PDA

View Full Version : Аквариум по поръчка - от къде?

BatVas
21-01-2011, 13:53
Колеги понеже скоро приключвам с обзавеждането и след месец искам да си поръчам аквариум.
Искам аквариума да ми се изработи по поръчка, да дойде човек да погледне мястото и да предложи варианти. Не искам да има никакви грозни изпълнения искам всичко да се вързва с мебелите и обстановката. Важно е че не искам да има долен шкаф, а страничен (там би трябвало да са допълнителните неща по системата) Аквариума ще е на повдигнато място - стабилно (бетон покрит с теракот) , далеч от пряка слънчева светлина. Та искам акварист правещ по поръчка аквариуми с добър дизайн плюс шкафчето икапака към него. Аквариума няма да е малък, няма и да е голям (приблизително 200 литра) Искам един човек или фирма да направи всичко - аквариум, шкафче, капак,заден фон, грунд, растения, помпи, филтри,
нагреватели, осветления и .н.т
Дайте подходящ човек или фирма - както и предполагаема орентировъчна цена.

П.П. Аквариума няма да е морски, а сладководен.

JAMAL
21-01-2011, 14:38
Акваристиката ми е хоби от близо 3,5 години. Създал съм доста контакти за това време, в различните аспекти. Мога да съдействам за цялостното му комплектоване, от поръчката, до направата, обородуването и дизайна му. Пускам няколко снимки от различните периоди, във възходящ ред...все се надявам че има прогрес:grin:. Последната снимка е от преди седмица, като тепърва ще се развива. Според стила, който търсиш, дали ще е растителен, както наблягам аз, или не дотам цената ще варира...въпрос на уточняване.

BatVas
21-01-2011, 14:54
Последните два ми харесват!
като за начинаещ- пПо скоро си мисля да е по "жив" с повече риби и движение, но искам да е зелено и карасиво.
Дали ще стане като му сложа заден фон хубав и като за начинаещ изкуствени растения (за по лесна потдръжка) и риби за начинаещ - хелери, лири, молинезии,малко неонки, шарени гупи и една две дънни рибки.

JAMAL
21-01-2011, 15:30
Поне досега красив аквариум с изкуствени растения не съм виждал. Може аквариумите в ресторант Барбадос да допадат на някои хора, но на мен не:grin:. Има заблуда, да кажем малко аквариумче с изкуствени растения е по-лесно за поддръжка, от 200л с естествени растения, но не е така. Това е собствен воден свят и както всеки такъв, търсената от нас цел е баланс. Растенията имат определяща роля за този баланс. Може да се учудиш, ако ти кажа, че помпа за въздух няма да ти трябва. Няма по-красиво, от това да видиш как растенията фотосинтезират и отделят кислород.
Живородките са симпатяги, но се множат много и става пренаселване, което не играе добра роля на цялостната обстановка.
http://tranz.it/load.php?id=VAIH2s5BvptoiKq5732632

fred
21-01-2011, 15:32
В много зоомагазини съм виждал много хубави фирмени аквариуми, различни модели и големини.
Знам случай с поръчков, много скъп акваруми, е протече няколко пъти и какво ли не.А парите не знам колко бяха, ама много+ договор за подръжка на аквариума и рибите.
Та моя съвет е вземи си готов, от реномирана марка.Има и втора ръка доста, но какъвто и да е, се приготви и за немалко грижи по тия аквариуми.

JAMAL
21-01-2011, 15:47
Грижи има при всеки домашен любимец. Аз съм направил всичко автоматизирано, откъм техника. Грижата ми е около 2ч на 10-тина дни. Спрямо други животинки, мисля че е нищо.

old alfist
21-01-2011, 15:48
Моето неангажиращо мнение е отделните компоненти да си подбереш сам - така можеш най-добре сам да прецениш какво точно ти трябва и дали ще ти подхожда на интериора.На мен например една фирма за алуминиева дограма ми направи аквариума по моя поръчка.А, за живородните риби няма опастност да се пренасели - родителите изяждат децата си ако не ги отделиш.

