View Full Version : Сот - коя фирма да избера
Колеги, дойде ми до главата да слагам охранителна система. Чувам и чета страшно противоречиви мнения и реших да се допитам и до вас. Дайте мнения от кои сте доволни и от кои не. Пускам и анкета. Моля нека да пишат само хора, които ползват или са ползвали услугата, а не дочули от приятел и т.н. Благодаря предварително за отделеното време.
old alfist
28-11-2011, 19:29
Опитвай се да не я докарваш до СОT-та, защото са пълни нещастници - едни наперени алармаджии с претенции, които не вършат работа,
soldier81
28-11-2011, 19:44
Аз не ползвам никоя защото се пазя сам,но мисля че мога да ти дам съвет.
Имам преки наблюдения върху всички фирми.
В момента водеща в бранша е СОТ161,след тях второто място заемат две фирми: "Форс Делта Секюрити" и "Г4С",която е водеща в инкасовата дейност и нататък можеш да си избереш която и да е друга.
santo_traficante
28-11-2011, 19:49
Най серьозната фирма е 161 или полоцейския сот. Въпреки сота така може да те ошушкат...:spiteful:
old alfist
28-11-2011, 19:55
Е, добре, де - по какво оценявате, че една фирма в този бранш е сериозна.
Мен ме обраха с 'БОДУ СОД' преди години - най-най-НАЙ-долните палячовци са тия :!:
Препоръчвам 'СОТ 161' - имам 6 обекта към тях от около 3 години и нямам никакъв проблем :)
Само като видя как изглеждат момчетата в патрула и вече са ми ясни дали стават за нещо....
old alfist
28-11-2011, 20:00
Само като видя как изглеждат момчетата в патрула и вече са ми ясни дали стават за нещо....
За съжаление те на това разчитат - на пейзажа.
Ами, не мисля.....
Факт е, че със '161' до момента нямам никакви проблеми с нито един обект, a с ''БОДУ' ме обраха на втората година :roll:
old alfist
28-11-2011, 21:02
Ами, не мисля.....
Факт е, че със '161' до момента нямам никакви проблеми с нито един обект, a с ''БОДУ' ме обраха на втората година :roll:
А, ми и с тези ще те оберат - тези СОТ-чета само констатират нарушаване външната цялост на обекта и евентуалното проникване вътре, застават пред обекта, чакат да дойде собственика и толкова.
soldier81
28-11-2011, 21:17
А, ми и с тези ще те оберат - тези СОТ-чета само констатират нарушаване външната цялост на обекта и евентуалното проникване вътре, застават пред обекта, чакат да дойде собственика и толкова.
Тук не е точно така.
Тези момчета са доста добре подготвени,от това зависи месечното им възнаграждение.Постоянно им се правят изпити по реагиране на сигнал,веднъж седмично задължително ходят на фитнес и бойни изкуства.
Имахме с тях общ обект преди известно време,докато седяхме с шефа в офиса му,чистачката без да иска им бутна кутията в коридора.На 30тата секунда телефона на шефа звънеше диспечера да разбере какво става,на втората минута патрула беше на вратата.За другите две фирми имам също добри лични наблюдения.
Кики,до някъде мога да ти обясня защо са те обрали при "Боду сот".
Това е фирма на която приоритет са и обектите с жива охрана(предимно пенсионери на по 300лв заплата,които отиват на работа за да си доспят че в къщи им пречи бабата).Те гледат да взимат такива обекти,като бивши военни поделения,където няма вече какво да се краде.
Не им правя реклама и нямам нищо общо с фирмите,просто за момента 161 са на първо място по рейтинг в бранша.
161 много ясно, доволен съм от тях, другите фирми ако трябва да ги определя с една дума - неадекватни.
old alfist
28-11-2011, 21:24
Моите уважения към момчетата, но те могат да предотвратат евентуалното проникване и правомощията им са ограничени, те са като кучета-пазачи, дори и по-лошо - действат след като е станало събитието.
soldier81
28-11-2011, 21:28
Моите уважения към момчетата, но те могат да предотвратат евентуалното проникване и правомощията им са ограничени, те са като кучета-пазачи, дори и по-лошо - действат след като е станало събитието.
