PDA

View Full Version : Подробности около разни ремонти на 159



Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

T-Jet
12-06-2016, 20:01
Маслото кога са го сменял? Има такъв датчик, трябва да се ресетне. Миналата седмица ми го ресетнаха и не е пищяла от тогава. Минал съм 7к от последната смяна, явно тогава са забравили да го ресетнат

vovata
12-06-2016, 21:52
Като запаля и ми дава ,че е много високо нивото на маслото и ми казва да го сменя. Понеже съм с нов двигател който е на 140 000км а стария беше на 196 000км имали някакъв датчик който следи километрите и така преценява дали маслото е за смяна? Та ако източа малко масло дали ще ми изчезне грешката ,защото на щеката е на върха на подгънатото.

Служ. бус като го оставя предницата де е на по високо и ми изписва : the top level oil, а всичко си е в норми.

maxaaa9
12-06-2016, 22:24
Показва скала и дава максимум и после излиза Change engine oil. А то е сменено преди няма и 100км

Yavor
13-06-2016, 09:26
Показва скала и дава максимум и после излиза Change engine oil. А то е сменено преди няма и 100км

Трябва да занулите сервизния интервал, за да знае че сте го сменили. Става само през диагностика.

maxaaa9
13-06-2016, 23:10
Ще купувам сега диагностика ,за да си върша работата сам.

А днес след пороя на задната седалка зад шофьора имаше много вода. Та от къде да бръкна ,за да изчистя отводнителните канали или ако не е от тях кое да погледна?

alfa racer GTA
13-06-2016, 23:46
На задната седалка или в краката/пода?

Ето една подобна тема: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64085

Да не би прозореца на тази задна седалка да не вдигнат плътно до горе и от там да влиза вода?Отвори и затвори след това до горе този прозорец.

maxaaa9
14-06-2016, 00:07
Не съм до уточнил. Имах предвид на пода та там има една тапа малко стърчеше и не можах и на сила да я набия. Но ми направи впечатление ,че и по вратата имаше лек теч.

AlfaMan
18-06-2016, 15:54
Колеги, някой свалял ли е корите на вратите? Ако може някакви напътствия, че трябва да сменям страничните огледала, а гледам буксата не е горе, високо, като при 156-та и трябва цялата кора да се свали.

alfa racer GTA
18-06-2016, 16:30
Има няколко кръстати винта мисля бяха 3 или четири отдолу на кората на всяка врата.

След това там където е дръжката за отваряне на вратата има едно капаче- с малка отверка подпъхващ и леко напъваш навън -излиза си- под него има шестограм мисля 6 номер.Там където са копчетата за прозореца има вдлъбнатина която хващаш при затваряне на вратата отвътре - на дъното на тази вдлъбнатина/ниша има едни гумички на дупки които покриват дъното -махаш ги отдолу има два шестограма.Развиваш.Издърпваш пластмасата с копчето.Контейнера на копчето е захванат с едни удебеления за тази "дръжка"/ниша и е черен на цвят подпъхваш внимателно и освобождаваш "ушичките" които влизат в дупки, бяха 3 или 4 не помня вече. Така копчето и контейнера с електрониката за който е захванат остават да висят на жицата, а останалото може да се издърпа от кората и да се остави някъде наоколо-то е свободно.
Отдолу се откриват още два шестограма под ъгъл са завити във вътрешната планка на вратата- развиваш и тях.
Общо 5 са шестограмите.

След това следва да издърпаш кората- тя е на едни "щипки", но правилното е да се каже пластмасови дюбелчета с лека контра които са мушнати в специални дупки във вратата.Те се вадят като между кората и вратата се подпъхне отвертка и по-малко от всякъде подпаря равномерно.
За да не си издраскаш боята увии отверката в плат или хартия.Може и от вестник.
Когато подпориш малко кората, около 1 -2 пръста дебелина е добре леко да я повдигнеш горе където влиза между вратата и прозореца и уплътнява прозореца от вътрешната страна.Повдигаш нагоре леко колкото да се измъкне уплътнението от кухината която уплътнява и след като се е измъкнало цялото отгоре ако има още закачени в дупките пластмасови "щипки" можеш да дръпнеш кората цялата към теб докато се извадят всички "щипки"/пластмасови дюбели от дупките си.След това освобождаваш механизма там където е дръжката от кората и можеш да оставиш кората настрани.

AlfaMan
18-06-2016, 17:42
Мерси много колега! :super:
Утре щя я направя процедурата по твоето описание.

alfa racer GTA
18-06-2016, 22:29
Така.Забравих само да кажа, че малките колонки или "пищялките" както ги наричат са хванати за кората с някакви малки пластмасови щипки.

1.Можеш да извадиш цялата колонка от щипките- те са много крехки и се чупят лесно да знаеш.Тогава цялата колонка/пишялка остава да виси на жиците си.Кората е освободена от колонката.

или

2. има жицата със захранването и музиката за колонката, която влиза в нея(колонката) с някакво пластмасово щифтче, което се натиска от едната страна и се издърпва леко като се държи натиснато- всички жици в(заедно с него) това щифтче се освобождават и излизат от колонката/пищялката.Колонката си остава на кората от вътрешната й страна ако са здрави щипките на кората, ако не са пада.Жицата си остава да виси отделно без колонката/пищялката.

И по двата начина може да освободиш кората, в единият случай след това гласиш колонката да пасне и щракне в кората, а в другият само вмъкваш в генздото на пищялката/колонката пластмасовото щифтче със жиците в него за захранването и музиката за колонката.

Успех.

maxaaa9
18-06-2016, 22:45
Аз се оправих с тях защото си оправях ел.стъклото обаче малката пищялка е изгоряла и се чудя от къде да взема същата ,за да пасне на стойката и да я завия... :prescription:

AlfaMan
21-06-2016, 00:44
......

Успех.
Мерси колега! Още не съм я почнал, че разни други по-спешни задачи ми възникнаха. Извадих си и PDF на цялата процедурата от eLearn, така че мисля няма да има проблеми (Надявам се де).


Аз се оправих с тях защото си оправях ел.стъклото обаче малката пищялка е изгоряла и се чудя от къде да взема същата ,за да пасне на стойката и да я завия... :prescription:
Ами има не малко обяви в mobile.bg, за разпродажба на части на ударени или с блокирали мотори 159-ки. Не знам за друга пищялка, освен оригиналната, която най-добре да пасне на стойката. Обаждаш се и се пазариш, защото цените варират. Само ще те предупредя да бягаш далеч от MN-Car (Драгичево), че ако тръгнеш да купуваш части от тях, ще трябва да си продадеш единия бъбрек.


EDIT: Вчера направих процедурата и вече съм с нови огледала. Благодаря на колегата alfa racer GTA, който много ми помогна с инструкциите! :cheers:
Всъщност няма нищо сложно, особено след като веднъж свалиш една кора. Смяната на второто огледало ми отне точно половин час. Разбира се не се мина без "инциденти" - единия торкс (мисля M5 беше), който държи огледалото падна във вратата, та се наложи да разколачвам цялата врата, но понеже джама беше в най-долно положение, така и не можах да го открия с магнита. Оставих го така и за сега няма проблем, ама ако се разхлопа, ще трябва да разглобявам всичко.

AlfaMan
18-07-2016, 21:39
Хайде и аз да се включа със смяна на съединител (маховика се оказа читав):

1. Комплект съединител Valeo - 268 лв.
2. Лагер/помпа Luk - 192 лв
3. Труд - 180 лв.
Или всичко: 640 лв.

maxaaa9
27-07-2016, 20:45
Не знам дали съм в точната тема.

Търся си тапицер който да ми претапицира пасажерската седалка (седалищната част която е за цялостно правене явно е залята с нещо и изгоряла от слънцето интересното е ,че облегалката е много добре). Седалката е Ti кожа в района много хора не се наеха да я правят. В Габрово само се съгласиха да я правят в GB Design ,но само за тази седалищна част ми искат 400 лева. Просто са твърде много пари за половин седалка.

AlfaMan
28-07-2016, 11:38
От тези http://www.avtointerior.com/index.html имам преки впечатления, работят добре и цените са им човешки - поне до преди две години.

Ей на тези http://www.vilner.eu/en , съм виждал, разни "ръкоделия" на две коли и съм впечатлен от качеството им на материалите и изработката, но доколкото знам, цените са им доста сериозни.

maxaaa9
28-07-2016, 12:41
От тези http://www.avtointerior.com/index.html имам преки впечатления, работят добре и цените са им човешки - поне до преди две години.

Ей на тези http://www.vilner.eu/en , съм виждал, разни "ръкоделия" на две коли и съм впечатлен от качеството им на материалите и изработката, но доколкото знам, цените са им доста сериозни.

Тези от Авто Интериор не се занимават с шиене само с реновиране. (звънях им)

AlfaMan
30-07-2016, 14:04
Ами като гледам на снимката как е съдрана седалката, просто с шиене няма да стане - то ще стане, ама ще е грозно. По-добре я реновирай, ама ти си знаеш най-добре, защото ти даваш парите.

maxaaa9
30-07-2016, 20:09
Имах в предвид ,че боядисват седалки,кори,волани и освежават нещата по колата.

alfa racer GTA
30-07-2016, 21:06
Две крушки H7 55 вата къси светлини -2х7лв=14лв

+
1 крушка w5w вата или каквато е водят изгоряла на заден номер осветлението =60 стотинки

Изгоря ми само едната крушка на късите и то точно по време на годишния технически преглед :BIGsmile:

Купих две и смених и здравата крушка, защото е стара и може да свети различно.Двете стари крушки за къси светлини- изгоряла и неизгоряла бяха БОШ и ОСРАМ марки.

Моите са две Валео.Имаше и БОШ на същата цена от 7лв.Можех да избирам, избрах Валео.

Старата неизгоряла крушка за късите светили оставих за резерва.

Изгорялата беше БОШ, неизгорялата беше ОСРАМ ...

Гледам в Амазона и Ебау има за късите светлини диодни крупки КРЕЕ с вградено съпротивление, но ще ги мисля по -натам...

Бе, ша я поглезя моята-ще взема да й сменя в следващите 6 до 10 месеца(според зависи) и предните халогенни фарове...

Имам 1-2 дреболии да оправя по визията- екстериор и интериор и ще е 100% пушка:sniper:...

Добре че засега няма нищо сериозно по нея за правене-той предишния собственик каквото има сериозно е правил де.


С моите 4000-6000 км годишно у мен все повече "узрява" идеята за 3.0 битурбо бензин :kiss::machinegunner::go::mrgreen:

BO
31-07-2016, 16:26
С моите 4000-6000 км годишно у мен все повече "узрява" идеята за 3.0 битурбо бензин :kiss::machinegunner::go::mrgreen:
Демек ще вземеш стара 3-ка?
:bigracer:

AlfaMan
31-07-2016, 21:40
Гледам в Амазона и Ебау има за късите светлини диодни крупки КРЕЕ с вградено съпротивление, но ще ги мисля по -натам...


То отдавна има, ама мисля сериозен проблем е охлаждането им, а и трябва да се дупчат капачките. Точно заради тези работи, нещо не ме привлича особено цялата тази идея. Ако някой има опит с ледове (H7), да сподели какво е положението. Иначе за късите и дългите не са необходими съпротивления, ако са халогени, защото не се следят от бодито.

alfa racer GTA
01-08-2016, 02:16
Как така? Нали или се "следят" или не се следят?

На мен ми изписа грешка компа веднага след като изгоряха.И ми изписа за късите изписа ми и за едната лампа на задния номер.

AlfaMan
01-08-2016, 08:58
На мен и на двете не ми изписваше при изгорели къси. Вероятно зависи от годината на производство...

EDIT: На електрическата схема липсва какъвто и да е чек контрол. Ако си с ксенон, вече не знам - може и да има, не съм проверявал.

bass
01-08-2016, 09:02
На мен и на двете не ми изписваше при изгорели къси. Вероятно зависи от годината на производство...

И при мен няма чек на късите (за дългите не съм пробвал).
Иначе моят опит с диодните е описан в тази тема (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=93294&highlight=led). С Furious155 пробвахме крушките и на неговото Волво, където монтажът им ни се стори още по-неудобен.

BO
01-08-2016, 09:21
Как така? Нали или се "следят" или не се следят?

Ами да. Не се следят просто.

AlfaMan
01-08-2016, 09:22
...

Мерси колега, аз заглеждам ей тези http://www.ebay.co.uk/itm/162061536288?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT , но точно проблема е малкото място отзад.

bass
01-08-2016, 11:01
...аз заглеждам ей тези http://www.ebay.co.uk/itm/162061536288?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT , но точно проблема е малкото място отзад.

При тези сякаш има шанс да се поизвият надолу/настрани лентичките, но пак остава моментът с дупченето :-(

alfa racer GTA
01-08-2016, 13:45
Може и да сте прави, но на мен ми изписа грешка нещо като "check dipped front light" и докато не смених изгорялата крушка ми седеше една иконка като крушка, та дори след запалване на двигателя когато надписа изчезваше ми стоеше долу в левия ъгъл на екранчето (в едно квадратчеточно в ъгъла) между скоростомера и оборотомера една лампичка като тази:

Та дори ми изписа и крушката на задния номер "check number plate liight" .

След като сложих новите крушки на късите(смених ги и двете) тази лампичка се махна от екрана на компа като грешка и сега единствено ми изписва "check number plate light" .

Мързи ме но тези дни като паднат температурите ще сменя и крушката на номера.Другата крушка на номера не е изгоряла и си свети все още.

bass
01-08-2016, 16:07
check dipped front light

Грешката си е точно за късите, не знам защо при някои коли (моята в частност) липсва. Аз забелязах, че ми е изгоряла крушка на късите, гледайки отражението в бронята на една кола пред мен :-) И много ги проклетосвах точно щото за всяка друга глупост има чек...
Кое поколение/година е колата?

alfa racer GTA
01-08-2016, 18:05
По спомен ноември 2006 година.

Талона не е пред мен и ме мързи да ходя по другите стаи в тази горещина, че там е 32 градуса, а в моята е с климатик.Навън термометъра показва засега 38.6 градуса, но най-високата температура лятото се постига вечер между 18'30 часа и 19'30 часа - та "чакам" днеска температурни рекорди...

angels
21-08-2016, 20:15
Колеги, някой да е виждал някъде 159-ка на части? Днес си счупих капачката на казанчето с антифриза, по-точно две от чопчетата дето държат клапанчето и при развиване то остава в гърлото на казанчето. Мъчих се да го лепя за капчаката ама си влиза много стегнато и на следващото развиване се разлепя. :-x

Митко145
21-08-2016, 20:25
[QUOTE=angels;1491073]Колеги, някой да е виждал някъде 159-ка на части? Днес си счупих капачката на казанчето с антифриза, по-точно две от чопчетата дето държат клапанчето и при развиване то остава в гърлото на казанчето. Мъчих се да го лепя за капчаката ама си влиза много стегнато и на следващото развиване се разлепя. :-x[/QU
Да не си сменял верига?

angels
21-08-2016, 20:55
[QUOTE=angels;1491073]Колеги, някой да е виждал някъде 159-ка на части? Днес си счупих капачката на казанчето с антифриза, по-точно две от чопчетата дето държат клапанчето и при развиване то остава в гърлото на казанчето. Мъчих се да го лепя за капчаката ама си влиза много стегнато и на следващото развиване се разлепя. :-x[/QU
Да не си сменял верига?

