View Full Version : Маршрут София - Варна. Варианти.
nikolaaaay
03-06-2010, 21:08
Предстои ми пътуване до морето и се чудя откъде да мина. Северният маршрут е ясен. По него магистралата е мн малко, но пък е най-късо (към 480 км.) Друг вариант е по Тракия до... някъде и после през някой проход (напр. Дюлински) в Северна България и оттам към Варна пак има малко магистрала, макар и смотана. Някой минавал ли е през източните проходи да каже как е пътя?! Ще карам и бебока и затова ми е важно.
Ако минеш през Бургас ще си удължиш пътя с около 40-50км което си мисля, че ще ти спести евентуални кахъри с дупки. София-Бургас - 400км + Бургас-Варна - 120-130км.... ;-)
Stoyan Georgiev
03-06-2010, 21:18
3 часа до Бургас, 1 час и 20-30 мин. до Варна
това ти е играта...
пътя е добър по целия маршрут
Минавал съм отдавна през дюлинския и не го пожелавам на никого, незнам сега в какво състояние е но по-добре недей
3 часа до Бургас,
Тянка не го вкарвай човека във филма :grin:, вчера един приятел пътува до София и тъй като аз утре ще пътувам ме предупреди, че е пълно с камери включително мобилни, особенно района около Стара Загора :lupe:.
3 часа до Бургас, 1 час и 20-30 мин. до Варна
това ти е играта...
пътя е добър по целия маршрут
Това е отговора на въпроса..Дюлино не ти го препоръчвам, през селата е ад.Чак на Дългопол се оправя.По добре през Бургас. Иначе преди Бургас може да завиеш през Миролюбово, Изворище и т.н. и да излезеш на Слънчев бряг и после нагоре към Варна..
Това е отговора на въпроса..Дюлино не ти го препоръчвам, през селата е ад.Чак на Дългопол се оправя.По добре през Бургас. Иначе преди Бургас може да завиеш през Миролюбово, Изворище и т.н. и да излезеш на Слънчев бряг и после нагоре към Варна..
Ако хване Карнобатската магистрала по-добре е през Бургас, за да мине по-прекия навремето път трябва да си мине по-стария, през Карнобат-Айтос и на разклона преди Ветрен да хване за Сл.Бряг. Според мен най-добре е през Бс.
северния път не е чак толкова лош, че да минаваш от долу, без значение с колко километра си удължаваш пътя. Единствено бих ти препоръчал след Шумен да си караш по магистралата до Каспичан и там слизаш от магистралата и хващаш стария път. Много приятен и красив път, също така и не натоварен. Лек път от където и да избереш и си поканен на кафе при нас в офиса.
Mind_Control
03-06-2010, 21:31
А на северния път какво не му харесвате? Най- прав, най- лесен, най- няма да му става лошо на бебока. А пък ако решиш и ти се рискува за 3 часа и половина си до Варна. Това последното е лудост, но лично съм го изпитвал на гърба си, возейки се с един полицай, който работеше в нашата фирма, като шофьор.
nikolaaaay
03-06-2010, 21:35
Мен камерите не ме притесняват, понеже ще съм с кутия за багаж на покрива и трябва да карам със 130 макс. А, по така наречената магистрала Хемус как е? Верно ли е само 40-50 км по-късо?! :shock: Ми то ако е така, въпросът е ясен.
Мен камерите не ме притесняват, понеже ще съм с кутия за багаж на покрива и трябва да карам със 130 макс. А, по така наречената магистрала Хемус как е? Верно ли е само 40-50 км по-късо?! :shock: Ми то ако е така, въпросът е ясен.
Тук излиза точно 520км http://maps.google.com/
хе хе, все едно за по напряко от Варна за София да мина през Бургас... Да не забравяме, че пътя през Бургас далеч не е 100% магистрала. Има си доста участъци и от магистрала тракия които са ужасни. Маршрута който съм написал е супер освен това почти целия северен път си е ремонтиран. Това че магистралата от Каспичан до Варна е кофти не е лъжа, НОООО стария път е супер и има големи участъци с чисто нов асфалт.