То такива събития никой не може да предвиди и предотврати(освен ако не си сложи един пред вратата на столче да пази).Все пак действат след подаден сигнал от датчиците.
old alfist
28-11-2011, 21:31
То такива събития никой не може да предвиди и предотврати(освен ако не си сложи един пред вратата на столче да пази).Все пак действат след подаден сигнал от датчиците.
Затова трябва да си опичаме акъла, какво трябва да държим в охраняваните обекти и да не се доверяваме сляпо на СОТ.
Благодаря на отзовалите се за бързата реакция. На мен ми е ясно, че не трябва да разчитам само на СОТ-а, но искам да взема всякакви възможни предохранителни мерки, по възможност без да правя компромиси. Една от тези мерки е добър СОТ. Просто искам да се допитам до повече хора, защото чувам доста противоречиви мнения.
Stefan Caromov
30-11-2011, 11:45
Какво съм направил аз :
Купих си 6 обемни датчика
5 магнитни прозоръчни датчика
1 сирена ,която да ти проглуши ушите
4 wi fii камерки (вързани са към хард диск1 терабайт) който от своя страна е скрит заедно със захранването му в един гардероб
От опит да кажа ,няма сот ,който да те спаси ,ако крадците искат да те оберат. Самите часовои ,не са научени да се държат адекватно на мястото на задействаната аларма
По моя си начин , не предотвратявам кражба ,но имам лицата на хората... от там нататък е лесно... естествено ,врата по поръчка ти трябва ,мой съвет е да си поръчаш на някой майстор ,да ти направи хубава метална врата с поне едно скрита ключалка ,пантите да са от вътрешната страна ,вратата да се отваря на вън,да е пълна с арматурни железа ,ламарината да е милиметър ,или 1.2 мм .
Касата да е хваната освен от двете страни и от горе .
А на въпросът ти за сота , бих избрал сикаджиите - VTA щото там престъпните знания са по изявени и патрулите имат една идея по-адекватно държание на обект
old alfist
30-11-2011, 12:54
Само така, Стефчо - аз също бих предпочел такава охрана като твоята.
Stefan Caromov
30-11-2011, 13:17
Само така, Стефчо - аз също бих предпочел такава охрана като твоята.
Ами ,според мен е доста по-надеждна.
(Дано не ме иронизираш :))
бих добавила и втора плътна врата с друг тип ключалки - това ще забави, а алармата вече трябва да е задействана от отварянето на първата
old alfist
30-11-2011, 13:46
Ами ,според мен е доста по-надеждна.
(Дано не ме иронизираш :))
Изобщо не те иронизирам, защото имам поглед върху работата на сотаджиите.
Stefan Caromov
30-11-2011, 14:07
бих добавила и втора плътна врата с друг тип ключалки - това ще забави, а алармата вече трябва да е задействана от отварянето на първата
И една стига, ако е направена ,както трябва. Дори е предостатъчна.
Въпросът е ,че моята врата е правена почти пред мне ( аз стоях при майстора почти през цялото време и му казвах ,кое ,какво и как да направи) и ми излезе около 1300 лв ,но ако не знаеш реда на отключване и с ключовете няма да можеш да я отвориш. Доста разбирам от ключове ,ключалки и така нататък и може би затова съм толкова сигурен в себе си.
Old Alfist, в младежките си години - 1999-2001,работих известно време в един СОТ. Няма смисъл от сота,независимо какъв е ,а вече тапи има под път и над път за по 500 лв .
Аз друго бих препоръчал - застраховка имущество в 'Allianz' (може и други компании да предлагат подобен продукт, но не съм се интересувал).
Струва 44лв. за една година и покрива
-щети до 25'000лв. за недвижима собственост (пожар, природни бетствия).
-щети до 3'000лв. за движимо имущество (черна техника).
-щети до 2'000лв. причинени на трети лица (съседи), но не съм сигурен за това.