Вчера ги смениха и двете, оригиналните си бяха на 196000 км. Ако знаех, по рано, че JTS трябвало само с Валволин сън пауър масло да се карат ... сигурно нямаше хич да ми се наложи ама пусто, холандеца нищо не каза като я купувах. Онзи ден му звъннах да го питам дали е сменял вериги той вика "Сменя ли масло? Аз не ти ли казах, като сменяш маслото да не слагаш Селения а Валволин сън пауър...?!" Тамошния представител на АР е правил проучване за зачестили проблеми с тия вериги и са стигнали до заключение за някакви твърди частици в маслата дето запушвали масльонката на веригата. А само тоя Валволин бил със спецификации дето предотвратявали появата на такива частици и се сменял м/у 12 -15000 км. Само след 10 000км. със Селения и веригата се опна с едно звено. :D
Тия дни ще го сменям маслото, струва си да се опита моята е живия пример, че може и да изкарат и повече тия вериги.

Митко145
21-08-2016, 21:36
Аз Селения съм слагал един единствен път и то на 156 цата., но само за 1500км.

angels
23-08-2016, 07:36
Колеги, някой да е виждал някъде 159-ка на части? Днес си счупих капачката на казанчето с антифриза, по-точно две от чопчетата дето държат клапанчето и при развиване то остава в гърлото на казанчето. Мъчих се да го лепя за капчаката ама си влиза много стегнато и на следващото развиване се разлепя. :-x

Та някой, някъде капачка да е виждал? :D

BO
23-08-2016, 14:15
Та някой, някъде капачка да е виждал? :D
При положение, че има над 20 обяви за автомобили на части, то не вярвам поне на една от тях да не намериш капачка.

krasy
29-08-2016, 14:49
Здравейте, имате ли информация от къде може да се закупи полуоска за Алфа 159

AlfaMan
29-08-2016, 15:18
Нова или втора ръка?

krasy
29-08-2016, 15:24
Нова ме интересува. С момчето, при което си поръчвам частите търсихме почтинавсякъде и не можахме да намерим

AlfaMan
29-08-2016, 15:44
Виж тази върши ли ти работа - http://www.autodoc.bg/spidan/7996888#faq
Нямам идея това що за марка е. Иначе този сайт е проверен (поръчвал съм от него съединител и помпа) и всичко е ок - за седмица пристигат нещата с UPS, опаковани, с фактури и пр.

krasy
29-08-2016, 15:58
Тук излиза само лява, на мен ми трябва дясната :)
Благодаря все пак

code
03-09-2016, 11:15
Изгоря ми помпичката на казанчето за чистачките, гледах я нова някакви 100лв и нагоре, става от Фиат с малко преправяне на буксата струва 7лв :) OE 46760972

mirchozo
12-09-2016, 08:35
Смяна на маховик, съединител, лагерпомпа, масло скоростна кутия. Смяна ангренажен комплект и водна помпа, антифриз. Смяна двигателно масло (Селения 5W40) и всички филтри. Затапване на егр, премахване на вихрови клапи и поставяне на тапи с резба, дпф. Смяна казанче хидравлика, хидравлично масло, разни консумативи като силикон, обезмаслител, лепило за болтове. Ревизиране на климатичната система и зареждане с фреон.

Тотал ~ 3000лв

ishristov
28-09-2016, 12:42
Налага се смяна на предната броня, но има доста марки с много вариращи цени. Някои има ли впечатления от blic (http://www.autodoc.bg/blic/7472829), или van wezel (http://www.autodoc.bg/van-wezel/7141337)? Цените им са доста по-добри (160-250 лв.) спрямо други, които са 300-450 (prasco, magneti)... По-скъпите са с дупки за парктроник, но аз нямам така или иначе.

Yavor
28-09-2016, 13:33
Най добре е оригинална, втора ръка, Особено предна, без дупки, не е кой знае колко трудна задача. Задната е повече проблеми, че там са много вариантите заради моторите и ауспусите.
Неоригиналните често са от по мека пластмаса или не пасват добре по калниците... Възможно е и да има читави, не съм такъв спец.
Най добре морга или даже Ибей. Аз преди 2 години си набавих оригинална с дупки за пактроник и пръскалки за 60 евро + 30 евро доставка до БГ с една палетна услуга.
После ЕКОНТ ми искаха 100лв да ми я докарат от София, ама един приятел я взе и качи на автобус... Панаири :)

mirchozo
28-09-2016, 14:07
Налага се смяна на предната броня, но има доста марки с много вариращи цени. Някои има ли впечатления от blic (http://www.autodoc.bg/blic/7472829), или van wezel (http://www.autodoc.bg/van-wezel/7141337)? Цените им са доста по-добри (160-250 лв.) спрямо други, които са 300-450 (prasco, magneti)... По-скъпите са с дупки за парктроник, но аз нямам така или иначе.

Отвори карс или мобиле бг, дай отметка на коли на части и ще ти излязат няколко 159ки. Звъниш и питаш. Това с новите брони малко..., Явор добре ти описа нещата по-горе.

ishristov
28-09-2016, 17:32
Добре, благодаря и на двамата. :)

invinceble
28-09-2016, 21:57
Здравейте,
Колко горе долу би струвало да се отстрани това:

maxaaa9
28-09-2016, 22:27
Здравейте,
Колко горе долу би струвало да се отстрани това:

Или цялата броня за 100-на лева ,или си купуваш боя ако нямаш. Смъкваш лака с водна шкурка с четка от лак за нокти го боядисваш и после го пастираш с паста.
Трябва ти съвсем малко боя но бояджията не може да ти направи толкова малко ,просто няма как да уцели цвета та поне едно 100тина грама ще трябва да вземеш. :popesmiley:

alfa racer GTA
29-09-2016, 08:31
Одрано или пукнатина?

=========================================

Продават се спрейове с цвета на различните видове боя.В интернет ги има.
В дясната част на капака на багажника ти пише точния вид боя.Поглеждаш и записваш името и номера и търсиш в интернет.

Има и спрейове има и малки шишенца с боя: https://www.amazon.co.uk/dp/B00GZ43EDU/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=20ZOS4NRKDM5W&coliid=I1YO7W3ZN9W67D&th=1

mirchozo
29-09-2016, 09:48
Здравейте,
Колко горе долу би струвало да се отстрани това:

Взимаш мрежа от въздушен филтър и голям поялник. Подходящ кит за брони. Шкурка. Грунд (филър, филер или както там му казват). Спрей в цвета на колата, по кода ще ти направят спрей който ще е почти същия цвят, лак и доста свободно време :)

Пс Общо взето отиди на бояджия и му дай 100на лева и не се занимавай с глупости.

alfa racer GTA
29-09-2016, 11:32
+1

Горе-долу.

Само да внимава с "бояджията" да не е "мазач" ...

А ако е си обича работата ще има и "поялник" за пластмаса и самата "пластмаса" с която се "запоява"/поправя бронята и всичко това ще ти го направи той.

================================================== ============

Сменени предни дискове =АТЕ + накладки TRW+ труд по смяната =510 лв

sspasov
29-09-2016, 21:40
Здравейте, може ли някой да каже какви са оригиналните параметри /налягане/ на турбото на 2.4 JTDM и до какви стойности може да се увеличи?

mirchozo
30-09-2016, 13:13
"Оригиналните" около 1.4бара, инак доколко може да се надуе, най-вече според състоянието на самата турбина/мотор/скоростна кутия/карета. Всичко зависи до каква степен не ти пука за колата и парите ти които ще последват.

BO
30-09-2016, 14:35
Пик от 1.42 за 200кс и 1.57 за 210кс.
От там нагоре според финансите и търсените резултати.

Bodom
30-09-2016, 23:21
Пик от 1.42 за 200кс и 1.57 за 210кс.
От там нагоре според финансите и търсените резултати.

Не е ли и 1.9-ката 16V на около 1.4 фабрично?

BO
01-10-2016, 00:57
Не е ли и 1.9-ката 16V на около 1.4 фабрично?
1.38.

sspasov
02-10-2016, 17:20
Благодаря.

T-Jet
07-10-2016, 12:41
Здравейте, колеги!

Някой иска ли да сподели актуални цени за сваляне на ДПФ? Само физческото сваляне, софтуера е ясен. Явно имам проблем с разхода и това е първото нещо, което съм нарочил.

mirchozo
07-10-2016, 15:53
Актуални само на място в някой сервиз. Повечето са на някаква пакетна услуга, премахване на пеперуди, егр, дпф, също и софтуерно евентуално с някакъв ремап. Така че най-добре се свържи с форумните сервизи и се разберете.

DEGWEED
16-10-2016, 00:35
Смяна на масло Bardahl-XTEC 5W30 C2 - 5л. ( това е маслото сертифицирано по FIAT 9.55535-S1) + смяна на масло в скоростната кутия Bardahl-XTG 75W90 - 3л. + маслен филтър + въздушен филтър = 152лв. с отстъпки (труда е от мене). Сипах всичките 3 литра в скоростите, след като прочетох в alfaowner-a, че било по-добре, тъй-като тая кутия правела проблеми с лагери и вместо 2.3л. и сипвали направо 3л. с цел по-добро мазане.

GGA
05-11-2016, 16:53
Пакет (ЕГР,ДПФ,Софтуер-ремап,Катализатор) около 350-500+лв. в зависимост от сервиза.
Катализатора върви от 100 до 300+лв.,някой го приспадат от цената за ремонта или ти си го продаваш.
:prescription:

Yavor
05-11-2016, 22:47
Пакет (ЕГР,ДПФ,Софтуер-ремап,Катализатор) около 350-500+лв. в зависимост от сервиза.
Катализатора върви от 100 до 300+лв.,някой го приспадат от цената за ремонта или ти си го продаваш.
:prescription:

Добавяш и вихровите клапи и цената е около 600, ама си махнал всички гадове.

stu
07-11-2016, 15:17
...

maxaaa9
07-11-2016, 15:36
Здравейте,
Някой знае ли как мога да демонтирам пластмасовия капак под скоростния лост, тъй като има леки забележки, които много ме дразнят и искам да го боядисам?

По добре го фолирай :)

alfa racer GTA
07-11-2016, 16:08
За триене.Грешка.

alfa racer GTA
07-11-2016, 16:51
В алфаоунъра имаше подробно обяснение със картинки -снимки и картники(нарисувани).Това по повод сваляне на централната конзола и смяна на ... запалката ...

Защото не работи.

За смяна на една запалка = демонтаж на цялата средна конзола между двете седалки, барабар с това около скоростния лост ...


http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-andamp-946-spider/742865-changing-the-cigarette-lighter-bulb.html

Има и други теми в Алфаоунъра.

T-Jet
08-11-2016, 21:23
Премахване ДПФ = 40лв
Изключване софтуерно ДПФ + Ремап = 200лв
Масло Bardhal XTEC 5w30 C2 6л = 120лв
Всички филтри = 110лв
Предни накладки = 85лв
Труд =40лв

Общо = 605 лв

Vladislav96
09-11-2016, 22:24
Евтинко е излязло софтуерното изключване, че и ремап. Как е колата след процедурата, много ли и осезаема разликата? Мерена ли е на дино преди/след

T-Jet
10-11-2016, 09:59
Колата е съвсем различна след ремапа. Турбото спуулва по-рано, в ниските дърпа осезаемо повече и ускорява значително по-леко от преди. Общо взето във всички диапазони дърпа повече. Това са ми първи впечатления, но не съм я понастъпвал като хората,за да добия представа, тъй като накладките се напасват още и не спира много добре. Иначе изключването на ДПФ-а си е част от ремапа и тъй като го правих наведнъж, не ми взеха пари отделно.

stu
11-11-2016, 01:12
...

Lunov
11-11-2016, 22:22
Премахване ДПФ = 40лв
Изключване софтуерно ДПФ + Ремап = 200лв
Масло Bardhal XTEC 5w30 C2 6л = 120лв
Всички филтри = 110лв
Предни накладки = 85лв
Труд =40лв

Общо = 605 лв

Възможен ли е ремап без премахване на каквото и да било ?

T-Jet
13-11-2016, 12:46
Да, аз първоначално исках да я ремапна без да махам ДПФ, но колата рязко качи разхода, явно беше запушен и го разкарах

Lunov
13-11-2016, 15:06
Да, аз първоначално исках да я ремапна без да махам ДПФ, но колата рязко качи разхода, явно беше запушен и го разкарах

Добре де, моя ДПФ е запушен 7% нужно ли е да го премахвам ако предприема подобни мерки ?

Vladislav96
13-11-2016, 15:15
Твоят дпф си е като на нова кола, ако решиш да я ремапваш, ще ти я настроят така че да щади дпф и да не му се съкрати живота. Но не може да се извлече толкова много подобрение с дпф-а. Много е субективно да го махаш или не. А

T-Jet
13-11-2016, 19:12
Добре де, моя ДПФ е запушен 7% нужно ли е да го премахвам ако предприема подобни мерки ?

Не знам как си караш колата, но аз моята я карам 90% градско, основно в пиковите часове. Градското каране мъчи много ДПФ-а и съответно се запушва бързо и прави по-често регенарация. Оттам съответно качва и разхода. Има варианти да си чисти ДПФ-а, но с моето висене по задръствания прецених, че ще се запуши отново бързо и е по-добре да го махна. Не съм привърженик да се маха, но в това състояние мъчеше колата.

angels
14-11-2016, 08:23
Колеги да използвам темата, някой да знае какво точно ми показва това чудо? Появи се няколко минути след като тръгнах сутринта от вкъщи.
156352

valery_
14-11-2016, 10:22
Колеги да използвам темата, някой да знае какво точно ми показва това чудо? Появи се няколко минути след като тръгнах сутринта от вкъщи.
156352

Или ти се пускала алармата или нещо по имобилайзера.
На мен ми го е показвало при следните случай:

1. Счупена пружина на съединителя и педала не се връща до горе. Като караш по инерция дълго без да го натискаш. изписва:
"viechle protection system not available"

2. Като заключа и пак натисна после заклюване - като влезна в колата изписва: "Alaram not available"

3. Мисля че го изкарва и като се е пускала алармата

archimedes
14-11-2016, 11:09
Ето какво пише в Owner handbook-a

angels
14-11-2016, 11:28
Благодаря, колеги. Ще я закача по-късно да видим точно за какво иде реч. :)

Bodom
17-11-2016, 12:11
Рециклиране на ГНП на 1.9 JTDm 16V.
485лв в НН Bosch сервиз.
Сменен е вала + всички гумени пръстени и семеринги.
Цената включва и проверка на помпата на стенд след ремонта. Включва и труда по демонтаж и монтаж на регулатора на помпата от колата ми за целите на теста на стенд.
Разбивката е:
235лв труд + тестване на стенд.
210лв части.
40лв демонтаж и монтаж на регулатор.

