PDA

View Full Version : Смяната на маслото е излишна

koko156
16-06-2011, 11:27
Честито на печелившите.Не пожелавам на никои да попадне на тоя Бенц и на това Дукато.

За неразбиращите немски във филмчето става въпрос,как смяната на масла е огромен бизнес и немците дори не могат да си представят автосервизите да се откажат примерно от смяна.Тъй като това формира основна част от печалбата им.Дори самия собственик на Дукатото сам привиква своите клиенти като им наближи интервала за смяна,тъй като покрай маслото може гуми на има за смяна,може спирачки и др. допълнителни парички.

Собственика на Бенца пътува всяка седмица от Берлин до Италия и обратно.Както се вижда от километража още на 156 449км(überzogen-интервалът прекрачен).А самия той заявява,че последната му смяна е на 203 000км.От тогава насам кара 97 000км със същото масло.

Другия пич пък дето зарежда в колите масло,не го сменял и той.Клиентите му карали по 10г с едно и също.Никога нямало оплаквания или щети по моторите,маслото е застраховано между другото.

Тоя лъскавия пич с независимата лаборатория изследвал хиляди масла и все едно дали е leichtlauf Öl(с удължен пробег)или не,нищо не пречи да останат в мотора по дълго от 15 000 или 30 000км,няма да му причинят щети.До 100 000км могат да останат,без да причинят износване на детайли.

Дукатото даже повече от 100 000км не му е сменяно маслото.По спомени си го е сменял за последно през1996-1997г(leichtlauf Öl последно е спвал).От 11г казва репортера не е бутано маслото.Повече от 180 000км от тогава е изминал.Какво въобще сте правили по мотора?-да си призная изобщо не се грижа за него,само карам,заявява усмихвайки се човека.

Следващия герой със снегорина и той от 10г не е сменял масло,само филтъра всяко лято.И долива около половин литър,тъй като във филтъра остава масло.Преди това всяка зима е било сменяно маслото както предписва производителя.Забележете само как го потърква между пръстите си-било мазничко,няма нужда от смяна,перфектно е и ще остане още вътре.Маслото има навъртяни над 500 000км и имало още служба в него.

Накрая г-н Вайсман обаснява колко струва синтетиката в Германия.По 5евро/л,а за потребители(такива като нас)в сервизите им взимат по 20 до 30 евро/л.Всички печелят от маслото(производители на коли,сервизи)само не и шофьорите.Г-н Пецини няма да участва в игрите им и си оставя старото масло в Бенца.

Честито на всички автомобилни ентусиасти.Следващата ми кола живот и здраве ще е лада,чисто нова от магазина.Е*ем ти и еърбеците и краштестовете и те така.То бива,бива габровци,ама да им се свиди 60 евро за смяна при наличие,че средната заплата в Австрия през 2002 беше 2100евро.Тия ако дойдат в БГ само след седмица ще легнат по гръб и ще молят Бога да си отидат от тоя свят.

Надявам се темата да не предизвика глупави спорове,а по скоро всики правилно да се замисли какво кара и дали си заслужава да налива по 100лв масло(при средна заплата 300лв) и да го сменя на по 5000км.И да не ми се изкаже някой неподготвен,че няма заплата 300лв,щото в провинцията масово тва се плаща(примерно в магазини 300до 350лв обслужващ персонал).То не,че в София келипир голам,като вземеш 1000лв и даваш по 500лв за квартири и така.Темата беше за маслата.

http://www.youtube.com/watch?v=3G1nmhSZvN0&feature=related

-Bobby-
16-06-2011, 11:36
Яката работа... после някой нашенец си купува един такъв дръгел, дето смяна на масло не е видял никога и се оказва след няколко месеца, че марка Х била баси боклука, супер скапана и т.н. А то с такива стопани преди него, какво точно друго да се случи?

code
16-06-2011, 11:43
Може да се кара много с едно масло, лошото е, че така или иначе износването на мотора почва да става в пъти по-бързо;) Дефекта се усеща, когато най-сетне го смениш с ново. Някои само доливат и като почнат да доливат повече продават.

cassillas
16-06-2011, 11:53
Предполагам теоретично ако и в бъдеще все още се използват двигатели с вътрешно горене ще се измисли "live time" масло. Което и сега съществува, но при по слабо оборотни индустриални машини и с по-ниска работна температура. Ами маслата в скоростните кутии при Рено се сменят на около 100 000км.

Кайо
16-06-2011, 12:08
Много добра тема и хубаво клипче.100% тези двамата не са единствените които не си менят маслото,стига сме си мислили че германци,австрийци и други подобни си поддържат добре и правилно колите,мит голям.Карат ги няколко години и после ги продават,а източно европеийски и турски екипи се грижат за попълването на сервизните книжки и за връщането на километрите.Сега дали е добре за един двигател да кара толкова хиляди километра с едно и също масло не знам,ама е факт че след като се вкарат в България тия коли почват и проблемите с тях.

Mind_Control
16-06-2011, 12:23
Ако караш с хубав бензин и на ниски обороти и на 50 000 може да си сменяш маслото.

Кайо
16-06-2011, 13:35
Ако караш с хубав бензин и на ниски обороти и на 50 000 може да си сменяш маслото.

А кой кара на ниски обороти по немските аутобани?
Може е много относително нещо.

Mind_Control
16-06-2011, 14:13
А кой кара на ниски обороти по немските аутобани?
Може е много относително нещо.

Аз не твърдя, че те карат бавно.. Казвам само при какви условия е възможно да не си сменяш маслото често :)

koko156
16-06-2011, 14:17
Може да се кара много с едно масло, лошото е, че така или иначе износването на мотора почва да става в пъти по-бързо;) Дефекта се усеща, когато най-сетне го смениш с ново. Някои само доливат и като почнат да доливат повече продават.
Относно доливането,на село имаме лада 1106 75г на 195 000км(чисто нова купена и карана само от бащата км са реални)от 120 000(щото хапва масълце)само долива масло.Карана само с М10д.Двигателя никога не е отварян,веднъж е сменяна верига.Ми върви си,само като я набримчиш прикажда синкаво отзад.По интересното е,че и филтър не помня кога е сменян.Ма при нея нямаме хидравлични повдигачи да спекат.

Предполагам теоретично ако и в бъдеще все още се използват двигатели с вътрешно горене ще се измисли "live time" масло. Което и сега съществува, но при по слабо оборотни индустриални машини и с по-ниска работна температура. Ами маслата в скоростните кутии при Рено се сменят на около 100 000км.
Мммм,те и на кадета пишеше,че маслото в скоростната не се сменя.Като сваляхме мотора(175 000 реални от коита 52 000 навъртяни от мен) да го местя на друго купе едната полуоска,някои я беше дръпнал и маслото изтече с рубинено-червен цвят(като това на хидравликите).Нямам лаборатория да видя кви му са били мазилните качества слет 16г и горе-посочените км,но на цвят,перфектно.

Сега разбирам защо аджеба,кадета издържа 42 000км само с М10д в Австрия,щото им е хубав бензина.И на минус 21 е палела от оборот и половина.Ама и аз голям чапкънин бях:knock:.Заради шупла в главата изби гарнитура и изхвърли водата на прибиране от София след тунелите.Като отворихме главата,един спекал повдигач(другите минаха само с разглабяне и чистене).Ей ся вече,да не минете всички на М10д,хи-хи.

morfius
16-06-2011, 14:40
Относно доливането,на село имаме лада 1106 75г на 195 000км(чисто нова купена и карана само от бащата км са реални)от 120 000(щото хапва масълце)само долива масло.Карана само с М10д.Двигателя никога не е отварян,веднъж е сменяна верига.Ми върви си,само като я набримчиш прикажда синкаво отзад.По интересното е,че и филтър не помня кога е сменян.Ма при нея нямаме хидравлични повдигачи да спекат.

Тая Лада сигурно е на 1/3 от оригиналната си мощност.
Пък ако искаш, пробвай да покараш 10 тина км. зад нея с отворен прозорец на друга кола... ама си носи 2 блистера аналгин.

koko156
16-06-2011, 15:21
Тая Лада сигурно е на 1/3 от оригиналната си мощност.
Пък ако искаш, пробвай да покараш 10 тина км. зад нея с отворен прозорец на друга кола... ама си носи 2 блистера аналгин.

Не е качвана на дино,че да знам с колко е назад от оригиналните данни,нито двигател е отварян,че да се замерят детяйлите,но 140 по километраж си ги лепеше без замисляне.Нагоре не е пробвана заради окачването,при 120 започва да ходи попътя така,че 140 е бил максимума при който да не излетя от двулентов път.То не е само окачването и кормилната кутия имаше прекалено голям луфт.Затова казвам при 120 почваш да го обираш с кормилното колело като на газ-ка.Надявам се да дойдат по-добри времена и да има средства за ново съживяване.Тогава ще видя"кон боб яде ли?".

Мисълта ми е,че всяко ново нещо се пази,би трябвало и с годините на никой не му пука.Тоест след 7-8г. забравете,че някой ще пази кола,наи-много до 100 000 докато важи гаранцията.После се прожектирва горния филм.

Кайо
16-06-2011, 16:36
Не е качвана на дино,че да знам с колко е назад от оригиналните данни,нито двигател е отварян,че да се замерят детяйлите,но 140 по километраж си ги лепеше без замисляне.Нагоре не е пробвана заради окачването,при 120 започва да ходи попътя така,че 140 е бил максимума при който да не излетя от двулентов път.То не е само окачването и кормилната кутия имаше прекалено голям луфт.Затова казвам при 120 почваш да го обираш с кормилното колело като на газ-ка.Надявам се да дойдат по-добри времена и да има средства за ново съживяване.Тогава ще видя"кон боб яде ли?".