BatVas
21-01-2011, 15:51
Е щом е по-добре с живи растения добре. А живородките като раждат нали рибите ще изяждат малките - едва ли ще се пренасели толкова.
А за готов аквариум знам , че има маркови и добри, но едва ли са с нестандартни размери - все пак довечера ще направя измервания в нас и ще видя дали нещо готово няма да стане.

JAMAL
21-01-2011, 16:00
Не те убеждавам в моето мнение, само ти споделям наблюденията ми:grin:. Ако се спреш на фирмен аквариум, той е с определено осветление, което за голяма част от растенията е недостатъчно. Ако в даден момент решиш, че ще развиваш по интересна растителност, капакът ще стане излишен и ще търсиш друг вариант, който може да си осигуриш още в началото.
Рибките ще си се хапват, да:).
И най-важното, не се доверявай на търговците, тяхната цел е не да ти помогнат, а да спечелят максимум:).

qkimov
21-01-2011, 16:07
Аз се занимавам с акваристика от повече от 10 годинки.За аквариум от порядъка на 200 литра ще са ти необходими около 150-200лв. за изработката. За капак ще ти хвръкнат още 50лв (заради осветлението),иначе материала и цветът ще трябва да го вържеш с другата мебелировка.
Ще ти е необходим и един хубав нагревател от порядъка на 25-50лв(говорим за марков и качествен 200W).
Следващото най важно нещо за да имаш аквариум а не блато в хола си е филтара.За твоя гьол ти препоръчвам EHEIM 2224 (за аквариуми до 250л.),много тих и много качествен.(Други за предпочитане-Тетра,JBL,SERA).
За обитатели,аранжировка и растения зависи изцяло от теб и човека или фирмата която ще наемеш.

Софето е голям град и има доста добри зоомагазини,в които може да распиташ.

P.S.И един съвет от мен: Ако имаш възможност си купи и една електронна хранилка-много удобно нещо особенно ако отсъстваш по-дълго време.:drunk:

BatVas
21-01-2011, 16:35
От готовите нещо такова - но не искам шкафа (само гьолчето) - ще меря довечера.
http://www.zoo-paradise.com/shop/zoo/images/products/pdfs/Juwel_Trigon_190.pdf

qkimov
21-01-2011, 16:44
От готовите нещо такова - но не искам шкафа (само гьолчето) - ще меря довечера.
http://www.zoo-paradise.com/shop/zoo/images/products/pdfs/Juwel_Trigon_190.pdf

Ако мястото ти е на ъгъл направо взимай някой готов защото са малко хората дето могат да ти го направят кадърно без риск да подгизнеш (ако и аквариума ще е ъглов).
В магазините където предлагат такива готови аквариуми могат да ти кажат колко ще ти коства само стъкларията без шкафа.По мои впечатления почти всеки готов аквариум се предлага и без поставка.

http://aquamakerbg.com/index.php?/2010-05-25-07-14-05.html ако се счита за реклама моля да ме извините и да го изтриете.
А тук се продават и само аквариумите http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=aquariums&product=Juwel_Rio_240&n=4

BatVas
21-01-2011, 16:50
Абе аз няма да го слагам точно в ъгъл , но искам да има видимост от две страни ( в смисъл като се погледне от ляво и отпред да се вижда) не знам точно как да го опиша.Не искам като го погледна от страни да виждам само тясната страна. По принцип най добре ще се върже триъгълен ама неравнобедрен. Страните сключващи правия ъгъл да са например 90 и 60 , но и това мисля става. Какво мислите за оборудването на показания или какъв реиъгълен бихте предложили фирмен. Коя фирма е най добра като визия и надеждност.

П.П. Аз точно от един познат преди време бях чувал за "Пецата" и мислех към него да се обърна да огледа на място и да даде предложение, като в последствие от него се купи готов аквариум или изработи поръчков, спрямо това което види на място.

