View Full Version : Подробности около разни ремонти на 159
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
16
17
18
19
lordliness
17-06-2017, 23:33
Как успяха да ти направят тази мизерия?Пистолетът на дизела е по широк и не може да се вкара в гърловината на бензинова кола!!!
Не знам, никога не съм си наливал сам бензин. Не съм ги разглеждал. Може гърловината на колата с която бях да е била широка.
Вчера един на бензиностанцията ми обясняваше как нещо и било развалено на гърловината защото пистолета изключваше и се наложи да стиска :) докато го напълни. Разбират много, когато не спят.
Принципно има стандарт за пистолетите-бензиновите са по тесни, дизеловите по широки, като гърловините на автомобилите са съобразени с това.
lordliness
17-06-2017, 23:54
Принципно има стандарт за пистолетите-бензиновите са по тесни, дизеловите по широки, като гърловините на автомобилите са съобразени с това.
Нещо не е било по стандарта. Половинчат стандарт, бензин влиза навсякъде, дизел само на дизел. :)
Нещо не е било по стандарта. Половинчат стандарт, бензин влиза навсякъде, дизел само на дизел. :)
Ами така се получава!Доста от новите дизелови автомобили имат клапи, които не се отварят ако пистолета не съответства на големината на гърловината.
sasho_n2
19-06-2017, 10:09
Да запитам още нещо...До скоро, предеди да бъде запален автомобила, колата правеше check на системите, както и нивото на малслото. От скоро, не ми показва да прави чек на нивото на маслото. Вчера откачих акумулатора, с цел да се рестартита компа, но няма промяна. Дали има някой изгорял датчик или просто настройка за това нещо?
Да запитам още нещо...До скоро, предеди да бъде запален автомобила, колата правеше check на системите, както и нивото на малслото. От скоро, не ми показва да прави чек на нивото на маслото. Вчера откачих акумулатора, с цел да се рестартита компа, но няма промяна. Дали има някой изгорял датчик или просто настройка за това нещо?
Ти не беше ли с нов софтуер ? Ако да - твърде вероятно там има нещо гнило.
sasho_n2
19-06-2017, 15:55
Не съм сменял софтуера. Замислих се дали не е заминал някой датчик...?
Здравейте! От няколко дена минах от 166 2,4jtd на 159 1,9jtdm 8v 2008. Имам горен и долен носач за смяна. Вие какви слагате, колко пари струват и по колко издържат(относително) ? Поръчал съм от евтиното :naughty: Старлайн 225лв. долен и 67лв. горен. На другата Алфа са такива и за 20к км. няма грижи
Не съм сменял софтуера. Замислих се дали не е заминал някой датчик...?
Едва ли, моята (вече бивша) ей така спря да показва зимата ама аз нещо бутнах из менюто и то май когато пуснах функцията да ми показва статуса на аудио системата на малкия дисплей. После я продадох и не можах да си поиграя с менюто да го изключа за да видя дали няма да дойде чека, но не мисля че има нещо изгоряло.
2fast4you
03-07-2017, 20:52
Рових си из мненията но не намерих това където бях питал та..
Да питам.
Преди известно време си махах инжекторите да ги почистя и се появи проблем. Моментният разход ми го дава наобратно. Като ускорявам намаля а като пусна газта се вдига рязко и стига до 50 на 100. Какво може да съм "обърнал"?? Диагностика?
И вторият въпрос.. В дясно имам скърцане където вече доста рядко чувам след смяна на биелетка. Преди смяната скърцаше ужасно а сега понякога след като потегля прискърцва няколко пъти и спира. Чува се и леко тропане. Горен носач е сменен. Тампон(и) на долният?
Рових си из мненията но не намерих това където бях питал та..
Да питам.
Преди известно време си махах инжекторите да ги почистя и се появи проблем. Моментният разход ми го дава наобратно. Като ускорявам намаля а като пусна газта се вдига рязко и стига до 50 на 100. Какво може да съм "обърнал"?? Диагностика?
И вторият въпрос.. В дясно имам скърцане където вече доста рядко чувам след смяна на биелетка. Преди смяната скърцаше ужасно а сега понякога след като потегля прискърцва няколко пъти и спира. Чува се и леко тропане. Горен носач е сменен. Тампон(и) на долният?В момента ти мери не литра на 100км , а км за 1литър!Оправи си го от менюто.
2fast4you
04-07-2017, 19:05
В момента ти мери не литра на 100км , а км за 1литър!Оправи си го от менюто.
Еййййййй какво билооо.. Толкова време чудене щях да разглабям пак всичко. Много благодаря колега! :drunk:
Остана само това:
"И вторият въпрос.. В дясно имам скърцане където вече доста рядко чувам след смяна на биелетка. Преди смяната скърцаше ужасно а сега понякога след като потегля прискърцва няколко пъти и спира. Чува се и леко тропане. Горен носач е сменен. Тампон(и) на долният?"
Не е баш така...:))......сипвал съм на тойота айго доволно дизел, а тя е бензин....просто мислех, че зареждам по навик жтд-то...:lupe:
Гледам тука спор се завихря за разхода на гориво при различните двигатели , но на бас съм готова да се хвана , че няма толкова икономичен модел като моята :tooth::tooth::tooth:
Гори 0 на 100 от 0 на 100 възможни :Lkingsmiley:
Лошо така като стане :( Какво те сполетя?
Скъса демпферна шайба ... първо притропа и замириса след което не посмях да я паля повече , влякохме 2 км на въже и след това пътна помощ по Авто Асистенц към Булстрад ( не е реклама ама тия 32 лв за 1 година вече се оправдаха само с една единствена тяхна услуга , ако нямах щях да платя около 300 лв за това возене и тогава щях да ви ударя в земята с висок разход ;) ) . Днес майстора запали колата да я чуе и веднага изпадна шайбата , угасихме на мига и довечера ще има лека подмяна , дано да е само това и да няма и други поражения .
п.с. Тука е момента да дадете съвети свързани с това ако има някакви скрити нещица , защото майстора ми е читав , но не е работил много много с такива коли .
Моята се изсипа миналата година няма нищо особено просто я сменяш я с нова.
Разбрах , че често се случва това и искам да попитам нормално с каква честота се сменя тази шайба ?
Има ли тя нещо общо с климатроника , защото от известно време след като включа климатроника в автомобила ставаше по - шумно и дори сякаш виеше .
ecotronic
06-07-2017, 14:37
.....Има ли тя нещо общо с климатроника , защото от известно време след като включа климатроника в автомобила ставаше по - шумно и дори сякаш виеше .
Да, има. Когато работи климатикът, шайбата се товари повече и ако е тръгнала да се къса, е нормално от това моторът да става по-шумен.
Готова е : 146 лв ролка + 20 лв труд :kissy: + 10 лв за шоф.на пътната помощ да си вземе кола и кафе :beer:
Здравейте, колеги!
За да не отварям нова тема ще попитам тук - преди известно време забелязах, че при спускане, когато колата е изключена от скорост и климатроника е включен, оборотите на празен ход леко подскачат (нищо фрапантно, може би е нещо от сорта на 50-тина оборота). На място, когато колата работи с включен климатроник, не забелязвам подобно мърдане на оборотите. Знам, че е нормално когато се включи климатроника двигателя да се натовари допълнително, но защо го няма като работи на място? Ще се радвам, ако някой сподели мнение. Ако е от значение, колата е 2,4 jtdm, 200 коня.
mirchozo
10-07-2017, 11:15
На място се ослушай дали включват перките. Ако не включват, климатика скоро ще ти е най-малкия проблем.
На място се ослушай дали включват перките. Ако не включват, климатика скоро ще ти е най-малкия проблем.
Благодаря за мнението, ще изтествам, сега както е топло предполагам, че когато е загряла би трябвало перките да се включат сравнително бързо, когато работи на място. А ако не чуя да се включат каква може да е причината? Запекла перка, повреден сензор или някакъв специфичен проблем при модела?
mirchozo
10-07-2017, 11:39
Когато пуснеш климатроника, след малко трябва да се включи и някоя от перките. Наблюдавай и температурата на мотора.
Пс Ако не включва, виж релетата в кутията до акумулатора. Там са за 1ва и 2ра степен.
Когато пуснеш климатроника, след малко трябва да се включи и някоя от перките. Наблюдавай и температурата на мотора.
Пс Ако не включва, виж релетата в кутията до акумулатора. Там са за 1ва и 2ра степен.
Ясно, благодаря за информацията!
Някой да кажа нещо за рециклиране на носачите на 159 ? В Стара Загора ми искат 50лв за 2та. Имам да правя горен и долен предни от ляво. Няколко пъти попитах дали е шега ,но човека беше сериозен и е правил на няколко познати от село окачването. Още си карат така без проблем.
МИТАКА1654
11-07-2017, 11:16
Цената си е нормална,в Плевен взимат даже и по 15лв на шарнир.Много ли са ти?
alfa racer GTA
11-07-2017, 11:46
Благодаря за мнението, ще изтествам, сега както е топло предполагам, че когато е загряла би трябвало перките да се включат сравнително бързо, когато работи на място. А ако не чуя да се включат каква може да е причината? Запекла перка, повреден сензор или някакъв специфичен проблем при модела?
Когато включва климатроника е нормално да "клати" оборотите.Виж ако имаше силен акумулатор, може и да не ги клати.
Оборотите "мърдат" не само когато включва, но и когато изключва.И в двата случая има движение/трепкане на стрелката на оборотите.
При силен акумулатор или при "прясно зареден" акумулатор при стартиране на двигателя не прекъсва нито музика, нито екрана на навигацията/видеопанела се гаси за момент.Но само при силен акумулатор.И тук няма значение толкова капацитета на акумулатора, а може би има значение повече стартовия ток на акумулатора и колко може да отдаде в моментното състояние в което се намира към момента на стартирането.
За перката на радиатора не зная дали е задължително да включва при незагрял двигател, НО като погледнах в E-Learn - a устройството на охлаждащата система, се оказа, че най-отпред е радиатора на климатика, след него мисля е интеркулера, а най-отзад е радиатора за антифриза охлаждащ двигателя...Едни зад друг са и трите топлообменника .В действителност не съм се вглеждал и като гледам виждал само първият радиатор, но ще се вгледам и ще видя дали има боклуци между тях малко да ги поизчистя ...
---------- Post added at 11:46 ---------- Previous post was at 11:37 ----------
Лятото при високи температури пуснеш ли климатика мисля задължително се пуска и перката на радиатора.Поне при мен като е на FULL automatic се чува доста яко "набиране" на климатичната система...
А, ако тези три радиатора наистина са един зад друг при голяма разлика вътре и вънка няма как да не се включи перката.
mirchozo
11-07-2017, 11:47
При пускане на климатика, перката се включва без значение от температурата на мотора. Тя реално се опитва да охлади радиатора на климатика за да може да работи нормално.
Добре е радиаторите да се почистват профилактично преди лятния сезон.
alfa racer GTA
11-07-2017, 11:50
Дай предложение/кажи ти как ги почистваш и с какво и като инструменти и като препарати?
mirchozo
11-07-2017, 14:17
На моята кола съм ги почиствал с водоструйка отдалеко, после със спрей за обезмасляване, тия за спирачни дискове дето са. После изплакнах отгоре отгоре с маркуча и малко въздух пак отдалеко. Всичко това беше направено като вадих мотора, при мен се получи много лесно. Не мога да кажа дали има осезаема разлика спрямо преди това, защото не съм имал и преди това проблеми, просто почистих профилактично защото цялата предница беше на земята.
Пс Иначе начини много, само трябва да се внимава с радиаторите.
Колеги с какъв софтуер ресет-ирате "Scheduled Service Expired" съобщението на таблото. Нещо не мога да премахна този надпис от таблото. Другото, което си мисля е да не би да трябва по-нов кабел (версия на елм)...
Ти с какъв софт и кабел не можеш да го махнеш?
С този кабел (http://www.ebay.com/itm/FIAT-speciale-ELM327-USB-modificato-per-Alfa-Romeo-Lancia-OBD-OBD2-Airbag-ECU-/271948146523?hash=item3f515f675b:g:-5QAAOSwDNdVv9Wv)
и този (http://www.multiecuscan.net/)софтуер. Софта го бях намерил кракнат от някакъв руски сайт. Не знам дали с безплатната версия ще стане.
alfa racer GTA
14-07-2017, 10:30
Някъде из форума някой питаше дали си мием двигателите и как го правим.Ето как става, единствено ме притеснява отворените тръби за въздух и друго по време на почистването: https://www.youtube.com/watch?v=PRSoRkM8GcM
2fast4you
14-07-2017, 20:13
Да, следя chrisfix доста добри клипчета прави.