Застраховката се прави без опис на движимото имущество, без оглед на имота, без прилагане на документи и прочие..... или поне така беше в началото на тази година!
old alfist
30-11-2011, 14:58
Дано не му се налага на човек да я докара до застрахователите, че като ги знам и те какви са плащачи.
Mind_Control
30-11-2011, 16:02
СОД СДВР- в случаите когато се включи случайно алармата винаги идва кола с поне 3-ма човека в нея и оглеждат от всякъде. Отделно, че винаги пристигат в рамките на 2-3 мин, много рядко до 5. Но това ти говоря за центъра на София.
И най- важното- всичките имат пистолети, което не е малко от психологическа гледна точка.
То да не му се налага на човек, ама за 44лв. застраховката си струва отвсякъде.... ми беше мисълта :hmm:
old alfist
30-11-2011, 16:26
То да не му се налага на човек, ама за 44лв. застраховката си струва отвсякъде.... ми беше мисълта :hmm:
Е, по-добре е със застраховка - може и нищо да не платят, но психологически човек е по-спокоен.Между другото 45лв. ми струва застраховката на 2бр. инверторни климатици със застрахователна стойност 3000лв.
Прочети договорите на СОТ, който и да е той....какво поема при евентуална кражба..?...Нищо...?
Друг е въпроса, че при определена застраховка го искат.
Към всяка фирма за СОТ можеш да доплащаш процент над месечния абонамент, за да покриват и щети при кражба ;)
old alfist
30-11-2011, 16:46
Когато обектите са охранявани със СОТ и застрахователните премии са по-ниски, защото се преполага, че риска за застрахователя е по-малък, тъй, че си има полза от тях, но всеки си преценява.
Към всяка фирма за СОТ можеш да доплащаш процент над месечния абонамент, за да покриват и щети при кражба ;)
..е то си е един вид вноска застраховка.
---------- Post added at 14:59 ---------- Previous post was at 14:59 ----------
Когато обектите са охранявани със СОТ и застрахователните премии са по-ниски, защото се преполага, че риска за застрахователя е по-малък, тъй, че си има полза от тях, но всеки си преценява.
ако не ти го искат застрахователите, нямаш далавера от СОТ
Много мога да коментирам по техниката и превантивните мерки.. все пак това с това се занимавам ;-)
Препоръки за фирма ще си спестя.. а коментарите при желание на ЛС.
Това с втората поръчкова врата е задължително и ще бъде направено. Обмислях варианта и за застраховка, но по-важно е да не се стига до нея. СОТ-а ми е като допълнителна мярка.
bzd_georg
14-11-2012, 18:07
Аз съм много доволен от услугите на Боду СОД. Охранителите им са мнго съвестни момчета и даста добре тренирани - забелязва се. Много съм им благодарен. Имам обекти, които се виждат много привлекателна плячка за "черните" ни граждани, заради металните материали. Винаги, след като се опитат да ме ограбят охраната на Боду СОД идва веднага и хваща поредните нарушитеите. Браво на тези момчета. Много ядове са ми спестили и ще им ползвам услугите още дълго време.
Колега, не ме разсмивай - лятото обраха съседите ми с БОДУ и освен, че тия лумпени закъсняха с 30мин., после се оправдаха с тъмното пространство около блока, с високата тераса (на първия етаж), с какво ли още не....
Безподобни палячовци - само като ги видя какви са кюфтета и ме напушва смях :)
DiStefano
15-11-2012, 16:33
Най-големи са 3S СОТ в България. Имат най-бърз респонс от всички останали, просто щото имат много екипи. Говоря глобално за цялата страна .. София си е конкретен случай.
bzd_georg
15-11-2012, 18:14
Всеки е доволен от определена фирма, а и зависи от партула, който е дошъл на място. За 3С съм чувал и аз много добри неща. Но аз пак лично съм много доволен от услугите на Боду СОД!
soldier81
15-11-2012, 21:02
Най-големи са 3S СОТ в България. Имат най-бърз респонс от всички останали, просто щото имат много екипи. Говоря глобално за цялата страна .. София си е конкретен случай.
