View Full Version : Предимство при кръстовище с кръгово движение
Направо да минат насам една-две фуражки и да почват да ни "фактурират" :busted_cop:
Пак сме наопаки сравнено с останалите държави, деба :roll2:
А нали ?
И без това всеки си кара както може/иска и минава на късмет през кръгови , светофари , регулирани и нерегулирани кръстовища :boxing:
А нали ?
И без това всеки си кара както може/иска и минава на късмет през кръгови , светофари , регулирани и нерегулирани кръстовища :boxing:
Ама пък сме по-добре от Истанбул :Yeeeehaaa:
Хммм,няма ли знаци, дясностоящия си е с предимство, ако ще не кръгово,а елипсовидно да е. 60%или не четат въпроса както трябва, или трябва да си преговорят закона.
dimitar_vd62
19-03-2012, 22:45
Да бе ама я ела на кръговите дето ги направиха на крайезерния път...аз като вляза вътре си виждам задния номер, да не говорим за тировете.Първо ако спре да ти даде предимство няма как да се възползваш, после дреме му на тира за дребосъците.Добре че е регулирано, ма то пак има такива дето не могат да преценят в коя лента да застанат та тоя дето е от вътрешната може да си прави кръгчета докато успее да се изниже.
п.п.Първо пускаш телевизора като го извадиш от кашона , после четеш упътването.И аз така.
След като КАТ приравняват кръстовище с "кръгово кръстовище" то ако си влязъл в кръговото е равносилно на това да си на средата на нормално кръстовище. И тогава какво правило за дясно стоящия ?! :grin:
Най-лошото е че хората са отговаряли горе-долу по равно и на 2та варианта. Това означава , че който и да е прав - може да те отнесат на кръгово ...
Всеки "лъч" на кръговото се третира като отделно кръстовище. От това следва, че отново можем да си говорим за дясно-стоящи. И да не забравяме, че по принцип в закона положение от вида - който навлезе пръв е с предимство - не съществува.
Раздел II
НЕРЕГУЛИРАНИ КРЪСТОВИЩА
Чл. 81. Нерегулирано е кръстовището, което е образувано от пресичането на равнозначни пътща, както и кръстовището само със светофар, който е изключен, повреден или е с включена жълта мигаща светлина.
Чл. 82. (1) На нерегулирано кръстовище предимство има пътното превозно средство, което се намира или приближава кръстовището от дясната страна на другите превозни средства, независимо от посоката на движението им. (2) Правилото от предходната алинея важи и за кръстовище с кръгово движение, означено със знак N: 78, както и за Т-образно кръстовище.
Раздел II
НЕРЕГУЛИРАНИ КРЪСТОВИЩА
Чл. 81. Нерегулирано е кръстовището, което е образувано от пресичането на равнозначни пътща, както и кръстовището само със светофар, който е изключен, повреден или е с включена жълта мигаща светлина.
Чл. 82. (1) На нерегулирано кръстовище предимство има пътното превозно средство, което се намира или приближава кръстовището от дясната страна на другите превозни средства, независимо от посоката на движението им. (2) Правилото от предходната алинея важи и за кръстовище с кръгово движение, означено със знак N: 78, както и за Т-образно кръстовище.
Това е така. Обаче, ако има конкретен знак, че си без предимство (обърнатия триъгълник) преди кръговото движение (колело) , тогава това правило отпада. И става, че този, който се върти вътре е С предимство.
Казвам ви го това, че да обръщате внимание, тъй като съм срещал НЕ на едно място, такъв знак за без предимство преди навлизане в колело. ;)
Това е така. Обаче, ако има конкретен знак, че си без предимство (обърнатия триъгълник) преди кръговото движение (колело) , тогава това правило отпада. И става, че този, който се върти вътре е С предимство.
Казвам ви го това, че да обръщате внимание, тъй като съм срещал НЕ на едно място, такъв знак за без предимство преди навлизане в колело. ;)
Ако има знак няма какво да дискутираме, в слуачя говорим, ако няма никакви знаци кой е с предимство. И въпроса е принципен, щото аз лично нерегулирано кръгово нямам спомен да съм виждала :)
Интересно как тази отдавна започната тема съм я изпуснал... не мога да не се възмутя, че към днешна дата, 119 човека са за отнемане на книжката! :angry1:
В страна като Франция, кръговите ги има дори сред малки квартални кръстовища, с цел по-добра динамика на движението, по-добра видимост и намаляване на глупавите инциденти от вида "не те видях", и точно тези кръгови нямат никаква регулация - правилото на десния важи там, че го и спазват франсетата.
Истина е, че може би голяма част от тези 119 са се заблудили, защото у нас я има 10 кръгови, я не, при това са големи и всичките имат знаци, указващи кой е с предимство (най-често - предимство за тези в кръговото). Въпреки това обаче - колко да са се заблудили? Една част? Отделно пък - не знам кое не е ясно в питането "при НЕрегулирано кръгово...". Убеден съм, че тези, които с увереност са цъкнали първия отговор в анкетата, са от онези, които вярват, че на Т-образно нерегулирано, с предимство са движещите се направо! :angry1:
Ако се поразрови човек, ще се окаже, че в Европа, САЩ, Канада и др, нещата стоят по следния начин (моля, обърнете внимание на точка 2, която е точно обратното на правилото за предимство на дясностоящия):
http://www.th.gov.bc.ca/roundabouts/images/rules.png
Интересно как тази отдавна започната тема съм я изпуснал... не мога да не се възмутя, че към днешна дата, 119 човека са за отнемане на книжката! :angry1:
В страна като Франция, кръговите ги има дори сред малки квартални кръстовища, с цел по-добра динамика на движението, по-добра видимост и намаляване на глупавите инциденти от вида "не те видях", и точно тези кръгови нямат никаква регулация - правилото на десния важи там, че го и спазват франсетата.
Истина е, че може би голяма част от тези 119 са се заблудили, защото у нас я има 10 кръгови, я не, при това са големи и всичките имат знаци, указващи кой е с предимство (най-често - предимство за тези в кръговото). Въпреки това обаче - колко да са се заблудили? Една част? Отделно пък - не знам кое не е ясно в питането "при НЕрегулирано кръгово...". Убеден съм, че тези, които с увереност са цъкнали първия отговор в анкетата, са от онези, които вярват, че на Т-образно нерегулирано, с предимство са движещите се направо! :angry1:
По-спокойно, де... Книжки щял да отнема :-)
Клик (http://driving.drive-alive.co.uk/driving-in-france.htm) за Франция - не е както казваш.
French motoring laws.
When approaching a roundabout give way to traffic already on the roundabout, on your left, unless signed otherwise.
Истината е, че нито отговорите на анкетата, нито правилникът за движение в БГ са написани като хората. Просто в милата татковина всичко е половинчато и така направено, че да има варианти за шикалкавене и от двете страни - водачите и контролиращите.
А всъщност истината е, че докато закона е такъв, той трябва да се спазва без значение какво правят във Франция, САЩ, Уганда и т.н. Също така отговорите са си написани много ясно и точно, както и закона в конкретната част, касаеща темата. В България може наистина много неща да са направени по начин, позволяващ оспорване и "шикалкавене", но точно конкретния случай не е такъв и мърдане няма. Ако все пак попаднеш на нерегулирано кръгово и се случи ПТП, виновния е идващия от ляво.
П.П. Като се замисли човек, като че ли дори в тази си част закона е написан много по-добре от цитираните, защото се избягва изключението и винаги се знае, че дясно-стоящия има предимство. Недостатъка му (логично е тези в кръговот да се изнесат преди да влязат други) се преодолява като просто се поставят съответните знаци. По-скъпо за държавата (данъкоплатците), по-лесно за ползвателите.
dimitar_vd62
20-03-2012, 20:00
Ако у нас я има 10 я не, то поне 5 са във Варна, ако не броим елипсовидните.Обаче са регулирани.:grin:
Видях темата сега покрай листовките на дъщеря ми.Звучи малко като кокошката и яйцето - да ама не!Нека ВСИЧКИТЕ които сте отличници и знаете закона кажете какво правите по ЗАКОН като навлезете в кръстовище регулирано със светофар и точно когато сте в центъра му светне червено:А - спирате на място и чакате някой да ви блъсне :Б - излизате от кръстовището по най - бързия начин?Тази ситуация не е ли единтична с тази ако вече сте навлезли в НЕРЕГУЛИРАНО кръстовище с кръгово движение?Името му е такова ДВИЖЕНИЕ и всички останали се включват в движението - а този който се включва е движението прави по ЗАКОН маневра и е без предимство Хайде кажете как някой лапач някога е взел някакви пари за нещо от което и представа си няма а вие му се кланяте.Офроуд форума предприеха акция за малаумни знаци!Защо тук не се повдигне въпроса за закони убиващи хора?Аз съм от тези който инстуктора ме е научил по правилния начин и нямам нито едно птп.С чиста съвест гласувам против закона!
послепис:
пък може и да не съм прав - поради САМО този закон ще сложим 10...000...хиляди знака,ще нагушим някого и ще осигурим работа на много хора-нима тота е пазарна икономика?
dimitar_vd62
20-08-2013, 21:11
Вариант 1-ако те е хванало червеното по средата на кръстовището значи си влязъл на жълто.Жълтото свети на всички едновременно, за теб ти възможност да се изтеглиш безопасно , за другите да се подготвят за влизане в кръстовището, КОГАТО СВЕТНЕ ЗЕЛЕНОТО.
Вариант 2-влязъл си на зелено обаче в другия край се е получило задръстване по някаква причина.Трябва да прецениш дали можеш да излезеш на зелено, ако не можеш не навлизаш дори и да ти свети зелено.
Всекидневно се сблъсквам с този проблем и резултата е че се блокираме взаимно.
По въпроса за кокошкото и яйцото, отговора е - кура на петела.Демек, черния жип е с предимство.
Димитър благодаря за написаното.В СЗ секундите м/у зелено и червено са 4 почти винаги стигат за всичко.Сега карам не черен а бял джип и това не е критерий.За разлика от преди когато карах алфа /още ми е на сърцето/сега карам бавно и преценям светофарите ами не е кура на петела закона е.
dimitar_vd62
20-08-2013, 21:46
Изобщо нямам идея че караш джип, това последното изречение не беше от сериозната част.Не го приемай лично.
old alfist
21-08-2013, 00:19
Не мога да разбера какво толкова ги коментирате тези кръстовища, те са два вида - регулирани и нерегулирани.
Регулираните са ясни, а при нерегулираните предимство има този който пръв е влязъл в кръга, и правото на десностоящия, действащо при обикновените кръстовища отпада.
Когато вливащите пътища са на много малко разстояние едно от друго се преминава с повишено внимание, защото момента на влизане в кръга е много кратък и няма време за размисъл и реакция.
dimitar_vd62
21-08-2013, 00:24
Ми тука поне може да се изясни нещо и да е в полза на безопасноста, за разлика от едни други теми дето много приказваме и накрая циганите ще вземат властта.
а при нерегулираните предимство има този който пръв е влязъл в кръга, и правото на десностоящия, действащо при обикновените кръстовища отпада
Това къде го пише в закона? Аз не съм чул да има промяна в тази част от закона.
old alfist
21-08-2013, 11:58
Това къде го пише в закона? Аз не съм чул да има промяна в тази част от закона.
Това никъде го не пише, но ако се спазва тази недомислица, кръговите кръстовища ще се задръстват често и рязко ще се намали тяхната проводимост - престави се как кръга ще се напълни с чакащи коли и ще блокират движението.
ecotronic
21-08-2013, 12:17
Аз почти не съм срещал нерегулирано кръгово кръстовище. А там където има, обикновено няма такова движение, че да се изпадне в невъзможната ситуация. А и все трябва да има някакви правила. Без такива би било доста по-лошо.
Ще ми е интересно да чуя, какво по-умно бихте предложили като решение на "недомислицата".
old alfist
21-08-2013, 12:22
Аз почти не съм срещал нерегулирано кръгово кръстовище. А там където има, обикновено няма такова движение, че да се изпадне в невъзможната ситуация. А и все трябва да има някакви правила. Без такива би било доста по-лошо.
Ще ми е интересно да чуя, какво по-умно бихте предложили като решение на "недомислицата".
Ела в Плевен и ще видиш такива и ако вземеш да спреш в кръга ще те отнесат.
Scrapera
21-08-2013, 12:24
Не мога да разбера какво толкова ги коментирате тези кръстовища, те са два вида - регулирани и нерегулирани.
Регулираните са ясни, а при нерегулираните предимство има този който пръв е влязъл в кръга, и правото на десностоящия, действащо при обикновените кръстовища отпада.
Когато вливащите пътища са на много малко разстояние едно от друго се преминава с повишено внимание, защото момента на влизане в кръга е много кратък и няма време за размисъл и реакция.
След като не можеш да разбереш какво толкова се коментира, направо ни убеди да ти повярваме точно на теб. :mrgreen: И темата е приключена сигурно? :mrgreen:
А сега прочети внимателно закона и се опитай да намериш къде в него пише такава глупост! :th_up:
P.S. Можеше просто да прочетеш последните няколко поста в темата. http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1049097&postcount=257
old alfist
21-08-2013, 12:32
След като не можеш да разбереш какво толкова се коментира, направо ни убеди да ти повярваме точно на теб. :mrgreen: И темата е приключена сигурно? :mrgreen:
А сега прочети внимателно закона и се опитай да намериш къде в него пише такава глупост! :th_up:
P.S. Можеше просто да прочетеш последните няколко поста в темата. http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1049097&postcount=257
Изобщо нянам намерение да ви карам да вярвате - когато съм ги чел тези закони, повечето от вас не са били запланувани.
ecotronic
21-08-2013, 12:46
Изобщо нянам намерение да ви карам да вярвате - когато съм ги чел тези закони, повечето от вас не са били запланувани.
Личи си, че си чел много отдавна та чак си го и забравил.