Емо хората са свикнали да си пътуват по Тракия .
От летище Варна до паметника Левски в София през В.Търново са 468-470Км .
По Тракия имаш 120Км само Варна - Бургас и два часа + преход през деня . Да не говорим ,че въобще не е най-безопасния път за преход с малко дете през летния сезон .
От Проходите бих препоръчал Котел или Прохода на Републиката но не и Бургас-Варна .
Иначе аз лично когато пътувам до южна България минавам през Айтоския проход но там ако не познаваш пътя си е рисковано с тия летящи циментовози .
Най-прекия път София-Варна си е през Велико Търново .
Сега като се замислих ебати държавата, две магистрали на кръст, по Тракия участъка около Пазърджик къдрав, ще ти избии зъбите, а Хемус преди Варна за никъ'в 'у..' не стаа. И тва повече от 20 години..............пътища още няма:priest:
Сега като се замислих ебати държавата, две магистрали на кръст, по Тракия участъка около Пазърджик къдрав, ще ти избии зъбите, а Хемус преди Варна за никъ'в 'у..' не стаа. И тва повече от 20 години..............:priest:
Абе поработили са уж http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=538584
Абе поработили са уж http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=538584
Да бе, да....;-) http://www.dnes.bg/bulgaria/2010/06/03/sydyt-razporedi-hainboaz-da-byde-zatvoren.92166
че какво общо има хаинбоаз?
По Тракия към Бургас, но след Карнобат си караш по старият път и се отклоняваш през Айтоския проход, през Дългопол и право във Варна - по-дълго е, но няма толкова трапове по пътя.
че какво общо има хаинбоаз?
Спамя си само ... :-) ...... и карнобатската е без дупки, за сега.....;-) Поради хубави пътища аз маршрута Бургас-Хасково го правя през Стара Загора, к'во ши муй, некви 80-90км повече....;-)
trustworthy
03-06-2010, 22:49
През ВТ си е класика пътят. Магистралата след Шумен я правят, но и алтернативният маршрут през Нови Пазар си е ок.
И след разклона за с. Слънчево не карайте превишена скорост...личен опит :not-fair:
adv_petrov
03-06-2010, 22:51
Пътувам София-Варна всяка седмица, пробвал съм всякакви варианти покрай работата, но северния път през Търново е най-приемлив като време, състояние на пътя и икономичност на гориво.
Долу по Тракия добре, ама от Стара Загора до Карнобат се изсипва цялата България в двулентово и е 3-4 пъти по-натоварен, опасен и пълен с пишман-шофьори от коя да е отсечка по северния път. Проверено. Разликата в дължината магистралите е 230 - (90 + 90) = 50 км.
И никакви Дюлински, Айтоски или квито се сетиш неподържани тесни проходчета, по които освен да си счупиш колата, не мож и обясни на аверче в помощ къде си - виж друго си е да кажеш че си закъсал преди Търговище, например :)
и аз да поспамя... вий Бургас, кога ще дойдете на гости на Варна:cheers::cheers::super:
... пък пътя след Айтос е направооооо бетер цариградско море, да не говорим за преди и след Провадия....
Я си карай по северния път и като дойдеш пак да повторя, да не забравиш, че съм ти приготвил кафенце бекс
:tequilla:
и аз да поспамя... вий Бургас, кога ще дойдете на гости на Варна:cheers::cheers::super:
...
Въй въййй, ко знаеш от кога се каним. :-) Мисля скоро да направим една организация с Боби пак....;-):tequilla:
Северният път си е съвсем приличен. Хемус е зле, но алтернативния път си е добре въпреки, че е понатоварен сега с тези ремонти по магистралата.
И след разклона за с. Слънчево не карайте превишена скорост...личен опит :not-fair:
Хмм, какво означава това?.....Попритесних се леко:) Веднага ли усети последствията или те потърсиха по-късно?
Колега , най-добре е пътя през Бургас... Може да не е най-прекия , но поне пътя е добър... Така или иначе във Варна ( да ме извиняват колегите) ще си разбиеш колата, защото там има егати и пътищата....:pp:
Абе я пускай навигацията и от където тя каже .
То се е видяло ,че всеки си харесва неговия маршрут ;) :prescription:
old alfist
04-06-2010, 00:02
Щом колегите от Варна казват, че Шумен-Варна е приемливо с отклонението - най удачното трасе ти е София-Велико Търново-Търговище-Шумен-Варна.
trustworthy
04-06-2010, 00:12
Веднага ли усети последствията или те потърсиха по-късно?
Веднага, веднага...хем от години хвърча по тоя маршрут с колкото може колата...
old alfist
04-06-2010, 00:18
Дизела го знаем - той може много.
trustworthy
04-06-2010, 00:21
Щом колегите от Варна казват, че Шумен-Варна е приемливо с отклонението - най удачното трасе ти е София-Велико Търново-Търговище-Шумен-Варна.
Имаме участник, познал верния отговор :)
---------- Post added at 00:21 ---------- Previous post was at 00:18 ----------
Дизела го знаем - той може много.
По ирония на съдбата съм хвърчал предимно с бензини, но дизелът падна в клопката...и то само, защото вдигнах малко обороти заради рутинната 5-минутна процедура по издухването на саждите от турбината на извънградско :)
old alfist
04-06-2010, 00:56
Имаме участник, познал верния отговор
Благодаря - едното ми дете учи в София, а другото във Варна, та за това е така.
След авиошоуто се навих да карам курсове за управление на любителски самолети за да може да ги наобикалвам по-лесно - то и без това след Алфа няма друго по-бързо.
nikolaaaay
04-06-2010, 08:49
Благодаря - едното ми дете учи в София, а другото във Варна, та за това е така.
След авиошоуто се навих да карам курсове за управление на любителски самолети за да може да ги наобикалвам по-лесно - то и без това след Алфа няма друго по-бързо.
Благодаря за инфото на всички! Ще мина на отиване по северния път, щото имаме къща до Ботевград и ще тръгнем предния ден, да го разделим малко пътя. На връщане ще минем през Бургас и по Тракия.
Аз гледах, че полетите на Wizz Air почват от 10 кинта в посока на човек. За моите дати бяха по около 30 вече, ама в самолета не може да се качи много багаж - колички и тем подобни. Иначе за без мн багаж самолета е супер.
.. то и без това след Алфа няма друго по-бързо.
От Витоша по-високо нема и от Искъра по дълбоко нема...
trustworthy пак, че само веднъж си изгарял там :D:D Що не им каза, че продъхваш дизела, можеше да ти се размине. Другата им "каса" е на баира след Девня, там също много лошо ръкомахат..
Тва добре, щот скоро там пробвах височките скорости и си викам сега да не ми пратят някоя честитка;)
По ирония на съдбата съм хвърчал предимно с бензини, но дизелът падна в клопката..
Защото не може да лети като бензина .
Сам си се убедил . :sick:
То затова си купи и бензинова кола де ;)
Спамери сме си :prison:
В неделя се прибрах от Варна и съм за маршрута Айтос-Провадия-Девня - Варна, пътя не е натоварен и бързо се минава! Така или иначе по тая отсечка не можеш да караш бързо,защото е бъкано с полицаи и неравностите не са толкова страшни колкото ги описвате :)
п.п Паци не им се давай нали знаеш,че силата е в JTD-тата :) :tooth::big_bow_down:
trustworthy
05-06-2010, 07:52
trustworthy пак, че само веднъж си изгарял там :D:D Що не им каза, че продъхваш дизела, можеше да ти се размине.
Точно това им казах когато ме попитаха защо карам така - че продухвам турбината. Отговорът беше: 'е...продуха я' :)
Колегата може би избра най-правилното решение - на отиване през Търново, на връщане през Бургас. Тъкмо ще има лични впечатления. Аз миналия месец ходих два пъти до Шумен, естествено през Търново, и мога да споделя че пътя си е съвсем приличен. Единствено преди Омуртаг имаше неравности, но се преживяват. Карах с 90-100 и си пътувах по над 4 часа в посока. Вие сте и с дете, така че не виждам причина да бързате, а и дали ще пристигнете 30 мин по-рано или по-късно едва ли е от значение. По-важно е да стигнете докъдето сте тръгнали :) Навръщане се усмихнах на две камери, слагат ги по бензиностанциите и в двата случая ги видях в последния момент.
Поздрави
Впрочем през Плевен също не е лош вариант, но има не малко завои между разклона за Русе и Разград.
Аз миналия месец ходих два пъти до Шумен, естествено през Търново.
То след Шумен става весело. Това дето му викат "магистрала" е като след бомбардировка. Всеки път има поне две спрели коли да сменят гуми.
Няма какво да му мислиш...караш към Видин, на ферибота....няма дупки само леки вълни и по реката та в морето...и през румънско да минеш, няма да сбъркаш:)))
п.п. от два маршрута изкарахте още 5-6 възможни!
old alfist
06-06-2010, 21:09
Впрочем през Плевен също не е лош вариант, но има не малко завои между разклона за Русе и Разград.
Не е лошо и през Плевен - днес взех от центъра на Плевен до кв.Стрелбище в София за 1ч.и 35мин.
А от центъра на Плевен до Катедралата във Варна го взимам при добър варненски Хеброс за 3ч.и 5мин.
Софийската дестинация ми е 161 км., а варненската 305км., но това е при идеални условия - в почивни и празнични дни.
Mind_Control
06-06-2010, 22:56
Този уикенд минах и по северния и по южния път. Заключението за мен е, че северния е в пъти по- добрия вариант (без дупки, без толкова движение) и не виждам никаква логика да се минава през Бургас за Варна или през проходите на Стара Планина освен с цел разходка.
Този уикенд минах и по северния и по южния път. Заключението за мен е, че северния е в пъти по- добрия вариант (без дупки, без толкова движение) и не виждам никаква логика да се минава през Бургас за Варна или през проходите на Стара Планина освен с цел разходка.
Демек, са закърпили участъка от АМ "Хемус" Шумен - Варна? Питам, щото след 3 седмици ще ходя към Каварна.
trustworthy
08-06-2010, 22:59
Демек, са закърпили участъка от АМ "Хемус" Шумен - Варна? Питам, щото след 3 седмици ще ходя към Каварна.
Миналата седмица ходих до Шумен. По принцип е затворен пътят,но видях коли да се движат по магистралата. Мисля, че са минали покрай насипа - има място. Иначе се виждаха доста участъци, които бяха направени вече.
Заобиколният път също не е никак лош.
Само след разклона на Слънчево не се оливай със скоростта :)
Само след разклона на Слънчево не се оливай със скоростта :)
Номера с продухването на турбината не им минава ;)
По принцип от Нови Пазар отбиваш и минаваш по стария път за Варна и не се качваш на магистралата докато не стигнеш Повеляново .
Пламене от Повеляново до летището винаги правя опит да излетя и до сега не съм имал "щастието" да ги засека там .
Винаги под моста на отклонението за Суворово и Девня или драпад по баира нагоре към Повеляново с 30 .
Ама ти си късметлия де - с тоя димилник дето се вдига след Типо-то ;)
trustworthy
08-06-2010, 23:27
Пламене от Повеляново до летището винаги правя опит да излетя и до сега не съм имал "щастието" да ги засека там...
Аз точно тоя маршрут (Повеляново-Варна) го минавам в двете посоки по 2-3 пъти на седмица и почти всеки път пердаша с по 170-180-200...толкова може бензинчето, но пък е красота да видиш разхода на бордкомпютъра - няма 15-16/100 някъде :upsidedwnsmiley:
Минавал съм покрай полицаите много пъти, обаче тоя път беше малшанс. Там специално е баир надолу леко, права отсечка и те напъва да напълниш километража просто :)
Аз точно тоя маршрут (Повеляново-Варна) го минавам в двете посоки по 2-3 пъти на седмица и почти всеки път пердаша с по 170-180-200...толкова може бензинчето, но пък е красота да видиш разхода на бордкомпютъра - няма 15-16/100 някъде :upsidedwnsmiley:
Минавал съм покрай полицаите много пъти, обаче тоя път беше малшанс. Там специално е баир надолу леко, права отсечка и те напъва да напълниш километража просто :)
Пълнил съм го и в двете посоки там . Затова ти казвам ,че се опитвам да излетя ;)
Един път само съм я държал в критичните през цялата отсечка Повеляново - летище Варна - ако беше 16V да я бях строшил . Ама пусто му от Алфа е правен маторя не е от компанията мащеха ;)
/увлякохме се
old alfist
08-06-2010, 23:56
Ако вземе да ви чете създателя на темата ще се върти само около Варна - няма да може да се върне до София.
Ако вземе да ви чете създателя на темата ще се върти само около Варна - няма да може да се върне до София.
Ми лято идва .
Лошо ли ще му е ?
old alfist
09-06-2010, 00:03
Ми лято идва .
Лошо ли ще му е ?
A, бе няма лошо - все пак човека може да иска да се прибере в къщи.
Mind_Control
09-06-2010, 00:41
Кърпят го, но отклонението не е повече от 10 км и то по хубав път без дупки.
Мини по стария път. И движение няма и е по живописно и е в пъти по-хубав. Това Шумен-Варна мое да е калдъръм, мое да е коларски път, мое и горска пътека да е ма в никъв случай не е магистрала.
Мини по стария път. И движение няма и е по живописно и е в пъти по-хубав. Това Шумен-Варна мое да е калдъръм, мое да е коларски път, мое и горска пътека да е ма в никъв случай не е магистрала.
Мерси!
nikolaaaay
09-06-2010, 21:34
По магистралата Шумен - Варна има само един участък в ремонт. Мисля, че беше при Каспичан. Към 10-тина км. се кара по един път леко надупчен път с недълбоки дупки верно, но не е хубав пътя. След това магистралата е много по-добра от Тракия, както е след Пазарджик, посока София. Направо си е добре. Не е като преди 4-5 години. Тогава беше на бабуни. На връщане ще пробвам по южното трасе. Северното не ми хареса особено, въпреки че нямаше кьорава кола по пътя.
А бе, чудя се автора на темата дали още пътува по машрутите от темата......
А бе, чудя се автора на темата дали още пътува по машрутите от темата......
Няма какво да се чудиш . Отговора му е над твоя пост ;)
Mind_Control
11-06-2010, 00:49
Това са глупости човек. Пътя си е идеален за българските условия, нито дупки има, нито големи неравности. Само дето асфалта е грапав много и има кръпки.
nikolaaaay
14-06-2010, 19:13
Значи, тоя южния маршрут по принцип е по-добър, според мен, обаче не и през летния сезон, когато трафика по двулентовото Ст. Загора - Карнобат е убийствен. Направо е отврат с тия пишман шофери, дето изобщо не могат да преценят кога да изпреварват. Освен това има и една отсечка Слънчев бряг - Обзор, където е същото, но в комбинация с планиско изкачване. Там имаше и 2 тежки катастрофи - все заради лоша преценка за изпреварване.
Северният път е тесен и бавен, но се поддържа добра средна скорост, щото няма движение (и дупки няма). За лятото е по-добрия вариант, поне докато не направят цялата магистрала Тракия. А и Бургас - Варна трябва малко да го разширят и изобщо няма да има нужда от северна магистрала.
Значи, тоя южния маршрут по принцип е по-добър, според мен, обаче не и през летния сезон, когато трафика по двулентовото Ст. Загора - Карнобат е убийствен. Направо е отврат с тия пишман шофери, дето изобщо не могат да преценят кога да изпреварват. Освен това има и една отсечка Слънчев бряг - Обзор, където е същото, но в комбинация с планиско изкачване. Там имаше и 2 тежки катастрофи - все заради лоша преценка за изпреварване.
Северният път е тесен и бавен, но се поддържа добра средна скорост, щото няма движение (и дупки няма). За лятото е по-добрия вариант, поне докато не направят цялата магистрала Тракия. А и Бургас - Варна трябва малко да го разширят и изобщо няма да има нужда от северна магистрала.
Затова бях предложил маршрута Варна - Дългопол - Айтос и оттам си знаеш ;-)