PDA

View Full Version : Моя страна, мой Абсурдистан...



DanewRomeo
07-01-2010, 16:46
http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/

Толкова малко, а толкова зле.

Хайде, колеги, пишете де! Току-що разбрах (почитания на колегата "търтей"), че темата е вече засегната. Предизвиквам ви, пишете! Имаше напоследък няколко поста, посветени на онлайн търговията, как да си регистрираме и-бей профил, как да закупуваме стока из виртуалната вселена, и тем подобни. БЕСЕН СЪМ! БЕСЕН!

Толкова ли е трудно да имаш в пазвата си няколко милиона роба, ухилени, с искрящи очета и изплезени езичета? Направи нещо за верното си куче (ти, аз, всички ние, читателю), покажи му, че цениш нищожния (?) му труд, усилията му, поглези го с кокал, по който има малко месце. Не, братче, КРЕТЕНИТЕ, които ни управляват, кучкарите, са решили да се гаврят с подопечните си псета както намерят за добре. Сега и този пореден абсурд.

Надигна се тук вой, когато се промъкна слуха за такса "паркирам в София". Още тогава бях категоричен, че номерът няма да мине. Защо? Защото кучкарите ГИ Е СТРАХ. Защото са долни, оядени гниди, а гнидата иска мир и спокойствие, не излишни галимации. БЕЗПРИНЦИПНОСТТА, най-ДОЛНАТА подлярщина е характерна за жалкия, андрешковски, байганьовски ПСЕВДО "елит", който ни управлява. Да ти го набият по най-долния начин ДОКАТО СПИШ, да те "зарадват", да те накарат още повече да прокълнеш участта си, че си роден тук в това блато на посредствеността, в този оазис на курви и пещерни човеци... Как да не съм бесен, бе, ееееейййй??? ЦЕЛИЯТ напредничав, цивилизован свят ползва тази благина ИНТЕРНЕТ, за да си прави кефа и от практичеки съображения. Не, мин. ти Дянков се пъна, пъна, па клекна пред мафиотите в тоги и им позволи учтиво да си осгурят поредната почерпка на народната софра. Как да е. БЕЗПРИНЦИПНОСТ! Пак го повтарям, ще го потретя ако трябва. НО ТОВА? ТОВА?? Този МРЪСНИШКИ, ДОЛЕН, ПЕДАЛСКИ номер с необлагаемия минимум на стоки, внесени извън ЕС? Този средновековен садизъм спрямо ПОЧТЕНИТЕ, ТРУДЕЩИ СЕ РОБИ? Тази гавра? Робът, пратен да си вземе пратката е подложен на гнусни издевателства, ОБИРАН е, УНИЖАВАН е. Защо, министре? Така ли пълним хазната, така ли борим дефицита, оставен от предшествениците-кучкари (по скоро ЧОБАНИ), ТАКА ЛИ ЩЕ ВДЪХНЕТЕ ДОВЕРИЕ В ИНСТИТУЦИИТЕ И ЛЮБОВ КЪМ МИЛАТА НИ РОДИНА? С КОРУПЦИЯ ЛИ? С ПОДТИК КЪМ КОРУПЦИЯ ЛИ? А? А?
И сега съм сигурен, че ще се пръкне някой форумен колхозник, който мъдро да отсече - "мда, хе-хе, развалиха му далаверата на тъй момче, много е бясно нЯщо, хе-хе." ХЕ-ХЕ, ХЕ-ХЕ-ХЕ, СМЕЙ СЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ПОСРЕДСТВЕНОСТ, РОБЕ! АЗ ПАЗАРУВАМ ОТ И-БЕЙДОТКОДОТЮК И С МИТНИЦИ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ, АМА МИ Е ТЪЖНО ЗА ТВОЕТО СОБСТВЕНО БЕЗХАБЕРИЕ. ОЩЕ КОЛКО, РОБЕ, ОЩЕ КОЛКО ЩЕ ТЪРПИШ?