Мисълта ми е,че всяко ново нещо се пази,би трябвало и с годините на никой не му пука.Тоест след 7-8г. забравете,че някой ще пази кола,наи-много до 100 000 докато важи гаранцията.После се прожектирва горния филм.

Е тук е истината,повечето коли по Европата се поддържат както трябва докато са в гаранция.
Повечето от нас караме Бенцове и Дукато като от клипа,ама се самозалъгваме че като е купена колата от частно лице,нов внос,сме уцелили джакпота и караме добре и правилно поддържана кола.
Навсякъде по света се подправят сервизни книжки и се връщат километражи,стига сме се заблуждавали с легендите за почтените европейци.

code
16-06-2011, 16:46
Колеги, тук си говорим за автомобили, Лада няма претенции към маслото все пак е 30 годишна концепция, работи с всякакви мазгочи.

morfius
16-06-2011, 17:01
Колеги, тук си говорим за автомобили, Лада няма претенции към маслото все пак е 30 годишна концепция, работи с всякакви мазгочи.

И 2105 и 2106 все си е с ДВГ, след основен не гори масло изобщо.
Непретенциозни са, но не значи, че не искат поддръжка.
Пък колко по-нови концепции сме виждали всички да посиняват и усмърдяват околността не е истина.
Покараш малко зад такъв екземпляр, пък после се чудиш що си с главоболие.

stelt
16-06-2011, 17:51

Колеги, внимавайте какво пишете, защото не всички четящи разбират от двигатели и автомобили и може и да повярват на написаното.

По темата - живота на едно масло зависи от много фактори, не е само обороти и пробег.

ФЕРАРИСТ
16-06-2011, 18:19
Баси кефа, а после тия коли ги купуваме ние......

DerMeister
16-06-2011, 18:25
Добре, а аз като харча по 4 литра на 10 000км. има ли смисъл да сменям масло :) ?

Bella
16-06-2011, 19:08
Ха...не се и съмнявам,че добрите стари германци ще измислят нещо с което да си спестят някое евро .. принципно идеята ми допада и ако е доказано действаща аз лично бих поела риска,то и без това за моя таралясник мотор мога да намеря за хилядарка .. ама си струва риска.
Но виж при нов автомобил не бих си играла на подобни игрички.
Странно и куриозно е,че точно нацията която МОЖЕ да си позволи да си сменя масълцето клкото му е нужно измисля подобни стратегии ... ама нали трябва да има повече парички за кльопаница и за ненужни вещи закупени на поредния аукцион в кварталният супермаркет :bowdown:

thecleaner
16-06-2011, 19:11
Добре, а аз като харча по 4 литра на 10 000км. има ли смисъл да сменям масло :) ?

Ми то маслото ти е последна грижа тогава ;) Двигателя ти е за смяна (ревизия).

DerMeister
16-06-2011, 19:18
Ми то маслото ти е последна грижа тогава ;) Двигателя ти е за смяна (ревизия).
Ми де да знам, за 45000 км и 3 години нямам оплаквания откъм разход, вървеж и т.н. Харчи го като я опъна яко по магистралата. 600+ лв не смятам да дам и да седя без кола една седмица като мога да си доливам. Ама все си мисля дали да не го сменям на 15к, вместо на 10к :) Може и с друго масло да пробвам, всъщност... Поне па да пушеше да ме дразни, а тя и не пуши.

boris037
16-06-2011, 19:49
Моите наблюдения са, че и финландците не сменят масла. Но поради простата причина, че смяната на маслото не е предписана след като колата излезне от гаранция.
Тоест, масовата практика, която наблюдавах във Финландия е, че докато колата е в гаранция собственикът я кара на сервиз, когато са му казали като я е купил, а след това си я кара, докато не светне лампичката и честно казано става много забавно, когато си купиш някой 10 годишен Опел на 150 000км., на който са му сменили веднъж маслото на 10 000км :)
И това хората го правят, не защото не им се дават пари за глупости, а защото не е предписано.
На мен лично са ми се карали комшии, че сменям летните гуми със зимни на паркинга, защото това се правело в оторизиран сервиз...

Кайо
16-06-2011, 20:30
Моите наблюдения са, че и финландците не сменят масла. Но поради простата причина, че смяната на маслото не е предписана след като колата излезне от гаранция.
Тоест, масовата практика, която наблюдавах във Финландия е, че докато колата е в гаранция собственикът я кара на сервиз, когато са му казали като я е купил, а след това си я кара, докато не светне лампичката и честно казано става много забавно, когато си купиш някой 10 годишен Опел на 150 000км., на който са му сменили веднъж маслото на 10 000км :)
И това хората го правят, не защото не им се дават пари за глупости, а защото не е предписано.
На мен лично са ми се карали комшии, че сменям летните гуми със зимни на паркинга, защото това се правело в оторизиран сервиз...

Финландският студ води до замръзване на мозъка.
Има го и това явление при европейците и американците,ако нещо не им се каже сакън сами да се сетят,за една изгоряла крушка масйстор викат.

t-1000
16-06-2011, 21:05
При тях аз го виждам така, сменят маслото докато е в гаранция където му вземат минимум 500 евра от там на татък едни 300 000 хил. км с 1-2 смени и после друга кола защото за 300 000 хил. км са 30 смени по 500 евра 15 000 евра което е първата вноска за новата кола пък той вече ги е спестил

fred
16-06-2011, 21:14
Що да се правят експерименти за сто лева не ми е ясно:pig:Отделно в нета всеки пише по нещо.

Bella
16-06-2011, 22:05
Когато инфлацията ти е изяла парите,а кризата и намаленият интерес към коли като цяло ти свалят цената на 30-40% от тази на която си я закупил и си решил да си купиш нова кола която да си мине и тя по реда що пък да не си направиш експеримент ... ? :)

stelt
16-06-2011, 22:06
Доста от собствениците на камиони практикуват не сменянето на масла, а и там нещата са доста повече и по скъпи.
Купува се един камион на оперативен лизинг и се експлоатира примерно 500 000 км. За тоя пробег ако се смени един път масло е добре. После камиона сменя собственика си :)

code
16-06-2011, 22:12
Доста от собствениците на камиони практикуват не сменянето на масла, а и там нещата са доста повече и по скъпи.
Купува се един камион на оперативен лизинг и се експлоатира примерно 500 000 км. За тоя пробег ако се смени един път масло е добре. После камиона сменя собственика си :)
Новите камиони са с масла UHPD до 100 000км пробег и говорим за смяна на масло и филтър от порядъка на 500лв, което за 100 000км не е чак такъв разход ;) Поне аз такива случаи не знам и да има е по-скоро някакво изключение.

mordohy
16-06-2011, 23:38
Аз ходих по погрешка един път на семинар в Атина и то точно за маслата и прочие!
Истината е, че първо маслата имат поне двойно по-дълъг пробег от указания, второ всички лъжат и трето- единствения признак за това, че маслото е за смяна е факта, че започва да го яде мотора!
Друго няма!
Селения Райсинг я сменявах без проблем на 50 000 км, а Голда го сменявам поне на 20 000 км.
Оплаквания нямам!
Имам наблюдение върху едно Ауди 90, което от 11 години кара с М10 Д и само се долива, но никога не е сменявано .
Колата се кара ежедневно , а зимата я пържат яко!
Още няма забележки!
Това само като пикантерия!
Иначе и аз :book: и си сменявам маслото!

546
17-06-2011, 08:48
Прегряванията,окислението,конденза на влага,наличието на гориво,наличието на антифриз,замърсяването с нагар са все фактори които прецакват маслото и е наивно човек да си мисли ,че при нормална експлоатация то може да издържи повече от два пъти предписания му ресурс без да има сериозно влошаване на техническите му показатели.Ако можеше да се направи смазочна течност която да не я бъркат гореизброените процеси досега някой щеше да я продава с етикет "Вечна гаранция".Различните класове съществуват съвсем не случайно-това са масла с доста различни показатели ,съответно за различни двигатели с различно натоварване при експлоатация.Ако някой си е решил да загърби 100 години автомобилна история за да си спести някакви пари си е негова работа ,но да подвежда хората е най-малкото неморално.Според мен Мерцедес първи щяха да обяват, че техните автомобили не се нуждаят от смяна на масло ,ако беше така.На такситата които карам последните 10-11години /почти всички са каруци производство на GM/ обикновенно маслото се сменя на около 20 000 км като тези километри се навъртат за 2-3 месеца,но колата почти няма студени стартове /до 3-4 месечно/ и обикновенно се подгрява на място поне 3-4 минути,рядко е под 50-60 градуса,маслото задължително е такова каквото е предписано от производителя като клас и вискозитет/марката е обикновенно е GM или МОТУЛ-което е по-евтино в момента,разлика не съм открил/ ,кара се на метан или пропан бутан-тоест няма как нафта или бензин да попаднат в картера,колите са все с чугунени блокове без ризи с О-пръстени така,че и антифриз няма как да протече в маслото освен от гарнитурата на главата,а там пробие ли обикновенно се сменят биели и антифриза в маслото е най-малкия проблем.На таратайката която карам в момента-ДЕУ Калос 1,4 /8V са сменени само семерингите на разпределителния вал и вложките ,главата на 300 000 беше за смяна на клапани след скъсан ангренажен ремък от<20 лв. Резултата е ,че на 350 000 км мотора дава компресия като нов и разхода на масло е под литър от смяна до смяна .Между другото маслото в скоростната кутия дето не се сменя важи, ако колицата е на под 300 000 км. След това се дават едни много пари за пътна помощ, щото умира на магистралата далече от сервиз и после направо се сменя кутията-вервайте ми!
Относно здравината WV - AUDI -тука едни колеги караха една дизелова Джета малко над 100 000 км. с някаква скъпа синтетика -дори и недоливаха щото си беше добре на щеката,но накрая си задра както си му е реда.

lordliness
17-06-2011, 09:10
Искам да ви кажа ,че студен старт се нарича всяко палене на двигателя независимо дали е работил до преди 5 мин или вчера.Маслото в скоростите не се сменя никога(не важи за автоматичните), ако не е правен ремонт на кутията.