MUROMAN
21-01-2011, 17:16
http://kler-d.com/
Орландовци ул.Нешо Бонечв № 13

:grin:

qkimov
21-01-2011, 17:16
Абе аз няма да го слагам точно в ъгъл , но искам да има видимост от две страни ( в смисъл като се погледне от ляво и отпред да се вижда) не знам точно как да го опиша.Не искам като го погледна от страни да виждам само тясната страна. По принцип най добре ще се върже триъгълен ама неравнобедрен. Страните сключващи правия ъгъл да са например 90 и 60 , но и това мисля става. Какво мислите за оборудването на показания или какъв реиъгълен бихте предложили фирмен. Коя фирма е най добра като визия и надеждност.

П.П. Аз точно от един познат преди време бях чувал за "Пецата" и мислех към него да се обърна да огледа на място и да даде предложение, като в последствие от него се купи готов аквариум или изработи поръчков, спрямо това което види на място.
Ако ще се гледа от 2 страни,по-добрия вариянт е да е ъглов с панорамно челно стъкло.
Другото за което трябва да помислите е къде ще може да скриете жиците и маркучите от техниката така че да не се виждат изобщо.

Оборудването за всеки готов аквариум си е съобразено оптимално за дадените размери на локвата.
Гледай да не е по-висок от 50-55см понеже ще стане по-труден за обслужване а и ако мислиш в последствие да наблегнеш на растенията,то тогава и растоянието от лампата до растенията също оказва влияние за растежа и развитието им.

fred
21-01-2011, 20:39
Написах в гугъла поръчкови аквариуми и това ми се мерна:
http://www.aquadesign-bg.com/index.php?section=1
http://www.discus.bg/index.php?page=shop.browse&category_id=44&option=com_virtuemart&Itemid=4

Peak1
22-01-2011, 00:19
Мишо Калкана е твоя човек, акваристи от цяла България го търсят, защото работи много качествено и не взима скъпо.

Проблема при теб ще е, че си от София и ще трябва да търсиш транспорт за аквата от Пловдив.

За останалото четеш във форума за акваристика.

Aко те интересува нещо друго пиши на ЛС :-)

old alfist
22-01-2011, 05:04
А, бе с естествените зеленажи се увеличава разправията с бистротата на водата - дай го малко по-практично с изкуствените водорасли и изобщо с разните други аксесоари и приспособления.
Хубаво, хубаво, но човек трябва да е малко по-практичен иначе се вманиачва и става роб на някакво увлечение с неясен като продължителност период, но гледай пък да не ти загрозява обстановката.

Peak1
22-01-2011, 09:09
А, бе с естествените зеленажи се увеличава разправията с бистротата на водата - дай го малко по-практично с изкуствените водорасли и изобщо с разните други аксесоари и приспособления.
Хубаво, хубаво, но човек трябва да е малко по-практичен иначе се вманиачва и става роб на някакво увлечение с неясен като продължителност период, но гледай пък да не ти загрозява обстановката.

На този литраж с изкуствени растения (водораслите са други, нежелани работи :mrgreen: ) аквариума няма да прилича на нищо, камо ли да допълва интериора с красотата си. С изкуствените растения става само в малък съд, за да угодиш на децата или колкото да се каже, че гледаш риби :balloon:
И все пак акваристиката е хоби (че може и да е изкуство!), така че мисля няма нищо лошо да отделяш време на хобитата си. Не разбрах и как ще идва проблем с бистротата на водата от растенията? Напротив точно обратното, без живи растения вероятността да плъзнат водорасли е много по-голяма, да не говорим колко други добрини вършат. Преди да давате такива съвети не забравяйте, че трябва да има баланс и равновесие дори в един аквариум, грижата за което се пада на вас. Нещата не се свеждат до това да напълниш вода и да цопнеш рибите :book:

BatVas
22-01-2011, 11:15
Благодаря за мненията и препоръките! Като приключа ремонта ще Ви пиша тук или на лично - със снимки на мястото и да изберем нещо. Исках да се орентирам за да знам какво , как и къде да търся. Почвам да чета специализираните форуми за акваристика.
Може би ще сложа не много естествени растения, възможно най некапризни и лесни за отглеждане и потдръжка.
Още веднъж благодаря!