Най-големи,ама леко фалираха в София.Сега са към ВИП.
Като прочетох поста на колегата за БОДУ и кат взех че си ги представи,едни такива натренирани,направо барети.
Та направо щях да се задавяа от смях.
DiStefano
16-11-2012, 12:54
Най-големи,ама леко фалираха в София.Сега са към ВИП.
Като прочетох поста на колегата за БОДУ и кат взех че си ги представи,едни такива натренирани,направо барети.
Та направо щях да се задавяа от смях.
Не са фалирали ! Целият холдинг се казва вече ВИП Секюрити. В провинцията остават да си работят като ООД-та или ЕООД-та .. но реално са под една "шапка".
Пример 3S СОТ клон Пловдив ЕООД и т.н. ... не че нещо, но са един от най-големите ни клиенти за секюрити техника и знам за какво става въпрос.
vasil_ivz
29-11-2012, 10:52
не очаквам сота да ме спаси от професионални обирджии но и без него не може аз съм на боду сот и съм доволен. цената им е най-евтина 18 лева
bzd_georg
12-12-2012, 17:20
Снощи се разговорихме с комшията, той каза че е ползвал 3S в София 2-3 години но един ден като го обрали вече е на друга фирма.
Съотношението обекти охранявани от частни СОТ-ове и държавен СОД в Пловдив е в полза на държавният. Съотношението обрани обекти е в полза на частните.
полицейски сот :) другите не стават за нищо. Не могат да шофират бързо ( не са със спец. режим) и това е най-малкото.
Всички останало са компромисен вариант. Бабаити с рисунки на заплата..... с ограничени права по закон.
полицейски сот :) другите не стават за нищо. Не могат да шофират бързо ( не са със спец. режим) и това е най-малкото.
Всички останало са компромисен вариант. Бабаити с рисунки на заплата..... с ограничени права по закон.
хехе родната полиция ни пази :)
аз съм чувал че само две от сот фирмите имат въоръжени патрули и едната е боду сод
Те идват 20мин. след крадците - за чий дедов са им орУжия :)
soldier81
14-12-2012, 15:38
хехе родната полиция ни пази :)
аз съм чувал че само две от сот фирмите имат въоръжени патрули и едната е боду сод
Въоръжени с какво?
Ако е с огнестрелно оръжие са те подлъгали малко.
Закона абсолютно го забранява.
Въоръжени с какво?
Ако е с огнестрелно оръжие са те подлъгали малко.
Закона абсолютно го забранява.
Абсолютно забранява охранителят да е със лично огнестрелно оръжие, но не забранява носенето и използването на огнестрелни оръжия, които са за служебни цели. Те (оръжията и боеприпасите) през останалото време се съхраняват в обектите, посочени в разрешението за съхранение.
Като естествено, некадърно написания нов "Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия" затруднява страшно много частните охранителни фирми, както и търговците на оръжие, боеприпаси и пиротехника ;) .
Самият закон позволява различни тълкувания в някои свои ключови момента, което от своя страна води до различни нива на контрол от службите на различни места. Т.е. за едни е риба, а за други е рак!
Ето цитат от закона:
"Чл. 6. (1) Огнестрелните оръжия в зависимост от предназначението и
техническите си характеристики биват за служебни или за граждански цели.
(2) За служебни цели - охрана на собствеността, за самоотбрана, както и за
други разрешени дейности, могат да се придобиват и съхраняват късоцевни
огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 сантиметра и до
100 броя боеприпаси за всеки калибър и модел огнестрелно оръжие, дългоцевни
огнестрелни оръжия с гладкостенна цев, която е с дължина под 51 сантиметра, и до 50
броя боеприпаси за всеки калибър и модел огнестрелно оръжие..."
soldier81
14-12-2012, 20:45
Във фирмата в която работя в момента,имам разрешително за служебно оръжие.Работата с моето ми е абсолютно забранена.