546
17-06-2011, 09:43
Ами при мен за 10 години две опелски скоростни кутии на по 400 000 умряха пълни с масло щото и аз го четох това,дори и пробки за източване нямат ,толкова си вярват дойчовците или пък не са очаквали ,че ще минат такива километри преди да ги изяде ръждата .До 6-7 месеца и Калоса ще стане на толкова и още не му е сменяно маслото в кутията ,та вероятно към нова година ще пиша пак в тази тема.

code
17-06-2011, 09:53
Масло на скоростна кутия сменям веднъж като купя колата и смятам, че това е оптималния вариант. Каквото и масло да е, само да го разпечаташ и да стои 5г - пиши го умряло.

lordliness
17-06-2011, 09:59
Това ,че има смазване не означава ,че няма износване,дори да се сменя пак си има износване,истината е ,че колкото по дълго работи маслото в скоростната кутия става по -добро затова не се сменя!

kkkrisss
17-06-2011, 10:12
Аз да си призная, това как маслото в скоростите става по-добро с по дълга експлоатация не го разбрах...

-Bobby-
17-06-2011, 10:15
Ами при мен за 10 години две опелски скоростни кутии на по 400 000 умряха пълни с масло щото и аз го четох това,дори и пробки за източване нямат ,толкова си вярват дойчовците или пък не са очаквали ,че ще минат такива километри преди да ги изяде ръждата .До 6-7 месеца и Калоса ще стане на толкова и още не му е сменяно маслото в кутията ,та вероятно към нова година ще пиша пак в тази тема.

Отговорът се крие във въпроса - опелски са. А на Опел им гният и пластмасите. :mrgreen:

546
17-06-2011, 10:19
И как става по-добро?Колкото и да е наблъскано с антиоксиданти и отрови против микроорганизми не вярвам да си подобри смазочните свойства с времето.То тогава щеше да има VSOP и XO масла.

lordliness
17-06-2011, 10:37
Ауди което не гние ,също казва не сменяйте,плюс това маслото което ви е в кутиите е оригинално и само може да си мечтаете да намерите в БГ такова,много е сложно за обяснение защо не се сменя.Хората в двигателите не си го сменят вие опряхте до кутиите,просто си проверявайте маслото в кутиите и ако има нужда доливайте-това е задължително,иначе като няма масло наистина става страшно,а пък и от практична гледна точка колко ще ги карате тези коли още 70-80 000 км.после ще си купите други,тези пък които могат да си купят нови ги сменят след изтичане на гаранцията така ,че няма смисъл.Ако не се сменя маслото в скоростите в никакъв случай не е фатално.Частите в кутията не са кой знае колко фини,работната температура не е кой знае колко високо,от какво да се влоши смазването,не хвърчат стружки,механичните кутии нямат филтри,иначе щяха да имат.

kkkrisss
17-06-2011, 10:53
Нямат филтри но имат пробки с магнит...това защо е според теб?

lordliness
17-06-2011, 11:07
Това е за по едрите частици ,ако има такива(презастраховка),ако няма пробка маслото се източва с шприц ,ако се налага ремонт.По ситните частици които се отделят правят маслото по -добро,колкото и странно да ви звучи.Не бих си сменил маслото ,просто няма да усетите никаква разлика.

kkkrisss
17-06-2011, 11:14
Разлика вероятно няма да има, но аз пък мога да те уверя, че новото масло със сигурност няма да и навреди на кутията. Оригинално масло пък спокойно може да се закупи от официалния представител на съответната марка автомобил.
Аз лично съм на мнение, че вечни масла няма. Кутията събира около 1 литър масло, смяната е около 5 минути и цялата работа честно казано едва ли ще охарчи някого кой знае колко.
Но пък всичко си опира до лични разбирания...

lordliness
17-06-2011, 11:39
Разлика вероятно няма да има, но аз пък мога да те уверя, че новото масло със сигурност няма да и навреди на кутията. Оригинално масло пък спокойно може да се закупи от официалния представител на съответната марка автомобил.
Аз лично съм на мнение, че вечни масла няма. Кутията събира около 1 литър масло, смяната е около 5 минути и цялата работа честно казано едва ли ще охарчи някого кой знае колко.
Но пък всичко си опира до лични разбирания...Да това е така спор няма,за количеството на моята не знам колко е би трябвало да е повече,незнам.

koko156
17-06-2011, 11:50

От преки наблюдения на кадета на вуйчо ми на 360 000 се предаде кутията.

Каквото и да си говорим,си купуваме един и същ продукт в различни опаковки.Независимо от марката 400 000 при добро стопанисване ще ги изкара всяка.Има и на 580 000 италянки съм гледал но със сменен двигател,което не се брои.Докато бачках на летището имах приятел дето караше Бенц 200д автоматик не знам годината,беше на 575 000.Но двигателя е с гилзи,човека го е купил с блокирал колянов вал на 400 000 км.Ремонт и вика поне оше 300 000 ще му врътна.

546
17-06-2011, 12:04
На моторя като само доливаш става така http://www.youtube.com/watch?v=N9aPPyQaZNk&feature=related Чак такова чудо не съм виждал,но съм виждал разпределителен вал без гърбица -причината липса на мазане поради запушване на каналче за масло и в картера на колата имаше подобен клей,при това по-малко.Прочутото М10Д прави такива отлагания .Скъпите масла мият и пазят моторите и ако човек ги сменя що годе овреме и кара нормално 500 000 са достижими за почти всички двигатели ,а тоя с Е-класата от клипа би минал 1 000 000 стига се грижи за нея наполовина на заводските предписания,но явно има лев за следващата и просто си прави гавра.

kolev
17-06-2011, 12:05
истината е че хората в белите държави си купуват нови коли. докато са в гаранция си изпълняват условията. след като изтече гаранцията им е по-рентабилно да си вземат нова или да карат старата без да влагат нищо докато почне да издъхва и после-нова.
иначе двигателно масло знам че му е дошло време за смяна като почне да го гори независимо колко време или километри е карано. трансмисионните масла също си имат ресурс. за спирачната течност също се дава срок след който трябва напълно да се смени. иначе на всички ви колите са с хидравлично масло за волана което уж не се сменя , ама като го видите само след една година употреба , друго ще си помислите.

code
17-06-2011, 12:18
Който не сменя масла прави ремонти и това за мен изчерпва темата.:chair: Примерите от практиката са безброй. Предишния собственик на моята е бил ей такъв дървен философ и за това съм сменял и колянов и разпределителен вал ;)

GALIN4O
17-06-2011, 20:52
Има една приказка която според мен е доста вярна-"Масло ето половин шлосер"-казал руснака...:smile:

fred
17-06-2011, 21:02
Когато инфлацията ти е изяла парите,а кризата и намаленият интерес към коли като цяло ти свалят цената на 30-40% от тази на която си я закупил и си решил да си купиш нова кола която да си мине и тя по реда що пък да не си направиш експеримент ... ? :)

Аз кола за търговия не съм взел, а парите никога не достигат. Но си имам и принципи, а и не обичам да се занивам с глупости :flirt:.

Derry
18-06-2011, 01:25
Направо съм изумен от теорията за несмяна на маслото, правя-струвам гледам да си го сменям на 10 000 нищо, че на маслото и в ръководството пише 20 000. Забелязах, че на масления филтър пише 25 000 за максимален пробег.

BillyBoy`
18-06-2011, 09:59
Маслото в скоростите не се сменя никога(не важи за автоматичните), ако не е правен ремонт на кутията.Това кои ти го каза някои стар зиладжия или просто си го чул от някъде?

Mind_Control
18-06-2011, 10:44
Направо съм изумен от теорията за несмяна на маслото, правя-струвам гледам да си го сменям на 10 000 нищо, че на маслото и в ръководството пише 20 000. Забелязах, че на масления филтър пише 25 000 за максимален пробег.

А защо го сменяш на 10 000, а не на 20 000? Със сигурност инженерите писали книжките са сложили един фактор- шофьорска простотия, което означава, че реално поне на 25 000 може да го сменяш.

Няма никакъв смисъл при кола за ежедневна употреба от ранното сменяне на масло.

Bella
18-06-2011, 15:15
Аз кола за търговия не съм взел, а парите никога не достигат. Но си имам и принципи, а и не обичам да се занивам с глупости :flirt:.

Аз пък обичам да експериментирам и обмислям през септември месец да си закупя от Германия Лайфтайм масло ( ако открия от къде ) и да тествам колко ще изкара моята колица :)

thecleaner
18-06-2011, 15:20
Аз пък обичам да експериментирам и обмислям през септември месец да си закупя от Германия Лайфтайм масло ( ако открия от къде ) и да тествам колко ще изкара моята колица :)

Една турбинка си намери за всеки случай и експериментирай смело. Двигател като твоя имам наличен така че действай.

koko156
18-06-2011, 17:53
Ето на какво се натъкнах от една книжка издадена 1999г става въпрос за хидрозадвижване в случая автоманични ск.кутии:

Руските автомобили предвиждат смяна на маслото на 25 000км или веднъж годишно.Западните фирми се различават според вътрешни стандарти.Фирмата Шевролет е заложила на 20 000км,Крайслер- на 50 000км,Форд - не предвижда смяна на работната течност до гаранционния срок на автомобила.

