PDA

View Full Version : Инфрачервени лъчи!

bager
21-07-2010, 22:18
Колеги имам питане към компетентните от вас в сферата на физиката( и медицината, може би).
Общите положения с дължината на вълните, основните ефекти и приложения са ми ясни, но не мога да намеря категорична информация, дали има вреда за човешкия организъм подложен на инфрачервена светлина от IR- диоди продължително време.
Идеята е, че имам камера с вградени инфраред диоди и я ползвам да наблюдавам дали всичко е наред с бебока от съседната стая на телевизора.
Камерата е на около половин метър от него. Самата камера като я пипнеш е топла, но не се усеща топлина около нея.
Просто ми трябва малко по-специализирана информация и ще се радвам ако някой от вас може да ми я даде.
Та да си повторя въпроса, има ли вреда в излъчените от диодите инфрачервени вълни? Надявам се на обосновани мнения.
Благодаря ви предварително!

търтей
21-07-2010, 22:25
Зависи от интезитета. Приципно ИР поврежда зрението.
Вероятно нищо му няма на чавето, де. От друга страна от теб е станало човек (макар и металист) и без да те следи майка ти с камера.

S_G_M
21-07-2010, 22:26
Отговорът ми няма да е много точен , но сигурно си бил на такива инфрачервени нагревки . Там се използват лампи от порядъка на няколко десетки вата , а мощноста на диода е нищожно малка ... няколко миливата. А и разстоянието от половин метър не е малко , тоест лъчението се разсейва .

nhg
22-07-2010, 01:37
Само да допълня: обикновено IR подсвета на камерите е 150 mA при 12V... Мощността е нищожна, но гледането в диодите е дразнещо (опитай ти да го гледаш от такова разстояние).
Да допълня и търтея: Баба ти навремето деца само с камера е гледала... :-)

Stoyan Georgiev
22-07-2010, 03:22
доколкото ми е известно инфрачервените лъчи могат са вредни в по-големи количества, в зависимост от вида им... ефекта е на загряване(пренасят големи количества топлина), но да са вредни, особено от диодчета ме съмнява, нужно е по-голямо количество според мен

според мен, нямаше да се слагат на камери ако бяха вредни при продължително излагане.

не знам какво е естеството на разликата между естествените инфрачервени лъчи и изкуствено генерираните, но в даскало ни учеха, че естествените не би трябвало да са вредни - само загряват

myato
22-07-2010, 09:32
доколкото ми е известно инфрачервените лъчи могат са вредни в по-големи количества, в зависимост от вида им... ефекта е на загряване(пренасят големи количества топлина), но да са вредни, особено от диодчета ме съмнява, нужно е по-голямо количество според мен

според мен, нямаше да се слагат на камери ако бяха вредни при продължително излагане.

не знам какво е естеството на разликата между естествените инфрачервени лъчи и изкуствено генерираните, но в даскало ни учеха, че естествените не би трябвало да са вредни - само загряват

Инфрачервените лъчи са преносители на топлинната енергия.Всяка печка е инфрачервен лъчител.В случая е налице маломощен лъчител и разликата с естествената инфрачервена радиация е,че полученото лъчение е монохромно/с тесен спектър/.Това улеснява матрицата при детектирането и.За да определиш безопасно разстояние,вземи един термометър и го постави във фокуса на камерата за няколко часа,като предварително е темпериран към стайната температура.Ако след няколко часа няма драстична промяна в показанията,значи няма проблем.Хубаво ще е да има и един контролен термометър извън подсветката на камерата.

bager
22-07-2010, 10:32
Благодаря за мненията, довечера ще направя замерване с два термометъра, по идеята на колегата myato.
А иначе, мен баба ми и в Алфа Ромео не ме е возила, ама това не ми пречи аз да се возя ;) !
Опитвам се да улесня жена ми, която трябва и да домакинства от време на време, все пак.
През деня, така или иначе камерата си е един обикновен безвреден приемник, но вечерно време когато няма достатъчно светлина, IR-подсветката върши добра работа.
Поздрави!

mim
22-07-2010, 10:35
няма ли такива със звуково задействане, те ми се струват по-безопасни