PDA

View Full Version : Помните ли този случай?



BLUE1
03-01-2011, 15:31
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=586326

Случаят е много показателен за цялата ситуация в България за ръководството на държавата и в частност на правораздавателната ни система.

---------- Post added at 15:31 ---------- Previous post was at 15:30 ----------

Днес "убиеца" е освободен. Защо ли?


И да си отговоря сам. Защото той не е убиеца! Както го осъдиха предварително.

„Благодаря на пловдивските полицаи, че толкова бързо заловиха извършителя на бруталното престъпление. Ако убийството на сестрите Белнейски бе станало по наше време, убиецът отдавна щеше да е пипнат и да е в затвора”, каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

BLUE1
03-01-2011, 20:25
Виждам, че доста хора са прочели темата, странно на никой ли не му прави впечатление.

tanatos
03-01-2011, 20:47
Мен ми се чини, че тоя човечец е взел лев за да излежи нечия присъда и после незнам по каква линия излиза на свобода след има няма няколко месеца..

BLUE1
03-01-2011, 20:57
Човечеца не е с всичкия си, съгласи се с всичко, обаче ДНК експертизата показа, че не е той, обявиха го за убиец, хората по форумите ревнаха да бъде линчуван, и няколко месеца тихо мълком го освободиха защото е невинен. Похарчиха се хиляди левове за ДНК експертизи на разни клошари, разни хора се тупаха по гърдите, ББ се нафука , ЦвЦв "съдейства" за залавянето на убиеца, а сега -ТИХО.

tanatos
03-01-2011, 21:13
Правилно съм си мислил. След като плащат на клошари за да им прехвърлят фирми с огромни дългове и никакви активи, това явно е новата мода..Поредната ПР акция е било.. И във Варна имаше нещо подобно с един студент и една студентка.Заради съвсем други интереси момчето изгоря доживотно..

morfius
03-01-2011, 21:15
Няма новина по въпроса, за това няма и коментари...
От теб научаваме, че са го пуснали.

Тиквите има доста да зреят...

А рева по форуми е винаги когато обвинят някого за нещо си... българите умреме да наказваме и все наказани си ходим.

Sunny
03-01-2011, 21:27
Кой да се хване да обяви публично за такава грешка .
После някой трябва да е виновен все пак .
А колегата има защо да знае - и друг път сме обсъждали този въпрос ;)

morfius
03-01-2011, 21:31
Само защото наклеветения е не с всичкия си ли?
Инак щяха да мажат и омазват оправдания... ако имаше кой да поиска обяснение.

А за колегата... дали не му горчи доста това знание?!

Sunny
03-01-2011, 21:36
Ако не му горчеше , може би нямаше да има тема по която да дискутираме мисля аз .

Четох статията по въпроса .
Личното ми мнение е ,че човечеца най вероятно и другите деяния които са му преписани не са негови но ..........
А колко му е залъжат някого с клинични отклонения ,че го очакват завивка , покрив и храна три пъти дневно за да каже ,че е виновен .

JORDI
03-01-2011, 21:37
Виждам, че доста хора са прочели темата, странно на никой ли не му прави впечатление.
Не съм впечатлен от предварителните самохвални анонси на Бойко!То това си му е маниер! :crazy:
Но по някога съм много "впечатлен" от министър Попова или от гл.прокурор Велчев, чиито изказвания звучат единственно като безангажиментна консултация по българско право!!!:innocent:

morfius
03-01-2011, 21:41
А какво да кажат юристи, като вместо с право ги занимават с пиар?

BLUE1
04-01-2011, 10:37
А това е пресата от днес.
Четири месеца след жестокото убийство в Кючук Париж: Клошарят Янко на свобода, мъжът на Роза го търси под дърво и камък (http://www.marica.bg/show.php?id=42124#)

ПЛОВДИВ, Парашкева ИВАНОВА, 04 Януари 2011; 09:06
ДНК пробата на Шиндов не отговаря на тази, взета от жертвата, самопризнанията му - невалидни
Премиерът Бойко Борисов поздрави пловдивската полиция и прокуратура за бързата реакция на пловдивската полиция за разкриването на убийството. "Много показателно е как бихме действали ние, ако случаят "Белнейски" беше по наше време", заяви Борисов.
"Съдейства лично вътрешният министър", каза комисар Чонов". Янко Шандъков направил пълни самопризнания. "Изумен съм от необяснимата и непредизвикана жестокост", коментира Чонов."
Двата коментара бяха направени в понеделник, на 13 септември, ден след жестокото убийство на Роза Мачокова. Жената бе заклана в квартална градинка в Кючук Париж на път за работа рано сутринта в неделя. Преди това убиецът се е гаврил с нея. Няколко часа след убийството 41-годишният Янко Шандъков е задържан за 24 часа, а прокуратурата му повдигна обвинение за убийство по особено жесток начин. Два дни преди Нова година обаче главният заподозрян е освободен под гаранция. Съпругът на жертвата Митко Мачоков вчера е извикан в Първо РПУ, за да подпише предупредителен протокол - да не се приближава до него. Казват му, че може да излезе на свобода. Той категорично отказва да сложи подписа си. По-късно той разбира, че Янко не е в ареста вече пети ден.
Клошарят е първият и основен заподозрян на следствието. Той обитавал колиба близо до парка. Пробожданията по тялото на Роза са 30, а две от наръгванията са били смъртоносни. Янко сам е завел криминалистите до мястото, където е скрит ножът, за да им покаже оръжието на убийството. Веднага след ареста Шандъков прави пълни самопризнания. Всичко изглежда наред, докато не излизат резултатите от ДНК експертизата. Оказва се, че ДНК материалът от убиеца не съвпада с пробата за сравнителен анализ, взета от Янко. Той обаче продължава да твърди, че той е убиецът и няма съучастник. Показанията му обаче не се потвърждават. Има сериозно разминаване между неговата версия и възстановката на убийството. След като става ясно, че Янко не е правилният човек, започват масови проверки на клошари и криминално проявени лица от контингента. Направени са десетки ДНК експертизи, но без резултат. На място са идвали и криминалисти от София. Според източници от полицията, по-опитни криминалисти са имали сериозни резерви срещу първоначалната версия и са настоявали да се работи и в други насоки.
Съпругът на Роза - Митко Мачоков, е категоричен, че дори Янко да не е физическия убиец, той много добре знае кой е. Вдовецът е започнал собствено разследване и е разбрал, че два дни преди престъплението Янко е споделил с приятели, че трябва на всяка цена да влезе в затвора, защото го преследват. След това Роза е убита. "Някой е извършил престъплението, а Шандъков е поел отговорността", категоричен е Мачоков. Вчера той е бил повикан в Първо РПУ, където полицаите са настоявали да подпише предупредителен протокол по чл. 56 от Закона за МВР, че няма да се приближава и няма да се саморазправя с Янко, ако той излезе на свобода. "Изобщо не ми казаха, че вече са го пуснали. После разбрах. Отказах да подпиша подобно нещо. Щом те не могат да го накарат да говори, аз ще го принудя. Някой трябва да свърши работата", заяви Мачоков пред репортера ни. "Жена ми е мъртва - нямам какво да губя. Ако не каже кой я е убил, той ще бъде наказан. Най-много да лежа 15 години в затвора. Пък и както стана ясно, убийците ги пускат след 5 месеца", огорчен е той. Смята, че той и обществото са били умишлено заблудени от първоначалните изявления на ръководствата на полицията и прокуратурата. "Подведоха ме, наех адвокат. Мислех, че всичко е приключило. А сега започва отначало. Този случай ще надмине дори случая "Белнейски", коментира Мачоков. В първите дни на разследването съпругът също е бил сред заподозрените. Разпитваха ме десетки пъти и ми задаваха едни и същи въпроси. Ако тукашните криминалисти не могат да се справят, да извикат специалисти от София. Иначе до 15-20 дни ще има друга жертва", прогнозира Мачоков.
Съпругът имал информация за двама души, които са били с Янко по време на убийството, и е съобщил на полицията. Той обаче не е доволен от реакцията им. "Казах им къде е единият, държах го под око, но те не дойдоха" твърди Мачоков.
След като разбрал, че Шиндов е на свобода, Митко по цял ден обикаля квартала и го търси. Твърди, че не знае как ще протече срещата, но е готов и на крайности. "Със сигурност няма да го поканя на кафе", категоричен е вдовецът.
Директорът на полицията старши комисар Тодор Чонов заяви, че разследването продължава, като се работи по няколко версии. Той не уточни дали Шиндов все още е основният заподозрян, с обяснението, че темата е "деликатна".
Янко Шиндов е пуснат на свобода с подписка, съобщи вчера говорителят на окръжна прокуратура Галин Гаврилов. Наложена му е забрана да напуска страната. Повече информация по случая ще бъде разпространена от окръжния прокурор Иван Даскалов след връщането му от отпуска. Той беше наблюдаващ прокурор и по време на делото в съда за задържането на Шиндов. В залата клошарят направи пълни самопризнания с думите: "Като видях жената в парка, първо реших да я ограбя, после я нападнах и ми се прииска, а накрая я убих". Адвокатът му обяви, че цялото обвинение е скалъпено единствено по самопризнанията на довереника му.

