PDA

View Full Version : Проблем с пропадане на педала на спирачките.

k2000
26-07-2012, 12:20
Здравейте,

Имам следния проблем със спирачките на Alfa Romeo 147.
Преди наколко дена ми пропадна педала на спирачките, но това се получи само когато беше напечена колата. Аз реших да ида в сервиз да видят какъв е проблем. От там ми смениха спирачната течност и предни и задна накладки. Направили също обезвъждушаване на системата. Оказа се, че имам ръб по спирчания диск, тоест трябва време да се настроят новите накладки към диска. Това го разбирам.

Преди да отида в сервиза, при загасен двигател, педала на колата беше твърд като камък. Сега след сервиза, при загасен двигател педала пропада малко и мога да напомпвам. За мене това си е въздух някъде в система. Спирачки имам иначе. По време на каране пак си пропада педала, но си хваща и си спирам. Не спирам така плавно както преди до си спирам.

От сервиза ми казаха, че това е нормално поведение на педала при нови нагладки и ръб на спирачния диск. Казаха, че като се напаснат до 100-200км щяло да се оправи. А сервиза е един от най-добрия за Алфа Ромео. Няма да му споменавам за момента името.

Какво мислите нормално ли е да се държи така педала ми след смяна на накладки и спирачна течмност?
Всички мнения са добре дошли.

NightRider
26-07-2012, 12:35
Здравейте,

Имам следния проблем със спирачките на Alfa Romeo 147.
Преди наколко дена ми пропадна педала на спирачките, но това се получи само когато беше напечена колата. Аз реших да ида в сервиз да видят какъв е проблем. От там ми смениха спирачната течност и предни и задна накладки. Направили също обезвъждушаване на системата. Оказа се, че имам ръб по спирчания диск, тоест трябва време да се настроят новите накладки към диска. Това го разбирам.

Преди да отида в сервиза, при загасен двигател, педала на колата беше твърд като камък. Сега след сервиза, при загасен двигател педала пропада малко и мога да напомпвам. За мене това си е въздух някъде в система. Спирачки имам иначе. По време на каране пак си пропада педала, но си хваща и си спирам. Не спирам така плавно както преди до си спирам.

От сервиза ми казаха, че това е нормално поведение на педала при нови нагладки и ръб на спирачния диск. Казаха, че като се напаснат до 100-200км щяло да се оправи. А сервиза е един от най-добрия за Алфа Ромео. Няма да му споменавам за момента името.

Какво мислите нормално ли е да се държи така педала ми след смяна на накладки и спирачна течмност?
Всички мнения са добре дошли.
Измини 500км за улягане. И зависи колко ти пропада

niki_future
26-07-2012, 12:45
Ники,
В Италия съм. Отивай при Бобо. Не съм сигурен, че е нормално да се напомва педала. Иначе, че трябва олягане трябва, но иди където ти казвам, за да си сигурен. Или си избери някой от форумните сервизи.

k2000
26-07-2012, 12:48
Ники,
В Италия съм. Отивай при Бобо. Не съм сигурен, че е нормално да се напомва педала. Иначе, че трябва олягане трябва, но иди където ти казвам, за да си сигурен. Или си избери някой от форумните сервизи.
Ники, ходих при Lisan Service, така че сервиза за мене е ОК и там Сашо си свърши работата. Сега ще видим колко ще се напасне, иначе спирачки имам.

niki_future
26-07-2012, 14:10
Но педала трябва да стои горе. И да не е мек като съединителя. Трябва да бъде твърд педала.
А защо си сменил накладките??? Светнал ли е чека, че е време за смяна???

NightRider
26-07-2012, 14:23
Но педала трябва да стои горе. И да не е мек като съединителя. Трябва да бъде твърд педала.
А защо си сменил накладките??? Светнал ли е чека, че е време за смяна???
А стига бе - твърд? Само без серво и запален двигател. И ако не му светне чекът, че му е скъсана жица без накладки ли да кара? :cheers:

k2000
26-07-2012, 14:24
Задните са били за смяна почти ги нямаше, а предните накладки не съм сигурен, че са били за смяна. Все пак се доверих на майстора и той каза да се сменят и двете.

NightRider
26-07-2012, 14:27
Задните са били за смяна почти ги нямаше, а предните накладки не съм сигурен, че са били за смяна. Все пак се доверих на майстора и той каза да се сменят и двете.
МАЙСТОРА??? А той каза ли ти, че дисковете са ти с ръб и е желателно да се сменят? Или да ходиш два пъти и да плащаш два пъти?

k2000
26-07-2012, 14:30
Като ми се обади да ми каже, че колата е готова, ми каза, че диска ми имал ръб. След като се изтъркали тези накладки, трябвало да ида да ми смени дисковете и пак накладките.