Това за предимството на този, който вече е влязал в кръговото откъде си го прочел?
old alfist
21-08-2013, 12:49
Личи си, че си чел много отдавна та чак си го и забравил.
Това за предимството на този, който вече е влязал в кръговото откъде си го прочел?
Това не съм, но то е неписано правило, доказало рационалността си от практиката.
ecotronic
21-08-2013, 12:57
Това не съм, но то е неписано правило, доказало рационалността си от практиката.
Ако ще говорим за неписани правила, в случая можем да дискутираме единствено това, че въпреки предимството си не трябва да навлизаш в кръстовището, ако нямаш възможността да го преминеш.
Примерно - свети ти зелено, но в кръстовището има тапа. Тогава не трябва да навлизаш. Така и с кръговото - предимство има включващият се - т.е - дясностоящият. Ако обаче кръгът е пълен и няма място за него, той следва да чака докато може да се включи.
old alfist
21-08-2013, 13:01
Ако ще говорим за неписани правила, в случая можем да дискутираме единствено това, че въпреки предимството си не трябва да навлизаш в кръстовището, ако нямаш възможността да го преминеш.
Примерно - свети ти зелено, но в кръстовището има тапа. Тогава не трябва да навлизаш. Така и с кръговото - предимство има включващият се - т.е - дясностоящият. Ако обаче кръгът е пълен и няма място за него, той следва да чака докато може да се включи.
Точно затова казах, че е недомислица, защото създава предпоставки за задръстване - когато предимство има въртящия се никога няма задръстване в самото кръстовище, а около него или по-точно само на някои от вливавищите улици, но не се блокира цялото.
Scrapera
21-08-2013, 13:05
Ти може да не караш никой да вярва, но има и наивни хора. И някой ще прочете написаното "неписано правило" от теб, утре някой ще му отнесе дясната страна на колата и ще се чуди после що му пишат акт и трябва сам да си оправя колата - ама нали във форума пишеше друго?!? Въпроса е принципен.
old alfist
21-08-2013, 13:10
Ти може да не караш никой да вярва, но има и наивни хора. И някой ще прочете написаното "неписано правило" от теб, утре някой ще му отнесе дясната страна на колата и ще се чуди после що му пишат акт и трябва сам да си оправя колата - ама нали във форума пишеше друго?!? Въпроса е принципен.
Може с тази тема да провокираме промяна на закона и тя ще бъде в полза на всички.
ecotronic
21-08-2013, 13:13
Точно затова казах, че е недомислица, защото създава предпоставки за задръстване - когато предимство има въртящия се никога няма задръстване в самото кръстовище, а около него.
Все пак правилата не тръгват от нас и не са писани за да затрудняват движението а за да го правят по-лесно.
Въпреки известно основание затова правилата за предимство при кръгово движение да се различават от общото правило за предимството на дясностоящият, явно хората са разбрали, че е по-добре да се спазва едно правило, въпреки известни недостатъци в частни случаи, отколкото множество объркващи правила, касаещи конкретни ситуации. Това последното би затруднило изграждането на навици, които са важни за безопасността на пътя.
old alfist
21-08-2013, 13:17
Все пак правилата не тръгват от нас и не са писани за да затрудняват движението а за да го правят по-лесно.
Въпреки известно основание затова правилата за предимство при кръгово движение да се различават от общото правило за предимството на дясностоящият, явно хората са разбрали, че е по-добре да се спазва едно правило, въпреки известни недостатъци в частни случаи, отколкото множество объркващи правила, касаещи конкретни ситуации. Това последното би затруднило изграждането на навици, които са важни за безопасността на пътя.
В този случай с кръговото движение универсалното правило за десностоящия затруднява движението и смятам, че само новобранците биха могли да се объркат ако го променят.
Както виждаме от анкетата повечето хора разъждават като мен по отношение на предимството.
ecotronic
21-08-2013, 13:19
В този случай с кръговото движение универсалното правило за десностоящия затруднява движението и смятам, че само новобранците биха могли да се объркат ако го променят.
Както виждаме от анкетата повечето хора разъждават като мен по отношение на предимството.
Резултатите от анкетата ме шокират (меко-казано).
old alfist
21-08-2013, 13:22
Резултатите от анкетата ме шокират (меко-казано).
А мен изобщо не ме шокират, защото това е по-близко до реалностите.
Scrapera
21-08-2013, 13:22
И мен ме шокират. Но колегата си е доволен, нали са на неговата страна!:grin: Ако приближава отдясно на нерегулирано кръгово ЗИЛ-157 дали няма да се замисли? :static:
old alfist
21-08-2013, 13:26
И мен ме шокират. Но колегата си е доволен, нали са на неговата страна!:grin: Ако приближава отдясно на нерегулирано кръгово ЗИЛ-157 дали няма да се замисли? :static:
Ако го кара някой младеж не е ясно какво ще се случи, но ако водача е стар и опитен професионалист ще забележиш поведението му и сигурно ще се очудиш.
ecotronic
21-08-2013, 13:27
А мен изобщо не ме шокират, защото това е по-близко до реалностите.
Нямаше да съм шокиран, ако въпросът на анкетата гласеше "кое смятате, че би било по-рационално............"
Но в случая въпросът е конкретен и касае познаването на правилата.
А пък резултатът показва, че само 40% от хората спазват правилото а 60% го нарушават!
Това си е достатъчно основание затова един човек да се чувства шокиран.
Scrapera
21-08-2013, 13:27
Ако го кара някой младеж не е ясно какво ще се случи, но ако водача е стар и опитен професионалист ще забележиш поведението му и сигурно ще се очудиш.
В третия случай, ако го кара някой който знае закона (бил той на 18г. или на 68г.) и определено не е на кеф, че му отнемат предимството - сети се сам какво ще се случи! Не ти го пожелавам!
old alfist
21-08-2013, 13:33
Нямаше да съм шокиран, ако въпросът на анкетата гласеше "кое смятате, че би било по-рационално............"
Но в случая въпросът е конкретен и касае познаването на правилата.
А пък резултатът показва, че само 40% от хората спазват правилото а 60% го нарушават!
Това си е достатъчно основание затова един човек да се чувства шокиран.
В третия случай, ако го кара някой който знае закона (бил той на 18г. или на 68г.) и определено не е на кеф, че му отнемат предимството - сети се сам какво ще се случи! Не ти го пожелавам!
Оказва се, че предимството на въртящия се е по-разионално и вместо да се опитвате да блеснете със знания, по-добре съдействайте за промята на закона.
Аз пък съм виждал два вида кръгови(и преминавал) до сега.
Кръгово при, което с предимство са тези вътре в кръговото и до скоро си мислех, че всички са така, но после видях и кръгово при което влизащите в кръговото са с предимство. Съответно и двете бяха обозначени със съответните знаци за предимство + знака за кръгово.
Иначе логично е тези вътре в кръговото да са с предимство, тъй като при по-голям трафик е възможно затапване.
Разбира се всичко опира до това колко голямо е кръговото къде е разположено(съответно колко трафик поема и от кои входове)
Също, ако разглеждате кръговото като равнозначно кръстовище предимство би следвало да има този който вече е влязъл в кръстовището(независимо от правилото на дясностоящия). Съответно кръга се води център на кръстовището и съответно този, който е вътре е с предимство(другите трябва да го изчакат да се освободи преди да навлязат)
Възниква и друг въпрос какви сигнали се подават при влизане-излизане от кръгово?
Гледам сега ги учат, че и при влизане и при излизане се дава десен мигач. Хубаво само не ми е ясно защо се дава десен мигач, при положение че в кръговото имаш само една посока. Айде при излизане ясно, по този начин може да предупредиш чакащия да навлезе, че пътя се освобождава.
ecotronic
21-08-2013, 13:42
Оказва се, че предимството на въртящия се е по-разионално и вместо да се опитвате да блеснете със знания, по-добре съдействайте за промята на закона.
От моят инструктор съм запомнил 2 златни правила, които са се потвърждавали хиляди пъти в личната ми практика:
1 - Не се опитвай да анализираш правилата а ги спазвай.
2 - Когато десният ти крак не стои върху педала за газта, мястото му е върху педала на спирачката.
---------- Post added at 13:42 ---------- Previous post was at 13:38 ----------
Аз пък съм виждал два вида кръгови(и преминавал) до сега.
Кръгово при, което с предимство са тези вътре в кръговото и до скоро си мислех, че всички са така, но после видях и кръгово при което влизащите в кръговото са с предимство. Съответно и двете бяха обозначени със съответните знаци за предимство + знака за кръгово.
Иначе логично е тези вътре в кръговото да са с предимство, тъй като при по-голям трафик е възможно затапване.
Разбира се всичко опира до това колко голямо е кръговото къде е разположено(съответно колко трафик поема и от кои входове)
Също, ако разглеждате кръговото като равнозначно кръстовище предимство би следвало да има този който вече е влязъл в кръстовището(независимо от правилото на дясностоящия). Съответно кръга се води център на кръстовището и съответно този, който е вътре е с предимство(другите трябва да го изчакат да се освободи преди да навлязат)
Възниква и друг въпрос какви сигнали се подават при влизане-излизане от кръгово?
Гледам сега ги учат, че и при влизане и при излизане се дава десен мигач. Хубаво само не ми е ясно защо се дава десен мигач, при положение че в кръговото имаш само една посока. Айде при излизане ясно, по този начин може да предупредиш чакащия да навлезе, че пътя се освобождава.
Колега, дискутираме НЕРЕГУЛИРАНО кръгово кръстовище. Няма такива кръстовища с различни правила за предимство. Правилото е едно - на десностоящият.
Scrapera
21-08-2013, 13:44
Оказва се, че оставаш без кола, а после обяснявай на който искаш кое е по-рационално. Никой не се опитва да блесне със знания, просто се пишат ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ в този форум и някой не сме много съгласни с това.
old alfist
21-08-2013, 13:44
От моят инструктор съм запомнил 2 златни правила, които са се потвърждавали хиляди пъти в личната ми практика:
1 - Не се опитвай да анализираш правилата а ги спазвай.
2 - Когато десният ти крак не стои върху педала за газта, мястото му е върху педала на спирачката.
Недей с тези инструктури, че като ги гледам сега какви глупости правят когато те управляват учебните коли и се хващам за главата.
Scrapera
21-08-2013, 13:46
Намери за какво да се хванеш. Засичали са ме инструктори, виждал съм да минават на червено и т.н., но това какво общо има? Това, което знае Еко от неговия инструктор
Не се опитвай да анализираш правилата а ги спазвай. e много правилно и просто няма смисъл да намесваш темата за инструкторите.
ecotronic
21-08-2013, 13:47
Недей с тези инструктури, че като ги гледам сега какви глупости правят когато те управляват учебните коли и се хващам за главата.
На нещо грешно ли ме е научил човекът?
Има и добри инструктори.
Да не поставяме всички под общ знаменател.
Linkestis
21-08-2013, 13:50
Хммм знам поне четири кръгови в които всички са без предимство.А които вече е в кръга води парада :)
На едното съм виждал келеши с две коли които се въртяха 5 мин. да си правят веселото и никой нищо нямаше какво да направи :)
old alfist
21-08-2013, 13:53
Не ми се иска да споря с вас, защото сте буквояди и обезмисляте всичко смислено.
Scrapera
21-08-2013, 13:56
Е, друго си е да си знаеш твоето. Кво е значението дали е вярно, няма някакви буквояди да ти променят мнението много ясно. От къде на къде? :dance:
ecotronic
21-08-2013, 13:59
Аз пък мисля, че точно такива дискусии са много полезни за всички, впредвид резултатите от анкетата.
Не ми се иска да споря с вас, защото сте буквояди и обезмисляте всичко смислено.
Добре...за да няма спорове, да ти го поставя въпроса по различен начин: Ако автомобил А е навлязъл в кръговото и се сблъска с автомобил Б, който навлиза в кръговото (говорим за нерегулирано кръгово), водача на кой автомобил ще се сдобие с акт?
old alfist
21-08-2013, 14:19
Добре...за да няма спорове, да ти го поставя въпроса по различен начин: Ако автомобил А е навлязъл в кръговото и се сблъска с автомобил Б, който навлиза в кръговото (говорим за нерегулирано кръгово), водача на кой автомобил ще се сдобие с акт?
Всеки един от тях може да получи акт - зависи какво ще прецени полицая.
Приеми, че са попаднали на най-знаещия, съвестен и неподкупен полицай.
old alfist
21-08-2013, 14:27
Приеми, че са попаднали на най-знаещия, съвестен и неподкупен полицай.
При тези съвършени условия и съобразно сега действащия закон, въртящия ще придобие акт за неспазване на предимство, но нашата роля е да променим тази нестправедливост.
ecotronic
21-08-2013, 14:31
Аз предлагам да открием нова тема в която да обсъждаме несъвършенствата на закона.
Правенето на това в тази тема, може да има опасни последици.
Нашата роля в тази тема е да гласуваме за правилния отговор и евентуално да се аргументираме. Всичко останало са само оправдания за незнанието. А едно 'благодаря' би било много по-удачно от всякакво 'увъртане'.
old alfist
21-08-2013, 14:41
Нашата роля в тази тема е да гласуваме за правилния отговор и евентуално да се аргументираме. Всичко останало са само оправдания за незнанието. А едно 'благодаря' би било много по-удачно от всякакво 'увъртане'.
Благодаря, колега, но не си прав, заради овчедушието което се опитвате да налагате, при явни несъвършенства.
Благодаря, колега, но не си прав, заради овчедушието което се опитвате да налагате, при явни несъвършенства.
Ти сериозно ли? Кога най-после ще се научим, че закона се спазва. Ако не ни харесва, борим се за промени и след това пак се спазва. Докато това се случи, продължаваме да си спазваме закона. Когато има кратък, ясен и недвусмислен въпрос, който от своя страна има кратък, ясен и недвусмислен отговор, какво точно има да се спори? Отделно моето мнение е, че в случая този закон, може би е най-доброто, което може да се направи. Не се създават изключения за нерегулирани кръстовища, като същевременно всички кръгови са регулирани със знаци (поне аз не съм попадал на нерегулирано такова) и по този начин се избягват тапите в самите кръгови.