Eто нещо такова ми харесва:
http://www.youtube.com/watch?v=MNqagUOX57M

old alfist
22-01-2011, 14:31
Е, ми каквото си прецени колегата - видя мнения и сам ще си нагоди нещата във времето, така както на него му харесва.

BatVas
27-01-2011, 13:40
Попрочетох , поразгледах и ...
Май ще правя аквариум по поръчка 200 литра ( Видях аквариуми на този Мишо- много добри са и човека дава гаранция) Доставката за София е безплатна.

Аквариума няма да е ъглов, ще е с външен канистър, ще има растения - само живи (първоначално по лесни за отглеждане за да не се налага да пускам CO2)
Като рибки ще пусна пасаж неонки и някаквви други пасажни + 2-3 по едри други риби ( да контрастират) и с които могат да съжителсват .
Продължавам да се образовам :)

П.П. Като започна да харча пари ще се обърна към колегата JAMAL за консултант, а може и по скоро да направим едно ходене до Съботния пазар и да разгледаме за по добро орентиране от моя страна. Сега като е студено не знам дали ще има Съботен пазар тази седмица де!?

Peak1
27-01-2011, 14:18
Супер си се ориентирал! Ако искаш рибки, които да се придържат в група и да се оформя по-красив пасаж ти предлагам hemigrammus rhodostomus, понеже неонките се пръскат из аквариума и седят в група само ако има по-голями риби, които да ги плашат (в тази връзка ако няма да гледаш скариди едни скалари с дивата разцветка ще заспят в твоя литраж!).

Родостомуса са много красиви, но малко по-претенционзи към качествата на водата, така че е по-добре да се пуснат след като аквариума се поразработи. И ако се решиш да взимаш винаги се интересувай дали са вносни или развъждани в България, вносни не взимай, защото половината ще измрът най-вероятно.

BatVas
27-01-2011, 14:48
Това ли са рибките? Родостомус
http://www.free-pet-wallpapers.com/free-pet-wallpapers/free-pet-desktop-backgrounds/199388781.jpg

Красиви са и могат да живеят с неонките заедно :)

Мисля фона отзад дали да е син или черен, повече клоня към синьото.

П.П. Сега видях че продаваните фонове от едната страна са черни от другата сини :)

Peak1
27-01-2011, 16:43
Да това са рибките и е страшно красиво да ги гледаш как се стрелкат всички заедно от единия към другия край на аквариума.

Аз лично съм фен на тъмно синия фон, според мен придава по-добро чуство за дълбочина.

JAMAL
27-01-2011, 16:56
Радващо е, че се придържаш в правилния ред - четене - реализиране:). Така се спестяват куп главоболия и допълнителни интервенции.
Родостомусите са прекрасни рибки и ще ти допаднат, аз имах но ги дадох на колега, защото ми хапваха едно от растенията, което много държа да присъства в аквариума. Ей тези симпатични марулки:

Ходил съм на пазара, когато стъклата се пукаха от студ. Като изключим, че рибките ги правят на чорба за да не замръзнат, другото не те бърка:).

Ще съдействам:afro:.

p.s. а защо да не пускаш ЦО2?

BatVas
28-01-2011, 10:42
Значи утре ще отида на пазара в Подуене да поразгледам малко, а може и нещо да науча. Предполагам между 9 и 10 часа е добре.