Сами си правете изводите за безсрочна смяна-няма такава.Просто са пропуснали в мануалите на колите да пишат до гаранционния срок според мен,а не просто не се сменя.Това значи,че дори и както при моя кадет(макар,че е ръчна кутията) пише да не се пипа маслото, са имали впредвид до гаранционния срок,а не доживотно.Един вид производитела се застрахова,че няма да сипеш някоя боза и да прецакаш кутията,а след това да търсиш гаранция.

Има също и инфо за маслото в хидравликата,но ме мързи да пиша.Накратко препоръчват от 6 до 2г,след което се сменя.Да не говорим за цвета,че ако е тъмен означава наличие на вода в масълцето.Тка,че трябва да е рубинено-червено.

---------- Post added at 17:53 ---------- Previous post was at 17:42 ----------

Ако можеш да си позволиш друга кола направи си кушия.Аз кадета го бях прежалил щото имах паричната възможност за нова,ако се прецака и затва 42 000 с М10д.За момента не бих рискувал(щото не мога да си го позволя) нито с Фичо нито с Алфата.При 10-12хил.км на кола годишно си го сменям всяка година,на тия километри.Даже в момента на Фичо е точно на 10 000км.Едва сега виждам,че е мръднало леко нивото на щеката.До сега си стоеше колкото съм го налял.Всеки сам си прави изводите.

fred
18-06-2011, 18:03

А пиши после :humpx:

Derry
18-06-2011, 21:59
А защо го сменяш на 10 000, а не на 20 000? Със сигурност инженерите писали книжките са сложили един фактор- шофьорска простотия, което означава, че реално поне на 25 000 може да го сменяш.

Няма никакъв смисъл при кола за ежедневна употреба от ранното сменяне на масло.

Ми на 10000 щото все си мисля, че за мотора ще е добре. Но напоследък все повече се замислям да удължа тоя период.

RPWWD
18-06-2011, 23:35
15 000 без грижи, ако ни бяха по-читави горивата и на 20 000 не бих се притеснявал.

fred
19-06-2011, 23:22
При мен това горе долу веднъж на 3-4 години значи :gives[1]:

Ivan_Calibra
20-06-2011, 00:05
Отговорът се крие във въпроса - опелски са. А на Опел им гният и пластмасите. :mrgreen:
Колега,кутиите им не гният защото са от алуминий.И втора употреба вече струват по 50лв.(става въпрос за F-16 и F–20,които се монтират на 2.0 двигателите с по 115 и 150к.с. и тежът по над 40кг алуминии-като се счупи връщаш за вторични ,купуваш друга и даже ти остават някакви пари и за смяната и.А относно темата сменяйте си маслото на ок.10000 км,за да ви е мирна главата.А както си изказа един колега по-нагоре,най-сигурния факт,че маслото е почнало да си заминава е ,че колата почва да си го гори.В такъв случай може да го смените и по-рано от 10000км.И между другото според мен е по-добре на всеки 10000км да сложа по-евтино масло(10w-40),отколкото на всеки 20000 да слагам двойно по-скъпо масло.С нашите скапани горива и запрашен въздух едно масло над 15000 вече е свършило,ако ще да производство на НАСА и да струва 200 литъра.

Mind_Control
20-06-2011, 10:39
Колега,кутиите им не гният защото са от алуминий.И втора употреба вече струват по 50лв.(става въпрос за F-16 и F–20,които се монтират на 2.0 двигателите с по 115 и 150к.с. и тежът по над 40кг алуминии-като се счупи връщаш за вторични ,купуваш друга и даже ти остават някакви пари и за смяната и.А относно темата сменяйте си маслото на ок.10000 км,за да ви е мирна главата.А както си изказа един колега по-нагоре,най-сигурния факт,че маслото е почнало да си заминава е ,че колата почва да си го гори.В такъв случай може да го смените и по-рано от 10000км.И между другото според мен е по-добре на всеки 10000км да сложа по-евтино масло(10w-40),отколкото на всеки 20000 да слагам двойно по-скъпо масло.С нашите скапани горива и запрашен въздух едно масло над 15000 вече е свършило,ако ще да производство на НАСА и да струва 200 литъра.

Зависи как караш- предимствата на хубавото масло се забелязват от 4000 оборота на горе...

stelt
20-06-2011, 10:48
Тази темичка много ме кефи. Спокойно може да се отнесе към подраздела "фън".

code
20-06-2011, 16:08
Тази темичка много ме кефи. Спокойно може да се отнесе към подраздела "фън".
Да, както се казва "щеше да е смешно, ако не беше трагично" :moon:

stelt
20-06-2011, 16:50
Та пак по темата за маслата. Ще ви дам един много пресен пример за ролята на маслото.
Съвременен дизелов автомобил. Система за рециркулация на отработилите газове (така наречения ЕГР,както повечето сте чували за него). Тази система излиза от строя и започва да подава по голямо количество изгорели газове в картерното пространство, които газове нямат работа там и влошават качествата на маслото, та дори и то да е сменено преди 100 км. Дори и проблема с рециркулацията да е отстранен своевременно, дали маслото върши работа, независимо от пробега ???

lordliness
20-06-2011, 17:00
Та пак по темата за маслата. Ще ви дам един много пресен пример за ролята на маслото.
Съвременен дизелов автомобил. Система за рециркулация на отработилите газове (така наречения ЕГР,както повечето сте чували за него). Тази система излиза от строя и започва да подава по голямо количество изгорели газове в картерното пространство, които газове нямат работа там и влошават качествата на маслото, та дори и то да е сменено преди 100 км. Дори и проблема с рециркулацията да е отстранен своевременно, дали маслото върши работа, независимо от пробега ???
ЕГР не подава изгорели газове в картерното пространство,ЕГР е система за връщане на част от изгорелите газове отново в смукателните тръби.

badmadafaka
20-06-2011, 17:01
А има ли теория как да върви колата без бензин/дизел, накладки, дискове, спирачна и хидравлична течност, антифриз и акумулатор...? Това за маслото не е интересно...:moon:

stelt
20-06-2011, 17:18
ЕГР не подава изгорели газове в картерното пространство,ЕГР е система за връщане на част от изгорелите газове отново в смукателните тръби.

Е на мен ми е ясно къде се подават изгорели газове, ама като стане някакъв проблем в възможно да отидат не където трябва.

lordliness
20-06-2011, 17:29
Е на мен ми е ясно къде се подават изгорели газове, ама като стане някакъв проблем в възможно да отидат не където трябва.Няма как да стане,отработилите газове влизат през сегментите на буталата в картера ,затова има картерна вентилация!

stelt
20-06-2011, 17:36
Няма как да стане,отработилите газове влизат през сегментите на буталата в картера ,затова има картерна вентилация!

Точно така, влизат през сегментите, но когато са в по голямо количество, влияят пагубно върху качествата на маслото.

lordliness
20-06-2011, 17:40
Точно така, влизат през сегментите, но когато са в по голямо количество, влияят пагубно върху качествата на маслото.
Да ,затова маслото в картерите се скапва бързо(изгорели газове +висока температура+химични реакции) и го сменяме на 10 000 км.,а това в скоростите няма какво да влоши качествата му и може да не се сменя,само за механични кутии.

Furious 155
20-06-2011, 17:41
Точно така, влизат през сегментите, но когато са в по голямо количество, влияят пагубно върху качествата на маслото.то и достъпа на кислород до маслото, пак влошава свойствата му - затова на 10W-40 маслото примерно дават или 10к км или една година употреба, което настъпи първо!

stelt
20-06-2011, 17:48
Най-лошото е, че доста хора си мислят, че 50 000 км не са проблем.

Кайо
20-06-2011, 17:56
Кой каквото иска да разправя,аз маслото си го меня на време,по-добре 100 лева за масло отколкото 1000 за двигател.

kkkrisss
20-06-2011, 19:05
А има ли теория как да върви колата без бензин/дизел, накладки, дискове, спирачна и хидравлична течност, антифриз и акумулатор...? Това за маслото не е интересно...:moon:

:bowdown:

Илиан
03-10-2013, 08:27
Привет,

Като купувах нова 159-ка през 2008 в автокъщата ми казаха, че няма нужда да сменям маслото преди да ми изпише съобщение. През 2010 не издържах и смених маслото в същата автокъща. Почти не карам колата - сега е на 20к км и се чудя кога да го сменя пак, с какво масло и къде в София.

ФЕРАРИСТ
03-10-2013, 09:50
Привет,

Като купувах нова 159-ка през 2008 в автокъщата ми казаха, че няма нужда да сменям маслото преди да ми изпише съобщение. През 2010 не издържах и смених маслото в същата автокъща. Почти не карам колата - сега е на 20к км и се чудя кога да го сменя пак, с какво масло и къде в София.
Първо не взимай повече нищо от тая автокъща.......
Второ продай колата която си взел оттам, щото нали......
Трето - не си взимай Алфа......
Приятен ден......

Mind_Control
03-10-2013, 10:34
Първо не взимай повече нищо от тая автокъща.......
Второ продай колата която си взел оттам, щото нали......
Трето - не си взимай Алфа......
Приятен ден......