След като фирмата има лиценз,се вади временно разрешително на охранителя.
Тук става въпрос за лична охрана,за сотаджиите в София няма такива(освен инкасато)на които да са извадени такива разрешителни.
Всичко е с газово оръжие.
за огнестрелно оръжие говоря, разбира се че имат право. За Боду сод знам със сигурност, че фирмата им вади разрешителни и автопатрулите им носят служебно оръжие
Във фирмата в която работя в момента,имам разрешително за служебно оръжие.Работата с моето ми е абсолютно забранена.
След като фирмата има лиценз,се вади временно разрешително на охранителя.
Тук става въпрос за лична охрана,за сотаджиите в София няма такива(освен инкасато)на които да са извадени такива разрешителни.
Всичко е с газово оръжие.
soldier81
15-12-2012, 16:18
Батка ,май не ме разбираш какво ти казвам.
Боду сот(или всеки друг там сод,сот,мод и т.н.) могат да извадят само на инкасото и на хората занимаващи се с лична(разбирай физическа,персонална....)охрана на застрашени лица и техните семейства.
Всяко разрешително се издава от служба КОС,след като охранителя е получил оръжието си от фирмата,то е минало прострелка и фирмата е заплатила всички такси за издаване на документите(е те тука е тънкия момент).
С оглед текучеството на хора в подобни фирми,никой няма да се занимава да ходи да ти вади документи за оръжие и да плаща такси.
Те заплати не искат да им дават и осигуряват служителите си на минималната,та ще тръгнат оръжие да купуват.
Имам досег с
хора от почти всички охранителни фирми в София.
До преди известно време и аз работех за подобна фирма,която ме пращаше при човек със заплаха за живота и семейството му,аз да го пазя с газово оръжие че трябвало да ми платят разрешителното за служебно оръжие.
Боду сот(или всеки друг там сод,сот,мод и т.н.) могат да извадят само на инкасото и на хората занимаващи се с лична(разбирай физическа,персонална....)охрана на застрашени лица и техните семейства.
Всяко разрешително се издава от служба КОС,след като охранителя е получил оръжието си от фирмата,то е минало прострелка и фирмата е заплатила всички такси за издаване на документите(е те тука е тънкия момент).
С оглед текучеството на хора в подобни фирми,никой няма да се занимава да ходи да ти вади документи за оръжие и да плаща такси.
Те заплати не искат да им дават и осигуряват служителите си на минималната,та ще тръгнат оръжие да купуват.
Имам досег с
До преди известно време и аз работех за подобна фирма,която ме пращаше при човек със заплаха за живота и семейството му,аз да го пазя с газово оръжие че трябвало да ми платят разрешителното за служебно оръжие.
Всичко, което казваш е точно така и никой не го оспорва. Аз казах само, че закона не забранява носенето на огнестрелно оръжие :) . Просто накараха фирмите да дават още едни пари, ако искат хората им да са въоръжени с бойно оръжие. А това, че охранителните фирми не го правят е "друга бира " :) .
Между другото, точно асоциацията на фирмите за охрана имат интересно становище относно прилагането на новия закон за оръжията. Спират се на използването на оръжието за "служебни цели". Те твърдят че и личното оръжие може да се ползва " за служебни цели" . А бе веселба :) . Аз вече ти казах, че закона е зле написан и това е само един пример :) .
п.п. Ето ти становището( може и да си го чел, естествено)
http://www.naftso.org/language/bg/uploads/files/documents__0/document__6033f5b9ab258544ebc8e0a55f729f2a.pdf
Поздрави!
Баце точно точно тая фирма го прави. Браточведа работи в боду сод и като изкара няколко месеца му извадиха разрешително. коментирали сме, че във всяка кола има поне един въоръжен
Всичко, което казваш е точно така и никой не го оспорва. Аз казах само, че закона не забранява носенето на огнестрелно оръжие :) . Просто накараха фирмите да дават още едни пари, ако искат хората им да са въоръжени с бойно оръжие. А това, че охранителните фирми не го правят е "друга бира " :) .
