търтей
25-11-2009, 00:40
Аз измислих решение с паркирането , паркира се пред парламента и се оставят там колите, та да се блокира всичко, да видят те . А тва с кучетата е смешно , паркинги няма да се построят защото няма каде . А за градините 4000 места са нищо . Ама няма какво да си чешем езиците всеки говори , ама до сега не съм видял нищо да се направи . Все пак съм на 20г, дано до 50г някои направи нещо. Айде със здраве колеги , поздрави

Добре де. Приличаш да си умно, мислещо момче. Поради что пишеш като среден селянин? а/ъ и/й - учи се някъде в 3 клас мама му. :oops:

Furious 155
25-11-2009, 00:55
Ми плащай си, не мисля, че някой ще ти откаже парите! Ма сигурно живееш в къща с двор и колата я вадиш от двора само да ходиш с нея по чекнеж. :mf_Flush:
Аз па не искам. Щото си плащам данък МПС на общината за да паркирам на нейния терен и не мисля да плащам два пъти за едно нещо. Щото не разбирам за кое точно паркомясто ще плащам и ако няма място в радиус от 200 м от мястото, където живея кво правим тогава и кой ще ми върне таксата? Щото общината не ми осигурява никакъв начин да стигна за разумно време с градски транспорт до работа без да се охвърлям в кал като малаче когато вали или да се пребия когато има поледица. И по ей такива причини.точно поради тези причини и аз съм ПРОТИВ повторно плащане на общината!

pr_00f
25-11-2009, 14:40
И аз.
Ама да ви пусна ли анкета, за да видим колко хора си плащат данъка на колата ?

търтей
25-11-2009, 14:49
И аз.
Ама да ви пусна ли анкета, за да видим колко хора си плащат данъка на колата ?

Преките данъци са вопиюща икономическа глупост. Ама е трудно да се проумее от прости пожарникари и партийни секретари.

Fear
25-11-2009, 15:51
http://www.dnes.bg/images/photos/0081/0000081075-article2.jpg

:hehehm:

Коки
25-11-2009, 15:54
...Ама е трудно да се проумее от прости пожарникари и партийни секретари.

В тоя ред на мисли, да запитам аз: Ху дъ фак ги избира тия прости пожарникари и партийни секретари?

---------- Post added at 14:54 ---------- Previous post was at 14:52 ----------


...да ви пусна ли анкета, за да видим колко хора си плащат данъка на колата ?

Недей, че мнооого ще се изложим :) Пък и ако някой добросъвестен данъчен чиновник вземе да влезе у форумо, майко мила! Сите ше ни излОви :)

Kuku
25-11-2009, 16:01
Избира ги цяла България, а само в София им ядем гомните :?

търтей
25-11-2009, 16:04
Като го наравят платено мисля всички целокупно да паркираме пред кметството и пред парламента. За два три дена. Дори ще си платя таксата, едва ли не ;)

Bonev
25-11-2009, 16:26
Като го наравят платено мисля всички целокупно да паркираме пред кметството и пред парламента. За два три дена. Дори ще си платя таксата, едва ли не ;)

Добра идея, но неосъществима за съжеление. Нали се сещаш колко ще се съберем!?!!

търтей
25-11-2009, 16:33
Добра идея, но неосъществима за съжеление. Нали се сещаш колко ще се съберем!?!!

достатъчно
20 коли паркират чудесно там
и после :sniping:
хихи
вечерта след 2200 няма кьорав паяк :sniping:
абе има си пинизи

Old Fox
25-11-2009, 16:54
Избира ги цяла България, а само в София им ядем гомните :?
От София ни един не е гласувал за Бойка, нали?

nightroller
25-11-2009, 16:58
От София ни един не е гласувал за Бойка, нали?

м-да идеята на Търтей е добра :) може да направим една голяма сбирка на алфа-феновете пред общината и/или парламента :tequilla:

Kuku
25-11-2009, 17:20
Фокс, гласували са много и от София, за това казвам цяла България... ама да си чул НЕЩО ПОДОБНО, каквото и да е, да се е случило някъде извън София... например в Стара Загора :?

Old Fox
25-11-2009, 17:59
Има време и извън София ще се случат;-)
И у наща община има сума ти простотии.

търтей
25-11-2009, 18:06
Ще се случат ако им позволим

ФЕРАРИСТ
25-11-2009, 19:08
достатъчно
20 коли паркират чудесно там
и после :sniping:
хихи
вечерта след 2200 няма кьорав паяк :sniping:
абе има си пинизи
И да си свали и метне човек една от гумите в багажника да не мое да го дигне паяка, и да дремят 40-50 коли цял ден там - баси кефа....