Много ми е странна тая логика- продай си колата, за да преебеш някой друг:thumbdown:

stelt
03-10-2013, 14:00
Привет,

Кажи честно, шегуваш ли се ?

ФЕРАРИСТ
03-10-2013, 16:46
Много ми е странна тая логика- продай си колата, за да преебеш някой друг:thumbdown:
На части добре ли е?????:roll2:
Трябваше да уточня......

Mind_Control
03-10-2013, 17:29
На части добре ли е?????:roll2:
Трябваше да уточня......

Ами предполагам, като го посъветва да си продаде колата имаше предвид да прехвърли евентуални ремонти на главата на друг, преди да се е случило при него. Или греша?

ФЕРАРИСТ
03-10-2013, 18:42
Мисля си че се втиляваш напоследък за излишни неща......
90% от продажбите на коли на старо са прехвърляне на евентуални ремонти от една глава на друга........ся ако ти евентуално не моеш да го направиш, не значи че другите 99.9999% не биха.......сори но тук е БГ, народа твърде често взима коли който не може да подържа, прави го по най - евтиния възможен начин, със най - евтините части, с най - евтините масла дето са на промоция в Кауфланд или Била, разфасовани незнайно кога........
Сигурно 99.99999% от автокъщите не работят на същия принцип - взимат се мъртъвците от запада, по възможност от предложилия най евтина цена за пакет от 10 - 15 коли за да се сглоби един или два автовоза, след като мъртъвците додат тука им се правят 2-3 байпаса(естествено със още по евтини части щото отстъпката е по голяма) колкото да има някакъв пулс и дишане за пред евентуалния клиент и айде - спасявай се......
Така че колкото и неморално да ти изглежда - това е положението - като се взима нова жена и кола на старо - очите се отварят на 4.......
А иначе поста ми към колегата беше изцяло риторичен, просто имах впредвид че нещо не се е ориентирал както трябва.....
Приятен ден......

Orm
03-10-2013, 20:57
Как съм се прецакал :wallbash:.............че двигателя нали е направен от ДЖилезо .... а джилезото нали не се чупи ..... :calc:

Mind_Control
03-10-2013, 23:26
Мисля си че се втиляваш напоследък за излишни неща......
90% от продажбите на коли на старо са прехвърляне на евентуални ремонти от една глава на друга........ся ако ти евентуално не моеш да го направиш, не значи че другите 99.9999% не биха.......сори но тук е БГ, народа твърде често взима коли който не може да подържа, прави го по най - евтиния възможен начин, със най - евтините части, с най - евтините масла дето са на промоция в Кауфланд или Била, разфасовани незнайно кога........
Сигурно 99.99999% от автокъщите не работят на същия принцип - взимат се мъртъвците от запада, по възможност от предложилия най евтина цена за пакет от 10 - 15 коли за да се сглоби един или два автовоза, след като мъртъвците додат тука им се правят 2-3 байпаса(естествено със още по евтини части щото отстъпката е по голяма) колкото да има някакъв пулс и дишане за пред евентуалния клиент и айде - спасявай се......
Така че колкото и неморално да ти изглежда - това е положението - като се взима нова жена и кола на старо - очите се отварят на 4.......
А иначе поста ми към колегата беше изцяло риторичен, просто имах впредвид че нещо не се е ориентирал както трябва.....
Приятен ден......

Значи живееме в страната на най- евтиното :D винаги съм се чудел, кой купува масло от Кауфланд или Метро или абсорбатор примерно.. Гледай какво нещо е бъглгаринът- ще купи два пъти евтиното, вместо веднъж скъпото.

lordliness
04-10-2013, 00:13
Значи живееме в страната на най- евтиното :D винаги съм се чудел, кой купува масло от Кауфланд или Метро или абсорбатор примерно.. Гледай какво нещо е бъглгаринът- ще купи два пъти евтиното, вместо веднъж скъпото.

Аз купувам масло от Кауфланд...и го наливам в моторната резачка...в отделението за смазване на веригата. И никак не е евтино 8-9 лв.литъра. ;)

Mind_Control
04-10-2013, 09:56
Аз купувам масло от Кауфланд...и го наливам в моторната резачка...в отделението за смазване на веригата. И никак не е евтино 8-9 лв.литъра. ;)

Е ОК, за такива цели може :)

mordohy
05-10-2013, 12:43

Иииий, как ме светна!

Тамън се чудех, как да кажа, че маслото ми на 10 000км е все още така, както съм го сипал. Никаква промяна в цвета.
Ама ще го сменя май пак с такова, а старото ще отиде за веригата на резачката.
На първата ми алфа смених маслото на скоростната кутия на над 250-300 000 км, защото леко хъркаше на първа. Като го смених с някакво скандално скъпо на Аджип, започна да хърка и втора.
От тогава не сменям масло в скоростна кутия.
А в хидравликата много отдавна източвам червената гадост, дето се изпарява най-редовно и карам с МХЛ-32 или 64 или междинното около 46 май беше. От тогава нямам проблеми с хидравликата.
Слагал съм и Трактран - 9.
Все същият ....й

Доко
05-10-2013, 16:15
Ами предполагам, като го посъветва да си продаде колата имаше предвид да прехвърли евентуални ремонти на главата на друг, преди да се е случило при него. Или греша?

Ти като продаваш старата си кола, да не би да и правиш пълна реставрация при официалния дилър?

nicola 59
05-10-2013, 16:38

Колега ма в bg разликата между скъпото и ефтиното е само опаковката,тази година си бях 45 дни в бг и на алфата щедро и наливах М10Д понеже струва 5 лева ,а същото масло бутилирано от родни измамници в други тубички, го има и за 25 лева за литър.Преди 6 години с верижната 155 ца,декември тръгвам за Видин от италия с преебан термостат,нямам парно и карам с картон,понеже в Италия този термостат струваше 100 евро,а аз мисля логично утре съм в BG и ще си го купя по ефтин.Отивам във Видин най скъпия Термостат орегинален БЕР 95 лева с поръчка от софия и 5 лева доставка.Слагам го на алфата и една седмица си герой ,тръгвам си на 7 януари за италия,и на Белград съм пак без парно,в Италия давам 100 евро и след 5 години изхвърлих алфата в моргата със същия термостат,без да имам грижи.

Mind_Control
06-10-2013, 11:08
Колега ма в bg разликата между скъпото и ефтиното е само опаковката,тази година си бях 45 дни в бг и на алфата щедро и наливах М10Д понеже струва 5 лева ,а същото масло бутилирано от родни измамници в други тубички, го има и за 25 лева за литър.Преди 6 години с верижната 155 ца,декември тръгвам за Видин от италия с преебан термостат,нямам парно и карам с картон,понеже в Италия този термостат струваше 100 евро,а аз мисля логично утре съм в BG и ще си го купя по ефтин.Отивам във Видин най скъпия Термостат орегинален БЕР 95 лева с поръчка от софия и 5 лева доставка.Слагам го на алфата и една седмица си герой ,тръгвам си на 7 януари за италия,и на Белград съм пак без парно,в Италия давам 100 евро и след 5 години изхвърлих алфата в моргата със същия термостат,без да имам грижи.

Ами, къде са 100 Евро, къде са 95 лв :) Ако тук имаше висока покупателна способност нямаше да продават боклуци. Българинът не разбира, че евтиното излиза скъпо, ето ти си жив пример.

nikolaaaay
06-10-2013, 11:49
В Хускварна продават масло за смазване на веригите и струва 5-6 лв. литъра. Освен, че е по-евтино, вероятно е и по-добро от моторно масло.

nicola 59
06-10-2013, 11:56
Ами, къде са 100 Евро, къде са 95 лв :) Ако тук имаше висока покупателна способност нямаше да продават боклуци. Българинът не разбира, че евтиното излиза скъпо, ето ти си жив пример.

Да колега аз винаги купувам или се стремя да купя наи скъпото ,когато се касае за мои нужди,а не за търговия,и когато купих термостата в бг купих възможно наи скъпия,предложиха ми и от 60 лева ,ма аз купих тоя от 95,ма дори наи скъпото в бг пак е боклук,та вече гледам да не купувам нищо от бг.Англичаните казват ,не съм достатъчно богат,за да купувам ефтини неща.

Mind_Control
06-10-2013, 20:16
Да колега аз винаги купувам или се стремя да купя наи скъпото ,когато се касае за мои нужди,а не за търговия,и когато купих термостата в бг купих възможно наи скъпия,предложиха ми и от 60 лева ,ма аз купих тоя от 95,ма дори наи скъпото в бг пак е боклук,та вече гледам да не купувам нищо от бг.Англичаните казват ,не съм достатъчно богат,за да купувам ефтини неща.

Не си купил най- скъпото. Най- скъпото е било в Италия ;)

dimitar_vd62
06-10-2013, 20:19
Ми аз от 4 години съм с термостат за 60-70лв.По-скъпото не винаги е по-качествено, убедил съм се от опит.Това не значи че ще си купя отвертка за 1лв.В много случаи купуваме име на фирма разчитаща на славата си от отминали времена.

Susscrofa
06-10-2013, 20:29
Опитът показва, че е възможно да купим нещо скъпо и некачествено, но е невъзможно да купим нещо евтино и качествено.

dimitar_vd62
06-10-2013, 20:41
Пьрво си купих акумолаторна дрелка Ейнхел, след година батерията даде фира, вече втора година че и повече ползвам Бъджет на половината на цената на Ейнхела.Ако допуснем че батерията е консуматив, в другото не виждам разлика.

lordliness
06-10-2013, 21:11
В Хускварна продават масло за смазване на веригите и струва 5-6 лв. литъра. Освен, че е по-евтино, вероятно е и по-добро от моторно масло.