Баце точно точно тая фирма го прави. Браточведа работи в боду сод и като изкара няколко месеца му извадиха разрешително. коментирали сме, че във всяка кола има поне един въоръжен
Имаш стара информация, сега никой няма право да използва лично оръжие за служебни цели. Пише си го в закона.
Точно така е, строго им е забранено да използват лично оръжие, дават им служебно
Имаш стара информация, сега никой няма право да използва лично оръжие за служебни цели. Пише си го в закона.
Точно така е, строго им е забранено да използват лично оръжие, дават им служебно
На патрулите?
soldier81
18-12-2012, 12:14
На патрулите?
Не се хаби.
да бе баце, сот патрулите в боду ходят със служебно оръжие и фирмата им вади разрешителни. ама както и да е, да се не хабим :)
На патрулите?
soldier81
18-12-2012, 19:36
да бе баце, сот патрулите в боду ходят със служебно оръжие и фирмата им вади разрешителни. ама както и да е, да се не хабим :)
Прав си.
Днес нарочно се заговорих с два от патрулите,единия в центъра,другия под Витоша.
И двата патрула бяха въоръжени,единия охранител беше с пистолет и самурайски меч а другия държеше АК и имаше преметнато РПГ на гърба.А казаха че имат и картечници,ама не искаха да ми ги покажат.
Прав си.
Днес нарочно се заговорих с два от патрулите,единия в центъра,другия под Витоша.
И двата патрула бяха въоръжени,единия охранител беше с пистолет и самурайски меч а другия държеше АК и имаше преметнато РПГ на гърба.А казаха че имат и картечници,ама не искаха да ми ги покажат.
Прав е, понеже имат много права и могат да задържат са им дали и белезници:whip:
BaitiStefo
03-01-2013, 17:24
Пичове на боду сод съм и аз, имат ли патлаци автомати тенекии не ме грее :sniping: :tank: :plane:
Обаче в софия са най-евтини за 18 лева на месец! и техниката я дават под наем
....сот,мот,компот......:calc:
Радо, направи си една хубава застраховка на имота, и която и содаджийска фирма да избереш тя е само за да ти свиделства за евентуалния взлом или каквото и да е - това е истината, мен :)
Абсолютно вярно. При първия СОТ, който ползвах на два пъти стигам преди патрулите им. Като цяло реагират бързо, но се зачудих защо им плащам.
А ти какво очакваш не ми е ясно? Да влезнат и да правят лудница ли?
Абсолютно същия коментар като горния. Какво очакваш пак не мога да те разбера. Условията на тази охрана са такива. Техниката във вас дава сигнал за саботаж, като патрулна кола отива да види за какво става въпрос. Или да им предложа по една кристална топка, в която да гледат и да предсказват възможност за злоумишлени действия.:wallbash:
Другото, което искаш ти се нарича физическа охрана. Плащаш си за такава и имаш другите плюсове.
Прав си.
Явно си някой, който говори много, без да знае как реално стоят нещата. В СОТ161 поне един от двамата в патрулната кола има оръжие, което е служебно. В повечето патрулни коли и двамата служители имат оръжие. Ако не вярваш даваш 100лв за един бас и ти го доказвам. Нали си разбирач!
soldier81
13-01-2013, 08:34
Явно си някой, който говори много, без да знае как реално стоят нещата. В СОТ161 поне един от двамата в патрулната кола има оръжие, което е служебно. В повечето патрулни коли и двамата служители имат оръжие. Ако не вярваш даваш 100лв за един бас и ти го доказвам. Нали си разбирач!
А ти явно си много разбирач и четеш между редовете.
Това което аз знам е че Сот 161 няма нищо общо с Боду и заплатата там не е 500лв + 60лв купони.
Или бъркам нещо?
Имам досег с
Има ли двустранно написано в този пост?
Говориш за всички фирми (използваш множествено число плюс всякаквите нарицателни), не само за Боду. Или вече не ги разбираш толкова нещата ми се струва.
И пак грешиш за заплатата. И в СОТ161 заплатата е 500 (около) лева + 60лв в купони, които 60лв от купоните се удържат от заплатата. Демек получаваш 440лв+купоните.
Има обаче и надбавки. За преслужено време, за старши на смяна, за носене на оръжие. Хайде сега сам се сети, че като ти дават 100лв отгоре за оръжие, дали нямаш стимул да носиш оръжие.
И пак си се объркал - парите за всички разрешителни за оръжието се поемат от служителите, а не от фирмата...
Ама какво има аз да ти обяснявам, нали си работил с всички такива фирми и си много светнат в нещата....
mitakazzz
15-01-2013, 12:13
Работя патрул в Боду Сод от няколко години и е несериозно @soldier81 да казваш някаква цифра и да твърдиш, че това е заплатата.
В Боду също патрулите са въоръжени и аз нося служебно оръжие, но естествено не на всеки дават, трябва първо да се докажеш. Заплатата се изчислява на база уменията, знанията и опита, които придобиваш. Има обучения, а всеки месец полагаме тест, от който зависят и парите.
Като във всяка друга работа се изисква да станеш специалист, не може някой да започне работа и да очаква първия месец на база на нищо да спечели големите пари. Парите се увеличават постепенно.
Много интересен спор се е завихрил в темата, всъщност какво значение има дали патрулите на някакъв си СОТ са с оръжие или без, други неща са много по-важни, за съжаление при 99% от сотовете и 99% от служителите им са доста неподготвени. От една страна закона ги ограничава, от друга страна собствениците на подобни фирми пречупват всичко през призмата на печалбата и имат просто едни добре облечени пазачи с новички коли.... И какво значи да се докажеш за да ти дадът служебно оръжие?
The_Game
15-01-2013, 14:22
Най-добрия СОТ/Д е този към МВР- където е. Имат си оръжие движат си с патрулките и т.н.
УЖ и връщат парите при изчезнало имущество (което незнам как става и как се констатира ? )
Основния + на една такава охранителна техника е, че мишкарите НЕ пипат.
Баща ми е полицай и от ограбени апартаменти на 100 има един с охранителна система. Повечето които са без обозначителна лепенка са с разбити врати и щом се разписка клавиатурката и хората бягат.
Това което го дават по телевизията с GSM заглушителите на сигнала не е точно така. (такъв заглушител може да си намери човек за 30-50лв)
Само, че при загуба на сигнала от дадения обект в централата моментално се праща екип.
Случвало ми се е няколко пъти да дойдат на тревога.
Единия път трансформаторчето беше дало фира и като му умря акумулатора се изсипаха на вратата отварям и за малко да ме наритат. След кратка проверка остановиха, че съм си в собствения апартамент.
Отделно ако има разбита врата и го няма собственика са длъжни да стоят и да охраняват обекта докато някои не дойде.
Друг случай някой звъни на вратата отварям и комшията. Пиян горкия и налита на бой в момента в който майка ми почна да цъка по клавиатурката човека избяга (естесвено задействахме системата,и патрулката дойде. за съжаление не подадохме оплакване, за което сега съжалявам но както и да е)
Хубаво, че имаше някой друг вкъщи а не беше само майка ми.
Та искам да кажа, че основната цел на една такава система е сплашване.
Незнам в София колко е на месец, но аз задължително бих оборудвал всяка моя сграда с такова нещо.
п.п.
Много интересен спор се е завихрил в темата, всъщност какво значение има дали патрулите на някакъв си СОТ са с оръжие или без, други неща са много по-важни, за съжаление при 99% от сотовете и 99% от служителите им са доста неподготвени. От една страна закона ги ограничава, от друга страна собствениците на подобни фирми пречупват всичко през призмата на печалбата и имат просто едни добре облечени пазачи с новички коли.... И какво значи да се докажеш за да ти дадът служебно оръжие?
точно затова казвам, че СОД- а на МВР е най-сигурен.
soldier81
15-01-2013, 21:24
Не съм искал да обидя никого с моите постове тук.