Не знам правилно или не, но аз си измих двигателя на автомивка първо с шампоан и после с вода на работещ двигател. Никакви проблеми нямах и все още нямам след 30к километра.
Здравейте отново.
Имам проблем, който ме мъчи от известно време. Проблемът е следния-от изключена от скорост, когато се опитам да включа първа лоста влиза с някакво усилие като че ли. Чувството е, че нещо запъва, когато тръгне да включва съответната скорост. Има подобен проблем и когато се включва от първа на втора, някак си лоста влиза с усилие. Няколко пъти ми се случи и когато колата е изгасена, да се опитам да включа на първа (независимо с натиснат съединител или не) и да не може да влезе. Все едно лоста опира в нещо и е до там. Тогава единственият вариант е да се включи втора или задна и чак след това първа.
Иначе когато си е на скорост няма виене, нито нещо несвойствено.
Моля някой ако е имал подобен проблем да сподели. Ще я карам на доктор, но не пречи да се допитам и до вас. Надявам се да не се наложи ремонт на кутията за няколко хиляди лева.
Колата е 2,4 jtdm с шестстепенната ръчна кутия (F40).
mirchozo
18-07-2017, 20:51
Пробвай наравно да включиш първа скорост и да запалиш, ако се опита да увлече, значи съединителя не отделя достатъчно. Случвало ли ти се е да усещаш "мъртъв ход" на педала, около 1-2см? Вероятно ще трябва да обезвъздушиш системата.
Това да не може да включи на първа с натиснат съединител и изгасен мотор е донякъде нормално, в зависимост от това в какво състояние са зъбните колела. Но дори и да са срещуположни, пак трябва да влезе леко с усилие. Вероятно маслото на кутията не е каквото трябва или имаш износени синхронизатори.
Пс Ако не си сменял маслото на кутията е добре да го направиш. Едно обезвъздушаване на системата също няма да е излишно. Това са по-евтините решения на първо време които бих избрал аз. Разбира се потърси мнение на майстор с оглед и преценка, после ти ще си решиш.
alfa racer GTA
18-07-2017, 23:26
Ако си от София върви при Румен, ако не си пак там отиди.
На моята скоростна кутия й сменявах маслото декември 2016.Стартото беше напълно прозрачно и изглежда нямаше кой знае каква полза, ама все пак превантивно сменихм като сложих дори добавка на бардал за скоростни кутии.
mirchozo
19-07-2017, 09:08
Каква добавка сложи ако не е тайна колега ?
Някаква разлика преди и след добавката ?
alfa racer GTA
19-07-2017, 10:17
На Бардал е добавката. От тубичка като за паста за зъби, но мисля беше - 21 лв тубичката.
Мисля, че беше това: http://www.bardahl.bg/bg/product/a/4289
При мен на практика нямаше никаква необходимост смяна на трансмисионното масло, защото "старото" на практика изглеждаше така като го бяха сипали - когато го източваха през него се виждаше, толкова прозрачно беше.Естествено със съответният жълтеникав оттенък на маслото, но се виждаше мазилката през струята масло.
Разлика не мога да кажа, че имаше съществена, НО се усещаше едно по меко и мазно превключване на първа скорост.
Ако имам излишни пари следващият път може да сложим още две такива тубички.Виждам, че нормалното смесване с маслото го дават 1:10, а за натоварени трансмисии 1:5.
За нашата трансмисия с ръчни предавки дават 2.8 литра трансмисионно масло, НО в нета има твърдения че трансмисията поемала повече и слагали около 3.4-3.6 литра.Та си мисля още 1-2 тубички няма да попречат, стига да има място.
Благодаря за мненията! И аз мислех да пробвам първо със смяна на маслото и евентуално обезвъздушаване. Тези дни ще звънна на Румен да му я закарам.
МИТАКА1654
19-07-2017, 13:58
Колеги,освен "Scheduled Service Expired",на мен ми излиза и "CRUISE LOW RANGE".За първото ясно,но втория надпис ми излиза при палене и не знам как да го махна?
Колеги,освен "Scheduled Service Expired",на мен ми излиза и "CRUISE LOW RANGE".За първото ясно,но втория надпис ми излиза при палене и не знам как да го махна?
Вероятно втория надпис е "Limited cruizing range" и излиза като остане малко гориво в резервоара. На мене почва да ми писка точно преди да светне лампата.
Просто налей гориво или ако имаш гориво много - правилно ли ти отчита на таблото?
За сервиза надписа се маха само с MES, лицензен - има си отделна функция програмата за зануляване на сервизния интервал. Може да се променя и самия сервизен итервал колко да е.
Друг софтуер е сервизния на ФИАТ ама не знам някой да го има, защото е адски скъп.
МИТАКА1654
19-07-2017, 23:21
Благодаря Яворе,явно има връзка с грешката,която ми излиза за датчика на гориво.Имам делфи,според което има проблем със сигнала на датчика за гориво.Не че е нещо кой знае какво,но дразни.
А на таблото стрелката показва ли ти изобщо нещо?
МИТАКА1654
21-07-2017, 09:30
Показва ми според мен коректно,но излиза грешка с датчика за гориво.
mirchozo
21-07-2017, 12:10
Вероятно нивомера има проблем. Там има една графитена пъпка, която ако напънеш малко държача и, ще прави по-добър контакт. На 159 не съм правил, но на 156 и 166 съм правил тази процедура няколко пъти.
МИТАКА1654
21-07-2017, 13:44
Засега,мисля да не пипам.Сипах за 50лв бенз и угасна надписа.
МИТАКА1654
21-07-2017, 15:07
Едно питане-не ми работи ключалката за задния капак,всички ли са с отвряне като натиснеш емблемата или само фейса?
powerf00l
21-07-2017, 15:39
Само фейса.
Днес на 159 с виеща на умряло помпа на хидравликата след смяна на казанчето все едно не е било. Чак не ми се вярваше, пък в какви ремонти може да се хвърли някой, ако няма инфо не си е работа.
Днес на 159 с виеща на умряло помпа на хидравликата след смяна на казанчето все едно не е било. Чак не ми се вярваше, пък в какви ремонти може да се хвърли някой, ако няма инфо не си е работа.
Оооо, Ице, това е стар проблем. Проблема е в запушване на цедката в обратното масло от помпата в казанчето. И естествено винаги зелено масло.
Оооо, Ице, това е стар проблем. Проблема е в запушване на цедката в обратното масло от помпата в казанчето. И естествено винаги зелено масло.
Да, Боби, отдавна бях чел за това казанче, но все пак се учудих какви бели отваря и какъв ефект има смяната му. Моята и сложих зелено масло още като я взех, но то каквото е имало да става е станало преди да дойде при мен щото като и загледах рейката е произведена 2010г, а колата е 2005 :)
yanislavv50
30-07-2017, 13:15
Колеги, какво зелено масло слагате? И защо? Аз утре мисля да рециклирам рейка, че много леко прокапа от дясно. До сега не ми е хъркала помпата, мисля да не пипам казанчето за сега :)
Тутела G/r
Виж на отворена капачка какво се случва, и ще разбереш дали да пипаш казанчето.
yanislavv50
31-07-2017, 00:18
Тутела G/r
Виж на отворена капачка какво се случва, и ще разбереш дали да пипаш казанчето.
Какво трябва да гледам? :)
Alfa tuner
31-07-2017, 20:03
Не трябва да кипи и да няма балончета те са симптом за проблем
Също така си нагласи нивото по индикатора на капачката-има ниво при 20℃ или при 90℃!При нормално ниво на маслото се виждат двете отделения на казанчето, като при работещ двигател нивото в лявата част не трябва да е много по ниско от нивото в дясната част.Ако маслото в дясната част се пени, най вероятно нивото в лявата ще е ниско и дебитът няма да е достатъчен , за да връща достатъчно масло към помпата, а предполагам, че също така ще работи и с по голямо налягане докато не се скапе.Това са мои предположения.
Имам същият проблем .
Чува се виене когато се върти волана , няма теч на рейката.
Нивото на хидравличното масло е по - високо от нормално и при запален двигател кипи в казанчето и прави балончета ...:calc:
Имам същият проблем .
Чува се виене когато се върти волана , няма теч на рейката.
Нивото на хидравличното масло е по - високо от нормално и при запален двигател кипи в казанчето и прави балончета ...:calc:
При теб вариантът е направо да се смени маслото и казанчето, тъй като май само при 2.4 може да се вади цедката.Сложи масло Тутела G/r /зелено/, като 2литра ще са ти достатъчни.
alfa racer GTA
01-08-2017, 12:25
Stu +1
Цедката ти е заминала - или е запушена или скъсана/продупчена.
Сменяш казанче + хидравлично масло.
Може и първо диагностика.
Някои само чистят казанчетата и филтъра им.
От това което казваш, че рейката е 2010 година не би трябвало проблема да в рейката ти, още повече че няма теч.
При теб вариантът е направо да се смени маслото и казанчето, тъй като май само при 2.4 може да се вади цедката.Сложи масло Тутела G/r /зелено/, като 2литра ще са ти достатъчни.
Препоръчват ми директно помпа да сменяме ... от къде бих могла да си намеря казанче и до колко е опасно да се кара така колата ?
mirchozo
01-08-2017, 14:16
Казанче само ново, нещо около 80лв ми се върти в главата като цифра. Масло както казаха колегите, тутела зелено.
Помпа не бързай да сменяш, защото и с другата ще е същата работа ако не смениш масло и казанче.
Казанче само ново, нещо около 80лв ми се върти в главата като цифра. Масло както казаха колегите, тутела зелено.
Помпа не бързай да сменяш, защото и с другата ще е същата работа ако не смениш масло и казанче.
Благодаря !
alfa racer GTA
01-08-2017, 14:36
Казанче + хидравлично масло на първо място.
След това ако спре "виенето" няма да сменяваш помпа.Тя и без това не е евтина ...
Казанче + хидравлично масло = около 130 лева + труд = около 150 лева.
invinceble
02-08-2017, 12:55
Колеги,
Я кажете от къде ги купувате тези казанчета? Линк?
Колеги,
Я кажете от къде ги купувате тези казанчета? Линк?
Примерно :
http://www.ebay.com/itm/Alfa-Romeo-159-New-Genuine-Power-Steering-Fluid-Reservoir-Tank-Bottle-60694766-/151491664159?epid=598370573&hash=item23459b591f:g:WjUAAOSwD0lUde8Y&vxp=mtr
alfa racer GTA
02-08-2017, 16:02
Моето беше е етикет на Тех-ко : http://www.tech-co.bg/bg (http://www.tech-co.bg/bg)
Обаждате се и питате.Има разлика на съдовете за хидравличната течност между 2.4 и 1.9 двигателите.
Ей тук: https://t-auto.bg/авточасти-за-alfa-romeo-модел-159-939.html (https://t-auto.bg/авточасти-за-alfa-romeo-модел-159-939.html)
Тук ги има и двете: http://ricambi.alfisti.net/index.php?cPath=895_920_1426_2174 (http://ricambi.alfisti.net/index.php?cPath=895_920_1426_2174)
И тук също: http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/159_Power_Steering.shtml (http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/159_Power_Steering.shtml)
Имам и още интернет магазини, но за сега и тези ви стигат :mrgreen:
Как се маха стойката на антената на 159ка седан?
yanislavv50
09-08-2017, 23:49
Stu +1
Цедката ти е заминала - или е запушена или скъсана/продупчена.
Сменяш казанче + хидравлично масло.
Може и първо диагностика.
Някои само чистят казанчетата и филтъра им.
От това което казваш, че рейката е 2010 година не би трябвало проблема да в рейката ти, още повече че няма теч.
А каква може да е причината, след смяна на рейката и цялата хидравлична течност, воланът да стане малко по-тежък от преди? :) Маслото е червено.
LYBRAtor
14-08-2017, 09:19
Май трябваше да е зелено маслото. Нека някой потвърди.
alfa racer GTA
14-08-2017, 13:39
Вижте момчета, при смяната на маслото в кормилната рейка е напълно възможно, да не кажа на 100% предишното масло да се смеси с новото зелено масло за хидравличната рейка.
