View Full Version : Selenia Touring 5w50
Здравейте, колеги. Сложих това масло на колата на баща ми (Фиат Брава 99г. 1.6 16в 103к.с.) Смятам,че ще и хареса, особено зимата.До сега беше със Голд 10/40. Вие как мислите някой карал ли е с това масло? Как мислите,че ще се отрази на 2.0 ТС 16в. ?
Ще усетиш разлика в студения старт със сигурност, за по-високо налягане при жега не знам. Прилично масълце, но му вдигнаха цената нещо...
От къде го купи и каква е цената на маслото? Не знаех за това масло...
Взех си го от магазина на ул. Битоля 15 "Авто Център" http://www.avtocenter-varna.eu/default.aspx
Имам познат там и ми го даде с отстъпка 4л. за 64лв. :) Поръчаха го и дойде за 3-4 дена, защото нямаха в наличност. Най-добре, ако мислите да си го купувате вървете там и питайте дали имат или с доставка. Иначе обиколих цяла Варна и не намерих никъде в Т и Н нямаха, също в магазина на Сливница на новото кръстовище със Струга и т.н. :) Работят заедно със Алфа Център Варна.
За София - в Чефин го продават, доскоро (последно август сменях) го купувах на около 10,5 лв. за литър без ДДС, сега е някъде 14 лв. без ДДС.
Еха колега много тънко си го намирал :) Дано масло се докаже, като качество. За цена се е доказало вече. Аз мисля,че цената е повече от добра за масло Пълна синтетика 5в50. Това беше варианта който избрах и го имаше. Попринцип търсих и Тутела Имола 10в60 обаче никъде го нямаше.
pininfarina
18-10-2011, 20:15
SELENIA TOURING - Моторно масло на синтетична основа за новото поколение бензинови и дизелови двигатели. Осигурява най добри условия за работа на двигателя и високо ниво на защита и при най тежки условия.
SAE 5W50, ACEA A3/B3, API SL
Това е презентацията за маслото на един от вносителите. Пише си че е полусинтетика - точно каквото си е
Не виждам нищо кой знае какво като качества че да струва повече от това за колкото се продава в момента ;-)
Това масло не е пълна синтетика.
Общо взето нормално масло на нормална цена.
Няма нещо особено.
TOURING - 5w50 - 1L
СИНТЕТИЧНО двигателно масло с изключителен вискозитет и специални присадки!
То е създадено за най-новите поколения бензинови и дизелови двигатели от всякакъв клас и мощност. Негова отличителна черта е максимална стабилност на вискозитета и издържливост на температурни промени в много широк диапазон!
Функционира перфектно дори и при най-екстремни климатични условия!
Хм ... А това пише в АХМ-АУто ... сега погледнах и на кутията какво пише,че е полусинтетика. АХМ лъжат :)
Jivko7777
20-10-2011, 00:44
Доста от маслата които са 5W на Селения не са пълна синтетика ;) Примерно WR 5W40 също не е пълна ;)
Общо взето Селенията май си е пълен мит,че са ,,най-доброто"за нашите каляски,като гледам в гръцкия форум почти никой не ползва Селения..........
Ами то и на голда отдолу пише Synthetic - демек маслото е на синтетична основа - демек не е минерално.Друг е варианта че ако човек много не разбира може да се подведе по това .Ама все тая дали е пълна или полусинтетика едно масло важното да отговаря на изискванията за автомобила - в мойта книжка пише WR - и колата се държи перфектно с него.
Общо взето Селенията май си е пълен мит,че са ,,най-доброто"за нашите каляски,като гледам в гръцкия форум почти никой не ползва Селения..........
И не само в гръцкия... ровил съм и в английски - те там и пари си имат да си купуват от най-марковите масла и изобщо не се занимават да си слагат Петронас-Селениа...
И не само в гръцкия... ровил съм и в английски - те там и пари си имат да си купуват от най-марковите масла и изобщо не се занимават да си слагат Петронас-Селениа...
Сам го каза Най-Марковите масла - за съжаление тук в България точно тези масла хич не ги бива,или да си слагам кастрол предлагаш ,Арал,Мобил или кое ?
А какво ползват?
Основно ползват,Torco,Red line,Castrol,Motul и накрая Selenia......
Намират се у нас читави разфасовки на Кастрол, Мобил и Мотул... ама е добре човек да знае точните търговци, щото ментета наистина има много.
Намират се у нас читави разфасовки на Кастрол, Мобил и Мотул... ама е добре човек да знае точните търговци, щото ментета наистина има много.
Кастрол сме пазарували веднъж с едно приятелче,защото за неговото хауди - само това трябвало да се слага.
Ходихме до официален вносител/представител или както там се казва - тоест бихме 10 км в едната посока и накрая взехме Някаквъв кастрол мейд ин Гърция.
Това е малко като Джак даниелс,не зная дали сте пили истински такъв.... и този в нашите магазини с етикет на БГ
Дори вкаран от Германия Кастрол, предназначен за немския пазар, с надписи по тубите само на немски, е made in EU. Аз от дистрибутори на вносителя Мотобул, не бих купувал Кастрол никога - първо, защото не е ясно по веригата кой какви ги върти, второ - разфасовките са по 4 литра, а тези за немския пазар са по 5. Третата причина, дето се нарича "цена", не ща и да я споменавам...
А, м/у другото, твоето приятелче, като е с ХАуди, как е възможно да пазарува от представител, а не от техния си човек, дето снабдява (вече не само) целия Ауди форум с Кастрол, директно от Германия?
digitalundgrd
21-10-2011, 01:54
За добро или лошо днес реших да пробвам Селения Туринг...Та ще видя дали съм си го "турил" след 8-10к км ;) Карам що годе на ръчка, така че мисля ако маслото е толкова зле ще си покаже до един-два месеца :)
Като цена и вискозитет ме устройва идеално сега за зимата и за това му "дадох шанс", пък ако излопа маторя --> нова година - нов турбо матор ;)
Кастрол сме пазарували веднъж с едно приятелче,защото за неговото хауди - само това трябвало да се слага.
Ходихме до официален вносител/представител или както там се казва - тоест бихме 10 км в едната посока и накрая взехме Някаквъв кастрол мейд ин Гърция.
Това е малко като Джак даниелс,не зная дали сте пили истински такъв.... и този в нашите магазини с етикет на БГ
Mежду made in Greece и пакетирано в Гърция,както и да пише на опаковката на гръцки има разлика,аз живея в Гърция и Кастрол произведен тук не съм виждал......,на бате Jack на етикета в България пише на български,защото по закон трябва да пише на български(без да оспорвам дали е оригинален)
За добро или лошо днес реших да пробвам Селения Туринг...Та ще видя дали съм си го "турил" след 8-10к км ;) Карам що годе на ръчка, така че мисля ако маслото е толкова зле ще си покаже до един-два месеца :)
Като цена и вискозитет ме устройва идеално сега за зимата и за това му "дадох шанс", пък ако излопа маторя --> нова година - нов турбо матор ;)
Дигитален ти май си търсиш повод да се турбинираш :):):)
Бате ако си търсиш повод, налей му водица бре в тоя мотор и ще припълзиш към мурбо мотора много бързо :)
Как е масалцето за момента колега ?
digitalundgrd
01-11-2011, 00:01
Хахаха рано е още - минал съм 200-300км ;) Нямам някакви странни шумове от към мотора, ако това питаш (да не дърпам дявола за опашката) :)
Furious 155
18-11-2011, 14:38
Айде от днес и аз съм в кюпа с това масло. Да видим как ще е на 8 клапанов мотор с мнооого км. на вала.
На баща ми Брава-та е с това масло от 1000км. за сега не е мръднало, а имаше настройка на ГИ по магистрала 30км на 4та с 6000 об. не е мръднало. Ще докладвам по нататък. Обмислям на моята да сложа такова за зимата. Но имам още 2000км на Рейсинга :) Чакам други колеги да споделят на 2.0 16в ТС как се държи .:)
nikolaaaay
22-11-2011, 23:33
Аз карам с Туринг 5в50 към 15к км. (2 смени) и маслото ми харесва. Не го гори като Селения 20К, която след 5к км става на вода. Това не е така. Като цена/качество е доста добро. Преди карах и Рейсинг 10в60, но не ръчкам особено много и не виждам никаква разлика между двете.
Хм. Ще сложа да го пробвам и аз, за през зимата смятам,че до 15 дена ще си навъртя останалите 1500км. Тъкмо на време за студовете. :) Пък е и по ефтинко спрямо Рейсинг. Иначе на лято пак 10в60 :)
това масло що го няма на сайта на selenia?!?
NightRider
03-12-2011, 11:15
Сам го каза Най-Марковите масла - за съжаление тук в България точно тези масла хич не ги бива,или да си слагам кастрол предлагаш ,Арал,Мобил или кое ?
http://www.flitalia.it/en/fl/component/option,com_dspcatprod/Itemid,254/ - тук всичко си пише. Не знам доколко е вярно,някой се опитваше да ми обяснява, че синтетиката в маслата е за ниски температури , а минерала - за високите. Някой спец да каже истината
Някой да коментира наблюденията си върху маслото ? Понавъртяли сте километри вече. :)
digitalundgrd
12-01-2012, 17:01
Ми освен, че мотора все още се "държи" и не се е окотил друго не мога да ти кажа като впечатление...Все пак не го носим тва масло да го изследват ;) Дори в студа сутрин, мотора работи тихичко...
Най-полезна информация ще ти даде някой, който има РАБОТЕЩ датчик за налягане на мАслото и кара с такова ;)
NightRider
12-01-2012, 17:30
Ми освен, че мотора все още се "държи" и не се е окотил друго не мога да ти кажа като впечатление...Все пак не го носим тва масло да го изследват ;) Дори в студа сутрин, мотора работи тихичко...