търтей
25-11-2009, 19:27
И да си свали и метне човек една от гумите в багажника да не мое да го дигне паяка, и да дремят 40-50 коли цял ден там - баси кефа....

Яз ше докарам и жипо. На него веднъж се пробваха да слагат скоба. Бях се забавил 10 мин над платеното на синя зона. Та мъчат се те, потят се, а оно скобата не хваща гумата - яко :sex:

detelazurno
26-11-2009, 00:03
Буахахахахаха :biggrin: Ей сега слушах по телевизията за някакаъв човек, който седял цял час върху покрива на колата си защото протестирал срещу опита на паяка да я вдигне :notworthy: Може и ние да се накачурим върху колите си ;) А пък за скобите....лесна работа, качвам я на трупчета и нека я поместят :tank:

Furious 155
26-11-2009, 00:09
определено трябва да се противопоставяме на всеки опит да ни точат пари за щяло и нещяло! СТИГА МАЛОУМНИ законопроекти, СТИГА се е мислело само как да се събират на обикновените хора парите!!! СТИГА само ни баламосват и гласуват после закони погазващи правата ни!!! ПИСНА МИ :puke:

pr_00f
26-11-2009, 12:12
Сега последно да пускам ли анкетата за данъците ?

Old Fox
26-11-2009, 12:21
Сега да последно да пускам ли анкетата за данъците ?
Има ли смисъл? Мога и сега да ти изброя поименно кой ги плаща и кой не;-)

търтей
26-11-2009, 15:50
Сега последно да пускам ли анкетата за данъците ?


Има ли смисъл? Мога и сега да ти изброя поименно кой ги плаща и кой не;-)

Дали да напиша още веднъж, че преките данъци са вопиюща тъпота? Мога за разнообразие да се обоснова, ама се си мисля, че трябва да ви е ясно защо.

ПП Да доразвия тезата - когато един закон не се спазва от болшинството, то значи е време да бъде променен.

ППП Тая тема кой я премести от раздела, в който беше пусната първоначално и където й е мястото?

Old Fox
26-11-2009, 16:19
Нидей тъй ся.
Ами ако болшинството почне да стреля на месо? И тия закони ли ще променяме?
Па болиншиството е баластрата -хората с мозък не са повеке от 10%

търтей
26-11-2009, 16:21
Нидей тъй ся.
Ами ако болшинството почне да стреля на месо? И тия закони ли ще променяме?
Па болиншиството е баластрата -хората с мозък не са повеке от 10%

Чай да я върнат обратно и ще довършим що преките данъци са тъпи.

Бобби
26-11-2009, 19:20
Яз ше докарам и жипо. На него веднъж се пробваха да слагат скоба. Бях се забавил 10 мин над платеното на синя зона. Та мъчат се те, потят се, а оно скобата не хваща гумата - яко :sex:
Тия скоби не помагат имам една позната дето постояно си тръгва с тях...е след това оправяме калник, вежда...недай си боже маншон ...:))
Няма спирачки тая мацка...миналият месец на жълтите павета се беше влачила 60 м за де се скрие в пряката....но на тия с жилетките не плаща..:haha:

detelazurno
26-11-2009, 19:42
Сега последно да пускам ли анкетата за данъците ?

Че то нали имаше такава тема преди известно време. Там се видя кой какво плаща и освен това всеки си изложи своите виждания защо плаща и защо не. Съмнявам се, че нещата от тогава са се променили много. Само тези, които не плащат са станали повече.

Коки
26-11-2009, 19:51
...
Няма спирачки тая мацка...

Айше нанайси феродо :)


...миналият месец на жълтите павет се беше влачила 60 м за де се скрие в пряката....но на тия с жилетките не плаща..:haha:

Проблемът е, че не плащаме на тия с жилетките, а плащаме на оня, дето от Нова ТВ го гониха с камерата да обясни как така приходите на "Паркинги и гаражи" съответстват на някаква мижава заетост на синята зона, а в същото тя през целия ден се пръска по шевовете, колкото и да я разширяват.

Тука май е време да изясним, че най-вероятно приходите от бели, лилави, пембяни и други видове зони, пак ще отиват във въпросната "общинска" фирма, а не пряко в общината. Това означава много неща, но една от основните разлики е, че от "общинските" фирми много по-лесно се краде, а и като стане гъба - има идеален бушон - шефа на фирмата. Достатъчно е да спомена само друга подобна фирма - "Софийски имоти", да не говорим и за едни други емблематични фигури, дето уж се водят някакви дела срещу тях и т.н.