Дори качена на подемник и с "пуснато" маркуче отдолу под колата през което по гравитачен път се източва старото "червено" масло, то не може на 100% да се източи цялото.
Вътре остава дали повече дали по-малко от старото масло.
Тогава старото се смесва с новото, а това се случва още повече когато не е сменено казанчето за хидравличната течност/масло.
С годините по рейката и другите "възли" през които преминава и циркулира хидравличното масло се образуват утайки, налепи и т.н.
Най-правилното е след източване на старото масло да се промие цялата хидравлична система, но малко го правят.Така утайки и налепи от старото масло/хидравлична течност се смесват с новото масло.Така може новото зелено масло да стане червено.Може да не е "червено" като старото масло, но все пак бие на червено.
============================
Ако рейката е 100% нова не мислиш ли че ще й трябва време за "разработка", тоест възможно е в началото да е по-стегната, а и отделно когато си шофирал с разбита кормилна рейка и минеш на нова е нормално да ти се струва "тежка"(стегната) новата рейка.
Шофирай така 1-2 години, а след втората година ако имаш желание иди да ти сменят маслото със "зелено"
Моето така го смених,че потече бистро зелено масло,просто трябва да се мисли и действа последователно.Откачане първо на казанчето(миене или сменяне с ново),наливане на нова течност и въртене до крайни позиции на запален мотор(няколкократни припалвания),като през цялото време се долива нова течност,а старата се събира в съд.Това е...не е сложно нито пък философия.
А бе тия 159-ки са пълни хлопели...ебати и капризите.....маслото на хидравликата трябва да е еди какво си...зелено...като при опела....а от завода с какво масло излизат...?...при едни червено, при други зелено.....
То принципно си го пише и на капака, но явно никой не гледа.Или пък Tutela G/r преди да е било червено!?
А бе тия 159-ки са пълни хлопели...ебати и капризите.....маслото на хидравликата трябва да е еди какво си...зелено...като при опела....а от завода с какво масло излизат...?...при едни червено, при други зелено.....
Едно е ясно-със зеленото никой няма никакви проблеми :cheers:
Едно е ясно-със зеленото никой няма никакви проблеми :cheers:
:cheers:...ще го имам предвид, ако си купя 159...
Здравейте.
Имам следния проблем борда ми отчита на обратно.Започва от 50 когато подам газ започва да пада.От какво може да е проблема.Благодаря за вниманието
vencialfa
16-08-2017, 20:25
Здравейте.
Имам следния проблем борда ми отчита на обратно.Започва от 50 когато подам газ започва да пада.От какво може да е проблема.Благодаря за вниманието
Здравей!
Виж в настройките и промени литър за км.
Смяна на казанче за хидравлична течност + половин литър доливане + труд = 125 лв = липса на виене в хидравликата и липса на балбукане на течността в казанчето при запален двигател :)
Течността си оставихме червена :)
Течността си оставихме червена :)
И защо не сложихте зелена!?!
Един казва червена , един зелена ........ ще покарам и ще видя . В магазина за части казват едно , майстора друго , тука трето ... времето ще покаже .
Един казва червена , един зелена ........ ще покарам и ще видя . В магазина за части казват едно , майстора друго , тука трето ... времето ще покаже .
То си го пише на капака, ама карай да върви!Добре де, тук всеки ти каза, че трябва да е зелено, но накрая пак те" хлъзнаха":)При теб времето веднъж то е показало!
https://alfaromeobg.com/2017/04/24/как-да-сменим-казанчето-на-хидравлика/
Пише едно , но нали има някакво твърдение , че биле си признали официално от завода , че не знам си коя течност правела проблем и я сменяли с другата и т.н.
Пък кой кого лъзнал да ти кажа честно имам на главата си много , ама много по - важни неща от хдравличното масло ... като се скапа , ще се скапа ... каквото такова .
Предпочитам да си оползотворявам времето в печелене на пари ( с които евентуално ) да си оправя хидр. истории по колата от колкото да го мисля чак толкова . На този етап не ми е болка за умиране !
Признали са си, че червената е проблемна и са започнали да я сменят със зелена.И не знам защо се сърдиш на мен, а не на майстора ти, или на този който ти е продал маслото!Но по твоята логика излиза така, че няма проблем да ни правят половинчати ремонти, тъй като имаме по важна работа и ще извадим пари с които да направим отново същия ремонт след време!
No_limits_Alfa
25-08-2017, 14:28
Здравей!
Виж в настройките и промени литър за км.
А, това и на мен ми помогна, оправих си го! Мерси колега! ;)
alfa racer GTA
25-08-2017, 14:33
Няма проблем за Bella.
Така или иначе е добре да се сменя хидравличната течност на няколко години.Следващият път ще я смени.
Важното е течността/маслото да е ново и да се сменя редовно.
Някой знае какво точно е обозначено на този стикер.Залепен е на шофьорската врата!
До кога са годни еърбеците.
До кога са годни еърбеците.
За еърбеците предположих!Има и още нещо, но с моя английски ,не знам какво точно значи буквално "часовникова пролет":)
lordliness
28-08-2017, 06:43
Означава и пружина и разните там производни, например отскачам, енергия :)
pi4_s_bravo
28-08-2017, 07:02
clockspring е лентов кабел на шофьорския еърбег.
lordliness
28-08-2017, 07:19
Вместо в преводача пишеш в гугъл, отиваш на изображения и гледаш картинките :)
Хлопел е символ на бездарие. Идете във форума на сааб, за да прочетете колко счупени двигатели има.
:unsure:
159 - винаги за предпочитане е изпитаният jtd. Може да не е идеален, но е доста надежден двигател като за кола след 2005 година.
:unsure:
LYBRAtor
07-09-2017, 12:19
Това във всяка тема ли ще го постнеш? Пропусна да кажеш и, че 59ка над 5000 лева е чиста набутвация
Имам едно въпросче ...
Колата ми е с фабрична аларма и обикновено когато я оставя отключена и съм близо до нея с ключ в джоба се заключва сама . Ако обаче съм по - далеч от нея не се заключва сама . Що е то ?
Имам едно въпросче ...
Колата ми е с фабрична аларма и обикновено когато я оставя отключена и съм близо до нея с ключ в джоба се заключва сама . Ако обаче съм по - далеч от нея не се заключва сама . Що е то ?
Най вероятно ти е активирана функцията - автоматично заключване.Когато отключеш от ключа, но не отвориш врата централното се заключва след 90секунди!Ако отвориш врата не се заключва сама!Но тази функция я има и на коли без фабрична аларма.Досега активирала ли ти се е алармата?
Най вероятно ти е активирана функцията - автоматично заключване.Когато отключеш от ключа, но не отвориш врата централното се заключва след 90секунди!Ако отвориш врата не се заключва сама!Но тази функция я има и на коли без фабрична аларма.Досега активирала ли ти се е алармата?
Да, когато отворя багажника с ключа без да съм отключила колата и най - забавното е, че след това ми изписва , че е имало опит за проникване в колата :roll2:
Това във всяка тема ли ще го постнеш? Пропусна да кажеш и, че 59ка над 5000 лева е чиста набутвация
Е не бе....пълем жмел м/у опел и алфа...:Suicide:
Митко145
23-09-2017, 20:11
Дойде време да се приготвим за зимата:
Масло Лики Моли 5w30 top tec 4300 =38 евро,за трети път тази година.
Комплект спирачки Текстар =205 евро.
Зимни гуми Pirelli cinturato winter k1 205/55/16 =304 евро.
Да, когато отворя багажника с ключа без да съм отключила колата и най - забавното е, че след това ми изписва , че е имало опит за проникване в колата :roll2:
Мисля, че имаше опция за багажника-когато при активирана аларма го отвориш от централното , да не я активира и отчита като опит за проникване!
И от мен едно въпросче...какви подгревни свещи се вграждат първоначално в 159 1,9 150 к.с....беру или бош...?
thecleaner
01-10-2017, 20:14
И от мен едно въпросче...какви подгревни свещи се вграждат първоначално в 159 1,9 150 к.с....беру или бош...?
Тва е интересен въпрос, много съм виждал Беру и много Бош, ма дали са оргинално вградени е божа работа.
Тва е интересен въпрос, много съм виждал Беру и много Бош, ма дали са оргинално вградени е божа работа.
Явно си слагат какво им е под ръка жабарите......няма точно определено....когато сменях на 156 - та, Румен казва беру, то се оказа бош... каквото излезе.....просто исках да съм подготвен то е добре всички да са един модел, ама ....:smoke:
п.п...а ти сега, къде се подвизаваш бе готин....може и на л.с...ако е тайна....:)
Здравейте,въпроса ми е следния.На диагностика ми вади постоянна грешка на педала на съединителя.От какво може да е?
ecotronic
29-10-2017, 22:06
Най-вероятно от ключето на педала на съединителя. Зле настроено или фирясало.
Турбо бара започна да показва вместо между 1.5-1.6 показва 1.2 с газта до долу. И отпред докато карам се чува цъстене сякаш избива от някъде налягането (поне така си мисля де). Силно се надявам да е някой турбо път. Възможно ли е да е заминало турбото ?
Турбо бара започна да показва вместо между 1.5-1.6 показва 1.2 с газта до долу. И отпред докато карам се чува цъстене сякаш избива от някъде налягането (поне така си мисля де). Силно се надявам да е някой турбо път. Възможно ли е да е заминало турбото ?
Виж си първо маркучите за вакум на соленоида.
После турбо пътищата.
Вакумите работят. Притегнах скобите на маркучите преди и след интерколера ама нищо не се промени. Нито пуши колата ,нито бута масло.
alfa racer GTA
01-11-2017, 01:57
Турбото не заминава толкова бързо, НО е добре да си сигурен че не е от турбо пътищата.
След това почистване на турбо и турбо пътищата и особено на маслото до и след/от турбото, защото чета, че се запушвали изцяло или частично(от наслоено масло и отлаганията в маслото) и не минава масло или поне не е с нужни дебит. В резултат на това турбото започва да се износва прогресивно и се "разсвирва".
Изобщо маслените пътища от/до са като човешките артерии...
Добре е маслото да е с ниско пепелно съдържание, така се образува по-малко прегаряния и наслоявания по него и движещите се му части, по-малко коксуване и по-малко износване на турбото ...
На Селения WR diеsel 5w40 пепелното съдържание е 1.33 , на PE мисля беше около 0.7-0.8, а толкова е и на бардал XTC = 1.33, на бардал XTEC е 0.7-0.8 колкото и на Селени WR PE.
Колкото по-ниско е пепелното съдържание, толкова по-чисто е маслото и обикновено е 100% синтетика, но пък не е толкова издръжливо колкото това с 1'33 пепелно съдържание - едното да кажем му пишат 15 000км пробег, другото 10000 км максимален пробег.Поне това виждам когато съм гледал за масло за алфонсо.
Мотул X-CESS 8100 3w40 e някъде по средата между двете с около 1.0 пепелно съсдържание, но пък има отзиви и то не само от Алфа и италиански собственици, че след 3000 или след 5000 км двигателя започва да го гори...
Но тук трябва да се каже, че всеки модел и двигател си има масло което "харесва" и не го пипа през целия пробег, та тези може да не са уцелили маслото или да са си купили и сипали менте с опаковка на Мотул...
Снощи я резнах и светна чека. На диагностиката полазва ниско турбо налягане и май избих 1 маркуч след интеркулера. Сега ще се опитам да го извадя на ръка. Иначе съм с селения 5 на 40. Турбото не свири.:prescription:
Здравейте колеги,
бих искал да ви попитам за мнение по един проблем. Когато потеглям, ускорявам и т.н. се чува едно много неприятно метално дрънчене отпред в дясно. Като че ли проблема е най-изявен когато колата е на равно или се качва по наклон, докато при спускане дрънченето е по-малко. Странното е, че е силно изявено това дрънчене, когато колата е включена на скорост, ако натисна съединителя или изключа от скорост то почти изчезва, с изключение на моментите, когато се минава през значителни неравности, но и тогава почти не се чува. Звука като че ли се чува само в купето, отвън мисля, че си се чува единствено звука от двигателя. Колата е обслужена наскоро, така че изключвам проблем с ролките или демпферната шайба. Имам чувството, че е някой тампон на двигателя, но с радост ще чуя и други мнения, преди да закарам колата при Румен.
