PDA

View Full Version : Казус с отнето свидетелство за управление



nhg
27-01-2011, 16:45
Такаааа... Да задам една питанка към евентуално знаещите.

Няма да обяснявам надълго и нашироко случая, но накратко: днес получих "Заповед за прилагане на принудителни административни мерки" по чл.171 т.1 б.д за 'временно отнемане на свидетелство за управление на МПС до отпадане на основанието' (казано с прости думи взеха ми книжката).
Тук обаче почва интересното: основанието е неплатени глоби; още по-интересното е, че реално не можаха да ми кажат колко точно дължа; изкараха ми една справка от 2001 до сега - всички глоби, съответно голяма част отпаднали/платени и недължими от мен. Имам разбира се 3 НП от последните две години - едното ми го връчиха днес (от дата 13.02.2010), едното ми е 'връчено служебно' (така ми обясниха, датата е 14.10.2010), както и едно невръчено ми (за което трябва да отида до КАТ, където мога и да си платя и да си получа обратно документите). Общата стойност на тези глоби е 30 (тридесет) лв.

Следва една още по-интересна част: имам НП по чл.179 т.2 от дата 10.05.2008, с глоба 100 лв:

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
1. ......
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

Такааа... На справката пише, че НП ми е връчено на 20.01.2009; интересното е, че аз имам акт горе-долу около тази дата за ПТП (съответно по друг чл. от ЗДвП), като НЕ МИ Е ВРЪЧВАНО никакво НП!!!

Та въпросите ми към отбора на знаещите:
* възможно ли е НП за 'по-голяма' глоба (в случая 100 лв) да е "връчено служебно"?
* възможно ли е да има някаква размяна на документи, например с друго НП на друго лице от същата дата и евентуално със същата глоба?
* според служителката давността на глобата е 3 години, по проверена от мен информация (при друга служителка) преди няколко месеца инфото беше, че давността е 2 години; кое е вярното?
* вярно ли е, че ако има връчено НП глобата няма давност и е дължима за неопределен период?
* аджеба как да процедирам: дали да си платя 130-150 лв и да си взема книжката и талона или да си разнищя случая (вероятно ще дължа 100 лв по-малко, но колко ли разтакаване ще има?

пс: не оспорвам и не отричам нито един акт, виновен съм си; това с разпилените предмети обаче е невъзможно и несериозно - лошото е, че не си пазя акта за ПТП-то, това би обяснило много неща...

nhg
02-02-2011, 15:03
Такааа... Аз да продължа с въпросите, че днес се поразрових. Ето какво намерих за давността:

Закон за административните нарушения и наказания

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.


И да питам (някой от юристите?):
* давността на санкцията Глоба започва да тече от датата на влизане в сила на НП; това датата на връчване ли е или някоя друга? И какво се случва ако до изтичане на срока на абсолютната давност НП не ми е връчено?
* заповедта за отнемане на СУМПС е с дата 09.03.2010; това означава ли, че мога да се позова на т.Б от горепосочения чл.82 ал.1 и абсолютната давност на санкцията да е изтеклана 09.12.2010 - тогава това би означавало, че книжката ми е отнета неправомерно!
* на заповедта пише, че "може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред наказващия орган"; ако отида в КАТ и обжалвам заповедта (или примерно НП, което не е на мое име) ще ми връчат ли невръченото ми НП?

Ще съм благодарен на всякакво инфо, доста е объркана работата.
И да уточня: неплащането и неполучаването на НП на акта ми за ПТП съм га направил по лични причини, които май няма смисъл да обяснявам (само ще спомена, че не бях много съгласен с написаното, но не обжалвах по законния ред тогава). Последващите глоби ще заплатя, така или иначе съм си виновен сам.
Ако някой знае нещо - да пише, че не съм сигурен дали мисля в правилна посока...