Най-полезна информация ще ти даде някой, който има РАБОТЕЩ датчик за налягане на мАслото и кара с такова ;)
Ам ако ми купи някой такова ще го сложа и ще пиша всеки ден какво става
Аз имам работещ датчик за налягане и съм навит и на половината от парите и пак ще казвам всеки ден... :butt:
Furious 155
13-01-2012, 15:03
Моя датчик точно като подкарах с това масло започна да не работи и сега е аут тотално. Но пък с това масло мотора много по-лесно тръгва в студа и след кратко време вече е с нормално поведение, а с 10-40 досега зимата винаги като го запаля под 0-ла градуса е работил все едно троши камъни вътре. :)
thecleaner
14-01-2012, 02:34
:rockon:
Моя датчик точно като подкарах с това масло започна да не работи и сега е аут тотално. Но пък с това масло мотора много по-лесно тръгва в студа и след кратко време вече е с нормално поведение, а с 10-40 досега зимата винаги като го запаля под 0-ла градуса е работил все едно троши камъни вътре. :)
Объркал си марката. Слагаш е тва и ще работи датчика и ти ще пееш е така....http://www.youtube.com/watch?v=jcEXOS8ASXw&feature=related
:rockon:
Объркал си марката. Слагаш е тва и ще работи датчика и ти ще пееш е така....http://www.youtube.com/watch?v=jcEXOS8ASXw&feature=related
ХАХАХАХАХА
Тови изби рибоците.:bowdown::firstprize:
Furious 155
16-01-2012, 13:23
ХАХАХАХАХА
Тови изби рибоците.:bowdown::firstprize:
Аха, ама е реклама :) и не е за този раздел!:native:
Аха, ама е реклама :) и не е за този раздел!:native:
Ква реклама бе кво друсаш?
Furious 155
17-01-2012, 19:20
Ква реклама бе кво друсаш?Е виж клипа :)
оцапахме и тук.... пфу
Някой да коментира наблюденията си върху маслото ? Хората който разбират да кажат става ли маслото за високи обороти и до колко защитава примерно един 2.0 16V при висока температура,абе с една дума има ли нещо общо с реисинга?
Вече 3000км карам и не е мръднало, преди това бях с Рейсинг. Та общото с рейсинга е до там докъдето покрива 50 :) една идея по слабо от Рейсинга, ако сега ще сменяш сложи рейсинг. Ако сменяш преди зимата сложи 5в50 ;) Това мисля аз. И все пак 5в50 е доста по-добро от 10в40 ... :)
Jivko7777
04-04-2012, 10:06
Вече 3000км карам и не е мръднало, преди това бях с Рейсинг. Та общото с рейсинга е до там докъдето покрива 50 :) една идея по слабо от Рейсинга, ако сега ще сменяш сложи рейсинг. Ако сменяш преди зимата сложи 5в50 ;) Това мисля аз. И все пак 5в50 е доста по-добро от 10в40 ... :)
аз пък си мисля че целогодишно е по добре с 5w50 ;)
Furious 155
04-04-2012, 10:40
аз пък си мисля че целогодишно е по добре с 5w50 ;)
Мда - и моето впечатление е такова.
Тъй,
Малко наблюдения след подмяната на маслото с рацинг. Празен ход - с Туринг 3 и малко под 3 бара. С Рацинг - 3-3,5. На високи обороти с Рацинга по-дълго държи 6, после пада на 5,5. Най-голямата разлика е в междинните режими - при 2000 оборота, според температурата - с Туринг държи 3,5 - 4,5, с Рацинг винаги е над 4,5. С него манометъра реагира при най-лекото пипване на педала на газта. Но пък студеният старт определено е в полза на Туринг. И другото - сравнявам 10W60 на 2000 км. с 5W50 на 10000.
Jivko7777
04-04-2012, 14:07
Тъй,
Малко наблюдения след подмяната на маслото с рацинг. Празен ход - с Туринг 3 и малко под 3 бара. С Рацинг - 3-3,5. На високи обороти с Рацинга по-дълго държи 6, после пада на 5,5. Най-голямата разлика е в междинните режими - при 2000 оборота, според температурата - с Туринг държи 3,5 - 4,5, с Рацинг винаги е над 4,5. С него манометъра реагира при най-лекото пипване на педала на газта. Но пък студеният старт определено е в полза на Туринг. И другото - сравнявам 10W60 на 2000 км. с 5W50 на 10000.
Следователно Туринга е по добър 8)
Не е задължително. Добре е да се видят показанията на това масло и при 10 000 км, но за момента, според тези числа, Рейсинга дава доста по-добри налягания. Единственият неуспорим плюс на Туринга, е за студен старт.
Jivko7777
04-04-2012, 14:24
Не е задължително. Добре е да се видят показанията на това масло и при 10 000 км, но за момента, според тези числа, Рейсинга дава доста по-добри налягания. Единственият неуспорим плюс на Туринга, е за студен старт.
И както знаем 70% от износването на мотора е именно там, така че... 8)
Ще гледам това лято как ще е, за да се ориентирам относно стабилност при стареене на маслото. А и все пак мотора се износва все повече и датчика за налягане също се уморява. :) Друг факт е, че високото налягане не е гаранция за добро мазане.
Jivko7777
04-04-2012, 14:33
Сравнявате Туринг - полусинтетика (synthetic based oil, минерално масло с до 30% синт. добавки) и Рейсинг - пълна синтетика (fully synthetic или 100% synthetic).
Все едно да сравнявате Пежо с БМВ.
Техническите параметри, които публикуват производителите са за чисто ново масло. Въпроса е, че синт. масло си запазва качествата много по-дълго време.
Ако искате хубаво масло просто си купувайте ПЪЛНА СИНТЕТИКА!
Като трябва да кажем че доста от маслата говорим за масовите 5W40 за нормални коли които ни ги дават за пълна синтетика, всъщност те са хидрокрек!!!
Като трябва да кажем че доста от маслата говорим за масовите 5W40 за нормални коли които ни ги дават за пълна синтетика, всъщност те са хидрокрек!!!
Всъщност се правиш че разбираш повече отколкото си мислиш, в последно време ти е тенденция забелязвам ;)
NightRider
04-04-2012, 22:01
Всъщност се правиш че разбираш повече отколкото си мислиш, в последно време ти е тенденция забелязвам ;)
Оууу, без коментар :thumbup:
5W50 на мен ми мяза на 10W40, ама пълна синтетика вече
Jivko7777
04-04-2012, 23:27
и не е ли така? в баш на тия мотулчета говоря масовките 5w40, лики молита, ми то даже отзад си пише HC, а иначе отпред 100% синтетика бухахахахах, коментираха го надълго и на широко тоя казус на едно друго място... и не казвам че разбирам е споделям!
NightRider
05-04-2012, 00:08
и не е ли така? в баш на тия мотулчета говоря масовките 5w40, лики молита, ми то даже отзад си пише HC, а иначе отпред 100% синтетика бухахахахах, коментираха го надълго и на широко тоя казус на едно друго място... и не казвам че разбирам е споделям!
5W40 ... си е синтетика, за разлика от 10W40
Тц. Масовите 5w40 не са 100% синтетика. Между синтетика и 100% синтетика има огромна разлика.Така че не се лъжете по вискозитета 5в40 семи синтетик, като стой да гледай масово :D
Furious 155
05-04-2012, 01:04
Аз малко лаишки да питам - за да е синтетично маслото, какво трябва да пише на него? Fully synthetic???
И да струва 27 лв. литъра. :)
Не се карайте, ами дайте по темата...
pironkov66
05-04-2012, 08:35
Да и аз мисля че трябва да пише Full иначе е политика на фирмата какви цифри слага.Например съм карал с мотул 10w40 и по каталог излизаше пълна синтетика,даваха го за дизел и за бензин това много не го разбрах,как дизел и бензин са с едно масло но няма значение.Иначе го взимах от главен дистрибутор и не беше менте надявам се, защтото я карам вече 160хиляди.Иначе завода е написал с какво масло да се шофира.От селения по добро масло за мене няма.
Jivko7777
05-04-2012, 10:38
Тц. Масовите 5w40 не са 100% синтетика. Между синтетика и 100% синтетика има огромна разлика.Така че не се лъжете по вискозитета 5в40 семи синтетик, като стой да гледай масово :D
Не Венци аз и ти говорим глупости!!! Ама нека да си вярват ;)
NightRider
05-04-2012, 10:40
Е, то се подразбира от поста ми ..."синтетика от 10W40" Аз бих сложил 10W50 на бензиновите на следваща смяна заради по-голямата топлоустойчивост
Всъщност аз не можах да видя официална информация, че Рейсинг-а е напълно синтетично.
Друг въпрос - при нормална употреба трябва ли да реализирам по-висок разход на гориво с 'по-гъстото' масло?
Едит: Намерих спецификация на Петронас, според която Е синтетично масло.
i.ganchev.ganchev
05-04-2012, 11:26
А изобщо има ли такова масло, което е 100% синтетика.
Тези, на които пише full syntetic, не са ли към 80% някъде синтетика?
Jivko7777
05-04-2012, 13:22
А изобщо има ли такова масло, което е 100% синтетика.
Тези, на които пише full syntetic, не са ли към 80% някъде синтетика?
има спроред дпф фаиловете при мотул само естерните им масла са пълни синтетики, друг е въпроса е хидрокрека не е лошо :) даже в някои случаи може да е по добре и то синтетика! Беше коментирано че в Европейския съюз хидрекрек маслата се водят синтетики, докато в САЩ това е забранено със закон! Ама как да е аз говоря глупости и си измислям и не ме слушайте :)
Furious 155
01-05-2012, 15:24
Впечатленията от вчера в моя мотор и магистрално каране е следното - на 90 и 100 градуса на маслото налягането, което показва уреда на 4000 оборота е 4,1-4,2, така по стрелката. Принципно трябва да е 5 бара. На около 5000 оборота вече даваше 4.5 може би, пак така на око, по стрелката.
Може и малко "тъничко" да идва за 8 клапановия ризник с неясно колко километри...
Ина пък зимата в студеното мотора мърка с него.
Jivko7777
01-05-2012, 16:08
тей е 5 бара го дават ама знаеш ли тая стрелка дет 15+ години е мерила колко е вярна и тя, щом мотора че чуства добре карай си спокойно :)
Освен това 5 бара е някакъв идеален случай... :)
Furious 155
01-05-2012, 21:51
тей е 5 бара го дават ама знаеш ли тая стрелка дет 15+ години е мерила колко е вярна и тя, щом мотора че чуства добре карай си спокойно :)
Освен това 5 бара е някакъв идеален случай... :)
Е не, досега с 10-40 и 10-60 маслата винаги е било 5 бара при мен. Дори и с други датчици, нещата са същите. Просто явно 5-50 идва различно, но не мисля че е фатално, при положение че на 100 градуса по каталог масления филм е по-дебел отколкото при 10-40.
Друга тема е дали данните от спецификацията отговарят на продукта сипан в мотора. ;)
Jivko7777
03-05-2012, 20:49
Е не, досега с 10-40 и 10-60 маслата винаги е било 5 бара при мен. Дори и с други датчици, нещата са същите. Просто явно 5-50 идва различно, но не мисля че е фатално, при положение че на 100 градуса по каталог масления филм е по-дебел отколкото при 10-40.
Друга тема е дали данните от спецификацията отговарят на продукта сипан в мотора. ;)
Почти синтетично масло (хидрокрек) е по добро от която и да е полу синтетиката така че :)
Мдааа... объкал съм се, за което се извинявам! За добро налягане на маслото се считат оборотите +1, а не -1 както се бях заблудил... :picnic:
melenikos
05-05-2012, 10:42
Да използвам темата, за да не отварям нова. Така искам да попитам какъв ще е ефекта, ако сложа 5в50 на колата от подписа ми. Това ми желание е продиктувано от това, че я карам в немислими жеги и си мисля, че сегашното ми 5в40 изнемогва на 40+ градуса. Конкретното масло, което мисля да пробвам е Мобил 5в50 Пийк Лайф, дават го и за дизел. Ако някой може да ми каже ще съм много благодарен.
Jivko7777
05-05-2012, 11:53
Да използвам темата, за да не отварям нова. Така искам да попитам какъв ще е ефекта, ако сложа 5в50 на колата от подписа ми. Това ми желание е продиктувано от това, че я карам в немислими жеги и си мисля, че сегашното ми 5в40 изнемогва на 40+ градуса. Конкретното масло, което мисля да пробвам е Мобил 5в50 Пийк Лайф, дават го и за дизел. Ако някой може да ми каже ще съм много благодарен.
Ще направиш може би най добрия избор!
Mind_Control
06-05-2012, 11:50
Аз карам с кастрол Edge 5w30. Подходящо ли е това масло за нашите географски ширини? Казват ми, че за лятото не било много добре да карам с него, така ли е?
Аз карам с кастрол Edge 5w30. Подходящо ли е това масло за нашите географски ширини? Казват ми, че за лятото не било много добре да карам с него, така ли е?
Ми' то лексус...За мен Edge 5w30 си ти е абсолютна загуба на пари :) Сложи и 5w40 магнатек ако искаш да е кастрол...а и ще спестиш 12лв. на литър. Та дори и доста по-евтини масла 5w40 може да ползваш и колата ще мърка :)
Mind_Control
07-05-2012, 15:33
Ми' то лексус...За мен Edge 5w30 си ти е абсолютна загуба на пари :) Сложи и 5w40 магнатек ако искаш да е кастрол...а и ще спестиш 12лв. на литър. Та дори и доста по-евтини масла 5w40 може да ползваш и колата ще мърка :)
Мерси, но въпросът беше 5w30 става ли за лятото или е по- добре да мина на друго масло?
А магнатек-а май не е синтетично, което значи, че вместо на 15 000, ще е по- добре да го сменям на 10 000 (нали полусинтетиката си загубва качествата по- бързо) и сметката пак излиза същата..
Слагай 5в50 Мобила който колегата педложи. По добре е за нашите ширини 5в30 не издържа на летните жеги. То 10в40 става на водичка пък за в30 да не говорим. :)
Mind_Control
10-05-2012, 14:03
Слагай 5в50 Мобила който колегата педложи. По добре е за нашите ширини 5в30 не издържа на летните жеги. То 10в40 става на водичка пък за в30 да не говорим. :)
А, температурата в двигателя не е ли 90 градуса целогодишно в крайна сметка?
На охлаждащата течност да, на масълцето не точно...
Mind_Control
11-05-2012, 13:38
На охлаждащата течност да, на масълцето не точно...
А колко се качва? Тези с термодатчика на маслото- нека споделят.
digitalundgrd
11-05-2012, 13:47
Зависи как караш...Но температурата му при яко пържене на писта може да достигне до 120-30 градуса като за тези температури ти трябва хубаво масло 10в60 иначе рискуваш да завариш мотора ;)
При нормално каране мисля, че не надвишава 100 градуса масълцето...
Зависи как караш...Но температурата му при яко пържене на писта може да достигне до 120-30 градуса като за тези температури ти трябва хубаво масло 10в60 иначе рискуваш да завариш мотора ;)
При нормално каране мисля, че не надвишава 100 градуса масълцето...
Ти мерил ли си си температурата на пистата? Атмосферките не съм сигурен, че стигат толкова лесно температури над 110 градуса, но пак и в това не съм много сигурен :)
digitalundgrd
11-05-2012, 14:24
На Бай Иван (Фуриозо 155) - неговата 155-ца на Калояново показа толкова 1.8 8в туинскрап, без маслено охлаждане...На моята не съм мерил, не искам да се шашкам :) АКо затегне-затегне, мотори бол ;)
п.с. За мен по-важно е показанието на уреда за налягането, което държи маслото ;)
Furious 155
11-05-2012, 14:50
Ти мерил ли си си температурата на пистата? Атмосферките не съм сигурен, че стигат толкова лесно температури над 110 градуса, но пак и в това не съм много сигурен :)
Видимо беше над 120 градуса. Хубавото е че като върнеш газта и има скорост по правата, се охлажда сравнително бързо, дори и в жегата...
Моята дори с масления радиатор качваше до 120градуса...Е вярно че нямаше койда ми кажеш, че няма смисъл от това цялата писта да я мина на 2ра с 90-100км...ама... Иначе при по-доброто каране около 100-105градуса
Furious 155
19-07-2012, 22:16
АЗ приключих с това масло!
Днес при източване на около 70 градуса, беше почти като водичка, видимия вискозитет.
На магистрално каране и 100 градуса на маслото налягането беше около 4 бара, а нагоре с градусите слизаше под 4 бара(при 4000 оборота), което лично на мен хич не ми харесва и днес беше източено!
NightRider
20-07-2012, 09:57
А не е ли най-важно маслото да издържа не само 120 градуса защото то има пряко съприкосновение с цилиндрите и охлажда един вид и тях в зоната на горене
Furious 155
20-07-2012, 13:20
А не е ли най-важно маслото да издържа не само 120 градуса защото то има пряко съприкосновение с цилиндрите и охлажда един вид и тях в зоната на горене
:unsure::hmm: някакво твърдение или питане има тук?
:unsure::hmm: някакво твърдение или питане има тук?
Риторичен въпрос, насаждащ твърдение изградено от коментирани факти.:cheers:
Всъщност маслото охлажда буталата най-вече.
Аз пък ще се връщам към 5/50. Очевидно 10/60 е излишно добро масло за моя мотор.
NightRider
20-07-2012, 15:48
Риторичен въпрос, насаждащ твърдение изградено от коментирани факти.:cheers:Не съм чел мненията назад всичките. Този мой риторичен въпрос е общоизвестен факт. Просто маслото има достъп до най-горещите точки на двигателя (цилиндри, турбо) директно
Furious 155
20-07-2012, 17:02
Не съм чел мненията назад всичките. Този мой риторичен въпрос е общоизвестен факт. Просто маслото има достъп до най-горещите точки на двигателя (цилиндри, турбо) директноТака е! Обаче това какво общо има с темата за конретно масло, а именно Selenia Touring?
rossenvn
20-07-2012, 17:08
Някой ще ми обясни ли как маслото охлажда горивната камера? Ще съм много благодарен. Радвам се, че пиша в технически грамотен форум, а не в БГ-МАМА.:cheers:
Jivko7777
20-07-2012, 21:01
Ако ще е 5W50 то това е само едно Mobil 1 5W50 Rally Formula, NASCAR
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bwy1322222416u.jpg
BillyBoy`
20-07-2012, 22:15
А от къде може да си го закупим?
NightRider
20-07-2012, 22:22
Някой ще ми обясни ли как маслото охлажда горивната камера? Ще съм много благодарен. Радвам се, че пиша в технически грамотен форум, а не в БГ-МАМА.:cheers:Ами масления слой, който оставя масления сегмент служи не само за смазване. Освен това всичко под буталото е в масло, отвеждащо и топлината
Викаш охлажда горивната камера :)
rossenvn
20-07-2012, 23:06
Той масления сегмент само в горивната камера стои и даже не излиза от там. Не ви ли омръзна да пишете глупости?
---------- Post added at 23:06 ---------- Previous post was at 23:02 ----------
Ами масления слой, който оставя масления сегмент служи не само за смазване. Освен това всичко под буталото е в масло, отвеждащо и топлината
За двигател, който е пълен до буталата с масло за първи път чувам - може ли повече подробности? Не му ли пречи това масло на работата?
За какво тогава има охлаждане с вода? За раскош ли е само? Или да ни набутват да купуваме антифриз и да носим радиатори за залепване?
NightRider
20-07-2012, 23:27
Той масления сегмент само в горивната камера стои и даже не излиза от там. Не ви ли омръзна да пишете глупости?
---------- Post added at 23:06 ---------- Previous post was at 23:02 ----------
За двигател, който е пълен до буталата с масло за първи път чувам - може ли повече подробности? Не му ли пречи това масло на работата?
За какво тогава има охлаждане с вода? За раскош ли е само? Или да ни набутват да купуваме антифриз и да носим радиатори за залепване?Не казвам, че е пълно до горе с масло, а че е в масло. И маслото не може да отведе цялата топлина, от целия блок. Но за разлика от антифриза то е в директен достъп до най-горещите точки в двигателя - цилиндър, турбо
Пак се ловите за някоя грешка и почвате да се заяждате и спамите.
Маслото има около 35 функции, но най-важните му са да маже, мие и охлажда.
Маслените радиатори не съм ги аз измислил.
Освен това, всеки уважаващ се двигател има дюзи, които впръскват масло точно под буталото. Освен да го охлажда, то просто друга работа няма.
Такова впръскване има дори моят боксер.
Така, че няма нужда мотора да е пълен до капачката с масло, за да се мажат цилиндрите и да се охлажда буталото.
NightRider
21-07-2012, 12:26
Пак се ловите за някоя грешка и почвате да се заяждате и спамите.
Маслото има около 35 функции, но най-важните му са да маже, мие и охлажда.
Маслените радиатори не съм ги аз измислил.
Освен това, всеки уважаващ се двигател има дюзи, които впръскват масло точно под буталото. Освен да го охлажда, то просто друга работа няма.
Такова впръскване има дори моят боксер.
Така, че няма нужда мотора да е пълен до капачката с масло, за да се мажат цилиндрите и да се охлажда буталото.
Братле, остави ги. Те се заяждат с мен, както ние се дърлехме с теб едно време. Но ние се дърлехме с доводи, а не с празни приказки
Jivko7777
21-07-2012, 12:44
А от къде може да си го закупим?
най-долу, на цена без конкуренция, и е Американски мобил, който е много по добър от Европейския за който искат 34-35лв за литър, точно с този мобил от сайта доста коли карат дори и от нашия форум ;)
http://www.qualityoils.eu/produkti/masla/motorni_masla/motorni%20_masla_mobil/motorni_masla_mobil_leki_avtomobili/motorni_masla_mobil_leki_avtomobili.html
NightRider
21-07-2012, 12:58
А 10W50 някой да е ползвал?
thecleaner
21-07-2012, 13:09
А 10W50 някой да е ползвал?
Аз Elf на Рунтото, много добро масло, отделно на много зли 2,0ТС е каран на Миро на QV то, на Васил на Малкото QV и на Дигиталния на 47цата, отзиви само добри.
sole_moe
21-07-2012, 14:46
Някой кара ли със 5w30 гледам и селения има такова масло мисля да го пробвам на другата смяна на масло дали ще селения или кастрол,aral ще видим
NightRider
21-07-2012, 16:21
Аз Elf на Рунтото, много добро масло, отделно на много зли 2,0ТС е каран на Миро на QV то, на Васил на Малкото QV и на Дигиталния на 47цата, отзиви само добри.
И аз мисля да се ориентирам към него. Каква му е цената, че нещо не го виждам много по нета?
Намерих това:
http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_118_122&products_id=397
Добра ли е цената?
thecleaner
21-07-2012, 16:25
И аз мисля да се ориентирам към него. Каква му е цената, че нещо не го виждам много по нета?
100-120 лв. 5те литра.
Относно 5/50-то на мобил, аз никаде не прочетох дали е синтетично базирано или пълна синтетика...?
Jivko7777
23-07-2012, 11:25
Относно 5/50-то на мобил, аз никаде не прочетох дали е синтетично базирано или пълна синтетика...?
100% пълна синтетика... Не хидрокрак като повечето масла над 80% сиг....
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 19:25
Имайте предвид, че масла с такъв широк диапазон (5w50, 0w50, 0w60...) се постигат с адски много добавки. Които от своя страна не са много устойчиви на времето. След време си става 10w40 примерно ;)
След време, след време... 1 год. или 10 хил км. поне :)
То на него ще си има пробег :)
Всъщност маслото охлажда буталата най-вече.
Аз пък ще се връщам към 5/50. Очевидно 10/60 е излишно добро масло за моя мотор.
Доживях и такова мнение да видя. Нищо не е излишно, когато е достатъчно или ПО-ДОБРО от изисканото... излишно може би откъм финанси, но категорично се съмнявам, че мотора (ако можеше да говори) би ти казал "10-60 ми е прекалено добро, мога да мина и с 10-40".
Макар че според мен вече и оправданието с финансите не звучи сериозно - 5 литра Кастрол 10-60 например струва 100 лв.
5 л, в случая до смяна стават 7. Разхода си е разход. Не видях разлика в поведението на двете масла. Не че съм влизал в мотора, за да знам. Така или иначе всички масла в наши дни превишават изискванията от времето на производството на този двигател. Идва и зима - с 5/50 е по-добре. Отделно и вискозитета не е единствено определящ. Та така, причини много. :)
При такъв разход, силно препоръчвам да предприемеш нещо във връзка двигателя ти... че ТС похарчва - факт, ама цифрата, която цитира, ми звучи огромна...
D.Istatkov
01-08-2012, 18:28
Някой да знае в момента цената на селения 5w50 и от къде може да се купи и също така да попитам между селения 5w50 и MOTORSPORT 5W50 COMMA???
Колебая се между двете масла....??
NightRider
01-08-2012, 20:02
Някой да знае в момента цената на селения 5w50 и от къде може да се купи и също така да попитам между селения 5w50 и MOTORSPORT 5W50 COMMA???
Колебая се между двете масла....??
Я си вземи Мотул и не се занимавай с колебания
Jivko7777
02-08-2012, 00:20
точно 5w50 не ти е голям избора но за мен за бензинова кола това е маслото а и не само ;)
Разглеждах 5w50 различни марки,защото зимата идва и явно най-известното е на Mobil.Но Elf,Repsol и Castrol,Selenia също имат на пазара 5w50 и се колебая кое да си поръчам...
Jivko7777
04-10-2012, 18:41
Разглеждах 5w50 различни марки,защото зимата идва и явно най-известното е на Mobil.Но Elf,Repsol и Castrol,Selenia също имат на пазара 5w50 и се колебая кое да си поръчам...
мобил1 ;)
В крайна сметка мисля за тази зима да сложа един Castrol Edge 5w40 ...мисля,че няма да и стане лошо от него :)
Jivko7777
05-10-2012, 22:11
В крайна сметка мисля за тази зима да сложа един Castrol Edge 5w40 ...мисля,че няма да и стане лошо от него :)
няма ако е истинско даже ще се зарадва ;)
Имайте предвид, че масла с такъв широк диапазон (5w50, 0w50, 0w60...) се постигат с адски много добавки. Които от своя страна не са много устойчиви на времето. След време си става 10w40 примерно ;)
колко време, и ако маслото е 100% синтетика като Мобил1 5w50 а не като Туринга който е полу, важи ли и за него това правило?
BillyBoy`
08-01-2013, 22:36
Хиде колеги даваите мненията за това масло.Добро ли е за зимния сезон за 16V TS.Интересувам се и събирам мнения.
thecleaner
08-01-2013, 22:57
Хиде колеги даваите мненията за това масло.Добро ли е за зимния сезон за 16V TS.Интересувам се и събирам мнения.
За Селенииската 5w50 казвам че е боклук, освен това го немаше до скоро в сайта им (сега не съм гледал), за мен е 100% ментак.
Furious 155
09-01-2013, 00:14
За Селенииската 5w50 казвам че е боклук, освен това го немаше до скоро в сайта им (сега не съм гледал), за мен е 100% ментак.
Споделям мнението! Карах го цяла зима на 8в ТС и мотора беше много лек и отзивчив в студа (по-добре от 10-40 и 10-50 масло), но като се позатопли времето и температурата на маслото подминаваше вече 60-70 градуса, опредлено доооста падаше визкозитета и налягането респективно. Като го източвах от мотора беше на малко на 3к км и изтече като вода, буквално.
Тааааа... :Bolt:
don_pepone
09-01-2013, 14:16
Интересно. За селенията не знам,но имам добри впечатления от Репсол карера 5w50 и мисля следващата смяна да е с него. Като казах впечатления,имах редвид,че няколко човека (мои познати) карат с него и са повече от доволни. Единственото е че не са хора които карат италянска кола. Наблюденията са им,че на студен старт колата пали и работи леко,а като загрее държи добро налягане маслото.
П.С. И цената на която ми го предлагат също е доста добре-22лв литъра
Аз лично не съм видял разлика в налягането дори спрямо Селения рейсинг. Иначе за студения старт съм си казал още в началото на темата. :)
milenmilan
09-01-2013, 16:55
Аз карам в момента с Touring, изминал съм вече около 1500 км. В студеното време двигателя работи добре , за топло време не мога да кажа. Сравнение с 20к за зимата Touring води много. Миналата зима с 20к при температура под -20 като запалех двигателя, звучеше все едно вътре орехи се трошат.