П.П. Благодарностите не към мен, а към всички, които търпеливо се опитват да обяснят защо е опасно всеки да си спазва собствени правила.
old alfist
21-08-2013, 15:02
Ти сериозно ли? Кога най-после ще се научим, че закона се спазва. Ако не ни харесва, борим се за промени и след това пак се спазва. Докато това се случи, продължаваме да си спазваме закона. Когато има кратък, ясен и недвусмислен въпрос, който от своя страна има кратък, ясен и недвусмислен отговор, какво точно има да се спори? Отделно моето мнение е, че в случая този закон, може би е най-доброто, което може да се направи. Не се създават изключения за нерегулирани кръстовища, като същевременно всички кръгови са регулирани със знаци (поне аз не съм попадал на нерегулирано такова) и по този начин се избягват тапите в самите кръгови.
П.П. Благодарностите не към мен, а към всички, които търпеливо се опитват да обяснят защо е опасно всеки да си спазва собствени правила.
Абсолютно сериозно и ако можеш се върни, прочети какво съм написъл, представи си едно такова кръстовище и помисли.
Дискусията е хубава. Не виждам обаче, как би могъл да се промени правилника за движение. Ако се използваше само в България - по би имало шанс, ама то - цял свят се движи по тези правила.
Явно личи кои са изкарвали книжките по стария закон и кои по новия.
В новия такова чудо като предимство на кръстовище с кръгово движение просто няма.
Ще го напиша отново...
Приема се като последователни Т образни, а не като цяло кръгово.
Идиотия или не, това са фактите.
До промяна в закона, предимство има дясно стоящия.
А тези които смятат, че трябва да се промени закона, първо накарайте АПИ/КАТ да сложат знаци на примерите за нерегулирани (аз на такова още не съм попадал), после мислете закона.
То и едничкото правило за дясно стоящия не знае масата... вие искате различни правила за кръгови, Т образни, 5 ъгълни и сие.
Scrapera
21-08-2013, 15:18
При тези съвършени условия и съобразно сега действащия закон, въртящия ще придобие акт за неспазване на предимство
Е как хем е с предимство, хем по закона за движение по пътищата не е и ще му бъде съставен акт съгласно същия. Би ли обяснил за простите буквояди??
old alfist
21-08-2013, 15:22
Е как хем е с предимство, хем по закона за движение по пътищата не е и ще му бъде съставен акт съгласно същия. Би ли обяснил за простите буквояди??
Не се опитвай да се заяждаш, а погледни как набъбва резултата в полза на моята теза.
ecotronic
21-08-2013, 15:29
Прекомерната консумация на котки води до това да не се пада по гръб :)
Scrapera
21-08-2013, 16:26
Не се опитвай да се заяждаш, а погледни как набъбва резултата в полза на моята теза.
Не ми отговори на въпроса.
За каква теза може да говорим, след като зададения въпрос има ясен отговор, недвусмислено определен в закона?! И не е най-важно какъв е точно отговора на този въпрос, защото това е просто закачка (аз наистина до сега не съм попадал на нерегулирано кръгово). По-важното е, че хора като теб си спазват някакви собствени правила, водени от някава тяхна си логика.
old alfist
21-08-2013, 16:40
За каква теза може да говорим, след като зададения въпрос има ясен отговор, недвусмислено определен в закона?! И не е най-важно какъв е точно отговора на този въпрос, защото това е просто закачка (аз наистина до сега не съм попадал на нерегулирано кръгово). По-важното е, че хора като теб си спазват някакви собствени правила, водени от някава тяхна си логика.
Предполагам, че ако имаш инстинкт за самосъхранение няма да набиеш спирачка в кръга за да дадеш предимство, защото някой ще те нахлузи отзад, а както виждаме повечето хора смятат така, затова казвам, че закона трябва да се промени.
На тия проклети кръгови така или иначе никой не спазва правилата за движение, независимо дали са с предимство или не. Всеки ден минавам през кръгово с предимство, НЯМА ден, в който някой да не ме засече и да изскочи пред мен. По принцип си карам с 50 км в кръга и трябва да скачам здраво на спирачките за да не стане катастрофа. За това си мечтая някой път да го взема същото това кръгово с едно Паджеро пълно с ролбари. С кеф ще влезна в първия малоумник, решил да пробва колко бързо може да му потегли баничарката... Веднъж тръгнах на втора и Алфата заби муцуната по средата на кръга, една Хонда се завъртя в опит да ме избегне. От този случай винаги чакам да се източи цялото движение и тогава минавам.
Предполагам, че ако имаш инстинкт за самосъхранение няма да набиеш спирачка в кръга за да дадеш предимство, защото някой ще те нахлузи отзад
А ще ме 'нахлузи отзад', защото
а както виждаме повечето хора смятат така,
затова казвам, че закона трябва да се промени.
За това казвам, че закона трябва да се спазва. И точно това, което казваш, доказва колко е вредно и опасно да не се познава закона и да се кара по собствено усмотрение.
old alfist
21-08-2013, 17:34
Законите трябва да се спазват, но когато са тъпи и в ущръб на хората, трябва да се променят.
Законите трябва да се спазват,
Да разбирам ли, че това е твоя начин да признаеш, че си сгрешил и при нерегулирано кръгово, дясностоящия е с предимство?!
но когато са тъпи и в ущръб на хората, трябва да се променят.
Напълно съм съгласен! Но докато се промени закона, трябва да продължаваме да го спазваме.
П.П. Само от любопитство, теб с какво те е ощетил този закон, освен неудобството от днешния спор. Аз наистина до сега не съм попадал на нерегулирано кръгово.
Къде има кръгово което да не е регулирано ?
Освен ако Бай Мангау не е краднал знака или някой джигит да го е отнесъл при ПТП ?
Стандартно кръговите са оборудвани с със знак Б1 за пресичане на път с предимство , някой имат знак Б2 СТОП за навлизащите , но напоследък масово ги подменят с Б1 .
Разбира се има и изключения в регулирането като кръговото на Руски паметник в София .
Ще ходим на проверовъчен май ...
dimitar_vd62
21-08-2013, 20:50
Май влязахте в кръговото и не може да излезете....като гледам що нещо се е изписало днеска.
old alfist
21-08-2013, 21:07
Излизам с десен мигач от темата - огледайте се внимателно по кръговите кръстовища и ще забележите, че повече от тях са частично регулирани по различни причини, което означава, че не са и ако не се спазва правилото за предимство на въртящия се в кръга ще настане голям хаос.
Те хората го прилагат по цял свят ама ние тук го преоткриваме .
// аз пък ще пусна аварийки и ще врътна няколко обиколки като завали сняг ;)
Всъщност old alfist е прав за Плевен, защото там кръговото на влизане/излизане от/към София е регулирано със знаци точно както казва той - тези които са навлизащи, чакат тези които са вътре. Личното ми мнение е, че наистина е по-удобно това, защото при по-натоварено движение може да се получи яко запушване...
ecotronic
22-08-2013, 17:18
Според заглавието на анкетата дискусията се води около нерегулираните кръгови кръстовища, колкото рядко да се срещат те.
Неприятната констатация (поне за мен) е в това, че масово хората не познават правилата за предимство в тази ситуация. Изговориха се маса приказки за нови и стари правилници.
Правилото за тази ситуация е само едно - предимството на дясностоящият. Т.е на този който се включва в кръговото. И много хора са в заблуда с това и това не е добре.
Scrapera
22-08-2013, 17:22
регулирано със знаци
Такова кръгово в темата не се обсъжда. То си е ясно! Говорим за нерегулирано с пътни знаци.
Според заглавието на анкетата дискусията се води около нерегулираните кръгови кръстовища, колкото рядко да се срещат те.
:busted_cop:
Заглавието Е: "Предимство при кръстовище с кръгово движение"
Не пише регулирано или не ...
Всеки го чете както му е удобно май .
А нерегулирано кръгови не се сещам да са останали някъде - както казах освен ако не откраднали знака или не е отремонтиран след ПТП .
Ясно, че заглавието е такова, обаче дали е необходимо да обсъждаме и кой е с предимство на регулирано кръстовище ?... :shocked:
ecotronic
22-08-2013, 20:42
А нерегулирано кръгови не се сещам да са останали някъде - както казах освен ако не откраднали знака или не е отремонтиран след ПТП .
Ако прочетеш внимателно предишния ми пост, ще видиш, че говоря за заглавието на анкетата а не на темата.:busted_cop:
Ако прочетеш внимателно предишния ми пост, ще видиш, че говоря за заглавието на анкетата а не на темата.:busted_cop:
Прочетох внимателно - Прав си :thumbup:
Такова кръгово в темата не се обсъжда. То си е ясно! Говорим за нерегулирано с пътни знаци.
Е, добре де, то е повече от ясно как се действа в нерегулирани кръгови. Обаче, на мен ми е интересно къде има такива, защото аз от '89-а карам активно, но не си спомням да съм виждал такова...
Е, добре де, то е повече от ясно как се действа в нерегулирани кръгови...
Очевидно за доста хора, отговорили в анкетата това не е ясно...
Обаче, на мен ми е интересно къде има такива, защото аз от '89-а карам активно, но не си спомням да съм виждал такова...
Е и аз това питам ама май никой не е засичал наскоро нерегулирано кръгово
Ако някой знае да каже - тук и тук има .
ecotronic
22-08-2013, 23:32
Ето едно в което участват онези 60% от анкетата :)
http://travelbyterry.files.wordpress.com/2012/08/traffic-circle-from-hell.jpg?w=300&h=212
http://www.car-life.co.za/wp-content/uploads/2011/01/traffic-circle-from-hell.jpg
old alfist
24-08-2013, 15:37
Гледам, че доста мозък се ръси, но не искате да се загледате каква е регулировката у нас с пътни знаци вътре в кръга, дори на регулираните кръстовища - много рядко се среща такава, а и самите кръгове у нас са с малък радиус на окръжността, че дори и да ги има, няма време да се осмислят.
Стандартната ситуация на регулираните кръстовища е : всички вливащи улици да осигурят предимство на движещите се в кръга, но какво става когато няма знаци за движещите се вътре кръга или са на много малко разстояние и не могат да се забележат и осмислят - при тази ситуация въртящия се осигурява предимство на десностоящия, а той осигурява предимство на въртящия се.
Този пародокс се случва дори при регулираните у нас кръстовища, а при нерегулираните става още по-смахнато.
Така, че не ми цитирайте, че в цял свят предимството е на десностояция, но там кръстовищата са с голям радиус, с няколко ленти, ъглите под които се вливат улиците са открити , без сгради или други прегради и има видимост, за движещите се в кръга.
За това ви казвам, че трябва да се промени закона.
Гледам, че доста мозък се ръси, но не искате да се загледате каква е регулировката у нас с пътни знаци вътре в кръга, дори на регулираните кръстовища - много рядко се среща такава, а и самите кръгове у нас са с малък радиус на окръжността, че дори и да ги има, няма време да се осмислят.
Стандартната ситуация на регулираните кръстовища е : всички вливащи улици да осигурят предимство на движещите се в кръга, но какво става когато няма знаци за движещите се вътре кръга или са на много малко разстояние и не могат да се забележат и осмислят - при тази ситуация въртящия се осигурява предимство на десностоящия, а той осигурява предимство на въртящия се.
Този пародокс се случва дори при регулираните у нас кръстовища, а при нерегулираните става още по-смахнато.
Така, че не ми цитирайте, че в цял свят предимството е на десностояция, но там кръстовищата са с голям радиус, с няколко ленти, ъглите под които се вливат улиците са открити , без сгради или други прегради и има видимост, за движещите се в кръга.
В чужбина има кръгови, дето са около кръгче с диаметър около 1 м и знаци за без предимство само за навлизащите, вътре знаци няма, при това не са изключения или рядко срещани... ако искаш да променяш закона, поне не се карай на тези, които искат да го спазват в сегашния му вид...
old alfist
25-08-2013, 22:25
Ето едно в което участват онези 60% от анкетата :)
http://travelbyterry.files.wordpress.com/2012/08/traffic-circle-from-hell.jpg?w=300&h=212
http://www.car-life.co.za/wp-content/uploads/2011/01/traffic-circle-from-hell.jpg
Благодаря за снимката - това онагледява правилата на западняците, които толкова боготворите.
Ако движението в кръга беше неприкосновено, това нямаше да се случи.
Харесват ми с хората с хъс, които отстояват позицията си. Сега остава и да кажеш поне едно вярно нещо. За кръговите в чужбина jorko е описал ситуацията прекрасно. Аз продължавам да не разбирам - защо трябва да се променя закон, след като нерегулирани кръгови в България, ако ги има, са голяма рядкост (аз не съм попадал на такова). Единствената причина, която виждам е, че се оплете здраво и сега се опитваш да се изкараш прав. И да подчертая отново - дори да се промени закона - преди това да стене факт, се спазва действащия закон. А действащият закон е категоричен - на нерегулирано кръгово, дясностоящия е с предимство.
old alfist
26-08-2013, 08:23
Харесват ми с хората с хъс, които отстояват позицията си. Сега остава и да кажеш поне едно вярно нещо. За кръговите в чужбина jorko е описал ситуацията прекрасно. Аз продължавам да не разбирам - защо трябва да се променя закон, след като нерегулирани кръгови в България, ако ги има, са голяма рядкост (аз не съм попадал на такова). Единствената причина, която виждам е, че се оплете здраво и сега се опитваш да се изкараш прав. И да подчертая отново - дори да се промени закона - преди това да стене факт, се спазва действащия закон. А действащият закон е категоричен - на нерегулирано кръгово, дясностоящия е с предимство.
Спора е безмислен - явно не можеш да разбереш да какво пиша, а за спазването на законите нямаме различия.