NightRider
26-07-2012, 14:34
Като ми се обади да ми каже, че колата е готова, ми каза, че диска ми имал ръб. След като се изтъркали тези накладки, трябвало да ида да ми смени дисковете и пак накладките.
Е, дано ръбът да е малък, че си с вентилирани дискове като те гледам. Браво за навременното обаждане на майстора. И ще е гадно ако са ти източили цялата спирачна течност и после са ти напълнили системата наново с чисто нова спирачна

niki_future
26-07-2012, 15:30
А стига бе - твърд? Само без серво и запален двигател. И ако не му светне чекът, че му е скъсана жица без накладки ли да кара? :cheers:

Под "твърд" имах предвид да не се натиска до долу като съединителя. Жиците със сигурност бяха здрави, така че е щял да светне чека. Спирачната течност беше сменяна от Бобо Декември миналата година, когато смених комплект съединител и лагер-помпа, така че изключваме възможността за 10-тина хиляди км да е била за смяна цялата (пък и нивото не е падало).

Каква марка накладки сложи?

---------- Post added at 15:30 ---------- Previous post was at 15:27 ----------

А спирачната помпа погледна ли майстора? Не е нормално да потъва педал на спирачката.

k2000
26-07-2012, 15:40
Марката е някакви Voking дето Сашо ми каза да сложа. Но не съм сигурен за името. Иначе той каза, че огледал цялата система и нямало проблем.

niki_future
26-07-2012, 15:49
Колко пробег дава на накладките? Колко струваха? Защо не сложихте по-скъпи и хубави?

---------- Post added at 15:45 ---------- Previous post was at 15:43 ----------

Колко пари ти взе за цялата интервенция?
Педала не може да е пропаднал от накладките. Иди при Бобо и търсете проблема. Как е пропаднал педала? Ниско долу ли? да не си карал на "газ - спирачка" като бесен?

---------- Post added at 15:46 ---------- Previous post was at 15:45 ----------

Бях чел мнение на Христо от АХМ, че тези са добри:
http://axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=47&modif=468&cat=2&subcat=5&prod=4857&numenkl=1&show=1

---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:46 ----------

Огледайте да няма пробив системата (скъсани маркучи, нещо по помпата) и да влиза въздух. Не е нормално да пропада педала на спирачките. При мен това не е ставало. Докато не се реши проблема с пропадането карай бавно и винаги имай готовност за спиране с ръчната.

NightRider
26-07-2012, 16:09
Сашо? Значи става въпрос за Лисан сервиз, нали?

niki_future
26-07-2012, 16:13
Сашо? Значи става въпрос за Лисан сервиз, нали?

Да...

NightRider
26-07-2012, 16:29
Да...
.......

niki_future
26-07-2012, 16:32
.......

Имах предвид "Да, Лисан"..........
???????

west421
26-07-2012, 18:37
Този месец си сменях накладките отпред и отзад.Отзад сваляне на спирачните апарати ревизиране смяна на всички гумички смяна на спирачни маркучи,смазване на лагерчето.Отпред само смяна на накладки.Всичко си работи както преди,няма пропадане няма потъване.Потъването на педала за мен не е нормално.Източих цялата спирачна течност и я смених с нова ДОТ 4 - няма проблем всичко си работи.

k2000
04-08-2012, 20:34
Ники,
Всичко по спирачната система било наред. Аз я карах колата вече 250 км и спирачките си работят. По-скоро вече няма пропадане, а започват да хващат долу. Като че ли има някакъв свободен ход на педала. Сега не съм в София, но като се върна ще я закарам и на някой друг да я погледне.

---------- Post added at 20:34 ---------- Previous post was at 20:34 ----------

west421 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17249),
Ти къде ходи да ти оправят спирачките.

_power_
05-08-2012, 02:10
Свободен ход (голям) е обикновенно или помпа или серво:lupe:

NightRider
05-08-2012, 07:39
Свободен ход (голям) е обикновенно или помпа или серво:lupe:Или необезвъздушена система, щом се е появило след смяна на накладки и източване на спирачна течност

niki_future
06-08-2012, 09:50
Иди при Бобо,
Не е нормален този свободен ход.

maptod
06-08-2012, 15:27
Я си погледни без да е натиснат педала, колко плътно прилепва накладката към диска и като го натиснеш пак виж какъв е хода. На апаратите също трябва да имаш едни телове-пружини, които ограничават изкривяването на накладката.

Ще се оправи пропадането и мойта беше така. Не си мисли, че диска се износва равномерно, все едно е стругован.

NightRider
06-08-2012, 17:08
Я си погледни без да е натиснат педала, колко плътно прилепва накладката към диска и като го натиснеш пак виж какъв е хода. На апаратите също трябва да имаш едни телове-пружини, които ограничават изкривяването на накладката.

Ще се оправи пропадането и мойта беше така. Не си мисли, че диска се износва равномерно, все едно е стругован.
Тия телове не служат ли за друго?