Едит - става въпрос за 2,4 дизел, ако е от значение.
Здравейте,въпроса ми е следния.На диагностика ми вади постоянна грешка на педала на съединителя.От какво може да е?
А има вероятност да ти е счупена пружината на педала на съединителя. Сменя се отвратително. И се чака в повечето случай с поръчка като резервна част.
mirchozo
06-11-2017, 09:28
1. Тампон на мотора или поскоро опорните му щанги под мотора вследствие на което, мотора да мърда в коша при натоварване (2бр са, едната е зад кутията, другата зад картера към магарето).
2. Опорен лагер на дясна полуоска.
3. Проблем с лагери на кутията или диференциала.
4. Карета, виж при завой дали се чуват специфичните тракания.
5. Лагерглавина, специфично виене което при рязко завиване се усеща усилване или намаляне на звука.
Пс 1ва точка е най-вероятна.
Grishata
12-11-2017, 02:16
Привет колеги,
да питам и аз за един проблем , който се появи днес - педалът на съединителя като го отпускам и спира в положение на полу съединител стои там 1-2 сек и после рязко отпуска докрай.. дали на някой му се е случвало такова нещо? Преди месец е сменен комплект съединител . Колата е 1.9 jtd
Мерси предварително
Sent from my EVA-L19 using Tapatalk
lordliness
12-11-2017, 08:36
Моят правеше нещо подобно когато ми се счупи пружината в помпата на педала , имам тема Разгледай я. Виж и пружината на самият педал. В моят случай колата е 156. Но проблемът вероятно е в помпата на педала.
Grishata
12-11-2017, 10:20
Моят правеше нещо подобно когато ми се счупи пружината в помпата на педала , имам тема Разгледай я. Виж и пружината на самият педал. В моят случай колата е 156. Но проблемът вероятно е в помпата на педала.Оки, мерси много :)
alfa racer GTA
13-11-2017, 10:45
Привет колеги,
да питам и аз за един проблем , който се появи днес - педалът на съединителя като го отпускам и спира в положение на полу съединител стои там 1-2 сек и после рязко отпуска докрай.. дали на някой му се е случвало такова нещо? Преди месец е сменен комплект съединител . Колата е 1.9 jtd
Мерси предварително
Да. На мен.Нещо подобно.
Оказа се че новите гумени стелки и по-скоро тази на водача съм я "качил" много нагоре с цел да не цапам.То да ми стои под седалката 10-20 см няма никакъв смисъл.И аз я "издърпах максимално нагоре.
В един момент на един по-дебел/широк пътен полицай при натискане на съединител, за да изляза от скорост и да мина на по-ниска скорост съединителят си остана натиснат ...И след това -2-3 секунди изведнъж "падна" или по-скоро педала се вдигна нагоре и си застана в нормално положение.Добре че беше на свободна скорост. След гърбицата спрях колата и слязох .
И преди това след като сложих гумените стелки ми се струваше, че нещо ми задържа педала на съединителя и имаше някакво странно усещане, че при натискане понякога нещо му пречи да иде до долу, а пък след това леко "запецваше" , но не бях сигурен до този ден.
Като слязох от колата се оказа, че стелката съм я мушнал почти върху поне 1/3 от дупката в която влиза педала на съединителя.
Издърпах стелката под седалката ми и след това не съм имал такъв проблем.
Сега следя да не би стелката да съм я измъкнал при сядане и при слизане и качване да не би да бутам с краката стелката напред върху дупката на съединителя.
Тя верно има дупки за застопоряване, но и от тях я измъквам ...
При текстилните стелки такъв проблем никога не съм имал, макар че те отдолу са гумирани, отгоре е текстил и той няма как да задържи педала на съединителя или който и да е друг педал.
Grishata
13-11-2017, 10:53
Да. На мен.Нещо подобно.
Оказа се че новите гумени стелки и по-скоро тази на водача съм я "качил" много нагоре с цел да не цапам.То да ми стои под седалката 10-20 см няма никакъв смисъл.И аз я "издърпах максимално нагоре.
В един момент на един по-дебел/широк пътен полицай при натискане на съединител, за да изляза от скорост и да мина на по-ниска скорост съединителят си остана натиснат ...И след това -2-3 секунди изведнъж "падна" или по-скоро педала се вдигна нагоре и си застана в нормално положение.Добре че беше на свободна скорост. След гърбицата спрях колата и слязох .
И преди това след като сложих гумените стелки ми се струваше, че нещо ми задържа педала на съединителя и имаше някакво странно усещане, че при натискане понякога нещо му пречи да иде до долу, а пък след това леко "запецваше" , но не бях сигурен до този ден.
Като слязох от колата се оказа, че стелката съм я мушнал почти върху поне 1/3 от дупката в която влиза педала на съединителя.
Издърпах стелката под седалката ми и след това не съм имал такъв проблем.
Сега следя да не би стелката да съм я измъкнал при сядане и при слизане и качване да не би да бутам с краката стелката напред върху дупката на съединителя.
Тя верно има дупки за застопоряване, но и от тях я измъквам ...
При текстилните стелки такъв проблем никога не съм имал, макар че те отдолу са гумирани, отгоре е текстил и той няма как да задържи педала на съединителя или който и да е друг педал.Хм, аз съм с текстилни стелки още, но и на мен м и чина това наум, проверих , но не е това.. порових и из гуфъл и предположението на лорда звучи доста възможно... тези дни ще ходя при Румбата да каже :Д
Не карайте с токчета бе момчета....:)))....какви стелки, какви пет лева......не си дръжте левия крак постоянно на съединителя...... и няма често да се получава така.....
Scrapera
14-11-2017, 07:35
В един момент на един по-дебел/широк пътен полицай при натискане на съединител, за да изляза от скорост и да мина на по-ниска скорост съединителят си остана натиснат
:priest:
Сбогом пътний полицай
Амин
alfa racer GTA
14-11-2017, 12:13
Ха-ха.
"Легналия" полицай :drunk:
Като погледнах гумената стелка дори се беше отбелязало "желязото" на педала върху стелката ...
Не карайте с токчета бе момчета....:-)))....какви стелки, какви пет лева......не си дръжте левия крак постоянно на съединителя...... и няма често да се получава така.....
Да бе, за един месец му се споминал съединителя.Ако е бил нов и не е менте, едва ли.
Ха-ха.
"Легналия" полицай :drunk:
Като погледнах гумената стелка дори се беше отбелязало "желязото" на педала върху стелката ...
Да бе, за един месец му се споминал съединителя.Ако е бил нов и не е менте, едва ли.
Е па като гледам подписа ти...30-40 до 50 неустановени конски сили при няколко дръпки е на половина тоя съединител...то си зависи и от шофера...ама дълъг живот на да ли...:))
п.п....препоръчах в предишният пост да си махате крака от съединителя, за да не ебавате пружини, помпи и най вече притискателен лагер
Grishata
16-11-2017, 08:55
Е па като гледам подписа ти...30-40 до 50 неустановени конски сили при няколко дръпки е на половина тоя съединител...то си зависи и от шофера...ама дълъг живот на да ли...:))
п.п....препоръчах в предишният пост да си махате крака от съединителя, за да не ебавате пружини, помпи и най вече притискателен лагерСрам ме е да си призная какъв съм пишман шофьор, но предположението за стелката беше печелившото.. :(
Въпреки, че съм с текстилни стелки, оказа се че те пречеха на свободното движение на педала.. след като ги изкарах и наместих , всичко е както преди
Интересуват ме максимално високи гуми, който може да се монтират на Алфа 159 за 16 цолови джанти или за 17 цолови....:lupe:
За 17-ки мисля, че ще влязат 225/55,но ако не ме лъже паметта 215/55 са високи колкото 19-ки на TI
Интересуват ме максимално високи гуми, който може да се монтират на Алфа 159 за 16 цолови джанти или за 17 цолови....:lupe:
Моята я карам с 205/60/16 и няма проблеми не е много ниска с тях.
LYBRAtor
04-12-2017, 11:54
215/60/16 при мен влизаха идеално без да опира никъде при никакви обстоятелства
Благодаря за инфото, сложих 205/60/16....другите ми идват малко широки за зимата.
Как ги слагате тези 16-ки на 159-ките!?
Как ги слагате тези 16-ки на 159-ките!?
Ами 1.9-та фабрично си излиза така....мога да ти изтъкна доста предимства пред 17, 18 и 19-ки....;)
МИТАКА1654
08-12-2017, 10:15
Като знам моята как друса на 205/60/16,мога да си представя как ще вози на 17,камо ли на 18-ки
За да не ви друса ,слагате по едни изпуснали амортисьори и почвате да се лашкате нагоре/надолу и ще е супер меко и комфортно :magic:
Аз си купих 159 за да ме кефи, но в това уравнение не се вписват 16-ки!Нищо лично към колегите с 1.9!:)
DiStefano
09-12-2017, 08:19
Аз си купих 159 за да ме кефи, но в това уравнение не се вписват 16-ки!Нищо лично към колегите с 1.9!:)
None taken !
Аз старата ми 59-ка я карах и зимата и лятото с 18 цола. Новата ми е с летни 19, а в момента със 17. .. И е 1.9 .. Не виждам кво общо има агрегатът с цолажа ?!
А на бат Бобби да му кажа, че въобще заводски двигателят никога не е имал нищо общо с нивото на оборудване и каплите при 1.9.
None taken !
Аз старата ми 59-ка я карах и зимата и лятото с 18 цола. Новата ми е с летни 19, а в момента със 17. .. И е 1.9 .. Не виждам кво общо има агрегатът с цолажа ?!
А на бат Бобби да му кажа, че въобще заводски двигателят никога не е имал нищо общо с нивото на оборудване и каплите при 1.9.
Да прав си Стефо....джантите са опция по желание на клиента, вид оборудване което е поискал като екстри....
Но колата ако е излязла постна като боб за Бъдни вечер от завода и започнеш да я кичиш като стрелбище на селски панаир, според мен се явяват следните проблеми:
1. Отклонение в скоростомера и изминатите километри
2.По висок разход
2.По малка динамика при набиране на скорост...
3.По голямо натоварване на окачване, лагерни главини, трансмисия и т.н...
п.п....печелиш някаква визия и измислена устойчивост на пътя....Но мерси за нашите пътища....
Като бях по млад и аз кичех, но с времето разбрах, че е без мислено....
DiStefano
09-12-2017, 15:21
Съгласен съм с тебе ... ама като изпаднат на сметка 19-ки Ti капли .. Е как да не я преобуя !?
А 1.9 Ti колкото съм виждал всички са с 19-ки. Така, че вероятно са си ги сметнали от завода ..
Апропо .. в Гърция съм видял поне 4 броя седани 1.8 MPi с Ti пакет .. и дългия пИдал може да го потвърди !
Съгласен съм с тебе ... ама като изпаднат на сметка 19-ки Ti капли .. Е как да не я преобуя !?
А 1.9 Ti колкото съм виждал всички са с 19-ки. Така, че вероятно са си ги сметнали от завода ..
Апропо .. в Гърция съм видял поне 4 броя седани 1.8 MPi с Ti пакет .. и дългия пИдал може да го потвърди !
Дългия го остави....не можа да кара и два месеца с джантите, дет дойде от Гърция у нас с 156-та, ама това друг въпрос....
Да сметнали са го......може би това е максималното натоварване, ама повечето от нас взимат 10 годишна кола....и по добре според мен, да не е максимално натоварена преди това......друг е въпроса, когато самите ние тръгнем да го правим....и чакаме някакъв положителен ефект, да, ама не...то и една магистралка ще ти каже...по добре работлива 16-ка, отколкото мека 19-ка.....:)))...образно казано...в нашите условия....
Да не говорим и колко е грозно като видиш малките дискчета от 1.8/1.9 скрити в джанта 19ка :D
Пълен смях...
А и се увеличава въртящата се маса така, колата не само почва да върви по-малко, но и почва да спира по-трудно - големите и тежки джанти имат по-голяма инерция и искат по-яки спирачки...
Така че на кола правена за 16ки не и слагайте 19ки, само негативи ще усетите.
Но ако все пак се предадете на суетата и решите да сложите големи джанти , тогава си ъпгрейднете и спирачките!