Купувам "марково" масло само за двигателя на резачката, а пък и не режа професионално дърва. В интерес на истината въобще не съм се сетил да питам дали продават масло са веригата. :)

rossenvn
06-10-2013, 21:42
Пьрво си купих акумолаторна дрелка Ейнхел, след година батерията даде фира, вече втора година че и повече ползвам Бъджет на половината на цената на Ейнхела.Ако допуснем че батерията е консуматив, в другото не виждам разлика.

Как да видиш като Ейнхела е правен в Китай? Вероятно и двете са излезли от една фабрика :).

mordohy
06-10-2013, 22:18

"Специализираните" масла за вериги, супорти, там където непрекъснато са в разход, не са нищо друго, а просто филтрирани, отработени моторни и редукторни масла.
Те не струват дори и лев, защото ги взимат без пари.

Имах Ауди 50 и за него взех скъпи и прескъпи лагери за главината. Отидоха си за два месеца. После в Бг си взех Тимкен за десет лева и така си е и до днес.
Не винаги по-скъпото е по-добро

nicola 59
07-10-2013, 00:39
"Специализираните" масла за вериги, супорти, там където непрекъснато са в разход, не са нищо друго, а просто филтрирани, отработени моторни и редукторни масла.
Те не струват дори и лев, защото ги взимат без пари.

Имах Ауди 50 и за него взех скъпи и прескъпи лагери за главината. Отидоха си за два месеца. После в Бг си взех Тимкен за десет лева и така си е и до днес.
Не винаги по-скъпото е по-добро

Аз колега от 20 години работя механик ,имал съм и 2 мои сервиза,сега от около 10 години продавам коли,та ако ми отвориш очите ,за Ауди 50 ще ти бъда благодарен,понеже познавам,АУДИ 80,90,100,200,5000,5000s,А3,А4,А5,А6,А8,R8,RS3,RS4 ,RS5,RS6,Q5,Q7,И още много други модели,ма сигурно измежду годините и моделите AUDI 50 ми е убегнало,та ако не ти искам много поясни ми.Или може би е лимитирана серия като онази 155 ца 2.5 V6 4x4 ,кадето трееше да ти доиде от гърция,ма види се остана в Византия заедно с другата алфа,8Ц ,и ако и интегралето на колегата,от германия е там,То тия византиици си имат вече колекция от яки италянкиТа по темата мразя гърците и въздухарите,ти от кой си ,ако не е таина.

mordohy
07-10-2013, 03:49
Аз колега от 20 години работя механик ,имал съм и 2 мои сервиза,сега от около 10 години продавам коли,та ако ми отвориш очите ,за Ауди 50 ще ти бъда благодарен,понеже познавам,АУДИ 80,90,100,200,5000,5000s,А3,А4,А5,А6,А8,R8,RS3,RS4 ,RS5,RS6,Q5,Q7,И още много други модели,ма сигурно измежду годините и моделите AUDI 50 ми е убегнало,та ако не ти искам много поясни ми.Или може би е лимитирана серия като онази 155 ца 2.5 V6 4x4 ,кадето трееше да ти доиде от гърция,ма види се остана в Византия заедно с другата алфа,8Ц ,и ако и интегралето на колегата,от германия е там,То тия византиици си имат вече колекция от яки италянкиТа по темата мразя гърците и въздухарите,ти от кой си ,ако не е таина.

Серията изобщо не е лимитирана. Произвежда се от 1974 до към 78-ма.
До 1975 се произвежда под марката Ауди 50, а след това същият явтомобил става първото Поло на Фолксваген.
Ето защо у нас е известно Полото, а не Ауди 50. Заради него в най-селският форум у нас, Офроуда се разрази истинска буря от подигравки. Намери се обаче един човек, който беше чукнал в нета и им го показа.
Модела е известен с изключителната си динамика.
При собствена маса от 650 кг и мотор 1.3, зверчето се изстрелва като куршум по баирите. Динамиката му е много подобна на алфа 33 1.7.

По втората част на питането ти:
155-цата, заради която падна и доста смях не беше в Гърция, а в Италия. Чети внимателно!
Писах това, което ми бяха казали и го бях съвсем точно казал.
Обаче май и нашият форум се пълни с въздухари и селяни, клавиатурни рацери, готови във всеки момент да леят помията на собственото си невежество.
Не е важно колко сервиза си имал, а как са работили!
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://a2goos.com/data_images/galleryes/audi-50/audi-50-03.jpg&imgrefurl=http://a2goos.com/gallery/audi-50.html&h=682&w=1024&sz=826&tbnid=MFwfVpo8i-U_0M:&tbnh=90&tbnw=135&zoom=1&usg=__h4DRiBG3iUCYULxRGcktjkv_wVU=&docid=hv35-XzDHoocTM&sa=X&ei=7QNSUseICsLctAbUhICgCg&ved=0CDMQ9QEwAQ
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%83%D0%B4%D0%B8_50

Ето ти чети и повече не се захващай с мене!
Мразя селяниите!

Susscrofa
07-10-2013, 08:52
До 1975 се произвежда под марката Ауди 50, а след това същият явтомобил ставаМразя селяниите!

Ухххххх, чак мен ме заболя от този плесник.:):clap::clap::clap:

Mind_Control
07-10-2013, 10:39
До 1975 се произвежда под марката Ауди 50, а след това същият явтомобил става първото Поло на Фолксваген.
Ето защо у нас е известно Полото, а не Ауди 50. Заради него в най-селският форум у нас, Офроуда се разрази истинска буря от подигравки. Намери се обаче един човек, който беше чукнал в нета и им го показа.
При собствена маса от 650 кг и мотор 1.3, зверчето се изстрелва като куршум по баирите. Динамиката му е много подобна на алфа 33 1.7.

155-цата, заради която падна и доста смях не беше в Гърция, а в Италия. Чети внимателно!
Обаче май и нашият форум се пълни с въздухари и селяни, клавиатурни рацери, готови във всеки момент да леят помията на собственото си невежество.
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://a2goos.com/data_images/galleryes/audi-50/audi-50-03.jpg&imgrefurl=http://a2goos.com/gallery/audi-50.html&h=682&w=1024&sz=826&tbnid=MFwfVpo8i-U_0M:&tbnh=90&tbnw=135&zoom=1&usg=__h4DRiBG3iUCYULxRGcktjkv_wVU=&docid=hv35-XzDHoocTM&sa=X&ei=7QNSUseICsLctAbUhICgCg&ved=0CDMQ9QEwAQ

Мразя селяниите!

Ето малко повече инфо на немски :) http://de.wikipedia.org/wiki/Audi_50

Ама май е 1.1, а не 1.3

---------- Post added at 07:39 ---------- Previous post was at 07:33 ----------

Ми аз от 4 години съм с термостат за 60-70лв.По-скъпото не винаги е по-качествено, убедил съм се от опит.Това не значи че ще си купя отвертка за 1лв.В много случаи купуваме име на фирма разчитаща на славата си от отминали времена.

Точно така... В България скъпо не означава качествено. Затова обикновенно, каквото и да правиш тук първо трябва да изчетеш доста информация и после да купуваш. Затова разбираме от всичко, ама по- малко. Защото не може да се довериш на никого.

nicola 59
07-10-2013, 11:24

Мразя селяниите!

Абе ти верно си голям фантазиор ,от каде извади тоя пороиник на 40 години,кадето няма живи роднини,кога ,го има ,и кога му намери лагери в БГ през комунизма ли,или след 90 година,когато това ауди е било на 20 години,и в бг не е имало и един болт за него.Понеже ново няма как да си го имал понеже когато е правено ти си бил още малък селянин на 10 години,после си пораснал,и когато си бил на 20 години,чичо Живков не позволяваше селяните да карат Ауди,та ако някога си придобил този пороиник то е било след 95 година,и кърпела е бил на 20 години,и лагери за него пак не е имало.:clap:

pa4ito
07-10-2013, 11:56
Ухххххх, чак мен ме заболя от този плесник.:):clap::clap::clap:

И още ще има, така като гледам ... :rotfl:

Mind_Control
07-10-2013, 12:58
Абе ти верно си голям фантазиор ,от каде извади тоя пороиник на 40 години,кадето няма живи роднини,кога ,го има ,и кога му намери лагери в БГ през комунизма ли,или след 90 година,когато това ауди е било на 20 години,и в бг не е имало и един болт за него.Понеже ново няма как да си го имал понеже когато е правено ти си бил още малък селянин на 10 години,после си пораснал,и когато си бил на 20 години,чичо Живков не позволяваше селяните да карат Ауди,та ако някога си придобил този пороиник то е било след 95 година,и кърпела е бил на 20 години,и лагери за него пак не е имало.:clap:

Човек, недей така :) тия лагери не са специално за ауди 50. Това си е напълно стандартен лагер, който и сега можеш да купиш.

Susscrofa
07-10-2013, 14:56
Необходимо е да си признае, че се осра, и ще му олекне.
Старото ченге кофти го закова и сега колкото повече постове пише, толкова по-зле става.:smoke:

kolev
07-10-2013, 16:05
абе и 1,3 е имало

895 cc, producing 40 bhp (30 kW; 41 PS) 1093 cc and 1272 cc engines were used, with the smaller one used only in the Polo hatchback, and the 1272 cc only in the Derby, Audi 50, and the rare Polo GT. Different levels of compression were used on each size to achieve different power outputs, and the variations are numerous, often differing depending on the country of sale, ranging from 34 to 60 PS (26 to 44 kW).
http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Polo_Mk1

тука има в движение поло мк2 вагон 3 врати от първите ~80-та година. прилича на анорексичен голф 1 :D

nikolaaaay
07-10-2013, 18:19
Купувам "марково" масло само за двигателя на резачката, а пък и не режа професионално дърва. В интерес на истината въобще не съм се сетил да питам дали продават масло са веригата. :)
Аз също не режа професионално и затова си купувам оригинални масла, за да знам, че веднъж да ми потрябва резачката - ще работи на 6. За "марковото" масло за веригата повдигнах въпроса просто защото е по-евтино дори от българското масло, иначе веригата сигурно няма проблем да се смазва с което и да е моторно.

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:13 ----------

Това в Хускварна не е отработено масло, а ново. Преди и аз ползвах отработено масло, но няма смисъл защото се прецаква маслената помпа, а и ако не работиш професионално не ти пука дали ще спестиш 5 лв на година от масло.

Susscrofa
07-10-2013, 19:30
Неудобно ми е, че в автомобилен форум присъства подобна тема!

rossenvn
07-10-2013, 20:04
Неудобно ми е, че в автомобилен форум присъства подобна тема!

Е, в кулинарен ли да бъде:rotfl:

Susscrofa
07-10-2013, 20:09
Е, в кулинарен ли да бъде:rotfl:

Не написах странно, а написах неудобно.
Българският език е адски богат на определения, не допускам "бедни" мозъци да го опростяват.

Mind_Control
07-10-2013, 21:05
Българският език е адски богат на определения, не допускам "бедни" мозъци да го опростяват.

А, кое нарушава удобството ти?

Susscrofa
07-10-2013, 21:09
А, кое нарушава удобството ти?

Наистина ли допускаш, че е ненужно да се сменя маслото!
Не коментирам пробега, при който трябва да става това, а само необходимостта от смяна.
Производителите може да заиграват с пробега, но не и с необходимостта.
Твърдо мисля, че двигателното масло се нуждае от смяна, предвид условията, при които се намира.:)
От това ми е неудобно, че някой подлага на съмнение изобщо необходимостта от неговата смяна.

Mind_Control
07-10-2013, 21:20
Наистина ли допускаш, че е ненужно да се сменя маслото!
Не коментирам пробега, при който трябва да става това, а само необходимостта от смяна.
Производителите може да заиграват с пробега, но не и с необходимостта.
Твърдо мисля, че двигателното масло се нуждае от смяна, предвид условията, при които се намира.:)
От това ми е неудобно, че някой подлага на съмнение изобщо необходимостта от неговата смяна.

Честно казано- да допускам, че е възможно поне 100 000 км да не го сменяш. Производителите никъде не дават живота на колата, така че може да се допусне, че 200 000 км е границата (до толкова са сервизните книжки). Ако имах излишен кеш за една нова кола, която да мога да съсипя, бих си направил този експеримент- 200 000 км с едно масло. Проблемът е по- вероятно да дойде от запушен филтър в един момент. Ти така или иначе ще доливаш след определени километри.

mordohy
07-10-2013, 21:41

Кой, кога и какво е бил не е твоя работа.
Понеже си имал два сервиза и си бил монтьор двадесет години, трябва да знаеш, че на Ауди 50 и Полото са същите лагери, както на Ауди 80 ......... та дори и на Алфа 33.
Модела с дребни преработки и под други модификации се произвежда доста години.
И да! Все още се срещат движещи се екземпляри под формата на Поло.
В едно нещо си прав!:notworthy:
Чичо Живков наистина не позволяваше на селяните да карат Ауди. Точно за това и модела ти е непознат.

Модела има няколко мотора.

FA- мотора е 1.1 .Моята беше с такъв мотор, но после сложих 1.3 от Широко. Тоя мотор беше форсиран и с много високи обороти. Наложи се да му слагам 5-степенна скоростна кутия.

Стандартно има и негов 1.3 мотор.
после за Полото са слагани 0.9 ;1.0;1.1 и 1.3

Дали да сменяваме маслото или да не го сменяваме е като : дали да ядем или да не ядем.

Който може да не яде.
То и Настрадин ходжа учил магарето си да не яде, а пък то...

nikolaaaay
07-10-2013, 21:57
Дали да сменяваме маслото или да не го сменяваме е като : дали да ядем или да не ядем.

Който може да не яде.
Добре казано. Трява да те вземат в БСП на длъжността популист.

Susscrofa
07-10-2013, 22:18

Абе, ти някога изключваш ли се?

nikolaaaay
07-10-2013, 22:42
Абе, ти някога изключваш ли се?
Как е тъщата, Сузи? Легна ли си вече?

Susscrofa
07-10-2013, 22:45
Как е тъщата, Сузи? Легна ли си вече?

Не живея с нея.:)
Не съм толко тъп.:)

rossenvn
07-10-2013, 22:56

Това че твоя "богат" мозък не ти е позволил да разбереш какво питам, не е достатъчно да бъдеш този, който ще допуска или не. Автомобилните форуми не са само за писане на "умности" от скука и тролене, а и за получаване и обменяне на информация свързана с автомобили. Не е задължително всички посетители да са наясно с техническите въпроси - затова незнаещите питат, а другите им отговарят. Дано, след като ти обясних бегло функционирането на автомобилните форуми, вече не ти е чак толкова неудобно от съществуването на тази тема. А ако случайно ти е станало неудобно от простотията и личните нападки в темата - Алилуя! - явно има някакъв шанс да се засрамиш и да спреш да спамиш Форума.

Susscrofa
07-10-2013, 23:02
Това че твоя "богат" мозък не ти е позволил да разбереш какво питам, не е достатъчно да бъдеш този, който ще допуска или не. Автомобилните форуми не са само за писане на "умности" от скука и тролене, а и за получаване и обменяне на информация свързана с автомобили. Не е задължително всички посетители да са наясно с техническите въпроси - затова незнаещите питат, а другите им отговарят. Дано, след като ти обясних бегло функционирането на автомобилните форуми, вече не ти е чак толкова неудобно от съществуването на тази тема. А ако случайно ти е станало неудобно от простотията и личните нападки в темата - Алилуя! - явно има някакъв шанс да се засрамиш и да спреш да спамиш Форума.

Е голЕм опит споделяш и обменяш.
Това е все едно в Ловно-рибарски форум да пусна тема - "Захранката е излишна".

mordohy
07-10-2013, 23:37

Ами не са ми предложили!
Иначе няма да им откажа:boo:

nicola 59
08-10-2013, 02:06
Човек, недей така :) тия лагери не са специално за ауди 50. Това си е напълно стандартен лагер, който и сега можеш да купиш.

Не бе пич ти си грамотно момче ,и ти е ясно всичко ,ма тоя смешник един път слага водна помпа от боксер на 16 кл. мотор,друг път сменя крушката на таблото за зареждането ,понеже не зарежда динамото на която и да е кола,после чака от небето ,да му докарат 155 2.5 V6 4х4,просто технически инвалид,и с това Ауди 50 просто преля чашата с дивотиите.Ако искаш ще пусна тема с анкета ,колко е смешен и неграмотен Мордохи или както му е византииския ник,и ще видиш,за какво иде реч.

Необходимо е да си признае, че се осра, и ще му олекне.
Старото ченге кофти го закова и сега колкото повече постове пише, толкова по-зле става.:smoke:

Ти не търси закачка с мене ,понеже ти си се усрал,аз не търся възможност да се правя на гей в твоите теми,ма ти искаш да го духаш ,в моите.Един път ти го подадох ,и ти го пое с мълчане,сага ти го подавам втори път,и ако си верно секси трее поне да охнеш,ако търсиш реванш ще ти го дам ,ма не тука,на друго място с кремче Нивеа.Там кадето отиваш ,чича ти се връща.Довери се на Дурекс ако искаш да пишеш с мен,че без Дурекс може да надуеш тумбака.

Кой, кога и какво е бил не е твоя работа.
Понеже си имал два сервиза и си бил монтьор двадесет години, трябва да знаеш, че на Ауди 50 и Полото са същите лагери, както на Ауди 80 ......... та дори и на Алфа 33.
Модела с дребни преработки и под други модификации се произвежда доста години.
И да! Все още се срещат движещи се екземпляри под формата на Поло.
В едно нещо си прав!:notworthy:
Чичо Живков наистина не позволяваше на селяните да карат Ауди. Точно за това и модела ти е непознат.

Модела има няколко мотора.

FA- мотора е 1.1 .Моята беше с такъв мотор, но после сложих 1.3 от Широко. Тоя мотор беше форсиран и с много високи обороти. Наложи се да му слагам 5-степенна скоростна кутия.

Стандартно има и негов 1.3 мотор.
после за Полото са слагани 0.9 ;1.0;1.1 и 1.3

Който може да не яде.

Ако има нещо по мръсно от един грък,то това е гръцкия селянин.Само селяните се радват на Ауди гражданите ,цял живот караме Алфа Ромео,ма доиде демокрацията,и виж ти и селяните се качиха на Алфа.

Кайо
08-10-2013, 07:32
Espressione italiano per i greci....."Una raca una faca....".......

mordohy
08-10-2013, 08:17
Kольооооо!
така, както те чета, грамотността ти е по-ниска и от на гръцки селянин.:th_up:
А аз си мислех, че това е невъзможно.:tooth:
Ама не знам , защо още се занимавам с тебе.
Преставам да се унижавам съзнателно, слизайки до твоето ниво!
Приятен ден!