Заключенията ги правя на основа това което ми беше предложено на мен като работа и заплащане,и разговорите с момчетата от сотаджииските фирми сутрин на кафе.
Не знам с какво и как трябва да се доказваш в подобна фирма но когато кандидатствах в една фирма за работа в София ми беше предложена заплата от 380лв като автопатрул,а ако взема някакъв измислен изпит заплатата ми скача до 500лв.
В една от другите фирми ми беше предложена космическата заплата от 450лв,като физическа охрана.
Започнах за няколко месеца като моторист в трета,щото даваха 830лв,докато си намерих нещо по-добро.
Когато кандидатствах за работа в и трите фирми в автобиографията си имах: (Всичко със съответните сертификати)
12години трудов стаж в системата.
2 мисии зад граница(Ирак и Афганистан)
Завършен курс за персонална охрана в Израел.
Разрешително за достъп до класифицирана информация с гриф"Секретно".
Завършен курс за управление на оперативни автомобили.
Разрешително за оръжие(което не знам защо е толкова важно да го имаш при положение че правата са ти сведени до нулата)
И не виждам какво трябваше да доказвам и на кого.
На интервютата им казах че за тези пари няма как да ме накарат да изляза от нас,камоли да стана в 5ч да ходя от 6 на работа.
Сега не знам кой колко заплата взима,ще се радвам всички да са над 1000лв,щото риска който поемат си струва всяка стотинка и отгоре даже.
Поздрави!
BaitiStefo
24-01-2013, 11:25
Както правилно каза @The_Game много е важен превантивният ефект на охраната! Аз Аз живея в Люлин, но и в други квартали вечер има всякакви пияници и наркомани, които обикалят между блоковете, в блоковете, търсят нещо да краднат или да се сбият с някого. Уж сбъркали вратата, пробват да влязат, тропат, викат - това ми се е случвало няколко пъти нощем по малките часове, а живея и сам и съм се заредил с водопроводна тръба, спрей и други неща. Но не съм едър и респектиращ и си е страшно.
Благодарение на Боду СОД (може би дори и на респекта от стикера на вратата и това, че съседите знаят, че имам сод) доста време не съм имал подобни проблеми. Така че, задължително слагайте някакъв сод, заслужава си парите.
Nalbantov
30-10-2014, 12:19
Здравейте, искам да изкажа мнението си по темата. Аз лично се охранявам с БОДУ СОД и съм техен клиент от 5/пет/ години. За да съм със СОТ на БОДУ толкова време и при толкова други фирми на пазара е ясно , че съм доволен! Искам да кажа, че 100 % ГАРАНЦИЯ няма със СОТ без СОТ, но за 5~10 лв. отгоре на абонамента ми за месец имам застраховка до 3000 лв. Има ли Собственик на кола, която е само с аларма и да си мисли, че е Защитен.... Всеки си преценява сам, таксата за tv&net на месец е колкото таксата ми за СОТ + Застраховката.
Ранобудниче
30-10-2014, 13:39
Ако темата продължи с рекламния си привкус, ще я заключа.
Минавате границите на търпението ми.
old alfist
30-10-2014, 20:51
Признавам тези охранителни фирми за таферни, чиито момчетата загащят крадците и ги ошамарят така, че друг път да не се сещат да крадат в охранявания обект.
vaklinator
31-10-2014, 06:28
Читаво и голямо зло куче е най-добрия вариант, но незная дали е по джоба на всеки. Затова гласувах други
Читаво и голямо зло куче е най-добрия вариант, но незная дали е по джоба на всеки. Затова гласувах други
Ако е читаво ще ти го откраднат първо него.
Nalbantov
31-10-2014, 10:52
Ако темата продължи с рекламния си привкус, ще я заключа.
Минавате границите на търпението ми.
Извинявайте, но не разбирам? Темата е "Коя охранителна фирма да избера", нали така?
Изказвам личното си мнение и е нормално да спомена кой ме Охранява.
До колкото аз разбирам Смисъла на форумите, е хората да изказват лично мнение и опит.