А за CO2 още не съм уверен , че ще се справя. Чета за някакви направени системки от бутилка Кока кола + мая ....
Вчера вечерта един час мерих за мястото на аквариума и размерите , предвиждайки място за шкафче отстрани с място за канистъра. А какви са размерите на качествен канистър за 200 литра аквариум ?
Сега се чудя за размерите на аквариума
100х50х50
100х45х45
80х50х50
Мяй трябва да го съобраззя и с дължината на лампите. За такъв аквариум какви лампи (качествени) с такава гама , че да изпъкват цветовете на рибките растенията и .н.т...? Колкото повече чета, толкова повече въпроси и размисли се въртят в главата ми :)

JAMAL
28-01-2011, 12:32
След 11-12ч хората се разотиват постепенно от пазара.
Бих ти препоръчал аквариума да е без капак, а за осветление да използваш метал-халоген. Оставяш си видимостта от горе, а и е по-лесно за поддръжка. Ако решиш да се спреш на този вариант, дължината на аквариума няма да е определяща. Ако се спреш на пури, то тогава стандарта е 90см, т.е. 100см аквариум е идеален.
Това е примерен вариант с метал-халогенно осветление, по-ефикасно и доста стилно.
http://www.ambiente.bg/осветителни_телап-1x150W_Луна_за_металхалогенна_лампа_цвят_brushed_s teel-browse-182-1.htm
http://www.ambiente.bg/осветителни_тела-2_x_70W_Интериорно_осветително_тяло_за_металхалоге нни_лампи_цвят_сребро-browse-279.htm
http://www.ambiente.bg/осветителни_тела-1_x_150W_Прожектор__цвят_сребро-browse-2147.htm
Система за Цо2, ще ти излезе максимум 150лв.
Канистъра е поне 30тина см висок и поне 20см в диаметър и отделно излизащите от него маркучи.

Peak1
28-01-2011, 13:28
Аз бих си направил капак, няма да има толкова голямо изпарение, няма да попада прах във водата и предпазва рибите от излитане от аквариума (някои имат този лош навик:wierdo:). Пурите има различни спектри, които засилват различните цветове най-общо казано. Избора им ще зависи основно от това какви риби ще гледаш.

BatVas
28-01-2011, 15:17
Задължително ще е с капак, даже капака ще го правя да съответства на интериора (цвят , матерял) Трябва всичко да е затворено и естетически издържано. Все пак слагам аквариума във всекидневната.
Ще сложа пурички , чета за някакви т5, т9 , Gro и т.н.т e тоя момент не ми е ясен. Таймера предполагам го вклучвам в контаква и през него щепсъла на лампите

JAMAL
28-01-2011, 15:36
— Лампите T5 са с повишено светоотдаване;
— Лампите T5 са с по-голям срок на служба;
— Лампите T5 са с по-малък диаметър: 16 мм при T5 срещу 26 мм при обикновената луминесцентна лампа (T8); а при по-малък диаметър ефективността при употреба на рефлектор е по-висока! — т. е. към аквариума отива повече отразена светлина.
— Лампите T5 са по-къси при по-висока мощност, което означава по-високо светоотдаване в сравнение с Т8 лампите; примерно: 4 по 24 Т5 сумарно отдават 8000 лумена, а 5 по 18(20) Т8 в най-добрия случай излъчват 6700 лумена, даже и по-малко - около 5000 лумена;
— При лампите T5 светлинният поток достига максимума си при t = 35 °С (при T8 — при 25 °С); при отклонение от този показател, светоотдаването намалява; температурата в лампата обикновено е над 25° и се намира в границите на оптимума за лампите Т5.

В твоя случай има 85см пура, така че 100см аквариум ще свърши екстра работа!
Таймера се включва в контакта, в него осветителното тяло и така. Като мощност ще са ти необходими поне 3пури, 4 е по-добре. Имаш възможността да вържеш 2х2 на отделни баласти и да се палят по различно време, т.е. да приближиш живота в аквариума до естествената им среда, с по-постепенно увеличие на светлината. И другия плюс, е че при затъмнена стая може да си намалиш блясъка от аквариума:).

p.s. все пак се поинтересувай 85см пура + фазунките отстрани, колко см става сумарно.
пак p.s. нека капакът да има рефлектори:).

