View Full Version : Инфрачервени лъчи!
Колеги имам питане към компетентните от вас в сферата на физиката( и медицината, може би).
Общите положения с дължината на вълните, основните ефекти и приложения са ми ясни, но не мога да намеря категорична информация, дали има вреда за човешкия организъм подложен на инфрачервена светлина от IR- диоди продължително време.
Идеята е, че имам камера с вградени инфраред диоди и я ползвам да наблюдавам дали всичко е наред с бебока от съседната стая на телевизора.
Камерата е на около половин метър от него. Самата камера като я пипнеш е топла, но не се усеща топлина около нея.
Просто ми трябва малко по-специализирана информация и ще се радвам ако някой от вас може да ми я даде.
Та да си повторя въпроса, има ли вреда в излъчените от диодите инфрачервени вълни? Надявам се на обосновани мнения.
Благодаря ви предварително!
Зависи от интезитета. Приципно ИР поврежда зрението.
Вероятно нищо му няма на чавето, де. От друга страна от теб е станало човек (макар и металист) и без да те следи майка ти с камера.
Отговорът ми няма да е много точен , но сигурно си бил на такива инфрачервени нагревки . Там се използват лампи от порядъка на няколко десетки вата , а мощноста на диода е нищожно малка ... няколко миливата. А и разстоянието от половин метър не е малко , тоест лъчението се разсейва .
Само да допълня: обикновено IR подсвета на камерите е 150 mA при 12V... Мощността е нищожна, но гледането в диодите е дразнещо (опитай ти да го гледаш от такова разстояние).
Да допълня и търтея: Баба ти навремето деца само с камера е гледала... :-)
Stoyan Georgiev
22-07-2010, 03:22
доколкото ми е известно инфрачервените лъчи могат са вредни в по-големи количества, в зависимост от вида им... ефекта е на загряване(пренасят големи количества топлина), но да са вредни, особено от диодчета ме съмнява, нужно е по-голямо количество според мен
според мен, нямаше да се слагат на камери ако бяха вредни при продължително излагане.
не знам какво е естеството на разликата между естествените инфрачервени лъчи и изкуствено генерираните, но в даскало ни учеха, че естествените не би трябвало да са вредни - само загряват
доколкото ми е известно инфрачервените лъчи могат са вредни в по-големи количества, в зависимост от вида им... ефекта е на загряване(пренасят големи количества топлина), но да са вредни, особено от диодчета ме съмнява, нужно е по-голямо количество според мен
според мен, нямаше да се слагат на камери ако бяха вредни при продължително излагане.
не знам какво е естеството на разликата между естествените инфрачервени лъчи и изкуствено генерираните, но в даскало ни учеха, че естествените не би трябвало да са вредни - само загряват
Инфрачервените лъчи са преносители на топлинната енергия.Всяка печка е инфрачервен лъчител.В случая е налице маломощен лъчител и разликата с естествената инфрачервена радиация е,че полученото лъчение е монохромно/с тесен спектър/.Това улеснява матрицата при детектирането и.За да определиш безопасно разстояние,вземи един термометър и го постави във фокуса на камерата за няколко часа,като предварително е темпериран към стайната температура.Ако след няколко часа няма драстична промяна в показанията,значи няма проблем.Хубаво ще е да има и един контролен термометър извън подсветката на камерата.
Благодаря за мненията, довечера ще направя замерване с два термометъра, по идеята на колегата myato.
А иначе, мен баба ми и в Алфа Ромео не ме е возила, ама това не ми пречи аз да се возя ;) !
Опитвам се да улесня жена ми, която трябва и да домакинства от време на време, все пак.
През деня, така или иначе камерата си е един обикновен безвреден приемник, но вечерно време когато няма достатъчно светлина, IR-подсветката върши добра работа.
Поздрави!
няма ли такива със звуково задействане, те ми се струват по-безопасни