View Full Version : Kaкви са изискванията за жълта сигнална лампа?
cassillas
22-11-2009, 22:13
Kaкви са изискванията за жълта сигнална лампа? Никъде в интернет не можах да намеря информация за такава лампа. Има инфо за червена и синя , но не и за жълта. Някой има ли идея дали е позволена от закона??? И ако се изисква разрешително от къде може да се получи то? :confused: :confused:
За кво ти е тва?
Тя не дава права така че нее на разрешителен режим. Но зависи какво искаш да постигнеш
cassillas
22-11-2009, 22:18
Аз питам какви са изискванията и дали е законна. За какво ми е си е моя работа:Tease:
Ми отворих правилника за движение и видях това:
Чл. 34. (1) Моторно превозно средство със специален режим на движение
подава едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя или червена светлина и
специален звуков сигнал.
(2) Моторно превозно средство, което поради специфичния характер на
движението си представлява препятствие или опасност за другите участници в
движението по пътя, се обозначава с жълта мигаща или проблясваща светлина.
Значи трябва са имаш моторно превозно средство със специфичен характер, поразрови се по дълбоко в правилника за прилагане на закона за движение по пътищата и т.н.
cassillas
22-11-2009, 22:28
специален звуков сигнал.
А дали се изисква специялно разрешение? Ако има някои катаджия от форума да каже.
А дали се изисква специялно разрешение? Ако има някои катаджия от форума да каже.
Да не беше заядлив да ти кажем, ама на :drinking:
Не съм баш катаджия, но да ти кажа. Няма проблем да използваш жълта сигнална лампа, не се иска никакво разрешение, но трябва да я ползваш по предназначение, а то е написано в ЗДвП. Колегата по-горе е копирал текста.
detelazurno
22-11-2009, 22:41
Ако разтълкуваш малко това което fred ти е подал като информация ще разбереш, че жълтата лампа е като да си пуснеш аварийките. А за тях дали се иска разрешение не мога да ти кажа. Питай някой катаджия :pokey: :Tease:
Alexanderbb
23-11-2009, 08:22
Не съм баш катаджия, но да ти кажа. Няма проблем да използваш жълта сигнална лампа, не се иска никакво разрешение, но трябва да я ползваш по предназначение, а то е написано в ЗДвП. Колегата по-горе е копирал текста.
Ами не е точно така. В бившата фирма синчето на шефа беше решило да окраси всички сервизни коли с такива лампи и след като профука една бала пари за тях се оказа че няма право да ги ползва без специално разрешение. така си останаха по две на кола само за окраса
adv_petrov
23-11-2009, 09:18
Ако ще употребяваш жълтата сигнална лампа само за сигнализация на аварирал автомобил, без да си джиткаш насам-натам с тая пусната лампа, и без да сменяш статута на автомобила, и без този автомобил да извършва специализирани дейности, не ти трябва разрешително. Понеже гледам в другите форуми, дето си пуснал същия въпрос - в Рено форума, в Шкода форума, и Топ гиър бг форума, не са ти дали конкретно инфо че не трябва разрешително, сега говорих на тая тема с началник отдел "Технически норми и правила" в Национална Агенция Пътна Инфраструктура, инж. Румен Минчев, който го потвърди.
Да отбележа, че разрешително за движение се издава на автомобил със специален режим на движение, а не се издава специално за слагане на жълта лампа на алфа 156, например.
pe6kata212
23-11-2009, 10:02
Колега Aleksanderbb, ако прочетем малко по-нагоре темата ще видим, че за да се сложи такава лампа, трябва МПС-то да представлява опастност или препятствие за другите учстници в движението. Под "сервизна кола" аз поне разбирам пикап, "баничарка" и не виждам кое в нея точно е препятствие или опастност (освен ако са с извънгабаритни размери), за да се слага жълта мигаща светлина отгоре. Не знам случая де, но наистина аз поне не съм виждал "разрешително" за слагане на жълта мигаща светлина - ако някой някога е виждал, да го постне и да ме обори. Само да вметна, че при автомобил с извънгабаритен товар, когато водачът не разполага с жълта мигаща светлина, или когато тя не може да бъде използвана по предназначение поради естеството на товара, за обозначение на автомобила се използва червен флаг или по възможност червена лента, която се поставя по възможност на най-издадената крайна точка от товара.
това е така,но има още едно нещо.При движение през ноща трябва да има закачени светлини в най крайните точки на извънгабаритния товар,съответно отпред бяла светлина,а отзад червена.Относно сигналната лампа тя не изисква разрешително за ползване,нейната задача е да предупреждава участниците в движението за наличие на препятствие пред тях.Разрешително се изисква за да превозиш извънгабаритен товар от точка А до точка Б,съответно то се заплаща в зависимост от това на колко километра ще се прави превоза и от размера на товара.В изпълнителна агенция пътища имат фиксирани тарифи за превози на извънгабаритни товари в което включват Височина,дължина,тегло и разстояние,и на тази основа се изчислява колко струва разрешителното и ти се назначава маршрут по който да минеш.
Ако искаш да монтираш такава лампа на лек автомобил то този автомобил трябва да ее със спецялни функции или да е бавнодвижещ се.Ако използваш тази лампа свободно,а автомобила не е спецялизиран то рискувааш да си навлечеш неприятности от контролните органи за нерегламентирано използване на светлини.
Колега ако можеш да споделиш все пак за какво ще използваш лампата ще можеме да сме конкретни в отговорите си,ако ли не надявам се в постоовете ни да си открил отговора който търсиш.
Да отговорите са лрогични, слад цитата от закона, затова трябва да се придържаме към него, аз имам опит с оранжева лампа, когато работих в пътното и ходихме с бусове да правим маркировка или нещо друго по пътя, задължително се пуска да свети, защото спираш по средата на платното и си опасен за другите и предупреждаваш за това, са ние и конуси слагахме да отбиваме движението, но това е друга тема
специален звуков сигнал.
Значи трябва са имаш моторно превозно средство със специфичен характер, поразрови се по дълбоко в правилника за прилагане на закона за движение по пътищата и т.н.
Написано ти е. За да ползваш такава лампа автомобила или камиона трябва да са регистрирани като "специален автомобил". Това става след като посетиш Технотест, от там ти издават документ, че МПС отговаря на съответните изисквания за твоите цели, след това отиваш в КАТ, за да пререгистрираш МПС като специален и най-накрая с всички тези бележки плюс нотариално заверени копия на гражданска, талон и талон за год. техн. преглед подаваш документи във НАПИ (национална агенция пътна инфрастриктура) и оттам ти издават съответното разрешително, което си длъжен да носиш в теб, незвисимо дали лампата работи или не. Ако нямаш тези документи някой заядлив катаджия може да ти спре МПС от движения, а глобата не помня колко беше.