BatVas
28-01-2011, 16:05
Да на капака ще сложа рефлектори отвътре.
Ще проверя фасунките.
Значи ще слагаме Т5

Peak1
29-01-2011, 01:25
Да на капака ще сложа рефлектори отвътре.
Ще проверя фасунките.
Значи ще слагаме Т5

Моя съвет е да Не слагаш т5! Аз се излъгах и направих тази грешка, та ще ги сменям с т8. На т5 много трудно се уцелва необходимото светоотдаване за определен литраж и предразполага към зеленясване и други водорасли, а и растенията не ми харесва как вървят. :indian:

Верно, няма баласти и тъпотии, по-компактно и прибрано е и са с по-дълъг живот, но аз лично не съм доволен, а далеч не съм единствен. Слагай т8 да ти е мирна главата, има си точно определена формула да сметнеш колко силни лампи трябва да сложиш, а са и най-разпространени т.е. много повече хора могат да ти помогнат със съвет и т.н.

JAMAL
29-01-2011, 19:36
На т5 много трудно се уцелва необходимото светоотдаване за определен литраж
Слагай т8 да ти е мирна главата, има си точно определена формула да сметнеш колко силни лампи трябва да сложиш.

Какви са оптималните стойности на светоотдаване на определен литраж? Интересно ми стана:-).

Peak1
30-01-2011, 00:37
Какви са оптималните стойности на светоотдаване на определен литраж? Интересно ми стана:-).

Ти много добре знаеш, че препоръчителното осветяване за аквариум с растения е поне 0,5Вт на литър :blah: Но този ориентир можe да се използва само при т8, защото при т5 за същите ватове осветлението е доста по-силно и трудно ще уцелиш желаното.

JAMAL
30-01-2011, 18:37
Т5-те си имат ватове, лумени и всичко което ти е необходимо като характеристика, с разликата че едното тяло дава повече мощност от друго. Т.е. за да постигнеш сходни стойности като мощност, в единия случай ще използваш по-малко техника. Нали изясняваме го в момента с най-добри намерения, защото съм далеч от мисълта, че съм нещо по различно от любител:).

Peak1
30-01-2011, 19:12
Аз споделям какво се получи при мен с Т5 и че не съм доволен, разговарях и с няколко добри акваристи и всички бяха на мнение да го сменя с Т8 (поради причините, които споменах по-рано), от там нататък всеки ще реши сам за себе си кое е най-добро за него.

И да, т5 имат ватове, но изчисленията са други, защото при 14W T5 имаш повече светоотдаване от 14W T8. :cheers:

trace
31-01-2011, 01:00
Ето една снимка на аквариума на брат ми, подробности не знам. По поръчка го направиха, фона го беше поръчал от Германия мисля.

JAMAL
31-01-2011, 09:47
Аз споделям какво се получи при мен с Т5 и че не съм доволен, разговарях и с няколко добри акваристи и всички бяха на мнение да го сменя с Т8 (поради причините, които споменах по-рано), от там нататък всеки ще реши сам за себе си кое е най-добро за него.

И да, т5 имат ватове, но изчисленията са други, защото при 14W T5 имаш повече светоотдаване от 14W T8. :cheers:

Както спомена, за растителни аквариуми се препоръчва от 0,5w/l, до 1 и нещо. В този диапазон имаш различна скорост на развитие и другите необходими компоненти трябва да бъдат съобразени с това. Проблемите при теб мисля, че не идват от осветлението, а от недобрия баланс на светлина с другите водещи сили:).
Ще очаквам с нетърпение да разбера дали с подмяната на осветлението, проблемите ти ще изчезнат:).

Peak1
31-01-2011, 17:32
Както спомена, за растителни аквариуми се препоръчва от 0,5w/l, до 1 и нещо. В този диапазон имаш различна скорост на развитие и другите необходими компоненти трябва да бъдат съобразени с това. Проблемите при теб мисля, че не идват от осветлението, а от недобрия баланс на светлина с другите водещи сили:).
Ще очаквам с нетърпение да разбера дали с подмяната на осветлението, проблемите ти ще изчезнат:).

Аз не съм с изцяло растителен аквариум, а наблагам на хардскейп-а и осветлението над 0,7Вт идва в повечко и започва да зеленясва.. по камъните добре, става по-реалистично, но по стъклата и пясъка си е т***к
Правил съм 3 рестарта на аквариума в рамките на година и половина да видим откъде идва проблема, с ленивостта на разтенията защото аз бях твърдно убеден, че не е осветлението. Първо бях без подхранено дъно и подаване на СО2, сега съм с подхранено дъно, измервани са параметрите на водата и са в норма и както казах няколко добри акваристи още от началото бяха на мнения да изхвърлям т5-ците и май ще се окажат прави... а може и при мен да е частен случай, защото аквариума не е голям литраж 70л, но е дългичък 80см и плитък (28см.) за по-панорамна картина :tooth:

И все пак мисля, че на колегата още повече, че е напълно начинаещ ще му е по-лесно като се ориентира към т8.

rusiq86
31-01-2011, 19:10
Мн интересна тема и хоби, мн красиво нещо.
Колега Jamal, поздравявам те, гледах 10 мин снимка 3, уникална е просто, евала и да просперираш в това наченание занапред. Ако имате други такива снимки, бих се радвал да ги споделите в темата.

Peak1
31-01-2011, 20:35
Първия ми опит

http://4.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S8tCdpyAJZI/AAAAAAAAACI/o4HcCNebvoY/s1600/PICT1657.jpg

Втори опит
http://4.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S9ylN91WDwI/AAAAAAAAADk/5p6VgZsfi5Y/s1600/Aquascape+Blue+1.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S9ymU4xAovI/AAAAAAAAAD8/tkulCtXuDk0/s1600/Aquascape+Blue+4.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S9ymnepEhcI/AAAAAAAAAEE/7wDwxeaIUYA/s1600/Aquascape+Blue+5.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S9ym2D0ySNI/AAAAAAAAAEM/7YumKlUgShc/s1600/Aquascape+Blue+6.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_P0mRglWNBX4/S9yn1CbZhpI/AAAAAAAAAEU/Hg4uduNXe0Y/s1600/Aquascape+Blue+7.jpg

JAMAL
31-01-2011, 23:12
Щом има интерес ще споделим заигравки с фотоапарата:thumbup:. Последните две снимки са от 10 литрово аквариумче в офиса, което се обитава от скариди:).

rusiq86
01-02-2011, 10:20
Поздравявам Ви за усилията, вложените средства и желание. Това си е красиво хоби.
Тази тревичка, наподобяваща райграс мн ми харесва, мн успокояващо е това. Чак се замислям да си направя нещо като гледам снимките!

Peak1
01-02-2011, 11:11
Давай смело, веднъж почнеш ли, трудно ще се откажеш и колкото повече се занимаваш, толкова повече се зарибяваш :D

Max
01-02-2011, 11:30
Много ми харесват аквариумите като гледам снимките. Голяма зарибявка е това, но за съжаление и от това има отказване - при мен се получи заради алергия към храната за рибки още като дете...
Сега от време на време гледам при приятели и се кефя на аквариумите им, много добри неща се получават, когато човек има желание да се занимава и на мен също ще ми е интересно да пускате снимки от аквариумите. :–)

Peak1
01-02-2011, 13:12
Новите храни не предизвикват алергични реакции като едновремешните до колкото знам! Поинтересувай се и може да се завърнеш към хобито!

JAMAL
04-02-2011, 15:53
Колега BatVas,
как върви подготовката?

BatVas
07-02-2011, 11:23
Колега BatVas,
как върви подготовката?

