PDA

View Full Version : Въпрос към дърводелците/ако има такива/

Linkestis
12-05-2012, 18:27
Въпроса е следния:
имам близо 80 г. каца или буре както искайте го наричайте,което искам да сложа да стои навън.Питането ми е,как да я обработя така че да не се скапе за едно лято?Зимата ще я покривам,но сега слънце,дъжд..Като варианта за блажна боя и лакове за по 100-на лв. не ми харесват.Като имам и желанието да и запазя визуалното състояние.
-------------
Ще се използва главно като аранжировка към една пейка с колела от каруца.

_power_
12-05-2012, 18:36
Въпроса е следния:
имам близо 80 г. каца или буре както искайте го наричайте,което искам да сложа да стои навън.Питането ми е,как да я обработя така че да не се скапе за едно лято?Зимата ще я покривам,но сега слънце,дъжд..Като варианта за блажна боя и лакове за по 100-на лв. не ми харесват.Като имам и желанието да и запазя визуалното състояние.
-------------
Ще се използва главно като аранжировка към една пейка с колела от каруца.
Корабен Лак :mobile: Едната ми къща е с дъревен (алпийски стил обков от чам) вече 8-9 години не е мръднал корабния лак. За марка...нещо на оргахим беше:roll:

Linkestis
12-05-2012, 18:39
Корабен или яхтен лак?Защото яхтеният които го продават е пълен боклук

kendo
12-05-2012, 18:39
"Яхтен лак"-идеален е за целта.

lordliness
12-05-2012, 19:37
Едно време продаваха безир, прониква дълбоко запазва естествения вид на дървото, но май не е много траен поне не колкото лак .По принцип се използва за предварителна подготовка.

alex052
12-05-2012, 19:58
ленен безир........няколко ръце рядък да попие добре/3-5 мм,5мм за старо дърво си е оптимизъм но...../.след като изсъхне лак/яхтен но напоследък го развалиха/ търси турски.лак две ръце..............
Другия ти вариянт е по скъп,след безира търсиш лак за паркет/дюшаме ама качествен.
трети вариянт-купуваш скъп импрегнатор за дърво.......

speеdddddd
12-05-2012, 22:10
Може да го намажеш с преработено масло .
На вилата ми имам три бивши "бурета ", срязани през средата и направени на голями саксии .

Вече няколко години седят навън ,зиме, лете ,без да се завиват и прибират зимата ,а и в тях има и земя която носи дъпълнителна влага. Не съм забелязал да им има нещо .

Трябва само да се мажат в горещо време ,за да може за няколко дена маслото да попие и исъхне в дървото,
естествено дървото си променя малко вида и почернява леко !

Другата седмица ако си ходя ще ги снимам .....

starata alfa
12-05-2012, 22:25
ако се ползва за саксия и се полива можеш и най обикновен лак за дърво да го намажеш/10 лв/бурето няма да се скапе от дъжда,скапва го сушата,водата го "закисва" и го държи да не се разпада,ако го държиш празно на слънце с каквото и да го мажеш най вероятно ше се разсъхне и трябва постоянно да причукваш обръчите или дъгите за да не се разпадне

Linkestis
12-05-2012, 22:26
да,би било хубаво да ги снимаш.Че съм мазал дърво с горяло масло и освен миризмата на жп линията дървото стана страшно

old alfist
12-05-2012, 23:59
Лазурен лак - рядък е като вода и напива яко в дървото.
Няма блясък и е с меки тонове.
Има различни цветове - бор, орех, махагон, палисандър и ебонит.
Струва 5-6 лв.кутията.
Всичката дървения по вилата е лакирана с него и през 2г. на местата изложени пряко на атмосферни условия, подновявам

mim
13-05-2012, 11:43
лазурен лак означава прозрачен
яхтеният лак е търговско наименование и е лошо решение, люспи се за година от атмосферните условия и после трябва да се шкури за прелакиране
ленен безир - само ако си го направиш сам, готовият в повечето случаи е некачествен
гореното масло наистина смърди много - след като ще е навън и няма да те притеснява смръднята на жп е някакъв вариант
има доста евтини водоразтворими лакове, мисля са най-добрия вариант, попиват добре в дървото и импрегнират

за да не гние, ще е добре и да е на твърда основа, а не върху пръст, за да не задържа влагата

old alfist
13-05-2012, 14:46
лазурен лак означава прозрачен
Не знам какво означава за теб, но се продава оцветен и обявеният цвят се проличава след няколко нанасяния.

Linkestis
13-05-2012, 16:28
Ами плеснах я на двора,качих я на камъни за да не е на земята.Поръчах си по телефона да ми донесат нещо качествено,но баща ми в неделя намерил някакъв словенски лак от рода на яхтения.Много е тежък за нанасяне,което ме кара да мисля че може би е малко по-хубав от българския.С които пък лакирам верандата всяка година поне по два пъти и въпреки това дъските са за подмяна.Като стар "кацар" даже и стегнах пръстените :) Сега остава само някак да я "вържа" че току виж някои почне да си я търкаля към неговата къща :)

dimitar_vd62
13-05-2012, 22:49
Полиестерна смола.

lordliness
14-05-2012, 10:19
Нaправих ти една снимка как са решили проблема с бъчвите и дъждовете :)
94624

dimitar_vd62
14-05-2012, 10:29
Е тва голяма бъчва бе, то направо става за живеене.:razz:

Linkestis
14-05-2012, 20:08
Нaправих ти една снимка как са решили проблема с бъчвите и дъждовете :)
94624

Ееее моята е малко по-мъничка :)

lordliness
14-05-2012, 20:54
Слагаш колела от каруца закачаш на колата и направо може да се ходи на море с нея. :)

old alfist
15-05-2012, 00:23
Последно не разбрах за обекта на темата - бъчва ли е или каца, защото си има разлика.

Linkestis
16-05-2012, 22:16
Не знам кое е правилно :)
Висока е 1.20м и диаметъра е 1м като в средата е пак 1.2м

old alfist
16-05-2012, 22:40
Не знам кое е правилно :)
Висока е 1.20м и диаметъра е 1м като в средата е пак 1.2м
Бъчвата е затворен обем, а кацата е с форма на пресечен конус отворен към пространството в горната поръхност - при втория случай вътрешната повърхност на съда може да диша.

Linkestis
16-05-2012, 23:35
Значи бъчва :)

old alfist
16-05-2012, 23:50
Според мен - вземи да я превърнеш тази бъчва в каца, впредвид аранжировката и с пейката.
Импрегнирай я с горещ безир неколкотратно отвън и вътре, напълни я с пръст и я засади с някакви растения.
Ако имаш проблем с идеите за растенията - свиркай.

mordohy
16-05-2012, 23:57
Въпроса е следния:
-------------
Ще се използва главно като аранжировка към една пейка с колела от каруца.Каквото и да правиш, тая каца или буре иска всяка годин да го пълниш. Сега няма какво да направиш.
Ако не слагаш вино или туршия в него, то просто ще се разпадне!
Ако искаш да го запазиш, питай дядо ти, какво е слагал в него!

old alfist
17-05-2012, 00:03
Времената са други - важното е да запазим съда и да го използваме, дори и не по предназначение.
Хубаво е от вътрешната страна да го застелиш с найлон преди за го напълниш с пръст.