Бобби
26-11-2009, 21:18
Айше нанайси феродо :)



Проблемът е, че не плащаме на тия с жилетките, а плащаме на оня, дето от Нова ТВ го гониха с камерата да обясни как така приходите на "Паркинги и гаражи" съответстват на някаква мижава заетост на синята зона, а в същото тя през целия ден се пръска по шевовете, колкото и да я разширяват.

Тука май е време да изясним, че най-вероятно приходите от бели, лилави, пембяни и други видове зони, пак ще отиват във въпросната "общинска" фирма, а не пряко в общината. Това означава много неща, но една от основните разлики е, че от "общинските" фирми много по-лесно се краде, а и като стане гъба - има идеален бушон - шефа на фирмата. Достатъчно е да спомена само друга подобна фирма - "Софийски имоти", да не говорим и за едни други емблематични фигури, дето уж се водят някакви дела срещу тях и т.н.
Не беше ли мамале онанайси феродо :))...ама се тая, отдавна съм я намразил тая държава и цялата и оправа :cussing:..кофти, че съм пуснал корени тук.....иначе майната и:spell:

hunter1989
27-11-2009, 01:00
Като го наравят платено мисля всички целокупно да паркираме пред кметството и пред парламента. За два три дена. Дори ще си платя таксата, едва ли не ;)

Ееее ще дойдеш на мойто :D:D:D
П.С Пиша бързо, без да гледам за това тук там има грешка.:tooth:

---------- Post added at 22:00 ---------- Previous post was at 21:47 ----------


Не беше ли мамле онанайси феродо :))...ама се тая, отдавна съм я намразил тая държава и цялата и оправа :cussing:..кофти, че съм пуснал корени тук.....иначе майната и:spell:

Тя България не е виновна , ние сме виновни. Ако не си забелязал само си говорим . Както преди казах в една тема "трябва ни някой да ни поведе " ако не се появи този човек все ще си седим на едно и също място. Ние нямаме воля , но вземе ли се някой да ни отвори очите и да тръгне пред нас няма кой да ни спре . Дано след време се роди човек, който да не носи типично българският ген за " патриотизъм на маса " и да направи нещо за тази държавица. Но аз такъв досега не съм вийдал...

nikoga
22-01-2010, 13:13
Ще влезне и това в сила!
Парите пак ще ги вземе някои, за които даже няма да разберем!
Хората които живем в центъра ще си плащаме като грешни дяволи луди им такси!
А у форУмо, па некои фиолсоф ще си развива теорийките.
Ще си караме по разбитите пътща ще си чупим колите, а онея от горе ги боли нали банковта ИМ сметка расте!
И ся някои ще вземе да каже "ама то в Европа е така" обаче разликата е че както един колега по горе каза у нас почват от зад на пред. Когато тука заплатите ни стант такива каквито са в една нормална европейска столица ТОГАВА ЩЕ ИМ ПЛАЩАМ, защото таксите от 70 лева ще ми се струват като 70 синки!!!
И не на последно място както един познат живеещ дълги години в чужбина казва "На светлини години сме във всяко едно отношение".

Това е нашата реалност ! :smile:

Dodo 155
22-01-2010, 13:57
Ще влезне и това в сила!
Парите пак ще ги вземе някои, за които даже няма да разберем!
Хората които живем в центъра ще си плащаме като грешни дяволи луди им такси!
А у форУмо, па некои фиолсоф ще си развива теорийките.
Ще си караме по разбитите пътща ще си чупим колите, а онея от горе ги боли нали банковта ИМ сметка расте!
И ся някои ще вземе да каже "ама то в Еропа е така" обаче разликата е че както един колега по горе каза у нас почват от зад на пред. Когато тука заплатите ни стант такива каквито са в една нормална европейска столица ТОГАВА ЩЕ ИМ ПЛАЩАМ, защото таксите от 70 лева ще ми се струват като 70 синки!!!
И не на последно място както един познат живеещ дълги години в чужбина казва "На светлини години сме във всяко едно отношение".

Това е нашата реалност ! :smile:
Много си прав и те подкрепян на 100%, но трябва да се сложи някакъв ред в тази така наречена - СТОЛИЦА!
Някъде бях чел, че има идея за винетен стикер, който ще струва 20-30 лв. (не повече) на година и с него всяка кола ще може да паркира свободно в определени зони, а в други с някакво заплащане.
Стикерите ще се продават от общините, по местоживеене и според адресната регистрация.
Целта е да се накарат близо 1 000 000 хора от страната, които живеят в София, а плащат данъци на друго място, да изберат м/у това да си сменят регистрацията или да заплащат по-скъпи налози.
Няма да им се забранява да влизат, паркират и т.н., но ще им струва повече, отколкото да ползват такси ;)
Идеята е доста добра, като се замисли човек, защото вече всяка 3-та кола на паркинг е с различна от софийска регистрация! Това води до един странен казус, който визираш самия ти - един плаща за Х услуга, но се ползва от 2! Така, ако поддръжката на даден път, по който трябва да минат 500 000 коли месечно излиза Х пари и ти ги събереш, утре няма да ти стигнат, защото са минали 1 000 000 и са го съсипали в пъти по-бързо!

Не искам да ме разбират колегите погрешно!
Нямам нищо против някой да си сменя адреса или работата!
Но за целта трябва да си плаща масрафа, както се казва!
Иначе и аз съм се замислил да се регистрирам в селото на дядо ми и да купя старата (вече неизползваема) къща и да й плащам данъка - 18 лв. + 49 лв. за смет!
Дали няма да ми излиза по-евтино от момента - 280 лв. данък + 790 лв. смет за жилище в не много "баровски" квартал?
Другото, което мога да направя е да прехвърля колата пак на негово име и т.к. е инвалид - няма да плащам данък, ще имам безплатна винетка и ще имам право да спирам в центъра, макар само за няколко часа, в най-натоварените зони без да плащам! От друга страна той няма книжка и когато ме снимат на някое кръстовище, няма на кой да пишат акт!
Звучи много хубаво, ама понеже това е система, която е УМИШЛЕНО създадена, работи в пълна сила при много хора и парите не стигат!
Не защитавам и държавниците, но фактите са ясни!
Миналата година видяхме, че с малко усилия от страна на НАП, успяха да съберат известно количество пари, за да закърпят годината.
Какво би станало, ако си вършат работата както трябва?

Друг казус - в детската градина на сина ми 1/2 от децата са от страната, а в същото време моя позната, която е раждана в София и винаги е живяла тук, си дава детето на частна ясла, защото няма места!!! Няма избор и затова почти 1/2 от заплатата й отива за да гледат детето м/у 8:30 и 18:30 часа!
Какво би станало, ако плаща само 40 лв. и има възможност да го оставя в общинска градина? Ами с разликата би си позволила по-добър живот - активност за детето, по-добра храна, по-спокоен живот и т.н.

В една така ситуация мога да вляза в положение само на студентите! Все пак тяхната грижа е да се образоват, за да може утре да добавят стойност към живота на всички! Но ... и тук има много злоупотреби - живеят с години след завършването си в студ. общежития, ползват услуги с превилегия, не плащат данъци и т.н.

Темата е дълга и може много да се спори над нея, но определено нещата трябва да придобият съвсем друг ред!

Не случайно комунистите преди 1989 г. много държаха на адресната регистрация и стриктно се следеше редът тогава!

Има много неща от "онова" време, които бяха отхвърлени и зачеркнати след 10-ти ноември заради не-демократичните си намерения, но след 20 г. виждаме последиците на тази криво разбрана демокрация!

Вярвайте, че тогава се е крадяло в пъти повече от сега, но имаше в пъти повече!

Mind_Control
22-01-2010, 14:29
Таксата се определя според собственика и толкоз. И от пазарната ситуация. Що трябва някой да се интересува от това дали можеш или не да си я платиш?

А кой е собственика на общинската земя, а? Я си помисли! Говориш глупости!!! Собственика не е нито кмета, нито общината! Собствниците са всички хора живеещи в определения град.

morfius
22-01-2010, 19:28
Като го наравят платено мисля всички целокупно да паркираме пред кметството и пред парламента. За два три дена. Дори ще си платя таксата, едва ли не ;)

Ще паркираш ти... ама дали?

Решено беше още протести да не могат да се организират в обозначена зона около Народното събрание, президентството и Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти

Закон за събранията, митингите и манифестациите (http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160960)

Kuku
22-01-2010, 19:48
Честито, честито :lol:

търтей
22-01-2010, 19:51
Ще паркираш ти... ама дали?

Решено беше още протести да не могат да се организират в обозначена зона около Народното събрание, президентството и Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти

Закон за събранията, митингите и манифестациите (http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160960)

Ма стига бе.
- мога по (к)аналния ред - аз не протестирам, аз паркирам
- мога и иначе - гат тръгнем да ги бутам от власт поради чий ще им спазвам правилата? Правил съм го веднъж вече това с незаконното блокиране.

Даже още по-убаво - ше паркирам на Орлов мост...Без предупреждение. Е така инцидентно 100 коли паркираме на моста. Развалят се видиш ли внезапно.

proper
22-01-2010, 20:00
Мрън :)

5 пъти обясниха сутринта, че става дума за кордон, който нормално е в рамките на тротоара, а при големи митинги 10-20 метра..... изобщо не се забранява протестирането пред сградите, а се дефинира кордона, който полицията заема......

Но иначе заглавията са гръмки...

Мрън :)