Jivko7777
08-10-2013, 13:42
Честно казано- да допускам, че е възможно поне 100 000 км да не го сменяш. Производителите никъде не дават живота на колата, така че може да се допусне, че 200 000 км е границата (до толкова са сервизните книжки). Ако имах излишен кеш за една нова кола, която да мога да съсипя, бих си направил този експеримент- 200 000 км с едно масло. Проблемът е по- вероятно да дойде от запушен филтър в един момент. Ти така или иначе ще доливаш след определени километри.

не е необходимо да купуваш ето някои вече са го направили преди теб дори малко над 200 000км е

- http://www.youtube.com/watch?v=KC-SxrsgEwo

- http://www.youtube.com/watch?v=oIkxlWpJ6bk

Susscrofa
08-10-2013, 13:59
Не бе пич ти си грамотно момче ,и ти е ясно всичко ,ма тоя смешник един път слага водна помпа от боксер на 16 кл. мотор,друг път сменя крушката на таблото за зареждането ,понеже не демокрацията,и виж ти и селяните се качиха на Алфа.

Но ние тук всички разбрахме, че си космически "умен".:bravo:
Не виждам какво още търсиш.
Инфантилно е, когато си се наакал да развяваш задник навсякъде.
Покрий се малко.
Не знам какъв чича си ми, ти си некъФ бесен ъндърграунд, Луууузер.:), поне така пишеш.

code
08-10-2013, 19:20
Тука пак станало говна с праз :busted_cop: който има някакви терзания трябва или не трябва да се сменя масло да дойде да му покажа ваните за масло какво имат на дъното :) същото това горното с което започнах - 2 пръста матРиал :) Иначе камионите си карат по 100 000км без проблем с едно масло, по-новите става въпрос, то маслото си е синтетика и толкова си му дават. На 122 000 съм виждал без да e доливано на Актрос :) Колите всички на 20 или 30хил, но това в България почти никой не го прави, всеки гледа да си сменя по-честичко маслото. 9-ката ми е обслужвана само на 30 000 откакто е станала кола, ама аз нямам нерви да я държа толкова с една чорба :)

Mind_Control
08-10-2013, 20:09
Тука пак станало говна с праз :busted_cop: който има някакви терзания трябва или не трябва да се сменя масло да дойде да му покажа ваните за масло какво имат на дъното :) същото това горното с което започнах - 2 пръста матРиал :) Иначе камионите си карат по 100 000км без проблем с едно масло, по-новите става въпрос, то маслото си е синтетика и толкова си му дават. На 122 000 съм виждал без да e доливано на Актрос :) Колите всички на 20 или 30хил, но това в България почти никой не го прави, всеки гледа да си сменя по-честичко маслото. 9-ката ми е обслужвана само на 30 000 откакто е станала кола, ама аз нямам нерви да я държа толкова с една чорба :)

Камионите обикновенно работят при доста ниски натоварвания- 1500-2000 оборота макс. Ти такъв двигател и с грес можеш да го караш едва ли не.

stelt
08-10-2013, 21:52
Да, а също става и със свинска маз.

Susscrofa
08-10-2013, 22:10
Да, а също става и със свинска маз.

При органиката нещата са доста различни.

nicola 59
09-10-2013, 00:01
Но ние тук всички разбрахме, че си космически "умен".:bravo:
Не виждам какво още търсиш.
Инфантилно е, когато си се наакал да развяваш задник навсякъде.
Покрий се малко.
Не знам какъв чича си ми, ти си некъФ бесен ъндърграунд, Луууузер.:), поне така пишеш.

Очаквах да си по страстен и да пъшкаш повече ,ма уви ,селянина с колелото,извинявай ,с 33 ката,се предаде лесно,понеже не струва и 5 пари,ма на тебе залагах повече.Искаш ли да пуснем една анкета,колко сте смешни и двамата,и да видиш ,колко струваш,не според мене само ,понеже за мене ,стуваш колкото стар презерватив,ма не само стар ма и използван 2 ри път.Искаш ли да видиш колко хора в този форум ,си биха хвърлили сопола върху тебе,с лекота.Ако имаш вяра в себе си ще пуснем една анкета,анонимна,с въпроса прасето или както ти е ника сссскккфсса,колко е смешен и нещастен и ще оставим колегите да те отценят.

Sunny
09-10-2013, 02:08
О.

пич какво взимаш ?

Susscrofa
09-10-2013, 08:48
Очаквах да си по страстен и да пъшкаш повече ,ма уви ,селянина с колелото,извинявай ,с 33 ката,се предаде лесно,понеже не струва и 5 пари,ма на тебе залагах повече.Искаш ли да пуснем една анкета,колко сте смешни и двамата,и да видиш ,колко струваш,не според мене само ,понеже за мене ,стуваш колкото стар презерватив,ма не само стар ма и използван 2 ри път.Искаш ли да видиш колко хора в този форум ,си биха хвърлили сопола върху тебе,с лекота.Ако имаш вяра в себе си ще пуснем една анкета,анонимна,с въпроса прасето или както ти е ника сссскккфсса,колко е смешен и нещастен и ще оставим колегите да те отценят.

Лузерче, такива анкети са пускани, потърси ги в архива.:)
Казвам ти аз, че си космически "умен".
МордохОя, такъв ти го натресе с ауди 50, че всичкия "монтьорски" опит, който имаш може да го занесеш на личния си уролог, когато ти прави профилактика на простата. Той ще намери къде да го постави.:rosso_spider:

didod
10-10-2013, 09:29
Камионите обикновенно работят при доста ниски натоварвания- 1500-2000 оборота макс. Ти такъв двигател и с грес можеш да го караш едва ли не.

Товар и обороти не са едно и също нещо.
А камионите карат толкова щото имат по 35 литра масло средно и освен това се карат малко повечко при постоянен режим.

Mind_Control
10-10-2013, 09:41
Товар и обороти не са едно и също нещо.
А камионите карат толкова щото имат по 35 литра масло средно и освен това се карат малко повечко при постоянен режим.

Ниски натоварвания от гледна точка на динамиката имам предвид.

lordliness
10-10-2013, 09:43
не забравяйте и качеството на изработка на двигателите

mordohy
10-10-2013, 15:00
[QUOTE=code;1257672] Иначе камионите си карат по 100 000км без проблем с едно масло, по-новите става въпрос, то маслото си е синтетика и толкова си му дават. На 122 000 съм виждал без да e доливано на Актрос :)

С това масло се запознах преди няколко години. На камиони се държи много добре и действително изкарва над 100 000 км. Даже мисля, че по сертификат беше до 140 000 км. Тайната му била в свойството му да си полимеризира наново скъсаните молекули.
И сега следва изненадата.
На камиони и други машини, чиито мотори имат променливи натоварвания и не работят в тежък режим, маслото действително минава над 100 000 км. Поставено на машини с тежък и продължителен режим на работа, като силажокомбайни, трактори в оран, генератори и др., маслото не може да се самовъстанови . Нормално на Клаас силажокомбайн с осем цилиндров мотор Мерцедес се сменява маслото на 150 работни часа.
Със синтетиката изкара до към 220 часа и мотора гръмна!
Явно трябва и да се чете внимателно!

LeoVin4i
10-10-2013, 16:17
http://www.2112.ru/showthread.php?t=23726&page=1
Малко снимки на мотори и масла :)

Mind_Control
10-10-2013, 16:29
http://www.2112.ru/showthread.php?t=23726&page=1
Малко снимки на мотори и масла :)

Единственото, което доказват тези снимки е, че един двигател преспокойно може да направи 100 000 км без смяна на масло.

Забелязвам, че Кастол 0W40 и 5W40 се представят доста зле, което ме навежда на мисълта, че са попаднали на ментета.

ecotronic
10-10-2013, 16:48
Единственото, което доказват тези снимки е, че един двигател преспокойно може да направи 100 000 км без смяна на масло.

Забелязвам, че Кастол 0W40 и 5W40 се представят доста зле, което ме навежда на мисълта, че са попаднали на ментета.

И къде пише, че това е пробег без смяна на масло?

Аз видях само това:

Масло Castrol 0W40 пробег без замены 30 000

code
10-10-2013, 16:54
Масло Castrol 0W40 пробег без замены 30 000 (межсервисная рекомендация) автомобиль BMW дилерское обслуживание. - точно на тази снимка разбрах, че всичко е пълен майтап :tooth: Не вярвайте на всичко в нета ;)

Mind_Control
10-10-2013, 17:05
Масло Castrol 0W40 пробег без замены 30 000 (межсервисная рекомендация) автомобиль BMW дилерское обслуживание. - точно на тази снимка разбрах, че всичко е пълен майтап :tooth: Не вярвайте на всичко в нета ;)

Няма да ме очуди ако човека си е плащал за смяна на масло, а те не са го сменяли. В Балкан Стар доста често се случваше преди 3-4 години. И всъщност това масло да е на доста повече километри.

code
10-10-2013, 17:48
Няма да ме очуди ако човека си е плащал за смяна на масло, а те не са го сменяли. В Балкан Стар доста често се случваше преди 3-4 години. И всъщност това масло да е на доста повече километри.

E то това е друга бира :) Аз досега такъв случай не съм виждал, но при руснаците невъзможни неща няма :magic: Иначе съм попадал на коли излезли от гаранция, на които никога не е пипан горивен и маслен филтър. Особено като са елементи само ги пишат единия се беше всмукнал от зор. :tooth:

ivan dimitrov
11-10-2013, 21:37
---