Да живее България! ТЕ НЕ НИ ИСКАТ ТУК!!!

morfius
07-01-2010, 17:13
Честито на печелившите... хитрите търгаши у нас намериха удобен начин да си запазят тлъстите надценки - убиха онлайн пазаруването.
Е като гледам доброто уфтсъ и това ще понесе на гърба си... та както казах, честито.

Old Fox
07-01-2010, 17:21
Митниците открай време са си зле. Миналата година колко съм ги псувал. Всяка промяна в софтуера отива поне 3 дни, още помня въвеждането на електронното деклариране. "Ми не стана-имаме проблем, не може да ви обмитим" Това че бързаш, че си поел задължения, че кораба няма да чака само теб, никой не го е еня. А пък да ти покрият загубите... да, да.

georgyg
07-01-2010, 17:26
Прочетох го с интерес и направо съм шокиран. За таксите направо ме убиха.

Но като цяло думата "Обслужване на 1 гише" е нещо свръх трудно, понеже 10 човека трябва да получават заплати, а не 3-ма примерно.
Трябва всеки началник трябва да мине през услугите, които предлага ведомството си и да разбере каква загуба на време правят на "клиентите си".
Сещам се като си вадих книжката в КАТ и направо съм шокиран от глупостите и законодателството ни.

Евала на човека, написал статията.

Kuku
07-01-2010, 17:58
Добре де, защо аз нямам такива проблеми на митница?! :?

Furious 155
07-01-2010, 17:59
Добре де, защо аз нямам такива проблеми на митница?! :?
може да ги гледаш лошо :paddle::paddle:

myato
07-01-2010, 18:10
Понеже съм се убедил,че олигофренията е повсеместна,няма да коментирам конкретната.У нас е прието да те направят на идиот за най-дребното нещо.Да ти загубят времето,да ти скъсат нервите и накрая да те накарат да им благодариш,че са ти одрали и кожата.Научно техническия прогрес не е огрял в кменните глави.Вече нямам и надежда,че ще се случи.
Колкото до практиката на управление,тя се гради върху постулата за "моркова и тоягата".Малката подробност е,че в БЪЛГАРСКИЯ ВАРИАНТ моркова ти го набутват отзад,след което ти натъртват и няколко тояги.

ФЕРАРИСТ
07-01-2010, 18:24
Добре де, защо аз нямам такива проблеми на митница?! :?
Аз също нямам, в случайте когато продавача не рачи да обяви 10-20 гущера стойност(вече ще знам че и това не минава), го карам да ми даде номера на пратката по ЮСПС, и давам 20 кинта на едно свестно момиче от същата тая сграда, тя не описва пратката доколкото ми е известно, всъщност може и друго да прави но мен не ме интересува, чуква ми едно телефонче, и или аз, или пращам някое аверче ако не съм в СФ да ми я вземе......
Иначе колкото повече държавата се опитва да ме кунди и стриже, толкова повече аз няма да и давам - все пак аз не искам тя да ми помага да живея, просто искам да не ми пречи......щом тя и това не мое да осигури, с изключително чиста съвест мога да прилагам един от принципите на Нютон, без изобщо да ми пука че някой ще ми рече че ако всички вземели да правят така, какво ажеба щяло да стане......ми много просто - ония отгоре най - накрая ще разберат че не трябва да е така......щото никой няма да си плаща каквото и да било.......

thecleaner
07-01-2010, 18:35
Миналата година брахме същите ядове с един антирадар от Сащ закупен чрез ebay. Пратиха ни на митническо разузнаване. Цял ден утрепахме на митницата на Аерогарата и мнооооооооооого нерви :humpx:

nikolaaaay
07-01-2010, 21:36
Това, че ше ти напишат 14 евро във фактурата нищо не значи, понеже митничарите може да не признаят стойността на стоката и пак да те прекарат. За тези които ползват онлайн магазините извън ЕС често, най-добре да извадят пълномощни на доставчика - ФедЕкс, ЮПС, ТНТ и т.н. Транспортът е по-скъп, но те се оправят с митницата вместо теб. Във Федекс даже е безплатно. А, тва за 150-те евро си мислех, че е общо за ЕС, така че нищо чудно да отпадне скоро. Голяма тъпня е тва 15 евро.

Derry
07-01-2010, 23:04
Аз скоро си взех патъци от Америка за мене, за жената и всичко си доиде на село в пощата, никакви митници, никакви митничари, никакви пари, освен платеното вече. Сега като чета чак ми стана интересно как ми мина номера.

dragonaz
07-01-2010, 23:36
Да колегата си го каза .. това не е разбираш ли начин да се пълни вечно празната хазна на България, а чудесна "мярка", която ще гарантира стотици продажби на местните монополизирали България търговци.

Кратък обзор.

гр. София - Няколко мола

Конкурентни магазини ? - почти вече няма, масово хлопнали кепенците, даже и тези, които скоро перяха пари без да имат нужда от печалба.

Вариант да си купите нещо - къде ?

а) Моловете
б) Илиенци

Какво има в Илиенци ? - китайски стоки.

Какво има в Моловете ? - малко по-китайски китайски стоки на безумна цена и за високият стандарт на чужденците.

Кой има интерес ?

Шепа хора, които внасят дрехи, пътъци, и стоки в България.

Кой печели ? - тези няколко хора.

Истината е, че ако още някоя и друга година продължава(ше) българите да могат да купуват безпрепятствено онлайн стоки, предполагам, че и моловете щяха да почнат да срещат затруднения с печалбите.

Че и Дянков не може да ме спре, още малко ще ме ядосат и като си събера пари отивам в Истамбул да си пазарувам дрехи и стоки, които ми трябват.

Събитията в България винаги се завихрят от и в посока на "елита" финансови мастодонти, които разбира се,
са във властта или посредство своето влияние я дирижират.

А ние вече векове - Блеееееммм ...

За съжаление част от генома ни - Амин .. .

Stoyan Georgiev
08-01-2010, 11:30
и аз не съм имал такива проблеми

иначе сме галоши завеяни като народ - факт

Kuku
08-01-2010, 14:23
може да ги гледаш лошо :paddle::paddle:Аз НЕ мога да гледам лошо :blush:
Просто не се правя на оригинален остроумник и за това нямам проблеми..... не само на митница :idea:
Поставете се на мястото на митничаря в тази ситуация и съм сигурен, че ще постъпите по абсолютно същи начин, а именно - ще поставите всезнайкото на мястото му!

Stoyan Georgiev
08-01-2010, 14:25
Аз НЕ мога да гледам лошо :blush:
Просто не се правя на оригинален остроумник и за това нямам проблеми..... не само на митница :idea:
Поставете се на мястото на митничаря в тази ситуация и съм сигурен, че ще постъпите по абсолютно същи начин, а именно - ще поставите всезнайкото на мястото му!

съгласен съм с теб


но на принципно ниво - те не са прави ;)

ПС: аз също се държа като остроумен всезнайко и им викам като мечка, но когато имам време и когато си струва - за 5 грозни тениски не бих направил нещо което да ме мръдне емоционално дори на 2 милиметра ;)

tokata_pz_flex
08-01-2010, 14:33
Преди коледа си имах сериозни проблеми с митницата в Пазарджик ... цял ден утрепах заради един колет от Вегас ... и бая мангизи за такси някакви плащах .

Furious 155
08-01-2010, 14:39
Аз НЕ мога да гледам лошо :blush:
Просто не се правя на оригинален остроумник и за това нямам проблеми..... не само на митница :idea:
Поставете се на мястото на митничаря в тази ситуация и съм сигурен, че ще постъпите по абсолютно същи начин, а именно - ще поставите всезнайкото на мястото му!
Е все пак беше в кръга на шегата :).
Колкото до реакцията на митничара - и да и не.
Все пак в този материал е изложена само едната страна на нещата...


Иначе пак в горния ред на мисли, когато нещо си го поръчам да дойде тук в София, ако е над сумата, отива на митница. Ако го поръчам на родния си адрес, стига там без проблеми!

koolio
08-01-2010, 15:34
Да колегата си го каза .. това не е разбираш ли начин да се пълни вечно празната хазна на България, а чудесна "мярка", която ще гарантира стотици продажби на местните монополизирали България търговци.

Кратък обзор.

гр. София - Няколко мола

Конкурентни магазини ? - почти вече няма, масово хлопнали кепенците, даже и тези, които скоро перяха пари без да имат нужда от печалба.

Вариант да си купите нещо - къде ?

а) Моловете
б) Илиенци

Какво има в Илиенци ? - китайски стоки.

Какво има в Моловете ? - малко по-китайски китайски стоки на безумна цена и за високият стандарт на чужденците.

Кой има интерес ?

Шепа хора, които внасят дрехи, пътъци, и стоки в България.

Кой печели ? - тези няколко хора.

Истината е, че ако още някоя и друга година продължава(ше) българите да могат да купуват безпрепятствено онлайн стоки, предполагам, че и моловете щяха да почнат да срещат затруднения с печалбите.

Че и Дянков не може да ме спре, още малко ще ме ядосат и като си събера пари отивам в Истамбул да си пазарувам дрехи и стоки, които ми трябват.

Събитията в България винаги се завихрят от и в посока на "елита" финансови мастодонти, които разбира се,
са във властта или посредство своето влияние я дирижират.

А ние вече векове - Блеееееммм ...

За съжаление част от генома ни - Амин .. .
Малко офтопик, ама не си прав. има много качествени български дрехи на смешни цени, стига да знаеш къде да търсиш.

Kuku
08-01-2010, 15:37
Пратки от чужбина отиват на митница при няколко варианта, дори и само единия да е в сила:
-Висока декларирана стойност.
-Тегло над 2кг.
-Пратки със статут колет, а не писмо или малък пакет - това не знам, как точно да го формулирам :?

Освен това, за да нямате проблеми, по-лесния начин е да поръчвате стоки от Англия ;)

bouncer
08-01-2010, 15:57
Освен това, за да нямате проблеми, по-лесния начин е да поръчвате стоки от Англия ;)

Е това добре, ама цените на амазон и ибей в англия са мааалко по-различни от тези в САЩ :)

raiders
08-01-2010, 16:10
Е това добре, ама цените на амазон и ибей в англия са мааалко по-различни от тези в САЩ :)

Зависи за какво, аз сега ще купувам от Англия, и мога да кажа, че цените са много добри, дано нямам проблеми.

Kuku
08-01-2010, 16:32
Да, много зависи, какво търсиш.
От Англия процедурата е много по-опростена. Доставката е в пъти по-евтина. Повечето продавачи много лесно се съгласяват да изпращат стоки в рамките на ЕС. Ако някой продавач случайно не пожелае да изпрати стоката извън Англия, ЕКОНТ имат кампания за доставки от там ;) Лирата също е евтина.

pr_00f
12-01-2010, 21:52
Ще освобождаваме пратка от митницата само на едно гише

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2695031

търтей
12-01-2010, 22:40
Ще освобождаваме пратка от митницата само на едно гише

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2695031

Кога ще стане това? ;)

Fear
13-01-2010, 09:16
Когато му дойде времето... :crazy:

П.П.
Аз чакам тези дни една пратка, ще споделя впечатления, ако има такива за споделяне. :)

nhg
13-01-2010, 09:38
Колеги, слушайте счетоводителя!
Аз само ще споделя, че абсурдни ситуации винаги могат да се получат, особено ако някой се престарае - дали ще е чиновника/държ.служител или клиента/обикновения човечец...

fred
13-01-2010, 10:43
http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/

ТАКА ЛИ ЩЕ ВДЪХНЕТЕ ДОВЕРИЕ В ИНСТИТУЦИИТЕ И ЛЮБОВ КЪМ МИЛАТА НИ РОДИНА? С КОРУПЦИЯ ЛИ? С ПОДТИК КЪМ КОРУПЦИЯ ЛИ? А? А?
И сега съм сигурен, че ще се пръкне някой форумен колхозник, който мъдро да отсече - "мда, хе-хе, развалиха му далаверата на тъй момче, много е бясно нЯщо, хе-хе." ХЕ-ХЕ, ХЕ-ХЕ-ХЕ, СМЕЙ СЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ПОСРЕДСТВЕНОСТ, РОБЕ! АЗ ПАЗАРУВАМ ОТ И-БЕЙДОТКОДОТЮК И С МИТНИЦИ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ, АМА МИ Е ТЪЖНО ЗА ТВОЕТО СОБСТВЕНО БЕЗХАБЕРИЕ. ОЩЕ КОЛКО, РОБЕ, ОЩЕ КОЛКО ЩЕ ТЪРПИШ?
Да живее България! ТЕ НЕ НИ ИСКАТ ТУК!!!
Принципно съм съгласен донякъде, но Те и ние сме едни и същи, тоест ТЕ са част от НАС.Един чиновник работи, това което е гласувал пармалента избран и контролиран от нас /и парламента и чиновника/ .Ако няма такъв контрол най малко е виновен парламента, по мое мнение.
Да не говорим, че бозата навсякъде е голяма, в цялото ни общество и най вече в самите нас.Това с митниците е бял кахър на фона на другите.
Както е казал Левски /което е перефраза от Библията/- Времето е нас и ние сме в него, то нас обръща и ние него....

CBET
13-01-2010, 12:09
Абе колеги, нали знаете чичко Нютон? Той си има едно законче за действието и противодействието. Леко искам само да Ви подскажа. Къде е казано, че стока закупена оттатък голямата вода трябва да бъде доставена директно до тук в България?:dance: Сигурен съм, че голяма част от вас имат приятели, които живеят в Германия, Англия или други страни от ЕС! Другата възможност е с офиса на Еконт Експрес в Лондон.

Kuku
13-01-2010, 14:05
Това за офиса на ЕКОНТ и аз си го помислих, НО....
-Малоумните американци се страхуват да изпращат стоки на адрес различен от адреса в Ибей или ПейПал, защото има потенциална опастност от измама. Трябва да се преговаря и доставката може да струва повечко пари. Напълно е възможно е обаче и трябва да се пробва....
-Другия проблем би възникнал от страна на ЕКОНТ и за това трябва да се говори и с тях.
Тази идея смятам да я проверя в най-скоро време, защото трябва да купувам доооооста части и за експеримента ще пробвам по този начин ;)

bass
13-01-2010, 14:12
По отношение на лондонския офис - доколкото виждам на страницата на Еконт, той по концепция е предназначен за обслужване на покупки само от Англия. И аз мислех да ги питам дали имат против да дам техния лондонски адрес за доставка от щатите - ако някой ме превари, нека сподели. Възможно е да има и там някакви митнически досадности при доставка извън ЕС и да не им се занимава.

Kuku
13-01-2010, 14:23
То, не само е възможно, ами сигурно е точно така и поради тази причина кампанията е точно "Да изкупим Британия!", а не е "Да изкупим някои континенти!" ;)
Нищо не пречи да опитаме :)

CBET
13-01-2010, 19:08
Това за офиса на ЕКОНТ и аз си го помислих, НО....
-Малоумните американци се страхуват да изпращат стоки на адрес различен от адреса в Ибей или ПейПал, защото има потенциална опастност от измама. Трябва да се преговаря и доставката може да струва повечко пари. Напълно е възможно е обаче и трябва да се пробва....
-Другия проблем би възникнал от страна на ЕКОНТ и за това трябва да се говори и с тях.
Тази идея смятам да я проверя в най-скоро време, защото трябва да купувам доооооста части и за експеримента ще пробвам по този начин ;)

Колега, имаш опцията да въведеш няколко ареса за доставка :). Гарантирам ти че става! Аз преди време си купих едни чаркове за радиоуправляем хеликоптер. Понеже продавача твърдо отказваше да доставя до Източна Европа и при всеки опит да "Bid"-ваш, системата проверяваше адреса ти и ако беше извън списъка указан от продавача те резваше, да споделя какво направих:
1. Въведох си допълнителен адрес в профила, който беше адреса на една позната в Лондон.
2. Направих си го адрес по подразбиране.
3. Спечелих търга, платих си с БГ ВИЗА картата и след една седмица тя получи пратката.
4. Оправих си настройките в профила и по специално адреса по подразбиране.
5. Тя ми го пусна по нормална поща от Лондон до Русе и след 10-тина календарни дни пристигна безпроблемно перката за стабилизатор на въпросният хеликоптер.
Ако не ме лъже паметта тя беше платила лира и половина или две за пощенските разходи.

fred
13-01-2010, 19:19
Принципно добре, ама за чий трябва да търсим познати по света и у нас, все пак това е циганска работа или ромска, както се казва сега.

viki
14-01-2010, 15:03
Само като си помисля,че всички еуро нормативи избледняват пред "е ще почерпиш" и не ми се коментира по темата.

Ето нещо интересно за четене :)
Текста е от 2007 година.
Европейският съюз: свободен пазар или ограничение на свободата (http://ime.bg/bg/articles/ewropejskiqt-sy-z-swoboden-pazar-ili-ogranichenie-na-swobodata/)

pr_00f
18-01-2010, 11:14
И малко веселба по темата:

Еленко се приготвя и си отмята по списъка:
1)храна - ок!
2)вода - ок!
3)пари - ок!
4)документи - ок!
Минава колега и го пита:
- На екскурзия ли заминаваш?
- Не, на митницата ще ходя, ще освобождавам три тениски.

fred
20-01-2010, 20:12
Само като си помисля,че всички еуро нормативи избледняват пред "е ще почерпиш" и не ми се коментира по темата.

Ето нещо интересно за четене :)
Текста е от 2007 година.
Европейският съюз: свободен пазар или ограничение на свободата (http://ime.bg/bg/articles/ewropejskiqt-sy-z-swoboden-pazar-ili-ogranichenie-na-swobodata/)

Евронормите избледняват, когато масово населението не е дорасло до нормите, които прилага Европа и живее така, както е било възпитано-в простотия, дефицит и шуробаджинащина, или казано по-просто в условията на реалния социализъм.Автора на въпросната статия си личи, че е расъл в същите условия и не може да надскочи дувара си на собствената си ограниченост.:biggrin1:Тоест търси вина за нещо си в ЕС където има създадени определени правила и никой не ни кара насила да ги приемем.Но щом сме членове-това е.Както и не смятам, че стоенето извън ЕС е нещо положително /справка Украйна, Беларус и т.н./.
Е по тази причина за 50 години в Германия се оформиха две "нации"-източна и западна.

bass
02-02-2010, 10:37
Малко ъпдейт:
От Еконт казаха, че не са работили по въпроса за доставка на стоки извън ЕС до техния адрес в Лондон, въпреки че не сме ние първите, които се сещат да питат за това :-) Просто нямало лесна документална процедура за получаване на чужда пратка на чужда митница и уреждане на митнически такси за сметка на други лица.

Аз обаче днес си получих на бюрото в офиса пратка от Канада на стойност над 300 евро :-) С редовната им поща Canada Post. Миналата година се случи абсолютно същото с пратка за около 200 евро, която също беше оформена като Документи, а не като Пакет. Дали пък няма пробойна в митническите/пощенските процедури...?
Всеки случай тази схема ме устройва (поне до момента, в който си поръчам нещо по-едрогабаритно).

п.п. Първата пратка беше с FedEx и беше голям плик с пълнеж от онез мехурчета, зарибяващи за пукане. А сегашната си е истинска кутия - Small Box Par Avion :roll: