PDA

View Full Version : Къде бяхме и накъде сме тръгнали?



Pages : [1] 2 3

Susscrofa
07-11-2011, 09:02
Винаги съм предпочитал аз сам да си пиша нещата, но понякога откривам толкова добре написани, толкова добре подредени и изложени мисли и съждения, че пръстите ми се Удървят и някак си спирам да ги движа добре. Мисълта ми секва и каквото и да напиша изглежда като евтино плагиатство от прочетеното на онзи "по-добрия".
Поствам директно една статия, нека прочетем, помислим, а защо не и да понапишем това-онова.

Блогът на chara /http://chara.blog.bg/
20 ГОДИНИ – СТРОИХМЕ ИЛИ РУШИХМЕ БЪЛГАРИЯ
Какви сме ние – строители или рушители, съзидатели или унищожители на съвременна България?
Виенското колело на историята завърта периоди на възход и падение, времена на строеж са следвани от разруха, след разцвета идва упадък и после всичко се повтаря отново … и отново …
1939 г България е аграрна страна с електрифицирани едва 13% от населените места, в които живее около 40% от населението. Дължината на пътищата с твърдо покритие е около 19 000 км. Автомагистрали – няма. В селското стопанство се трудят около 80% от населението, в промишлеността – едва 8%. Няма металургия, почти няма химия, инвестиционното машиностроене е непоз-нато понятие.
Ако успеем да свалим от лицата си очилата на политическите пристрастия и се вгледаме в последващите 50 години – тези между 1939 г и 1989 г, навярно няма да е трудно да видим и признаем, че като цяло, това е период на съзидание. Години на строителство и изграждане, в които са мобилизирани усилията на поколения българи. Единици са онези, останали встрани от случващото се. Години, в които българите превръщат страната от аграрна в индустриална държава и я поставят на икономическата карта на Европа и света.
За 50 години в страната са изградени и въведени в експлоатация 135 електроцентрали – 88 водни, 18 термични, 1 атомна и 23 заводски, над 150 000 км електромрежи, автоматизирана система за диспечерско управление на електроенергетиката, над 20 топлофикации с прилежаща инфраструктура, транзитни и разпределителни газопроводи, газохранилище в Чирен. Някои от тези съоръжения са уникални и нямат аналог в Европа като ПАВЕЦ “Чаира” (мощност 861 МВт), чиято турбопомпена зала се намира на 360 м под земята в каверна с размерите на Зала 1 на НДК, каскада Белмекен-Сестримо с три електроцентрали с обща мощност 735 МВт, ВЕЦ и язовир Кърджали – с уникална за Балканите дъговогравитачна форма на стената, висока 103 м. През тези години, изградените генериращи мощности нарастват 120 пъти. Но не само това. България влиза в клуба на атомните държави, притежаващи и експлоатиращи високотехнологичен процес за генериране на енергия.
За 50 години основно се променя транспортната инфраструктура. Дължината на ж.п. линиите достига 4500 км, със 740 км повече отколкото през 1939 г. Електрифицирани са над 60%. Пътищата с асфалтово покритие достигат 32 000 км, първи клас 2 900 км, автомагистрали – 266 км. Построен е Дунав мост (1954 г) и ферибот Варна-Иличовск (1978 г). Създадени са уникални компании, чиито имена са запазена марка дълги години. СО “МАТ” (1959 г), оперира с 4 500 автовози - хладилни, тежкотоварни, цистерни, ро-ро кораби, с широка мрежа от клонове и представителства, терминали; БГА “Балкан” (1956 г) с 52 самолета, за превоз на пътници и карго, селскостопанска авиация (1948 г); морски търговски флот със 109 кораба с 1.87 млн. т товароподемност.
За 50 години България, която няма металургия (до 1950 г), става 27 металургична страна в света. Тръгвайки от нищото, българите стигат до леене на специални бронестомани и такива микролегирани с азот, предназначени за зони с полярни температури, корабна ламарина, спиралошевни тръби за транзитни газопроводи, прахова металургия, металокерамика, вакуумно леене с противоналягане (известно в света като метод на акад. Балевски), при което се изработват алуминиеви джанти за автомобили и детайли със специално предназначение. През тези 50 години от държава, внасяща дори син камък и сода каустик, стигаме до такава, построила две нефтени рафинерии – в Бургас и в Плевен, световен производител на минерални торове (карбамид), химикали за растителна защита, калцирана сода (4-ти в света), пластмаси (17-ти в света), изкуствени влакна, таблетиране на субстанции и т.н.
За тези 50 години България се нарежда в световната тройка производители на електро- и мотокари (наред с “Кларк” САЩ и “Тойота” Япония) – до 83000 броя годишно и в петицата световни производители на електротелфери (до 150 000 броя годишно). Към 1989 г в страната има 730 машиностроителни завода. Индустрията започва да работи с машини произведени у нас. Първите заводи, оборудвани изцяло с български машини са завода за пектин в Перник и флотационната фабрика в Кърджали. Около 40 завода произвеждат машини за прецизна обработка на метали – металорежещи с ЦПУ (ЗММ София, Казанлък), автоматични технологични линии, манипулатори, стругове, фрези, агрегатни машини.
Тръгвайки почти от нищото, към 1989 г в България се произвеждат трактори (Булгар), автобуси (Чавдар), тролейбуси, товарни автомобили (Шкода-Мадара), велосипеди (Балкан), моторни помпи, електродвигатели, електрогенератори, силови трансформатори, промишлени роботи, парни и водогрейни котли, асансьори, кабели, проводници, електромери, водомери, хладилници, телевизори, перални и т.н. Развити са абсолютно нови индустриални направления - електроника и изчислителна техника. Построени са заводи, произвеждащи запаметяващи устройства (ДЗУ Стара Загора, Пловдив, София), памети и телеобработка (В.Търново), магнитни глави (Разлог), печатни платки (Русе и Търговище), микропроцесорни системи (Правец), УКВ-радиостанции (Г.Делчев), градивни елементи (София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ботевград, Разлог). Изграден е ВПК (Казанлък, Сопот, Карлово) с ВРЗ, АРЗ, изпитателни стендове и полигони. Завод “Бета” Червен Бряг е съоръжен с уникално оборудване и произвежда бронетранспортьори в различни модификации – амфибии, универсални, санитарни, специални със защита от радиация, от газове, самоходни установки и др. И още … и още …
Какво се случи с всичко това през последните 20 години? Запазихме ли построеното, усвоените производства и завоювани позиции или не успяхме? Доизградихме ли започнатото? Създадохме ли нещо ново?
Ние “загубихме” четирите малки блока на АЕЦ “Козлодуй”, но запазихме традицията за “първа копка” на АЕЦ “Белене”. След Тодор Живков, Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев слагаха ритуално начало на проект, чиято съдба и до днес е неизвестна. Затворихме всичките си уранодобивни мини (48 на брой), чиито продукт е в основата на ядреното гориво. Ликвидирахме топлофикациите в Искрец, Ловеч, Самоков, Трявна, а от изградените до някъде в Пазарджик, Ботевград, Хасково и Банско – само последната е довършена от частен инвеститор. Електроразпределителните мрежи са продадени, топлофикациите с инфраструктурата им – също (с изключение на тези в градовете София, Перник и Шумен). Не построихме второ газохранилище. От 1998 г се опитваме да построим каскада Горна Арда (с проектна мощност 174 МВт), но без успех. От 2004 до момента все още не е завършен ВЕЦ “Цанков камък” (80 МВт). Последните обекти са в пъти по-малки от изградените преди 1989 г и въпреки това години не могат да бъдат завършени. Енергопроект, чието дело са почти всички енергийни обекти, строени до 1989 г вече не съществува.
За 20 години не построихме нито една магистрала, която да ни свързва със съседните държави. От магистрала “Тракия” са изградени едва 173 км при планирани 368 км, от магистрала “Хемус” – 125 км при обща дължина 433 км. “Струма” трябваше да бъде завършена за Олимпийските игри в Атина (2004 г), но от 156 км са построени едва … 24 км, а от магистрала “Марица” – цели 5 км! Не построихме втори мост над р. Дунав. БГА Балкан не съществува, СО “МАТ” – също.
Ниезатворихме “Кремиковци”, “Стомана”, “Плама”, “Девня”, “Видахим”, “Химко”, “Арсенал”, и още много и много. Днес производството на дискови запаметяващи устройства, магнитни глави, памети и прочие изглежда като невъзможен спомен от бъдещето. Няма ги “белите стаи”.
През последните 20 години медиите с умиление и възторг показваха поредната построена чешмичка, ремонтирана градинка, сменени тротоарни плочки, откриване на 2-3 км магистрала (по стара традиция за някой пореден път) или МОЛ. На фона тези “значими” строежи, въвеждането в експлоатация на метрото, сградата на Автогарата и РВД на летището в София, изглеждат почти като космически успех! Трябва ли това да е достатъчно? Възможно ли е да обърнем тенденцията? Защото, ако попитаме днес едно дете, разчитайки на детската непредубеденост, липса на меркантилност и мила откровеност - какво произвежда България, аз не знам какво би отговорило то. И на мен самата ми е трудно да дам отговор.
За 20 години ние загубихме производства, позиции, пазари и специалисти. Остана ли нещо за губене или вече разрушихме всичко и е време да започнем отначало?

източник: http://chara.blog.bg/

gigi
07-11-2011, 12:34
Къде сме били ли??? Хубав въпрос, но може би някъде между 2-ра и 3-та глуха. Писна ми от хубави тоталитарни разказчета на които да се радват останали без работа неефективни служители.
Да спрямо 1939г. са изградени доста неща, но защо не погледнем в другите държави какво е направено през тези години?? И защо не помислим кое е наистина ефективно и кое не? И колко неща са съсипани за сметка на съмнително ефективна тежка индустрия.
Милярди хвърлени пари на вятъра за неефективни предприятия, произвеждащи неконкурентноспособни стоки които освен в страните от СИВ и СССР няма къде да се изнасят. Толкова неправилно разпределяне на пари в друга държава не е имало. Какво развитие на инфраструктурата?? , магистрали 260км ми то е смешно. Метро в столицата се проектира от края на 60-те години и какво са построили??? Булеварди в столицата?? Едно Цариградско и то от тапата Орлов мост до тапата "умния" светофар с ул.Димитър Пешев
Какво е строено?? Панелни жилища. Дотираме ТЕЦ-а защото панелката отвсякъде изпуска.......
Шафъора от градския взима повече от лекар, военния взима повече от учител........
Вижте една Австрия къде е била 1939г и къде е сега.
А тия "наще" са съсипали държавата, много по напред щяхме да сме. Пари по плана Маршал са ни давали след войната и сме ги отказали щото сме със СССР......

И ето за тия където четат горна статия с умиление
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B2%D0%BF
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_exp_gnfs_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=en_atm_co2e_pc&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
Много може да се пише ама нямам време.
Пък сега на къде вървим е друг въпрос.

Кайо
07-11-2011, 12:45
Да бе били сме,завод за самолети сме го обърнали на завод за велосипеди:bravo:

morfius
07-11-2011, 12:49
Винаги съм предпочитал аз сам да си пиша нещата, но понякога откривам толкова добре написани, толкова добре подредени и изложени мисли и съждения, че пръстите ми се Удървят и някак си спирам да ги движа добре. Мисълта ми секва и каквото и да напиша изглежда като евтино плагиатство от прочетеното на онзи "по-добрия".
Поствам директно една статия, нека прочетем, помислим, а защо не и да понапишем това-онова.
http://chara.blog.bg/

Свинчо вече издиша :pig::hehe:

Щом стигна до там да цитираш соцносталгизми, само и само да се покажеш като различен, скоро ще започнеш да се повтаряш.

Гиги вече ме е преварил, но да повторим... преди да се кланяме на малоумния социалистически строй не е лошо да сравним до къде са стигнали другите от сходен с нашия старт за тия 45 години, не е лошо да погледнем свободата в единия и другия вариант, не е лошо да помислим - кой има полза, да ни тика назад към бездната.

Ти, че няма да се замислиш няма... сам си казваш в други мнения, че си привърженик на тоталитаризма.
Чудно на кое в него си привърженик обаче, на Сибир... на Гулаг... на Белене и Скравена... на ДС или просто на мечтите си за съвременно робовладелство?
Или просто провокираш... да не казвам друга дума?

Кайо
07-11-2011, 13:02
Винаги съм предпочитал аз сам да си пиша нещата, но понякога откривам толкова добре написани, толкова добре подредени и изложени мисли и съждения, че пръстите ми се Удървят и някак си спирам да ги движа добре. Мисълта ми секва и каквото и да напиша изглежда като евтино плагиатство от прочетеното на онзи "по-добрия".
Поствам директно една статия, нека прочетем, помислим, а защо не и да понапишем това-онова.

Блогът на chara /http://chara.blog.bg/
20 ГОДИНИ – СТРОИХМЕ ИЛИ РУШИХМЕ БЪЛГАРИЯ
Какви сме ние – строители или рушители, съзидатели или унищожители на съвременна България?
Виенското колело на историята завърта периоди на възход и падение, времена на строеж са следвани от разруха, след разцвета идва упадък и после всичко се повтаря отново … и отново …
1939 г България е аграрна страна с електрифицирани едва 13% от населените места, в които живее около 40% от населението. Дължината на пътищата с твърдо покритие е около 19 000 км. Автомагистрали – няма. В селското стопанство се трудят около 80% от населението, в промишлеността – едва 8%. Няма металургия, почти няма химия, инвестиционното машиностроене е непоз-нато понятие.
Ако успеем да свалим от лицата си очилата на политическите пристрастия и се вгледаме в последващите 50 години – тези между 1939 г и 1989 г, навярно няма да е трудно да видим и признаем, че като цяло, това е период на съзидание. Години на строителство и изграждане, в които са мобилизирани усилията на поколения българи. Единици са онези, останали встрани от случващото се. Години, в които българите превръщат страната от аграрна в индустриална държава и я поставят на икономическата карта на Европа и света.
За 50 години в страната са изградени и въведени в експлоатация 135 електроцентрали – 88 водни, 18 термични, 1 атомна и 23 заводски, над 150 000 км електромрежи, автоматизирана система за диспечерско управление на електроенергетиката, над 20 топлофикации с прилежаща инфраструктура, транзитни и разпределителни газопроводи, газохранилище в Чирен. Някои от тези съоръжения са уникални и нямат аналог в Европа като ПАВЕЦ “Чаира” (мощност 861 МВт), чиято турбопомпена зала се намира на 360 м под земята в каверна с размерите на Зала 1 на НДК, каскада Белмекен-Сестримо с три електроцентрали с обща мощност 735 МВт, ВЕЦ и язовир Кърджали – с уникална за Балканите дъговогравитачна форма на стената, висока 103 м. През тези години, изградените генериращи мощности нарастват 120 пъти. Но не само това. България влиза в клуба на атомните държави, притежаващи и експлоатиращи високотехнологичен процес за генериране на енергия.
За 50 години основно се променя транспортната инфраструктура. Дължината на ж.п. линиите достига 4500 км, със 740 км повече отколкото през 1939 г. Електрифицирани са над 60%. Пътищата с асфалтово покритие достигат 32 000 км, първи клас 2 900 км, автомагистрали – 266 км. Построен е Дунав мост (1954 г) и ферибот Варна-Иличовск (1978 г). Създадени са уникални компании, чиито имена са запазена марка дълги години. СО “МАТ” (1959 г), оперира с 4 500 автовози - хладилни, тежкотоварни, цистерни, ро-ро кораби, с широка мрежа от клонове и представителства, терминали; БГА “Балкан” (1956 г) с 52 самолета, за превоз на пътници и карго, селскостопанска авиация (1948 г); морски търговски флот със 109 кораба с 1.87 млн. т товароподемност.
За 50 години България, която няма металургия (до 1950 г), става 27 металургична страна в света. Тръгвайки от нищото, българите стигат до леене на специални бронестомани и такива микролегирани с азот, предназначени за зони с полярни температури, корабна ламарина, спиралошевни тръби за транзитни газопроводи, прахова металургия, металокерамика, вакуумно леене с противоналягане (известно в света като метод на акад. Балевски), при което се изработват алуминиеви джанти за автомобили и детайли със специално предназначение. През тези 50 години от държава, внасяща дори син камък и сода каустик, стигаме до такава, построила две нефтени рафинерии – в Бургас и в Плевен, световен производител на минерални торове (карбамид), химикали за растителна защита, калцирана сода (4-ти в света), пластмаси (17-ти в света), изкуствени влакна, таблетиране на субстанции и т.н.
За тези 50 години България се нарежда в световната тройка производители на електро- и мотокари (наред с “Кларк” САЩ и “Тойота” Япония) – до 83000 броя годишно и в петицата световни производители на електротелфери (до 150 000 броя годишно). Към 1989 г в страната има 730 машиностроителни завода. Индустрията започва да работи с машини произведени у нас. Първите заводи, оборудвани изцяло с български машини са завода за пектин в Перник и флотационната фабрика в Кърджали. Около 40 завода произвеждат машини за прецизна обработка на метали – металорежещи с ЦПУ (ЗММ София, Казанлък), автоматични технологични линии, манипулатори, стругове, фрези, агрегатни машини.
Тръгвайки почти от нищото, към 1989 г в България се произвеждат трактори (Булгар), автобуси (Чавдар), тролейбуси, товарни автомобили (Шкода-Мадара), велосипеди (Балкан), моторни помпи, електродвигатели, електрогенератори, силови трансформатори, промишлени роботи, парни и водогрейни котли, асансьори, кабели, проводници, електромери, водомери, хладилници, телевизори, перални и т.н. Развити са абсолютно нови индустриални направления - електроника и изчислителна техника. Построени са заводи, произвеждащи запаметяващи устройства (ДЗУ Стара Загора, Пловдив, София), памети и телеобработка (В.Търново), магнитни глави (Разлог), печатни платки (Русе и Търговище), микропроцесорни системи (Правец), УКВ-радиостанции (Г.Делчев), градивни елементи (София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ботевград, Разлог). Изграден е ВПК (Казанлък, Сопот, Карлово) с ВРЗ, АРЗ, изпитателни стендове и полигони. Завод “Бета” Червен Бряг е съоръжен с уникално оборудване и произвежда бронетранспортьори в различни модификации – амфибии, универсални, санитарни, специални със защита от радиация, от газове, самоходни установки и др. И още … и още …
Какво се случи с всичко това през последните 20 години? Запазихме ли построеното, усвоените производства и завоювани позиции или не успяхме? Доизградихме ли започнатото? Създадохме ли нещо ново?
Ние “загубихме” четирите малки блока на АЕЦ “Козлодуй”, но запазихме традицията за “първа копка” на АЕЦ “Белене”. След Тодор Живков, Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев слагаха ритуално начало на проект, чиято съдба и до днес е неизвестна. Затворихме всичките си уранодобивни мини (48 на брой), чиито продукт е в основата на ядреното гориво. Ликвидирахме топлофикациите в Искрец, Ловеч, Самоков, Трявна, а от изградените до някъде в Пазарджик, Ботевград, Хасково и Банско – само последната е довършена от частен инвеститор. Електроразпределителните мрежи са продадени, топлофикациите с инфраструктурата им – също (с изключение на тези в градовете София, Перник и Шумен). Не построихме второ газохранилище. От 1998 г се опитваме да построим каскада Горна Арда (с проектна мощност 174 МВт), но без успех. От 2004 до момента все още не е завършен ВЕЦ “Цанков камък” (80 МВт). Последните обекти са в пъти по-малки от изградените преди 1989 г и въпреки това години не могат да бъдат завършени. Енергопроект, чието дело са почти всички енергийни обекти, строени до 1989 г вече не съществува.
За 20 години не построихме нито една магистрала, която да ни свързва със съседните държави. От магистрала “Тракия” са изградени едва 173 км при планирани 368 км, от магистрала “Хемус” – 125 км при обща дължина 433 км. “Струма” трябваше да бъде завършена за Олимпийските игри в Атина (2004 г), но от 156 км са построени едва … 24 км, а от магистрала “Марица” – цели 5 км! Не построихме втори мост над р. Дунав. БГА Балкан не съществува, СО “МАТ” – също.
Ниезатворихме “Кремиковци”, “Стомана”, “Плама”, “Девня”, “Видахим”, “Химко”, “Арсенал”, и още много и много. Днес производството на дискови запаметяващи устройства, магнитни глави, памети и прочие изглежда като невъзможен спомен от бъдещето. Няма ги “белите стаи”.
През последните 20 години медиите с умиление и възторг показваха поредната построена чешмичка, ремонтирана градинка, сменени тротоарни плочки, откриване на 2-3 км магистрала (по стара традиция за някой пореден път) или МОЛ. На фона тези “значими” строежи, въвеждането в експлоатация на метрото, сградата на Автогарата и РВД на летището в София, изглеждат почти като космически успех! Трябва ли това да е достатъчно? Възможно ли е да обърнем тенденцията? Защото, ако попитаме днес едно дете, разчитайки на детската непредубеденост, липса на меркантилност и мила откровеност - какво произвежда България, аз не знам какво би отговорило то. И на мен самата ми е трудно да дам отговор.
За 20 години ние загубихме производства, позиции, пазари и специалисти. Остана ли нещо за губене или вече разрушихме всичко и е време да започнем отначало?

източник: http://chara.blog.bg/

За заглавието ще ти търся авторски права!

Susscrofa
07-11-2011, 13:20
Къде сме били ли??? Хубав въпрос, но може би някъде между 2-ра и 3-та глуха. Писна ми от хубави тоталитарни разказчета на които да се радват останали без работа неефективни служители.
Да спрямо 1939г. са изградени доста неща, но защо не погледнем в другите държави какво е направено през тези години?? И защо не помислим кое е наистина ефективно и кое не? И колко неща са съсипани за сметка на съмнително ефективна тежка индустрия.
Милярди хвърлени пари на вятъра за неефективни предприятия, произвеждащи неконкурентноспособни стоки които освен в страните от СИВ и СССР няма къде да се изнасят. Толкова неправилно разпределяне на пари в друга държава не е имало. Какво развитие на инфраструктурата?? , магистрали 260км ми то е смешно. Метро в столицата се проектира от края на 60-те години и какво са построили??? Булеварди в столицата?? Едно Цариградско и то от тапата Орлов мост до тапата "умния" светофар с ул.Димитър Пешев
Какво е строено?? Панелни жилища. Дотираме ТЕЦ-а защото панелката отвсякъде изпуска.......
Шафъора от градския взима повече от лекар, военния взима повече от учител........
Вижте една Австрия къде е била 1939г и къде е сега.
А тия "наще" са съсипали държавата, много по напред щяхме да сме. Пари по плана Маршал са ни давали след войната и сме ги отказали щото сме със СССР......

И ето за тия където четат горна статия с умиление
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B2%D0%BF
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_exp_gnfs_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=en_atm_co2e_pc&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
Много може да се пише ама нямам време.
Пък сега на къде вървим е друг въпрос.

Статията ясно поставя темата и тя е индустрията и промишлеността преди и сега.
Сега вървим към гръцкия модел, 50 години капитализъм в рамките на ЕС и като резултат получаваме аграрно-туристически балон. Смехория.
Никой не говори, нито за сравнения с други държави, нито за лагери и тоталитарен терор.
Дайте да разграничим нещата, а не да пригласяме като бабички реститутки изпадащи в екстаз от усмивката на Софиянски :)

pavlin
07-11-2011, 13:20
Погледнете темата за социализма, там има доста интересни неща. Само да ви спомена че за 20 години преход и реформи България не може или почти достига равнището на реален БВП от 1989г. Да не отваряме дума за равнище на безработица, общественно осигуряване, образование и т.н. Наскоро четох че в София са успели да завършат първото новопостроено средно училище за последните 20 години. Тук не става въпрос за носталгия ами за реална съпоставка.

Susscrofa
07-11-2011, 13:23
За заглавието ще ти търся авторски права!

Кое заглавие, поясни?

---------- Post added at 11:23 ---------- Previous post was at 11:21 ----------


Погледнете темата за социализма, там има доста интересни неща. Само да ви спомена че за 20 години преход и реформи България не може или почти достига равнището на реален БВП от 1989г. Да не отваряме дума за равнище на безработица, общественно осигуряване, образование и т.н. Наскоро четох че в София са успели да завършат първото новопостроено средно училище за последните 20 години. Тук не става въпрос за носталгия ами за реална съпоставка.

Разгледах темата за социализма, мислех там като коментар да постна тази статия, но реших да пусна нова тема.
Искам да разделим индустриалното и промишлено развитие от социалното и културно такова:)

pavlin
07-11-2011, 13:25
Къде сме били ли??? Хубав въпрос, но може би някъде между 2-ра и 3-та глуха. Писна ми от хубави тоталитарни разказчета на които да се радват останали без работа неефективни служители.
Да спрямо 1939г. са изградени доста неща, но защо не погледнем в другите държави какво е направено през тези години?? И защо не помислим кое е наистина ефективно и кое не? И колко неща са съсипани за сметка на съмнително ефективна тежка индустрия.
Милярди хвърлени пари на вятъра за неефективни предприятия, произвеждащи неконкурентноспособни стоки които освен в страните от СИВ и СССР няма къде да се изнасят. Толкова неправилно разпределяне на пари в друга държава не е имало. Какво развитие на инфраструктурата?? , магистрали 260км ми то е смешно. Метро в столицата се проектира от края на 60-те години и какво са построили??? Булеварди в столицата?? Едно Цариградско и то от тапата Орлов мост до тапата "умния" светофар с ул.Димитър Пешев
Какво е строено?? Панелни жилища. Дотираме ТЕЦ-а защото панелката отвсякъде изпуска.......
Шафъора от градския взима повече от лекар, военния взима повече от учител........
Вижте една Австрия къде е била 1939г и къде е сега.
А тия "наще" са съсипали държавата, много по напред щяхме да сме. Пари по плана Маршал са ни давали след войната и сме ги отказали щото сме със СССР......

И ето за тия където четат горна статия с умиление
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B2%D0%BF
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_exp_gnfs_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ne_imp_gnfs_zs&hl=bg&dl=bg#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=en_atm_co2e_pc&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
Много може да се пише ама нямам време.
Пък сега на къде вървим е друг въпрос.

Ти тези графики май ги четеш както дяволът чете евангелето.

Кайо
07-11-2011, 13:49
Сега вървим към гръцкия модел, 50 години капитализъм в рамките на ЕС и като резултат получаваме аграрно-туристически балон.

Моделът ни е много по-зле от гръцкият,Гърция никога не е имала повечето неща от първият пост.

morfius
07-11-2011, 14:07
Погледнете темата за социализма, там има доста интересни неща. Само да ви спомена че за 20 години преход и реформи България не може или почти достига равнището на реален БВП от 1989г. Да не отваряме дума за равнище на безработица, общественно осигуряване, образование и т.н. Наскоро четох че в София са успели да завършат първото новопостроено средно училище за последните 20 години. Тук не става въпрос за носталгия ами за реална съпоставка.

Хайде и другия комунист дето обаче живее в САЩ, а не в С. Корея дойде да величае сбъркания строй :magic:

"Провала на прехода" или по-точно перестройката която си спретнаха бившите социалистически управници (или по точно цървули и каскети) не прави социализма по-добър от колкото реално е.
Опитите да се противопостави една форма на управление на друга но пак със същите курви (или най-много децата им) е елементарна манипулация.

Не им се връзвайте, те толкова си могат...

kolev
07-11-2011, 14:12
значи сме произвеждали български, но всъщност чешки камиони и автобуси.
произвеждали сме мотокари ама с британски капиталистически двигатели.
произвеждали сме и компютри, ама копия на капиталистите от моторола.

ами сега по същата схема произвеждаме български автомобили в ловеч. нищо че са малко китайски но ето нещо което не можа да се отдаде на комунизма :gayfight:

даваха едно интервю с производител на боза. питаха го що едно време срока на годност на бозата бил 3 дена, а сега 1 месец. консерванти ли слагал. той каза че просто спазват хигиенните изисквания и мият машините всяка вечер. в бозата нищо допълнително не слагат :D :D :D
та и комунистическата индустрия същата - мръсна, нискоефективна, с малък срок на годност и те избива на разстройство от нея :D :D :D

между другото, наричам невежа всеки който ми обяснява че добиването на електрическа енергия от атома е високотехнологично.

Susscrofa
07-11-2011, 14:23
значи сме произвеждали български, но всъщност чешки камиони и автобуси.
произвеждали сме мотокари ама с британски капиталистически двигатели.
произвеждали сме и компютри, ама копия на капиталистите от моторола.

ами сега по същата схема произвеждаме български автомобили в ловеч. нищо че са малко китайски но ето нещо което не можа да се отдаде на комунизма :gayfight:

даваха едно интервю с производител на боза. питаха го що едно време срока на годност на бозата бил 3 дена, а сега 1 месец. консерванти ли слагал. той каза че просто спазват хигиенните изисквания и мият машините всяка вечер. в бозата нищо допълнително не слагат :D :D :D
та и комунистическата индустрия същата - мръсна, нискоефективна, с малък срок на годност и те избива на разстройство от нея :D :D :D

между другото, наричам невежа всеки който ми обяснява че добиването на електрическа енергия от атома е високотехнологично.

Хахаха, тва с бозата на някой друг го разправяй, на пазара има само една боза, която е без консерванти и тя се вкисва за 3-4 дни.
Имай предвид, че сега се добавят сътавки, които не се пишат като консерванти, поради факта, че не фигурират в този списък /на консервантите/.
За храната и дума не обелвай, защото беше в пъти по-истинска. /Не навлизай в тази тема, че ми е специалност/
Чехите сега да не би да правят шкодата с двигатели на шкода, а?
Какво пречеше и ние да продължим в тази посока.
Защо словенците правят перални и печки, които ние правехме още 80 години. Перла 05 беше с програматор, който и до сега някои не моАт да измислят. Какво стана с МРАЗ? Защо умря.
Раздържавяване му било майката казват.:bravo:

Цялата тази простотия беше сътворена, за да може западните компании да си разширят пазарите и икономическото влияние. Толкова е елементарно.
И това се случи с помоща на великия "баща" Горбачов.
Замисли се защо ходи в САЩ да му връчват награди и да му се кланят.

п.п. Втория абзац е за матричаря, царят на конспиративните теории сучастието на ДС.:)

pavlin
07-11-2011, 14:27
И сега българската икономика се крепи на предприятия строени през социализма а Колев с последното си изказване наистина показва че е невежа.

morfius
07-11-2011, 14:28
Хахаха, тва с бозата на някой друг го разправяй, на пазара има само една боза, която е без консерванти и тя се вкисва за 3-4 дни.
Имай предвид, че сега се добавят сътавки, които не се пишат като консерванти, поради факта, че не фигурират в този списък /на консервантите/.
За храната и дума не обелвай, защото беше в пъти по-истинска. /Не навлизай в тази тема, че ми е специалност/
Чехите сега да не би да правят шкодата с двигатели на шкода, а?
Какво пречеше и ние да продължим в тази посока.
Защо словенците правят перални и печки, които ние правехме още 80 години. Перла 05 беше с програматор, който и до сега някои не моАт да измислят. Какво стана с МРАЗ? Защо умря.
Раздържавяване му било майката казват.:bravo:

Цялата тази простотия беше сътворена, за да може западните компании да си разширят пазарите и икономическото влияние. Толкова е елементарно.
И това се случи с помоща на великия "баща" Горбачов.
Замисли се защо ходи в САЩ да му връчват награди и да му се кланят.

п.п. Втория абзац е за матричаря, царят на конспиративните теории сучастието на ДС.:)

Теориите на конспирациите вие ги обичате... простотията я сътвориха баш комунистическите владичества, защото социализма изнемогваше икономически и затормозяваше и капитализма (студената война иска средства).
И точно простотията беше начина да задържат властта и да я трансформират не само в политическа но и в икономическа.
Но понеже и те като вас толкоз си могат... то от цървул и каскет де мозък да гради независима икономика, резултата се вижда.
Държавите с лустрация изпреварват в пъти за 20 години онези дето оставиха комуноидите да си разиграват коня.
И да лъжат стадото с теории на конспирацията...

Susscrofa
07-11-2011, 14:38
Теориите на конспирациите вие ги обичате... простотията я сътвориха баш комунистическите владичества, защото социализма изнемогваше икономически и затормозяваше и капитализма (студената война иска средства).
И точно простотията беше начина да задържат властта и да я трансформират не само в политическа но и в икономическа.
Но понеже и те като вас толкоз си могат... то от цървул и каскет де мозък да гради независима икономика, резултата се вижда.
Държавите с лустрация изпреварват в пъти за 20 години онези дето оставиха комуноидите да си разиграват коня.
И да лъжат стадото с теории на конспирацията...

Какви каскети сънуваш пак бре.
Започнахме с Жельо, минахме през Филип, после през Костов.
Кой и защо продаде държавните предприятия и на кого?
Дай да видим.
Покажи, Кой даде собствеността в ръцете на тези, които визираш.
По кое време стана това?

pavlin
07-11-2011, 14:45
През 80 те години западните икономики започнаха интензивно да се финансират на кредит докато соц. лагера не толкова интензивно и от там дойдоха проблемите наред с някои икономически ограничения като Ноком и т. н.

morfius
07-11-2011, 14:51
Какви каскети сънуваш пак бре.
Започнахме с Жельо, минахме през Филип, после през Костов.
Кой и защо продаде държавните предприятия и на кого?
Дай да видим.
Покажи, Кой даде собствеността в ръцете на тези, които визираш.
По кое време стана това?

Свинчо, стига лъга бре, казах ти изчерпваш се. 8)

Почнахме с Луканов, "с едни партийни куфари"... що мислиш го гръмнаха, щото е политик или щото знаеше кой какво е прибрал.
Филип Димитров беше само отстрелна патица, ролята му беше да прокара няколко закона, които после чрез Беров и местните партийни величия да се ползват за осребряване на активи.
Костов ще ме извиняваш но на фона на останалото плява след 89 е най-добрия ни политик.
Не е идеален, ама на фона на останалите единия полуфалирал Балкан и други подобни все ще го преживеем.
Та освен тях имаме какво... Д. Попов (трагедия), Ж. Виденов (безумна трагедия), Кобурга (докаран от Доган и ДС да свали Костов... за което му се плати с едни земи и планини, но междувременно ни го забоде с дългова сделка и бТк продажба в пъти по-безумна от Балкан), Станишев (в компания с предния та ги пиши на едно), Б. Борисов (от Булгартабак само ще излезе по-голяма смрад от колкото тази за Балкан и бТк зети заедно, ако подкараме и другите му "успехи" трагедията ще е безобразна).

Та пак да чуем грухтенето как Ф. Димитров и Костов са ни съсипали? 8)
Изчерпа се вече ... :D

---------- Post added at 14:51 ---------- Previous post was at 14:49 ----------


През 80 те години западните икономики започнаха интензивно да се финансират на кредит докато соц. лагера не толкова интензивно и от там дойдоха проблемите наред с някои икономически ограничения като Ноком и т. н.

Бъркаш малко за 80 те... кредитирането в този му вид почва малко по-късно, когато убедени, че няма вече студена война управляващите поддадоха на натиска на корпорациите за отстъпки.
А целевото кредитиране си го има от как има бизнес и банки, не бъркай виртуализацията на парите и целевото кредитиране.
А соцлагера ако не се кредитираше защо излезе масово от соца с огромни външни дългове?

Susscrofa
07-11-2011, 15:00
Теориите на конспирациите вие ги обичате... простотията я сътвориха баш комунистическите владичества, защото социализма изнемогваше икономически и затормозяваше и капитализма (студената война иска средства).
И точно простотията беше начина да задържат властта и да я трансформират не само в политическа но и в икономическа.
Но понеже и те като вас толкоз си могат... то от цървул и каскет де мозък да гради независима икономика, резултата се вижда.
Държавите с лустрация изпреварват в пъти за 20 години онези дето оставиха комуноидите да си разиграват коня.
И да лъжат стадото с теории на конспирацията...

О, не. Аз харесвам Костов.
Но не приемам теорията за всемогъщата ДС, която разсипва младата едва прохождаща капиталистическа България.
Помогнаха ни да се разсипем.
Най-мащабното раздържавяване беше при Костов.
Филип Димитров завалията умря от страх и си поиска вот на доверие.
Царя доколкото помня го доведе Костов.
И той като видя дедо каква екзалтирана тълпа го посрещна и взе, че си повярва.

morfius
07-11-2011, 15:08
О, не. Аз харесвам Костов.
Но не приемам теорията за всемогъщата ДС, която разсипва младата едва прохождаща капиталистическа България.
Помогнаха ни да се разсипем.
Най-мащабното раздържавяване беше при Костов.
Филип Димитров завалията умря от страх и си поиска вот на доверие.
Царя доколкото помня го доведе Костов.
И той като видя дедо каква екзалтирана тълпа го посрещна и взе, че си повярва.

Не я разсипва, приватизира я (ДС като част от управниците) по начин който само показва, че от цървул и каскет нищо добро не трябва да се очаква като си надскочи нивото.
Не бъркай популисткия ход "да разходим царя" със правенето му политик от Доган и другари (от ДС).

Susscrofa
07-11-2011, 15:13
Не я разсипва, приватизира я (ДС като част от управниците) по начин който само показва, че от цървул и каскет нищо добро не трябва да се очаква като си надскочи нивото.
Не бъркай популисткия ход "да разходим царя" със правенето му политик от Доган и другари (от ДС).

Е защо го разходи?
Да не би да се е надявал той точно да предотврати идването на власт на бившите комунисти след неговия 4 годишен мандат, довел до тотален спад на общественото доверие в демократичните сили.:)
Само можем да гадаем, коя е причината.
Убеден съм, че ако има списък с приватизираи държавни активи, то българското участие никак няма да е голямо, като разбира се се абстрахираме от офшорките, зад които не се знае кой стои.

pavlin
07-11-2011, 15:21
Интензивното кредитиране започва по времето на Рейгън по средата на 80те ако не се лъжа и след това набира скорост през следващите десетилетия. Резултатите ги виждаме сега.
Eто ви една графика да гледате за САЩ. Значи е започнало точно в началото на 80те.

http://www.usgovernmentspending.com/spending_chart_1900_2016USp_XXs1li111mcn_H0f_US_Fe deral_Debt

Кайо
07-11-2011, 15:26
Теориите на конспирациите вие ги обичате... простотията я сътвориха баш комунистическите владичества, защото социализма изнемогваше икономически и затормозяваше и капитализма (студената война иска средства).
И точно простотията беше начина да задържат властта и да я трансформират не само в политическа но и в икономическа.
Но понеже и те като вас толкоз си могат... то от цървул и каскет де мозък да гради независима икономика, резултата се вижда.
Държавите с лустрация изпреварват в пъти за 20 години онези дето оставиха комуноидите да си разиграват коня.
И да лъжат стадото с теории на конспирацията...

Конспирациите не са теории а реалност,друг е въпроса дали го проумяваме и дали можем да направи нещо срещу тях............,сите сме у матрицата.........

kolev
07-11-2011, 16:38
Хахаха, тва с бозата на някой друг го разправяй, на пазара има само една боза, която е без консерванти и тя се вкисва за 3-4 дни.
Имай предвид, че сега се добавят сътавки, които не се пишат като консерванти, поради факта, че не фигурират в този списък /на консервантите/.
За храната и дума не обелвай, защото беше в пъти по-истинска. /Не навлизай в тази тема, че ми е специалност/
Чехите сега да не би да правят шкодата с двигатели на шкода, а?
Какво пречеше и ние да продължим в тази посока.
Защо словенците правят перални и печки, които ние правехме още 80 години. Перла 05 беше с програматор, който и до сега някои не моАт да измислят. Какво стана с МРАЗ? Защо умря.
Раздържавяване му било майката казват.:bravo:

Цялата тази простотия беше сътворена, за да може западните компании да си разширят пазарите и икономическото влияние. Толкова е елементарно.
И това се случи с помоща на великия "баща" Горбачов.
Замисли се защо ходи в САЩ да му връчват награди и да му се кланят.

п.п. Втория абзац е за матричаря, царят на конспиративните теории сучастието на ДС.:)

ми ето ти бе. щом почнахме да произвеждаме коли, значи вървим напред спрямо там където бяхме :D даже са китайски, я каква икономика имат :D :D :D. виж какви реклами въртят , не са като булгаррено едно време.

перла 04 беше като сглобена в час по трудово. перла 05 наистина беше значително усъвършенствана. пере и в същото време се разхожда в стаята. няма българин който не знае как и тежат чугунените тежести на барабана. програматора и беше изключително сложно, масивно и обемно устройство.направо произведение на изкуството. капиталистите по това време слагаха по едно чипче с няколко електронни елемента вместо него не за друго, ами да печелят повече.
хладилниците мраз още ги има. даже те са единствените на пазара с функцията FROST . каквото и да правиш, все се обледява. затова е предвидена експедиция до полюсите, където да се инсталират такива хладилници и да спрат стапянето на ледените шапки. :D

Susscrofa
07-11-2011, 16:53
ми ето ти бе. щом почнахме да произвеждаме коли, значи вървим напред спрямо там където бяхме :D даже са китайски, я каква икономика имат :D :D :D. виж какви реклами въртят , не са като булгаррено едно време.

перла 04 беше като сглобена в час по трудово. перла 05 наистина беше значително усъвършенствана. пере и в същото време се разхожда в стаята. няма българин който не знае как и тежат чугунените тежести на барабана. програматора и беше изключително сложно, масивно и обемно устройство.направо произведение на изкуството. капиталистите по това време слагаха по едно чипче с няколко електронни елемента вместо него не за друго, ами да печелят повече.
хладилниците мраз още ги има. даже те са единствените на пазара с функцията FROST . каквото и да правиш, все се обледява. затова е предвидена експедиция до полюсите, където да се инсталират такива хладилници и да спрат стапянето на ледените шапки. :D

Павлин май най-добре направи с краткия си отговор към теб :)
Я провери, кога пускат първия цифров програматор на пазара?
Марката автомобили е китайска.
А можехме да си имаме наша и да монтираме определени чужди агрегати. То и в телевизорите сони половината чарколяци са на самсунг, ама народа се реди да дава с по 2000 повече пара за сонито.
Всичко беше въпрос на маркетинг, развитие, търсене на пазари, запазване на старите, икономически шпионаж и какво ли още не.
А сега всички ще садим картофи и ще храним дебели немски баби с кисело мляко. Да живее селския туризъм от аграрен тип.

kolev
07-11-2011, 16:59
Павлин май най-добре направи с краткия си отговор към теб :)
Я провери, кога пускат първия цифров програматор на пазара?
Марката автомобили е китайска.
А можехме да си имаме наша и да монтираме определени чужди агрегати. То и в телевизорите сони половината чарколяци са на самсунг, ама народа се реди да дава с по 2000 повече пара за сонито.
Всичко беше въпрос на маркетинг, развитие, търсене на пазари, запазване на старите, икономически шпионаж и какво ли още не.
А сега всички ще садие картофи и ще храним дебели немски баби с кисело мляко. Да живее селския туризъм от аграрен тип.

ето пак те хващам да се изказваш неподготвен. такова нещо за сони и самсунг няма. половината чарколяци вътре нямат нищо общо нито с една от двете марки.
ако не те кефи селския туризъм, твоя работа. има интелигентни хора които са си намерили нишата и изкарват пари.

имаше някой /дете на капитализма/ който при посещението си в българия беше казал че тука имало лади. това било нещо като фиат, но сглобен на тъмно :D :D :D

pavlin
07-11-2011, 17:08
Колев, ами Апъл използват чужди чипове за тяхните компютри и таблети, да вземем и тях да ги затворим.

kolev
07-11-2011, 17:11
Колев, ами Апъл използват чужди чипове за тяхните компютри и таблети, да вземем и тях да ги затворим.

щом си плащат, що да не ползват. не са правили промишлен шпионаж да копират моторола като правец :D
освен това, зад успеха на епъл стоеше единствено гения на стив джобс , а според комунистите - незаменими хора нямало :D

Кайо
07-11-2011, 17:14
ето пак те хващам да се изказваш неподготвен. такова нещо за сони и самсунг няма.

Samsung
произвеждат основно S-PVA в съвместният си завод със SONY/S-LCD Corporation /смесено дружество между Sony Corp. и Samsung Electronics Co. Ltd. Заводът произвежда панели по т.н. продуктова линия „VІІІ поколение”. Това означава, че използва големи листове стъкло, от които се правят няколко по-малки панела с размери 2,2х2,5 метра. S-LCD вече управлява продуктова линия 7-мо поколение, използваща стъкла с размери 1,87х2,2 м.поставят ги в SONY,SAMSUNG,TCL

Susscrofa
07-11-2011, 17:19
ето пак те хващам да се изказваш неподготвен. такова нещо за сони и самсунг няма. половината чарколяци вътре нямат нищо общо нито с една от двете марки.
ако не те кефи селския туризъм, твоя работа. има интелигентни хора които са си намерили нишата и изкарват пари.

имаше някой /дете на капитализма/ който при посещението си в българия беше казал че тука имало лади. това било нещо като фиат, но сглобен на тъмно :D :D :D

Коога точно си ме хващал неподготвен?
хахаха
Самсунг дори имаха съвместни проекти в разработката на ЛЦД монитори със сони.
Не знам дали знаеш, че самсунг има 12 процента участие в сони-ериксон.
Стига бе пич. Не се хващай за несъществените неща.
В 159, бензиновите двигатели с нкои изключения не са ли ГМ/опелски/
Всички така работят.

---------- Post added at 15:19 ---------- Previous post was at 15:15 ----------


щом си плащат, що да не ползват. не са правили промишлен шпионаж да копират моторола като правец :D
освен това, зад успеха на епъл стоеше единствено гения на стив джобс , а според комунистите - незаменими хора нямало :D

Хахаха, "геният на Стив Джобс", ти наистина си кауза пердута.:bravo:
Всички имат промишлен шпионаж, но само ние разнасяхме списък с агенти работещи зад граница.
САЩ нямат шпиони те разчитат на гении........
Безпорен факт е, че събират мозъци от цял свят и им дават добри условия за работа, ама да нямат шпионаж.

pavlin
07-11-2011, 17:22
щом си плащат, що да не ползват. не са правили промишлен шпионаж да копират моторола като правец :D
освен това, зад успеха на епъл стоеше единствено гения на стив джобс , а според комунистите - незаменими хора нямало :D

Точно така, затова постоянно се съдят за патенти. Защото няма промишлен шпионаж и никой нищо не взаимства.

kolev
07-11-2011, 17:22
Коога точно си ме хващал неподготвен?
хахаха
Самсунг дори имаха съвместни проекти в разработката на ЛЦД монитори със сони.
Не знам дали знаеш, че самсунг има 12 процента участие в сони-ериксон.
Стига бе пич. Не се хващай за несъществените неща.
В 159, бензиновите двигатели с нкои изключения не са ли ГМ/опелски/
Всички така работят.
с тоя пост си извън темата и просто няма да ти отговоря :hehe:

Samsung
произвеждат основно S-PVA в съвместният си завод със SONY/S-LCD Corporation /смесено дружество между Sony Corp. и Samsung Electronics Co. Ltd. Заводът произвежда панели по т.н. продуктова линия „VІІІ поколение”. Това означава, че използва големи листове стъкло, от които се правят няколко по-малки панела с размери 2,2х2,5 метра. S-LCD вече управлява продуктова линия 7-мо поколение, използваща стъкла с размери 1,87х2,2 м.поставят ги в SONY,SAMSUNG,TCL
и на матрицата на едно лцд сони пише самсунг, а на матрицата на един самсунг пише сони !!! и двете фирми отделно са си развивали технологията. какво като са си направили общ завод за заготовки съвсем по капиталистически.


Точно така, затова постоянно се съдят за патенти. Защото няма промишлен шпионаж и никой нищо не взаимства.
кой? ст и нешънъл семикондуктор ли

Susscrofa
07-11-2011, 17:26
с тоя пост си извън темата и просто няма да ти отговоря :hehe:

и на матрицата на едно лцд сони пише самсунг, а на матрицата на един самсунг пише сони !!! и двете фирми отделно са си развивали технологията. какво като са си направили общ завод за заготовки съвсем по капиталистически.


кой? ст и нешънъл семикондуктор ли

Е хайде кажи ми, че в сони няма неща с надпис самсунг.
хахахахаха
аааахахахахахахахаххахаха
Жалко, а като видях, че си се регистрирал с фамилия и имах някакви надежди за теб.:bravo:
Бегай да вечеряш, миеш крачетата и хоп в леглото.

Кайо
07-11-2011, 17:29
с тоя пост си извън темата и просто няма да ти отговоря :hehe:

и на матрицата на едно лцд сони пише самсунг, а на матрицата на един самсунг пише сони !!! и двете фирми отделно са си развивали технологията. какво като са си направили общ завод за заготовки съвсем по капиталистически.


кой? ст и нешънъл семикондуктор ли

Сони доколкото съм запознат не са произвеждали собствени матрици преди направата на общият им завод........., LG-Display, AU Optronics (AUO), Samsung, Chi Mei Optoelectronics (CMO), Sharp Corporation, Chunghwa Picture Tubes (CPT),Hitachi Liquid Crystal TV Display Co., Ltd-това са основните производители на матрици........

morfius
07-11-2011, 17:31
Цитат от иво.бг
Да приключим с носталгията и 2 та провокатора:

Понеже в мрежата чат-пат се намират потомци на генетично непълноценните селски нерези, слезли по 09.09.1944г. от горите в градовете за да вършат грабежи, убийства и други криминални престъпления, и понеже същите много обичат високопарно да коментират Иван Костов и да пускат клевети по негов адрес, реших да забия на вратата на блoга това листче с извадки от досието на Иван Костов.

Аз уважавам Иван Костов, и колкото и да ми е писнало и втръснало от глупостите на тъпаците, които допреди няколко години празнуваха Дядо Мраз, 8-ми март и 1 май, влизам в диалог по темата „политикът Костов“, когато имам насреща си аргументи, а не свинско грухтене. Но от комунисти не чакайте аргументи.

Комунистите са антибългарски отрепки, които искаха да направят България част от Югославия!

Комунистите са антибългарски отрепки, които измислиха македонската нация и убиваха в концлагери македонските българи, които отказаха да се нарекат македонци!

Комунистите са антибългарски отрепки, които официално поискаха България да стане 16-та република в състава на СССР!

Комунистите са антибългарски отрепки, които взривиха катедралния храм на собствената си страна и убиха повече хора от всеки друг атентат в световната история (рекордът бе подобрен от Ал кайда през 2001г.).

alex052
07-11-2011, 17:44
Аз само да припомня един от бисерите на Иван Славков-Батето
"Това което ние построихме Вие за двайсет години не можете само да го боядишате"

Поредната тема без смисъл ,какво е било ,какво е станало ,ако не били слезли 1944 от планината какво щяло да бъде.....
Мързи ме дори да пиша.Ние живеем тук и сега ,не ме интересува какво е било и как е можело-това е в минало свършено /за мен незапомнено/.
Аз искам сега да живея и сега да имам не в бъдеще и определено не в необозримо бъдеще.Графиките във втори пост са много красиви но...........нищо не значат това са цифри и стъкмистика/една прекрасна псевдонаука но това е друга тема/.Трябва да се научите да искате сега и веднага, не да подсмърчате по социализма или да обвинявате същият за незгодите.За положението си в момента сами сме си виновни ,та нали живеем в него и сами го допускаме.

pavlin
07-11-2011, 17:59
Цитат от иво.бг
Да приключим с носталгията и 2 та провокатора:

Понеже в мрежата чат-пат се намират потомци на генетично непълноценните селски нерези, слезли по 09.09.1944г. от горите в градовете за да вършат грабежи, убийства и други криминални престъпления, и понеже същите много обичат високопарно да коментират Иван Костов и да пускат клевети по негов адрес, реших да забия на вратата на блoга това листче с извадки от досието на Иван Костов.

Аз уважавам Иван Костов, и колкото и да ми е писнало и втръснало от глупостите на тъпаците, които допреди няколко години празнуваха Дядо Мраз, 8-ми март и 1 май, влизам в диалог по темата „политикът Костов“, когато имам насреща си аргументи, а не свинско грухтене. Но от комунисти не чакайте аргументи.

Комунистите са антибългарски отрепки, които искаха да направят България част от Югославия!

Комунистите са антибългарски отрепки, които измислиха македонската нация и убиваха в концлагери македонските българи, които отказаха да се нарекат македонци!

Комунистите са антибългарски отрепки, които официално поискаха България да стане 16-та република в състава на СССР!

Комунистите са антибългарскиа отрепки, които взривиха катедралния храм на собствената си страна и убиха повече хора от всеки друг атентат в световната история (рекордът бе подобрен от Ал кайда през 2001г.).

Само че на такива многознайковци като този Иво му липсват точно аргументите. С надъханите си коментари само си показват простотията. Делението не е между комунисти и некомунисти ами между такива които осъзнават някои неща и такива които не ги осъзнават и вярват на клишета.

morfius
07-11-2011, 18:06
Само че на такива многознайковци като този Иво му липсват точно аргументите. С надъханите си коментари само си показват простотията. Делението не е между комунисти и некомунисти ами между такива които осъзнават някои неща и такива които не ги осъзнават и вярват на клишета.

Че то цитата който почва темата и опитите да си играете със соцносталгията са точно това - клишета и манипулации.
Липсвали доводи а... ама на кого? :hehe:

Susscrofa
07-11-2011, 19:04
Че то цитата който почва темата и опитите да си играете със соцносталгията са точно това - клишета и манипулации.
Липсвали доводи а... ама на кого? :hehe:

Къде точно липсват доводи в частта с електрификацията преди и след може би. Стига бе, преди 44 година в България и Гърция има две -три работещи промишлени предприятия. 89 в Бг вече работят 2000, а Гърция все така е на евро дотации, клоняща към фалит.
Дори вилните зони над 1700 метра бяха енергоснабдени.
Сега цялата икономика пак се крепи на построеното тогава.
Ква е тая икономика? 20 години развяваме призрака на някакъв измислен туризъм. :toilet:

pavlin
07-11-2011, 19:15
Че то цитата който почва темата и опитите да си играете със соцносталгията са точно това - клишета и манипулации.
Липсвали доводи а... ама на кого? :hehe:

Явно наричаш фактите клишета. А ти твърдеше че и усиленото кредетиране започва след 90 те години ама не. Погледни графиката която съм посочил в един от предните си коментари.

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:05 ----------


Къде точно липсват доводи в частта с електрификацията преди и след може би. Стига бе, преди 44 година в България и Гърция има две -три работещи промишлени предприятия. 89 в Бг вече работят 2000, а Гърция все така е на евро дотации, клоняща към фалит.
Дори вилните зони над 1700 метра бяха енергоснабдени.
Сега цялата икономика пак се крепи на построеното тогава.
Ква е тая икономика? 20 години развяваме призрака на някакъв измислен туризъм. :toilet:

Преди 1944 индустрията на България е била много слаба и в нея към 80 % са били формирования от занаятчийск тип.

Кайо
07-11-2011, 19:57
Цитат от иво.бг
Да приключим с носталгията и 2 та провокатора:

Понеже в мрежата чат-пат се намират потомци на генетично непълноценните селски нерези, слезли по 09.09.1944г. от горите в градовете за да вършат грабежи, убийства и други криминални престъпления, и понеже същите много обичат високопарно да коментират Иван Костов и да пускат клевети по негов адрес, реших да забия на вратата на блoга това листче с извадки от досието на Иван Костов.

Аз уважавам Иван Костов, и колкото и да ми е писнало и втръснало от глупостите на тъпаците, които допреди няколко години празнуваха Дядо Мраз, 8-ми март и 1 май, влизам в диалог по темата „политикът Костов“, когато имам насреща си аргументи, а не свинско грухтене. Но от комунисти не чакайте аргументи.

Комунистите са антибългарски отрепки, които искаха да направят България част от Югославия!

Комунистите са антибългарски отрепки, които измислиха македонската нация и убиваха в концлагери македонските българи, които отказаха да се нарекат македонци!

Комунистите са антибългарски отрепки, които официално поискаха България да стане 16-та република в състава на СССР!

Комунистите са антибългарски отрепки, които взривиха катедралния храм на собствената си страна и убиха повече хора от всеки друг атентат в световната история (рекордът бе подобрен от Ал кайда през 2001г.).

Извадки от досието на Костов....:rotfl:,дай следващият виц......,като цяло съм съгласен с гореизписаното,само искам да добавя,че ,,некомунистите" достойно продължиха започнатото от комунистите дело.
Тоя Костов национален герой ще го направите и паметник във всеки град ще му вдигнете.
Ама верно сте у Матрицата.........

gigi
07-11-2011, 23:56
Ух нямам време да се занимавам с глупости ама хубаво индустриалното и промишлено развитие.
Ефективните предприятия работят и до ден днешен, лошото е че имаше голяма част неефективни, с остаряло оборудване, енергоемки, ресурсоемки, работили винаги на загуба и такива произвеждащи неконкурентни стоки като по лесно да се сринат вместо да се наливат още пари на вятъра.
Нещата е можело да се случат много по добре.
А иначе преди комунягите сме се развивали доста добре а не както го изкарват всички "фенове" едва ли не добре че са ни оправили, защото е по скоро обратното и са ни затрили с мегаломанските си глупости и мазненето на СССР.
МК Кремиковци добре ли беше??? или ЗТМ Радомир??? ЗТМ-Русе??? Малоумна работа....
Я проверете за какво е вписан ТЕЦ Марица изток в книгата на Гинес.
Обясняваха колко било добре пък децата им учеха "на запад" ей го на и Павката е в САЩ а не в Куба или С.Корея та ми е ясен, ама бърборете си не пречите.
И не забравяите ЗАВОД ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО!!!
Слагайте "Видинките" и газзззззз:spoko:

old alfist
08-11-2011, 00:40
Както често се случва във форума се изпада в крайности.
Така или иначе, за добро или лошо сме преминали през един извратен обществен строй, но тотално да се отрича направеното е някак си некоректно - все едно да обвиняваш родителите си, че не са те родили в Швейцария.
Можеше да се използва част от капитала, състоящ се от материални активи - сгради с прилежащата им инфраструктура и оборудване и др., както и нематериалните активи - квалифицирани кадри, отношения с доставчици на суровини, пазари и др., без да се преминава към почти тотално съсипване на всичко.
Някои заводи, които са единици и сега работят и изкарват пари за собствениците, дори с оборудването от онова време - например в Плевен има завод, произвеждащ огромни турбини за ВЕЦ, търсени в цяла Европа и Русия.
Както се спомена само с туризъм и земеделие в най-оптимистичния вариант ще бъдем като опашкарите на ЕС - южните народи.

morfius
08-11-2011, 00:45
Както често се случва във форума се изпада в крайности.
Така или иначе, за добро или лошо сме преминали през един извратен обществен строй, но тотално да се отрича направеното е някак си некоректно - все едно да обвиняваш родителите си, че не са те родили в Швейцария.
Можеше да се използва част от капитала, състоящ се от материални активи - сгради с прилежащата им инфраструктура и оборудване и др., както и нематериалните активи - квалифицирани кадри, отношения с доставчици на суровини, пазари и др., без да се преминава към почти тотално съсипване на всичко.
Някои заводи, които са единици и сега работят и изкарват пари за собствениците, дори с оборудването от онова време - например в Плевен има завод, произвеждащ огромни турбини за ВЕЦ, търсени в цяла Европа и Русия.
Както се спомена само с туризъм и земеделие в най-оптимистичния вариант ще бъдем като опашкарите на ЕС - южните народи.

Че то активите и капитала се използваха, както бяха решили ония дето държаха властта и при предния строй.
Не е виновен новия строй, че позволихме да го опорочат старите курви.
Останалото в блога дето започна темата е носталгична манипулация.

old alfist
08-11-2011, 00:56
Че то активите и капитала се използваха, както бяха решили ония дето държаха властта и при предния строй.
Не е виновен новия строй, че позволихме да го опорочат старите курви.
Останалото в блога дето започна темата е носталгична манипулация.
Аз не обвинявам новия строй - просто нямаше тогава при променения строй, пък и сега все още няма хора, които да управляват.

Кайо
08-11-2011, 01:56
Ух нямам време да се занимавам с глупости ама хубаво индустриалното и промишлено развитие.
Ефективните предприятия работят и до ден днешен, лошото е че имаше голяма част неефективни, с остаряло оборудване, енергоемки, ресурсоемки, работили винаги на загуба и такива произвеждащи неконкурентни стоки като по лесно да се сринат вместо да се наливат още пари на вятъра.
Нещата е можело да се случат много по добре.
А иначе преди комунягите сме се развивали доста добре а не както го изкарват всички "фенове" едва ли не добре че са ни оправили, защото е по скоро обратното и са ни затрили с мегаломанските си глупости и мазненето на СССР.
МК Кремиковци добре ли беше??? или ЗТМ Радомир??? ЗТМ-Русе??? Малоумна работа....
Я проверете за какво е вписан ТЕЦ Марица изток в книгата на Гинес.
Обясняваха колко било добре пък децата им учеха "на запад" ей го на и Павката е в САЩ а не в Куба или С.Корея та ми е ясен, ама бърборете си не пречите.
И не забравяите ЗАВОД ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО!!!
Слагайте "Видинките" и газзззззз:spoko:

Лошото е,че освен неефективните се затвориха и много ефективни,а други ефективни и печеливши се продадоха за жълти стотинки.
Ако ползваш Гинес за източник на достоверна информация си далеч от истината,не оспорвам,че ТЕЦ-Марица Изток е голям замърсител но не си мисли,че по Европата електроцентралите са нива над българските,просто лицемерните западняци знаят как да се прикриват,а и да се вдига шум и да бъдат затворени нашите ел.централи е в техен интерес.
Защо и как в други бивши соц.държави успяха да запазят неефективните предприятия и да ги направят ефективни?
Дали всичките тези заводи наистина бяха неефективни или просто всичките правителства в България и след 1989 година са неефективни за държавата?И единственото нещо,което ги интересува са личните им облаги.
Стига сте плюели по този и по онзи,не можете ли да проумеете,че в крайна сметка нищо не се е променило в България за 23 години,комунистите се мазнеха и ни продадоха на СССР,а ,,некомунистите" се мазнят и ни продават на който и да е.

pavlin
08-11-2011, 04:27
От всичките тецове в Марица Изток само ТЕЦ 2 остана държавен и наред с останалите всички те работят на печалба. Да не говорим за това че Марица Изток играе ключова роля за икономиката на Стара Загора и региона. ДЗУ -Стара Загора беше предпритие което произвеждаше високо-технологична продукция и даваше работа на около 10000 човека. След 10 години кражби беше продадено на Видеотон - унгарско предприятие някога конкурент на ДЗУ за 100,000 $. Толкова струва един четиристаен апартамент в центъра на Стара Загора. Друго предприятие в Стара Загора беше заводът за роботи Берое също произвеждащо високо технологични продукти. Завод за осветителни тела Светлина също унищожен и впоследствие бизнесът му взет от Вълков-Техносвет който започна производството с примитивни средства и машини.
Има и още много като Балканкар, кабелните заводи, Чавдар за автобуси, Плама-Плевен, Вида-хим и т.н.

morfius
08-11-2011, 08:05
Лошото е,че освен неефективните се затвориха и много ефективни,а други ефективни и печеливши се продадоха за жълти стотинки.
Ако ползваш Гинес за източник на достоверна информация си далеч от истината,не оспорвам,че ТЕЦ-Марица Изток е голям замърсител но не си мисли,че по Европата електроцентралите са нива над българските,просто лицемерните западняци знаят как да се прикриват,а и да се вдига шум и да бъдат затворени нашите ел.централи е в техен интерес.
Защо и как в други бивши соц.държави успяха да запазят неефективните предприятия и да ги направят ефективни?
Дали всичките тези заводи наистина бяха неефективни или просто всичките правителства в България и след 1989 година са неефективни за държавата?И единственото нещо,което ги интересува са личните им облаги.
Стига сте плюели по този и по онзи,не можете ли да проумеете,че в крайна сметка нищо не се е променило в България за 23 години,комунистите се мазнеха и ни продадоха на СССР,а ,,некомунистите" се мазнят и ни продават на който и да е.


От всичките тецове в Марица Изток само ТЕЦ 2 остана държавен и наред с останалите всички те работят на печалба. Да не говорим за това че Марица Изток играе ключова роля за икономиката на Стара Загора и региона. ДЗУ -Стара Загора беше предпритие което произвеждаше високо-технологична продукция и даваше работа на около 10000 човека. След 10 години кражби беше продадено на Видеотон - унгарско предприятие някога конкурент на ДЗУ за 100,000 $. Толкова струва един четиристаен апартамент в центъра на Стара Загора. Друго предприятие в Стара Загора беше заводът за роботи Берое също произвеждащо високо технологични продукти. Завод за осветителни тела Светлина също унищожен и впоследствие бизнесът му взет от Вълков-Техносвет който започна производството с примитивни средства и машини.
Има и още много като Балканкар, кабелните заводи, Чавдар за автобуси, Плама-Плевен, Вида-хим и т.н.

Все същите дето искаха да ни продадат на СССР сега ни продават на дребно.
Тия заводи дето ги изброявахте бяха жертва на трансформацията на политическа в икономическа власт, а нов бардак със старите курви видяхме до къде води.

Та къде тук пробутвате носталгията, носталгия към какво всъщност, към извратен строй!

Кайо
08-11-2011, 08:20
Все същите дето искаха да ни продадат на СССР сега ни продават на дребно.
Тия заводи дето ги изброявахте бяха жертва на трансформацията на политическа в икономическа власт, а нов бардак със старите курви видяхме до къде води.

Та къде тук пробутвате носталгията, носталгия към какво всъщност, към извратен строй!

Ми то и аз това казвам де -,,комунистите се мазнеха и ни продадоха на СССР,а ,,некомунистите" се мазнят и ни продават на който и да е",и носталгия за нищо не пробутвам тук,ама и ти май четеш само това,което искаш да видиш.

Susscrofa
08-11-2011, 09:36
Силно впечатление ми прави един тип говорене. Това е емоционалното говорене, говоренето с пяна на уста, говоренето тип октомврийска революция. Сякаш винаги ще има такива хора. За тях светът е черно и бяло. Те умеят безупречно да демонизират конкретни исторически събития и личности.
Представите им са силно замъглени и пречупени през призмата на някакви техни лични и конкретни преживяване, на тях самите, или на техни близки. Нямам представа наистина. Но смятам, че това им пречи да дават обективна оценка на нещата и събитията, за които често пишат. Точно така работеше и комунистическата пропаганда. Тези хора, които се изкарват борци срещу тази пропаганда имат същото говорене.
Те сякаш не могат да разберат, че когато нещо се променя НЯКЪДЕ, винаги има както губещи, така и печеливши. Когато са дошли тук болшевиките, някои са загубили много, на други живота се е подобрил. Сега след промените, някои спечелиха много, а други загубиха много.
Тези същите хора постоянно повтарят като папагали, че българския народ бил овчедушен и лижел задника на една от няколкото империи в света. Та тази империя, за тях е демон номер едно в нашия свят. Тя е Луцифер, който дебне да унищожи цялото човечество. Сещам се в училище навремето по този начин ни говореха, ама за една друга империя и за един друг човекомразещ режим.
Това са един и същ тип хора с различни дрехи. Те мислят по един и същ начин. Всъщност те не мислят много, а чисто и просто пропагандират.
Не знам за вас, но за мен начина на говорене и опит за внушение много си приличат. Комунистическата пропаганда умееше адски добре да създава всенародни светци и всенародни демони. Всъщност в нашия свят няма Гяволи и Ангели. Светът е само нюанси на сивото. У всяко нещо и у всеки човек има както положителни, така и отрицателни неща, при някой преобладават едните, при друг другите. Губим си времето да лаем и да гоним някакви несъществуващи вещици. Комунистите така навремето гонеха западното влияние, тия сега гонят някакво руско влияние, а България е все така бедна и изостанала страна на фона на останалите страни в ЕС. Най-тъпото на тези хора е, че когато се опиташ да им обясниш това, те се нахвърлят с най-яростни нападки към теб, и автоматично те запращат на страната на демоните.
Какво можем да направим, като такива са били времената, и великите сили са седнали на масата и са си поделили сферите на влияние. Ние за съжаление, или не, сме попаднали от едната страна. Сега да седнем да си блъскаме главите над думичката "ако" просто е безмислено. Да започнем да залитаме в крайни оценки и квалификации е също безмислено.
Тези същите отричат абсолютно всичко, което е направено в тоталитарна България, дори и паметниците, и аз пак се сещам за комунистите и тяхното отричане на абсолютно всичко случвало се в Царска България и опити за поругаване на паметници. Играта на .....фили и ........фоби е една от най-пагубните и дърпащи страната ни назад игри.
Никой не иска от вас да обичате или да мразите някой, нека бъдем малко по безразлични, обективни и да си гледаме нашия интерес, а той винаги ще бъде в леко разчекната поза. Но тя е по добра от наведената.
http://rat.blog.bg/photos/80041/Communism.jpg
Тази илюстрация я подарявам на матричаря.:bravo:

kolev
08-11-2011, 10:20
другари и другарки!
ето вижда се че дори и според вас в момента произвеждаме автомобили.
факт е че това беше изконна мечта на комунизма с няколко неуспешни опита. хайде съгласете се че поне в това сме по-добре :pig:
хладилниците мраз доскоро ги имаше. сега незнам. при пазарната икономика, другари, търсенето определя предлагането. изглежда българите не са искали български хладилници.
затова пък произвеждаме бойлери с уникална серпентина с вграден турболатор и електронен програматор. :D
скоро бях и в един цех за металообработка. частна фирма с хубави машини произвежда сложни метални детайли по поръчка и за износ и то в търново.
който казва че в българия няма и не се развива индустрията :hehe: , просто няма комини с цветен пушек. затова не ви прави впечатление ;)

morfius
08-11-2011, 10:48
Ми то и аз това казвам де -,,комунистите се мазнеха и ни продадоха на СССР,а ,,некомунистите" се мазнят и ни продават на който и да е",и носталгия за нищо не пробутвам тук,ама и ти май четеш само това,което искаш да видиш.

Не казваш същото, защото аз ти казвам, че и в новия бардак са старите курви.
Ония дето искаха да ни правят 16 република или югославска част, същите или най-много децата им.

---------- Post added at 10:48 ---------- Previous post was at 10:45 ----------



http://rat.blog.bg/photos/80041/Communism.jpg
Тази илюстрация я подарявам на матричаря.:bravo:

Свинчо тая илюстрацийка и цялата соцносталгична акциика я подари на ония дето ти се връзват.
Защото при социализма не избиваха/затваряха/тормозиха само богати, избиваха и лекари, учители, офицери, поети, писатели... всичко що се отличава от цървула и каскета и не иска да наведе преклонно глава.

gigi
08-11-2011, 11:04
Статията ясно поставя темата и тя е индустрията и промишлеността преди и сега.

Колега издишаш. В началото коментираш да сме по темата, сега друго заваляш. Кажи кои ефективно работещи предприятия са затрити?? Аз ти дадох примери за безмислени предприятия ти не ги коментираш и тях.
А това че всеки си пропагандира това което му е удобно е ясно, но добрите неща които могат да се намерят при тоталитарното управление са много малко.
Павлине, комплекса Марица изток е ясно че е ефективен и затова още работи, въпроса е че е един от най големите замърсители а можеше да добиваме по чиста енергия.
ДЗУ- С.Загора изнасяше предимно за СИВ. При смяна на режима си губи пазарите и не може да намери нови. Трупа огромни загуби. Видеотон го купува като трябва да покрие задълженията и да инвестира по спомен над 1-млн Марки. Комплекса си работи и сега и е един от най големите ни производители. Прочети повече и разбери защо става така.
Вида-хим няма какво да го коментираме
Плама възобновява работата си декември месец като ще е с най-модерната инсталация на Балканите.......
Гамакабел си работи, но трудно в България почти няма пазар, износа е труден, колко още завода да работят???
Това предприятие давало работа, онова давало работа да ама на 10 000 души 8500 са били излишни.......то затова след 1985г работата е отивала съвсем на фалит.:magic:

kolev
08-11-2011, 11:18
Колега издишаш. В началото коментираш да сме по темата, сега друго заваляш. Кажи кои ефективно работещи предприятия са затрити?? Аз ти дадох примери за безмислени предприятия ти не ги коментираш и тях.
А това че всеки си пропагандира това което му е удобно е ясно, но добрите неща които могат да се намерят при тоталитарното управление са много малко.
Павлине, комплекса Марица изток е ясно че е ефективен и затова още работи, въпроса е че е един от най големите замърсители а можеше да добиваме по чиста енергия.
ДЗУ- С.Загора изнасяше предимно за СИВ. При смяна на режима си губи пазарите и не може да намери нови. Трупа огромни загуби. Видеотон го купува като трябва да покрие задълженията и да инвестира по спомен над 1-млн Марки. Комплекса си работи и сега и е един от най големите ни производители. Прочети повече и разбери защо става така.
Вида-хим няма какво да го коментираме
Плама възобновява работата си декември месец като ще е с най-модерната инсталация на Балканите.......
Гамакабел си работи, но трудно в България почти няма пазар, износа е труден, колко още завода да работят???
Това предприятие давало работа, онова давало работа да ама на 10 000 души 8500 са били излишни.......то затова след 1985г работата е отивала съвсем на фалит.:magic:

другари, да добавя към тоя списък и някои постапокалиптични , извинете , посткомунистически компании.
приста оил - има ли нужда от коментар, лифтком и технос- производство на асансьори,лифтове,подемници,ескалатори- всички се возите на тях , елдом и теси - битови уреди и още и още....

Susscrofa
08-11-2011, 11:33
Колега издишаш. В началото коментираш да сме по темата, сега друго заваляш. Кажи кои ефективно работещи предприятия са затрити?? Аз ти дадох примери за безмислени предприятия ти не ги коментираш и тях.
А това че всеки си пропагандира това което му е удобно е ясно, но добрите неща които могат да се намерят при тоталитарното управление са много малко.
Павлине, комплекса Марица изток е ясно че е ефективен и затова още работи, въпроса е че е един от най големите замърсители а можеше да добиваме по чиста енергия.
ДЗУ- С.Загора изнасяше предимно за СИВ. При смяна на режима си губи пазарите и не може да намери нови. Трупа огромни загуби. Видеотон го купува като трябва да покрие задълженията и да инвестира по спомен над 1-млн Марки. Комплекса си работи и сега и е един от най големите ни производители. Прочети повече и разбери защо става така.
Вида-хим няма какво да го коментираме
Плама възобновява работата си декември месец като ще е с най-модерната инсталация на Балканите.......
Гамакабел си работи, но трудно в България почти няма пазар, износа е труден, колко още завода да работят???
Това предприятие давало работа, онова давало работа да ама на 10 000 души 8500 са били излишни.......то затова след 1985г работата е отивала съвсем на фалит.:magic:

Сега ще вдишам!
Работата отивала на фалит с 8 милиард външен дълг, хаха, дрън, дрън.
За ТЕЦ Марица изток, чета и се смея с глас.
Екологичната енергия може да си я носите у Вас. Аз не я искам, защото знам какво представлява и може единствено и само да покрива пиковете в диаграмата.
В никой случай тя не може да бъде основен доставчик на електроенергия.
Сега по реда на номерата.
Енергетика.
Закрит “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”.
- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
- Разпродаде електроразпределителната система.
- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
Металургия.
Металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп
Повечето ги няма, или са пред рухване.
Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил. т газопроводни тръби. От тях 50 хил. т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!
Химия
- Българският карбамид имаше неограничени пазари.
- Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.
- Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
- В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
- Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
- Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
- Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика.
- Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.
Корабостроене
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.
С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.
Какво повече да ти пускам, като знам, че сега пак ще се леят плеяди, че всичко това е работело само и единствено в рамките на СИВ.
Само заради закритите блокове в АЕЦ, Козлудуй си заслужава всяка една написана думичка, и в първия пост и тук.
Апропо, ТЕЦ марица изток 3 вече три пъти я препродават, за сума в пъти по-голяма от първоначалната, защото е неефективна може би.
Умишлено всичко бе доведено до фалит и разруха, това стана след като държавата бе обезглавена тотално, защото държава без структура осигуряваща държавната сигурност, кучета я яли.

BillyBoy`
08-11-2011, 11:36
Кефите ме как говорите за един строи по времето на които повечето сте ходели прави под масите включително и аз:bravo::bravo::bravo::bravo:.

kolev
08-11-2011, 11:53
Сега ще вдишам!
Работата отивала на фалит с 8 милиард външен дълг, хаха, дрън, дрън.
За ТЕЦ Марица изток, чета и се смея с глас.
Екологичната енергия може да си я носите у Вас. Аз не я искам, защото знам какво представлява и може единствено и само да покрива пиковете в диаграмата.
В никой случай тя не може да бъде основен доставчик на електроенергия.
Сега по реда на номерата.
Енергетика.
Закрит “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”.
- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
- Разпродаде електроразпределителната система.
- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
Металургия.
Металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп
Повечето ги няма, или са пред рухване.
Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил. т газопроводни тръби. От тях 50 хил. т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!
Химия
- Българският карбамид имаше неограничени пазари.
- Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.
- Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
- В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
- Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
- Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
- Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика.
- Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.
Корабостроене
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.
С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.
Какво повече да ти пускам, като знам, че сега пак ще се леят плеяди, че всичко това е работело само и единствено в рамките на СИВ.
Само заради закритите блокове в АЕЦ, Козлудуй си заслужава всяка една написана думичка, и в първия пост и тук.
Апропо, ТЕЦ марица изток 3 вече три пъти я препродават, за сума в пъти по-голяма от първоначалната, защото е неефективна може би.
Умишлено всичко бе доведено до фалит и разруха, това стана след като държавата бе обезглавена тотално, защото държава без структура осигуряваща държавната сигурност, кучета я яли.

да живей комунизъма :bravo:
БЪЛГАРИЯ - КИТАЙ НА ЕВРОПАТА

а те белене още го строят. както са тръгнали с тия изкопни работи ще вземат да преместят коритото на дунав.

ПП
виж едно прасенце веднъж какво ми прошепна


Този, който няма сили да се реализира в настоящето вади прашасалите албуми и излиза да се хвали с тях навън.

виж колко мъдро го е казал.

Кайо
08-11-2011, 12:21
Не казваш същото, защото аз ти казвам, че и в новия бардак са старите курви.
Ония дето искаха да ни правят 16 република или югославска част, същите или най-много децата им.

---------- Post added at 10:48 ---------- Previous post was at 10:45 ----------


.

ами кавичките където съм сложил на некомунистите са точно за това..................

gigi
08-11-2011, 12:25
Умишлено всичко бе доведено до фалит и разруха, това стана след като държавата бе обезглавена тотално, защото държава без структура осигуряваща държавната сигурност, кучета я яли.
Ще си кажеш накрая за държавната сигурност......сега не сте ли доволни Цецко нали е ваш човек.
Сега нямам вече време, но довечера мога да ти оборя повечето костатации. Като цяло е хубаво да прочетеш повече по Стопанска история и то не само на България, но и на Европа.
И защо тогава хората бяха бедни като по твоите данни е трябвало да сме Първенци??? И защо ако е работела промишлеността толкова добре нямаме нищо изградено за хората а ги навряха в едни умрели панелки, лади и москвичи, и да карат по 260км магистрали?????Защото повечето са работили неефективно и са преливали пари от едно в друго. Петилетката за две........то така става.

Susscrofa
08-11-2011, 12:45
Ще си кажеш накрая за държавната сигурност......сега не сте ли доволни Цецко нали е ваш човек.
Сега нямам вече време, но довечера мога да ти оборя повечето костатации. Като цяло е хубаво да прочетеш повече по Стопанска история и то не само на България, но и на Европа.
И защо тогава хората бяха бедни като по твоите данни е трябвало да сме Първенци??? И защо ако е работела промишлеността толкова добре нямаме нищо изградено за хората а ги навряха в едни умрели панелки, лади и москвичи, и да карат по 260км магистрали?????Защото повечето са работили неефективно и са преливали пари от едно в друго. Петилетката за две........то така става.

Време е да бъда определен по някакъв начин, "кой не скача е червен".
Слагаме печат на хората, слагаме им клеймо, все тая дали ще е комунист или монархофашист, подходът е същия, начинът на мислене също.
Бедността е относително понятие.
Сега имаме 2 млн бедни пенсионера, на които едва ли им дреме, че ти возиш физиката си в АР 166.
Те нямат пари да си купят тоалетна хартия и мачкотят вестници със снимки на политици, каква ирония.
Според теб сега ЕС как функционира, нима не прелива пари от губещи към печеливши отрасли?
Нима не спасява губещи и неефективни икономики с пари от печеливши такива?
Стига клишета, омръзна ми от клишета.
Моите родители определено повишиха стандарта си след промените, но това направи ли ги по-щастливи, НЕ, дълго време се чудех защо. Явно някакво извратено чувство за несправедливост и за ограбване.
А сега в какво живее мнозинството?
Да не би в къщички от червени тухлички, да вметна само, че панелката е задокенско изобретение.
Хората имаха най важното, РАБОТА и здравеопазване.
Ако имахме нормален преход и държавата ни не беше превърната в разграден двор, нещата нямаше да се случат така. Но не би. По важно беше да дадем властта на каскетите на онези с половерите и брадите. хахаха:lupe:

Бобби
08-11-2011, 13:24
Къде бяхме и накъде сме тръгнали?

.....шом си събеседвате с прасчо ....100% се въртите в кръг, за никъде не сте тръгнали:))

Susscrofa
08-11-2011, 13:28
Къде бяхме и накъде сме тръгнали?

.....шом си събеседвате с прасчо ....100% се въртите в кръг, за никъде не сте тръгнали:))

Поне имат какво да кажат или напишат. Изразяват се хората, а ти май само си губиш времето, що не легнеш да се наспиш?:pig:

Бобби
08-11-2011, 13:34
Поне имат какво да кажат или напишат. Изразяват се хората, а ти май само си губиш времето, що не легнеш да се наспиш?:pig:
защото не ми се става прасе за една седмица, за да забавлявам другите с извадки от пресата....ти това собствено мнение ли го наричаш....:phone:

Susscrofa
08-11-2011, 13:36
защото не ми се става прасе за една седмица, за да забавлявам другите с извадки от пресата....ти това собствено мнение ли го наричаш....:phone:

Започнах темата с една статия, после писах какво мисля.
Явно нямаш мнение, но това не ме изненадва.:lupe:

Бобби
08-11-2011, 14:03
Започнах темата с една статия, после писах какво мисля.
Явно нямаш мнение, но това не ме изненадва.:lupe:
Майстор си на обратният завой....не се ли осещаш, че в даден момент влизаш в задънена улица, зад теб идва сметосъбирачна кола на ТИТАН и няма къде да мърдаш...дори задна скорост се оказва безмислена.
п.п. моето мнение го няма в пресата

Ранобудниче
08-11-2011, 14:05
Може ли да продължите да си чешете пръстите две стъпала по-долу?

pavlin
08-11-2011, 16:44
Павлине, комплекса Марица изток е ясно че е ефективен и затова още работи, въпроса е че е един от най големите замърсители а можеше да добиваме по чиста енергия.
ДЗУ- С.Загора изнасяше предимно за СИВ. При смяна на режима си губи пазарите и не може да намери нови. Трупа огромни загуби. Видеотон го купува като трябва да покрие задълженията и да инвестира по спомен над 1-млн Марки. Комплекса си работи и сега и е един от най големите ни производители. Прочети повече и разбери защо става така.
Вида-хим няма какво да го коментираме
Плама възобновява работата си декември месец като ще е с най-модерната инсталация на Балканите.......
Гамакабел си работи, но трудно в България почти няма пазар, износа е труден, колко още завода да работят???
Това предприятие давало работа, онова давало работа да ама на 10 000 души 8500 са били излишни.......то затова след 1985г работата е отивала съвсем на фалит.:magic:

Относно ДЗУ явно не си запознат, сега предприятието произвежда кабели за автомобили и пластмасови отливки за миксери и др. домакински уреди. Преди се занимаваше с производство на твърди дискове имаше научна и развойна дейност. Сега главно разчита на поръчки на ишлеме от Видеотон. Голяма част от цеховете стоят празни и се отдават под наем като склад и др. подобни.
Вида-хим доколкото знам в момента произвежда гуми за трактори а имаше потенциал за много повече. За Плама-Плевен, защо трябваше да се чака 20 години да се източва и унищожава Ако възстанови производство ще е добре което малко ме съмнява.
Относно металургията ти давам един анализ за 2011 година.

http://www.capital.bg/klasacii/kapital_top_100/2011/07/04/1114184_metali_-_na_povurhnostta/

АЕЦ Белене ако не беше правителството на Филип Димитров досега да беше построена и изплатена.

fred
08-11-2011, 20:15
Къде бяхме и накъде сме тръгнали?

.....шом си събеседвате с прасчо ....100% се въртите в кръг, за никъде не сте тръгнали:))

Ма и аз това си викам, а тая тема я дъвкахме вече
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56531

gigi
09-11-2011, 00:44
Дам работа ми е ясна и пак ще кажа освен че издишате не сте и добре запознати с много неща.
Относно външния дълг фалита и Прасчовото дрън-дрън, ето как хубаво е описано /същите факти ги има на още много места/ http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/
Относно Енергетиката - тъй като гледам имаме си ток, че даже си и изнасяме какъв е проблема?? Да затварянето на блокове в Козлодуй не беше добър ход, но пък неизбежен след като сме гъзолизци все на някои....
Металургията си е ОК кои ги няма?? закрити са неефективните и гълтащи ресурс предприятия. Павлин е пуснал линк-чети.
Химия
ми азотни торове си произвеждаме Агрополихим е най-големия на балканите, Химко като не може да намери пазар и го пускаха спираха оздравяваха закриваха.......
Солвей Соди е един от най-големите в света и до ден днешен и се правят постояно инвестици в него, работи почти на пълно натоварване и почти всичко изнася.
Неохим си работи на 100%
Изнасяли сме паста ми мии се ти с Поморин. Сега Астера си е ОК. И Арома и Рубела работят добре, изнасят.
Лекарства - Софарма, Биовет, Актавис
Производството на почистващи препарати е нарастнало многократно спрямо 90-те години.
Корабостроителницата странно виж тука какво пише http://darikfinance.bg/novini/53471/%C2%E0%F0%ED%E5%ED%F1%EA%E0+%EA%EE%F0%E0%E1%EE%F1% F2%F0%EE%E8%F2%E5%EB%ED%E8%F6%E0+%E7%E0%E2%FA%F0%F 8%E8+55000+-+%F2%EE%ED%E5%ED+%EA%EE%F0%E0%E1
Явно си работи хмммм....
И стигаме пак до там че дадените от теб примери не са съсипани ами си работят добре и днес, и то по ефективно и екологично. Но ти не ми отговори за Кремиковци, ЗТМ Радомир, ЗТМ Русе има ли защо да не функционират и смислени ли са били??Защото са глътнали над 2млрд. само за строителство и да не говориме колко след това.
Това за ЕС няма да го коментирам:pig:

Павка, за ДЗУ ти казах да прочетеш повече. Ето приятна занимавка с проекта "Нева" http://www.capital.bg/blogove/dosieta/durjavna_sigurnost/2010/09/12/959194_durjavna_sigurnost_chast_24_ntr_i_proektut_ neva/
Аз съм дотук има много информация на всякъде, четете, сравнявайте, помислете.......

pavlin
09-11-2011, 01:26
Ти правиш ли разлика между производство на твърди доскове и производство на авто кабели. Видеотон едно време също са произвеждали за СИВ ама виж сега къде са. ДЗУ е пример за политическа безотговорност и за това как не трябва да се преструктурира едно стратегическо високо-технологично предприятие. Сега в България колко са предприятията които произвеждат високотехнологичен продукт.
За металургията, сега производството е многократно по-малко както на стомана така и на изделия от стомана. През последните години има някакво раздвижване в индустрията ама това става като проспахне 20 години.

gigi
09-11-2011, 01:56
Ти правиш ли разлика между производство на твърди доскове и производство на авто кабели. Видеотон едно време също са произвеждали за СИВ ама виж сега къде са.
За металургията, сега производството е многократно по-малко както на стомана така и на изделия от стомана. През последните години има някакво раздвижване в индустрията ама това става като проспахне 20 години.
Първо дай източници от където черпиш информация кога колко се е произвеждало. Щото може и да е обратното пък ти да подвеждаш сега за да си защитиш тезата.
И добре да приеме че сме произвеждали повече ако сега имахме същото количество къде щяхме да го продаваме?? Щото едно е да произведеш друго е да го продадеш. Аз лично съм виждал как с произведените домати едно време се замеряха и ги даваха на пуйките защото нямаше какво да ги правят.
А аз разлика не правя, какво е това твърд диск?? Важен е финансовият резултат. Прочети все пак линковете където съм дал, особено за проект "Нева"
И я кажи като е било всичко добре защо си в САЩ при гадните империалисти а не си в Куба??? И да можеше и по бързо да стане прехода ама като сумати народ се чупи вместо да работи тука как да стане.

old alfist
09-11-2011, 01:58
Ти правиш ли разлика между производство на твърди доскове и производство на авто кабели. Видеотон едно време също са произвеждали за СИВ ама виж сега къде са.
За металургията, сега производството е многократно по-малко както на стомана така и на изделия от стомана. През последните години има някакво раздвижване в индустрията ама това става като проспахне 20 години.
В предишните теми споменавах, че собственика на Видеотон директо искаше ДЗУ преди да купи Видеотон.

pavlin
09-11-2011, 04:55
Първо дай източници от където черпиш информация кога колко се е произвеждало. Щото може и да е обратното пък ти да подвеждаш сега за да си защитиш тезата.
И добре да приеме че сме произвеждали повече ако сега имахме същото количество къде щяхме да го продаваме?? Щото едно е да произведеш друго е да го продадеш. Аз лично съм виждал как с произведените домати едно време се замеряха и ги даваха на пуйките защото нямаше какво да ги правят.
А аз разлика не правя, какво е това твърд диск?? Важен е финансовият резултат. Прочети все пак линковете където съм дал, особено за проект "Нева"
И я кажи като е било всичко добре защо си в САЩ при гадните империалисти а не си в Куба??? И да можеше и по бързо да стане прехода ама като сумати народ се чупи вместо да работи тука как да стане.

Пазар за твърди дискове има както и за различни видове запаметяващи устройства проблемът е че след промените тези които са управлявали ДЗУ не са искали да го запазят и развият ами да го разграбят. Между домати, пилета и твърди дискове разликата е голяма, между другото в много страни има случаи на свръх продукция в селското стопанство която се унищожава.
Относно Куба, първо си отговори на въпроса от колко време има икономическо ембарго срещу нея. По същият начин е било наложено и икономическо ембарго (КОКОМ) срещу бившите соц. страни.
Ти кажи сега какво беше създадено за 20 преход и реформи които уж трябваше да подобрят живота и стандарта във страната и какво получи обикновеният гражданин от приватизацията.
Наскоро гледах една графика за средната ефективна възраст на пенсиониране. Тази възраст след 1989г. от 58г. пада до 51г. през 2001г. ,една от най-ниските в Европа. Ами как да върви тази икономика когато имаме толкова млади пенсионери а уж преди 1989г. политиката беше социална.

---------- Post added at 02:55 ---------- Previous post was at 02:53 ----------


В предишните теми споменавах, че собственика на Видеотон директо искаше ДЗУ преди да купи Видеотон.

Видеотон доколкото знам са преминали през работническо-менажерска приватизация.

fred
09-11-2011, 08:44
Дам работа ми е ясна и пак ще кажа освен че издишате не сте и добре запознати с много неща.
Относно външния дълг фалита и Прасчовото дрън-дрън, ето как хубаво е описано /същите факти ги има на още много места/ http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/
Относно Енергетиката - тъй като гледам имаме си ток, че даже си и изнасяме какъв е проблема?? Да затварянето на блокове в Козлодуй не беше добър ход, но пък неизбежен след като сме гъзолизци все на някои....
Металургията си е ОК кои ги няма?? закрити са неефективните и гълтащи ресурс предприятия. Павлин е пуснал линк-чети.
Химия
ми азотни торове си произвеждаме Агрополихим е най-големия на балканите, Химко като не може да намери пазар и го пускаха спираха оздравяваха закриваха.......
Солвей Соди е един от най-големите в света и до ден днешен и се правят постояно инвестици в него, работи почти на пълно натоварване и почти всичко изнася.
Неохим си работи на 100%
Изнасяли сме паста ми мии се ти с Поморин. Сега Астера си е ОК. И Арома и Рубела работят добре, изнасят.
Лекарства - Софарма, Биовет, Актавис
Производството на почистващи препарати е нарастнало многократно спрямо 90-те години.
Корабостроителницата странно виж тука какво пише http://darikfinance.bg/novini/53471/%C2%E0%F0%ED%E5%ED%F1%EA%E0+%EA%EE%F0%E0%E1%EE%F1% F2%F0%EE%E8%F2%E5%EB%ED%E8%F6%E0+%E7%E0%E2%FA%F0%F 8%E8+55000+-+%F2%EE%ED%E5%ED+%EA%EE%F0%E0%E1
Явно си работи хмммм....
И стигаме пак до там че дадените от теб примери не са съсипани ами си работят добре и днес, и то по ефективно и екологично. Но ти не ми отговори за Кремиковци, ЗТМ Радомир, ЗТМ Русе има ли защо да не функционират и смислени ли са били??Защото са глътнали над 2млрд. само за строителство и да не говориме колко след това.
Това за ЕС няма да го коментирам:pig:

Павка, за ДЗУ ти казах да прочетеш повече. Ето приятна занимавка с проекта "Нева" http://www.capital.bg/blogove/dosieta/durjavna_sigurnost/2010/09/12/959194_durjavna_sigurnost_chast_24_ntr_i_proektut_ neva/
Аз съм дотук има много информация на всякъде, четете, сравнявайте, помислете.......

Всеки, който смята, че при социализма България се е развила явно е некомпетентен, неразбира последствията от това "развитие" и в крайна сметка явно не възприема нищо.Няма държава в света, която да не е пострадала от социализма (ако такъв строй е бил установен в нея).Всъщност под всичките лакардии на социлазима се крие един див и необуздан федален капитализъм, бих го нарекъл при който група хора, побрани на кастов принцип ограбват труда на всички.Липсата на частна собственост, освен че допринася аз това ограбване, води и до пълната разруха на икономическото състояние на държавата, както и на духовното развитие на страната.
Поради прогандата в продължение на половин век, която в момента също продължава, защото децата на каскетите сега са във властта отново. За да не продължава безмисленото плещене и възхвала на един исторически провалил се строй, ЕС ще развина проекти и трудове, в коти да се преосмисли и доразкрие изкривеното управление на комунизма-за да не повтарят, като папагали поколение наред едни и същи кухи и лицемерни фрази, прикриващи атничовешкия характер на другарите.

Susscrofa
09-11-2011, 09:20
Всеки, който смята, че при социализма България се е развила явно е некомпетентен, неразбира последствията от това "развитие" и в крайна сметка явно не възприема нищо.Няма държава в света, която да не е пострадала от социализма (ако такъв строй е бил установен в нея).Всъщност под всичките лакардии на социлазима се крие един див и необуздан федален капитализъм, бих го нарекъл при който група хора, побрани на кастов принцип ограбват труда на всички.Липсата на частна собственост, освен че допринася аз това ограбване, води и до пълната разруха на икономическото състояние на държавата, както и на духовното развитие на страната..

Май описа 20 те години преход?
Благодаря ти, така и аз не бих се справил.:sleepy:

old alfist
09-11-2011, 09:27
Видеотон доколкото знам са преминали през работническо-менажерска приватизация.Може и да са преминали през работническо-менажерска приватизация, но съм чувал, че една от фирмите на IBM ги купува.

Susscrofa
09-11-2011, 09:30
Дам работа ми е ясна и пак ще кажа освен че издишате не сте и добре запознати с много неща.
Относно външния дълг фалита и Прасчовото дрън-дрън, ето как хубаво е описано /същите факти ги има на още много места/ http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/
Относно Енергетиката - тъй като гледам имаме си ток, че даже си и изнасяме какъв е проблема?? Да затварянето на блокове в Козлодуй не беше добър ход, но пък неизбежен след като сме гъзолизци все на някои....
Металургията си е ОК кои ги няма?? закрити са неефективните и гълтащи ресурс предприятия. Павлин е пуснал линк-чети.
Химия
ми азотни торове си произвеждаме Агрополихим е най-големия на балканите, Химко като не може да намери пазар и го пускаха спираха оздравяваха закриваха.......
Солвей Соди е един от най-големите в света и до ден днешен и се правят постояно инвестици в него, работи почти на пълно натоварване и почти всичко изнася.
Неохим си работи на 100%
Изнасяли сме паста ми мии се ти с Поморин. Сега Астера си е ОК. И Арома и Рубела работят добре, изнасят.
Лекарства - Софарма, Биовет, Актавис
Производството на почистващи препарати е нарастнало многократно спрямо 90-те години.
Корабостроителницата странно виж тука какво пише http://darikfinance.bg/novini/53471/%C2%E0%F0%ED%E5%ED%F1%EA%E0+%EA%EE%F0%E0%E1%EE%F1% F2%F0%EE%E8%F2%E5%EB%ED%E8%F6%E0+%E7%E0%E2%FA%F0%F 8%E8+55000+-+%F2%EE%ED%E5%ED+%EA%EE%F0%E0%E1
Явно си работи хмммм....
И стигаме пак до там че дадените от теб примери не са съсипани ами си работят добре и днес, и то по ефективно и екологично. Но ти не ми отговори за Кремиковци, ЗТМ Радомир, ЗТМ Русе има ли защо да не функционират и смислени ли са били??Защото са глътнали над 2млрд. само за строителство и да не говориме колко след това.
Това за ЕС няма да го коментирам:pig:

Павка, за ДЗУ ти казах да прочетеш повече. Ето приятна занимавка с проекта "Нева" http://www.capital.bg/blogove/dosieta/durjavna_sigurnost/2010/09/12/959194_durjavna_sigurnost_chast_24_ntr_i_proektut_ neva/
Аз съм дотук има много информация на всякъде, четете, сравнявайте, помислете.......

Проблемът с енергетиката ще се роди, при евентуално развитие на промишлеността, ако изобщо някой ни позволи да направим такова.
То май същите тези, които няма да ни позволят, затвориха и блоковете в АЕЦ, защото знаят, че няма да развиваме промишленост.:)
Приличаш на земделски производител, който лъже фонд земеделие, че е засадил 100 декара овошки напролет, а есента е набрал 1000 тона череши от 5 дръвчета.
Говорех ти за химия, която само в развитите държави съществува, но те не искаха нашата да ги конкурира. Оставиха ни да чукаме калцинирана сода и да правим масови торове.
На път да постигнем такъв резултат сме и в енергетиката.
Корабостроителницата бе подадена за 1 долар, след като бе доведена до УМИШЛЕН фалит.
Това се случи и в Кремиковци. Кремиковци УМИШЛЕНО бе разсипан.
Няма неефективни предприятия, имаше такива неудобни да функционират в най -плановия пазар в съвременната световна история, а именно ЕС.
Дори пръст ни размахаха и ни казаха Биволи ще гледате, кравите други ги гледат.:sleepy:
И нещо много важно малко в страни от темата.
Какво получи българският гражданин от државните активи, НИЩО, едно голямо нищо.

morfius
09-11-2011, 10:29
И до вдруги ден да спорим все тая... промитите мозъци само времето ще ги излекува.
След още 20-30 години следващите поколения ще дадат оценка, до тогава сме в позицията на обикалящи пустинята.
Лошото е, че никой не поема и грам от историческия опит... за това в момента сме осъдени да преживеем трагедията като фарс.

Susscrofa
09-11-2011, 10:34
И до вдруги ден да спорим все тая... промитите мозъци само времето ще ги излекува.
След още 20-30 години следващите поколения ще дадат оценка, до тогава сме в позицията на обикалящи пустинята.
Лошото е, че никой не поема и грам от историческия опит... за това в момента сме осъдени да преживеем трагедията като фарс.

Промитите мозъци отричат всичко.
За да оцениш и анализираш исторически опит е необходимо да дадеш ОБЕКТИВНА оценка на дадени събития.
Ти си толкова далеч от това.
Ти си толкова субективен, емоционално разгонен и заслепен, че няма как да разсъждаваш трезво.:sleepy:

morfius
09-11-2011, 10:39
Промитите мозъци отричат всичко.
За да оцениш и анализираш исторически опит е необходимо да дадеш ОБЕКТИВНА оценка на дадени събития.
Ти си толкова далеч от това.
Ти си толкова субективен, емоционално разгонен и заслепен, че няма как да разсъждаваш трезво.:sleepy:

А ти просто тролиш!
В случая изобщо не те намесвам, че да обръщаш спора в лични оценки... но не се сдържа да започнеш да сочиш с пръст, предвидимо :hehe:
Ама то отбира ли ти свиня от кладенчова вода... :pig::pig::pig:

Kuku
09-11-2011, 10:41
Суска, същото може да го каже и той за теб :idea:

kolev
09-11-2011, 10:46
другари и другарки, прасчо и пафчо,
вчера беше изстрелян апарата фобос-грунт по международна програма. част от този апарат е българския уред люлин-фобос построен от БАН /да, същия на който биби орязва бюджета/. апарата ще лети до спътника на марс. бан участва по такива програми от 10 години и има няколко изстреляни апарата.
в момента носителя е в орбита и има проблем който трябва да се разреши до 3 дена.

http://www.dnes.bg/science/2011/11/08/liulin-fobos-izlita-v-kosmosa-za-da-izsledva-mars.133417#13208283050671&if_height=270

http://www.space.bas.bg/BG/subitia.html

пак ли ще кажете на бялото - черно?
разбира се въпроса отново е риторичен, знам че ще го направите.

old alfist
09-11-2011, 10:52
България произвежда космическо оборудване от повече от 30 години.

Susscrofa
09-11-2011, 10:55
А ти просто тролиш!
В случая изобщо не те намесвам, че да обръщаш спора в лични оценки... но не се сдържа да започнеш да сочиш с пръст, предвидимо :hehe:
Ама то отбира ли ти свиня от кладенчова вода... :pig::pig::pig:

За конкретната позиция, която заемаш в тази тема е това мое съждение.
Иначе имам далеч по-различно мнение за теб. :sleepy:
Аз за разлика от много хора тук, оценявам подготвените и мислещи хора.
Извинявам ти се, ако по някакъв начин съм те засегнал с написаното в предишния мой пост.

---------- Post added at 08:55 ---------- Previous post was at 08:54 ----------


България произвежда космическо оборудване от повече от 30 години.

Благодарение на тоталитаризмЪТ.

kolev
09-11-2011, 11:03
България произвежда космическо оборудване от повече от 30 години.

и демокрацията не ги спря, НАЛИ !

грешката беше, че на губещите предприятия , за които толкова милеете, трябваше да им тръшнат кепенците мигновено начело с кремиковци.

morfius
09-11-2011, 11:04
Благодарение на тоталитаризмЪТ.

Всички държави с космически проекти ли са тоталитарни бре :wierdo:

Susscrofa
09-11-2011, 11:09
Всички държави с космически проекти ли са тоталитарни бре :wierdo:

Нe, но ми е смешно да се твърди, че това е в резултат от 20 години преход, както се опитва да го представи Колев.
Там загубихме ужасно много, загубихме стадото и сега се радваме на една кокошка.
:sleepy:

kolev
09-11-2011, 11:15
Нe, но ми е смешно да се твърди, че това е в резултат от 20 години преход, както се опитва да го представи Колев.
Там загубихме ужасно много, загубихме стадото и сега се радваме на една кокошка.
:sleepy:

бан работи по международни проекти от 10 години. искаш ли да ти намеря колко устройства и мисии имаме преди и след комунизма.
да не говорим че по твоята "логика", тия проекти НЯМАШЕ да съществуват , бан щеше да е кръчма, а научните сътрудници - сервитьори на немски баби :hehe:

morfius
09-11-2011, 11:16
Какво сме загубили бре, онова което управляващите тогава решиха да преобразуват в икономическа власт.
Не проумяваш ли за какво иде реч... едно тоталитарно управление си направи икономическа перестройка, а за заблуда на народа пробутва подобни тези напоени с носталгична отрова.

Susscrofa
09-11-2011, 11:22
Какво сме загубили бре, онова което управляващите тогава решиха да преобразуват в икономическа власт.
Не проумяваш ли за какво иде реч... едно тоталитарно управление си направи икономическа перестройка, а за заблуда на народа пробутва подобни тези напоени с носталгична отрова.

Е, сега, ако кажа, че съм съгласен с теб, ще трябва да затворим темата.
Ние спорехме за нещо по различно.
Ставаше дума, за това: Настина ли липсата на рентабилност и ефективност бяха причината за сепукото, което направихме в сферата на промишлеността?
Темата, която ти отваряш е малко по различна.
Аз обаче бих те попитал, а защо ЕС легитимира и дори започна да работи с тези хора. :sleepy:

---------- Post added at 09:22 ---------- Previous post was at 09:21 ----------


бан работи по международни проекти от 10 години. искаш ли да ти намеря колко устройства и мисии имаме преди и след комунизма.
да не говорим че по твоята "логика", тия проекти НЯМАШЕ да съществуват , бан щеше да е кръчма, а научните сътрудници - сервитьори на немски баби :hehe:

Провери колко нации имат космонавти, започни с един, после ще говорим за тези с по двама.:)

gigi
09-11-2011, 11:40
Двете П-та ме кефите много говорите и нищо не казвате, както някои беше писал по горе въртиме се в кръг, защото едно си знаете. Четете глупостите на инж.Пехливанов че даже и ги копирате дословно да бяхте дали линк поне. В по предишен пост ми говориш за калцирана сода колко сме произвеждали, стана ясно че пак си я произвеждаме и сега говориш как за друга химия имаш предвид.......каква химия?? или Пехливанов не е описал????
За енергетиката евентулано щял да се яви проблем. За Кремиковци не говори въобще защото даже и комунягите си признават че е провал.
Дайте с Павлин някакви данни какво сме произвеждали преди, колко е продадено, какъв е финансовия резултат от това. Да речем че сме били първа страна по производство на стомана примерно, но какъв е бил резултата от това???Щото от развозване на ресурс от СССР по БДЖ-то файда май никаква.
А иначе нови производства има много, например Пластек завод за тръби сертифициран и т.н.

Абе говорете си, несериозни сте, лошото е че на такива като вас много хора се връзват защото нищо не им е ясно и на тях.

morfius
09-11-2011, 11:46
Е, сега, ако кажа, че съм съгласен с теб, ще трябва да затворим темата.
Ние спорехме за нещо по различно.
Ставаше дума, за това: Настина ли липсата на рентабилност и ефективност бяха причината за сепукото, което направихме в сферата на промишлеността?
Темата, която ти отваряш е малко по различна.
Аз обаче бих те попитал, а защо ЕС легитимира и дори започна да работи с тези хора. :sleepy:[

Темата е и носталгията като средство за манипулация... :)

Инак липсата на рентабилност е причината поради която повечето предприятия измряха след като бяха източени.
Които имаха рентабилност просто бяха поети от определените хора и все още работят (макар не всички точно както са проектирани).
Но кои да бъдат източени и убити и кои просто трансформирани са го решавали ония дето са управлявали в стария строй.

ЕС и легитимацията ... елементарна геополитика.
ЕС, Турция - САЩ, Русия ... всички имат интереси в региона, ако ЕС беше ни отритнал, щяхме да се превърнем със сигурност в троянския кон на региона.
Не, че и с приемането ни този вариант е изключен, но инак е 100% сигурен.

Susscrofa
09-11-2011, 11:47
Двете П-та ме кефите много говорите и нищо не казвате, както някои беше писал по горе въртиме се в кръг, защото едно си знаете. Четете глупостите на инж.Пехливанов че даже и ги копирате дословно да бяхте дали линк поне. В по предишен пост ми говориш за калцирана сода колко сме произвеждали, стана ясно че пак си я произвеждаме и сега говориш как за друга химия имаш предвид.......каква химия?? или Пехливанов не е описал????
За енергетиката евентулано щял да се яви проблем. За Кремиковци не говори въобще защото даже и комунягите си признават че е провал.
Дайте с Павлин някакви данни какво сме произвеждали преди, колко е продадено, какъв е финансовия резултат от това. Да речем че сме били първа страна по производство на стомана примерно, но какъв е бил резултата от това???Щото от развозване на ресурс от СССР по БДЖ-то файда май никаква.
А иначе нови производства има много, например Пластек завод за тръби сертифициран и т.н.

Абе говорете си, несериозни сте, лошото е че на такива като вас много хора се връзват защото нищо не им е ясно и на тях.

Аз давам източниците, моля, моля.
В това отношение съм коректен.
За съвпадения в мненията не отговарям.
Аз мога да кажа и за теб същото. Ти ни заля с данни бе човек, удави ни с икономически анализи.
За мен е достатъчно да видя стандарта на живот, за да разбера, ели работи една икономика или не, ели е силна една промишленост или не. Пред този индикатор, всичко друго издиша. А следващият е нивото на безработица.
:sleepy:

kolev
09-11-2011, 11:48
Ставаше дума, за това: Настина ли липсата на рентабилност и ефективност бяха причината за сепукото, което направихме в сферата на промишлеността?


---------- Post added at 09:22 ---------- Previous post was at 09:21 ----------



Провери колко нации имат космонавти, започни с един, после ще говорим за тези с по двама.:)

а как наричаш изграждането на металургичен комбинат, който няма къде да реализира продукцията си, трябва да работи с вносна руда и заема 40% от транспорта на товари на БДЖ.
за другото, не ти схващам мисълта. космонавти имат руснаците, другите имат астронавти :pig: . между другото , руската космическа програма се е крепяла на САМО на една личност. преди това са го държали в гулаг... след смъртта му, руската програма върви само надолу. да не говорим за комаров примерно който загива щото апарата му имал 20 производствени дефекта, ама иначе бил "високотехнологичен" :D

Susscrofa
09-11-2011, 11:50
Темата е и носталгията като средство за манипулация... :)

Инак липсата на рентабилност е причината поради която повечето предприятия измряха след като бяха източени.
Които имаха рентабилност просто бяха поети от определените хора и все още работят (макар не всички точно както са проектирани).
Но кои да бъдат източени и убити и кои просто трансформирани са го решавали ония дето са управлявали в стария строй.

ЕС и легитимацията ... елементарна геополитика.
ЕС, Турция - САЩ, Русия ... всички имат интереси в региона, ако ЕС беше ни отритнал, щяхме да се превърнем със сигурност в троянския кон на региона.
Не, че и с приемането ни този вариант е изключен, но инак е 100% сигурен.

Подкрепяш изцяло теорията, че бившата ДС, преди всеки демократичен избор генерира по един гуру, спасител на нацията, чрез който успява да контролира икономическия и политически живот в страната. Ок:sleepy:
Възможно е:)
Носталгията има реален материален израз, "живеехме по-добре" = 2 000 000 пенсионери.

morfius
09-11-2011, 11:52
За мен е достатъчно да видя стандарта на живот, за да разбера, ели работи една икономика или не, ели е силна една промишленост или не. Пред този индикатор, всичко друго издиша. А следващият е нивото на безработица.
:sleepy:

Преразпределение на властта и капитала... това виждаш.
Безработицата е следствие от деформацията на стария строй, работни места според броя хора, а не според необходимостта за ефективност.
Е като се наложи ефективност, започват да освобождават персонал който има измислена квалификация за измислено работно място.
И точно там биете с тая носталгия... към ония дето са търсили все на баницата мекото и които на гол популизъм ни докараха и кобурга и ББ и виденовия.

Susscrofa
09-11-2011, 11:59
а как наричаш изграждането на металургичен комбинат, който няма къде да реализира продукцията си, трябва да работи с вносна руда и заема 40% от транспорта на товари на БДЖ.
за другото, не ти схващам мисълта. космонавти имат руснаците, другите имат астронавти :pig: . между другото , руската космическа програма се е крепяла на САМО на една личност. преди това са го държали в гулаг... след смъртта му, руската програма върви само надолу. да не говорим за комаров примерно който загива щото апарата му имал 20 производствени дефекта, ама иначе бил "високотехнологичен" :D

За Кремиковци се измислиха тотални клишета, някои от които споменаваш ти. И зад тез клишета някои хора оправдаваха краденето и изтчването на комбината.

Не знам защо намеси съветската космическа програма?
Исках да ти кажа, че преди имахме Кон, а сега се радваме като ни дадат хамстер.

---------- Post added at 09:59 ---------- Previous post was at 09:57 ----------


Преразпределение на властта и капитала... това виждаш.
Безработицата е следствие от деформацията на стария строй, работни места според броя хора, а не според необходимостта за ефективност.
Е като се наложи ефективност, започват да освобождават персонал който има измислена квалификация за измислено работно място.
И точно там биете с тая носталгия... към ония дето са търсили все на баницата мекото и които на гол популизъм ни докараха и кобурга и ББ и виденовия.

Аааа не, за Виденов можем да поспорим. Но някой друг път.:)

kolev
09-11-2011, 12:02
айде кажи ни истината за кремиковци НО БЕЗ ДА УВЪРТАШ ТОЯ ПЪТ. чакам...

fred
09-11-2011, 12:42
айде кажи ни истината за кремиковци НО БЕЗ ДА УВЪРТАШ ТОЯ ПЪТ. чакам...
Кремиковци е бедно находище, проучено още от германците и изоставено по тази причина.Впоследствие се създава един безмиселн комбинат, вечно на загуба- до 1989 той също дължеше маса пари за пенсионни вноски, на доставчици и на кой ли не.Даже бай Тошо и компания мислеха да бъде закрит и да бъде построен подобен в Дебелт, Бургаско, където по евтино ще се преработва рудата-идваща от СССР с кораби.
Да, вярно е, че след 1989 се доизточи, ма това не значи, че бил нещо този стар и замотан завод.Защо например никой не искаше да купи Кремиковци, а Соди девня да-ами защото от Кремиковци никой нямаше нужда.
Не случайно Кремиковци е пример на соц икономиката-строеж на големи неща, от които никой няма нужда, за да има работническа класа-защото според комунистите тя е авангард, а не селяните.А на селяните отнеха земите и ги натириха по разни заводи, произвеждащи нищо, де факто.Цялата тая измислена икономика се поддържаше няколко десетилетия в рамките на СИВ, докато всички закъсхме тотално и се разпадна.

pavlin
09-11-2011, 13:18
а как наричаш изграждането на металургичен комбинат, който няма къде да реализира продукцията си, трябва да работи с вносна руда и заема 40% от транспорта на товари на БДЖ.
за другото, не ти схващам мисълта. космонавти имат руснаците, другите имат астронавти :pig: . между другото , руската космическа програма се е крепяла на САМО на една личност. преди това са го държали в гулаг... след смъртта му, руската програма върви само надолу. да не говорим за комаров примерно който загива щото апарата му имал 20 производствени дефекта, ама иначе бил "високотехнологичен" :D

Ефектът от затварянето на Кремиковци тепърва ще се усеща. В Полша също имат металургичен комбинат който все още работи с вносна руда. Направи справка къде е Полша в металопроизводството и кои са водещите страни там.Поради това че в Кремиковци също се грабеше а не се преструктурираше, бившите му собственици станаха милионери. Един от тях сега строи завод за метални тръби.

kolev
09-11-2011, 13:50
Ефектът от затварянето на Кремиковци тепърва ще се усеща. В Полша също имат металургичен комбинат който все още работи с вносна руда. Направи справка къде е Полша в металопроизводството и кои са водещите страни там.Поради това че в Кремиковци също се грабеше а не се преструктурираше, бившите му собственици станаха милионери. Един от тях сега строи завод за метални тръби.

пак увърташ. искам от теб и прасчо числа как кремиковци по времето на социализма е работил на печалба.
цена на руда =?
пари за работници = ?
други разходи =?
цена на крайна продукция =?
също да посочите кой е купувал продукцията извън СИВ и на каква цена спрямо конкурентите.

единственото за което ставаше кремиковци, беше да бълва пушек с интересни цветове, който правеше залеза доста .... интересен :D

fred
09-11-2011, 13:57
Ефектът от Кремиковци се усети веднага-изчезна замърсяването над София :)

pavlin
09-11-2011, 13:59
Аз давам източниците, моля, моля.
В това отношение съм коректен.
За съвпадения в мненията не отговарям.
Аз мога да кажа и за теб същото. Ти ни заля с данни бе човек, удави ни с икономически анализи.
За мен е достатъчно да видя стандарта на живот, за да разбера, ели работи една икономика или не, ели е силна една промишленост или не. Пред този индикатор, всичко друго издиша. А следващият е нивото на безработица.
:sleepy:

Един от основните иконом. Показатели е нивото на безработица. Ето ви един анализ който показва трайна и растяща незработица по време на прехода.

http://www.referati.org/analiziraite-etapite-i-prichinite-za-poqvata-na-bezraboticata-v-bylgariq-za-perioda-sled-1989-godina/16038/ref/p4

gigi
09-11-2011, 13:59
Аз давам източниците, моля, моля.
В това отношение съм коректен.
За съвпадения в мненията не отговарям.
Аз мога да кажа и за теб същото. Ти ни заля с данни бе човек, удави ни с икономически анализи.
За мен е достатъчно да видя стандарта на живот, за да разбера, ели работи една икономика или не, ели е силна една промишленост или не. Пред този индикатор, всичко друго издиша. А следващият е нивото на безработица.
:sleepy:
И един мармот..... Я да видим как пък дословно ви съвпадат мненията ей тука на Пехливанов и твоя пост №55 http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm
Анализи мога много да пусна, но каква файда?? Прочете ли това което пуснах???
Ето ти пак http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/ прочети и си отговори защо има не 2 ама 1млн бедни пенсионери които са изработили по малко отколкото са изхарчили, фалита Васил Коларов го е разписал. Вчера на баба ми съседката се оплаква и тя, е как да взима повече пенсия от къде??? няма достатъчно трудов стаж работила в сладкарница крала безалкохолни и кафе щото продаваше по евтино на целия блок, обаче е ползвала евтино БДЖ, Градски транспорт, здравеопазване ами безплатен обяд няма. Лекаря учил 5 години, носи отговорност и взима заплата в поликлиниката колкото на "барманката".....Сега който е работещ, образован, ценен кадър си има хубава работа и е 100 пъти по добре от преди. Пък тия дето мрънкат всъщност са като преди, че и по добре, но се налага да работят здраво щото немогат да източат нафтата на държавния камион или да краднат продукция. Ама то като си свикнал на мързел и някои друг да те оправя.......мрънкаш.

fred
09-11-2011, 14:10
Един от основните иконом. Показатели е нивото на безработица. Ето ви един анализ който показва трайна и растяща незработица по време на прехода.

http://www.referati.org/analiziraite-etapite-i-prichinite-za-poqvata-na-bezraboticata-v-bylgariq-za-perioda-sled-1989-godina/16038/ref/p4

Ами след като 50 г. всичко е ориентирано насилствено от държавата по определен икономически модел, е най нормално след разпада на соца да се изпадне в безиходица, криза и прочее.

gigi
09-11-2011, 14:11
Един от основните иконом. Показатели е нивото на безработица. Ето ви един анализ който показва трайна и растяща незработица по време на прехода.

http://www.referati.org/analiziraite-etapite-i-prichinite-za-poqvata-na-bezraboticata-v-bylgariq-za-perioda-sled-1989-godina/16038/ref/p4

Хихи като радиоточки сте. Айде отговорете на Фред и Колеф.
Съгласен съм че е един от показателите, но ЕДИН а ефективността на икономиката се измерва с комплекс от показатели при това с различни тегла. И е нормално след като на всеки е намирана работа та дори и да си клати краката, та да ни се чудат Японците, изведнъж да се окажем с голяма безработица, защото вече се търси ефективност а не 50 наистина работещи да издържат още 50 които "работят".

old alfist
09-11-2011, 14:13
Що не вземете да се поуспокоите малко.Едните крали преди по един начин, другите крадат сета по друг - от цялата работа народа го отнася.Каквито са едните, такива са и другите - все от едно котило са.Дано се пръкне скоро нещо свестно.

morfius
09-11-2011, 14:15
Що не вземете да се поуспокоите малко.Едните крали преди по един начин, другите крадат сета по друг - от цялата работа народа го отнася.Каквито са едните, такива са и другите - все от едно котило са.Дано се пръкне скоро нещо свестно.

С подобни соцносталгизми свястното заминава надалеч... за това иде реч :)

Susscrofa
09-11-2011, 14:29
пак увърташ. искам от теб и прасчо числа как кремиковци по времето на социализма е работил на печалба.
цена на руда =?
пари за работници = ?
други разходи =?
цена на крайна продукция =?
също да посочите кой е купувал продукцията извън СИВ и на каква цена спрямо конкурентите.

единственото за което ставаше кремиковци, беше да бълва пушек с интересни цветове, който правеше залеза доста .... интересен :D

Нали знаеш, че някои от данните, които искаш няма как да ги имам пред себе си.
Едно ЕАД не публикува тези неща, тази информация не е общественодостъпна.
"също да посочите кой е купувал продукцията извън СИВ и на каква цена спрямо конкурентите" - много е зле този въпрос, да не би Колев да го е задал?:)
След приватизацията продукцията се инася основно за ЕС, изнася се и за Китай и САЩ. Мисля, че бха купили и две фабрики...едната в Хърватска и една в Босна. Основно ламарина с полиестерно покритие са правели към 72 000 тона годишно.
Имше едни Украинци с този Жеваго, казваха, че като отишли в Кремиковци и набарали 35 други предприятия да теглят ток от комбината и тежко източване на ДДС:).
Комбинатът беше фалиран умишлено, за мен няма спор в това.
От екологична гледна точка съм напълно съгласен, че е зле, и ако зависеше от мен бих го изравнил със земята, но ние спорим за друго.
Аз не приемам версията, че навремето всичко е било строено, за да работи на загуба. И тогава е имало икономисти и финансисти бе хора.
Само да добавя, че за 2003 печалбата на кремиковския собственик /компанията/ е възлизал на 120 милиона лева.:sleepy:

---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:25 ----------


Хихи като радиоточки сте. Айде отговорете на Фред и Колеф.
Съгласен съм че е един от показателите, но ЕДИН а ефективността на икономиката се измерва с комплекс от показатели при това с различни тегла. И е нормално след като на всеки е намирана работа та дори и да си клати краката, та да ни се чудат Японците, изведнъж да се окажем с голяма безработица, защото вече се търси ефективност а не 50 наистина работещи да издържат още 50 които "работят".

Може да сме като радио точки, а ти си като зациклил ДВД плеар.:)

Хубаво де комплекс, но кой е основния?

kolev
09-11-2011, 14:32
Нали знаеш, че някои от данните, които искаш няма как да ги имам пред себе си.
Едно ЕАД не публикува тези неща, тази информация не е общественодостъпна.
"също да посочите кой е купувал продукцията извън СИВ и на каква цена спрямо конкурентите" - много е зле този въпрос, да не би Колев да го е задал?:)
След приватизацията продукцията се инася основно за ЕС, изнася се и за Китай и САЩ. Мисля, че бха купили и две фабрики...едната в Хърватска и една в Босна. Основно ламарина с полиестерно покритие са правели към 72 000 тона годишно.
Имше едни Украинци с този Жеваго, казваха, че като отишли в Кремиковци и набарали 35 други предприятия да теглят ток от комбината и тежко източване на ДДС:).
Комбинатът беше фалиран умишлено, за мен няма спор в това.
От екологична гледна точка съм напълно съгласен, че е зле, и ако зависеше от мен бих го изравнил със земята, но ние спорим за друго.
Аз не приемам версията, че навремето всичко е било строено, за да работи на загуба. И тогава е имало икономисти и финансисти бе хора.
Само да добавя, че за 2003 печалбата на кремиковския собственик /компанията/ е възлизал на 120 милиона лева.:sleepy:

---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:25 ----------



Може да сме като радио точки, а ти си като зациклил ДВД плеар.:)

Хубаво де комплекс, но кой е основния?

увърташ. дай нещо достоверно че ПО ВРЕМЕ на социализма кремиковци е работило на печалба.
чакам....

ПП
и обясни защо някой ще строи металургичен комбинат до рудник на който не може да ползва рудата! .... в близост до столицата където да трови голяма част от населението на държавата...

Susscrofa
09-11-2011, 14:36
И един мармот..... Я да видим как пък дословно ви съвпадат мненията ей тука на Пехливанов и твоя пост №55 http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm
Анализи мога много да пусна, но каква файда?? Прочете ли това което пуснах???
Ето ти пак http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/ прочети и си отговори защо има не 2 ама 1млн бедни пенсионери които са изработили по малко отколкото са изхарчили, фалита Васил Коларов го е разписал. Вчера на баба ми съседката се оплаква и тя, е как да взима повече пенсия от къде??? няма достатъчно трудов стаж работила в сладкарница крала безалкохолни и кафе щото продаваше по евтино на целия блок, обаче е ползвала евтино БДЖ, Градски транспорт, здравеопазване ами безплатен обяд няма. Лекаря учил 5 години, носи отговорност и взима заплата в поликлиниката колкото на "барманката".....Сега който е работещ, образован, ценен кадър си има хубава работа и е 100 пъти по добре от преди. Пък тия дето мрънкат всъщност са като преди, че и по добре, но се налага да работят здраво щото немогат да източат нафтата на държавния камион или да краднат продукция. Ама то като си свикнал на мързел и някои друг да те оправя.......мрънкаш.

Не неееее, това е нелепо. Да ми развяваш някакъв частен случай и да генерализираш за всички работили преди 89 е меко казано гнусен подход.
Майната и на държава, която не е солидарна и не се грижи за възрастните си хора.
Има толкова съвестни хора, работили с всички сили.
Дано никога не те застига съдбата на по-голяма част от възрастните хора в БГ.

---------- Post added at 12:36 ---------- Previous post was at 12:34 ----------


увърташ. дай нещо достоверно че ПО ВРЕМЕ на социализма кремиковци е работило на печалба.
чакам....

ПП
и обясни защо някой ще строи металургичен комбинат до рудник на който не може да ползва рудата!

Не искам да водя диалог с теб, два пъти го правих и яде суровата наденица после.
Зле си и отказвам да ти отговарям. Чао.:sleepy:
Ти му обясняваш, че няма от къде да имаш тези данни, то си суче от цицката и па си иска, е НЕМА.

Ти ми дай данни, че е работел на загуба.

kolev
09-11-2011, 15:42
Ти ми дай данни, че е работел на загуба.

чакай сега, ти искаш да ни убедиш че кремиковци е работило на печалба, ти трябва да го докажеш.

аз какво да ти кажа. че е имало държавна цена на стоманата и кремиковци е било на дотации - фактически продажната цена е била по-ниска от производствената. та това го знае всяко хлапе! :hehe:

Susscrofa
09-11-2011, 15:48
чакай сега, ти искаш да ни убедиш че кремиковци е работило на печалба, ти трябва да го докажеш.

аз какво да ти кажа. че е имало държавна цена на стоманата и кремиковци е било на дотации - фактически продажната цена е била по-ниска от производствената. та това го знае всяко хлапе! :hehe:

Мамо, всички деца искат да акат в нашата тоалетна.:sleepy:

kolev
09-11-2011, 15:53
Мамо, всички деца искат да акат в нашата тоалетна.:sleepy:

а по темата нещо.... паста поморин, дъвки идеал

http://www.novavizia.com/wp-content/uploads/10-noemvri-1.jpg

Lei-chery
09-11-2011, 16:27
Къде бяхме и накъде сме тръгнали?

Бяхме там, сега сме тук и сме се упътили на някъде!
А, иначе и тогава и сега си имат своите плюсове и своите минуси. Никога не съм се стремяла да правя ретроспективни анализи на онези времена и така и до днес. Защото...коментарите с нищо не променят състоянието, а само пораждат спорове. :sleepy:

fred
09-11-2011, 16:29
Хубаво е да се преосмислят нещата, но трябва време и информация, култура на обществото, която да позволи да се избягват лъжи и пропаганди.
В Германия днес, все още е актуална темата за фашизма и обществото е негативно настроено към това минало, а у нас повечето все още плачат за веригите си!Като цяло комунизма, поради участието в коалицията през Вт.Световна война не беше заклемейн в степентта на фашизма, макар че е напълно идентичен с братовчедтчето си по строй.

Susscrofa
09-11-2011, 16:34
Хубаво е да се преосмислят нещата, но трябва време и информация, култура на обществото, която да позволи да се избягват лъжи и пропаганди.
В Германия днес, все още е актуална темата за фашизма и обществото е негативно настроено към това минало, а у нас повечето все още плачат за веригите си!

Хайде да не правим аналогии между хитлерофашизъм и комунизъм, а?

Lei-chery
09-11-2011, 16:38
"Хубаво е да се преосмислят нещата, но трябва време и информация, култура на обществото, която да позволи да се избягват лъжи и пропаганди."
Ето това е най-трудно постижимо!

---------- Post added at 16:38 ---------- Previous post was at 16:34 ----------


Като цяло комунизма, поради участието в коалицията през Вт.Световна война не беше заклемейн в степентта на фашизма, макар че е напълно идентичен с братовчедтчето си по строй.

Кое те кара да слагаш под общ знаменател двата строя?

kolev
09-11-2011, 16:44
Хайде да не правим аналогии между хитлерофашизъм и комунизъм, а?

що, и двата строя са премахвали неудобните и различните.
руснаците даже казват :
Жили-были три бандита -
Гитлер, Сталин и Никита.
Первый резал, второй бил,
Третий голодом морил.
:D

кажи сега, за кремиковци измисли ли го ?

Susscrofa
09-11-2011, 16:45
що, и двата строя са премахвали неудобните и различните.
руснаците даже казват :
Жили-были три бандита -
Гитлер, Сталин и Никита.
Первый резал, второй бил,
Третий голодом морил.
:D

кажи сега, за кремиковци измисли ли го ?

Мамо, всички деца искат да акат в нашата тоалетна.:sleepy:

morfius
09-11-2011, 16:47
Хайде да не правим аналогии между хитлерофашизъм и комунизъм, а?

Хитлерофашизъм като исторически термин няма... хитлеровия строй си има име - националсоциализъм!
Та не му сменяйте името само и само да пасва на манипулациите моля!
Фашизма си е отделна доктрина с държавно-класов уклон измислена в Италия.

Практически между националсоциализма и интернационалсоциализма разликата е само в това кои са потърпевшите, при първия са по етнически, по втория са по класов/финансов, политически и/или IQ принцип.

Геноцида си е геноцид независимо дали е насочен срещу раса, етнос или народ... а жертвите на социализма само в СССР надхвърлят тези от войната.

Lei-chery
09-11-2011, 16:48
що, и двата строя са премахвали неудобните и различните.
руснаците даже казват :
Жили-были три бандита -
Гитлер, Сталин и Никита.
Первый резал, второй бил,
Третий голодом морил.
:D

кажи сега, за кремиковци измисли ли го ?
Че нима те, неудобните не са премахвани винаги, че и днес?!?!?!?!

morfius
09-11-2011, 16:52
Кое те кара да слагаш под общ знаменател двата строя?

И двата са тоталитарни, човеконенавистни, взели огромни човешки жертви, довели държавите в които са прилагани до тотална разруха.
Какво от това, каква е била точно идеологията... когато е ползвана като лице на нещо зло?

Susscrofa
09-11-2011, 16:53
И двата са тоталитарни, човеконенавистни, взели огромни човешки жертви, довели държавите в които са прилагани до тотална разруха.
Какво от това, каква е била точно идеологията... когато е ползвана като лице на нещо зло?

Има разлики в идеологиите, не е коректно просто, не казвам, че комунизмът е нещо добро.:sleepy:

gigi
09-11-2011, 17:03
Ти ми дай данни, че е работел на загуба.

Малко да четеш:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/07/395403_razsledvane_ikonomicheskoto_dosie_na_komuni zma_-_chast/
http://www.svobodata.com/page.php?pid=2864&rid=154
Има и една книжка Спомени на Огнян Дойнов.

morfius
09-11-2011, 17:03
Има разлики в идеологиите, не е коректно просто, не казвам, че комунизмът е нещо добро.:sleepy:

Какво от това, че има разлика... като резултата е еднакво трагичен?
Дали за загиналия има значение в Аушвиц ли е или в Сибир/Белене?
Дали за дребния производител на хляб, банички и сладки е различно, че му е отнето всичко защото е евреин или защото е капиталист?
Идеологията като манипулация... в имената и подмяната им също.

Susscrofa
09-11-2011, 17:10
Малко да четеш:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/07/395403_razsledvane_ikonomicheskoto_dosie_na_komuni zma_-_chast/
http://www.svobodata.com/page.php?pid=2864&rid=154
Има и една книжка Спомени на Огнян Дойнов.

Е, това е дъвкано. Само дето това в "свободата" е някъв евтин опит да се обезмисли проектът АЕЦ Белене.
Някакво безумно сравнение е направено.
Само с някакви догадки, кой на кой какво казал, кога го каза, пък как някой се обдил на ТЖ и му казал, че нещо си няма да работи.
В цял свят фалират предприятия. Дай да не се хващаме за частни случаи и от тях да вадим генерализирани изводи.
Вестник Дневник отказвам да чета, дори не искам и да го отварям, някак си не ми обективен.
Това е все едно да си купувам Меридиан мач.:sleepy:

kolev
09-11-2011, 17:20
Мамо, всички деца искат да акат в нашата тоалетна.:sleepy:

ама спазвай ги малко тия правила де. виж сега трябва да те докладвам като агент на ДС, интелектуалец с белег от носене на очила :D

http://rexcurry.net/socialism-red-flags-socialists1c.jpg

Коки
09-11-2011, 18:06
...Стига бе, преди 44 година в България и Гърция има две -три работещи промишлени предприятия...

Ха-ха-ха, само шоколадовите фабрики са 2-3, а има и 5 пивоварни. Нещо ти куца фактологията.

Кайо
09-11-2011, 18:15
ама спазвай ги малко тия правила де. виж сега трябва да те докладвам като агент на ДС, интелектуалец с белег от носене на очила :D

http://rexcurry.net/socialism-red-flags-socialists1c.jpg

За третия са прувеличили.........:sleepy:,а за първите двама са скрили......

pavlin
09-11-2011, 18:21
чакай сега, ти искаш да ни убедиш че кремиковци е работило на печалба, ти трябва да го докажеш.

аз какво да ти кажа. че е имало държавна цена на стоманата и кремиковци е било на дотации - фактически продажната цена е била по-ниска от производствената. та това го знае всяко хлапе! :hehe:

Колев ето кога Кремиковци е било на печалба и да знаеш че САЩ също субсидира производството на стомана.

http://news.ibox.bg/news/id_779650809

fred
09-11-2011, 18:55
За третия са прувеличили.........:sleepy:,а за първите двама са скрили......

Много правилно, Хитлер е демонизиран, в сравниние с уж по кротките двама, които са били много по кръвожадни и безкрупулни диткатори.

---------- Post added at 22:55 ---------- Previous post was at 22:54 ----------


Колев ето кога Кремиковци е било на печалба и да знаеш че САЩ също субсидира производството на стомана.

http://news.ibox.bg/news/id_779650809

Като станем като САЩ и ние може да субсидираме
Ахахаха, сега видях, кога е и било на печалба :)))))) това е най готиния виц

Коки
09-11-2011, 19:51
Понеже говореше за разрушаване, та да видим:


...
За ТЕЦ Марица изток, чета и се смея с глас.
Екологичната енергия може да си я носите у Вас. Аз не я искам, защото знам какво представлява и може единствено и само да покрива пиковете в диаграмата.
В никой случай тя не може да бъде основен доставчик на електроенергия.

Както беше споменато, и 3-те ТЕЦ-а си работят, та няма нищо разрушено.



Закрит “Енергопроект”.Голям праз - има множество проектантски фирми и екипи, а сградата беше купена. Какво точно е "разрушено"?


Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”.

1-во: с някои външни сили не можеш да се пребориш;

2-ро: производствата вече не са толкова енергоемки, предприятията внедряват когенератори, населението намалява, а и всеки слага на апартамента стиропор и климатик - консумацията няма да расте, тоя АЕЦ какво толкова ще захранва?


Спря строителството на АЕЦ “Белене”.

И тук няма разрушаване, а важи и горното.


Разпродаде електроразпределителната система.

Това разрушаване ли е?! Сега новите собственици инвестират в поддръжката, обновяването и разширяването на мрежите си.



Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина!

Глупости! Рудметал произвеждат водни турбини до 250 киловата. Вапцаров - Плевен също произвеждат водни турбини, а Елпром ЗЕМ правят хидрогенератори и имат поръчки както от България, така и от чужбина. Произвеждаме и парни турбини. Къде точно е "разрушаването"?



Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас.

Глобализация, бате. Отворени пазари и т.н. Такъв е животът. И пак няма разрушаване.


Металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп
Повечето ги няма, или са пред рухване.

Кои точно ги няма? Тези в Перник, Бургас, Пловдив и Пирдоп са си там, работят и не дават признаци за предстоящо "рухване", само великата тъпотия Кремиковци спря работа, което трябваше много отдавна да стане. Къде е "разрушаването"?



...на наша територия са положени 70 хил. т газопроводни тръби. От тях 50 хил. т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология.

"Стоманени тръби" много отдавна е частна собственост. Не съм в течение на развитието от последните 2-3 години, но ако е затворен, затворил си го е собственикът. И ако е така, значи явно не е ефективен. Айде все пак да наблегнем, че целта на всяко предприятие е да прави печалба. Ако се окаже, че дадено предприятие не може да постига тази цел, собственикът или го затваря, или фалира. И пак няма разрушаване.



Българският карбамид имаше неограничени пазари.
Като са неограничени, защо фалира Химко? Химко също беше частно предприятие, а и след фалита, активите ги купи друго частно предприятие. Дали ще заработи зависи от новия собственик. За да не е тръгнало досега, явно не е толкова лесно. Но, да се върнем на темата, разрушаване няма.



Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.

Не знам на кое място сме били и на кое сме сега, ама Соди си работи с пълна пара и се намира в перфектно финансово здраве.


Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
Не стана ли ясно на всички, че СИВ беше балон, който се спука, така че сега трябва да се търсят други пазари. А и някои неща се променят - през 60-те години на кое място бяха САЩ по производство на коли и на кое Япония? Сега на кое са? Ами Южна Корея? Къде е "разрушаването"?


В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.

Е, и? Сега те са ни изпреварили. Свилоза е частна, инвестираха се милиони в това предприятие. Къде е "разрушаването"?


Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
Сега пак си ги произвеждаме и пак ги продаваме както в страните от от бившия СССР, така и в други страни и разбира се на вътрешния пазар. Заводите в София, Дупница и Троян не само работят на 6, ами се построиха и нови. Къде е "разрушаването"?


Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба. Ами пак си ги произвеждаме - заводът във Велико Търново също работи на 6. Къде е "разрушаването"?


Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика.
Не знам какво сме закупили, но продажбата на Арома беше една от първите приватизационни сделки в България. Арома не само продължава да работи, но и беше модернизирана, вкараха се нови машини и производства, даже успяха да я клонират, а собствениците и на 2-та клонинга направиха кинти и развиха редица други бизнеси. Ален Мак, Лавена и Адара също работят и се развиват, даже не се сещам козметично предприятие, което да е фалирало. Къде е "разрушаването"?


Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.Това също са глупости. През 1989 г. продажбите на Colgate надхвърлят 5 милиарда долара, а външният дълг на България - 10 милиарда долара. Колко пасти Нео Поморин по 20-30 ст. трябва да продадеш, за да стигнеш този оборот? Както и да е, в момента именно Арома произвеждат много по-читави пасти от Нео Поморина и си имат достатъчно пазари. Къде е "разрушаването"?


Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.

В момента тази корабостроителница произвежда кораби с товароподемност 500 хиляди тона по поръчка на български и чуждестранни фирми. Корабостроителницата е собственост на българи, както и Арома и половината от фармацията. Къде е "разрушаването"?



Умишлено всичко бе доведено до фалит и разруха, това стана след като държавата бе обезглавена тотално, защото държава без структура осигуряваща държавната сигурност, кучета я яли.

Както вече споменах, струва ми се, че фактологията ти куца. На фона на гореизложените факти, тези думи звучат нелепо.

fred
09-11-2011, 20:10
Много обичам да раказвам тая гатанка, обрисуваща ясно нашето соц. произвоство:

Що е то-тежко и не рита?
Отговор:
българска машина за ритане
Българска, може да бъде заменена със съветска също

Коки
09-11-2011, 20:30
...и да знаеш че САЩ също субсидира производството на стомана.

Би ли споделил подробности - под каква форма, в какъв размер, при какви условия?

Susscrofa
09-11-2011, 21:14
До КОКИ
Мали с каква засилка влезе, цял ден ли събира, та сега вечерта изля така мощно удара си.
Направо ме разхвърля, кат Кубрат Пулев улично пиянде.:unsure:

Интересно как някъде ми отговаряш по същество, а някъде ми разправяш глупотевини за отворен пазар.
Отворения пазар в ЕС е химера.
Всичко е планово, вече го казах. "Фалиралите" и закрити производство, просто не се вписваха в техните представи за нас.
Както вече писах, решиха дори, че вместо крави трябва да гледаме биволици.:sleepy:
С всичко написано от теб съм съгласен.
Разруха в споменатите от теб предприятия няма, но хората дали всичко за тяхното изграждане навремето останаха на сухо.
Корабостроителницата бе продадена за 1 долар, след като бе умишлено доведена до фалит.
Електроразпределителните дружества и инвестиции хахахахаа. Те и софийска вода се скъсаха от инвестиции.
Я сега да видим като всичко работи, защо няма пари бре, данъци ли не плащат тези инвеститори, що ли, печалби ли укриват, що ли.
:sleepy:

fred
09-11-2011, 21:31
Сега не всичко работи, ама поне работи нещо и то без да се наливат държавни пари.
А, като се поотърсим от комунистическата икономика, манталитет, държава и общество - ще почнем отново да живеем, като другите държави, които Жоро Тарабата искаше да настигнем и задминем за 10-15 г. преди повече от 60 години.
А иначе биволице сме гледали и преди, да решат :)

gigi
09-11-2011, 21:38
Хаха Батка :pig: спри се некомпетентен си. Мислех те за по читав. Пари си има, преди нямаше, но тогава стигаха защото нямаше нищо а сега има много и на някои не им стигат. Примери че преди пак са били бедни хората много. Ето ти един - примерно телевизор Електрон 81г. струва 1200лв а баща ми взима заплата 180 лв. Сега има LCD-та 32 инча по 700лв колкото е и средната заплата и т.н. и понеже говорим само за тежката промишленост която изяснихме че си е ОК, кажете нещо за леката пък може и за услугите.
Мен вече ми е забавно:magic:

Susscrofa
09-11-2011, 21:57
Хаха Батка :pig: спри се некомпетентен си. Мислех те за по читав. Пари си има, преди нямаше, но тогава стигаха защото нямаше нищо а сега има много и на някои не им стигат. Примери че преди пак са били бедни хората много. Ето ти един - примерно телевизор Електрон 81г. струва 1200лв а баща ми взима заплата 180 лв. Сега има LCD-та 32 инча по 700лв колкото е и средната заплата и т.н. и понеже говорим само за тежката промишленост която изяснихме че си е ОК, кажете нещо за леката пък може и за услугите.
Мен вече ми е забавно:magic:

Забавлявай се.
Когато някой няма какво да каже, започва да квалифицира, както направих аз с матричаря.
Стандартът на живот безспорно е по нисък, мой, телевизори не се ядат.
Ти си кат френската императрица бре, кат нема леб да ядат телевизори казваш.:sleepy:

---------- Post added at 20:57 ---------- Previous post was at 20:52 ----------

Можем и за горско стопанство, животновъдство и агрономство, да си поговорим, да видим там къде бяхме и къде сме сега.

pavlin
09-11-2011, 22:08
Е наистина е смешно 1981 г. За 1200лв. можеше да си купиш 10 телевизора Електрон.

mordohy
09-11-2011, 22:39
Е наистина е смешно 1981 г. За 1200лв. можеше да си купиш 10 телевизора Електрон.
Павка, точно 1981 и за 1200 не можеше да се купи що-годе добър телевизор.
Можеше със зор, някой транзисторно лампов урод, дето повече време седи в сервиза, отколкото в хола.
А за стандарта!?
Нещо не ми се връзва.
Гледам сиренето станало по 17-20 лева килото, луканката 27-30 лева, пастърмата 40-55 лева, маслото 15-20 лева, ако го има, а киселото мляко изобщо липсва.
Обикновени памучни гащи тоже!:roll2:
Секса беше на ниво и без пари, а сега е даже обидно за нежната част от човечеството да си свали гащите само от чувства.
Няма нищо истинско, дори и идолите са пластмасови и са в унисон с мастурбантите, които ни заобикалят отвсякъде!
Все пак има у хубави неща.
Не казвам, че няма.
Може и наистина да има, ама нещо трудно ги откривам!

fred
09-11-2011, 22:43
Е наистина е смешно 1981 г. За 1200лв. можеше да си купиш 10 телевизора Електрон.

Павлине, пак се обърка нещо, вземи тефтера и смятай,
Иначе-сега пари има и стока има, ма парите не стигат за всичко- преди и пари нямаше и стока също.

souze
09-11-2011, 22:46
.....Ти си кат френската императрица бре, кат нема леб да ядат телевизори казваш.:sleepy:.

Не Мой, тук думата телевизор я подменяме с хасфалт. Ще ядат хората хасфалт или на големото Б, големото К.

old alfist
09-11-2011, 22:52
Малиий, големи пукотевици - някой да събира гилзите.
Малка държавица сме, но разединена.
Ако можем да изхвърллим отрицателната енергия и да гледаме позитивно настрани и напред.
Каквото било - било. Връщане назад няма. Да си стягаме дупетата и да бачкаме.
Дано като вървим по по-трудния път, да станем по-добри, за да може децата и внуците ни да живеят по-добре.

Susscrofa
09-11-2011, 23:23
Малиий, големи пукотевици - някой да събира гилзите.
Малка държавица сме, но разединена.
Ако можем да изхвърллим отрицателната енергия и да гледаме позитивно настрани и напред.
Каквото било - било. Връщане назад няма. Да си стягаме дупетата и да бачкаме.
Дано като вървим по по-трудния път, да станем по-добри, за да може децата и внуците ни да живеят по-добре.

Не става така бре Старуха, писнало ми е от хора, които си мислят, че с тях започва и завършва светът.
Преди 89 година в България нищо не е имало, ни наука, нито култура, нито промишленост, нито спорт.
И какво става сега, муат луканка стара планина и се радват като куче на кренвирш, гледат "опасен чар" с Тодор Колев и се спукват от смях, слушат "Сбогом моя любов" на Васко кеца и реват кат малки деца, кефат се на Бербатов, ама не помислят, че това е последното футболно соц поколение, което даде някакви плодове. Последната читава детска школа.
И как да Ви повярвам, че в промишлеността картинката не е същата.

fred
09-11-2011, 23:29
А, що, имаше-но животът не е политическата картина, с която започва темата ти.Там пише че едва ли не след 1944 е започнала да съществува България, а това че левът е бил конвертируема валута още преди 1 Св.война нищо не значи... и че един чиновик /или работник преди 1944/ е получавал толкова пари, че е издържал цялото си семейство сам, че в България е имало адектватно за времето си трудово законодателство и пенсионна система още в навечерието на 1 св война и т.н.-го няма?!
Да не бъркаме нашите чувства, младост, спомени с внушението, какъв кеф беше по комунистическо.Родил съм се през 1964, живях си добре, имах идеално дестство и прочее, но това не ми пречи да бъда противник на устройството на държавата, наложено ни насилствено от СССР.За щастие баща ми не се продаде за пари, никога не стана член на БКП, както и почти всичките ми роднини /никога не е и подавал молба/.Е не можа да отиде примерно на курс във Франция, въпреки че бе поканен, защото не беше БКП ец и прочее, ама по добре, отколкото да климаш пред каскетите всяка седмица и да им слушаш глупостите в "клубовете по интереси".Мда, не отидох в английска гимназия и после в Москва, ма какво се прави..
Не знам дали знаеш, ама по настояване на СССР след 1945 г. сме обявени, като победена държава и плащаме репарации на Югославия и Гърция...
ПП въобще не ми дреме дали е последнто футболно поколение, предпочитам да съм като люксембург-никаъв футбол и добър стандарт...

morfius
09-11-2011, 23:36
Не става така бре Старуха, писнало ми е от хора, които си мислят, че с тях започва и завършва светът.
Преди 89 година в България нищо не е имало, ни наука, нито култура, нито промишленост, нито спорт.
И какво става сега, муат луканка стара планина и се радват като куче на кренвирш, гледат "опасен чар" с Тодор Колев и се спукват от смях, слушат "Сбогом моя любов" на Васко кеца и реват кат малки деца, кефат се на Бербатов, ама не помислят, че това е последното футболно соц поколение, което даде някакви плодове. Последната читава детска школа.
И как да Ви повярвам, че в промишлеността картинката не е същата.

Както вече казах, повтаряш се...
Отричането на носталгичното описание на "добрия социализъм" залегнал в темата и обвиненията на ангро към лошите дето не го харесват няма нищо, ама нищо общо с това какво е имало и какво не преди 89.
Да се повторя и аз... сравнявай с аналогични по състояние 44 и 89 държави, сам ще си извадиш изводите... ако желаеш.

А ако не гледаме и не слушаме това... а неща които в оня строй биха ни докарали най-малкото отрицателна характеристика за ВУЗ/работа?
А ако ползваме мрежа която инак щеше да е скопена по държавна заявка?
А ако работим с клиенти по целия свят, не просто в СИВ?
А ако не ни спира кварталния партиен секретар дори да прескочим до Гърция?
И т.н., и т.н....

Susscrofa
09-11-2011, 23:44
Аз закривам темата, изчерпих се, повтарям се, държа се като радиоточка, издишам и не на последно място съм прасе.:boxing::waving:

fred
09-11-2011, 23:45
Така е, ма споко, свикнали сме ти :) айде лека нощ.

Susscrofa
09-11-2011, 23:48
Така е, ма споко, свикнали сме ти :) айде лека нощ.

Последно,
Фреди, като гледам колко много отговори има и какви изчерпателни коментари също така, никак не мисля, че сте ми свикнали. Просто лично аз за себе си, не смятам за нужно да пиша повече в тази тема.:boxing:

Коки
10-11-2011, 00:34
До КОКИ
Мали с каква засилка влезе, цял ден ли събира, та сега вечерта изля така мощно удара си.

Нищо не съм събирал, човече, живея и работя в тая страна и имам поглед върху тия неща - просто ги нахвърлях.


Отворения пазар в ЕС е химера.
Всичко е планово, вече го казах. "Фалиралите" и закрити производство, просто не се вписваха в техните представи за нас.

Факти, приятелю, факти дай. Такива изводи без факти пукната пара не струват.

Никой не е казал, че е лесно да влезеш на един развит пазар с висока конкуренция и утвърдени играчи. Темата беше друга: къде бяхме и накъде сме тръгнали. Ами бяхме в един балон, който се спука. По дефиниция това означава, че се връщаш в първи клас - хем имаш да навксваш, хем имаш и дългове да изплащаш. В този смисъл, трябва преди всичко да се сърдим на тези, които надуха балона, а не на тези, които се опитват да градят наново, стъпвайки на това нерадостно наследство. С други думи: предприятие, лишено от икономически смисъл или имащо смисъл само в условията на въпросния балон, е нормално да се закрие. От изброените примери обаче става ясно, че много малко са предприятията, останали безвъзвратно в историята, докато повечето предприятия продължават да работят и то много по-ефективно в частни ръце, отколкото под управлението на държавата.

pavlin
10-11-2011, 00:52
Последно,
Фреди, като гледам колко много отговори има и какви изчерпателни коментари също така, никак не мисля, че сте ми свикнали. Просто лично аз за себе си, не смятам за нужно да пиша повече в тази тема.:boxing:

Смешното е това че някои хора сравняват икономика и технологии за производство от преди 30 години и сега и със задоволство отбелязват че видите ли сега произвеждаме малко повече. Не малко ами много повече трябваше да е. Аз и преди казах важен показател за една икономика е заетостта и ниската безработица, това увеличава потреблението и съответно вътрешните инвестиции. Период със устойчива и висока безработица не е добър за нито една икономика а последвалите 20 години след 1989 бяха точно това. Вместо да подобрим това което сме имали като база, ние разрушихме голяма част от него. Ама преди нямало безработица защото някои си клатели краката и затова им плащали. Ами и в САЩ има такива които си клатят краката и им плащат.

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 22:42 ----------


Нищо не съм събирал, човече, живея и работя в тая страна и имам поглед върху тия неща - просто ги нахвърлях.



Факти, приятелю, факти дай. Такива изводи без факти пукната пара не струват.

Никой не е казал, че е лесно да влезеш на един развит пазар с висока конкуренция и утвърдени играчи. Темата беше друга: къде бяхме и накъде сме тръгнали. Ами бяхме в един балон, който се спука. По дефиниция това означава, че се връщаш в първи клас - хем имаш да навксваш, хем имаш и дългове да изплащаш. В този смисъл, трябва преди всичко да се сърдим на тези, които надуха балона, а не на тези, които се опитват да градят наново, стъпвайки на това нерадостно наследство. С други думи: предприятие, лишено от икономически смисъл или имащо смисъл само в условията на въпросния балон, е нормално да се закрие. От изброените примери обаче става ясно, че много малко са предприятията, останали безвъзвратно в историята, докато повечето предприятия продължават да работят и то много по-ефективно в частни ръце, отколкото под управлението на държавата.

Ето ти малко факти бе, сравни производството на пшеница, месо, мляко и т.н.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_България

kolev
10-11-2011, 10:56
Колев ето кога Кремиковци е било на печалба и да знаеш че САЩ също субсидира производството на стомана.

http://news.ibox.bg/news/id_779650809

абе момче, дай нещо от комунизма когато кремиквци е бил в разцвета на пушека .... извинявай, на силите си.
като цяло финансовия резултат за тая година е бил 109.2 милиона загуба и се правеха едни врътки, да не изглежда работата толкова зле че да го купят индийците.

телевизори цветни тогава имаше 2 вида, които всъщност не бяха никак различни - електрон и велико търново . купуваха се с връзки и много чакане.

old alfist
10-11-2011, 11:06
А, бе вие не разбрахте ли, че няма да можете да се убедите един другиму в правотата си - всеки си е с неговите разбирания и толкова.

Susscrofa
10-11-2011, 11:06
абе момче, дай нещо от комунизма когато кремиквци е бил в разцвета на пушека .... извинявай, на силите си.
като цяло финансовия резултат за тая година е бил 109.2 милиона загуба и се правеха едни врътки, да не изглежда работата толкова зле че да го купят индийците.

телевизори цветни тогава имаше 2 вида, които всъщност не бяха никак различни - електрон и велико търново . купуваха се с връзки и много чакане.

Колев, ти графики можеш ли да четеш?
Това в курса по ДДС ли го научи? :))))))
:prescription:

kolev
10-11-2011, 11:16
Колев, ти графики можеш ли да четеш?
Това в курса по ДДС ли го научи? :))))))
:prescription:

къде са тия графики. сериозно питам !

pavlin
10-11-2011, 13:11
Колев само празни приказки говориш, дай нещо конкретно да сравним какво сме произвеждали преди и какво сега.

Susscrofa
10-11-2011, 13:14
Колев само празни приказки говориш, дай нещо конкретно да сравним какво сме произвеждали преди и какво сега.

Можеш да си починеш сега, няма да стане бързо, ако изобщо стане някога.
А, ако стане все пак е възможно да ти пусне данни за Унгария..:prescription:

kolev
10-11-2011, 13:29
Колев само празни приказки говориш, дай нещо конкретно да сравним какво сме произвеждали преди и какво сега.

ама вие твърдите разни неща, вие трябва да ги подкрепите с факти, а не само да лалосвате.
горе си писал за печалбата на дружеството за 2004. цифрата от статията я приемам, само че цялостния финансов резултат на дружеството за 2004 е загуба от 109 милиона. е кво правим?

Коки
10-11-2011, 14:08
Колев само празни приказки говориш, дай нещо конкретно да сравним какво сме произвеждали преди и какво сега.

Стига бе, човече, какво значение има колко сме произвеждали по време на балона, който се спука? Производството не е самоцел. Както казах по-горе, целта на всяко предприятие е да носи печалба. Тоя филм "дайте да произвеждаме" съм гледал много пъти - няма ли кой да ти купува продукцията, си чао. С други думи: има СИВ - има кой да ни купува боклуците, няма СИВ - няма кой да ги купува. Можем ли да възродим СИВ? Можем ли да намерим алтернативен пазар със същия обем, същото ниво на конкуренция и взискателност към качеството? Не можем. Следователно, колкото и да милеем по отминалите времена, няма да ги върнем. Сега трябва да погледнем реалността в очите. След като един балон се спука и Господ не може да го надуе отново. Това означава, че е адски тъпо да обвиняваш някого, че не е успял да надуе спукания балон или че не е успял за 20 години да изнамери нов със същите размери, при положение, че "големият брат" вече не може и не ще.

kolev
10-11-2011, 14:27
http://img.chan4chan.com/img/2010-08-21/1282391614613.gif

:pokey:

morfius
10-11-2011, 14:31
************

:pokey:

Поне да беше сложиш цялата снимка... да проличи и къде сме били и къде сме сега и защо още никъде не сме стигнали...

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/298125_2267366958037_1064455826_32567316_170285192 1_n.jpg

Susscrofa
10-11-2011, 14:33
Понеже Колев си играе с картинки. Нека не му се сърдим, той с тези изразни средства се справя по-добре от лексикалните такива.
Та, ето един сериозен анализ за експортът на България след 89 година, в нещо явно сме първенци.
Сигурно, защото добре работещата ни икономика дава възможност за развитие на гражданите и селяните в БГ.


Източник: http://e-vestnik.bg/8212
Шега-майтап, ама най-големият български износ е на проститутки. Вестник “Таймс” пусна вчера данните на Tempep, организация, която следи проститутките в Европа.

Румъния излиза на първо място с 12% от проститутките в Европа, на второ тази година изпада Русия с 9%, а на трето е България с 8% (ей, по едно нещо малка България да настигне великата руска страна).

Реално погледнато по проститутки сме първи в Европа на глава от населението – нямаме и 8 милиона, а се мерим с Румъния с 22 милиона население и Русия със 141 милиона.

Оттук до идеята, че българките са най-големите курви в Европа е само една крачка…

От статистиката се разбира, че през 2006 г. България е била на четвърто място по брой проститутки в Европа, а тази година е изместила Украйна на четвърто място. В челните 10 места в класацията на Tempep са още Нигерия, Бразилия, Беларус, Молдова, Полша, Унгария и Тайланд.

kolev
10-11-2011, 14:41
ама не се нерви. тая картинка да не съм я пуснал аз

http://rat.blog.bg/photos/80041/Communism.jpg

:D

и какъв е проблема с платената любов , щом на места в европа е легален бизнес и се плащат данъци. въпроса е че има дупетавци които си ... дават задниците за без пари и викат - шибай още, комунизма не ни стига ;-)

Susscrofa
10-11-2011, 14:46
http://store.picbg.net/pubpic/F5/55/b5d963a91935f555.jpg


Познайте къде е това?
О, не не е в Сливен.:prescription:

kolev
10-11-2011, 14:48
http://store.picbg.net/pubpic/F5/55/b5d963a91935f555.jpg


Познайте къде е това?
О, не не е в Сливен.:prescription:

не, не е в сливен. най-малкото, няма толкова добре облечени циганчета. :D
и не, не е по темата.

Susscrofa
10-11-2011, 14:50
Е, ти започна да се изчерпваш вече.
Проблемът, скъпи ми Колев, е че когато една държава е слаба икономически, винаги проституцията цъфти.

pavlin
10-11-2011, 15:00
Ето и за минералните торове производството на които е намаляло 5 пъти.

http://sfb.bia-bg.com/index.php?p=22

---------- Post added at 13:00 ---------- Previous post was at 12:53 ----------

Колев, спри се с тази евтина пропаганда.

kolev
10-11-2011, 15:00
Е, ти започна да се изчерпваш вече.
Проблемът, скъпи ми Колев, е че когато една държава е слаба икономически, винаги проституцията цъфти.
ех, драги ми прасчо,виж колко добре го каза. и кога българия е била икономически силна, при комунизма ли?


Ето и за минералните торове производството на които е намаляло 5 пъти.

http://sfb.bia-bg.com/index.php?p=22

пафка, чети какво пише

Потреблението на минерални торове през предприватизационния период намалява около 5 пъти спрямо 1989 г
ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е ПАДНАЛО. като няма потребление за чии *** да се запазва нивото на производство.

pavlin
10-11-2011, 15:07
Сега остава да ви пусна и снимки на Флорида от 50те, ами нямало е пътища, само една железница от север на юг.

---------- Post added at 13:07 ---------- Previous post was at 13:05 ----------


ех, драги ми прасчо,виж колко добре го каза. и кога българия е била икономически силна, при комунизма ли?



пафка, чети какво пише

ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е ПАДНАЛО. като няма потребление за чии *** да се запазва нивото на производство.

Няма потребление ,Колев, защото селското стопанство е разсипано.

kolev
10-11-2011, 15:10
Няма потребление ,Колев, защото селското стопанство е разсипано.
Хе , и що. щото на теб ти изнася да го тълкуваш така.

безспорен факт е че най-голям икономически и просветен растеж българия има по времето на стефан стамболов. ако ще милеете по отминалите времена, може би това трябва да са те, а не по каскетите.

pavlin
10-11-2011, 15:20
Колев, пак не си в час.

kolev
10-11-2011, 15:21
Колев, пак не си в час.

много съм си добре даже, благодаря ;-)

Susscrofa
10-11-2011, 15:23
много съм си добре даже, благодаря ;-)

Не съм убеден, като се сетя какви нелепици пишеше и по другите теми.:prescription:

BLUE1
10-11-2011, 15:26
Че то селското ни стопанство е разсипано преди повече от 50 години.

Susscrofa
10-11-2011, 15:30
Че то селското ни стопанство е разсипано преди повече от 50 години.

Да, комасацията дето сега я искат, беше направена вече през 60 те.
Последва разпарчетосване и сега наново искат КООпериране и Комасиране.
Защото разбраха, че земя с рало и мотика не се обработва в 21 век.

kolev
10-11-2011, 15:37
че кой каскет иска да е земеделец. това е низша каста.
дай да правим колхози като крепостните селяни на големия брат , 5% гарантирани на изборите и това е. другото е тежка индустрия на всяка цена, или по-скоро - независимо от цената.

morfius
10-11-2011, 15:39
2 та дето са запушили тоалетните със соцносталгии почнаха отново :pokey:

Земеделието му разказаха играта точно по соца... но по начин наподобяващ бавна отрова, резултата удари с разпадането на строя когато вече нямаше как да закараш под строй студенти, ученици или служители в други предприятия на полето като говеда.
Много е лесно да се замеряме с "факти" особено през океаните, ама някои хора и село на живо сме виждали, кой, как и защо разруши останките и т.н.
Та моля без глупости на тая тема, не може да изгониш младите хора от селото и да очакваш, че ще имаш земеделие.
А като няма земеделие каква промишленост около него бре?

BLUE1
10-11-2011, 15:41
Да, комасацията дето сега я искат, беше направена вече през 60 те.
Последва разпарчетосване и сега наново искат КООпериране и Комасиране.
Защото разбраха, че земя с рало и мотика не се обработва в 21 век.
Не окрупняването на земята беше проблема, а метода и начина по-който се извърши. Точно този метод скъса връзката между селяните и земята.

Susscrofa
10-11-2011, 15:49
Малко да четеш:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/07/395403_razsledvane_ikonomicheskoto_dosie_na_komuni zma_-_chast/
http://www.svobodata.com/page.php?pid=2864&rid=154
Има и една книжка Спомени на Огнян Дойнов.

Пропуснах вчера, че е ставало дума за ЗТУ Радомир. Това е завод за производство на заводи. Грубо казано.
Строен 1987, реално завършен 1990 г.
След прехода кой реално ще ползва завод за строене на заводи бре. Заеб...ха всичко. Та за това псевдоумниците твърдят, че бил фалирал, е как няма да фалира, като дейността му е пряко свързана с другата промишленост.
Всичко е навързано. Както и Павлин спомена, разсипаха селското стопанство и разсипаха и химията. Не е толкова трудно да се досетим.
Аз не защитавам предишния режим, НО НЯМАШЕ СМИСЪЛ ДА ПРАВИМ ТРИ КРАЧКИ НАЗАД, вместо директно да тръгнем напред. Сега всичко щеше да е много по различно, но нали трябваше параноично и фанатично да отречем всичко създадено до сега. Българска работа.
Както партизаните ни бяха най-диви, така и "демократите" ни същите.
Ама то трябва акъл за тази работа, не става със скачане.

---------- Post added at 13:49 ---------- Previous post was at 13:45 ----------


Не окрупняването на земята беше проблема, а метода и начина по-който се извърши. Точно този метод скъса връзката между селяните и земята.

Какви селяни и връзка със земя бре. Прадядо ми е обработвал 100 декара и са спали като кучета на един нар седем души бре. Сина му е умрял от болки в корема, защото не е имал пари да отиде до София на Лекар. Е това ви е била Царска България.
Е Павлин да ти каже какво е фермер в САЩ, копае, дои и оре зад пулт с бутони. Връзка със земята , дрън, дрън.

kolev
10-11-2011, 15:58
Пропуснах вчера, че е ставало дума за ЗТУ Радомир. Това е завод за производство на заводи. Грубо казано.
Строен 1987, реално завършен 1990 г.
След прехода кой реално ще ползва завод за строене на заводи бре. Заеб...ха всичко. Та за това псевдоумниците твърдят, че бил фалирал, е как няма да фалира, като дейността му е пряко свързана с другата промишленост.
Всичко е навързано. Както и Павлин спомена, разсипаха селското стопанство и разсипаха и химията. Не е толкова трудно да се досетим.
Аз не защитавам предишния режим, НО НЯМАШЕ СМИСЪЛ ДА ПРАВИМ ТРИ КРАЧКИ НАЗАД, вместо директно да тръгнем напред. Сега всичко щеше да е много по различно, но нали трябваше параноично и фанатично да отречем всичко създадено до сега. Българска работа.
Както партизаните ни бяха най-диви, така и "демократите" ни същите.
Ама то трябва акъл за тази работа, не става със скачане.