Ами, обясни по-добре какво пишеш, защото ми се струва, че не само аз не мога да те разбера. Поне аз останах с впечатлението, че точно по спазването на законите имаме различие.
Като имам предвид спазването на общопроетия закон, а не на 'неписания'.
old alfist
26-08-2013, 08:38
Ами, обясни по-добре какво пишеш, защото ми се струва, че не само аз не мога да те разбера. Поне аз останах с впечатлението, че точно по спазването на законите имаме различие.
Като имам предвид спазването на общопроетия закон, а не на 'неписания'.
Започваме да се повтаряме.
Законовите правила са тъпи, защото създават предпоставки за задръствания в кръстовището.
За мен в кръстовището не трябва да има спрели коли.
Започваме да се повтаряме.
Законовите правила са тъпи, защото създават предпоставки за задръствания в кръстовището.
За мен в кръстовището не трябва да има спрели коли.
Повтаряш се, защото пишеш щуротии...
Такива кръгови движения без знаци са единици в БГ, доколкото знам, и вместо да се променя закона като цяло, по-добре да се сложат съответните знаци... далеч по-просто ще е...
За да няма объркване и обвинения в неразбиране, да обобщим - дискусията тръгна от това твое изказване :
Горното изказване е....меко казано невярно и опасно подвеждащо. Мисля, че с колегите достатъчно точно те оборихме. Въпреки това предлагам, за да не остане някой с впечатлението, че си прав и знаеш, нещо, което ние не знаем, просто да напишеш, че си сбъркал. Или пък, ако не е така - обоснови се.
---------- Post added at 09:10 ---------- Previous post was at 09:10 ----------
Повтаряш се, защото пишеш щуротии...
Такива кръгови движения без знаци са единици в БГ, доколкото знам, и вместо да се променя закона като цяло, по-добре да се сложат съответните знаци... далеч по-просто ще е...
Абсолютно съм съгласен!
old alfist
26-08-2013, 09:27
Дори и да сложат знаци, те могат да останат незабелязани, а когато се спазва правилото за което толкова ви повтарям и повечето хора знаят, кръстовищата могат и да не се регулират принудително - те ще се саморегулират.
Scrapera
26-08-2013, 09:36
Дори и да сложат знаци, те могат да останат незабелязани, а когато се спазва правилото за което толкова ви повтарям и повечето хора знаят, кръстовищата могат и да не се регулират принудително - те ще се саморегулират.
:big_whoops:
Хора, карайте си по неписаните закони, а тия от пътното да спират да поставят знаци щото може да останат незабелязани. Стана забавно, вече има какво да научим и за регулираните кръгови. Сега ще почнем и тях да ги обсъждаме в няколко страници, въпреки че нещата са ясни като бял ден.
Еее, не така де... ако не можеш да видиш, разбереш и осмислиш някой знак, по-добре не излизай изобщо от къщи :drive:... предложи и други промени, които да направят светофарите излишни например..., все пак могат и да останат незабелязани :mr-t:
old alfist
26-08-2013, 09:43
Момчета, не можете да си разчупите закостенялото мислене, а виждате, че повечето хора с резултатите от анкетата, са на мнение, което съвпада с моето.
Момчета, не можете да си разчупите закостенялото мислене, а виждате, че повечето хора с резултатите от анкетата, са на мнение, което съвпада с моето.
И къде ще използваш разчупеното си мислене ? Дай точен адрес на такова нерегулирано кръгово и от Италфеста направо там да си се въртиме :rosso_racers: ... добре ще да е след феста, че може да има калник нещо, мигач, фар, ала бала :tank:
old alfist
26-08-2013, 10:18
И къде ще използваш разчупеното си мислене ? Дай точен адрес на такова нерегулирано кръгово и от Италфеста направо там да си се въртиме :rosso_racers: ... добре ще да е след феста, че може да има калник нещо, мигач, фар, ала бала :tank:
Ако има големи фенове, няма да има пречки на всяко едно кръстовище - махат се знаците през нощта и готово, но повечето кръстовища са само със знак №1 на вливащите улици и няма нужда от допълнителна намеса.
Scrapera
26-08-2013, 10:36
На някой друг му е закостеняло мисленето ми се струва. Дреме ми, че народа е неграмотен - аз няма как да го променя това! Ти като толкова обичаш да гледаш "хората", що не си купи някво немско возило? Те обичат да разправят също, че италианските автомобили са боклуци и се чупят. Темата не е "как на вас ви е кеф да преминете през кръгово" (резултата от анкетата). Има си закон, точка по въпроса.
old alfist
26-08-2013, 10:41
На някой друг му е закостеняло мисленето ми се струва. Дреме ми, че народа е неграмотен - аз няма как да го променя това! Ти като толкова обичаш да гледаш "хората", що не си купи някво немско возило? Те обичат да разправят също, че италианските автомобили са боклуци и се чупят. Темата не е "как на вас ви е кеф да преминете през кръгово" (резултата от анкетата). Има си закон, точка по въпроса.
Заради такива като вас се задръстват кръстовищата - защото сте много учени и сигурно спирате в кръга да давате предимство на десностоящия.
Scrapera
26-08-2013, 10:45
Ти остави това "заради такива като нас". Въпроса е принципен - не може да си тълкуваме законите както си искаме. Това ти се обяснява вече няколко страници от доста хора, но ти така и не искаш да се съгласиш. А какво да кажем за "такива като теб"? Тълкувай си закона както искаш, само недей да споделяш това публично - причините ти бяха изброени.
old alfist
26-08-2013, 10:48
Ти остави това "заради такива като нас". Въпроса е принципен - не може да си тълкуваме законите както си искаме. Това ти се обяснява вече няколко страници от доста хора, но ти така и не искаш да се съгласиш. А какво да кажем за "такива като теб"? Тълкувай си закона както искаш, само недей да споделяш това публично - причините ти бяха изброени.
Започваме да зацикляме - споделям ги публично, за да има шанс да се променят.
Ако има големи фенове, няма да има пречки на всяко едно кръстовище - махат се знаците през нощта и готово, но повечето кръстовища са само със знак №1 на вливащите улици и няма нужда от допълнителна намеса.
Последно кои знаци да махаме ?
Ако има съответните знаци за десните, нямало нужда от намеса, така ли ? Дали при това положение кръговото си е нерегулирано и подходящо за тестване ?
Сега по-сериозно - къде точно има кръгово движение без знаци относно предимството в България ? Нещо гугъл, мапсове разни, снимки, адрес... Аз лично не знам за такова, но който е виждал да сподели...
---------- Post added at 10:53 ---------- Previous post was at 10:51 ----------
Започваме да зацикляме - споделям ги публично, за да има шанс да се променят.
Те от Комисията за безопасност на движението в Парламента имат регистрация тук и само чакат предложения :smoke:...
---------- Post added at 10:56 ---------- Previous post was at 10:53 ----------
Заради такива като вас се задръстват кръстовищата - защото сте много учени и сигурно спирате в кръга да давате предимство на десностоящия.
И къде видя такова задръстване ? / е, това повтаря малко по-горното, ама ... /
old alfist
26-08-2013, 11:02
Последно кои знаци да махаме ?
Ако има съответните знаци за десните, нямало нужда от намеса, така ли ? Дали при това положение кръговото си е нерегулирано и подходящо за тестване ?
Сега по-сериозно - къде точно има кръгово движение без знаци относно предимството в България ? Нещо гугъл, мапсове разни, снимки, адрес... Аз лично не знам за такова, но който е виждал да сподели...
---------- Post added at 10:53 ---------- Previous post was at 10:51 ----------
Те от Комисията за безопасност на движението в Парламента имат регистрация тук и само чакат предложения :smoke:...
Не знае човек откъде може да започнат промените, а за местоположение не се сещам в момента, но съм виждал и ако отново ми попадне ще ви ги дам.
Сега ми кажете, спирате ли в кръга, да давате предимство на десностоящия, когато няма знаци в него, които да оказват, че вие сте с предимство.
ecotronic
26-08-2013, 11:09
Сега ми кажете, спирате ли в кръга, да давате предимство на десностоящия, когато няма знаци в него, които да оказват, че вие сте с предимство.
Да, аз спирам. По същия начин както и на всяко друго нерегулирано кръстовище.
old alfist
26-08-2013, 11:13
Да, аз спирам. По същия начин както и на всяко друго нерегулирано кръстовище.
Неправилно поставих въпроса - при регулирано кръстовище.
Последно ? 8-) ...
При регулирано кръстовище какъв го играе дясностощия ? :big_whoops:
old alfist
26-08-2013, 11:26
Последно ? 8-) ...
При регулирано кръстовище какъв го играе дясностощия ? :big_whoops:
При кръстовище, което се води регулирано, но в кръга няма знаци оказващи предимството на движещия се в него, което е често срещано явление.
ecotronic
26-08-2013, 11:31
Когато се движа в кръговото спирам, когато знаците указват, че с предимство е включващият се в кръговото и не спирам, когато знаците указват, че аз съм с предимство.
old alfist
26-08-2013, 11:35
Когато се движа в кръговото спирам, когато знаците указват, че с предимство е включващият се в кръговото и не спирам, когато знаците указват, че аз съм с предимство.
Говоря за случая, когато нямаш обърнат знак към теб указващ предимството ти, а не да се опитваш да разчиташ неговия знак, който за теб е с гръб.
old_alfist, гледам си упорит и нямаш намерение ясно и точно да заявиш, според сега действащите закони, кой е с предимство. Дори съм склонен да приема и твоята логика, че е по-добре да няма знаци и кръговото да е изключение от общото правило за дясно стоящия. И всичко това, само зщото някой няма да види знак :) . Но поне ще благоволиш ли да ни обясниш как точно ще различиш кръговото от нормално кръстовище?
П.П. Не ми казвай само, че пак ще разчитаме на вътрешното ти усещане
old alfist
26-08-2013, 11:39
old_alfist, гледам си упорит и нямаш намерение ясно и точно да заявиш, според сега действащите закони, кой е с предимство. Дори съм склонен да приема и твоята логика, че е по-добре да няма знаци и кръговото да е изключение от общото правило за дясно стоящия. И всичко това, само зщото някой няма да види знак :) . Но поне ще благоволиш ли да ни обясниш как точно ще различиш кръговото от нормално кръстовище?
П.П. Не ми казвай само, че пак ще разчитаме на вътрешното ти усещане
Ами на тези които не могат да различат нормално от кръгво кръстовище не трябва изобщо да им се дава книжка.
ecotronic
26-08-2013, 11:39
Говоря за случая, когато нямаш обърнат знак към теб указващ предимството ти, а не да се опитваш да разчиташ неговия знак, който за теб е с гръб.
Не става въпрос затова да се "опитвам" да разчитам знаците, които не са обърнати към мен. Става въпрос затова, че всеки е ДЛЪЖЕН да се съобразява с тях. Знаците за предимство не случайно са с такава форма (шестостен, ромб или обърнат триъгълник), за да се разпознават и в гръб.
дори да нямаш обърнат знак към теб, гледаш и знаците, които са към другите, те за това са и със специфична форма: ромб, обърнат триъгълник или шестоъгълник, за да могат да се четат и в гръб
ако не си видял, значи си прелетял с "несъобразена скорост"
ебаси и темата, какво още я дъвчите
има закон
точка
неспазващия закона си носи последствията, няма - ама аз таковата, не видях
който иска да променя законите: да пише на министъра на транспорта или който там е ресорен
форумът не е мястото за това
п.п. ecotronic ме е изпреварил
old alfist
26-08-2013, 11:44
Не става въпрос затова да се "опитвам" да разчитам знаците, които не са обърнати към мен. Става въпрос затова, че всеки е ДЛЪЖЕН да се съобразява с тях. Знаците за предимство не случайно са с такава форма (шестостен, ромб или обърнат триъгълник), за да се разпознават и в гръб.
В тази ситуация той трябва да ти даде предимство заради знака му, а също и ти на него, при положение, че нямаш знак указващ твоето предиство, защото ти е десностоящ.
При тази ситуация стават недоразумения и задръствания при хора като вас, държащи дословно на закона.
дори да нямаш обърнат знак към теб, гледаш и знаците, които са към другите, те за това са и със специфична форма: ромб, обърнат триъгълник или шестоъгълник, за да могат да се четат и в гръб
ако не си видял, значи си прелетял с "несъобразена скорост"
ебаси и темата, какво още я дъвчите
има закон
точка
неспазващия закона си носи последствията, няма - ама аз таковата, не видях
който иска да променя законите: да пише на министъра на транспорта или който там е ресорен
форумът не е мястото за това
п.п. ecotronic ме е изпреварил
Колежке, никой не те е накарал насила да четеш тук.
Ами на тези които не могат да различат нормално от кръгво кръстовище не трябва изобщо да им се дава книжка.
Аз пък мисля, че си отново в грешка. На тях трявба да им се каже недвусмислено - и ...изнденада - то така се и прави......със знак.
А на тези, които упорито отказват да спазват закона, че си и карат по техни правила наистина не трябва да им се дава книжка. Любопитно ми е дали на изпит за придобиване на СУМПС пак си бил/ ще си толкова настоятелен....:calc:
old alfist
26-08-2013, 11:51
Аз пък мисля, че си отново в грешка. На тях трявба да им се каже недвусмислено - и ...изнденада - то така се и прави......със знак.
А на тези, които упорито отказват да спазват закона, че си и карат по техни правила наистина не трябва да им се дава книжка. Любопитно ми е дали на изпит за придобиване на СУМПС пак си бил/ ще си толкова настоятелен....:calc:
Когато съм кандидатствал за книжка за категория В се държеше психологически тест и курсовете бяха по 3,5 месеца - явно вас трябва да ви подложат на този тест и да се върнете да си докарате курсовете.
ecotronic
26-08-2013, 11:59
В тази ситуация той трябва да ти даде предимство заради знака му, а също и ти на него, при положение, че нямаш знак указващ твоето предиство, защото ти е десностоящ.
При тази ситуация стават недоразумения и задръствания при хора като вас, държащи дословно на закона.
В коя ситуация? Ситуациите са 2 възможни. Карам си в кръговото и нямам знаци обърнати срещу мен, но виждам, че на тези, които се включват в кръговото има знаци.
Като наближа пресечка на която виждам в гръб шестостен или обърнат триъгълник, не спирам, защото включващият се е без предимство.
Когато наближа пресечка на която виждам в гръб знак с формата на ромб спирам, защото трябва да осигуря предимство.
Какво толкова сложно има за обяснение?
old alfist
26-08-2013, 12:01
В коя ситуация? Ситуациите са 2 възможни. Карам си в кръговото и нямам знаци обърнати срещу мен, но виждам, че на тези, които се включват в кръговото има знаци.
Като наближа пресечка на която виждам в гръб шестостен или обърнат триъгълник, не спирам, защото включващият се е без предимство.
Когато наближа пресечка на която виждам в гръб знак с формата на ромб спирам, защото трябва да осигуря предимство.
Какво толкова сложно има за обяснение?
На това ли трябва да се разчита - да познаеш знака в гръб.
Scrapera
26-08-2013, 12:06
На кого мислиш, че ще напишат акт ако стане ПТП, old_alifst? На него, или на този който идва от пътя без предимство? Кръстовището си е регулирано и това кой е дясно стоящ не е фактор. Кво като само от едната страна има знак? Чакам да кажеш на Еко, или на другия водач ще напишат акт според теб. Възможните отговори са:
(a) на Еко
(b) на другия водач.
А ти как и откъде си влезнал в кръга ? Докато влизаше в него и гледайки обърнатия към теб знак Б1 дали си си мислел - " Ей, ама този дето иде отляво няма знак, значи трябва да си помисли че аз съм му десен и трябва да спре :drive: " ... или пък си се въртял в кръговото от момента на изливане на асфалта и в някакъв момент са взели да поставят знаци, обаче са стигнали само до Б1 ? Ако продължиш с връткането, може пък и да дойде следващата смяна и да ти поставят и Б3 специално за теб, че да не вземеш да спреш на някой десен за теб...
old alfist
26-08-2013, 12:11
На кого мислиш, че ще напишат акт ако стане ПТП, old_alifst? На него, или на този който идва от пътя без предимство? Кръстовището си е регулирано и това кой е дясно стоящ не е фактор. Кво като само от едната страна има знак? Чакам да кажеш на Еко, или на другия водач ще напишат акт според теб. Възможните отговори са:
(a) на Еко
(b) на другия водач.
В този случай кръстовището е частично, но не напълно регулирано и това е масово явление.
Акт могат да напишат, но този акт може да се обжалва и Съда ще реши.
А ти как и откъде си влезнал в кръга ? Докато влизаше в него и гледайки обърнатия към теб знак Б1 дали си си мислел - " Ей, ама този дето иде отляво няма знак, значи трябва да си помисли че аз съм му десен и трябва да спре :drive: " ... или пък си се въртял в кръговото от момента на изливане на асфалта и в някакъв момент са взели да поставят знаци, обаче са стигнали само до Б1 ? Ако продължиш с връткането, може пък и да дойде следващата смяна и да ти поставят и Б3 специално за теб, че да не вземеш да спреш на някой десен за теб...
Грешиш - това, че ти си влязъл по един начин в кръстовището от едната улица, не означава, че другите влизат по същия начин.
Разликата е и, че той има явен знак пред очите си, а ти трябва да гадаеш обърнат откъм задната му част.
Както се спомена преди в темата - в любимия ви закон се тълкува, че се влиза в поредица от Т-образни кръстовища и следва всяко едно от тях да бъде регулирано.
(a) на Еко
(b) на другия водач.
Залагам 1 бира, че няма да ти отговори конкретно :cheers:
Scrapera
26-08-2013, 12:14
Възможните отговори са:
(a) на Еко
(b) на другия водач.
Ти отговори на въпроса, на кой ще напишат акт според теб. Може да се обосновеш и защо, но това отделно.
Грешиш - това, че ти си влязъл по един начин в кръстовището от едната улица, не означава, че другите влизат по същия начин.
Разликата е и, че той има явен знак пред очите си, а ти трябва да гадаеш обърнат откъм задната му част.
Както се спомена преди в темата - в любимия ви закон се тълкува, че се влиза в поредица от Т-образни кръстовища и следва всяко едно от тях да бъде регулирано.
При кръстовище, което се води регулирано, но в кръга няма знаци оказващи предимството на движещия се в него, което е често срещано явление.
Така няма да се разберем... не и докато не си изясниш мисълта... Я вземи нарисувай един-два от вариантите, които непрекъснато променяш и да ги обсъждаме конкретно... създай нещо като листовка :mr-t:
Когато съм кандидатствал за книжка за категория В се държеше психологически тест и курсовете бяха по 3,5 месеца - явно вас трябва да ви подложат на този тест и да се върнете да си докарате курсовете.
Да вметна, че вече става смешно. И като гледам си се запътил към трагично.
На това ли трябва да се разчита - да познаеш знака в гръб.
За предпочитане пред интуицията ти, която вече за всички е ясно каква е.
Аз поне от това, което си писал разбирам така нещата: спред теб на закона не може да се вярва; според теб на знаците не може да се вярва; според теб всеки, който ползва знаците, за да се ориентира в пътната обстановка, не заслужава СУМПС; според теб всеки, който не спазва закона и кара както намери за добре е голяма работа и може би реформатор (все пак никога не се знае откъде ще тръгне промяна на закона); и най-важното, основополагащото - според теб твоята интуиция е всичко - единствената и безпогрешна истина.
Надявам се, ще ми позволиш да не се съглася и да си отстоявам позицията, че закона трябва да се спазва.
old alfist
26-08-2013, 12:48
Момчета, нищо повече не мога да направя за вас - останете си буквояди и със закостенело мислене.
ecotronic
26-08-2013, 12:55
Момчета, нищо повече не мога да направя за вас - останете си буквояди и със закостенело мислене.
Можеш да ни наричаш, както си пожелаеш. Това няма да промени нещата.
И един единствен знак да има на кръговото и да го виждаш в гръб, си ДЛЪЖЕН да се съобразяваш с него.
А там където няма знаци, предимство има дясностоящият.
Това е положението.
PS:
А и не е въпроса в това, какво ти можеш да направиш за нас, защото колегите изказали се в последните страници от темата очевидно знаят правилника и нямат проблеми с дискутираната ситуация.
Тъй че по-скоро въпросът е в това, дали ние можем нещо да направим за теб?
Не само, че не можеш, ами дори и не можеш да го направиш аргументирано... да не говорим, че изкара всеки несъгласен с теб за негоден психически да има СУМПС, а тези които имат- да им се отнеме... не отговаряш конкретно на никой въпрос... що ли ти отговарям, както и да е...
И един единствен знак да има на кръговото и да го виждаш в гръб, си ДЛЪЖЕН да се съобразяваш с него.
Това е положението.
Всъщност не си длъжен да се съобразяваш с такъв знак, длъжен е този, за когото се отнася и когато той не го направи, става ПТП евентуално...
old alfist
26-08-2013, 13:27
Не само, че не можеш, ами дори и не можеш да го направиш аргументирано... да не говорим, че изкара всеки несъгласен с теб за негоден психически да има СУМПС, а тези които имат- да им се отнеме... не отговаряш конкретно на никой въпрос... що ли ти отговарям, както и да е.....
По принцип на тъпи въпроси не отговарям и знам, че не мога да се аргументирам пред хора, които са като коне с капаци.
ecotronic
26-08-2013, 13:28
Всъщност не си длъжен да се съобразяваш с такъв знак, длъжен е този, за когото се отнася и когато той не го направи, става ПТП евентуално...
Когато включващият се има знак Б3 ти си длъжен да се съобразиш с него, макар и че го виждаш в гръб. Това е важно, защото ако не го направиш, ще отнемеш чуждо предимство, което е лошо. Ако не се съобразиш с останалите 2 знака (Б1 или Б2) ситуацията не е толкова страшна, защото няма да се възползваш от собственото си предимство и това вероятно няма да има лоши последици.
Но във всички случаи трябва да се съобразяваш със знаците, които са направени така, че да се разпознават в гръб.
Аз не се сещам някъде в закона да е ясно написано как точно трябва да се гледат пътните знаци - под какъв ъгъл или от какво разстояние.............Просто е казано, че трябва да се съобразяваш с тях и толкова.
old alfist
26-08-2013, 13:47
Аз не се сещам някъде в закона да е ясно написано как точно трябва да се гледат пътните знаци - под какъв ъгъл или от какво разстояние.............Просто е казано, че трябва да се съобразяваш с тях и толкова.
Това е твое тълкувание - смяташ ли, че Съда може да ти вмени вина или обратното да те оневини, затова, че не си разпознал знаци в гръб, ориентирани към другите участници в движението.
ecotronic
26-08-2013, 13:49
Това е твое тълкувание - смяташ ли, че Съда може да ти вмени вина или обратното да те оневини, затова, че не си разпознал знаци в гръб, ориентирани към другите участници в движението.
Точно така. Ако не се съобразя със знаците, които следва да бъдат разпознати от обратната страна, съм в нарушение.
И това не е просто мое тълкование а така гласи законът.
По принцип на тъпи въпроси не отговарям и знам, че не мога да се аргументирам пред хора, които са като коне с капаци.
Трагедия! Още малко и ще ми стане жал. Сега вече и нещо ново научих - единствено старухата може да задава въпроси. Неговите са най-правилните, а по подразбиране всички останали въпроси (особено неудобните за него) са тъпи и не заслужават вниманието му. Ама то така е - в тема за кръгово движение се коментира нерегулирано кръгово и се пита кой е с предимство - от тоя по-тъп и нелогичен въпрос.... И всъщност ти пред никой не можеш да се аргументираш - нито пред конете с капаци, нито пред контролните органи (както с половин уста си призна).
Хайде хайде, психотест за Б нямаше и по стария закон (правлник), за 3 те месеца и полигона и аз съм за.
Понеже си се запънал като магаре на кръгово, ще ти дам жокер, кръговото е замислено като идеално самоотпушващо се нерегулирано кръстовище - точно по правилото на дясно-стоящия.
Защо у нас (и в много други държави) не работи без регулиране, оставям на теб да се досетиш 8)
old alfist
26-08-2013, 14:01
Точно така. Ако не се съобразя със знаците, които следва да бъдат разпознати от обратната страна, съм в нарушение.
Има резон в това твърдение, защото важните знаци поставяни при кръстовицата са с уникална форма, но не би трябвало да бъдат водещи за всички участници в движението и според мен могат само да имат ориентировъчен ефект за другите и нищо друго, ако изобщо бъдат забелязани от тях.
Трагедия! Още малко и ще ми стане жал. Сега вече и нещо ново научих - единствено старухата може да задава въпроси. Неговите са най-правилните, а по подразбиране всички останали въпроси (особено неудобните за него) са тъпи и не заслужават вниманието му. Ама то така е - в тема за кръгово движение се коментира нерегулирано кръгово и се пита кой е с предимство - от тоя по-тъп и нелогичен въпрос.... И всъщност ти пред никой не можеш да се аргументираш - нито пред конете с капаци, нито пред контролните органи (както с половин уста си призна).
Колега, не изпадай в междуличностни нападки.
Хайде хайде, психотест за Б нямаше и по стария закон (правлник), за 3 те месеца и полигона и аз съм за.
Не ми се иска да споря и с теб - много си малък да знаеш какво е било преди 33г.
ecotronic
26-08-2013, 14:09
Не знам кога точно бе премахнат психотеста за категория "Б" (през 1980 та имаше такъв), но според мен това премахване беше необоснована грешка. Както и премахването на полигона.
Колега, не изпадай в междуличностни нападки.
Отново ще си позволя да не се съглася. Не нападам никой, не наричам никой кон с капаци, ограничен, буквояд и т.н. - просто ти намеквах, че вече се излагаш.
Не може да ти се отрече едно нещо - че си упорит. Също така не може да се отрече, че по всички въпроси по темата се изказа грешно и направи много правилно като спря да им отговаряш (под предлог, че били тъпи).
old alfist
26-08-2013, 14:20
Отново ще си позволя да не се съглася. Не нападам никой, не наричам никой кон с капаци, ограничен, буквояд и т.н. - просто ти намеквах, че вече се излагаш.
Не може да ти се отрече едно нещо - че си упорит. Също така не може да се отрече, че по всички въпроси по темата се изказа грешно и направи много правилно като спря да им отговаряш (под предлог, че били тъпи).
Подледни анкетата и се засрами.
Подледни анкетата и се засрами.
Тук вече ме остави безмълвен. Не мен трябва да ме е срам, а тези, които не познават закона!
Я да видим сега какъв точно ще ме наречеш. И още по-интересно каква благородна кауза ще си избереш - лидер на онеправданите интуитивни водачи на МПС?!
Не ми се иска да споря и с теб - много си малък да знаеш какво е било преди 33г.
А да отговориш на въпроса иска ли ти се?
old alfist
26-08-2013, 14:50
А да отговориш на въпроса иска ли ти се?
Във въпроса ти се съдържа отговора - нерегулираното кръстовище не е самоотпушващо средство, когато действа принципа на десностоящия и това налага въвеждането на регулираното, но когато не е регулирано изцяло, създава предпоставки за обратен ефект.
Във въпроса ти се съдържа отговора - нерегулираното кръстовище не е самоотпушващо средство, когато действа принципа на десностоящия и това налага въвеждането на регулираното, но когато не е регулирано изцяло, създава предпоставки за обратен ефект.
В грешка си, по замисъл се самоотпушва.
Хайде ще ти кажа - измислено е в Англия, при тяхната схема на движение не му трябват знаци.
Но при нашата трябва или отделно тълкувание в закона (което пак изисква поставяне на знак указващ кръгово - имаше ги едно време) или приемане на безусловно правило както е по света и поставяне на знаци на всички кръстовища (независимо от типа им) които изискват това.
Е в новото законодателство (не само у нас) се използват унифицирано правилно + знаци - не позволяват тълкуване никакво.
old alfist
26-08-2013, 15:04
В грешка си, по замисъл се самоотпушва.
Хайде ще ти кажа - измислено е в Англия, при тяхната схема на движение не му трябват знаци.
Но при нашата трябва или отделно тълкувание в закона (което пак изисква поставяне на знак указващ кръгово - имаше ги едно време) или приемане на безусловно правило както е по света и поставяне на знаци на всички кръстовища (независимо от типа им) които изискват това.
Е в новото законодателство (не само у нас) се използват унифицирано правилно + знаци - не позволяват тълкуване никакво.
Изобщо не се запушва, когато не се допуска да има спрели коли в кръга - гледам, че си чел тук-таме, но не си го осмислил достатъчно.
Единствения проблем е когато някой или няколко злонамерено обикалят в кръг.
Susscrofa
26-08-2013, 15:04
Хахаха, каква мъка.
Кръговото си е кръстовище, разбира се, че десностоящият е с предимство, ако не е регулирано!.
Изобщо не се запушва, когато не се допуска да има спрели коли в кръга - гледам, че си чел тук-таме, но не си го осмислил достатъчно.
Единствения проблем е когато някой или няколко злонамерено обикалят в кръг.
За осмислянето доста можем да поспорим, няма какво да му се мисли, при дясно движение тези в кръга автоматично стават дясно-стоящи - съответно с предимство = кръстовището се самоотпушва защото тези в него излизат преди да влязат нови.
При ляво движение имаме проблем... и какво правим да го решим (изберете само едно):
- Специален казус в закона + специален знак за целта.
- Обикновени знаци за предимство.
И тук идва несъгласието ... казуса го помня от едно време, знаците или са ни в излишък или ги няма.
Моето мнение е, че правилата не са измислени само за една група, масата простото правило на дясно-стоящия и е трудно да осмисли и приложи, специалните казуси ще доведат до по-голям хаос (още повече вече вървим към еднакви правила в цяла Европа).
Натискайте за знаци, ако видите нерегулирано кръгово у нас... това е истината.
old alfist
26-08-2013, 15:24
За осмислянето доста можем да поспорим, няма какво да му се мисли, при дясно движение тези в кръга автоматично стават дясно-стоящи - съответно с предимство = кръстовището се самоотпушва защото тези в него излизат преди да влязат нови.
При ляво движение имаме проблем... и какво правим да го решим (изберете само едно):
- Специален казус в закона + специален знак за целта.
- Обикновени знаци за предимство.
И тук идва несъгласието ... казуса го помня от едно време, знаците или са ни в излишък или ги няма.
Моето мнение е, че правилата не са измислени само за една група, масата простото правило на дясно-стоящия и е трудно да осмисли и приложи, специалните казуси ще доведат до по-голям хаос (още повече вече вървим към еднакви правила в цяла Европа).
Натискайте за знаци, ако видите нерегулирано кръгово у нас... това е истината.
Тук съм абсолютно съгласен с теб.
При положение, че недоглеждаме или спестяваме знаци, не се поставят на подходящи места, инфраструктурата ни е сбъркана - най-добре е да се обособи специален статут за кръстовищата с кръгово движение и да се знае, че като се види знак № Г12 - се спазва предимството на движещият се в кръга.
Виждам 92-ма с купени книжки :D
ecotronic
26-08-2013, 15:33
Виждам 92-ма с купени книжки :D
Бъркаш. Купените книжки са 135, ако ти си гласувал в анкетата. Ако не си, значи са 136 :)
Тук съм абсолютно съгласен с теб.
При положение, че недоглеждаме или спестяваме знаци, не се поставят на подходящи места, инфраструктурата ни е сбъркана - най-добре е да се обособи специален статут за кръстовищата с кръгово движение и да се знае, че като се види знак № Г12 - се спазва предимството на движещият се в кръга.
Знак Г12 или знаци за предимство - все опираш до знаци.
Без знак за кръгово отиваш на дискусия.
Както казах - масата 1 правило не знае, ти искаш отделни за кръгово, друг ще поиска за Т образно, накрая някой ще се сети и за 5 те кьошета :)
В колко държави от ЕС има специално правило за кръговите?
Едит: Ако за всеки случай в който институция не си върши работата като хората (КАТ/АПИ) правим частен случай в законите, ще трябва да изкараме всички по едно юридическо образование или да сме вечни закононарушители.
old alfist
26-08-2013, 15:40
Знак Г12 или знаци за предимство - все опираш до знаци.
Без знак за кръгово отиваш на дискусия.
Както казах - масата 1 правило не знае, ти искаш отделни за кръгово, друг ще поиска за Т образно, накрая някой ще се сети и за 5 те кьошета :)
В колко държави от ЕС има специално правило за кръговите?
Мен не ме бърка и без знак Г12, но масата ще ореве орталъка.
Бъркаш. Купените книжки са 135, ако ти си гласувал в анкетата. Ако не си, значи са 136 :)
Не не,92-ма сте,как аз ще съм в кръговото и ще те изчакам ти да се включиш понеже си дЕсностоящ...съберете се 92-мата и върнрте книжките в ДАИ :spiteful:
Мен не ме бърка и без знак Г12, но масата ще ореве орталъка.
И в момента в който се натресеш в някоя мутреса ще идеш в съда да плащаш джиБ а... адвоката веднага ще се позове на липсващия знак, при който клиентката няма как да знае, че е в специален казус (тя и за десния нема да знае ама съда това няма да пита).
А масата и сега го оревава, щото са и дали 1 простичко правило и пак не го знае/спазва...
---------- Post added at 15:45 ---------- Previous post was at 15:44 ----------
Не не,92-ма сте,как аз ще съм в кръговото и ще те изчакам ти да се включиш понеже си дЕсностоящ...съберете се 92-мата и върнрте книжките в ДАИ :spiteful:
Хахахахахахахах ... ще чакаш и песен ще пееш, освен ако не искаш да чакаш КАТ/мобилна група на застраховател :)
Едит: Колега да си минавал през кръговото на Руски паметник скоро?
ecotronic
26-08-2013, 15:46
Не не,92-ма сте,как аз ще съм в кръговото и ще те изчакам ти да се включиш понеже си дЕсностоящ...съберете се 92-мата и върнрте книжкуте в ДАИ :spiteful:
Колега, чак сега видях, че си от Перник.:) От известно време спорим с колегата от Плевен и вече спорът ми се вижда безнадежден.:)
А с теб спорът ще е направо самоубийствен!
Аз се отказвам :)
Susscrofa
26-08-2013, 15:50
Въртящият бил с предимство, хахахахахахах.
Пък и нагъл, че другите са с купени книжки.:big_whoops:
Колега, чак сега видях, че си от Перник.:)
Кажи ми само какво общо има Перник с кръговото и спирам да пиша в темата....
ecotronic
26-08-2013, 15:54
Кажи ми само какво общо има Перник с кръговото и спирам да пиша в темата....
Не бе, пиши си. Не се съобразявай с мен.
gioganotti
26-08-2013, 18:56
Колеги, позволявам си да пренасоча мислите ви в друг ред. Според мен говорим за два различни случая.
Случай А: две превозни средства приближават едновременно кръгово кръстовище. Тогава предимството е на десностоящия.
Случай Б: едното превозно средство приближава кръговото кръстовище ,а другото е В кръстовището. Тогава предимството е на този, който е в кръстовището.
Susscrofa
26-08-2013, 19:38
Колеги, позволявам си да пренасоча мислите ви в друг ред. Според мен говорим за два различни случая.
Случай А: две превозни средства приближават едновременно кръгово кръстовище. Тогава предимството е на десностоящия.
Случай Б: едното превозно средство приближава кръговото кръстовище ,а другото е В кръстовището. Тогава предимството е на този, който е в кръстовището.
Глупости!
Ако някой е в кръстовището, то той е отнел предимство.
Стига сте писали тъпотии!
Правото е десностоящия.
Съвсем друга тема е, че този спор е безумен, защото няма нерегулирано със знаци кръгово.
Това е като ситуацията с локалните платна и десен завой от главен път!!!!!!!!!!!!
Еми, ако няма знак този от локалното е с предимство, защото е десностоящ!
Стига сте плямпали тъпотии.
Ясно е разписано, че кръговото е ВИД КРЪСТОВИЩЕ, демек там важат правилата важащи при кръстовище.
Когато включващият се има знак Б3 ти си длъжен да се съобразиш с него, макар и че го виждаш в гръб. Това е важно, защото ако не го направиш, ще отнемеш чуждо предимство, което е лошо. Ако не се съобразиш с останалите 2 знака (Б1 или Б2) ситуацията не е толкова страшна, защото няма да се възползваш от собственото си предимство и това вероятно няма да има лоши последици.
Но във всички случаи трябва да се съобразяваш със знаците, които са направени така, че да се разпознават в гръб.
Къде точно в закона за движение по пътищата пише, че трябва да се съобразяваш със знаци, които са с гръб към теб ?
ecotronic
26-08-2013, 21:14
Къде точно в закона за движение по пътищата пише, че трябва да се съобразяваш със знаци, които са с гръб към теб ?
В закона пише, че трябва да се съобразяваш със знаците без да се уточнява откъде и как точно да ги гледаш.
Въпрос:
Караш по малка уличка и стигаш пресечка по която отляво надясно се движи кола и виждаш, че за нея има знак Б3 (различаваш го по формата) но за теб няма знак (пропуснали са да сложат или са го откраднали).
Какво правиш? Спираш или продължаваш?
Караш по малка уличка и стигаш пресечка по която отляво надясно се движи кола и виждаш, че за нея има знак Б3 (различаваш го по формата) но за теб няма знак (пропуснали са да сложат или са го откраднали).
Какво правиш? Спираш или продължаваш?
Питали един шофьор с 50+ годишен стаж,без нито един инцидент през това време: каква е тайната за безаварийното шофиране? отговорът му бил: "Никога не съм разчитал на предимството си..."
Та така де ... това ,че си с предимство не значи ,че не трябва да се внимава .
ecotronic
26-08-2013, 21:26
Питали един шофьор с 50+ годишен стаж,без нито един инцидент през това време: каква е тайната за безаварийното шофиране? отговорът му бил: "Никога не съм разчитал на предимството си..."
Та така де ... това ,че си с предимство не значи ,че не трябва да се внимава .
А един казвал:
За мен десностоящи са само КРАЗ-ът и МАЗ-ът........и никой друг :)
А един казвал:
За мен десностоящи са само КРАЗ-ът и МАЗ-ът........и никой друг :)
:notworthy:
В закона пише, че трябва да се съобразяваш със знаците без да се уточнява откъде и как точно да ги гледаш.
Въпрос:
Какво правиш? Спираш или продължаваш?Уточнявам Въпроса си- Къде в нормативна уредба се задължава водача да гледа в гръб пътните знаци ?
Отговори ми конкретно, не се заигравай с други въпроси ;), че и без това сме далеч от темата на темата 8-)... а и не ти е за пръв път :smoke:
Susscrofa
26-08-2013, 23:06
Уточнявам Въпроса си- Къде в нормативна уредба се задължава водача да гледа в гръб пътните знаци ?
Отговори ми конкретно, не се заигравай с други въпроси ;), че и без това сме далеч от темата на темата 8-)... а и не ти е за пръв път :smoke:
Когато някой е с гръб, друг е с лице.
Или ти все си в гръб.:smoke:
Когато някой е с гръб, друг е с лице.
Или ти все си в гръб.:smoke:
Нещо, не се лигави... включи се добре по-горе, ама сега не :)
trustworthy
26-08-2013, 23:36
...
Съвсем друга тема е, че този спор е безумен, защото няма нерегулирано със знаци кръгово...
Темата я пуснах по повод конкретно нерегулирано кръстовище.
КОйто има да каже нещо по темата, да го прави. Спамерите да си намерят друга тема за излияния!
КОйто има да каже нещо по темата, да го прави. Спамерите да си намерят друга тема за излияния!
Пишете на КАТ и АПИ да сложат знаци.
Инак оправия няма.
Scrapera
27-08-2013, 01:57
Аз не мисля да се откажа, макар и 3 страници по-късно.
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1240732&postcount=373
Чакам си отговора.
И ще помоля без квалификации на мен или другите, които те питат нещо. Не вярвам да е толкова трудно просто да отговориш.
136 купени книжки.
И относно липсата на знаци:
ПРЕМИНАВАНЕ ПРЕЗ КРЪСТОВИЩЕ
Чл. 102. При приближаване към кръстовище водачът на пътното превозно средство
е длъжен да проявява необходимата предпазливост, за да може да намали скоростта или да
спре, за да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, които имат предимство за
преминаване.
Чл. 104. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път
с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да
пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
И как да разпознаем сигнализиран ли е - по формата на знака. Ако не можем да разпознаем формата отиваме на лекар, за да ни предпише очила.
Може да съм го прескочил, обаче къде точно е това кръгово?
ecotronic
27-08-2013, 10:24
Уточнявам Въпроса си- Къде в нормативна уредба се задължава водача да гледа в гръб пътните знаци ?
Никъде.
Susscrofa
27-08-2013, 11:34
Написах достаъчно.
Щом е нерегулирано, дясностоящия е с предимство, защото кръговото е вид кръстовище и там важат правилата валидни за кръстовище.
Дори и тази дискусия е ненужно дълга:)
Аз в тази тема не виждам спамери, ти къде ги видя?:BBQ:
---------- Post added at 08:34 ---------- Previous post was at 08:30 ----------
Вътре в Борисовата градина, около братската могила.:biker:
Нрегулирано кръгово е като чисто хранеща се свиня, нема такова животно.
Вътре в Борисовата градина, около братската могила.:biker:
Нрегулирано кръгово е като чисто хранеща се свиня, нема такова животно.
Оригиналничиш, обаче доста плоско... нито въпроса ми беше към теб, нито около Братската могила има кръг / всъщност е полукръг/, да не би да си си мислел за Езерото с лилиите ? Иначе за свинете сигурно си добре запознат :dunno:...
old alfist
27-08-2013, 23:42
Пишете на КАТ и АПИ да сложат знаци.
Инак оправия няма.
Не им искам знаците - искам тези кръстовища да бъдат със статут на кръгови кръстовища, в които движещия в кръга да бъде с предимство, което е естествено и логично.
Не им искам знаците - искам тези кръстовища да бъдат със статут на кръгови кръстовища, в които движещия в кръга да бъде с предимство, което е естествено и логично.
Което пак изисква знаци... и още повече объркване в момента в който нашенец иде в чужбина или чужденец у нас.
За Т образните и 5 те кьошета нови правила да измислим?
Susscrofa
28-08-2013, 09:34
Какво означава статут на кръгово кръстовище?
Има кръстовище и един от видовете кръстовище е кръговото.
Там важат правилата важащи при всички видове кръстовища.
Тези 135 човека, непознаващи правилата за движение, дано никога не ги засичам на кръговото на Руски паметник.
Furious 155
28-08-2013, 10:04
Тези 135 човека, непознаващи правилата за движение, дано никога не ги засичам на кръговото на Руски паметник.
Вече са 137 гледам, а и там има знаци. ;)
В квартала имам две кръстовища, нерегулирани и много ясно си личи, колко много хора незнаят правилото за дясностоящия...
Вече са 137 гледам, а и там има знаци. ;)
В квартала имам две кръстовища, нерегулирани и много ясно си личи, колко много хора незнаят правилото за дясностоящия... Къде по-точно са ?
AttilaSL
28-08-2013, 10:47
Колеги,да ви питам на това кръгово кой е с предимство ;-) :
Susscrofa
28-08-2013, 10:57
Къде по-точно са ?
Най-важният беше скрит в клоните на едно дърво.
Точно този, който указва, че тези в кръговото са без предимство.
Но аз нямам прблем там, защото тези от Борис са дясностоящи.
Това скрииншот от Sims ли е? :clap: :respect:;-)
Susscrofa
28-08-2013, 11:02
ДЕсностоящият.
Ужасена съм! В автомобилен форум 60% да не познават правилата за движение. :respect:
То какво ли се учудвам....в квартала ми на регулирано кръстовище със знаци, пак масово не се знае кой е с предимство, какво остава за такива без знаци...
А пък на едни нерегулирани т-образни кръстовища е истински цирк :clap:
AttilaSL
28-08-2013, 11:26
2 пъти ми се наложи да ходя до Суиндън да гледаме за кола и ми се наложи да минавам през него.Голям шок,за да не объркам нещо се държах най-вляво докато стигна до моята отбивка.Ако не си местен няма шанс да се оправиш :) .
Пуснах снимката да ви развеселя малко щото пак почнахте да се карате за глупости.
Намерих в Гуглето някакво обяснение за кръговото:
old alfist
28-08-2013, 13:05
Вместо да се учудвате на незнанието на хората и да се изживявате за много велики, се замислете, че естественото движение в тези кръстовища е движещия в кръга да е с предимство.
Точно в ЮК за кръгово ли намери да питаш ... там знаци не му трябват.
---------- Post added at 13:07 ---------- Previous post was at 13:05 ----------
Вместо да се учудвате на незнанието на хората и да се изживявате за много велики, се замислете, че естественото движение в тези кръстовища е движещия в кръга да е с предимство.
Да но в ЮК и пак по правилото на дясно-стоящия ... тук иска знаци или изключение в правилата което пак се означава със знаци.
Да си обърнем движението като в ЮК освен :)
Susscrofa
28-08-2013, 13:16
Естествено е да препикаваш дръвчета.
Тук има правилник.:sleepy:
ecotronic
28-08-2013, 13:44
Вместо да анализираме кой колко е велик или нищожен, от доста по-голямо обществено значение е това да спазваме правилата такива каквито са.
Linkestis
28-08-2013, 13:49
Между другото има регулирани кръгови в които дясно движещият не е с предимство
Това, че е естествено не значи, че е регламентирано така... предполагам,че и на запад е същото положение, иначе нямаше да слагат знаци...
То почти няма регулирани в които десния да е с предимство.
Руски паметник може да заблуждава, но там релсовия е с предимство.
Правилото за десния важи само ако не е указано друго със знаци.
А стига бе, не мога да повярвам :| ... :horror: ... какво значение има дали е ляв или десен, когато има знаци?
Linkestis
28-08-2013, 14:07
Някой написа че в кръговите винаги е с предимство десния другарю милиционер
Най-важният беше скрит в клоните на едно дърво.
Точно този, който указва, че тези в кръговото са без предимство.
Но аз нямам прблем там, защото тези от Борис са дясностоящи.
За Борис по-важен е релсовия... заради него е променено предимството.
Susscrofa
28-08-2013, 14:26
Някой написа че в кръговите винаги е с предимство десния другарю милиционер
Говорим само за нерегулирани кръстовища!
---------- Post added at 11:26 ---------- Previous post was at 11:24 ----------
За Борис по-важен е релсовия... заради него е променено предимството.
Прав си така е, но доколкото знам релсовите имат пълно предимство независимо от позицията си.
digitalundgrd
28-08-2013, 14:40
Прав си така е, но доколкото знам релсовите имат пълно предимство независимо от позицията си.
Още повече, че удрят здраво :grandpa: :Tease:
Те си го имат, но я си представи гледката в която онези в кръга са с предимство пред автомобилите по Борис, но не и пред трамвая по Борис.
Хаос ще е меко казано :horror:
Те си го имат, но я си представи гледката в която онези в кръга са с предимство пред автомобилите по Борис, но не и пред трамвая по Борис.
Те имат такова пълно предимство само на нерегулирани кръстовища :magic:
Susscrofa
28-08-2013, 16:10
И това какво променя?
---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:07 ----------
Защо, ще пропускат с предимство само идващ трамвай, те доста по-рядко минават.
Истината е, че това предимство е дадено и предвид значимостта на Борис, поне според мен.
И това какво променя?
Беше уточнение за тези, което чели-недочели заглавието или съдържанието на темата, пускат въздушни мнения за регулирани кръстовища... просто използвах повода :pig:
Я пак, тия в кръга нямат предимство при нерегулираните :)
---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:24 ----------
Защо, ще пропускат с предимство само идващ трамвай, те доста по-рядко минават.
Истината е, че това предимство е дадено и предвид значимостта на Борис, поне според мен.
Наистина ли не разбираш или се правиш?
Като гледаш отговорите на анкетата, как мислиш... дали ще спрат на трамвая или това кръстовище ще е вечно запушено от смачкани ламарини?
Я пак, тия в кръга нямат предимство при нерегулираните :)
---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:24 ----------
Представи си че на Руски п-к няма знаци относно предимството - тогава трамвая влиза с предимство и който не слуша го качва в градинката, а като е вътре в кръга, пак е с предимство и може да повлече 2-3 коли и част от тролея надолу по Македония... важи и в обратната посока...
Представи си че на Руски п-к няма знаци относно предимството - тогава трамвая влиза с предимство и който не слуша го качва в градинката, а като е вътре в кръга, пак е с предимство и може да повлече 2-3 коли и част от тролея надолу по Македония... важи и в обратната посока...
Ако няма знаци ще стане казуса от темата - трамвая си се пада дясно-стоящ, при все, че има отделно предимство :)
А някъде знак да отнема предимство на релсов транспорт не съм видял още.
Ако няма знаци ще стане казуса от темата - трамвая си се пада дясно-стоящ, при все, че има отделно предимство :)
А някъде знак да отнема предимство на релсов транспорт не съм видял още.
Десен, ляв - все тая, щом е на нерегулирано кръстовище, трамвая е цар... освен ако няма друг трамвай, който се пада десен на първия, примерно... ако има знаци, което дават предимство на нерелсовите ППС, а за трамвая има знак за без предимство, тогава железния кон ще си чака реда :pizza:
Малка редакция - навсякъде вместо нерегулирано кръстовище да се чете на кръстовище на равнозначни пътища... така ще е по-забавно...:static:
Susscrofa
28-08-2013, 17:34
Десен, ляв - все тая, щом е на нерегулирано кръстовище, трамвая е цар... освен ако няма друг трамвай, който се пада десен на първия, примерно... ако има знаци, което дават предимство на нерелсовите ППС, а за трамвая има знак за без предимство, тогава железния кон ще си чака реда :pizza:
Малка редакция - навсякъде вместо нерегулирано кръстовище да се чете на кръстовище на равнозначни пътища... така ще е по-забавно...:static:
На нерегулирано кръстовище, дори и да е отляво, трамваят е с предимство, защото е релсово.
В останалите случаи дясностоящия е с предимство.
Откъде изобщо измислихте тази простотия с предимство на този, който е в кръга. Това е безумна тъпотия.
На нерегулирано кръстовище, дори и да е отляво, трамваят е с предимство, защото е релсово.
В останалите случаи дясностоящия е с предимство.
Откъде изобщо измислихте тази простотия с предимство на този, който е в кръга. Това е безумна тъпотия.
От стария закон/правилник... имаше си отделна дефиниция и знаци за кръговото.
old alfist
28-08-2013, 18:20
От стария закон/правилник... имаше си отделна дефиниция и знаци за кръговото.
И тогава нямаше проблеми. Сега куцо, кьораво и сакато взело книжка, ами и акъл дава - заради тях променят правилата.
И тогава нямаше проблеми. Сега куцо, кьораво и сакато взело книжка, ами и акъл дава - заради тях променят правилата.
И тогава ги имаше, сега просто станаха повече като с всичко друго.
То коли нямаше дето се вика, какви проблеми.
Нека масовката научи простото правило за десния и да чете знаци, пък единия частен случай ще си го решаваме със знаците.
trustworthy
28-08-2013, 19:41
КОгато я пуснах преди има-няма 3 години, имаше такова във Варна. Сега вече е регулирано.
От стария закон/правилник... имаше си отделна дефиниция и знаци за кръговото.Времената и законите се менят... ще е в общ интерес да се придържаме към актуалната ситуация :handshake:
Малко да поразмътя темата :bath:... днес минах два пъти през кръговото за към Банкя и забелязах нещо интересно- идвайки от Банкя има само един предупредителен знак - А29 Кръстовище с кръгово движение и при навлизане в кръговото, ако човек се взира би могъл да забележи двата знака за тия дето са вътре Б3 Път с предимство, което обаче се падат под доста остър ъгъл и все едно се гледат в профил... от всички други входове в кръга има комбинация от Б1 Пропусни движещите се по пътя с предимство! и Г12 Кръгово движение...
Не го снимах, но сега гледам в гугъл, че преди кръговото има знак Б1 с табелка 250 м. но не го забелязах на живо...
ecotronic
29-08-2013, 20:23
Не си го видял наживо, защото Филиповци е съвсем близо. Учудвам се, че другите знаци са още там.
Като гледам анкетата, мисля, че това е:
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
Не си го видял наживо, защото Филиповци е съвсем близо. Учудвам се, че другите знаци са още там.
Не съм казал, че не е там...
old alfist
29-08-2013, 22:42
Радвам се, че сте започнали да забелязвате несъвършенствата на сегадействащите правила - ако продължавате да се вглеждате ще забележите още по-големи абсурди.
Радвам се, че сте започнали да забелязвате несъвършенствата на сегадействащите правила - ако продължавате да се вглеждате ще забележите още по-големи абсурди.Заради теб се загледах :static:
Между другото доста хора бъркат - няма такова нещо като кръгово кръстовище, а има кръстовище с кръгово движение. Кръга е един път и на всяко място, в което има включване в кръга имаме кръстовище - на кръговия път с другия. Ей така ако мислите, ще схванете каква е идеята на КРЪСТовището.
old alfist
30-08-2013, 00:35
Между другото доста хора бъркат - няма такова нещо като кръгово кръстовище, а има кръстовище с кръгово движение. Кръга е един път и на всяко място, в което има включване в кръга имаме кръстовище - на кръговия път с другия. Ей така ако мислите, ще схванете каква е идеята на КРЪСТовището.
Това пространство трябва винаги да е свободно, за да може всеки бързо да поеме по своя път - само движещи трябва да има по него, без спрели, освен ако не го ползват за място за запознанства, но ако е така, това е твърде извратено.
angel_angelov
30-08-2013, 04:19
Относно това дали водачите на МПС са длъжни да се съобразяват със знаци, които виждат или могат да видят "в гръб" съдилищата са пределно ясни още от 70-те години-водач на МПС не е длъжен да се съобразява с такива знаци, а само с тези, които са поставени отдясно и в посоката му на движение - ето няколко бързи примера набързо:
- http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/images_content/931_2011R.htm
- http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/12/na/02704511/156a1811.htm
- http://www.rcourt-aitos.org/CMS_ADM/images_content/00704513/17361013.htm
В едното решение даже има и съждения що е тая птица "локално" и що е главен/второстепенен път.
Нещо повече (имаше такъв въпрос по-горе) - "Когато пред кръстовище в дясната страна по посока на движението не е поставен знак за предимство, водачът няма основание да счита, че има предимство на преминаване, дори и да знае, че на напречния път е поставен пътен знак за отстъпване на предимството". Т.е. и двамата са виновни и имаме съпричиняване.
Относно нерегулирано кръгово (т.е. кръстовище с кръгово движение) - еднозначно важи правилото на дясностоящия. В стария ППЗДП си го пишеше ясно:
Чл. 82. (1) На нерегулирано кръстовище предимство има пътното превозно средство, което се намира или приближава кръстовището от дясната страна на другите превозни средства, независимо от посоката на движението им. (2) Правилото от предходната алинея важи и за кръстовище с кръгово движение, означено със знак N: 78, както и за Т-образно кръстовище
В сегашния е по-засукано:
Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните
превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. От същото
правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства;
2. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни
превозни средства независимо от посоката на движението им;
3. водачът на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с настилка, е
длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по пътя с настилка.
Доколкото "кръговото" си е кръстовище - с кръгово движение - ако нямаме знаци - важи общото правило. http://store.picbg.net/pubpic/7D/F3/6d8756d075787df3.JPG
Susscrofa
30-08-2013, 09:12
Браво, ето така се пишат постове!
Furious 155
30-08-2013, 09:40
С това темата се изчерпа и дано тези 138 човека са разбрали грешното си убеждение!
Ключовата дума е НЕРЕГУЛИРАНО. ;)
ecotronic
30-08-2013, 12:26
Колега Ангелов,
В това, което си написал:
"Нещо повече (имаше такъв въпрос по-горе) - "Когато пред кръстовище в дясната страна по посока на движението не е поставен знак за предимство, водачът няма основание да счита, че има предимство на преминаване, дори и да знае, че на напречния път е поставен пътен знак за отстъпване на предимството". Т.е. и двамата са виновни и имаме съпричиняване"
виждам сериозно противоречие.
От една страна казваш, че след като няма поставен знак, който да ти дава предимство, не трябва да считаш, че имаш такова.
От друга страна при липса на знак за предимство от дясната ти страна по какво съдиш, че имаш предимство според правилото на дясностоящия пред МПС - тата, които идват отляво ?
Текстовете от линковете също не доказват твърдението ти, че не трябва да се съобразяваме със знаците за предимство, които се виждат в гръб, защото в първия текст става въпрос за невъзприемане на знак, който не е от дискутираната категория знаци със специфична форма. Цитирам:
"административният орган сочи, че е нарушен, всъщност се намира пред автомобила и тъй като за водача формално няма забрана за завиване на дясно при изхода от паркинга – Х1, той всъщност визуално не възприема този знак, който остава с гръб пред него. Необходимо е да се отбележи "
Във втория текст дори съдебния състав констатира:
"Пътните знаци за предимство са с различна форма от останалите пътни знаци, поради своята изключителна важност за безопасност на движението и действително с цел да бъдат възприемани и когато водачите ги възприемат в гръб"
въпреки, че никъде в закона това не е записано черно на бяло.
В третия текст става въпрос за липсващ знак (само тръба) и нарушена видимост....
Независимо от това, че казусът с възприемането на знаците за предимство в гръб не е ясно регламентирано от закона, твърдението, че те трябва да се игнорират е много опасно!
Много може да се дискутира по този въпрос.
Ето моят добронамерен съвет към всички колеги:
Независимо от това, какво не е написано черно на бяло в закона, винаги възприемайте пътната обстановка по всички възможни начини, в т.ч. и по разсъждавайки по косвени белези.
Просто защото смачкани ламарини, телесни твами или човешки живот, съдът няма да ви ги върне, дори и да сте изрядни от гледната точка на закона.
old alfist
30-08-2013, 12:42
Само да припомня, че има ли дори един знак указващ предимство или обратното, на кръстовище с кръгово движение, то става автоматично регулирано и всички правила за дестостоящия отпадат, но това задължава компетентните органи да следат за поставянето на знаци на видимо място и ориентирани с лице към всеки от движещите се във всички посоки - това рядко се случва, от което идва хаоса при движението.
ecotronic
30-08-2013, 13:04
Само да припомня, че има ли дори един знак указващ предимство или обратното, на кръстовище с кръгово движение, то става автоматично регулирано и всички правила за дестостоящия отпадат, но това задължава компетентните органи да следат за поставянето на знаци на видимо място и ориентирани с лице към всеки от движещите се във всички посоки - това рядко се случва, от което идва хаоса при движението.
.....което още веднъж доказва това, че липсата на знак от дясната ти страна не означава, че не трябва да възприемаш конкретната ситуация гледайки знаците, които не се отнасят за теб.
Георги Живков
30-08-2013, 13:07
На кръговото преди летището , до порше център има знаци б1 и от четрите страни на кръстовището. Въпреки , че е регулирано , мисля , че дясно идващия е с предимство да навлезе първи в кръга.
old alfist
30-08-2013, 13:10
.....което още веднъж доказва това, че липсата на знак от дясната ти страна не означава, че не трябва да възприемаш конкретната ситуация гледайки знаците, които не се отнасят за теб.
Възприемаш ситуацията, ако изобщо можеш или имаш време да забележиш знак в гръб, да го осмислиш и да реагираш, затова възприемането на знак в гръб няма задължителен характер
ecotronic
30-08-2013, 13:17
На кръговото преди летището , до порше център има знаци б1 и от четрите страни на кръстовището. Въпреки , че е регулирано , мисля , че дясно идващия е с предимство да навлезе първи в кръга.
Принципно положение е това, че когато при регулиране чрез средства с даден приоритет се изпадне в равностойна ситуация, изходът от нея се решава от средството за регулиране от по-ниската по приоритет степен.
---------- Post added at 13:17 ---------- Previous post was at 13:13 ----------
Възприемаш ситуацията, ако изобщо можеш или имаш време да забележиш знак в гръб, да го осмислиш и да реагираш, затова възприемането на знак в гръб няма задължителен характер
Както казах по-горе, действията чиито характер не е задължителен могат да предотвратят много неприятни последици.
Susscrofa
30-08-2013, 13:19
ЕкотроникЪТ типично за неговите възприятия, освен че самият той обърква себе си, се опитва да обърка и останалите.
Тук си говорим за една ясна ситуация и тя е, че ако кръговото не е регулирано с НИКАКВИ знаци, то важи правилото за дясностоящия.
Сега дали някой някъде е откраднал знак или светофар, дреме ми на фара.
Ще спра, ще се огледам, ще оценя ситуацията и ще мина.
Законът не може, а и не трябва да обхваща всички възможни ситуации.
Казах ви, това е като онази ситуация с локалното платно.
Движещият се по-локалното е с предимство пред завиващия надясно от главния път.
И причината е ясна, този на локалното се явява дясностоящ!
old alfist
30-08-2013, 13:24
Сега дали някой някъде е откраднал знак или светофар, дреме ми на фара.
Ще спра, ще се огледам, ще оценя ситуацията и ще мина.
Дреме ти на фара, но ако някой те изрязка ще задръстите кръстовището и ще отнесеш хиляди псувни, ами може и някоя манивела да отнесеш.
Susscrofa
30-08-2013, 13:52
Дреме ти на фара, но ако някой те изрязка ще задръстите кръстовището и ще отнесеш хиляди псувни, ами може и някоя манивела да отнесеш.
А какво би станало, ако в правилника пише, че в кръгово кръстовище тези, които са вътре са с предимство и някой е откраднал знак вътре в кръгчето.
Същата работа.
old alfist
30-08-2013, 14:01
А какво би станало, ако в правилника пише, че в кръгово кръстовище тези, които са вътре са с предимство и някой е откраднал знак вътре в кръгчето.
Същата работа.
Тогава няма да има нужда от знаци.
Когато е казано, че ще е регулирано със знаци - трябва да бъде напълно регулирано отвсякъде, за да няма различни тълкувания.
Тогава няма да има нужда от знаци.
Когато е казано, че ще е регулирано със знаци - трябва да бъде напълно регулирано отвсякъде, за да няма различни тълкувания.
Нали трябва да има знаци (на всеки вход) указващи, че е кръгово (демек сбор от кръстовища със специален статут)... ами ако някой гепи единия?
Тоя отвън гледа, че няма знак и е десен, тоя вътре е влязъл от вход със знак и знае, че е с предимство заради статута.
Те ти беля.
Особено ако тоя отвън е чужденец и си няма на идея, че у нас сме по-умни и сме си направили специален статут на кръговите.
old alfist
30-08-2013, 15:24
Нали трябва да има знаци (на всеки вход) указващи, че е кръгово (демек сбор от кръстовища със специален статут)... ами ако някой гепи единия?
Тоя отвън гледа, че няма знак и е десен, тоя вътре е влязъл от вход със знак и знае, че е с предимство заради статута.
Те ти беля.
Особено ако тоя отвън е чужденец и си няма на идея, че у нас сме по-умни и сме си направили специален статут на кръговите.
На който му трябва знак, за да разбере, че това е кръгло кръстовище, демек с кръгово движение изобщо да не му дават книжка.
А, чужденците да изучат нашия правилник като идват тук - няма да ни стоят задръстени кръстовищата заради тях.
Susscrofa
30-08-2013, 16:43
На който му трябва знак, за да разбере, че това е кръгло кръстовище, демек с кръгово движение изобщо да не му дават книжка.
А, чужденците да изучат нашия правилник като идват тук - няма да ни стоят задръстени кръстовищата заради тях.
Закопа те Матричния.
Аз с моя пост не успях, но той те Успа.:death:
old alfist
30-08-2013, 16:58
Не знам кой ме е закопал, но резултатите от анкетата са красноречиви, че правилата с десностоящия при нерегулираните и предимство на влизащите при регулираните не се приемат добре и това е нормално, защото ако се спазват ще има задръствания в кръстовището.
Закона не го интересува дали ти си съгласен на някого да дадат книжка, има изключение - има знак.
Няма знак - казус за съда.
Вече сме 21 век, желязната завеса падна, законодателствата (особено в тази сфера) се унифицират.
Та тия от анкетата, да научат закона.
ecotronic
30-08-2013, 17:08
Не знам кой ме е закопал, но резултатите от анкетата са красноречиви, че правилата с десностоящия при нерегулираните и предимство на влизащите при регулираните не се приемат добре и това е нормално, защото ако се спазват ще има задръствания в кръстовището.
Обяснението ти за "красноречивите" резултати от анкетата можеше и да има някакъв смисъл, ако въпросът на анкетата беше зададен по друг начин.
При така зададен въпрос, единственото обяснение на резултата от анкетата е ужасяващата констатация, че болшинството от водачите НЕ познават много основни и важни моменти от правилника.
Ако тази анкета беше в бгМама, да приеме човек резултата за нормален.
Но това тук е форум за автомобилисти и това е абсурдно!
old alfist
30-08-2013, 17:14
Хората разсъждават рационално и комплексно, въпреки законите.
ecotronic
30-08-2013, 17:17
Хората разсъждават рационално и комплексно, въпреки законите.
Нека си расъждават както си искат, но когато седнат зад волана да спазват правилата а не да следват собствените си възгледи по въпроса.
old alfist
30-08-2013, 17:21
Нека си расъждават както си искат, но когато седнат зад волана да спазват правилата а не да следват собствените си възгледи по въпроса.
Абсурдно е - те не ги спазват законите когато са справедливи, а камо ли когато не са.
И какво рационално има в това, да създаваме изключения за всеки казус?
Особено когато масата и основното правило не знае...
Дай защото МВР/КАТ/АПИ не си вършат работата, да си напълним ЗДвП с изключения... по тая логика, да си напълним всички закони с изключения, защото нито една институция в тая държава не работи като хората.
После по 5 годинки всички дружно студенти в юридическия...
ecotronic
30-08-2013, 17:37
Абсурдно е - те не ги спазват законите когато са справедливи, а камо ли когато не са.
То и на мен не ми харесват много правила и закони не само от ЗДП, но след като съм решил да живея в това общество, си налягам парцалките и се стремя да ги спазвам.
old alfist
30-08-2013, 17:43
Стойте си в задръстванията тогава и се кефете, че спазвате законите и, че те са европейски.
ecotronic
30-08-2013, 17:50
Въпреки всичко на мен ми прави впечатление, че все пак макар и бавно културата на водачите у нас расте, което смятам за нещо оптимистично.
Примерно - на големи пътни артерии на светофар с лява секция допреди 10-тина години задължително отдясно на чакащите за левия завой се образуваше колоната на тарикатите. Допреди 3-4 години в такава ситуация се нареждаха 2 - 3 коли. В изминалата година почти не съм виждал подобно нещо.
angel_angelov
30-08-2013, 18:35
От една страна казваш, че след като няма поставен знак, който да ти дава предимство, не трябва да считаш, че имаш такова.
От друга страна при липса на знак за предимство от дясната ти страна по какво съдиш, че имаш предимство според правилото на дясностоящия пред МПС - тата, които идват отляво ?
Аз не виждам противоречие - ако имам знак за предимство - съм с предимство. Ако нямам - прилага се правилото на дясностоящия - който ми е отдясно е с предимство, който ми е от ляво - не е. Ще има предимство тоя от ляво само ако аз имам съответния знак / знаци.
Текстовете от линковете също не доказват твърдението ти, че не трябва да се съобразяваме със знаците за предимство, които се виждат в гръб
Мисля, че става. Даже е казано, че макар и някои знаци да са уникални по форма – пак не е нужно. Ако трябва ще извадя списък с решения, сега нямам време да ровя, но все пак:
Решение № 81 на САС по в. н. о. х. д. № 69/2012
Няма такова значение за делото познанието на подс.П. за състоянието на пътя,за регулацията по начало на това кръстовище в годините, за съществуващите и съществували знаци(става въпрос за липсващ знак Б2 вдясно по посока на движението му), каквото му се придава. Това познание не може да доведе до извод,че той е следвало да спази нормата на чл. 50, ал.1 от ЗДвП, тъй като в конкретния случай пътят на пострадалия мотопедист И. Т. не е бил с предимство. Разширяването на действието на съществувалия до преди инцидента, но не към самия този момент, знак Б2, не само в пространството, но и във времето, а така практически се получава, е правен волунтаризъм, чисто правно своеволие, същото се отнася и до пренасянето на действието на знака Б2, намиращ се отпред и вляво,с гръб по посоката на движението на подс.П.,и за неговата посока.
Ето моят добронамерен съвет към всички колеги
Тук спор няма – винаги на кръстовище – с много внимание, ако ще и 100 знака да има… Както имаше един виц – джигитите минават на червено, а на зелено намалят и спират – щото може да има и други джигити.