ФЕРАРИСТ
04-01-2011, 10:38
И кво толкова ненормално е станало.....всичко си е в реда на нещата, така както се случват сега......и преди......

Mind_Control
04-01-2011, 16:40
Правилно съм си мислил. След като плащат на клошари за да им прехвърлят фирми с огромни дългове и никакви активи, това явно е новата мода..Поредната ПР акция е било.. И във Варна имаше нещо подобно с един студент и една студентка.Заради съвсем други интереси момчето изгоря доживотно..

Какво стана с тоя случай във Варна? Натопили са момчето, за да прикрият някой ли?

kolev
04-01-2011, 16:52
какво да коментираме, то е ясно че в българия няма полиция, а милиция. не се работи с доказателства, а със самопризнания.

BLUE1
04-01-2011, 17:01
Колев, много повърхностен извод се направил.

fred
04-01-2011, 17:34
Аз не съм сигурен, кой е убиецът.Естествено с нашенските полицаи и следствие да е скълъпен процес, ама може и да не е.
Но за Белнейски ми е интересно, как тоя Лазар Колев, беден и смотан е наел /чича му де/ скъпия и прескъп майстор адвокат,Марковски, за чий чичо му ще му осигури такава скъпа защита?
Освнен, ако и той не е замесен, както става ясно, от изложеното до тоя момент.
Но и в това не съм сигурен.
Докато нямаме силно и независимо правораздаване, добра полиция и предварително произвосттво и следствие и както да е там сега по ново му, ще сме зле и икономически и ще сме държава от третия свят по тези критерии.Няма проспрерирало общество в което да няма ред и за този ред да следят тези органи.

tanatos
04-01-2011, 19:21
Какво стана с тоя случай във Варна? Натопили са момчето, за да прикрият някой ли?

Да.То е дълга тема и има много за четене по нея за да разбереш за какво иде реч. Но като цяло са преправяни доказателства, прехвърляни са снимки на телефона на обвиняемия, не се взема под внимание наличието на друга кръвна група на местопрестъплението..Е те такива работи.

mdterziev
05-01-2011, 09:29
За случая в Пловдив, да-ДНК експертизата показва, че не е той. Друг е въпросът защо човек като него с присъди, в това число и за убийство, е на свобода.

BLUE1
05-01-2011, 21:10
Колега Терзиев, знаеш ли какво му е убийството? Преди години докато все още имаше къща на тепето в Пловдив, прибирайки се вкъщи заварва един мангал да краде, сборичкват се и в мелето го удря по главата, след няколко дни мангала умира в болница. Осъден е лежал е, колко пъти трябва да плати? И това повод ли е да бъде набеден за това убийство? Не разбирате ли, че в България медиите не са източник на информация.

morfius
05-01-2011, 21:29
О това за медиите отдавна съм го проумял, ама единствената алтернатива е нета... а тук пък се палят клади за щяло и нещяло.
Да е за нещо международно, да ползваме чужди медии... ама като е за случки като тая или оная в Г. Оряховица?

ПС - Избягвай думи като мангал - политкоректността не ги допуска.

mdterziev
06-01-2011, 08:27
Колега, социален патолог, прав си и приемам забележката ти. Разбира се, не искам невинен човек да лежи, бил той и клошар.А щом медиите не са достоверен източник (били те печатни издания или електронни), то тогава от къде да се информираме? Никога не вярвам безусловно на това, което прочета, но поне ти дава няк'ва насока.

BLUE1
06-01-2011, 08:46
Ами ти си отговорил на въпроса си. Всички новини от нашите "журналисти" аз ги приемам като клюки т.е. има някакво зрънце истина в тях.

П.С. Поднасям извинение за думата "м....л".:pig:

mordohy
07-01-2011, 15:29
какво да коментираме, то е ясно че в българия няма полиция, а милиция. не се работи с доказателства, а със самопризнания.
Не си прав!
Милицията така не действаше.
Тя щеше да събере контингента да го поотупа леко, а после в ареста!
Всички заедно!
Много бързо откриваха виновника, заради който си пропускаха нощния запой и полужив го предаваха на надзирателя!
Освен това, милицията раполагаше с широк кръг от помощници и знаеше всичко.
Имаше и традиция, а сега е трудно да се получи!
Кварталния познаваше и кокошките по курниците, както и цялата пикантерия от изневери и връзки и буквално за няколко часа можеше да локализира всеки и всичко.
Има и още, ама ще стана досаден!

kolev
07-01-2011, 16:05
баш де, все едно за сега ми говориш. стане ли нещо, вика се контингента и се почва - ни съ прави знам чи ти беши, ам я ми разкъжи за тоз , кажи ги тез другити твойти приятели и т.н.т.
лафа с чекмеджето с палката и празното още важи. разпознаването става в коридора с въпроса - тоз ли беши, самопризнанията ти ги пише ченге от твоето име, пълни с правописни грешки и после ти казва - подпиши съ. на кафе се ходи с пусната лампа, бойко като гостува , се правят едни чупки и стойки по кръстовищата.
иначе са царе на оправданията. лафовете са - ми то другу ни мои да напраим, то закона такъв, мчи ний ни можи да дойдим, ти ила в рпуто , мчи устави гу , то усвен да го бииш ко да му напраш.....

Sunny
07-01-2011, 17:29
баш де, все едно за сега ми говориш. .....

Е баш де .
Ами тя системата си е същата - само и сменихме името от милиция на полиция . Всичко останало си е по старо му .
Ама за да се изкорени старата система и да се изгради действаща такава наново трябва подход по Сталински .
т.е. пак няма как се получи .

fred
07-01-2011, 19:30
Относно журналистите, наистина нашите са некомпетентни, липсва им култура и грамотност, та рядко може да бъдат повод за размисъл и да провеждат качествени разследвания.Не може да се отрече, че и ако бяха по различни нямаше да работят в нашенските медии, тоест никой не толерира журналисти с активна позиция и независимо мнение, културни хора.

BLUE1
07-01-2011, 23:38
Колеги Колев и Съни, очевидно не сте попадали скоро в полиция и си нямате никакво понятие как седят нещата в момента, толкова сте далеч от истината, че чак не ми се обяснява.

kolev
08-01-2011, 10:48
говоря така,точно защото ми се е налагало и съм го видял. сигурно има и свестни ченгета,но повечето са цървули.
последния път, паяка реши да вдигне личната кола на един. е, разбраха се и му оставиха колата. обаче вместо да каже - да бях виновен или - бях паркирал добре и ще ги проверим тия как работят , просто излезе с лафа - ами такива са те. е точно това показва колко неебателни са към задълженията си.

BLUE1
08-01-2011, 12:27
Колев, това което казваш е така, но паяците се обслужват от общинска полиция, катаджиите пък са съвсем друга бира, охранителна полиция е друго, а престъпленията се разследват от криминална. Това с боя и подписаните на сила самопризнания е да не кажа силна дума, но просто безсмислено, единствено неприятности би донесло на криминалните инспектори. По времето на комунизма боя и незаконното задържане е вършило работа, в момента не, даже напротив и точно заради поредната недомислица в ЗМВР случаите на жалващи се боклуци от полицейско насилие съвсем не са малко и колкото невероятно да ти се струва, това върши чудесна работа. Изпитал съм го на собственият си гръб нееднократно.