Това е при условие, че им занесох свалена помпата от колата. За монтаж на ремонтираната помпа ми поискаха 220лв за труд, което аз отказах :)

enito
22-11-2016, 12:01
Здравейте, колеги.

Виждам, че в тази тема активно се обсъждат различни проблеми и ремонти, което е доста полезно за диагностицирането на проблемите, но що се отнася до самото им отстраняване не можах да открия препоръки за качествен сервиз (майстор), който да си разбира от работата. (Ако е обсъждано, но не съм го намерим, извинявайте!) Та за това моля тези от вас, които имат опит с ремонти да препоръчат при кого да закарам моята Alfa Romeo 159 JTDm 16V. Просто искам да попадна най-накрая на нормален майстор, който да разбира от този модел, а не да я гледа като извънземно, и разбира се да не е кожодерец (един такъв ми взе 300 лв за премахване на вихрови клапи, което според мен си е скъпо, особено с оглед на това, че не се очертава да е последния ремонт и ако за всичко преплащам двойнои тройно тази кола ще ми излезе златна). Иначе оплакванията, които имам и за които търся сервиз са 4. Ще ги опиша накратко, защото е възможно да ми препоръчате различни хора за всеки от тях:
1. Стържежщ звук от скоростната кутия на 3 и 4 скорост, не е супер силен, но определено се чува ясно. При натискане на съединителя изчезва. Иначе скоростите си влизат много плавно и съединителя си е добре. Според мен са лагери. Майсторът-кожодерец ми предлага смяна на маслото на кутията и наливане на добавка, което ми звучи несериозно и пореден опит да ми прибере едни пари за 5 мин. работа.
2. Виене от турбото сутрин на студено. Виенето не е кой знае колко силно, турбината си надува добре, прави налягане и тягата е нормална. Най-интересното е, че при загряване изчезва, лятото го нямаше, а аз тогава купих колата. Същият майстор ми каза, че било нормално, уж я гледа на диагностика. Друг майстор ми каза, че не е нормлно, но не можел да помогне, не знаел от какво е.
3. Странен звук при движение, появи се откакто ми махнаха вихровите клапи, но може да е съвпадение. Сравнително тих е, но се чува ясно. Представлява нещо като звук от въртящ се детайл, който леко се опира и трие в нещо при въртенето. Има го както на скорост, така и на неотрална, но при движение. С увеличаване на скоростта се засилва, но зависимостта не е линейна. При ниска скорост (разбирайте до 20 км/ч или на място) го няма. Мислех, че е лагер на главина, но ми направи впечатление, че на 5-та без газ изчезва, ако подавам газ пак го има. При 3-та и 4-та ми е трудно да преценя заради шума от скоростната. Един пич във форума беше описвал подобен проблем и при него се оказало вътрешно каре, но на мен нещо не ми се връзва с изчезването на 5-та без газ, освен това не зависи от това дали завивам или не.
4. Лек хрустящ звук и насечен ход при въртене на волана на място или при ниска скорост. Четох, че трябва да се смени хидравличната течност и евентуално казанчето, но не знам как да проверя дали казанчето наистина е за смяна. Иначе моята хидравлична течност е червена, чиста е и е достатъчно като количество.

Имам и леки претенции по окачването, чува се поскръцване оттук-оттам, което изчезва, когато е влажно. Майсторът-кожодерец уж проверява и каза, че всичко е наред, поскръцването било от тампони, които са за смяна, но така и не ми ги смени когато маха клапите, защото нямал време тогава. Също имам и предни дискове за смяна, но чакам още малко накладките да се износят и направо накуп.

Та с този списък направо ме е страх да не си скубя косите после като дам 50% от стойността на колата за ремонти, особено като се има предвид, че не съм я взел евтино и преди покупката я карах на двама майстори за диагностика, които потвърдиха, че всичко й е ОК.

Ще съм ви много благодарен ако ме насочите към свестен майстор, който разбира от 159-ката и може да си свърши работата на адекватна цена. Още повече, че доколкото разбирам повечето ми проблеми са си характерни за този модел и би трябвало да имат проверени и рационални решения.

Мерси предварително на всички!

Vladislav96
22-11-2016, 12:46
За турбото и аз съм така, като беше по-топло нямаше виене, сега като застудя нещо стана мааалко по-шумно, питах няколко души и ми казаха да не се вталясвам толко в това виене, предвид че колата си работи добре. Като предаде Богу дух, тогава. За хъркането на волана, аз смених казанчето и течността, поолекна, понамали хъркането, но не напълно. По-натам ще видя какво се случва. Поне за тези две не мисля, че трябва толко да се притесняваш. За клапите си ти е взел двойно, ама е минало вече, поне на мен ми обявиха 150лв за клапи, като за смяна на ангренаж. Поздави, стискам палци да се разминеш тънко с всичко и да си караш колата спокойно! :)

sasho_n2
22-11-2016, 14:23
Здравей колега.

Относно светни и съвестни майстори, може да погледнеш темата с форумните сервизи - в който и да отидеш със сигурност не са виждали 159-ка само на картинка (Лисан сервиз, Вентура гараж, Екстрийм сервиз, сервиза на Румен).
1. по скоростната кутия, най- лесен и евртин начин е да пробваш наистина със смяна на маслото ( особено ако не е извършвана тази процедура). В противен случай отиваш на ревизия на кутията и една не малка сума.
2. турбото на 1.9-ките си вие. Ако си надува нормално, не се връзвай толкоз.
3. тук нямам никакви предположения
4. Правилната течност е зелена, като ти препоръчвам да си вземеш Тутела. Най-добре да се смени и казанчето ( ако решиш да правиш процедурата имам едно резервно казанче - чисто ново). Сменияй я и би трянвали да се оправи проблема.

enito
22-11-2016, 14:36
Здравей колега.

Относно светни и съвестни майстори, може да погледнеш темата с форумните сервизи - в който и да отидеш със сигурност не са виждали 159-ка само на картинка (Лисан сервиз, Вентура гараж, Екстрийм сервиз, сервиза на Румен).
1. по скоростната кутия, най- лесен и евртин начин е да пробваш наистина със смяна на маслото ( особено ако не е извършвана тази процедура). В противен случай отиваш на ревизия на кутията и една не малка сума.
2. турбото на 1.9-ките си вие. Ако си надува нормално, не се връзвай толкоз.
3. тук нямам никакви предположения
4. Правилната течност е зелена, като ти препоръчвам да си вземеш Тутела. Най-добре да се смени и казанчето ( ако решиш да правиш процедурата имам едно резервно казанче - чисто ново). Сменияй я и би трянвали да се оправи проблема.

Благодаря ти за отговора! А как да разбера дали казанчето е за смяна? В смисъл, кое налага смяната му, какво в него може да се износи или да попречи на работоспособността? Просто не мога да си го представя...

За товето казанче, което имаш в наличност ще ти пиша лично съобшение.

Мерси още веднъж!

dhtj
22-11-2016, 14:47
За да не ви свири турбото на студено... ползвайте хубаво масло, с ниско зимно число (0W или 5W)

AlfaMan
22-11-2016, 14:49
Обикновено цедката в казанчето се задръства и започва да разпенва течността. (Аз лично смених превантивно само течността без казанчето, но нямах хъркане) При 1,9 няма как да се извади само цедката, за да се почисти. То може, но трябва казанчето да се разцепи с някаква ножовка, за да се извади и почисти цедката и след това да се залепи. 50-60 лв. е едно ново казанче. Трябва майстор да погледне и да види имаш ли някакви други щети по хидравликата, защото рейките и помпите бързо заминават с червената течност.


За да не ви свири турбото на студено... ползвайте хубаво масло, с ниско зимно число (0W или 5W)

На всички 159 (или, за да сме по-точни - почти всички) им свирят турбините на студено - тук не е до масло, а принципно маслото с което се карат е именно 5W40 или 5W30 (на Euro 5 моделите - от 2010г) ;)

sasho_n2
22-11-2016, 17:32
Задръства се цедката на казанчето. Това е причината за смяна на казанчето.

enito
22-11-2016, 17:51
Задръства се цедката на казанчето. Това е причината за смяна на казанчето.

A как да разбера дали цедката е задръстена?
Мерси!

mirchozo
23-11-2016, 08:58
A как да разбера дали цедката е задръстена?
Мерси!

Палиш сутрин и гледаш в казанчето дали се пени.
Моята се пенеше леко, волана се въртеше на съвсем леки пресекулки, сега след смяната е ок.

athilaaaaa
26-11-2016, 09:29
Здравейте, замислям се дали да не махна егр, дмф, вихрови клапи , ремап(каквото и да значи това) , защото колата няма мощност в ниските... споделете вие къде сте го правили , за колко пари и къде в София, доволни ли сте след махането . Всякакви сервизи визирам, не само тъй наречените форумни.

alfa_romeo_forever
27-11-2016, 16:17
Колеги , споделете мненията си относно Q4 на 159 .. с него или без него е по добре ? плюсове минуси и т.н
Мерси :hvala:

alfa_romeo_forever
28-11-2016, 16:17
? :rtfm:

mirchozo
28-11-2016, 16:32
+ като на всяко 4х4 (проходимост, стабилност и т.н.)
- като на всяко 4х4 (по-висок разход, по-скъпо обслужване и т.н.)

Общо взето, зависи от експлоатацията. Обмисли в какви условия ще го експлоатираш и си прецени дали имаш сили да поддържаш нещо "по".

archimedes
28-11-2016, 16:34
Ето нещо набързо което намерих. http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-andamp-946-spider/112504-brera-159-q4-system.html. За съжаление не е на бг.

alfa_romeo_forever
28-11-2016, 16:50
+ като на всяко 4х4 (проходимост, стабилност и т.н.)
- като на всяко 4х4 (по-висок разход, по-скъпо обслужване и т.н.)

Общо взето, зависи от експлоатацията. Обмисли в какви условия ще го експлоатираш и си прецени дали имаш сили да поддържаш нещо "по".


Принципно отговора е "да" защото : Искам нещо различно от предно предаване и като цяло опциите при Алфа да си на задно са повече от ограничени затова мисля да е Q4 . Колата ще се експлоатира предимно градско и от време на време извън града . но имам няколко други неща които искам да съм сигурен :

- Q4-то натоварва ли повече съединителя и скоростите от предното ?
- във високите скорости ( след 180 ) усеща ли се осезаемо гълтане на мощност от Q4-то ?
- В какво точно се изразява по скъпото обслужване което спомена по-горе ? ( имам някакви идеи но искам лекоо пояснение за да съм сигурен)

---------- Post added at 16:50 ---------- Previous post was at 16:50 ----------


Ето нещо набързо което намерих. http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-andamp-946-spider/112504-brera-159-q4-system.html. За съжаление не е на бг.


Хмм мерси , колега много полезна информация :)

mirchozo
28-11-2016, 18:07
Аз не мога да ти дам точен отговор относно мощността, но като цяло скъпото обслужване идва предимно оттам че :
Купуваш винаги 4 еднакви гуми
Обслужваш още 1-2 неща относно масло, съответно труд за това.
Общо взето + 1-2 литра гориво на 100км, както знаем 159 2.4 хич не е икономична, но пък и рядко можеш да движиш със 100км/ч, просто колата си проси високите скорости.

Честно казано, щом имаш възможност да си го позволиш какво толкова го мислиш ? Намирай нещо читаво и преглед в някой доверен сервиз и ...

alfa_romeo_forever
28-11-2016, 18:43
Аз не мога да ти дам точен отговор относно мощността, но като цяло скъпото обслужване идва предимно оттам че :
Купуваш винаги 4 еднакви гуми
Обслужваш още 1-2 неща относно масло, съответно труд за това.
Общо взето + 1-2 литра гориво на 100км, както знаем 159 2.4 хич не е икономична, но пък и рядко можеш да движиш със 100км/ч, просто колата си проси високите скорости.

Честно казано, щом имаш възможност да си го позволиш какво толкова го мислиш ? Намирай нещо читаво и преглед в някой доверен сервиз и ...

хм това с вървежа във високите не е чак толкова важно а относно първия въпрос ?

dhtj
28-11-2016, 21:11
Натоварва се цялата трансмисия повече при стабилни стартове.
Аудитата с куатро пръщят и пукат от диференциала при тормоз, дори и по-новите
При нормално каране няма разлика.

maxaaa9
28-11-2016, 21:13
хм това с вървежа във високите не е чак толкова важно а относно първия въпрос ?

Мога да кажа какво съм чувал и чел тук так за Q4. А именно проблема с карданите към задното много се трошкали. Моята е само с предно и съм доста доволен щом с 255/35/19 ускорявам доста по бързо от други коли който са 200 коня (говоря за BMW E90 320d 163hp + remap = 190-200hp както е с 17 ускорявам по-бързо от него) вече след 200км с тези точила моята започва да умалява. (но може и да е от горивото аз карам с проста нафта а той с добавки или вече е на въпрос и скоростната кутия ,защото сякаш на 159 6-тата е подържаща не се наема чак толкова колкото на бмв то. (но за ускорение няма шанс) :shocked:

svetlin pilev
28-11-2016, 21:26
Не очаквай чудеса от проходимост от кола, дето "шкембето" и се влачи по асфалта
(става реч за клиренса), а по-скоро уникална стабилност в завоите.Естествено,че
по-голямото тегло натоварва повече кутията.Не знам при Алфа как е,но имах
Ауди куатро и разходите по ход. част ми бяха почти по 2.То не бяха носачи,накрайници тампони и т.н.А след 180 км/ч едва ли ще усетиш осезаема разлика в ускорението.

alfa_romeo_forever
28-11-2016, 23:36
Разбрах , горе долу ми се изясниха нещата . Благодаря колеги за отговорите и мненията , от полза са ми :) :jumping:

stelt
28-11-2016, 23:52
За градска кола аз лично не виждам смисъла от задвижване на всички колела.

AlfaMan
30-11-2016, 11:28
Ае то има смисъл, ако сме северна страна и зимата е зима - като в Русия-, ама у нас, особено в градовете, си е безсмислен разход.

mirchozo
02-12-2016, 09:44
Рециклиране на рефлектори в Евертлак ~50лв, почистване и лакиране на "стъклата" на фаровете ~30лв, тотал с разходките напред назад ~100на лева и 10дни без кола. Доволен съм, препоръчвам на всеки който невижда вечер, 100кинта не са кой знае какво.

enito
02-12-2016, 12:47
Палиш сутрин и гледаш в казанчето дали се пени.
Моята се пенеше леко, волана се въртеше на съвсем леки пресекулки, сега след смяната е ок.

Малко закъсняла реакция, но сега като сложих зимните гуми и въртенето на пресекулки, както и звуците практически изчезнаха. Гледах дали в казанчето се пени сутрин на студено, но няма нищо такова.
Течността ми е червена и ще я сменя със зелената на Тутела, но въпросът ми е трябва ли при положение, че течността не се пени да сменям и казанчето?

mirchozo
02-12-2016, 13:18
Ами принципно НЕ. Аз лично ако имах излишни 60-70лв бих го сменил за да не се налага да го пипам повече.

czd
02-12-2016, 13:25
Колеги каква марка са оригиналните фарове за вграждане колата е от първите февруари 2006 и е с лупи без ксенон?

GGA
04-12-2016, 11:16
Здравейте Колеги,

Една малка главоблъсканица :bouncing_smiley:
Така значи започно се от лек теч на масло видяно през предна решетка и реших да проверя.Видях ме че е от едно малко и незначително радиаторче по точно маслено малко радиаторче и гредъъъъ.Не се прави няма втора ръка не може да се замени ,трябва си нов оригинален с поръчка изядох се 380 евро.Ако някой друг е минал през тази процедура моля нека сподели мъката си и да ли е намерил някакво друго лечение. :big_whoops::big_whoops::big_whoops::big_whoops:

vovata
04-12-2016, 12:54
Здравейте Колеги,

Една малка главоблъсканица :bouncing_smiley:
Така значи започно се от лек теч на масло видяно през предна решетка и реших да проверя.Видях ме че е от едно малко и незначително радиаторче по точно маслено малко радиаторче и гредъъъъ.Не се прави няма втора ръка не може да се замени ,трябва си нов оригинален с поръчка изядох се 380 евро.Ако някой друг е минал през тази процедура моля нека сподели мъката си и да ли е намерил някакво друго лечение. :big_whoops::big_whoops::big_whoops::big_whoops:

Решението е : хубаво обезмасляване и залепване с маджун заварка !
Лепили сме радиатор на клима и картер, успеваемост 100%
Успех

vallawsbig
05-12-2016, 23:06
И аз смених същия радиатор преди месец. Пробвахме да залепим стария - резултат: пак си капеше. Ако някой колега иска да пробва мога да му изпратя стария за тест.

enito
09-12-2016, 11:59
Здравейте, колеги.

Виждам, че в тази тема активно се обсъждат различни проблеми и ремонти, което е доста полезно за диагностицирането на проблемите, но що се отнася до самото им отстраняване не можах да открия препоръки за качествен сервиз (майстор), който да си разбира от работата. (Ако е обсъждано, но не съм го намерим, извинявайте!) Та за това моля тези от вас, които имат опит с ремонти да препоръчат при кого да закарам моята Alfa Romeo 159 JTDm 16V. Просто искам да попадна най-накрая на нормален майстор, който да разбира от този модел, а не да я гледа като извънземно, и разбира се да не е кожодерец (един такъв ми взе 300 лв за премахване на вихрови клапи, което според мен си е скъпо, особено с оглед на това, че не се очертава да е последния ремонт и ако за всичко преплащам двойнои тройно тази кола ще ми излезе златна). Иначе оплакванията, които имам и за които търся сервиз са 4. Ще ги опиша накратко, защото е възможно да ми препоръчате различни хора за всеки от тях:
1. Стържежщ звук от скоростната кутия на 3 и 4 скорост, не е супер силен, но определено се чува ясно. При натискане на съединителя изчезва. Иначе скоростите си влизат много плавно и съединителя си е добре. Според мен са лагери. Майсторът-кожодерец ми предлага смяна на маслото на кутията и наливане на добавка, което ми звучи несериозно и пореден опит да ми прибере едни пари за 5 мин. работа.
2. Виене от турбото сутрин на студено. Виенето не е кой знае колко силно, турбината си надува добре, прави налягане и тягата е нормална. Най-интересното е, че при загряване изчезва, лятото го нямаше, а аз тогава купих колата. Същият майстор ми каза, че било нормално, уж я гледа на диагностика. Друг майстор ми каза, че не е нормлно, но не можел да помогне, не знаел от какво е.
3. Странен звук при движение, появи се откакто ми махнаха вихровите клапи, но може да е съвпадение. Сравнително тих е, но се чува ясно. Представлява нещо като звук от въртящ се детайл, който леко се опира и трие в нещо при въртенето. Има го както на скорост, така и на неотрална, но при движение. С увеличаване на скоростта се засилва, но зависимостта не е линейна. При ниска скорост (разбирайте до 20 км/ч или на място) го няма. Мислех, че е лагер на главина, но ми направи впечатление, че на 5-та без газ изчезва, ако подавам газ пак го има. При 3-та и 4-та ми е трудно да преценя заради шума от скоростната. Един пич във форума беше описвал подобен проблем и при него се оказало вътрешно каре, но на мен нещо не ми се връзва с изчезването на 5-та без газ, освен това не зависи от това дали завивам или не.
4. Лек хрустящ звук и насечен ход при въртене на волана на място или при ниска скорост. Четох, че трябва да се смени хидравличната течност и евентуално казанчето, но не знам как да проверя дали казанчето наистина е за смяна. Иначе моята хидравлична течност е червена, чиста е и е достатъчно като количество.

Имам и леки претенции по окачването, чува се поскръцване оттук-оттам, което изчезва, когато е влажно. Майсторът-кожодерец уж проверява и каза, че всичко е наред, поскръцването било от тампони, които са за смяна, но така и не ми ги смени когато маха клапите, защото нямал време тогава. Също имам и предни дискове за смяна, но чакам още малко накладките да се износят и направо накуп.

Та с този списък направо ме е страх да не си скубя косите после като дам 50% от стойността на колата за ремонти, особено като се има предвид, че не съм я взел евтино и преди покупката я карах на двама майстори за диагностика, които потвърдиха, че всичко й е ОК.

Ще съм ви много благодарен ако ме насочите към свестен майстор, който разбира от 159-ката и може да си свърши работата на адекватна цена. Още повече, че доколкото разбирам повечето ми проблеми са си характерни за този модел и би трябвало да имат проверени и рационални решения.

Мерси предварително на всички!

Здравейте колеги,

В цитирания пост споделих моите неволи със 159-ката ми. Накратко ще споделя до къде стигнах, може да е полезно и интересно за някои от вас.

В крайна сметка след като изчетох мнения и препоръки, я закарах на Румен в неговия сервиз. Той провери турбото и каза, че няма луфтове и нищо което да ме притеснява и потвърди, че повечето 159-ки са на това дерадже и няма смисъл да предприемам нищо. Аз все пак продължавам да мисля, че няма как ако няма луфтове или деформации турбото ей така да започне да си вие и да енормално, според мен виенето не е от самото турбо и проблемът може да се реши без скъпи ремонти, но за сега не мога да го докажа :angry: Един колега беше споделил, че в един момент турбото му започнало да вие, по-късно си е заминало, купил си чисто ново и виенето си било същото. Мисля, че този случай подкрепя тезата ми, но както и да е...

Колкото до хидравликата, в интерес на инстината, когато сложих нови зимни гуми движенеито на пресекулки и звука изчезнаха, все пак смених маслото със зелено, само че не на Тутела, Румен ми препоръча друго зелено, а аз му се доверих (дано не ме е подвел).

Според Румен странния звук, който описах в т.3 не трябва да ме притеснява и най-вероятно също бил от скоростната кутия (проверил е лагер-главините, окачване и т.н.).

Колкото до самата скоростна кутия, диагнозата е "за ремонт". Всъщност Румен ми каза, че мога да си карам така докато не си отиде окончателно :priest:, стига да не ме дразни звука. Проблемът е, че ме дразни и искам да го оправя.
Доколкото разбрах той (Румен) не може да направи нищо повече от това да ми я демонтира и да монтира обратно дали нея, дали друга). Т.е. вариантите ми са два:
1. Да си търся кутия втора ръка, което си голям риск, защото в крайна сметка не знам кога точно и тя ще си замине;
и 2. Да ремонтирам моята, което най-вероятно ще е скъпо удоволствие, освен това не съм сигурен на кой "разбирач" ще попадна и как ще го свърши.

Ще съм благодарен на препоръка или съвет относно ремонта на скоростите (има ли смисъл въобще, колко ще ми струва, при кого да отида), също така ако някой от вас знае от къде мога да си взема читава кутия втора рака за AR 159 1.9 JTDm 16V.

Мерси и поздрави!

П.С. Весели празници на всички!

sasho_n2
09-12-2016, 13:45
Колега, при мен се появи един дразнещ звукл от кутията също. Бях се насочил също към твоя вариант за ремонт, но ме отказаха. Смених маслото и изчезна звука ( поне засега). Втора ръка китии почти не се предлагат, а дори за изскочи нешо, риска да попаднеш на дръгел, по-виещ от твоя е доста висок.
За ремонт, ми дадоха някакви цени от сорта между 1.5 и 2 хил. лв. с нов ремонтен комплект, което беше втората причина да ме откаже.
За сега си карам с новото масло, ако се наложи по-нататък, ще й сложа и една добавка.

alfa_romeo_forever
10-12-2016, 19:02
Колеги , дайте предложение къде да се освежи интериора на 59ка .?

stu
10-12-2016, 19:10
Код карта от Ауто Италия-141,84лв

maxaaa9
12-12-2016, 11:09
Колеги , дайте предложение къде да се освежи интериора на 59ка .?

Стъни М интериор Варна. Там ми направиха седалката :big_flowers:
И цените са повече от разумни :)

alfa_romeo_forever
13-12-2016, 10:00
Стъни М интериор Варна. Там ми направиха седалката :big_flowers:
И цените са повече от разумни :)


Перник - Варна .. ддз трябв да го обмисля ахах :kissy:

mirchozo
13-12-2016, 10:52
Перник - Варна .. ддз трябв да го обмисля ахах :kissy:

Я са похвали бре, кво си взе ?

invinceble
13-12-2016, 18:00
Здравейте,
От скоро имам 159 1,9JTD. Вече 2 пъти когато температурата падна около 0 изпсва VDC/Hill holder not available. От къде може да идва проблема?

vernibgs
13-12-2016, 18:15
Провери си акумулатора

T-Jet
14-12-2016, 11:31
Някой да има схема на релетата на 2.4, по-специално ме интересува релето на чистачките къде се намира? Откъде мога да си дръпна Elearn?

alfa_romeo_forever
14-12-2016, 12:03
Я са похвали бре, кво си взе ?

Нее още нищо аз един фр си взе днес се похвали в ФБ групата :cheers:

Moh
14-12-2016, 20:48
Някой знае ли как да се оправя с закопчалката на задната седалка? Трака много дразнещо, особено по паветата. Няколко пъти вече свалям и връщам облегалката, оправя се за известно време, но явно механизмът се е разхлабил и облегалката се разкача. От тази страна има и детско столче, но не вярвам да е от него.

stu
16-12-2016, 20:30
Преди дискове Ате- 191,64лв.
Предни накладки Ате- 49,19лв.
Задни дискове ТРВ- 109,42лв.
Задни накладки Брембо- 45,29лв.
Това са цени с отстъпка!

archimedes
16-12-2016, 20:38
Преди дискове Ате- 191,64лв.
Предни накладки Ате- 49,19лв.
Задни дискове ТРВ- 109,42лв.
Задни накладки Брембо- 45,29лв.
Това са цени с отстъпка!

Wow по-малко от 250лв за предни дискове и накладки???
Преди няколко дни правих проучване и под 450лв не намерих офера освен в някакъв странен сайт. Би ли казал от къде ги взе ако не е тайна?

stu
16-12-2016, 21:02
Явно отстъпката е яка:)
24.0128-0191.1

DiStefano
17-12-2016, 07:16
Колега, при мен се появи един дразнещ звукл от кутията също. Бях се насочил също към твоя вариант за ремонт, но ме отказаха. Смених маслото и изчезна звука ( поне засега). Втора ръка китии почти не се предлагат, а дори за изскочи нешо, риска да попаднеш на дръгел, по-виещ от твоя е доста висок.
За ремонт, ми дадоха някакви цени от сорта между 1.5 и 2 хил. лв. с нов ремонтен комплект, което беше втората причина да ме откаже.
За сега си карам с новото масло, ако се наложи по-нататък, ще й сложа и една добавка.

Какъвто и да е проблема в твоята кутия е отстраним за доста по-скромна сума ! Ако пак се появи, а то най-вероятно ще стане - ми се обади ..

Поздрави

maxaaa9
17-12-2016, 10:44
При тези студове като запаля сутрин и чувам един шум от хидравликата. Когато се постопли се оправя ,та дали не е защото маслото се е сгъстило и изчиства шума когато го разбие ?

stu
17-12-2016, 10:56
Wow по-малко от 250лв за предни дискове и накладки???
Преди няколко дни правих проучване и под 450лв не намерих офера освен в някакъв странен сайт. Би ли казал от къде ги взе ако не е тайна?

То и да кажа, няма да ти свърши работа, тъй като това не са клиентски цени!Няма ли по ниски цени , тъй като помня, че Ате бяха доволно по скъпи от другите марки които ми изброиха и дори някой идваха на цена под 200 предни дискове и накладки?

alfa racer GTA
17-12-2016, 15:56
При тези студове като запаля сутрин и чувам един шум от хидравликата. Когато се постопли се оправя ,та дали не е защото маслото се е сгъстило и изчиства шума когато го разбие ?

Точно от студа е, особено ако 159-ката нощува/зимува навън.

Все пак си провери казанчето дали е с червената течност(масло) или е със зелената.По принцип ако само зимата при ниски температури се чува този шум е от сгъстената консистенция на маслото при ниски температури.

AlfaMan
18-12-2016, 15:10
Абе то за да се появява на студено, значи вече нещо е тръгнало. Ако всичко е ок на хидравликата, не трябва да има никакви притеснителни звуци в това студено време. Това не значи, че трябва непременно да се ремонтира, но трябва човек да си има едно наум.

T-Jet
19-12-2016, 11:13
Моята е с рециклирана рейка от лятото, сменена течност и всичко и сутрин пак има виене докато загрее

invinceble
20-12-2016, 08:12
Здравейте,
На моята 159ка имам обикновенният медия плейър. Как да сменям станциите "менюъл"??? Купих си трансмитер, но не мога да му наглася честотата. Според книжката би трябвало с единичните стрелки (нагоре и надолу), но на мен ми прескача на следващо радио така..... ?

alfa racer GTA
20-12-2016, 11:08
Пусни трансмитера на някаква музика и пусни сканиране.Така ще запамети всички радиостанции + честотата на трансмитера.

ecotronic
20-12-2016, 11:16
Здравейте,
На моята 159ка имам обикновенният медия плейър. Как да сменям станциите "менюъл"??? Купих си трансмитер, но не мога да му наглася честотата. Според книжката би трябвало с единичните стрелки (нагоре и надолу), но на мен ми прескача на следващо радио така..... ?

Пробвай да задържиш стрелката натисната за по-дълго време.

mirchozo
20-12-2016, 12:16
При мен с голямата навигация има опция за ръчно търсене на честоти, вероятно и при теб е така (примерно колегите посочиха няколко варианта)

czd
20-12-2016, 13:47
Здравейте,
На моята 159ка имам обикновенният медия плейър. Как да сменям станциите "менюъл"??? Купих си трансмитер, но не мога да му наглася честотата. Според книжката би трябвало с единичните стрелки (нагоре и надолу), но на мен ми прескача на следващо радио така..... ?

В elearn го дават с двойните стрелки (на ляво и на дясно) за финна настойка на честотата. Довечера като си тръгвам от работа ще го пробвам, че съм забравил с кое беше.

EDIT: Проверих го с единичните стрелки нагоре и надолу е финната настройка през 0.05 сменя. Не се налага задържане на бутона. Може при теб да са замърсени и да не дават хубав контакт.

Jivko7777
20-12-2016, 20:27
Моята е с рециклирана рейка от лятото, сменена течност и всичко и сутрин пак има виене докато загрее

Ами тя вие от помпата не от рейката :wink: Проблема ти е там !

MADJOVN
24-12-2016, 16:17
Момчета търся добър сервиз във Варна. И имам сериозен проблем.

iee
24-12-2016, 16:24
Ауто Тех 1. Ивайло- 0888757558. Ще работят след празниците.

T-Jet
24-12-2016, 16:36
Ами тя вие от помпата не от рейката :wink: Проблема ти е там !


Аз проблем нямам, просто споделям опит :whistle:

bobi_kz
27-12-2016, 16:29
Здравейте колеги,
На АР 159, 3.2 4х4 може ли да се сложи ГИ или трябва течна фаза, защото доколкото знам при 1.9 и 2.2 JTS може само течна фаза?? Благодаря и Поздрави! :)

ecotronic
27-12-2016, 16:36
Здравейте колеги,
На АР 159, 3.2 4х4 може ли да се сложи ГИ или трябва течна фаза, защото доколкото знам при 1.9 и 2.2 JTS може само течна фаза?? Благодаря и Поздрави! :)

3,2 също е JTS. Т.е с директно впръскване. Т.е - не може. А дали има уредба LPdI за него, е под въпрос.

Иначе ГИ със смесен разход на горивата сигурно може да се натъкми, но няма особен смисъл.

lordliness
27-12-2016, 16:42
3,2 също е JTS. Т.е с директно впръскване. Т.е - не може. А дали има уредба LPdI за него, е под въпрос.

Иначе ГИ със смесен разход на горивата сигурно може да се натъкми, но няма особен смисъл.
Виж тази какво пише .
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11479550083877103&slink=h569c0

ecotronic
27-12-2016, 16:45
Виж тази какво пише .
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11479550083877103&slink=h569c0

Твърде вероятно е да е със смесен разход, за което писах по-горе.

lordliness
27-12-2016, 16:48
Твърде вероятно е да е със смесен разход, за което писах по-горе.

нищо повече не пише, кой я знае и без това коли на газ не ме кефят :)
Като видя кола на газ и това ме спира да я купя, ако ще да е най добрата

ecotronic
27-12-2016, 16:51
нищо повече не пише, кой я знае и без това коли на газ не ме кефят :)

Единственият мотор при 159, който безпроблемно се газифицира, е 1,8. Доскоро в Cars.bg се продаваха 2 такива, като едната беше вече газифицирана, но май ги купиха.

sandman013
06-01-2017, 22:10
Здравейте колеги,

Карам 159-ка 1.9JTDm sport wagon автомат вече около година и като цяло съм много доволен и не съжалявам. Хората да си говорят каквото искат, ако е читава колата няма грешка.

Така, аз ще споделя първоначално обсужване ми излезе около 900лв- ангранаж, всички ролки и водна помпа, пистов ремък с ролки, махане на вихрови клапи, масло, антифриз, филтри. DPF и EGR не са пипани.

Лятото смених диодна плочка на алтернатора- 220лв

Ще си позволя да споделя някои болежки които забелязвам.

При градско каране няколко минути след тръгване ми светваше 'VDC/ hill holder not available' след като спра, угася двигателя и запаля пак лампите угасват. Понякога може да мина през цяла София и да не светне, но понякога светва почти веднага. Откакто стана студено- около 0 градуса и по студено не съм имал никакви проблеми. Преди няколко дни минавах Петрохан при силен трафик и усилено ползване на спирачки и нямаше проблеми. На диагностиката показва 'pressure sensor ABS'

Другия проблем е отново при студено време, пали и угасва веднага и така 2-3 пъти, зависи колко е студено и колко дни не е карана колата, светва чека и след няколко километра угасва сам. На диагностиката показва реле на горивната помпа.

Ако някой има впечтление от горе споменатите проблеми моля да сподели, така или иначе предстой среща с майстора и аз ще споделя :)

Това е от мен, балагодяря за вниманието :)
Поздрави!

damyanov
10-01-2017, 21:30
1. Слаб акумулатор;
2. Тръгнал датчик на ABS;
Според мен е второто, но това се установява с прост преглед на подемник. Ако датчика е с протрит корпус, значи е той

m1lk4
12-01-2017, 15:30
Колеги има ли решение против замръзването на парктроника или да чакам май месец да се стопли хаха

angels
13-01-2017, 07:54
Колеги има ли решение против замръзването на парктроника или да чакам май месец да се стопли хаха

Как така ти замръзва парктроника? Пищи постоянно ли? Ако да, то значи има лед по някой датчик, почистваш внимателно и се оправя.

m1lk4
13-01-2017, 15:35
Сутрин когато е много студено изписва parking help not avaible. Някой път грешката стои и 2 дни, друг път при следващото палене всичко е окей.. сигурно влиза вода в някой датчик или замръзва знам ли ги. Не е притеснително ама ме дразни хаха

angels
13-01-2017, 16:47
Сутрин когато е много студено изписва parking help not avaible. Някой път грешката стои и 2 дни, друг път при следващото палене всичко е окей.. сигурно влиза вода в някой датчик или замръзва знам ли ги. Не е притеснително ама ме дразни хаха

А това е друга работа. По-компетентни хора трябва да се изкажат по този проблем. :)

alfa racer GTA
14-01-2017, 11:19
В упътването, а и в интернет са писали по разни форуми, че е при сняг, лед, дъжд е нормално.Не е задължително но е възможно да има отказ/проблем с парктроника.

Не е само при АР това.

Според мен и нормално и при конденз или влага.

Може и да е от лоша връзка някъде, която се проявява при студено/влажно време. Първо това провери и профилактирай.

T-Jet
28-01-2017, 12:31
И аз бях в клуб алтернатор, ако внезапно ви спрат чистачките докато карате, да знаете, че може алтернатора да ви е починал :D

Смяна диоден блок - 120лв
Пистов ремък - 26лв
Антифриз - 18лв
Труд - 200лв

Общо - 370

maxaaa9
04-02-2017, 00:34
Някой да има идея тези колонки на вратите (който са от пластмаса) как да ги реновирам. Бяха поизбледнели от слънцето и ги минах с вакса за пластмаса и се получи добре обаче днес отивам да я препаля и гледам тая вакса се е напукала викам сигурно не е хванала отлепих я и отдоло остана бяло (предполагам е паднало с основата която е бил черния цвят на пластмасата). Чудя се дали има някакъв подходящ спрей защото и с фолиране ще стане обаче не ми харесва как става едно нащърбено по кишетата на фолиото. :Suicide::Suicide:

alfa racer GTA
04-02-2017, 10:50
Нямам представа как да се реновира, но имам пред(по)ложение:

- има боя спрейове.Трябва ти черен, дали ще е лъскав/бляскав с емайл или ще е матиран -ти си избираш.На 159-ката заводски мисля са матирани.
На по-новите автомобили са "лъскави".

-търсиш и купува боя спрей която е термоустойчива.Преди 2-3 години видях в един магазин боя-спрей на която пишеше, че издържа до 800 градуса.Тогава струваше от порядъка на 12-15 лева за 300-400мл.

Не си закупих, защото не ми трябваше.Преди 3 месеца отидох в същия магазин да взема за готварската печка, че жената направо й съсипа боята още на втората година от търкане и препарати.

За съжаление вече нямаше и не продаваха.

Трябва ти термоустойчива, защото лятото като я оставиш на жежкото слънце обикновената за няколко месеца ще даде фира.Нещо такова : http://color.bg/5/produkti/product/sprej-termoustojchiv-do-600%C2%B0s/58/

А ти трябва и защото на морето като отидеш я намериш сянка за 159-ката я не намериш.Тогава може и до 45-50, че дори и до 60 градуса да я напече слънцето.

Който не вярва мога да кажа, че на времето(1994 година август месец) на учение на Корен като танкист съм си пекъл яйце на бронята на танка след 14'00 часа -толкова беше нагрята от слънцето от 7'00 часа до 14'00 часа ...

Да знаете, че отдолу под черното там където трябва да колоните между двете врати -предна и задна е метал и ми се струва че е боядисан.Видях на 159-ка на снимка в интернет там да има избила ръжда.Тоест метал е отдолу.
Не зная през "какво е минала" тази 159-ка но това си беше ръжда ...

Така че , е добре да се вземат превантивни мерки...

Предполагам, че на гланцираната/лъскавата/полираната боя повече ще й личат драскотини направени в последствие(да кажем при миене или зажулване в клони/храсти) отколкото на матираната боя.

Yavor
04-02-2017, 16:07
Някой да има идея тези колонки на вратите (който са от пластмаса) как да ги реновирам. Бяха поизбледнели от слънцето и ги минах с вакса за пластмаса и се получи добре обаче днес отивам да я препаля и гледам тая вакса се е напукала викам сигурно не е хванала отлепих я и отдоло остана бяло (предполагам е паднало с основата която е бил черния цвят на пластмасата). Чудя се дали има някакъв подходящ спрей защото и с фолиране ще стане обаче не ми харесва как става едно нащърбено по кишетата на фолиото. :Suicide::Suicide:

Това си е фолио. На 156цата ми го бях сменял с качествено карбоново на 3М и беше станало супер. Само гадно се разлепя старото - задължително първо нагрявай яко със сешоар или пистолет за горещ въздух - лепилото на старото се сваля страшно трудоемко.
После новото просто го лепиш и обрязваш, като в долния край е хубаво да влезе малко под лайсната.

Иначе на 156цата отдолу си беше нормална боя с цвета на вратата, но не избеляла.

Наистина, може и със спрей да се пръсне, имам един черен матов аз, с който си пръскам вратичката на камината през няколко години, за да има свеж вид. Топлоустойчив е, издържа до много висока температура, мога да го снимам. Бях го купувал от някоя от веригите за строителни материали.

sasho_n2
13-02-2017, 09:37
Един малко лаишки въпрос, но: Някой знае ли дали има отделен предпазител(бушон) за светлините за задната табела? Онзи ден ми отказа едната крушка, вчера отивам на бензиностанция, свалам задния номер ( защото иначе не мога да сваля плафона), сложих нова крушка - не тръгва. Започнах да търся бушон, но не открих ( освен това си мисля, дали не са вързани и двете крушки за задната табела на един бушон? ) .

ecotronic
13-02-2017, 11:56
Един малко лаишки въпрос, но: Някой знае ли дали има отделен предпазител(бушон) за светлините за задната табела? Онзи ден ми отказа едната крушка, вчера отивам на бензиностанция, свалам задния номер ( защото иначе не мога да сваля плафона), сложих нова крушка - не тръгва. Започнах да търся бушон, но не открих ( освен това си мисля, дали не са вързани и двете крушки за задната табела на един бушон? ) .

Няма отделени бушони за осветлението на табелата. Всяка от двете крушки се захранва от отделен изход на боди компютъра.
Сигурният ориентир в ситуацията е да се премери, дали има напрежение на съответния изход:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bwy1486979420w.jpg

Конектор "D" пин 9 захранва лявата крушка.
Конектор "E" пин 38 - дясната.

2fast4you
01-03-2017, 10:04
Колеги,
имам ужасно скърцане от предна дясна страна когато стане по сухо времето. Смених горен десен носач на TRW и установих, че само болта беше разбит на старият който пък беше заводски. Проблема със скърцането не се оправи. Какво може друго да скърца?

Пръсках с проникващ спрей тампоните на стабилизиращата щанга с надеждата, че е от там но уви..

thecleaner
01-03-2017, 10:06
Колеги,
имам ужасно скърцане от предна дясна страна когато стане по сухо времето. Смених горен десен носач на TRW и установих, че само болта беше разбит на старият който пък беше заводски. Проблема със скърцането не се оправи. Какво може друго да скърца?

Пръсках с проникващ спрей тампоните на стабилизиращата щанга с надеждата, че е от там но уви..

Шарнир на долен носач ?

2fast4you
01-03-2017, 11:21
Шарнир на долен носач ?

Ще го напръскам и него да видя дали ще спре..
Той продава ли се отделно от носача?

mirchozo
01-03-2017, 11:41
Долния носач неразглобяем от шарнира (т.е. цял със тампоните), цените около 3-400лв според марката. Иначе тампони се продават и отделно.

cec21
01-03-2017, 16:56
Някой може ли да даде акъл по един проблем. От вчера ми се скапа заден десен прозорец. Сваля се, но не може да се вдигне. Вдигам го с избутване на ръка и си седи затворен, но в движение се открехва леко. Четох двете теми, които намерих и не разбрах кое е по-добре: Да си взема цял механизъм или да търся само това, което се е скапало. Утре ще я отварям и ще видя какво се е случило. Та някой знае ли от къде мога да поръчам части за механизма?

T-Jet
02-03-2017, 10:56
Сваляш механизма с жилата и отиваш зад театър София, в магазина на Булавто (да не се счита за реклама, нямам общо с магазина). Там рециклират всякакви механизми за стъкла. Момчето преди около година ми взе 45 лв и го направи същия ден. Единственото, което се налага е, ти да си свалиш механизма и да му го занесеш, но не е голяма философия, разглобява се сравнително лесно.

alfa racer GTA
02-03-2017, 11:49
+1

В някой от форумните сервизи също могат да я свършат работата, с леко оскъпяване.

Това за което трябва да внимаваш е да не строшиш страничния прозорец.

Най-вече при слагането на ремонтираният механизъм.

По-точно пластмасовият държач има една издатина/пъпка която влиза в кръгла дупка на страничния прозорец/стъкло който не се напасва лесно.

Но да знаеш, ако не успяваш да вкараш "гол" (издатината/пъпката) в дупката на прозореца важното е да си сглобил правилно и напаснал останала част от механизма към прозореца.Тогава само вдигаш прозореца до горе и се чува едно леко изщракване което означава че издатината на пластмасовия държач е влязла на правилното място в прозореца/стъклото.

Според мен може и сами да си го свалиш и монтираш, но ако ти е за първи път може би е по-добре да дадеш малко пари да ти го направят.

Иначе това което е по-трудно да се направи е жилото и неговата дължина.Освен това в пластмасовия държач и по-точно в "леглото" на този държач в което влиза прозореца има едни текстилни подложки.Има и едно гумено чопче което е накрая на един винт и върху това гумено чопче и текстилните подложки ляга прозореца в държача, а чопчето омекотява "удара" на стъклото при свалянето му в крайно долно положение и при тръскания по време на шофиране(когато прозорецът е свален до долу).

Та е добре да си ги запазиш, защото малко или много способстват да не се запазва стъклото на вратата при по -резки тръскания и удари от дупки на пътя.

И без тях може, но с тях има някаква лека "гаранция" или по-скоро предпазна мярка ...

cec21
02-03-2017, 18:05
Много благодаря за отговорите. Ще го свалям след празниците и ще им го нося. И още един въпрос. Някой знае ли дали тези номера на комплект съединител, маховик и лагер помпа ще станат на 100% за моята 2.4 200к.с.
415042210 624335809 510009610 Номерата са по ЛЮК

sasho_n2
11-03-2017, 13:25
Някой знае ли къде се намира бушона за задната чистачка /S.W./?Предполагам е е отделението с бушони което е в багажника, но не го откривам?

ecotronic
11-03-2017, 18:41
Някой знае ли къде се намира бушона за задната чистачка /S.W./?Предполагам е е отделението с бушони което е в багажника, но не го откривам?

F52 в таблото под волана:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/cqs1489250358o.jpg

sasho_n2
12-03-2017, 13:14
Много благодаря за инфото. Предпазителя е здрав, явно проблема е в моторчето. Хивавото е че за взаимозаместими с Фиат Идеа :-)

ecotronic
12-03-2017, 13:40
Провери все пак, дали стига напрежение до моторчето.

mirchozo
12-03-2017, 21:17
Размърдай гумената гофра (маншон), през който минават жиците преди да разглобяваш каквото и да било. Ако ти трябва мотор с механизъм, имам един под ръка в гаража от 159 комби.

2fast4you
16-03-2017, 09:58
Малко по рано ви се оплаках за скърцане отпред в дясно.
Пръснах със силиконов спрей тампона от снимката и скърцането спря. Възможно ли е да ми кажете техническите данни на този тампон от снимката или най-лесно от тук кой е по точно: https://mot.bg/tamponi-za-alfa-romeo-159-939-sedan-t18926
Интересува ме също с преса ли се избива или има и други начини? :doctor:

Alfa tuner
17-03-2017, 09:15
Избиват се с преса защото е по лесно този тампон се сменя единствено този който е в средата не съм го сменял защото само той не става с тези които се продават, а скърцането може също да е от горните носачи поне при мен беше така

sasho_n2
18-03-2017, 21:52
Размърдай гумената гофра (маншон), през който минават жиците преди да разглобяваш каквото и да било. Ако ти трябва мотор с механизъм, имам един под ръка в гаража от 159 комби.

Проблемът е решен, беше изгоряло моторче. Взех втора ръкка от Италианеца и го смених. Интересно беше, че първоначално каза чр няма части за. 159, но после извади едно моторче.

Vladislav96
19-03-2017, 17:37
И на мен все ми се е правел на интересен като кажа 159. За 166 все имаше всичко, ама сега като чуе 159, няма значение зя какво питам, направо отсича "не, не". Кой знае на какво се дължи, може просто да няма много части за 59ки

sasho_n2
20-03-2017, 11:05
На мен ми обясни, че не можел да се вреди в Италия все още до тях. Имало голямо търсене на бракувани/блъскани 159 ки от Чехия и Полша .

YNN
23-03-2017, 11:00
Колеги, трабва да сменям странично оглердало. Оригиналното огледало е с ел. прибиране. Смятате ли, че ако взема такова без ел, прибиране, ще мога да монтирам механизма за прибиране от оригиналното огледало на новото ??

2fast4you
12-04-2017, 15:54
Избиват се с преса защото е по лесно този тампон се сменя единствено този който е в средата не съм го сменял защото само той не става с тези които се продават, а скърцането може също да е от горните носачи поне при мен беше така

Горният носач ми е чисто нов на TRW. Смених го защото мислех, че скърцането е от там но след подмяната абсолютно същото скърцане си продължи.

sasho_n2
09-05-2017, 17:23
Появи се следният дребен, но дразнещ проблем - при включен климатроник и/или парно, в даден момент спира за минута или две да работи вентилатора на парното. От самосебеси се включва отново, след което пак прекъсва и в даден момент започва да си работи нормално. Няма значение от степента на която е настроен да работи вентилатора. Дали е реостат или лоша връзка на някоя букса на вентилатора....?

thecleaner
09-05-2017, 20:20
Появи се следният дребен, но дразнещ проблем - при включен климатроник и/или парно, в даден момент спира за минута или две да работи вентилатора на парното. От самосебеси се включва отново, след което пак прекъсва и в даден момент започва да си работи нормално. Няма значение от степента на която е настроен да работи вентилатора. Дали е реостат или лоша връзка на някоя букса на вентилатора....?

Буксата на "рошавата" платка си провери, нагарят понякога.

mirchozo
09-05-2017, 23:19
Допреди малко и аз се гъзурих там. Оказа се че някой майстор е правил някакви нови кабели и обувки, явно буксата е прегоряла, ама нещо си оставил ръцете. При мен днес в дъжда стъклото се изпоти и явно датчика пусна вентилатора на макс, дотук ОК, ама като спрях и изгасих колата, вентилатора продължи да си духа на макс. Помислих че нещо се шашна, откачих клемата на акумулатора, след малко закачам, същата работа. Взех да ровя отдолу и хоп изненада. Таралежа тъй са опекал от нагряване, краката на дебелата букса аха да излязат. Та си поиграх с поялника, директно му запоих кабели и с кабелни обувки ги подвързах към инсталацията, така или иначе букса няма от предния майстор. Добре че таеалежа е кораво копеле и не се предаде. Та така...

sasho_n2
10-05-2017, 17:14
А коя е тази "рошава платка"? От къде имам достъп до нея? И кой е таралежа?

thecleaner
10-05-2017, 19:02
А коя е тази "рошава платка"? От къде имам достъп до нея? И кой е таралежа?

Бегай на майстор, къде прави Алфи ;)

mirchozo
10-05-2017, 20:35
А коя е тази "рошава платка"? От къде имам достъп до нея? И кой е таралежа?

То е едно и също. Намира се долу в краката на пасажера зад мотора на парното. В него влизат една букса с 2 дебели кабела и една букса с 4 тънки кабелчета. Моето беше със син пласмасов корпус откъм видимата страна и се държи с 2 болтчета за корпуса на парното. Тоя хуйня регулира оборотите на вентилатора на парното, а самата въздушна струя я охлажда, затова е навряна там.

sasho_n2
11-05-2017, 08:46
Да, май така и ще направя :-)

Благодаря за отговорите :-)

Juventino
11-05-2017, 13:26
Колеги, някой случайно да е свалял декоративната решетка на предните говорители? Правилно ли разбирам, че се сваля цялата кора? И ако е така, лесно ли се сваля, че ме е страх да не счупя нещо? Целта ми е да сваля говорителя, защото май все да трещи.

alfa_romeo_forever
28-05-2017, 23:56
2.0 Jtdm на 59-ката с каква турбина е ?

alfa racer GTA
29-05-2017, 01:25
Колеги, някой случайно да е свалял декоративната решетка на предните говорители? Правилно ли разбирам, че се сваля цялата кора? И ако е така, лесно ли се сваля, че ме е страх да не счупя нещо? Целта ми е да сваля говорителя, защото май все да трещи. Аз свалях преди 2 месеца.


За лесно е сравнително лесно ако знаеш как и какво да свалиш първо.Все пак е по-трудно от задните кори.

И на 4-тв кори декоративната решетка е част от кората.Сваляш кората, за да се открие говорителя.

На предната кора, независмо коя(на водача или на пътника) се прави като сваляне на задна кора: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=86378 (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=86378)

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=87625 (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=87625)


Цитат:

Има няколко кръстати винта мисля бяха 3 или четири отдолу на кората на всяка врата.

След това там където е дръжката за отваряне на вратата има едно капаче- с малка отверка подпъхващ и леко напъваш навън -излиза си- под него има шестограм мисля 6 номер.Там където са копчетата за прозореца има вдлъбнатина която хващаш при затваряне на вратата отвътре - на дъното на тази вдлъбнатина/ниша има едни гумички на дупки които покриват дъното -махаш ги отдолу има два шестограма.Развиваш.Издърпваш пластмасата с копчето.Контейнера на копчето е захванат с едни удебеления за тази "дръжка"/ниша и е черен на цвят подпъхваш внимателно и освобождаваш "ушичките" които влизат в дупки, бяха 3 или 4 не помня вече. Така копчето и контейнера с електрониката за който е захванат остават да висят на жицата, а останалото може да се издърпа от кората и да се остави някъде наоколо-то е свободно.
Отдолу се откриват още два шестограма под ъгъл са завити във вътрешната планка на вратата- развиваш и тях.
Общо 5 са шестограмите.

След това следва да издърпаш кората- тя е на едни "щипки", но правилното е да се каже пластмасови дюбелчета с лека контра които са мушнати в специални дупки във вратата.Те се вадят като между кората и вратата се подпъхне отвертка и по-малко от всякъде подпаря равномерно.
За да не си издраскаш боята увии отверката в плат или хартия.Може и от вестник.
Когато подпориш малко кората, около 1 -2 пръста дебелина е добре леко да я повдигнеш горе където влиза между вратата и прозореца и уплътнява прозореца от вътрешната страна.Повдигаш нагоре леко колкото да се измъкне уплътнението от кухината която уплътнява и след като се е измъкнало цялото отгоре ако има още закачени в дупките пластмасови "щипки" можеш да дръпнеш кората цялата към теб докато се извадят всички "щипки"/пластмасови дюбели от дупките си.След това освобождаваш механизма там където е дръжката от кората и можеш да оставиш кората настрани.
На предните кори пищялки(малки тон колонки) няма, но има някои особености:


1.Има една пластмаса отпред в ъгъла на предната врата при която свурпва стъклото.Тази пластмаса е черна и е във вид на триъгълник.От другата външна страна е огледалото.Първо сваляш всички винтове и шестограми както е указано горе.След това подпъхваш с плоска отвертка или друго за да извадиш 1-2 сантиметра щипките(но те са си пластмасови дюбели с лека контра) на кората от вратата -също както е казано горе. Само там където е пластмасовата част -триъгълник от външната страна на която е външното огледало не напаряш много а само малко.

След това тази пластмаса се вади като тя откъм горната част на кората има Г образно пластмасово чопче което е подпъхнато под кората и държи кората плътно към пластмасата.Подпъхваш леко с права отвертка и освобождаваш кората от подпъхнатото под нея Г образно чопче което я държи за пластмасовия триъгълник от вътрешната страна, като много внимаваш да не го счупиш.

Освободиш ли кората от това чопче, тогава се вади пластмасовия триъгълник като се дърпа леко мисля че към таблото, тоест към предния капак(при затворена врата, а при отворена към таблото).Там също има пластмасово Г образно чопче, което държи пластмасовият триъгълник към вратата като Г-образното чопче е пъхнато в специална дупка във вратата.

Едно клипче на задната врата след като е свалена кората, за да придибиеш представа : https://www.youtube.com/watch?v=NwY0Pl60T-0 (https://www.youtube.com/watch?v=NwY0Pl60T-0)

Жълтите дупки са за пластмасовите дюбели.

Само да кажа, че на предната врата дюбелите са повече и по на гъсто, особено горе около пластмасовото триъгълниче.

Вземи си и малко прожекторче или запалка с диодче, за да си светваш и да гледаш какво има зад кората и да видиш чопчетата на пластмасовия триъгълник и да разбереш на къде точно да дръпнеш, за да ги извадиш.


2. Има конзолка с малка лампичка или диод отдолу на кората която е закрепена за кората и ти свети да видиш къде стъпваш и която има два начина да откачиш
- а) да откачиш малкото щифтче което се муши в конзолката(стойката) в която е лампичката.Тази конзолка е пластмасова и е полупрозрачна.Така конзолката + лампичката остават закрепени за кората, а кабелът с накрайника/обувката остава да виси във въздуха

или

- б) да откачиш самата конзола от леглото й в кората.Тя има две малки пластмасови ушета които се мушват в едни дупки в специално пластмасово "легло" в кората.Това става в права/плоска(обикновена отвертка) която те съветвам да с по тънък връх, за да може по-лесно да се мушне между конзолката на лампата и леглото и като подпъхнеш и леко разтвориш да освободиш едното ухо, след което леко я дръпваш нагоре и излиза.Може и леко накриво с едната страна нагоре=тази в която си подпъхнал отвертката и си освободил ухото я вадиш първа, а другата вече е освободена и вадиш цялата конзолка.

След това по обратния ред, но без отвертка я пъхваш и леко и внимателно натискаш докато ушетата влезнат в дупките си и се чуе леко щракване.

Само да кажа, че пластмасовата конзолка с лампичка която свети в краката при отваряне на предната врата нова струва 35 паунда.Така че внимавай.

Пробваш да видиш дали всички е наред като си слагаш ръката под кората където е лампичката да видиш дали свети.

Към точка 2 пристъпваш след като откачиш пластмасовата част-триъгълниче от вратата, защото то пречи да свалиш кората.Може да пробваш и преди това, но ще напънеш кората и няма да виждаш какво точно правиш, а съм виждал счупена задна кора на 159-ка.Или от ритник или от такова напъване.

---------- Post added at 01:25 ---------- Previous post was at 01:07 ----------

Ако кората е от страната на водача, то конзолата за управление на врати, прозорци и огледала се откача от кабела, като има една П образна пластмасова "люлка"(при мен беше мисля жълта на цвят) която от долно положение се вдига нагоре и така се освобождава и вади кабела заедно с "обувката".След това по обратния ред първо се напъхва много внимателно "обувката" на кабелния накрайник, така че всяка дупка да си пасне на "иглата", след което леко се натиска, като пластмасовата люлка се сваля от горно в долно положение и се законтря.НЕ СЕ НАТИСКА СЪС СИЛА. Ако не иска да влезе леко не натискаш.Става с чалъм, не със сила.Иначе се чупи нещо, а то струва много пари.

as9993
29-05-2017, 11:25
Здравейте, колеги!

Сравнително отскоро съм горд притежател на 159-ка, 2,4, 200 коня.
Онзи ден пътувах извън София с още няколко човека. Всичко добре, но при смяна на скоростите при отпускането на съединителя се чуваше едно почукване (струваше ми се отпред в дясно) и то доста отчетливо. Казвам, че ми се струваше, понеже аз бях на навигаторското място, а друг човек шофираше. Сега при движение в града до работа и обратно не чувам да потраква. Като че ли го има и при по-рязко отпускане на съединителя. Също така забелязвам, че при навит волан при движение назад също почуква нещо в дясно, но е доста леко. Съмнява ме, че е каре или някой тампон на двигателя, но ми се ще да чуя и вашето мнение.

П.С. Забравих да кажа, че при гасене не се чуват несвойствени шумове, нито при натискане и отпускане на съединителя на място, което ме кара да мисля, че не е от маховика или съединителя.

Благодаря!

alfa_romeo_forever
29-05-2017, 15:53
2.0 Jtdm на 59-ката с каква турбина е ?

Добре ще задам по друг начин въпроса си колеги , какво ви е мнението за този двигател , до колкото знам се слага на Джулиетата ? има ли нещо сходно с 1.9 ( скорости/съединител и т,н ) или е съвсен различно , по здраво ли е не е ли ?

Търсих информация , не открих , нещо което да ми отговори на въпросите , ще се радвам някой , който ги знае нещата да се отзове . :dunno:

acho_
29-05-2017, 16:12
Добре ще задам по друг начин въпроса си колеги , какво ви е мнението за този двигател , до колкото знам се слага на Джулиетата ? има ли нещо сходно с 1.9 ( скорости/съединител и т,н ) или е съвсен различно , по здраво ли е не е ли ?

Търсих информация , не открих , нещо което да ми отговори на въпросите , ще се радвам някой , който ги знае нещата да се отзове . :dunno:
По едно време се коментираше, че има проблеми с износване на биелни лагери предимно в опелския си вариант, ама и алфата не правела изключение.

alfa racer GTA
29-05-2017, 20:18
http://engineengineering.co.uk/start/reconditioned-engines-rebuilt:298/reconditioned-alfa-romeo-engines:336/alfa-romeo-20l-jtd-engine:1297/


http://www.practicalcaravan.com/advice/31826-used-alfa-romeo-159-buyers-guide

https://www.pistonheads.com/gassing/topic.asp?t=1373741

http://www.vosa.gov.uk/vosa/apps/recalls/searches/search.asp?cboStartMonth=1&cboStartYear=1992&cboEndMonth=1&cboEndYear=2020&cboMake=ALFA ROMEO&cboModel=159&cboSortOrder=rec_launch_date&cboAscDesc=ASC&PageSize=10&tx=4.793292E-02&newsearch=newsearch

http://www.theaa.com/allaboutcars/recalls/recalls.jsp?modelID=Brera&modelName=Brera&makeName=Alfa+Romeo&makeId=A0

http://australiancar.reviews/reviews.php#!content=recalls&make=Alfa%20Romeo&model=159&gen=7

В един от форумните сервизи като ми казаха, че на всички(или почти всички) 159-ки предните гуми се изяждат отвътре ми се стори съмнително и не повярвах.Но като прочетох това им повярвах http://australiancar.reviews/reviews.php#!content=recalls&make=Alfa%20Romeo&model=159&gen=7

А ето и последен ъпдейт на проблемите на 159-ката:

https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/alfa-romeo/159-2006/?section=good


Успех в покупката.И късмет.

alfa_romeo_forever
29-05-2017, 22:49
Благодаря за отговорите ,колеги ! :prescription:

D.Dimitrov
30-05-2017, 16:37
Колеги имам едно питане,Искам да попитам дали би било някакъв проблем да сменя огледалото за обратно виждане с такова с авоматично затъмняване.Предполагам се връзва към плафона и трябват ли някакви по специфични неща.

undy
30-05-2017, 16:52
Колеги имам едно питане,Искам да попитам дали би било някакъв проблем да сменя огледалото за обратно виждане с такова с авоматично затъмняване.Предполагам се връзва към плафона и трябват ли някакви по специфични неща.

По принцип в огледалото има букса, в която са кабелите от датчика за дъжд и осветеност за автоматично пускане на фаровете.За вътрешното осветление също.Та нещата са понавързани.Според мен само с взимане на ток от плафона няма как да стане.

D.Dimitrov
31-05-2017, 23:20
Утре мисля да пробвам да го мъча да видя какво ще стане.Взех огледалото със сензора и всички кабели в огледалото пак да видим утре какво ще избистрим.

Bella
04-06-2017, 16:08
Аре да се включа и аз :

3 месеца и 3 дни я карам , изминати над 6 000 км и до сега ремонтни дейности - НУЛА !

Има неоправени забележки от самото начало : отварящ се капак по време на движение ( скоро смятам да се заема по - сериозно с това ) . Пукната броня ( така я купих ) и липсваща лайстничка ( излетя , скоро ще си набавя и нея ) .
Сменила съм само термостат на Бер за 65 лв още в началото , защото беше останал отворен .
Забележки до сега нямам никакви ... върви пущината и 'талянска ламарина :laser::new_Eyecrazy:

dhtj
04-06-2017, 17:58
Аре да се включа и аз :

A как би ги сравнил(а?) със 156-цата от подписа ти?
Чисто като усещане и удоволствие при шофиране .
Позитиви/негативи....

Мерси.

undy
04-06-2017, 21:31
A как би ги сравнил(а?) със 156-цата от подписа ти?
Чисто като усещане и удоволствие при шофиране .
Позитиви/негативи....

Мерси.

Ще си позволя да се намеся,ако може...
На мен лично адски много ми липсва управлението при 156/147,което е супер директно и усещането е по-готино.....докато тук волана има по-дълъг ход..за мене е огромен минус,вярно по-маневрена е 159,но в моя случай все тая.Иначе е стабилна,комфортна и тежка,което се усеща.

dhtj
04-06-2017, 21:34
Интересен факт, мерси.
Доста по-тежка и тромава ли се усеща 159ката?

undy
04-06-2017, 21:43
Интересен факт, мерси.
Доста по-тежка и тромава ли се усеща 159ката?

Ами тежичка си е,особено след 147цата ми е като танк.Тромава ,не..все пак 200коня има.Зимата като тръгне на една страна и става интересно.Иначе тръгва и спира зверски.

stu
04-06-2017, 21:50
Интересен факт, мерси.
Доста по-тежка и тромава ли се усеща 159ката?

Предполагам, че зависи с кой двигател е и дали е автомат или ръчка.Както каза колегата-липсва по директното управление и автомата е малко по муден, но натисна ли я здраво, не мога да я вкарам в "правия път":)Но сравнявам 156sw 2.4 140 с 159sw 2.4 200

Yavor
04-06-2017, 22:19
Стига бе, 159 е на километри напред от 156/147. Да, по тежка е много и това си иамсвоите негативи, но я няма оная клекавост на окачването. Тукат на релси, така я определям. Да не говорим за сглобката, скърцането на тапицериите, обезшумяването и т.н.
Да, 1,9 е по тромава, все пак килограмите си казват думата, ама ако ще се състезаваш - вземи си 2,4 дизел или 3,2 бензин.
И да, автомата е тромав, ама на драг дърпа доста по силни коли, защото смяна когато трябва, системите помагат точно колкото трябва, без да отнемат мощност. Само като се засили, трудно се спира :)

Bella
05-06-2017, 12:48
A как би ги сравнил(а?) със 156-цата от подписа ти?
Чисто като усещане и удоволствие при шофиране .
Позитиви/негативи....

Мерси.

Значи 156-цата беше на 280 000 км когато я закупих , но много поддържана явно и страшно добре тунингована от към двигател . Имаше уникално ускорение , уникален звук и удоволствието от шофирането беше ( поне за мен ) несравнимо до този момент . Също така имаше доста по - къси скорости което даваше още по - динамично усещане по време на шофиране . Минусите и бяха : кофти пластмаси ( скърцащи ) и определено слабо окачване . Лично на мен предницата на 156-цата никога не ми е харесвала визуално , но като цяло беше много красив автомобил по който свят народ се заглеждаше .
Голям минус беше,че НЕ завиваше !!! Никаква маневреност . Вярно , доста стабилна при движение на магистрала с висока скорост , но за градско каране не беше подходяща по никакъв повод .
При 159-ката ми липсват късите скорости :(
Липсва ми динамиката на 156-цата която си беше 2,4 , а тази е 1,9 .
Имах огромно желание за 2,4 159-ка , но сват гробници видях и реших да взема читава кола без голямо значение двигателят .
В интерес на истината 159-ката само на мен ми идва явно мудна , който я е карал казва , че е супер .
Като си влезне в обороти е много добре , но като всеки дизел в началото си е муднеж .
По купето вън и вътре лично аз нямам забележки .
Единственото което отново е кофти , че определено двигателят си тежи и предницата ми идва ниска и често опира бронята ... но то това всъщност не е проблем на колата,а на пътищата в Бг . При 159-цата всичко е много стегнато и стабилно и на вид и на усещане , а както се доказва до сега при мен и на практика .
Колата стой отлично на пътя и при висока скорост не занася на никъде по завои и т.н. , но то това може би зависи и от конкретната кола . При мен е може би защото колата е на реални много малко километри за годините си и все още нищо не е започнало да и се амортизира . Карана е действително от възрастен мъж който към момента е на 70+ години и като цяло не е тормозен автомобил който е пред издишване .
Мислех да слагам кожа , но май ще си пера салона и ще го карам така, защото кожен салон без подгрев за зимата е ад , а за лятото генерално си е мор без значение къде си спрял колата задника и гърбът ти залепват и си вечно мокър освен ако не сложиш някаква гадна постелка на която да седиш през лятото . Също така 159-ката е изключително маневрен автомобил имайки в предвид габаритите и . За мен и двата автомобила са много добри , но всеки си има свои + и - ! 159-ката ми в момента е и изключително икономична като разход на гориво което за мен си е голям + , защото аз не работа за да поддържам кола , а поддържам кола за да работа . А и тя конкретно тази кола всъщност беше закупена за кеф и возене на дупето от колкото за работа ( имам си работен катър безсмъртна фиеста ) . До тук нямам негативни емоции с моят дзвер ... само да остане малко време да си реша проблема с отварящият се капак по време на движение ( явно проблемът е механичен ) и ще сме 6 + . С 3 думи : взимаш онова което ти е на сърце без да те интересува кой какво казва . Съжалявам,че не изчаках за хубава 159-ка с 2,4 мотор , но има време . Нека сме живи и здрави на мен не ми пречи след някоя и друга година да я подменя с 2,4-ката . Те така или иначе се произвеждат мисля до към 2013-4 ако не и до сега и все ще се намери хубава като за мен ;)

stu
05-06-2017, 19:07
"Съжалявам,че не изчаках за хубава 159-ка с 2,4 мотор , но има време."

Аз си знаех, че и при мен ще се получи така, и за да избегна този момент си взех 2,4- хванах за ушите първата видяна:)

Bella
05-06-2017, 19:19
A как би ги сравнил(а?) със 156-цата от подписа ти?
Чисто като усещане и удоволствие при шофиране .
Позитиви/негативи....

Мерси.


"Съжалявам,че не изчаках за хубава 159-ка с 2,4 мотор , но има време."

Аз си знаех, че и при мен ще се получи така, и за да избегна този момент си взех 2,4- хванах за ушите първата видяна:)

Всъщност аз отдавна можех да хвана първата за ушите и да се наиграя ;)
Идеята беше да имам сигурна и добра кола без да инвестирам още поне толкова за колкото съм я закупила .
Аз искам да карам , а не да ремонтирам .
За това заложих на здравият разум . Да сме живи и здрави другия път ще е 2,4 . Не съжалявам като цяло . Колата си е добра и като гледам колегите как " реват " от разни болежки аз направо се чувствам благословена с моята си :)

komi
05-06-2017, 19:24
Моята е 2.4 автомат,с лек ремап- смачкам ли я-излита почти не се замисля.Кефа е голям.

stu
05-06-2017, 19:26
Всъщност аз отдавна можех да хвана първата за ушите и да се наиграя ;)
Идеята беше да имам сигурна и добра кола без да инвестирам още поне толкова за колкото съм я закупила .
Аз искам да карам , а не да ремонтирам .
За това заложих на здравият разум . Да сме живи и здрави другия път ще е 2,4 . Не съжалявам като цяло . Колата си е добра и като гледам колегите как " реват " от разни болежки аз направо се чувствам благословена с моята си :)
Е, засега не съм се наиграл.За над 8месеца почти не съм пипал нищо, но я платих над пазарната цена, и ако сега тръгна да я продавам ще се набутам няколко хиляди!Всеки гледа средната пазарна цена и не е готов да даде повече.

Bella
05-06-2017, 19:28
То ако купуваш кола с идеята да я продаваш с Алфа си на грешното място ;)

stu
05-06-2017, 19:36
То ако купуваш кола с идеята да я продаваш с Алфа си на грешното място ;)
Е така е, но нали във всеки един момент поради една или друга причина може да реша да я продам.Все пак всеки си прави и някъкви сметки.Не може да я купя нов внос за 10 и с всичките застраховки, консумативи и др. и др. да ми легне 12-13, а след осем месеца да я продам за 6-7 защото такава била средната пазарна цена.Просто няма как да стане ако не нещо супер спешно.Може би избързах, но не съжалявам, тъй като не се знаеше на каква може да попадна и с разни ремонти пак да ми легне толкова.Реално това беше първата обява която ми беше най близо и съответно ходих да гледам.Други 2.4 с такива екстри имаше на доста отдалечени места и не ми се обикаляше по България.Предполагам, че можеше да сваля още някой лев, но да сме живи и здрави.

Yavor
05-06-2017, 23:10
Е така е, но нали във всеки един момент поради една или друга причина може да реша да я продам.Все пак всеки си прави и някъкви сметки.Не може да я купя нов внос за 10 и с всичките застраховки, консумативи и др. и др. да ми легне 12-13, а след осем месеца да я продам за 6-7 защото такава била средната пазарна цена.Просто няма как да стане ако не нещо супер спешно.Може би избързах, но не съжалявам, тъй като не се знаеше на каква може да попадна и с разни ремонти пак да ми легне толкова.Реално това беше първата обява която ми беше най близо и съответно ходих да гледам.Други 2.4 с такива екстри имаше на доста отдалечени места и не ми се обикаляше по България.Предполагам, че можеше да сваля още някой лев, но да сме живи и здрави.


Никога не съжалявай, щом си купувал със сърце !
Все пак Алфа се купува така.
Аз винаги казвам на колеги, които търсят - като я видиш, ще я познаеш, че е твоята.

Dimitar Antonov
05-06-2017, 23:55
Никога не съжалявай, щом си купувал със сърце !
Все пак Алфа се купува така.
Аз винаги казвам на колеги, които търсят - като я видиш, ще я познаеш, че е твоята.

Баш така е. Аз два месеца търсих 159 чица с 1.9 двигателя че пердаша само градско и нищо не немерих и сега познай какво карам. 2.4 210 HP q4 хахах . Еми не ми е икономична каквато беле идеята но като я видях три дни не можах да спя. Ходих с трима различни майтори да я гледам и всеки каза абе хубава е взимай. И така и направих. Сега всеки ден като спирам някаде си я гледам. Като слезна и седна откачам от кеф. А като я настъпя ....... Оргазъм. Хахах спирам да говоря че звуча като психопат. Просто ALFA. :big_love:

Bodom
06-06-2017, 11:52
Кво напраихте уа?
159 не завивала и липсвало директност в управлението! :new_Eyecrazy:
Аз не съм карал кола с по-директно управление от 159! (преди да се кача на Giulia и Stelvio де...) А не е като да не съм карал 156 и не ми е правила някакво впечетление с управлението, за разлика от първото качване в 159..
С какви гуми и джанти не ви е директна 159? Рейката е 2.2 оборота от край до край.. Реагира бързо, а вкараш ли я в завоя е много стабилна!
Направо съм потресен какви неща чета и се чудя различни коли ли караме...

undy
06-06-2017, 12:28
Кво напраихте уа?
159 не завивала и липсвало директност в управлението! :new_Eyecrazy:
Аз не съм карал кола с по-директно управление от 159! (преди да се кача на Giulia и Stelvio де...) А не е като да не съм карал 156 и не ми е правила някакво впечетление с управлението, за разлика от първото качване в 159..
С какви гуми и джанти не ви е директна 159? Рейката е 2.2 оборота от край до край.. Реагира бързо, а вкараш ли я в завоя е много стабилна!
Направо съм потресен какви неща чета и се чудя различни коли ли караме...

Никъде не съм казал,че не завива,напротив,казах,че е по-маневрена дори .....и , че спрямо 156,147,ГТ за мен ,лично,159ката я усещам "по-мека".
Нямам тропания,течове или какъвто и да било проблем с рейката,гумите са със стандартни размери 225-50-17.

sasho_n2
06-06-2017, 13:28
159-ката е изключително точна и стабилна в завой ( с гуми 17 и 18 цола). Може би има усещане за нестабилност при 16 -ки гуми, заради тежестта на купето, но с другите два размера е безпогрешна и доста устойчива.

Митко145
06-06-2017, 14:03
Най добре разликата се разбира след като си карал 159, да се качиш на 156-147.

undy
06-06-2017, 14:10
Явно си приказваме на различни езици .

Никой ,никъде не казва,че 159ката се клати,люшка или че не е прцизна в завоите.

Хептем го изкарахте насила ,че едва ли не се оплакваме от поведението на автомобила.

Не е лошо да се чете внимателно кой,какво казва.

Bodom
06-06-2017, 14:35
Ще си позволя да се намеся,ако може...
На мен лично адски много ми липсва управлението при 156/147,което е супер директно и усещането е по-готино.....докато тук волана има по-дълъг ход..за мене е огромен минус,вярно по-маневрена е 159,но в моя случай все тая.Иначе е стабилна,комфортна и тежка,което се усеща.


Предполагам, че зависи с кой двигател е и дали е автомат или ръчка.Както каза колегата-липсва по директното управление и автомата е малко по муден, но натисна ли я здраво, не мога да я вкарам в "правия път":)Но сравнявам 156sw 2.4 140 с 159sw 2.4 200

Ами незнам. Явно аз съм разбрал грешно. Не говорим за маневреност (радиус на завой) а за бързина на завиване и директност на управление..

stu
06-06-2017, 15:38
Ами незнам. Явно аз съм разбрал грешно. Не говорим за маневреност (радиус на завой) а за бързина на завиване и директност на управление..
Аз пък точно за директност и бързина на завиване говоря-не за маневреност.А ти се изказваш като някоя крайна инстанция!

Bodom
06-06-2017, 15:52
Аз пък точно за директност и бързина на завиване говоря.А ти се изказваш като някоя крайна инстанция!

Извини ме че си изказвам мнението. Просто съм очуден как няколко човека твърдят, че 159 и липсва директност в управлението!
Гумите имат голямо значение и размера на джантите също. Аз съм на 17ки.
Миналото лято карах с едни твърдички и стари Pirelli и колата реагираше доста мигновено. Когато сложих зимните гуми - реакцията на волана се забави. Сега съм с нови Kumho, които са си мекички и пак скоростта на реакция на колата на команди от волана е леко потушена, но това не е проблем на колата, а на гумите!

stu
06-06-2017, 15:56
"Направо съм потресен какви неща чета и се чудя различни коли ли караме..."

От какво точно си потресен-че сме си изказали мнението, което не съвпада с твоето?
Последно 156-цата ми беше с черен айбах и 225/45/17, като в някой завои съм влизал с доста високи скорости, което не си позволявам със 159-ката, тъй като се накланя повече.На 159-та съм с гуми 225/50/17 XL 98W.Виждам , че ти си с 1.9, но нали знаеш, че 2.4 е с доста по тежка предница, което също оказва влияние.

mirchozo
07-06-2017, 08:39
Защо сравняваш 156 с черен Айбах и сток окачване на 159 ?

Ако ще сравняваме нещо, то нека е стандарното окачване. На 156 фейс с мотор 2.4/20V и 159 с мотор 2.4/20V имам преки впечатления, та мога да заключа че 9ката се държи много по-добре в завои, колата стои като залепена за пътя и накланянето е почти никакво. Имал съм 156ца със спортно окачване, ами комфорт 0, но в завоите беше ужас, добре че коланите се заключваха. Това са много относителни величини, зависещи от индивидуалното усещане, от типа окачване, от състоянието на окачването, от гумите, от настилката и т.н. Общо взето разбрахте какво имам предвид.

stu
07-06-2017, 10:55
От къде тръгнахме и къде стигнахме?Спорът възникна относно директноста на волана, но се измести за завои, накланяния, маневреност и др.Спор няма, че 159 е много по стабилна от стокова 156.В началото малко я надцених и имах доста неприятна случка от първо лице, която можеше да завърши в едно дърво/даже за секунди бях сигурен/, но явно поради адекватната ми реакция, и активирането на системите за стабилизация, останах на пътя. https://www.vbox7.com/play:791de1c1 В реална пътна обстановка проиграх едно към едно теста от клипа на 29-30сек. опитвайки се да избегна страничен удар с тир, в един завой на пътя Кърджали-Асеновград.На клипа се вижда, че в такива ситуации си има здраво накланяне.Преди това по същите завои си карах по спокойно с про кита.Е, вярно, че комфорта хич го нямаше, но няма пълно щастие.

mirchozo
07-06-2017, 11:26
Няма спор тук. Всеки си казва неговото виждане за нещата. Аз лично съм доволен. Нека си караме колите предимно разумно и дано не се налага да изпробваме прага на възможностите им в ежедневни ситуации, ако това е за цел, нека се прави на безлюдни места.
Относно маневреността, като цяло я усещам по-маневрена от 156.

Пс Сещам се на 156 как се усещаше едно недозавиване, врътваш волана, а колата си отива на шейна напред. Това нещо тук липсва, а може и просто да съм улегнал малко и да съм се кротнал (надали)...

stu
07-06-2017, 11:44
Няма спор тук. Всеки си казва неговото виждане за нещата. Аз лично съм доволен. Нека си караме колите предимно разумно и дано не се налага да изпробваме прага на възможностите им в ежедневни ситуации, ако това е за цел, нека се прави на безлюдни места.
Относно маневреността, като цяло я усещам по-маневрена от 156.

Пс Сещам се на 156 как се усещаше едно недозавиване, врътваш волана, а колата си отива на шейна напред. Това нещо тук липсва, а може и просто да съм улегнал малко и да съм се кротнал (надали)...
Прав си, тази ситуация се случи на втората седмица, като за първи път карах по този път с тази кола , и явно съм имал свръх очаквания относно стабилността в завои.За маневреност няма какво да сравняваме- с 156 за да направя обратен се изнасях все едно карам прицеп:)
За дълъг път/магистрала е ясно-там няма какво да сравняваме изобщо, тъй като 159-та стои много по стабилно на пътя.

Митко145
08-06-2017, 20:30
Днес моята удари 90 000км.За седем месеца 22 000км.,две смени на масло и една задна пружина.Среден разход 6.3л.Колата е напълно стокова.Както винаги до сега съм доволен.:holiday2:

alfa racer GTA
15-06-2017, 11:35
Някой който е правил тази процедура или знае да каже колко спирачна течност е необходима за АР 159 2.4 -200 коня . Мисля есента или може би лятото(юли-август) да сменям спирачна течност и може би + задни дискове +задни накладки.Ще помисля и може да сменя задните спирачни маркучи + гумички на буталата отзад.

Интересува ме какво е количеството спирачна течност?

Благодаря предварително :notworthy:

ecotronic
15-06-2017, 11:45
Някой който е правил тази процедура или знае да каже колко спирачна течност е необходима за АР 159 2.4 -200 коня . Мисля есента или може би лятото(юли-август) да сменям спирачна течност и може би + задни дискове +задни накладки.Ще помисля и може да сменя задните спирачни маркучи + гумички на буталата отзад.

Интересува ме какво е количеството спирачна течност?

Благодаря предварително :notworthy:

Според E-learn - 0,5 kg.

invinceble
15-06-2017, 11:59
Здравейте,
Забелязалили сте как чистачките след като си пръскал течност се активират, след това спират и след 2-3 секунди правят още един оборт от само себе си. Е този последния на мен винаги ми зацапва, защото е на сухо.
Може ли да се коригира това?

undy
15-06-2017, 12:12
Здравейте,
Забелязалили сте как чистачките след като си пръскал течност се активират, след това спират и след 2-3 секунди правят още един оборт от само себе си. Е този последния на мен винаги ми зацапва, защото е на сухо.
Може ли да се коригира това?

По-скоро нови чистачки,биха ти свършили работа.Или течността не ти е в ред(ако е доливано само вода,примерно) и миещия препарат е слаб.А може и двете.

alfa racer GTA
15-06-2017, 12:27
Мога да кажа къде има хубави чистачки и евтини.

В КРЕЗ има голяма по 6 лева.

В бензиностанции ЕКО също има малка по 8.50 лева и ако имате късмет голяма по 9.50 лева.

Според мен голямата е същата като от хипермаркет КРЕЗ.

========================================

Не правят един оборот от само себе си.Активира ги сензора, защото първоначлано изтласкват водата настрани и нагоре и след това тази отгоре започва да тече отново надолу по стъклото, сензора засича вода и включва отново чистачките.

=======================================


Според E-learn - 0,5 kg.


Thanks.

undy
15-06-2017, 13:13
Мога да кажа къде има хубави чистачки и евтини.

В КРЕЗ има голяма по 6 лева.

В бензиностанции ЕКО също има малка по 8.50 лева и ако имате късмет голяма по 9.50 лева.

Според мен голямата е същата като от хипермаркет КРЕЗ.

========================================

Не правят един оборот от само себе си.Активира ги сензора, защото първоначлано изтласкват водата настрани и нагоре и след това тази отгоре започва да тече отново надолу по стъклото, сензора засича вода и включва отново чистачките.

=======================================



Thanks.
Допълнителния "оборот" си го има по дефолд,както и при 147.На моята 159 съм изолирал сензора за дъжд и пак си го има последното ,самостоятелно минаване :)

sasho_n2
15-06-2017, 22:08
Някой има ли идея какво преставлява това нещо от снимката? Намира се в задната дясна част на багажника, под кората...

lordliness
15-06-2017, 22:13
Електронна паркинг система

sasho_n2
15-06-2017, 22:21
Електронна паркинг система

Т.е. парктроника?

m1lk4
17-06-2017, 20:40
Колеги, на 1.9jtd 150 коня бях на лампа на нафтата(не повече от 7 или 8 литра да съм имал. На бензиностанцията ми сложиха 6.6 литра бензин. Долях още 50 литра нафта. Има ли място за притеснение?? Мисля като мина 50км да долея още нафта и така в продължение на 4 или 5 пъти да не го усети колата. Случвало ли се е на някой и ако може съвет

corvette
17-06-2017, 21:25
Няма да имаш проблеми

dhtj
17-06-2017, 21:26
Нямаш грижи , някои производители препоръчват 20% бензин в нафтата през зимата, мерцедес например.

При тебе са към 10% в момента. Доливай нафта догоре при всяка възможност и капни 100 грама масло в резервоара за всеки случай, да си по-спокоен, щото бензина няма смазващи свойства като нафтата.

stu
17-06-2017, 21:32
Трябваше да ги накараш да източат всичко от резервоара, и съответно да ти възстановят твоето развалено гориво.

lordliness
17-06-2017, 22:32
На мен ми сипаха дизел в бензина. Управителят се скри, другите вдигаха рамене, момчето което сбърка се притесни и разтрепера и понеже можеха да го уволнят се отказах от по нататъшни разправии. Остана ми утехата, че вилнях 15 минути в елитна бензиностанции

stu
17-06-2017, 22:42
На мен ми сипаха дизел в бензина. Управителят се скри, другите вдигаха рамене, момчето което сбърка се притесни и разтрепера и понеже можеха да го уволнят се отказах от по нататъшни разправии. Остана ми утехата, че вилнях 15 минути в елитна бензиностанции
Ти ли си пое разходите по щетата?!

D.Dimitrov
17-06-2017, 22:44
Колеги направих една малка беля днес ,закачих предната броня и се откачи в лявата страна,искам да попитам къде мога да я закарам да я закачат и наместят.Не искам да занимвам Иво с такава глупост ,защото е лудница при него.За Варна

stu
17-06-2017, 22:51
Закачи си я сам-лесно е!

D.Dimitrov
17-06-2017, 22:55
Попринцип утре на светло ще я огледам,но до сега не съм закачал или откачал и затова да се застраховам все пак.

stu
17-06-2017, 22:58
Попринцип утре на светло ще я огледам,но до сега не съм закачал или откачал и затова да се застраховам все пак.
Ето я инструкцията!

lordliness
17-06-2017, 23:02
Ти ли си пое разходите по щетата?!

Говориш им на онези вътре, те гледат в земята и никаква реакция. Все едно не им говориш. Разбрах се с момчетата, които наливат да ме бутнат на ръка до близкия сервиз там ми източиха горивото. Колата не я палих. Случайно видях, че налива дизел, тогава имаше разлика в цената и това ми направи впечатление. Може да се каже, че щети нямаше.

stu
17-06-2017, 23:17
Как успяха да ти направят тази мизерия?Пистолетът на дизела е по широк и не може да се вкара в гърловината на бензинова кола!!!