---------- Post added at 13:49 ---------- Previous post was at 13:45 ----------



Какви селяни и връзка със земя бре. Прадядо ми е обработвал 100 декара и са спали като кучета на един нар седем души бре. Сина му е умрял от болки в корема, защото не е имал пари да отиде до София на Лекар. Е това ви е била Царска България.
Е Павлин да ти каже какво е фермер в САЩ, копае, дои и оре зад пулт с бутони. Връзка със земята , дрън, дрън.

нищо не отричаме, предприятията с конкурентна продукция си работят.
и българските фермери в момента обработват земята с трактори джон деер с климатик и гпс :pokey: не ги виждаш може би щото кръгозора ти стига го края на панелния софийски квартал.

Susscrofa
10-11-2011, 16:06
нищо не отричаме, предприятията с конкурентна продукция си работят.
и българските фермери в момента обработват земята с трактори джон деер с климатик и гпс :pokey: не ги виждаш може би щото кръгозора ти стига го края на панелния софийски квартал.

Само дето близо две поколения платиха цената за тази грешка и за тези пропуснати ползи, ама на теб какво ти дреме за това?:prescription: Ти си над нещата. Важен е само собствения ти за...к.

kolev
10-11-2011, 16:19
айде пак направи обратен завой и каза на бялото-черно. е питай мордохай какви трактори се ползват. няма ти казвам земеделците какви неща застраховат и за какви суми. ама нали потреблението на изкуствени торове паднало 5 пъти.
имам чувството че по принцип не си доволен от нещата като цяло.

Susscrofa
10-11-2011, 16:21
айде пак направи обратен завой и каза на бялото-черно. е питай мордохай какви трактори се ползват. няма ти казвам земеделците какви неща застраховат и за какви суми. ама нали потреблението на изкуствени торове паднало 5 пъти.
имам чувството че по принцип не си доволен от нещата като цяло.

В селцето където моите родители имат вила, обработваемите площи намаляха с 80 %........
Тази справка я взех от кмета.
Не съм направил завой, обяснявам ти защо не харесвам сбъркания преход, то не беше и преход това, а си беше саморазправа.

kolev
10-11-2011, 16:29
В селцето където моите родители имат вила, обработваемите площи намаляха с 80 %........
Тази справка я взех от кмета.
Не съм направил завой, обяснявам ти защо не харесвам сбъркания преход, то не беше и преход това, а си беше саморазправа.

ааа, не така. прехода го извършиха същите комуняги и децата им само че пребоядисани.

земята е частна и всеки сам си решава как и дали ще я обработва или дава под аренда, НО всеки земеделец ще ти каже че механично е ефективно да се обработват само големи площи земеделска земя.

morfius
10-11-2011, 16:29
Две поколения плащат, поне още две ще платят цената на трансформацията на политическа в икономическа и отново в политическа власт извършвано от управляващи и служби от времето на социализма.
Не демократите, пак комуноидите са виновни, но те умело пускат подобни манипулации, та стадото да се гледа един друг на кръв.
По политически, по професионални, по етнически, по музикални, по шофьорски ... всякак.

А тука двама запушиха всичкото кенеф с пробутване точно на това.

Коки
10-11-2011, 16:46
Ето ти малко факти бе, сравни производството на пшеница, месо, мляко и т.н.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_България

Какво има да сравнявам месо и мляко? Стойността на всички произведени стоки и услуги формира един показател, чиято графика се намира горе вляво на страницата, която си посочил. За улеснение на четящите я слагам и тук. Та тази графика показва, че днес произвеждаме стоки и услуги за доста повече пари отколкото през 1985 г.

Коки
10-11-2011, 16:58
Да, комасацията дето сега я искат, беше направена вече през 60 те.
Последва разпарчетосване и сега наново искат КООпериране и Комасиране.
Защото разбраха, че земя с рало и мотика не се обработва в 21 век.

А ти не разбра ли, че със стари курви нов бардак няма да може да направиш и през 201-ви век? Не може със соц-методи да градиш просперираща икономика. Икономиката просперира само при гарантирана и защитена частна собственост. Научи се да уважаваш това, което хората са постигнали с акъл, труд и упорство. Само безделниците и пройдохите гледат в паницата на другия, вместо да се напънат за да си напълнят собствената паница. Скъпите коли им пречели, частните ниви им пречели, не знам какво. На кривия ... знаеш кое му пречи.

Susscrofa
10-11-2011, 16:58
Какво има да сравнявам месо и мляко? Стойността на всички произведени стоки и услуги формира един показател, чиято графика се намира горе вляво на страницата, която си посочил. За улеснение на четящите я слагам и тук. Та тази графика показва, че днес произвеждаме стоки и услуги за доста повече пари отколкото през 1985 г.

Нали се сещаш колко некоректно е получена стойността им от преди 89 година.:prescription:

pavlin
10-11-2011, 17:04
Точно това искам да кажа и аз, че не е нужно пълно отричане на неща постигнати от поколения.

kolev
10-11-2011, 17:05
Засята площ със зърнени култури - 1980 - 9677
2005 - 11342
кой каза нещо за това ....

прави впечатление намалялото производство на плодове. дали не е заради ония консерви които ги изнасяхме към съюза :pokey: , и дългосрочната и рискова инвестиция - пазарна икономика, кво да я правиш.

между другото, в момента тренда е да се отглеждат орехи. не за друго ами щото има търсене и изкупните цени са високи. ама вие това няма как да го знаете. още не са го писали във уикипедия :D

Mind_Control
10-11-2011, 17:10
между другото, в момента тренда е да се отглеждат орехи. не за друго ами щото има търсене и изкупните цени са високи. ама вие това няма как да го знаете. още не са го писали във уикипедия :D

Нали знаеш, че тия орехи дето ги береш сега са посадени преди поне 20 години ;) Така, че е малко трудно да се говори за тренд при орехите. В смисъл, дори тренда да е такъв сега, ти няма как да се възползваш от него освен ако нямаш готови дръвчета.

pavlin
10-11-2011, 17:11
Какво има да сравнявам месо и мляко? Стойността на всички произведени стоки и услуги формира един показател, чиято графика се намира горе вляво на страницата, която си посочил. За улеснение на четящите я слагам и тук. Та тази графика показва, че днес произвеждаме стоки и услуги за доста повече пари отколкото през 1985 г.

А ти така ли не разбра че тази графика не отчита инфлационния индекс и е по ППП което дава отклонения. Аз в темата за социализма ви посочих данни по постоянни цени които показват че към 2008 г. Постигаме нивото на 1989г.

Коки
10-11-2011, 17:13
Аз не защитавам предишния режим, НО НЯМАШЕ СМИСЪЛ ДА ПРАВИМ ТРИ КРАЧКИ НАЗАД, вместо директно да тръгнем напред.

Защитаваш го и още как! Щом възхваляваш "постиженията" му, без да отчиташ цената на "постигането" им, щом омаловажаваш напредъка от последните 20 години, значи го защитаваш.

Не сме направили "три крачки назад", а сме паднали от третия етаж. Паднахме от третия етаж на една бутафория, която рухна. При тези обстоятелства, не само, че тръгваме от по-долно ниво, но и тръгваме изпочупени, натъртени и с комоцио.

П.П. Ти да видя някой тук да казва, че "преходът" е минал както трябва и не е можело по-добре? Аз не видях. И аз не го твърдя. Можеше много по-добре и през цялото време се надявах. Но в крайна сметка, като сравним "сега" с "тогава" има много сериозен напредък. Пътуваме в ЕС само с лична карта, без да чакаме разрешение. Всеки може да започне частен бизнес. Караме западни коли. Можем да говорим каквото си искаме без да ни арестуват. Можем да инвестираме в чужбина. Можем още много неща, които тогава не можехме. Можем дори да емигрираме, а тогава не можехме!

morfius
10-11-2011, 17:15
А ти така ли не разбра че тази графика не отчита инфлационния индекс и е по ППП което дава отклонения. Аз в темата за социализма ви посочих данни по постоянни цени които показват че към 2008 г. Постигаме нивото на 1989г.

И от къде знаеш, че статистиката ти за соца е вярна, че то оня строй беше известен с лъжливите си показатели и петилетките за 2 години?

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:15 ----------


Нали се сещаш колко некоректно е получена стойността им от преди 89 година.:prescription:

Виж въпроса по-горе...

Susscrofa
10-11-2011, 17:27
Засята площ със зърнени култури - 1980 - 9677
2005 - 11342
кой каза нещо за това ....

прави впечатление намалялото производство на плодове. дали не е заради ония консерви които ги изнасяхме към съюза :pokey: , и дългосрочната и рискова инвестиция - пазарна икономика, кво да я правиш.

между другото, в момента тренда е да се отглеждат орехи. не за друго ами щото има търсене и изкупните цени са високи. ама вие това няма как да го знаете. още не са го писали във уикипедия :D

хаха, нали знаеш, че точно с тези фалшиви данни източват еврофондовете. Нали Калинка пусна над 2000 мейла с подобни злоупотреби. Тъй, че по-лекичко с тези данни.

---------- Post added at 15:18 ---------- Previous post was at 15:17 ----------


Засята площ със зърнени култури - 1980 - 9677
2005 - 11342
кой каза нещо за това ....

прави впечатление намалялото производство на плодове. дали не е заради ония консерви които ги изнасяхме към съюза :pokey: , и дългосрочната и рискова инвестиция - пазарна икономика, кво да я правиш.

между другото, в момента тренда е да се отглеждат орехи. не за друго ами щото има търсене и изкупните цени са високи. ама вие това няма как да го знаете. още не са го писали във уикипедия :D

Ти знаеш ли какво ТРЕНД.......хахаха

И от къде знаеш, че статистиката ти за соца е вярна, че то оня строй беше известен с лъжливите си показатели и петилетките за 2 години?

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:15 ----------



Виж въпроса по-горе...



В дискусията понякога се налага да заобиколиш, някое и друго въпросче. Това е част от играта.:photo:

---------- Post added at 15:27 ---------- Previous post was at 15:21 ----------


Защитаваш го и още как! Щом възхваляваш "постиженията" му, без да отчиташ цената на "постигането" им, щом омаловажаваш напредъка от последните 20 години, значи го защитаваш.

Не сме направили "три крачки назад", а сме паднали от третия етаж. Паднахме от третия етаж на една бутафория, която рухна. При тези обстоятелства, не само, че тръгваме от по-долно ниво, но и тръгваме изпочупени, натъртени и с комоцио.

П.П. Ти да видя някой тук да казва, че "преходът" е минал както трябва и не е можело по-добре? Аз не видях. И аз не го твърдя. Можеше много по-добре и през цялото време се надявах. Но в крайна сметка, като сравним "сега" с "тогава" има много сериозен напредък. Пътуваме в ЕС само с лична карта, без да чакаме разрешение. Всеки може да започне частен бизнес. Караме западни коли. Можем да говорим каквото си искаме без да ни арестуват. Можем да инвестираме в чужбина. Можем още много неща, които тогава не можехме. Можем дори да емигрираме, а тогава не можехме!

Не възхвалявам постижения, а критикувам умишлени разрушения и затриване на работещи системи и производствени мощности.
Не ми се коментира колко по напред бяхме 89 година в селското и горското стопанство, в животновъдството и какво ли още не.
Работата е, че за 20 години не сме мръднали.
Огромен успех е да караме коли втора ръка и да носим дрехи втора ръка.
Скоро установихме, че хапваме месо втора ръка, на 20 години.
Да светна и Колев, тренда при дрехите втора употреба е във огромен възход.
Петък килото стари гащи е на промоция.

Коки
10-11-2011, 17:27
А ти така ли не разбра че тази графика не отчита инфлационния индекс и е по ППП...

Моля? Я погледни пак: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?page=4

Ето ти го и по ППП:
http://data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.PP.CD?page=4

И в двата случая през 2008 сме таман 3 пъти отгоре спрямо 1989 (на калпак де, иначе малко по-малко).

kolev
10-11-2011, 17:27
пафка, имам един въпрос към теб, въпреки че виждам си направил избора.

къде би живял
-капитализъм
-социализъм

грешен отговор няма. в първия случай ти пращам една бака български латекс да си белнеш къщата и една бутилка бутиково вино от изба за лозаро-винарски туризъм, да полееш хубавата работа. пращам ги по частен куриер.
във втория вариант ти пращам паста поморин,дъвки идеал, шпек стара планина и един чифт от тия
http://www.inpic.ru/pic/3529-c2340584.jpg
може да ги ползваш за ботуши. пратката заминава с български пощи по бдж.

morfius
10-11-2011, 17:28
В дискусията понякога се налага да заобиколиш, някое и друго въпросче. Това е част от играта.:photo:

Като нямаме отговор, заобикаляме... мдам, това не е точно дискусия ... има си друг термин :comphits: :hehe:

kolev
10-11-2011, 17:32
Като нямаме отговор, заобикаляме... мдам, това не е точно дискусия ... има си друг термин :comphits: :hehe:

какъв е той - сускрофусия ли :D :D :D . бе кажи му свинска работа направо.

Коки
10-11-2011, 17:50
Нали се сещаш колко некоректно е получена стойността им от преди 89 година.:prescription:

Сещам се единствено, че продължаваш да избягваш фактите и всеки факт, който не ти пасва е "некоректен".

Смешното е, че това е от източника на Павлин, с който той се опитва да докаже обратното :)

---------- Post added at 17:40 ---------- Previous post was at 17:34 ----------


А ти така ли не разбра...

Човече, дръж се с малко повече уважение към опонентите си. И преди съм ти го казвал, за твое добро е.

И, моля те, отговори ми на молбата, която отправих към теб преди 3 страници:


Би ли споделил подробности - под каква форма, в какъв размер, при какви условия?

---------- Post added at 17:50 ---------- Previous post was at 17:40 ----------


...
във втория вариант ти пращам паста поморин,дъвки идеал, шпек стара планина и един чифт от тия...

Откъде ще ги намериш тия работи бре, нали не ги произвеждаме вече? :)

kolev
10-11-2011, 17:57
Откъде ще ги намериш тия работи бре, нали не ги произвеждаме вече? :)

ми едно време сме преизпълнявали петилетката, да не е като сега. ще се намерят. паста има някъде останала, идеална е за полиране на стъкла. за другите неща ще питам в музея на социализма :D . ще им платя ако трябва на 10 000% от оригиналната цена. я ги гледай тия презервативи - 2 купейки бройката държавна цена. купуваш ги и те водят в някоя маза да си кажеш на кого жената оправяш :D

Коки
10-11-2011, 18:20
Не възхвалявам постижения, а критикувам умишлени разрушения и затриване на работещи системи и производствени мощности.

Вече доказах, че няма умишлени разрушения, има някои разрушения по естествени причини - неефективност, старост и т.н. За разлика от мен, досега ти нищо не доказа. Нямаш факти, а само голи твърдения.


Не ми се коментира колко по напред бяхме 89 година в селското и горското стопанство, в животновъдството и какво ли още не.

1. Мислех, че разбираш предимно от енергетика, не знаех, че и селското стопанство си толкова вещ.

2. С пшеницата се издънихте с Павлин, та можеше поне за това да си затраеш.

3. Явно разбираме различни неща под думата "напред". За мен количеството не значи качество, но за теб явно няма разлика.

4. Като говорим за качество, знаеш ли колко струва внедряването на качествена порода свине в една-единствена ферма? Милиони. Може би затова е по-евтино да внасяме месо.



Работата е, че за 20 години не сме мръднали.

Ако не бяхме мръднали, нямаше да си говорим в този форум по множество причини.


Огромен успех е да караме коли втора ръка и да носим дрехи втора ръка.

Не нося дрехи втора ръка, но в соца ми се е налагало. И да, успех е, защото нещата си дойдоха на мястото. При соца колите втора ръка се продаваха по-скъпо от новите. Днес има и коли на лизинг - не всички карат втора ръка.


Скоро установихме, че хапваме месо втора ръка, на 20 години.
Не беше толкова скоро, но да, установихме го. Установихме го благодарение на свободните медии. При соца не знаем какво точно сме яли и дали изобщо е имало месо в него. Не знаем благодарение на информационното затъмнение.


Да светна и Колев, тренда при дрехите втора употреба е във огромен възход.
Петък килото стари гащи е на промоция.
Като е в такъв "огромен" възход, защо вече не минават по улиците онези, дето викаха: "Стари дрехи купувам"? А и какво е лошото да има достъпни дрехи за бедните? А, извинявай, сигурно ще кажеш, че при соца е нямало бедни. Е, имаше. Но нямаше шанс да станат по-богати. Сега поне има.

---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:17 ----------


...купуваш ги и те водят в някоя маза да си кажеш на кого жената оправяш :D

Или пък те спипват "по сигнал" на комсомолци, че спиш с гаджето си и те осъждат да се ожениш за нея. Бих се засмял, ама като се сетя, че това беше реалност, тръпки ме побиват.

BLUE1
10-11-2011, 18:38
Susscrofa си е трол и всички го знаете, не мога обаче да разбера защо влизате в дебат с него. Абсолютно безсмислено е! Трол е! :screwy:

pavlin
10-11-2011, 18:54
Погледнете тази графика и вижте какво пише. Не се отчита инфлационна корекция. Горе долу същата каквато ни дава Коки. Смешно е да се твърди че имаме три пъти по-голям БВП при условие че произвеждаме и потребяваме по-малко.

http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B2%D0%BF

Susscrofa
10-11-2011, 19:17
Susscrofa си е трол и всички го знаете, не мога обаче да разбера защо влизате в дебат с него. Абсолютно безсмислено е! Трол е! :screwy:

A ти майна си джудже.:prescription:

---------- Post added at 17:11 ---------- Previous post was at 17:09 ----------


какъв е той - сускрофусия ли :D :D :D . бе кажи му свинска работа направо.

Далеч си от нивото на матричаря, независимо, че той далеч, не ми е приятен.
Не се бутай, където нивото не ти отговаря.:fish:

---------- Post added at 17:17 ---------- Previous post was at 17:11 ----------


Вече доказах, че няма умишлени разрушения, има някои разрушения по естествени причини - неефективност, старост и т.н. За разлика от мен, досега ти нищо не доказа. Нямаш факти, а само голи твърдения.



1. Мислех, че разбираш предимно от енергетика, не знаех, че и селското стопанство си толкова вещ.

2. С пшеницата се издънихте с Павлин, та можеше поне за това да си затраеш.

3. Явно разбираме различни неща под думата "напред". За мен количеството не значи качество, но за теб явно няма разлика.

4. Като говорим за качество, знаеш ли колко струва внедряването на качествена порода свине в една-единствена ферма? Милиони. Може би затова е по-евтино да внасяме месо.




Ако не бяхме мръднали, нямаше да си говорим в този форум по множество причини.



Не нося дрехи втора ръка, но в соца ми се е налагало. И да, успех е, защото нещата си дойдоха на мястото. При соца колите втора ръка се продаваха по-скъпо от новите. Днес има и коли на лизинг - не всички карат втора ръка.


Не беше толкова скоро, но да, установихме го. Установихме го благодарение на свободните медии. При соца не знаем какво точно сме яли и дали изобщо е имало месо в него. Не знаем благодарение на информационното затъмнение.


Като е в такъв "огромен" възход, защо вече не минават по улиците онези, дето викаха: "Стари дрехи купувам"? А и какво е лошото да има достъпни дрехи за бедните? А, извинявай, сигурно ще кажеш, че при соца е нямало бедни. Е, имаше. Но нямаше шанс да станат по-богати. Сега поне има.

---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:17 ----------



Или пък те спипват "по сигнал" на комсомолци, че спиш с гаджето си и те осъждат да се ожениш за нея. Бих се засмял, ама като се сетя, че това беше реалност, тръпки ме побиват.

Ама аз сега живея по-добре, но не приемам да ми развявате за успех смазването на 1 000 000 пенсионери и 200 000 социално слаби.

gigi
10-11-2011, 20:14
Бедността е относително понятие.
Сега имаме 2 млн бедни пенсионера, на които едва ли им дреме, че ти возиш физиката си в АР 166.
Те нямат пари да си купят тоалетна хартия и мачкотят вестници със снимки на политици, каква ирония.


Ама аз сега живея по-добре, но не приемам да ми развявате за успех смазването на 1 000 000 пенсионери и 200 000 социално слаби.

Последно един или два милиона?? Всичко ти е така бърбориш нещо после дори не помниш какво, разминават ти се мнения факти и т.н., аз затова не виждам смисъл повече да ти отговарям.

JORDI
10-11-2011, 20:24
Абе колеги, вземете и прочетете темата и си направете малка система за да отговорите правилно и точно на въпросите поставени от нея!
Спорът е буквално прехвърлен от темата"За социализма", където Павлин се опитваше неистово с всякакви научни методи да докаже на шепа самозабравили се бивши модератори,какво??? Че всеки разумен човек има интерес от своето минало и може да извлече поука от него-как??? Ами съвсем просто, като ретроспективно прекара "през ситото" целия този период и отдели доброто и лошото и се възползва и от двете фракции на ситото!И така ще стигне- до къде??? Ами до втората част на темата - за къде сме тръгнали??? И тук вече всеки може да каже за къде е "тръгнал" или има намерение да стигне? И така диалога ще е полезен за всички!
Ами то какво става? Първите Суско и Павлин се опитват да кажат "Къде са били?" а вторите играчи се запъват като костилки на дупе и крещят " не не сте били там"!
Все едно някой да се опитва да ме убеди, че не знам какъв хляб,домати и пипер съм ял от бабината градина!
Абе глупава работа! Ами като сте се заклещили на този въпрос и не може да се отклещите, ами как ще стигнете до втория въпрос от темата- "Накъде отивате?"
И от мен един съвет - хора които не могат да уважават миналото си и да извличат полза от него са тръгнали за НИКЪДЕ!
А иначе темата е много хубава, стига тези, които не знаят за къде са тръгнали да не я опорочат! :grandpa:Успех!!!

Susscrofa
10-11-2011, 20:34
Последно един или два милиона?? Всичко ти е така бърбориш нещо после дори не помниш какво, разминават ти се мнения факти и т.н., аз затова не виждам смисъл повече да ти отговарям.

За мен и 1 човешки живот е важен, и не бих го пропилял, за някакво абстрактно и имагинерно "успешно" бъдеще.
2 000 000 са бедни, а 1 000 000 са безумно бедни.
Все ми е тая дали ще ми отговаряш или не, аз знам, че в най-трудния момент ние страхливците си измихме мръсните задници с най -беззащитните членове на обществото.
Вози се, ако искаш и в Ц*4 , през оная работа ми е.

---------- Post added at 19:34 ---------- Previous post was at 19:33 ----------


Абе колеги, вземете и прочетете темата и си направете малка система за да отговорите правилно и точно на въпросите поставени от нея!
Спорът е буквално прехвърлен от темата"За социализма", където Павлин се опитваше неистово с всякакви научни методи да докаже на шепа самозабравили се бивши модератори,какво??? Че всеки разумен човек има интерес от своето минало и може да извлече поука от него-как??? Ами съвсем просто, като ретроспективно прекара "през ситото" целия този период и отдели доброто и лошото и се възползва и от двете фракции на ситото!И така ще стигне- до къде??? Ами до втората част на темата - за къде сме тръгнали??? И тук вече всеки може да каже за къде е "тръгнал" или има намерение да стигне? И така диалога ще е полезен за всички!
Ами то какво става? Първите Суско и Павлин се опитват да кажат "Къде са били?" а вторите играчи се запъват като костилки на дупе и крещят " не не сте били там"!
Все едно някой да се опитва да ме убеди, че не знам какъв хляб,домати и пипер съм ял от бабината градина!
Абе глупава работа! Ами като сте се заклещили на този въпрос и не може да се отклещите, ами как ще стигнете до втория въпрос от темата- "Накъде отивате?"
И от мен един съвет - хора които не могат да уважават миналото си и да извличат полза от него са тръгнали за НИКЪДЕ!
А иначе темата е много хубава, стига тези, които не знаят за къде са тръгнали да я опорочат! :grandpa:Успех!!!

Не знам за другите, но аз ти благодаря за този коментар, един :), но ми хареса.

fred
10-11-2011, 22:08
Научни доводи, за убеждаване в социализма-ами това му се вика оксиморон-затова тоя комунизъм или социализъм отиде на бунището на историята, където му е мястото.
Прасчо и Павлин си карат по линията на партията, а тия дето са против са еди какви си.Той и Жордито е фен на близкото минало-всичките му постове по тия теми са взе такива, сега чакаме и СВЕТ да се изкаже за кучешката радост навремето.
Накъде отиваме-ами комунизма го поднихаме вече, отиваме, натам, където винаги е вървяло човеството-напред, бавно и славно.
ПП не съм бивш модератор, опсааа :)

morfius
10-11-2011, 22:16
Научни доводи, за убеждаване в социализма-ами това му се вика оксиморон-затова тоя комунизъм или социализъм отиде на бунището на историята, където му е мястото.
Прасчо и Павлин си карат по линията на партията, а тия дето са против са еди какви си.Той и Жордито е фен на близкото минало-всичките му постове по тия теми са взе такива, сега чакаме и СВЕТ да се изкаже за кучешката радост навремето.
Накъде отиваме-ами комунизма го поднихаме вече, отиваме, натам, където винаги е вървяло човеството-напред, бавно и славно.
ПП не съм бивш модератор, опсааа :)

Каква наука, какви 5 лв. на стотинки... целта на подобни занятия е очевадна, стадото да се гледа на кръв ... докато ония дето управляваха и тогава, да управляват със сходни методи и сега.

pavlin
10-11-2011, 22:16
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=82807&d=1320936357

По графиката която Коки е прикачил към темата излиза че сме изпреварили Китай по разтеж през последните 20 години. Абе смешки от всякъде.

Mind_Control
10-11-2011, 22:38
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=82807&d=1320936357

По графиката която Коки е прикачил към темата излиза че сме изпреварили Китай по растеж през последните 20 години. Абе смешки от всякъде.

Не е важно какъв ти е разтежа, а как вижееш. Швейцария сигурно е някъде назад в класациите по разтеж, ама никой не се дърпа да живее там :)

BLUE1
10-11-2011, 22:39
"Последният лов" интересен филм, архивни кадри, стенограми от срещи, документи....клакьорите дали го гледаха, че не се сещам какво е трябвало да запазим от соца....селско стопанство изнасящо 80% некачествена продукция за СССР и получаващо в замяна ресурси за милиарди реекспортирани веднага за твърда валута, и въпреки това 1 милиард дотация от държавата. Промишленост съществуваща благодарение на безвъзмездната помощ на братският съветски народ. И ако някой още не е разбрал съветският пазар е бил затворен за нашите стоки още през 1985 година.

gigi
10-11-2011, 23:21
И да са гледали все тая. Нищо не им е ясно така или иначе. Или няма какво да правят и си пишат ей тъй.
Павка България изпреварва Китаи по БВП на глава от населението много отдавна и разликата става все по голяма. Горе долу на Китай е 4400 долара на глава от населението а на България е 13 500 долара на глава от населението. Да не говориме че по ИЧР сме на 50-то място в света а Китай са на 89-то...:pokey:

pavlin
11-11-2011, 01:12
И да са гледали все тая. Нищо не им е ясно така или иначе. Или няма какво да правят и си пишат ей тъй.
Павка България изпреварва Китаи по БВП на глава от населението много отдавна и разликата става все по голяма. Горе долу на Китай е 4400 долара на глава от населението а на България е 13 500 долара на глава от населението. Да не говориме че по ИЧР сме на 50-то място в света а Китай са на 89-то...:pokey:

Да, ама аз ти говоря за разтеж. По графиката излиза че за около 20 години Китай са удвоили БВП. Това те го правят само през последните 10 години при среден растеж от около 10%. Ние за да си утроим БВП за 20 години е трябвало да имаме постоянен разтеж от около 5% през всичките тези 20 години което е пълен абсурд.

---------- Post added at 23:12 ---------- Previous post was at 23:10 ----------


Не е важно какъв ти е разтежа, а как вижееш. Швейцария сигурно е някъде назад в класациите по разтеж, ама никой не се дърпа да живее там :)

Без разтеж нищо не става, особено ако си тръгнал от ниска база.

Susscrofa
11-11-2011, 09:06
И да са гледали все тая. Нищо не им е ясно така или иначе. Или няма какво да правят и си пишат ей тъй.
Павка България изпреварва Китаи по БВП на глава от населението много отдавна и разликата става все по голяма. Горе долу на Китай е 4400 долара на глава от населението а на България е 13 500 долара на глава от населението. Да не говориме че по ИЧР сме на 50-то място в света а Китай са на 89-то...:pokey:

Дай източник. И вземи посочи за какъв БВП /доколкото знам има различни видове/ става дума, най-малкото посочи някакъв период, година и т.н.
Плескаш някаква графика, която прилича на детска рисунка и очакваш да я приемем сериозно.
Те до преди година две тройната коалиция, а и тези преди тях се хвалеха със растеж и ниска безработица, заради бум на строителството, но това не е трайна позиция. Към днешна дата това си пролича ясно.:bounce8:

Видях за какъв БВП става дума, ако е за глава от населението си прав!---------- Post added at 07:06 ---------- Previous post was at 07:01 ----------


Не е важно какъв ти е разтежа, а как вижееш. Швейцария сигурно е някъде назад в класациите по разтеж, ама никой не се дърпа да живее там :)

Напълно прав си, но те са "пораснали" вече.:)
Има икономисти, които смятат, че високият БВП, не винаги означава висок жизнен стандарт.

kolev
11-11-2011, 10:32
"Последният лов" интересен филм, архивни кадри, стенограми от срещи, документи....клакьорите дали го гледаха, че не се сещам какво е трябвало да запазим от соца....селско стопанство изнасящо 80% некачествена продукция за СССР и получаващо в замяна ресурси за милиарди реекспортирани веднага за твърда валута, и въпреки това 1 милиард дотация от държавата. Промишленост съществуваща благодарение на безвъзмездната помощ на братският съветски народ. И ако някой още не е разбрал съветският пазар е бил затворен за нашите стоки още през 1985 година.
мдааа. и накрая излезе че на живков са му трябвали 40 години да разбере че по-добрия вариант е пазарната икономика. предлагам и на 2-мата лаладжии да им дадем по толкова. може и да се осъзнаят, все пак някои никога не го правят :D

old alfist
11-11-2011, 10:39
Като чета и гледам как и двата лагера манипулират данни за да докажат правотата си.

kolev
11-11-2011, 10:44
Като чета и гледам как и двата лагера манипулират данни за да докажат правотата си.

няма 2 лагера. има 2-ма другари които всячески искат да ни убедят че всичко по комунизма е било цвете и сме разсипали абсолютно цялата държава.
нужно ли е да се казва че това е просто смешно.

пафка - шпек леки фор ю мистър иванов. чакам отговора на въпроса съвсем сериозно.

Susscrofa
11-11-2011, 10:47
мдааа. и накрая излезе че на живков са му трябвали 40 години да разбере че по-добрия вариант е пазарната икономика. предлагам и на 2-мата лаладжии да им дадем по толкова. може и да се осъзнаят, все пак някои никога не го правят :D

Пазарна икономика едно време е имало.
Кой се развил, развил.
Развиващите се страни едва ли ще успеят, по простата причина, че в ЕС свободен пазар няма.
Няма как да искат от теб да спазваш всичките им изисквания и да се развиваш.
Те са се развили, постигнали са високи нива на ефективност, на поизводителност на труда, покрили са екологичните си норми и сега ние трябва да се "конкурираме" с техните производства.
Предлагам ти да си отвориш супермаркет до кауфланд и да се надяваш да успееш да си му конкуренция.
Основният девиз на развитите трани в ЕС е следният, "нашето е наше, а вашето е общо". Успех в развитието.
Пак ще потретя, НЕ ЗАЩИТАВАМ тоталитарния режим, но напълно отхвърлям модела на "преход" в БГ.
Той бе проведен с девиз "тъпите комунисти нищо не са направили, бутайте и да почваме наново":bounce8:

kolev
11-11-2011, 10:58
Пазарна икономика едно време е имало.
Кой се развил, развил.
Развиващите се страни едва ли ще успеят, по простата причина, че в ЕС свободен пазар няма.
Няма как да искат от теб да спазваш всичките им изисквания и да се развиваш.
Те са се развили, постигнали са високи нива на ефективност, на поизводителност на труда, покрили са екологичните си норми и сега ние трябва да се "конкурираме" с техните производства.
Предлагам ти да си отвориш супермаркет до кауфланд и да се надяваш да успееш да си му конкуренция.
Основният девиз на развитите трани в ЕС е следният, "нашето е наше, а вашето е общо". Успех в развитието.
Пак ще потретя, НЕ ЗАЩИТАВАМ тоталитарния режим, но напълно отхвърлям модела на "преход" в БГ.
Той бе проведен с девиз "тъпите комунисти нищо не са направили, бутайте и да почваме наново":bounce8:

и кво каза, пак нищо не каза. едно време е имало ПЛАНОВА ИКОНОМИКА или да се правим на ударени.

в нашия сравнително малък град има - метро, била-2броя, лидл, пени маркет, т-маркет, сба - н броя, пикадили и кауфланд в горна на 4км от търново. еми същите квартални магазинчета от преди това си работят. така че - много ти здраве. който има акъл-винаги успява.

morfius
11-11-2011, 11:21
Успех в развитието.
Пак ще потретя, НЕ ЗАЩИТАВАМ тоталитарния режим, но напълно отхвърлям модела на "преход" в БГ.
Той бе проведен с девиз "тъпите комунисти нищо не са направили, бутайте и да почваме наново":bounce8:

Е тук е проблема, че или цитата в началото на темата е лъжа или изказаното в това мнение.
Хайде реши що за теза защитаваш...
"Модела на прехода" го наложиха и прокараха точно "тъпите комунисти", превърнаха държавно монополния капитализъм в частен олигопол.
А носталгизмите ги пробутват (и вие покрай тях) да има кого да сочи за виновен стадото... разделяй и владей.
Това ли ви е тезата всъщност - разделяй и владей?

Mind_Control
11-11-2011, 13:10
и кво каза, пак нищо не каза. едно време е имало ПЛАНОВА ИКОНОМИКА или да се правим на ударени.

в нашия сравнително малък град има - метро, била-2броя, лидл, пени маркет, т-маркет, сба - н броя, пикадили и кауфланд в горна на 4км от търново. еми същите квартални магазинчета от преди това си работят. така че - много ти здраве. който има акъл-винаги успява.

Незнам как е в Търново, но в София кварталните магазинчета умряха. Про маркет и Т маркет завладяха средно големите магазинчета, а малки магазинчета останаха единствено в някои части на центъра, където просто няма място за големите и нямат интерес.

Имам конкретен пример- имахме плод и зеленчук в блока. Дойдоха от Промаркет и направиха магазин от другата страна на блока. За 2 масеца плод и зеленчука фалира, нищо че продуктите на промаркет не стават и за прасетата. Толкова по въпроса.

morfius
11-11-2011, 13:18
Незнам как е в Търново, но в София кварталните магазинчета умряха. Про маркет и Т маркет завладяха средно големите магазинчета, а малки магазинчета останаха единствено в някои части на центъра, където просто няма място за големите и нямат интерес.

Имам конкретен пример- имахме плод и зеленчук в блока. Дойдоха от Промаркет и направиха магазин от другата страна на блока. За 2 масеца плод и зеленчука фалира, нищо че продуктите на промаркет не стават и за прасетата. Толкова по въпроса.

Но българина си умира да купи евтино, независимо от качеството, това не е само от бедност.
Простичък пример с женския пазар... купуваш си домати, продавача ти натиква нещо в торбата и изхвърляш 40% защото не стават и за прасета, но не отиваш на местния пазар където доматите са с 30-50% по-скъпи... но си избираш сам от изложеното.
На практика цената става почти същата (ако не и същата) но андрешко се радва, че купил евтин боклук и нарича балъци тия дето пазаруват от другия пазар.
Приложи същата схема към твоя пример...
Та не е виновен хипермаркета, че продава боклуци, това иска масата просто.

Susscrofa
11-11-2011, 13:21
Но българина си умира да купи евтино, независимо от качеството, това не е само от бедност.
Простичък пример с женския пазар... купуваш си домати, продавача ти натиква нещо в торбата и изхвърляш 40% защото не стават и за прасета, но не отиваш на местния пазар където доматите са с 30-50% по-скъпи... но си избираш сам от изложеното.
На практика цената става почти същата (ако не и същата) но андрешко се радва, че купил евтин боклук и нарича балъци тия дето пазаруват от другия пазар.
Приложи същата схема към твоя пример...
Та не е виновен хипермаркета, че продава боклуци, това иска масата просто.

Ставаше въпрос за друго, Матричар.
Виж един два поста нагоре.

"Който сам не се убеди, никой не може да го убеди".

morfius
11-11-2011, 13:24
Ставаше въпрос за друго, Матричар.
Виж един два поста нагоре.

"Който сам не се убеди, никой не може да го убеди".

За какво друго, естествено е да не можеш да конкурираш големите ако основния фактор е цена.
Навсякъде по света дребния бизнес залага на персонален подход към клиента и качество, няма просто друг шанс срещу едрите риби.
Е у нас това не работи... нито в търговията, нито в услугите.
А защо не работи - предния пост.

Susscrofa
11-11-2011, 13:30
За какво друго, естествено е да не можеш да конкурираш големите ако основния фактор е цена.
Навсякъде по света дребния бизнес залага на персонален подход към клиента и качество, няма просто друг шанс срещу едрите риби.
Е у нас това не работи... нито в търговията, нито в услугите.
А защо не работи - предния пост.

Не сме заедно на старта матричар.
Ние не можем да направим нищо, а те просто си разшириха пазарите. Няма лошо в това разбира се, но никога няма да сме сред "големите".
Разбира се, като говорим за маркети, интересен е моментът с Темпо и пикадили, които аз до колкото знам са сръбска верига, което донякъде ме опровергава.

morfius
11-11-2011, 13:35
Икеа е гръцки франчайз... голямо разширение.
Уж евтините им мебели излизат по-скъпи от правени по поръчка и сглобени на място с доста по-добро качество.
За какво си говорим всъщност?

Заедно на старта няма при капитализма... това му е главната идея, за да надбягаш конкурента трябва да си по-добър в нещо.

old alfist
11-11-2011, 13:36
Незнам как е в Търново, но в София кварталните магазинчета умряха. Про маркет и Т маркет завладяха средно големите магазинчета, а малки магазинчета останаха единствено в някои части на центъра, където просто няма място за големите и нямат интерес.

Имам конкретен пример- имахме плод и зеленчук в блока. Дойдоха от Промаркет и направиха магазин от другата страна на блока. За 2 масеца плод и зеленчука фалира, нищо че продуктите на промаркет не стават и за прасетата. Толкова по въпроса.

Сходен случай за квартален магазин в нашата махала - хранително-зеленчуков магазин, семеен бизнес, но успяха да намерят своята ниша с удължено работно време, ежедневно зареждане, поддържане на асортимент и не на последно място, отношение към клиентите.Така, че успяха благодарение на находчивостта и трудолюбивостта си.

Коки
11-11-2011, 14:19
Не сме заедно на старта матричар.
Ние не можем да направим нищо, а те просто си разшириха пазарите. Няма лошо в това разбира се, но никога няма да сме сред "големите"...

Абсолютно вярно, с изключение на твърдението, че не можем да направим нищо. А сега ми кажи защо "не сме заедно на старта" и кой е виновен за това? Значи хем при соца сме направили еба ти постиженията, хем с тези "постижения" се оказваме много по-назад от "големите"? Тука вече го закъса не само с фактите, а и с логиката.

---------- Post added at 14:19 ---------- Previous post was at 14:11 ----------


Пазарна икономика едно време е имало.
Кой се развил, развил.
Развиващите се страни едва ли ще успеят, по простата причина, че в ЕС свободен пазар няма.
Няма как да искат от теб да спазваш всичките им изисквания и да се развиваш.
Те са се развили, постигнали са високи нива на ефективност, на поизводителност на труда, покрили са екологичните си норми и сега ние трябва да се "конкурираме" с техните производства....

Значи през това време ние не сме се развили - сам го признаваш. Значи докато те са се развивали, ние градейки социализма, с всичките ни постижения, пак не сме се развили. Сега разбираш ли защо първият отговор на поставената от теб тема беше:


...но защо не погледнем в другите държави какво е направено през тези години??...

Susscrofa
11-11-2011, 14:20
Абсолютно вярно, с изключение на твърдението, че не можем да направим нищо. А сега ми кажи защо "не сме заедно на старта" и кой е виновен за това? Значи хем при соца сме направили еба ти постиженията, хем с тези "постижения" се оказваме много по-назад от "големите"? Тука вече го закъса не само с фактите, а и с логиката.

Причината е, че големите са се разбрали източния блок 40-50 години да се експлоатира и управлява от Съветския съюз.
Точно така както Хонг-Конг бе отдаден на концесия за 100 години.
Ние нямаме вина, нито вината е само на СССР.
Но това не означава, че за 45 години, ние не сме изминали сериозен път в промишленото, селскостопанското и научното развитие.
Единствено бих отстъпил за социалното развитие, което бе осакатено донякъде, но и това е спорно.:strong:

morfius
11-11-2011, 14:28
Причината е, че големите са се разбрали източния блок 40-50 години да се експлоатира и управлява от Съветския съюз.
Точно така както Хонг-Конг бе отдаден на концесия за 100 години.
Ние нямаме вина, нито вината е само на СССР.
Но това не означава, че за 45 години, ние не сме изминали сериозен път в промишленото, селскостопанското и научното развитие.
Единствено бих отстъпил за социалното развитие, което бе осакатено донякъде, но и това е спорно.:strong:

Ако не беше жалко, щеше да е смешно...

Никой не се е разбирал СССР нахлува в България преди конференциите... и червената армия е основата на социалистическия преврат у нас.
Имаме много вина, но това е за друга тема.
45 години изминахме сериозен път в ляво и в лъкатушене.
А осакатяването на социалното развитие ако беше спорно, най-малкото щяхме да имаме своята "пражка пролет".
Та кого премяташ всъщност?

Susscrofa
11-11-2011, 14:32
Ако не беше жалко, щеше да е смешно...

Никой не се е разбирал СССР нахлува в България преди конференциите... и червената армия е основата на социалистическия преврат у нас.
Имаме много вина, но това е за друга тема.
45 години изминахме сериозен път в ляво и в лъкатушене.
А осакатяването на социалното развитие ако беше спорно, най-малкото щяхме да имаме своята "пражка пролет".
Та кого премяташ всъщност?

С първото не съм съгласен. Не мисля, че е ненормално руснаците да нахлуят на територията на един доскорошен съюзник на нацистка Германия.
Как би обяснил тогава това, което се случи с Гърция?
Защо според теб нямахме, нашата пражка пролет?
а) Национален манталитет, който и сега виждаме.
б) По-силен репресивен апарат от този в Чехия и Полша.
в) Географска отдалеченост от западна Европа.
г) Мнозинството е доволно от начина си на съществуване.

Коки
11-11-2011, 14:33
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=82807&d=1320936357

По графиката която Коки е прикачил към темата излиза че сме изпреварили Китай по разтеж през последните 20 години. Абе смешки от всякъде.

Павлине, използвах ТВОЯ източник:

Ето ти малко факти бе, сравни производството на пшеница, месо, мляко и т.н.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_България, за да покажа, че не можеш да подкрепиш с факти собствената си теория, защото фактите я опровергават. Ако пък това са "смешки", значи и теорията ти подкрепена с него също е смешка. Избери си едно от двете:

1. Теорията ти се опровергава от фактите.

2. Теорията ти е смешка.

morfius
11-11-2011, 14:41
С първото не съм съгласен. Не мисля, че е ненормално руснаците да нахлуят на територията на един доскорошен съюзник на нацистка Германия.
Как би обяснил тогава това, което се случи с Гърция?
Защо според теб нямахме, нашата пражка пролет?
а) Национален манталитет, който и сега виждаме.
б) По-силен репресивен апарат от този в Чехия и Полша.
в) Географска отдалеченост от западна Европа.
г) Мнозинството е доволно от начина си на съществуване.

Бивш съюзник който не е участвал във военните действия на нито един фронт.
Та не е военно обяснението... искали са си задунайската губерня.
Докато червената армия навлиза у нас, войски на ЮК и САЩ навлизат в Гърция.
Това се случва всъщност... после само парафират вече прокараните граници.
Отговор е) - всичко от посоченото, че и още малко.
В никоя друга държава изключая самия СССР няма толкова жестока метла като "народния съд" у нас.
Всъщност факта е, че Нюрберг има двуцифрено число осъдени, докато у нас избитите са хиляди... изселените още повече. Техните деца и внуци нямат право на образование и работа извън мястото в което са въдворени.
И какво се получава, държава която гради елит и интелигенция 200 години (грубо) ... изведнъж я връщат на ниво - цървул и каскет.
Та манталитет ли каза, репресии ли, доволни ли?

pavlin
11-11-2011, 14:54
Дадох ви пример със завод Светлина- стара Загора. Луминисцентните лампи които се произвеждат в САЩ и досега изглеждат същите ине се различават по качество от тези които ние произвеждахме. Само вътрешното потребление да бяхме задоволявали. Уличните лампи също. Бизнесът на Светлина беше взет от едни тарикати които започнаха с примитивни средства и сигурно им трябваше десетки години да достигнат нивото на производство на Светлина. А колко са краднали от бившия комбинат това е друг въпрос. По същия начин и с други производства. На запад не всичко е високи технологии и тези пазари където уж сме ги изгубили сега започваме да се връщаме към тях ама след 20 години буксуване. Лаладжиите както виждам са от другата страна като видим колко са им постовете с конкретни данни за производство и сравненпия. Твърденията че сме утроили БВП за 20 години предполагат че сме имали постоянен разтеж от 5-6% през всичките тези години а това въобще не е вярно.

---------- Post added at 12:54 ---------- Previous post was at 12:52 ----------


Павлине, използвах ТВОЯ източник:
, за да покажа, че не можеш да подкрепиш с факти собствената си теория, защото фактите я опровергават. Ако пък това са "смешки", значи и теорията ти подкрепена с него също е смешка. Избери си едно от двете:

1. Теорията ти се опровергава от фактите.

2. Теорията ти е смешка.

Аз ти казах да гледаш данните за производство какво показват и мога да им вярвам защото сега всичко това е внос на Бг пазара. Графиката не видях че е за БВП на човек което може да я направи достоверна но там имат влияние други не икономически фактори, въпреки това ми се струва че повечето източници използват данни на Св. банка които не са коригирани за инфлация.

Коки
11-11-2011, 15:03
Причината е, че големите са се разбрали източния блок 40-50 години да се експлоатира и управлява от Съветския съюз.

Човекът, който не вярва в ДС говори за световна конспирация? Става все по-интересно.


Но това не означава, че за 45 години, ние не сме изминали сериозен път в промишленото, селскостопанското и научното развитие...

Никой не отрича, че сме изминали сериозен път, напротив - изброих сума ти предприятия, които са направени при соца, но понеже има хляб в тях си работят и сега, някои от тях дори по-добре от преди. Въпросът е, че:

1. Извървянето на този път беше финансирано с "братската помощ" на Съветския съюз и цялата икономиката се крепеше на това. Съвсем логично, като спря финансирането, икономиката задлъжня и рухна - да не забравяме, че точно 5 месеца след 10 ноември България обяви фалит.

2. В един алтернативен сценарий, ако България не беше паднала под съветския ботуш, а беше останала независима държава с пазарна икономика, може би (никой не знае, но) може би все пак има някаква вероятност да стигне по-далеч и сега да е по-конкурентоспособна на пазарите в ЕС.

Susscrofa
11-11-2011, 15:06
Бивш съюзник който не е участвал във военните действия на нито един фронт.
Та не е военно обяснението... искали са си задунайската губерня.
Докато червената армия навлиза у нас, войски на ЮК и САЩ навлизат в Гърция.
Това се случва всъщност... после само парафират вече прокараните граници.
Отговор е) - всичко от посоченото, че и още малко.
В никоя друга държава изключая самия СССР няма толкова жестока метла като "народния съд" у нас.
Всъщност факта е, че Нюрберг има двуцифрено число осъдени, докато у нас избитите са хиляди... изселените още повече. Техните деца и внуци нямат право на образование и работа извън мястото в което са въдворени.
И какво се получава, държава която гради елит и интелигенция 200 години (грубо) ... изведнъж я връщат на ниво - цървул и каскет.
Та манталитет ли каза, репресии ли, доволни ли?

Не знам за нахлуване на съюзнически войски след войната в Гърция. Зная, че е имало силно партизанско движение там, последвало предаване на влиянието на Великобритания върху САЩ и последвали огромни парични траншове от САЩ към Гърция.
Окупирали сме Беломорска Тракия /Гръцка територия/, Вардарска македония /Сръбска територия/.
Така определените граници, са приети и от съюзниците, всички са били изморени от войната, не са искали повече конфликти.

Коки
11-11-2011, 15:16
...Аз ти казах да гледаш данните за производство какво показват и мога да им вярвам защото сега всичко това е внос на Бг пазара...

Както вече казах, целта на бизнеса не е производство, а печалба. Ако с по-малко производство правиш по-голям БВП, значи си по-ефективен.

Susscrofa
11-11-2011, 15:18
Както вече казах, целта на бизнеса не е производство, а печалба. Ако с по-малко производство правиш по-голям БВП, значи си по-ефективен.

Така е, ако произвеждаш скъпи услуги, оръжие и високи технологии. С нашия икономически профил, отиващ към моноикономика, която се издържа само от земеделие и туризъм, скоро само от туризъм това ще стане трудно.

pavlin
11-11-2011, 15:40
Както вече казах, целта на бизнеса не е производство, а печалба. Ако с по-малко производство правиш по-голям БВП, значи си по-ефективен.

Да ама за да е успешна една икономика тябва създава доходи и заетост, иначе на кого ще продаваш високо ефективната си продукция.

---------- Post added at 13:40 ---------- Previous post was at 13:38 ----------


Така е, ако произвеждаш скъпи услуги, оръжие и високи технологии. С нашия икономически профил, отиващ към моноикономика, която се издържа само от земеделие и туризъм, скоро само от туризъм това ще стане трудно.

Отделно че ако разчитаме само на туризъм, софиянци ще останат гладни.

old alfist
11-11-2011, 15:51
Отделно че ако разчитаме само на туризъм, софиянци ще останат гладни.За софиянци не се притеснявай - те смучат отвсякъде.

kolev
11-11-2011, 15:57
Да ама за да е успешна една икономика тябва създава доходи и заетост, иначе на кого ще продаваш високо ефективната си продукция.
анджак! но не и партията да създава заетост на всяка цена.

Susscrofa
11-11-2011, 16:00
За софиянци не се притеснявай - те смучат отвсякъде.

Всички от нас смучат.:thumbup:

---------- Post added at 14:00 ---------- Previous post was at 13:58 ----------


анджак! но не и партията да създава заетост на всяка цена.

С високата заетост се повишава покупателната способност и от тук се повишава потреблението. Също така се намаляват социалните плащания. Не винаги този ход е противопазарен.

kolev
11-11-2011, 16:07
така е, но количествените натрупвания водят до качествени изменения и тогава настъпва прехода.
а думичката "преход" е интересна. предполага промяната от едно нещо в друго. и после пак ли ще седим и клатим краката 9 човека докато 1 работи. не трябва ли да искаме постоянно усъвършенстване.

pavlin
11-11-2011, 16:14
Всички от нас смучат.:thumbup:

---------- Post added at 14:00 ---------- Previous post was at 13:58 ----------



С високата заетост се повишава покупателната способност и от тук се повишава потреблението. Също така се намаляват социалните плащания. Не винаги този ход е противопазарен.

Не само това, данъчните приходи се увеличават също като същевременно може дасе намали данъчната тежест.

---------- Post added at 14:12 ---------- Previous post was at 14:10 ----------


така е, но количествените натрупвания водят до качествени изменения и тогава настъпва прехода.
а думичката "преход" е интересна. предполага промяната от едно нещо в друго. и после пак ли ще седим и клатим краката 9 човека докато 1 работи. не трябва ли да искаме постоянно усъвършенстване.

Колев, стига с тези шаблони, някои хора вече се опитват да мислят реалистично.

---------- Post added at 14:14 ---------- Previous post was at 14:12 ----------


За софиянци не се притеснявай - те смучат отвсякъде.

Много малка ще е баницата тогава и борбата ще е жестока.

kolev
11-11-2011, 16:20
някои хора вече се опитват да мислят реалистично.

искаш ли да мислим реалистично. в гаража още има един комплект гуми вида. запазили са си свойствата през годините. гуми за професионалисти- независимо от терена пресъздават движение по чакъл. да ти ги дам,да ги търкаляш в ю ес ей и после ще си говорим за производствата които сме изгубили и как с кеф са ги произвеждали тия продукти. има една особеност - карат се с вътрешна гума. не знам от къде ще намериш.

Коки
11-11-2011, 16:38
Твърденията че сме утроили БВП за 20 години предполагат че сме имали постоянен разтеж от 5-6% през всичките тези години а това въобще не е вярно.

Дали е нараснал 3 пъти, 2 пъти или 1.5 пъти не променя аргументите по темата, затова е излишно да задълбаваме чак толкова. Цитирах твоят източник, защото ми беше под ръка, а си имам достатъчно друга работа, освен да дискутирам тази тема тук. Ако НСИ имаха данни отпреди '95 щяхме много бързо да приключим спора. Факт е обаче, че БВП по фиксирани цени е нараснал 1.5 пъти от 1995 до 2010. Търси си данните тук:

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=10

pavlin
11-11-2011, 16:51
искаш ли да мислим реалистично. в гаража още има един комплект гуми вида. запазили са си свойствата през годините. гуми за професионалисти- независимо от терена пресъздават движение по чакъл. да ти ги дам,да ги търкаляш в ю ес ей и после ще си говорим за производствата които сме изгубили и как с кеф са ги произвеждали тия продукти. има една особеност - карат се с вътрешна гума. не знам от къде ще намериш.

Гумите Вида си бяха много добри за времето и щом са се запазили за толква години пак е нещо. Аз тук в САщ на колата на жена ми( която я кара малко) сложихме чисто нови Гудиаг и след 3 години започнаха сами да издишат и не от винтила ами от самите пори на гумите. От сервиза ми казаха че това е нещо нормално. Хайде пак ми говори за прословутото качество на тези където са били по-различни от нас.

---------- Post added at 14:51 ---------- Previous post was at 14:50 ----------


Дали е нараснал 3 пъти, 2 пъти или 1.5 пъти не променя аргументите по темата, затова е излишно да задълбаваме чак толкова. Цитирах твоят източник, защото ми беше под ръка, а си имам достатъчно друга работа, освен да дискутирам тази тема тук. Ако НСИ имаха данни отпреди '95 щяхме много бързо да приключим спора. Факт е обаче, че БВП по фиксирани цени е нараснал 1.5 пъти от 1995 до 2010. Търси си данните тук:

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=10

Да нараснал е от 1995г. а преди това колко е паднал.