А и се увеличава въртящата се маса така, колата не само почва да върви по-малко, но и почва да спира по-трудно - големите и тежки джанти имат по-голяма инерция и искат по-яки спирачки...
По тая логика и багажника е излишен,понеже натоварим ли си куфарите и започва да върви по-малко и спира по-трудно. Това,че един малък диск изглежда грозно на голяма джанта,не означава,че той не си върши работата и това е така,защото диаметъра на колелото се запазва.Просто е.Да не кажа,че ще спира и по-добре с голямата джанта,защото пък гумата е по-ниска и го няма "усукването" и деформаринето при спиране ,както и при тръгване ,което се получава ...и така всичко е по директно.
Това,че един малък диск изглежда грозно на голяма джанта,не означава,че той не си върши работата и това е така,защото диаметъра на колелото се запазва.
Диаметъра се запазва, но теглото НЕ. :)
Има си закони и формули за динамичната и статичната маса, поинтересувай се.
А аналогията с багажника е доста тъпа.
Возиш багаж, когато имаш багаж, нали? Не си държиш колата пълна винаги.
А едни 19ки ги возиш винаги, с всичките им минуси и единствения им (спорен) плюс - визията.
Та да не говорим тъпотии и след като си толкова в час с физиката, я ни пресметни спирачния път на кола с 19"ки (които са по-тежки да речем с 40кг общо-за да ти е по-лесно в сметките) и кола с 16"ки(които са с 40кг по-леки от 19"ките) ,но има товар 40кг. в багажника. Колата тежи 1000кг.-всички килограми са примерни.
Не се заяждам и не квалифицирам мисленето ти ,дали е тъпо или остро, нали :)
Карал съм с 15,16,17,18 -цолови, единствения минус на големите е друсането.
Спирачния път няма как да се сметне, без да ги има спирачките в условието.
Но нещата са прости като цяло.
Колелата са 4 големи маховика. Колкото по-тежък е един маховик, толкова по-голяма кинетична енергия съхранява той, и толкова повече енергия е необходима за задвижването и съответно и за спирането му.
За да го разбереш по-лесно, си представи че колата ти е на подемник и се опитваш с ръка да и завъртиш задната гума (понеже няма полуоски и диференциали там, за по-лесно). Сега си представи че гумата вече се върти, и трябва да я спреш, пак с ръце. Ще е трудно нали? Направо ще ти запали ръкавиците :D
А сега си вдигни велосипеда и му завърти предната гума с ръка. Много е лесно. И лесно можеш да я спреш.
Естествено сравнението е много преувеличено, защото едното колело тежи 20кг, а другото 2кг но е релевантно да разбереш смисъла на това, за което говоря.
Ей тука можеш да си смяташ колкото искаш - http://www.botlanta.org/converters/dale-calc/flywheel.html
Общо казано, ако имаш два маховика с еднакъв диаметър, единия 10кг, другия 20кг и се въртят с еднаква скорост, втория притежава 2 пъти по-голяма кинетична енергия от първия. И се нуждае от два пъти повече енергия за да бъде задвижен или спрян от/до съответната скорост.
Спирачките от своя страна нали знаеш какво правят? Преобразуват кинетичната енергия в топлина и прах. И ако твоите спирачки трябва да преобразуват 1000 джаула кинетична енергия за 1 секунда, те трябва да отдадат 1000 вата топлинна енергия.
А ако трябва да преобразуват 2000 джаула трябва да отдадат двойно повече топлина. Обаче ако дисковете са малки и имат възможност да отдават само по 1000 вата в секунда, тогава ще се нуждаят от 2 секунди за да "убият" двойната кинетична енергия. :)
ecotronic
10-12-2017, 14:19
Ще допълня колегата Dhtj, като напомня, че идеалният маховик е колело на което масата е максимално отдалечена от центъра на въртене, впредвид на това, че инерционният момент на маховика зависи от квадрата на радиуса му.
Ето малко инженерно порно по въпроса:
https://www.youtube.com/watch?v=OOekyHecm7Y
Иначе казусът е интересен (не се карайте). Просто трябва да се направят малко сметки за да се прецени доколко това, което е на теория оказва практическо влияние в конкретния случай.
Спирачния път няма как да се сметне, без да ги има спирачките в условието.
Е нали точно за него си говорим,а именно- дали са нужни по-големи дискове и спирачни апарати при преминаване от 16ки джанти към 19ки. Конкретно.
Сега започваш да ми обясняваш някакви неща,които са верни и ги учим в 6 клас ,но не се отнасят,конкретно по случая :)
Аз твърдя,че една 19ка ще спре по-добре и една от най-елементарните причини е ,че е по-широка ;)
Зависи от конкретната кола с конкретните спирачки.
Едно 159 2.4жтд с яки спирачки сигурно ще спира по-добре с 19ки отколкото с 16ки. Само дето тая кола не се предлага с 16ки, щото има твърде големи дискове :) Всъщност ако се намерят 16ки широки колкото 19ките, даже с 16ките ще спира по-добре. Но не знам дали има такъв размер...
Но моя мъртвец примерно с малките дискчета със сигурност ще спира по-добре с 16ки отколкото с 19ки. Щото дисковете са му сметнати за 16ки от италиянците.
Факта е, че колкото по-леки са колелата, толкова по-добро е и ускорението и спирането. Затова яките бегачки са с джанти от суперлеки титаниеви, магнезиеви сплави или даже карбон.
Едно 159 2.4жтд с яки спирачки сигурно ще спира по-добре с 19ки отколкото с 16ки. Само дето тая кола не се предлага с 16ки, щото има твърде големи дискове :) Всъщност ако се намерят 16ки широки колкото 19ките, даже с 16ките ще спира по-добре. Но не знам дали има такъв размер...
Но моя мъртвец примерно с малките дискчета със сигурност ще спира по-добре с 16ки отколкото с 19ки. Щото дисковете са му сметнати за 16ки от италиянците.
Факта е, че колкото по-леки са колелата, толкова по-добро е и ускорението и спирането. Затова яките бегачки са с джанти от суперлеки титаниеви, магнезиеви сплави или даже карбон.
Те са сметнати за 16ки,но са сметнати и за спиране при пълна кола с хора и пълен багажник,затова споменавам от началото и допълнителния товар,а не само празен автомобил.
При бегачките се търси и гони ,цялостно олекотяване на колата,а пък и здравина на колелата.Изброените от теб сплави са именно такива,много по-здрави от обикновените.....както и по-леки :)
Да си пожелаем по-малко ситуации с екстремно спиране и да не ни се налага да разбираме,кое е по-правилно след като вече нещо лошо се случи.Има общи правила и следвайки ги,намаляваме шанса от неприятни случки.
Май вярно си мислиш, че със 16ки колата ще ти спира по-добре, защото били по-леки.
Баси, тия дискове трябва да спрат 2 тона маса, а ти ги мислиш тия 20 кила отгоре.:bowdown:
20 кила на главините не са като 20 кила в багажника.
Хората що мислиш че си стържат маховиците и свалят "само" 2-3 кила? :)
Защо мислиш че OZ superleggera и ultraleggera джантите са толкова популярни и струват по 1000 лева втора ръка? Не е щото са красиви. А щото са леки ;)
Колко тежи една 16" джанта ?
Моите 18" тежат 10.6 кг/бр
От интерес питам да видя разликата.
Колко тежи една 16" джанта ?
Моите 18" тежат 10.6 кг/бр
От интерес питам да видя разликата.
http://www.alfavirtualclub.it/forum/viewtopic.php?t=61051
20 кила на главините не са като 20 кила в багажника.
И пак бъркаш. Спирачния апарат има за цел да спре силата под вида на въртящ момент от радиуса на гума+джанта. Защото цялата маса е в противоположна посока на силата, която се създава от коефициента на триене на гумата с асфалта умножена по рамото. Ако рамото е едно и също (в случая имаш само промяна на масата), то тези 20кг няма да окажат никакво влияние, или поне такова, което да трябва свръх прецизна техника, за да може да го определиш.
А тези 20кг в плюс на фона на цялата маса на автомобила са нищо повече от една реална разлика от пазара от Кауфланд, който правиш през седмицата.
И не, не си ги представяй като някаква свръх сила, защото се въртели около оста на диска и за това да кажем да ги приравниш на 1 тон вар в багажника.:headbang:
Динамична маса =/= статична маса.
Ако нямаше значение, никой нямаше да си прави труда да олекотява маховици с 2-3 кила или да дава хиляди левове за малко по-леки джанти. ;)
Динамична маса =/= статична маса.
Ако нямаше значение, никой нямаше да си прави труда да олекотява маховици с 2-3 кила или да дава хиляди левове за малко по-леки джанти. ;)
То и волана на Ф1 тежи грамове и струва десетки хиляди, ама това не означава, че ако ни сложат такива волани, колите ни ще започнат да спират по-добре.
И не излизай пак с теория за статични и динамични маси, защото в случая съм убеден, че и сам не може да си обясниш разликата. Бих си поиграл да смятам и да ти докажа, ама съм сигурен, че и тогава няма да приемеш фактите.
https://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=108
Чети малко, образовай се. Аз никога не си измислям нищо. Първо си научавам уроците, после ги разказвам :)
Additionally, a vehicle's rotational weight includes all parts that spin including everything in the vehicle's driveline from the engine's crankshaft to its wheels and tires. This affects the energy required to change speed as the vehicle accelerates and brakes. As you would guess, reducing the weight of any of these rotating components will enhance the vehicle's performance because less energy will be required to increase or decrease their speed.
ecotronic
11-12-2017, 17:27
Ето, какво показват сметките:
За опростяване на задачата приемаме, че една джанта тежи 10 кг и цялата и маса е разпределена по обиколката и.
За да ускорим 16 цолова джанта до 840 об/мин (100 км/ч) за 10 секунди е необходима мощност от 160 W.
За да ускорим 17 цолова джанта до 840 об/мин (100 км/ч) за 10 секунди е необходима мощност от 180 W.
Разлика - 20W
За 4 колела - разликата е 80 W, което очевидно не е нещо фрапиращо.
Scrapera
11-12-2017, 17:35
Само да не се окаже, че колата спира дори ПОВЕЧЕ с по-големите джанти.
Защото в повечето случай с тях пристигат и по-широки гуми, което значи по-голяма площ на сцепление с пътя, и по-голямо приложено спирачно усилие върху същия.
Все едно флинстоун да спира с токчета, или с широки зимни обувки.
Ето, какво показват сметките:
За опростяване на задачата приемаме, че една джанта тежи 10 кг и цялата и маса е разпределена по обиколката и.
За да ускорим 16 цолова джанта до 840 об/мин (100 км/ч) за 10 секунди е необходима мощност от 160 W.
За да ускорим 17 цолова джанта до 840 об/мин (100 км/ч) за 10 секунди е необходима мощност от 180 W.
Разлика - 20W
За 4 колела - разликата е 80 W, което очевидно не е нещо фрапиращо.
Интересно.
Дискусията обаче започна от джанти(с гуми) с еднакъв размер, но различно тегло.
ecotronic
11-12-2017, 17:56
Интересно.
Дискусията обаче започна от джанти(с гуми) с еднакъв размер, но различно тегло.
ОК - ето ти сметките и при еднакъв размер и с различно тегло, но масата е равномерно разпределена (диск):
При 10 килограмова 16 цолова джанта необходимата мощност е 80 W а при 12 килограмова - 96 W
Разлика за 4 колела: 64 W.
С по 2 кг по-тежки джанти = като да караш на фарове.
Извод:
Няма лошо да си ъпгрейднеш спирачната система заради по-тежките джанти, но това не е наложително.
В такъв случай да, само 2 кг не е някакъв голям проблем.
С undy си говорехме за разлика между 16ки и 19ки и разлика от 10 кг на колело. Тогава определено ще трябва ъпгрейд на спирачките. :)
https://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=108
Чети малко, образовай се. Аз никога не си измислям нищо. Първо си научавам уроците, после ги разказвам :)
В тази материя съм се образовал достатъчно. За това ти казвам, че фундаментално грешиш. И сметките на екотроник са реалността.
Сега ти си прави сметката дали въпросната енергия от увеличаването на теглото на джантата въобще влиза в сметките за спирачната система.:super:
С undy си говорехме за разлика между 16ки и 19ки и разлика от 10 кг на колело. Тогава определено ще трябва ъпгрейд на спирачките. :)
Ти пак си знаеш своето и това е. Не та не.
Дори и 10кг разлика са толкова нищожни (на фона на общата маса/енергия) за спирачната система, че няма шанс да го усетиш.
ecotronic
11-12-2017, 18:16
Това, според мен, е силно преувеличена разлика в теглото. По-нагоре някой каза, че 18 цолова джанта тежи 10,6 кг.
Няма как 16 цолова да тежи 600 гр. :)
Това, според мен, е силно преувеличена разлика в теглото. По-нагоре някой каза, че 18 цолова джанта тежи 10,6 кг.
Няма как 16 цолова да тежи 600 гр. :)
Според епер 16" тежи 10.4кг, а 19" ТИ -> 12.5.
Демек сметката с 2-та килограма е доста реалистична.
Като сложиш и гумите, то общия сбор ще е нещо около 13-15кг за автомобила.
И като сметнеш инерционния момент на тия маси, то излиза, че си метнал една чата с покупки от Кауфланд и за това всяка събота, когато отиваш на пазар, то слагаш и новите дискове, за да се застраховаш.:picnic:
ecotronic
11-12-2017, 18:29
.... една чата с покупки от Кауфланд...
И стекче бира :)
Има линк малко по-нагоре с теглото на алфа джантите.
19кa TI е 14 кила.
16ка OZ ultraleggera е 5.9 кила точно.
Като сложиш и гуми си става 10 кила разликата, може и повече :)
Имам приятел който кара ауди А3-ка с такива OZ-ки за летни.
Зимните са му оригинални ауди джанти по 12-13 кила парчето.
Казва че разликата във вървежа е много голяма. Разлика в спирането също има голяма, но не чак толкова колкото във вървежа.
---------- Post added at 19:49 ---------- Previous post was at 19:31 ----------
Ето ви го практическия отговор, хората са се хванали и са тествали преди нас. :)
Here's some testing.
The 17" rims are 25 pounds with Pirelli runflats. The 16" rims are, I think, 17 pounds with Azenis (I think this is skewing the braking results a bit):
Quote:
Here's the results:
All testing was done in the same location, 78 degrees ambient, same direction, 3 runs each
I made the comparison even more accurate by swapping my father's 17" S-Spoke wheels on to my car instead of driving two different cars.
17's
-----
0-60mph = 7.37, 6.74, 6.85 seconds
60-0mph = 127, 125, 133 feet
16's
-----
0-60mph = 6.57, 6.67, 6.52 seconds
60-0mph = 115, 111, 113 feet
....
Again, take these numbers for what they are, a comparison via a G-Tech.
https://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=228170
Да преведа, някой ако не знае английски.
Средната спирачна дистанция за три теста от 96 до 0 км/ч с конкретните 17ки е 39.11 метра
Средната спирачна дистанция за три теста от 96 до 0 км/ч с 16ки е 34.44 метра.
Разликата е 4,67 метра, точно колкото е дълга една алфа 159. :)
Измерванията са осъществени с една и съща кола, на една и съща "писта" в една и съща температура, в един и същи ден.
Използвана е специална апратура за измерване G-tech.
И стекче бира :)
Никой не е споменал какви са покупките. Може цялата чанта да е пълна със стекчета. :)
[/COLOR]Ето ви го практическия отговор, хората са се хванали и са тествали преди нас. :)
Тук пак не си разбрал и пак гледаш много повърхностно.
При такъв вид резултат, особено при спирането, най-голямо влияние би оказал коефициента на триене на гумите.
Или викаш тия с по-големите джанти са карали със същите гуми и просто са ги разтеглили?
Теорията показва, че реално няма разлика, или поне не такава, която да може да я хванеш по някакъв начин, между еднакъв диаметър гуми/джанти, но с различно тегло. Особено при спиране.
А този резултат горе ясно и непротиворечиво показва явна разлика в коефициента на триене.
Ама понякога зад дадени числа трябва да знаеш какво показват и такива грешни изводи съвсем не са рядко срещани.
Аз числата ги извадих вече.
Ти дотука го караш само на празни приказки :)
Факта е че по-леките колела спират и ускоряват по-добре.
ecotronic
11-12-2017, 20:27
......Измерванията са осъществени с една и съща кола, на една и съща "писта" в една и съща температура, в един и същи ден .....
....но с различни като марка и модел гуми :)
Ако ти направя същото сравнение между 16 - ки във вариантите с Бакиш или Мишлен, ще ти докарам и по-големи разлики.
Повтарям - че има разлика в ускорение или спиране заради инерционния момент, спор няма. Въпросът е доколко тази разлика е осезаема и като така, доколко тя налага подсилването на спирачната система.
Обсъдили са ги и гумите в темата.
17ките са Пирели, 16ките са Фалкен.
Пирелито по принцип е по-висок клас марка, поне така мисля, може и да бъркам.
ecotronic
11-12-2017, 20:39
Обсъдили са ги и гумите в темата.
17ките са Пирели, 16ките са Фалкен.
Пирелито по принцип е по-висок клас марка, поне така мисля, може и да бъркам.
За да е релевантен един подобен тест, той следва да се проведе при еднакви начални условия, що се касае до гумите.
Това е много възлова постановка и ако не бъде изпълнена, никакви по-нататъшни изводи не следва да се правят.
Въпросът е доколко тази разлика е осезаема и като така, доколко тя налага подсилването на спирачната система.
Toва е лесно. Виждаш с какви варианти на джанти се е предлагал модела от завода и си взимаш такива.
Примерно 156 1.8тс е с плътни невентилирани дискчета и се предлага като нова с 15ки и 16ки. Т.е. да сложиш 18ки на тая кола без да смениш спирачките е тъпо.
159 с малките мотори 1.8, 1.9 също се продава с 16ки и 17ки. По-големи не ти трябват, щом производителя не е предложил.
Обаче 3.2то има много по-яки спирачки и може да се купи с 18ки или 19ки.
ecotronic
11-12-2017, 20:51
Toва е лесно. Виждаш с какви варианти на джанти се е предлагал модела от завода и си взимаш такива.
Примерно 156 1.8тс е с плътни невентилирани дискчета и се предлага като нова с 15ки и 16ки. Т.е. да сложиш 18ки на тая кола без да смениш спирачките е тъпо.
159 с малките мотори 1.8, 1.9 също се продава с 16ки и 17ки. По-големи не ти трябват, щом производителя не е предложил.
Обаче 3.2то има много по-яки спирачки и може да се купи с 18ки или 19ки.
Мда. Само дето 3,2 на 159 е с едни 200 и кусур кила по-тежко от 1,8 и 1,9.
Та яките спирачки са основно заради това обстоятелство.
За да е релевантен един подобен тест, той следва да се проведе при еднакви начални условия, що се касае до гумите.
Това е много възлова постановка и ако не бъде изпълнена, никакви по-нататъшни изводи не следва да се правят.
Това успях да намеря, това съм показал.
Постарал се е човека, всички условия са еднакви, освен гумите.
За мен теста е достатъчно достоверен. Все пак не говорим за китайски гуми или Видинки, става дума за Пирели.
Който има мерак, да пробва да направи по-достоверен тест. :)
Та яките спирачки са основно заради това обстоятелство.
Няма смисъл,аз защо спрях.....той просто това не иска да го разбере.
Няма смисъл,аз защо спрях.....той просто това не иска да го разбере.
Ти опитай да разбереш физиката първо :)
ecotronic
11-12-2017, 21:07
Това успях да намеря, това съм показал.
Постарал се е човека, всички условия са еднакви, освен гумите.
За мен теста е достатъчно достоверен. Все пак не говорим за китайски гуми или Видинки, става дума за Пирели.
Който има мерак, да пробва да направи по-достоверен тест. :)
200 кг движещи се със скорост 100 км/ч притежават кинетична енергия 77284 джаула. Което означава, че за да ги спреш за едни 10 секунди, ти трябва мощност 7,7 kW.
Сега сравни тази мощност с онази за инерционния момент, дето споменавахме по-горе.
Ти опитай да разбереш физиката първо :)
Извинявай много,но ти казах две прости приказки с пример и ти не вдяна. Сега колегите ти го обясняват другояче,пак греда. Остави я моята физика ;) аз не чета в гугъл преди всеки пост ;)
lordliness
11-12-2017, 21:34
Винаги съм се чудел как пътуваше DeLorean, вече знам, от джантите е било всичко.
Извинявай много,но ти казах две прости приказки с пример и ти не вдяна. Сега колегите ти го обясняват другояче,пак греда. Остави я моята физика ;) аз не чета в гугъл преди всеки пост ;)
Чети, чети, необходимо ти е ;)
Като се връщаш на простите примери, защо не ми отговори, коя гума(колело) ще ти е по-лесно да завъртиш и спреш с ръка? На 159ката или на велосипеда? Пробвай и виж :D
Факта е че по-леките колела спират и ускоряват по-добре.
Този факт не го отричам. Така е.
Точно толкова, колкото и ти ще се измориш повече ако си изпуснеш ключовете на земята и ти се наложи да ги вдигнеш, ама пък то си взел и си набутал в джоба едно пакетче дражета с дъвки Орбит.
Факт от чисто физична гледна точка.
Форумите са свободни, всеки може да влезе и да прочете, колко пишман гъзари има, дето са минали от 15ки/16ки на 18ки и после се оплакват че колата не върви, вдига разхода, не спира както преди и т.н...
Има ли нужда да ви вадя цитати пак? Всички сме чели такива коментари.
Та явно се усеща, не е като пакетче дъвки. ;)
Форумите са свободни, всеки може да влезе и да прочете, колко пишман гъзари има, дето са минали от 15ки/16ки на 18ки и после се оплакват че колата не върви, вдига разхода, не спира както преди и т.н...
Има ли нужда да ви вадя цитати пак? Всички сме чели такива коментари.
Та явно се усеща, не е като пакетче дъвки. ;)
Спри да четеш и цитираш...сподели твоя опит ;)
Аз винаги съм се придържал към фабричния размер джанти, няма как да споделя как се чувстват 18ки на 156. Щом от завода не са предлагали, значи не са за моята кола ;)
Но пък си откачих ремъка на балансиращите валове на твинспарка. Не знам колко точно тежат, към 3-4 кила, но колата върви осезаемо по-добре и набира по-пъргаво. :)
Нали уж е много незначително - 3-4 кила на 1300кг кола няма да се усетят, по логиката на колегата по-горе. Е усещат се.
Ебати....попитам нещо в някоя тема и стане пукница, четири страници джанти и гуми...:))....ще взема, да се взема на сериозно....:)))
За джантите само да вметна....газарията изисква жертви...:))
Eто ви още два практически теста, този път на дино. По-точно от това няма накъде да идем.
https://www.corvetteforum.com/forums/c5-tech/1328054-how-much-rwhp-do-those-heavy-wheels-rob-answers-inside-fresh-from-the-dyno.html
Combo 1: Stock 17" Z06 Wheel with stock 265/40-17 = 43 lbs
Combo 2: Chrome Z07 Wheel with Nitto 555R Drag Radials 305/35-18 = 59.5 lbs
We dynoed Combo 1 first (Stock 17"). The best pull was 421 rwhp and 395 rwtq.
Next we dynoed Combo 2 (18" Z07). The best pull was 409 rwhp and 386 rwtq.
So, the 33 lbs extra weight on the rear hubs robbed 12 rwhp and 9 rwtq. Some quick calculations reveals that, in this test, .36 rwhp was lost per extra pound of unsprung weight. I guess an easier to remember "rule of thumb" could be, "For each 3 lbs extra unsprung weight, you will lose 1 rwhp."
https://mbworld.org/forums/c63-amg-w204/432257-dyno-runs-effects-wheel-tire-weights-wheel-horsepower.html
Results:
1. (Blue curve) Factory wheels: 20”x9.0” with Pirelli 275/40-20 tires weighing 68 lbs combined per rear wheel. – Max hp: 371 hp, Max Torque: 375 ftlbs - (Baseline)
2. (Red curve) Aftermarket wheels: 20”x9.0” with Pirelli 275/40-20 tires weighing 72 lbs combined per rear wheel – Max hp: 369 hp, Max Torque: 373 ftlbs - (A [-] loss of 2 hp and 2 ftlbs)
3. (Green curve) HRE wheels: 20”x11.0” with Nitto 315/35-20 tires weighing 60 lbs combined per rear wheel – Max hp: 380hp, Max Torque: 384 ftlbs - (A [+] gain of 8 hp and 9 ftlbs and that is running a 2” wider wheel/tire combo)
Conclusion:
The engine obviously still cranks out the same amount of hp and torque, the lighter HREs simply waste less of it before it gets to the ground. Also interesting to note is that the gains are not just peak gains, but gains across the entire rev range. If they had done a braking test, we would have seen similar results as the rotational inertia effects also have a significant effect on how much energy is used to stop the wheel/tire combo vs. stopping the car. We talk about these effects all the time and focus on designing lightweight wheels with low rotational inertia, but it isn’t every day that you get to see real hard data showing the true effects.
Ебати....попитам нещо в някоя тема и стане пукница, четири страници джанти и гуми...:))....ще взема, да се взема на сериозно....:)))
За джантите само да вметна....газарията изисква жертви...:))
Аааа, аз съм виновникът:)
Eто ви още два практически теста, този път на дино. По-точно от това няма накъде да идем.
https://www.corvetteforum.com/forums/c5-tech/1328054-how-much-rwhp-do-those-heavy-wheels-rob-answers-inside-fresh-from-the-dyno.html
https://mbworld.org/forums/c63-amg-w204/432257-dyno-runs-effects-wheel-tire-weights-wheel-horsepower.html
Правилно си казал. Уважавам мнението ти.
И сега, понеже говорим за спирачен път и енергията необходима за преодоляване и тази енергия да я отнесем към действителността при спиране, то нека вземем тези данни, като с най-голяма разлика:
2. (Red curve) Aftermarket wheels: 20”x9.0” with Pirelli 275/40-20 tires weighing 72 lbs combined per rear wheel – Max hp: 369 hp, Max Torque: 373 ftlbs - (A [-] loss of 2 hp and 2 ftlbs)
3. (Green curve) HRE wheels: 20”x11.0” with Nitto 315/35-20 tires weighing 60 lbs combined per rear wheel – Max hp: 380hp, Max Torque: 384 ftlbs - (A [+] gain of 8 hp and 9 ftlbs and that is running a 2” wider wheel/tire combo)
Значи имаме разлика от джантите изразяваща се в 8100 Джаула. До тук добре.
Взимам официалните данни за 159, с 1.9 двигател и виждам, че тази кола тежи 1535кг.
Ако засилиш тази кола със 100км/ч, то тя притежава 592207 Джаула енергия, която трябва да бъде спряна от спирачната система.
И сега най-интересната част, за да ти покажа отново колко си заблуден - за, да увеличим енергията на колата (592207 Джаула) с толкова енергия, с колкото допринасят джантите (8100) от твоя пример, което би афектирал спирачния път, това означава, че трябва да увеличим масата на твоята 159-ка до точно 1556кг.
Значи ако сложиш в багажника една торба с точно 21кг, това би се отразило точно толкова в спирачния път, колкото и преминаване към по-тежки джанти.
От друга страна същата маса, която не си натоварил, ама просто си увеличил скоростта на твоята 159-ка, това се изразява в разлика от около 0.3км/ч.
Аз съм твърдо убеден, че ти няма как да ми кажеш, че ще усетиш разлика в спирачния път ако разликата в скоростта на колата ти е 0.3км/ч.
И за това ти дадох примера с дъвките, ама явно си толкова заблуден и заровил главата, че отново бъркаш фундаментални неща, защото енергиите малко се различават при различните изменения на мастите и необходимата енергия, която трябва да "поемеш".
И за това ти казах по-рано, че ти самия говориш за различни видове маси, ама реално не знаеш какво съветваш и коментираш.:meeting:
Аааа, аз съм виновникът:)
A разбра ли, защо си карам каляската с 16-ки....?
:))
Значи ако сложиш в багажника една торба с точно 21кг,
A такаа, значи излязох прав в крайна сметка :)
Че килата на гумите не са равни на килата в багажника.
Защото в случая става дума за разлика от 5.4 кг на джанта.
И са измерени загубите само на две от колелата, защото е дино на един мост.
Сега взимаш първоначалната постановка, предложена от undy, "от 16ки на 19ки с 10кг разлика на бройка" , смяташ загубите за 4 колела, а не за 2 и нещата май ще почнат да се усещат, а? :-P
ecotronic
12-12-2017, 16:44
Понеже виждам, че май не се сещаш, да ти дам още един жокер, който ще ползваш като аргумент в подкрепа на тезата си :)
Разликата в теглото на всяка джанта веднъж увеличава инерционният и въртящ момент и втори път, се сумира с общото тегло на колата и така увеличава общия инерционен момент (при праволинейното и движение).
Пример:
Ако приемем, че 16 цолова джанта тежи 7 кг а 19 цолова - 17, то:
1 - Разликата в кинетичната енергия (инерционния въртящ момент) общо в четирите колела ще е 10820 Джаула.
2 - Разликата в общата кинетична енергия на колата при движение със скорост 100 км/ч заради допълнителните 40 кг. ще е 15680 Джаула.
Или общо - 26500 J.
Демек, ако се движиш със скорост 100 км/ч и трябва да спреш за 5 секунди, спирачките ти ще трябва да отделят топлина с обща мощност от 5,3 kW (в повече от варианта със 16 - ките).
Иначе ако колата тежи 1,5 т. и се и трябва да спре от 100 за 5 секунди, спирачната система отделя топлина с мощност от 117,6 kW.
Демек - въпросното увеличение е под 5%.
Демек - съизмеримо ако не с пакетче дъвки в джоба, то с 2 - 3 бири в ръка :)
10те кг. разлика ги дадох примерно за да смята колегата по-лесно. Никъде не видях 19ка тежаща с 10кг. повече от 16ка? 16ките са между 9 и 11кг. , 19 ката е 14,дори и с гумите не вярвам да има повече от 5 кила разлика.
ecotronic
12-12-2017, 17:00
10те кг. разлика ги дадох примерно за да смята колегата по-лесно. Никъде не видях 19ка тежаща с 10кг. повече от 16ка? 16ките са между 9 и 11кг. , 19 ката е 14,дори и с гумите не вярвам да има повече от 5 кила разлика.
И аз мисля, че 10 кг е силно преувеличена разлика. Демек, ако реалистичната разлика е 5 кг, то грубо-казано онзи % пада наполовина.
Демек - доближаваме се до пакетчето с дъвки :)
Зависи от гледната точка. :D
Алфови шестнайски под 9 кила няма, верно е.
Но афтърмаркет леки джанти има.
Както казах OZ Ultraleggera 16ка - 5.9 кг.
Ако имах възможност бих си купил.
Плюсовете не са само във ускорението и спирането.
Има също влияние върху разхода и върху поведението на автомобила.
Колко е разликата, за едни много, за други малко, няма значение, важното е, че е положителна :)
lordliness
12-12-2017, 17:21
161840
А това, как стои при него въпроса, спиране, ускорение, инчове на джанти?
И аз мисля, че 10 кг е силно преувеличена разлика. Демек, ако реалистичната разлика е 5 кг, то грубо-казано онзи % пада наполовина.
Демек - доближаваме се до пакетчето с дъвки :)
Само където според епер, както споменах, разликата е 2.5 кг.
И гледам хората с тази цел вече биха купили не пакетче Орбит за 1лв от първият магазин, а ще дадат 500лв за мега олекотени дъвки, защото нормалните им пречили на походката. И всичко това само и само да не може да кажеш, че си сгрешил с идеята си.
А и да не говорим самата спирачна система каква енергия може да понесе, ако скочиш със 140км/ч с натоварен по спецификация автомобил от 2.05т. И след това да кажеш, че ще товариш спирачната система, защото разбираш ли си минал на по-големи джанти. Луда работа. То отиваш с пример не с пакетче с дъвки Орбит, а само с едното драже.:priest:
ecotronic
12-12-2017, 18:01
Както и да е. Дискусията все пак е полезна. Много по-полезна от много други.
При мен например основният аргумент срещу големите джанти се свежда до нежеланието да си разбивам окачването и пломбите по зъбите :)
Аз към пломбите бих добавил и значително увеличаване на цената на гумите.
161840
А това, как стои при него въпроса, спиране, ускорение, инчове на джанти?
Това е хибрид.....задвижва се с ел. мотори и няма грижи за спиране...;)
ecotronic
12-12-2017, 18:15
Това е хибрид.....задвижва се с ел. мотори и няма грижи за спиране...;)
......и чистачките се задвижват от едно JTD :tooth:
Еко, без майтап...прочети за Белаз и ще се уверш, че е хибрид....
Ее, не вярвам.
Ще се напука стъклото от тракането :hehehm:
ecotronic
12-12-2017, 20:17
Еко, без майтап...прочети за Белаз и ще се уверш, че е хибрид....
Не е хибрид, защото не може да работи на акумулатори. Двг > генератор > ел.двигател. Подобно на много локомотиви.
Не е хибрид, защото не може да работи на акумулатори. Двг > генератор > ел.двигател. Подобно на много локомотиви.
А бе не в клин , ни в ръкав...за да бъдем по точни два дизелови двигателя и т.н...с ел. двигател......
То тя стана, като полупроводници и цели проводници....:)))
п.п...мисля, че го знаеш тоя виц....;)
---------- Post added at 21:50 ---------- Previous post was at 21:48 ----------
Ее, не вярвам.
Ще се напука стъклото от тракането :hehehm:
Стъклото ще се напука, ако е твйнспарк и се разтрака вариатора....:))
п.п..ае да не си говорим за тракане...
От три дена смятате и аз не знам какво, но аз лично усещам доста осезаема разлика мезду 19-ките и 16-ките с които си карам колата. И в ускорение и в спиране, и в разхода. 19-ките без гуми са 14.5кг/бр. гумите не знам колко са. За 16-ките също нямам данни, но са доста по леки. Диаметрите са почти еднакви...
От три дена смятате и аз не знам какво, но аз лично усещам доста осезаема разлика мезду 19-ките и 16-ките с които си карам колата. И в ускорение и в спиране, и в разхода. 19-ките без гуми са 14.5кг/бр. гумите не знам колко са. За 16-ките също нямам данни, но са доста по леки. Диаметрите са почти еднакви...
Браво, такъв коментар чаках. :)
Чакам да видя какво ще кажат сега умниците, дето разправят небивалици за дъвки и пазарски чанти. ;)
Само едно кажи - какъв е скоростния индекс на двете гуми.
Само едно кажи - какъв е скоростния индекс на двете гуми.
Ще минат няколко дена докато го разбера... Дънлоп 3Д уинтър спорт са малките, а големите са китайчета.
Освен това с тежките джанти колата поема по трудно неравностите, амортисьори и пружини им идва на нагорно, а и моята кола съвсем не е първа младост, ГТВ-то и 159 са автомобили през няколко поколения, мислени и смятани да понасят различни максимални натоварвания...
Едит: индекса на зимните е 91Н.
Едит 2: летните са 85W XL
mirchozo
14-12-2017, 10:30
Чеки да напиша нещо по темата " подробности около разни ремонти на 159" : От няколко дни бръмча с ново казанче за водата оргинал "Рикамби". Първите впечатления са доста по-топлещо парно. Старото изпускаше от горната "пишка", просто му беше дошло времето. Всичко това срещу 80кинта.
Пс Не превръщайте темата в спор за гуми. Накратко си отворете такава и си спорете там. Поне да се знае за какво е спора още от заглавието. Поздрави.
МИТАКА1654
14-12-2017, 13:53
Понеже ме запалихте с тия гуми,вчера дойде клиент(имам сервиз) със 159 комби 2,4 автомат на 18-ки и докато колата му беше на подемника,качих неговите джанти на моята 159 1,8мпи за пробата.Резултата е,че колата стана ужасна на возия,волана дърпаше настрани към всяка неравност,като цяло колата стана доста нервна като поведение и осезаемо стана по-тромава,което явно заради слабия мотор може би се осеща още повече.За спирачки нищо не усетих за 1км проба.Гумите са 205/60/16 срещу 225/45/18.
Scrapera
14-12-2017, 14:20
Карал съм 159 1.8 Мпи с 18-ки и беше трагедия, наистина.
Ама тя и с 215 55 16 си е жива трагедия тази кола.
А дърпането, което се опитваш да опишеш, е по-скоро през коловози - длъжи се на широките гуми.
vernibgs
20-12-2017, 11:05
Така.... да споделя и аз... Преди 45 дена качвам се в колата не беше палена от 2 дена,натискам старт бутона,тцъ не ще да запали... и така 3-4 пъти с адски мъки запали,работише добре,свърших си работата и реших да е погледне моя човек (майстора).Спирам пред сервиза и се чува адското дрънчане на метал в касетата ( При разпределителните валове) и от там се почна "веселбата" разглобихме касетата воала счупена кубилица (За късмет нямаше поражения по валовете)! Смених и 20-десетте броя + Хидравличките повдигачи.Свалихме и главата "ооооо отпечатък от всмукателни клапана на 4-то бутало"!Пратих главата за ремонт , оказа се че всичките клапани са с около 0,8-0,9мм по-къси от това което трябва да са,личеше си и как са рязани и заглаждан в краищата им....хайде и 20бр клапани + водачи и лек шлайф на главата и леглата за клапаните.Ремонтирах и турбината понеже се беше наводнила с масло и някой "Учен" за да си спести 115лв от гарнитури за турбината беше е лепнал със силиконче! ("няма проблем!").Видяхме и спукана тръбичка на климатроника ... айде и нея сменихме... измерихме биели,цилиндри дали имат криво надрано,но поне там всичко си беше нормално!За мой късмет и на мастора (понеже му се отегли вола с Италянската Белисима).Дойде време да събираме мотора,събрахме го палим е и от маслената помпа адския звук... веднага измерихме налягането... на празен ход 10до15 бара....воала причинителя за повредата е открит!Смених помпата + ролката на коляновия вал за ангр.ремък и датчика за нивото на маслото,че ми даваше грешки и той....ново масло+ филтри,почистване на колектори турбо пътища и интеркулер също... сега колата работи като по часовник!(нормално почти всичкое ново :grin: ) Всичко ми излезе 2400лв и 45 дена ходене по мъките :grin:
LYBRAtor
20-12-2017, 11:23
С кой мотор е колата?
vernibgs
20-12-2017, 11:27
2.4 200к.с и определено това ще е последният ми дизел....
Що ,бре...сега ще се отвозиш ;)
alfa racer GTA
20-12-2017, 11:42
Оф-ф-ф-ф ....
Все едно на бензин не се случват подобни неща ...
Като чета повечето работи по колата които си ремонтирал са били за ремонт още преди покупката й, просто някой "мозък" е закрепил "положението" и е прехвърлил ремонтите по колата към следващият собственик ...
Това може да ти се случи и с бензинова кола, независимо от марката ...
vernibgs
20-12-2017, 11:51
Съгласен съм теб ,но много сложни взеха да ги правят като двигатели а и частите са доста по-скъпи в сравнение с бензиновите двг...а и като цяло дизела си е по-тегав и за подръжка... но пък дърпа уникално яко... нз може би съм още афектиран от факта,че ме прецакаха с това българско "закрепване" на положението
Като стане така колега отиваш и си купуваш друг двигател и караш :)
alfa racer GTA
20-12-2017, 16:38
Това за другият двигател ми се струва доста "хард ресет" предложение .
==================================================
Не разчитай не бензинов двигател.И там преминаха на директно впръскване.
Този "мултиеър" защо мислиш му е такова името? И там ще има една камара клапани ...
Ама каквото и да е се радвайте на последните двигатели с вътрешно горене, идват електрокарчетата ...
Там проблемите ще са основно с батерии и електроника ...
Двигател се ренмонтира, ама за батериите не съм сигурен, а са по 7000-8000€ батерията за един автомобил...
Може и да ги направят ремонтируеми, ама малко се съмнявам, защото нямат интерес ...
================================================== ==
Сега "на мода" са автомеханиците/монтьорите, тогава ще са автоелектротехниците/електрочниците ... :roll2:
Представям си колко гаража ще има с разфасовани в тях автобатерии ...:biggringift:
vernibgs
20-12-2017, 18:27
Сега колеги, ако реша да е продавам според вас колко да и искам ? С всички екстри е...ръчка...не съм казал,че ще е продавам защото не съм си харесал нищо др ,но ако си харесам ..?
Що така, аз на същия двигател не съм му пипал нищо вече година и два месеца.Не само по двигателя, изобщо по цялата кола!
vernibgs
21-12-2017, 06:25
Ами и аз не бях пипал 2год. И половина...... и както си вървеше всичко нормално,станах сутринта и останалото го написах по-горе :) Дано не ти се и случва , че гимнастиките са големи...
Ами и аз не бях пипал 2год. И половина...... и както си вървеше всичко нормално,станах сутринта и останалото го написах по-горе :) Дано не ти се и случва , че гимнастиките са големи...
Мислех, че си купил колата наскоро.То от всяка кола може да се очаква всичко по всяко време, но ако не си пипал нищо 2г. си е направо постижение!Няколко познати имам с други марки автомобили, които още по време на гаранциите правиха какви ли не ремонти, като единият е "шампион" -три турбини и точно след гаранцията - блокирал двигател и основен ремонт!!
То обикновено,точно след "не пипане" така става. Особено като се говори за коли на 8-10 години и навъртяни 200к.
Колеги здравейте!
Незнам дали е подходящо точно тук,но усилено търся да закупя предна лява машинка за ел стъклата на 159..Ако някой продава този така рядък експонат нека се свърже с мен.Благодаря предварително :)
a.parushev
26-12-2017, 12:54
Здравейте! Честита Коледа! Живи, здрави и безаварийно! Искам да ви попитам някой знае ли дали липсва само болта от снимката или е имало и нещо закрепено? Като гледам резбата не ми се струва възможно сам да е паднал. Последно я обслужвах в Екстрийм преди 2 седмици, смяна на масла, филтри и демпферна шайба. Колата е 159 sw 2.0 JTDm 125kw. Благодаря предварително!
Добър вечер колеги.От сравнително скоро съм собственик на 159ка 1.9 8в 120кс.Искам да ви попитам относно съединител да ми препоръчате марка ,как са като цени и тнт също така как са нещата със подсилен съединител тъй като колата е чипвана и се замислям дали не е по добре да го подсиля.Всякакви мнения ще са ми от полза,това е първата ми Алфа и съм супер щастлив.
Добър вечер колеги.От сравнително скоро съм собственик на 159ка 1.9 8в 120кс.Искам да ви попитам относно съединител да ми препоръчате марка ,как са като цени и тнт също така как са нещата със подсилен съединител тъй като колата е чипвана и се замислям дали не е по добре да го подсиля.Всякакви мнения ще са ми от полза,това е първата ми Алфа и съм супер щастлив.
Валео излиза най-добре като цена. Подсилен съединител според мен не ти трябва защото на 150коня е същия. Съединителят е саморегулиращ много приятно се натиска педала и е с по-дълъг живот от нормалния, но това при условие, че се зацепи със специален инструмент. Смени си и лагер-помпата и маховика евентуално, ако е тръгнал и, ако ти се дават пари разбира се. Аз смених всичко на моята преди 10-на дена + 2 нови фара и се заформи една хубава сума, но пък колата си заслужава.
S_BANKOV
29-12-2017, 09:12
Дай още малко пари си вземи съединител на Закс или Люк като компромисен вариант, това Валео има кофти навика да разкопчава лагера, а сваляне на кутията на 159ка не от най бързите процедури.
thecleaner
29-12-2017, 14:58
Дай още малко пари си вземи съединител на Закс или Люк като компромисен вариант, това Валео има кофти навика да разкопчава лагера, а сваляне на кутията на 159ка не от най бързите процедури.
То с лагер помпа не беше ли
:naughty:
S_BANKOV
29-12-2017, 15:48
не е задължително
ivan_petkov_stz
29-12-2017, 17:26
Валео излиза най-добре като цена. Подсилен съединител според мен не ти трябва защото на 150коня е същия. Съединителят е саморегулиращ много приятно се натиска педала и е с по-дълъг живот от нормалния, но това при условие, че се зацепи със специален инструмент. Смени си и лагер-помпата и маховика евентуално, ако е тръгнал и, ако ти се дават пари разбира се. Аз смених всичко на моята преди 10-на дена + 2 нови фара и се заформи една хубава сума, но пък колата си заслужава.
Колега, какви фарове взе, ако не е тайна... отзиви...
не е задължително
Тъй като 159 е с GM скоростни кутии, аз досега в живота си не съм виждал 159 с обратен съединител и закопчаващ се лагер. Не че нещо, но 159 не е 156/147.......
Колега, какви фарове взе, ако не е тайна... отзиви...
Фаровете са Depo 300 и нещо лева ми излязоха като за мен някой, ако реши да сменя да свирка ;) Доволен съм, светнаха както трябва, а и муцуната на колата "светна", дадох 5лв да ги регулират на стенд и станаха супер.
S-BANKOV не ми се сърди, но ми прави впечатление че и тук си в стихията си, чети Code какво е написал, пак казвам не ми се сърдил
S_BANKOV
02-01-2018, 08:39
Не се сърдя, и ще приема съвета ти. Благодаря за него.
sasho_n2
02-01-2018, 08:56
Колега SImba, аз преди няколко месеца търсих и едвам намерих втора употреба за 130 лв./ бр цялата окомплектовка ( машина с водачи и т.н.), ново ми предлагаха на цена 250 лв.
Ако става въпрос за моторчето има ги вече евтини нови.
vessy007
04-01-2018, 19:31
Ако става въпрос за моторчето има ги вече евтини нови.
Колега дай информация от къде може да се купи моторче на добра цена.
Колега дай информация от къде може да се купи моторче на добра цена.
С удоволствие бих ти казал, но цената на дребно е х3 за още 30лв ще си вземеш Валео, така че няма смисъл да го търсиш там. Т.е. следващия въпрос на лично :) няма как
Колега SImba, аз преди няколко месеца търсих и едвам намерих втора употреба за 130 лв./ бр цялата окомплектовка ( машина с водачи и т.н.), ново ми предлагаха на цена 250 лв.
Колега намерих едвам едвам едвам 2 месеца търсене цялата ламарина оборудвана 150 кинта.
ivjordan
15-01-2018, 23:28
Значи, за да не отварям нова тема, пиша тук.
Забелязах някаква особеност, не толкова проблем, колкото леко неудобство:
Когато колата е студена и времето е студено (като сега) и сложа ключа на таблото, не се случва нищо. Не светват фарове, табло и т.н. Пак пали, но и е по-трудно, защото очевидно подгревните свещи не се включват.
Обаче, ако леко дръпна ключа 1-2 милиметра назад и пак го пъхна, вече всичко функционира правилно. Таблото си светва, изчаквам да угаснат индикаторите и паля "от половин оборот".
Това го прави само когато е студена и времето е студено.
Ако е още топла, не се появява. Ако навън е топло, пак не се появява.
Някакви идеи?
alfa racer GTA
01-02-2018, 07:19
Някой да ме осветли капака отстрани на двигателя на 2.4 jtdm 200 коня, който покрива ремъците и ролките дали е една цяла част или са две отделни части(горна и долна), защото моят изчезна някъде (и аз не разбрах точно къде и как) и днес в ЕКОНТ ме чака нов капак, но продавачът ме уверяваше, че са две части части-горна и долна, а сега виждам, че е една цяла част която покрива ремъците и ролките?
Който е "в час" моля спешно да ми окаже помощ.
Една цяла част ли е или са две?
Благодаря предварително за помощта :notworthy:
sasho_n2
19-02-2018, 08:29
Някой има ли представа дали са съвметми ( еднакви) платсмасовите сиви конзоли на колоната с уредите и скоротния лост при моделите с фабрична навигация и без такава?
Alfa tuner
19-02-2018, 08:38
Има разлика в отворите радиото е по малко от навигацията
Grishata
19-02-2018, 08:41
Има сигурно 20 теми за тези конзоли и все пак хората ги мързи да търсят :Д
sasho_n2
20-02-2018, 14:54
20 теми няма със сигурност, вярно е че има тук-там коментари. Както и да е, благодаря за отговора, ще търся някъде втора употреба конзола.
Още един въпрос - отскоро започна да се върти в двете посоки топката на скоростния лост - някой разглобявал ли е - дали има нещо разбито вътре, което да позволява на топката да се върти, за да търся вентуално и нова топка?