Оправям още неща по обзавеждането и се ограмотявам за да съм потготвен като дойде момента :)
Сега дилемата ми е да го оставя на 80 см или да го направя 100 (от гледана точка не интериора и положението)

speеdddddd
07-02-2011, 23:30
Извинявам се на автора , че ползвам темата му за един въпрос !

Искам да попитам от къде мога да намеря водоустойчиви лампи за моя аквариум (в проект) Трябва ми няколко който да са потопени изцяло във вода и такива , дето са частично потопени във вода , то едва ли има разлика ....
и дали са подходящи за аквариуми. Поради сложната конструкция на аквариума , не мога да използвам обикновено осветление ... понеже част от повърхността е нещо като басейн на единият водопад … абе сложна работа :gruebel:
Търся нещо на по нормални цени , че гледам се продават подобни лампи на цени около и над 100 лв бройката , Пък и няма с малки диаметри което да изглеждат по семпло в аквариум , просто са правени за шадравани и басейни ...

Peak1
08-02-2011, 08:14
Дай снимки да видим за какво става въпрос. До колкото разбирам от описанието имаш надводна част с водопад?

Ако сложиш такива потопяеми лампи си мисля, че аквариума изобщо няма да е приятен за гледане, защото ще бъдеш заслепяван..

speеdddddd
09-02-2011, 07:52
Дай снимки да видим за какво става въпрос. До колкото разбирам от описанието имаш надводна част с водопад?

Ако сложиш такива потопяеми лампи си мисля, че аквариума изобщо няма да е приятен за гледане, защото ще бъдеш заслепяван..

Eто една снимка , има още доста работа по него въпреки ,че основното по рамката е готово , лепенето на стъклата е детска игра .....
От най високата ,част ще извира вода и ще се влива в самият аквариум , след което водата ще прелива в точно определена точка в ъгъла на по долната част (там стъклото и рамката са под наклон ) и ще се спуска по плътната стена долу във втора вана (ваната на тоя етап изглежда плитка , но там ще се монтира тънък плексиглас със извивката на ваната . ) по двете стени където ще прелива водата (стича) , ще са облицовани със камъни , мога да монтирам нормална лампа в другата част на аквариума (по лявата) там е хоризонтално ... обаче не знам дали няма да пръска от горният водопад по нея,а и няма да ми освети целият аквариум .

Peak1
09-02-2011, 12:22
След като имаш такова ограничение при монтирането на осветление защо не се ориентираш към метал-халогените както колегата Jamal беше препоръчал тук (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=835255&postcount=28)

Иначе проекта изглежда много интересен и съм убеден, че ще стане яко! Да покажеш резултата накрая ;)

old alfist
10-02-2011, 14:38
Ако може някой да каже кои риби издържат на по-високи децибели, че миналия месец след една нощна изцепка избихме рибата не само в преносния смисъл - поминаха се 3-4 невръстни хелерчета.

Peak1
11-02-2011, 20:08
:mrgreen: Стреса е смъртоносен за рибите, трябва да ги тренираш по малко да свикват :hump:

old alfist
11-02-2011, 22:44
Във върховите моменти малките, които по принцип се крият в камъните излизат отгоре, а големите лягат ниско по дъното - странна симбиоза, но изследванията продължават като има и друг вид екстремни ненарочни натоварвания, но за тях ще споделя след като се убедя със сигурност в закономерностите.

speеdddddd
15-02-2011, 20:58
След като имаш такова ограничение при монтирането на осветление защо не се ориентираш към метал-халогените както колегата Jamal беше препоръчал тук (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=835255&postcount=28)

Иначе проекта изглежда много интересен и съм убеден, че ще стане яко! Да покажеш резултата накрая ;)

Това май като гледам е единственият вариант....

Резултата , ако не забравя ,ще пусна снимки в темата , но това ще е най рано след 3 месеца .... тогава се очертава ,че ще имам свободно време за да го довърша ... :cheers: