PDA

View Full Version : Защо съда ще отмени НЕЗАКОННИТЕ електронни фишове от мобилна камера



Alexanderbb
15-08-2012, 09:31
Защо съда ще отмени НЕЗАКОННИТЕ електронни фишове от мобилна камера
Ето текста


"Чрез създаването на нова ал.4 на чл.189 ЗДвП и въвеждане на понятието “електронен фиш” с измененията с ДВбр.10/11 г. на закона, се допусна изключение от общите процедурни правила на ЗАНН, касаещи започване на административно-наказателното производство със съставяне на АУАН и завършването му /при доказано нарушение/ с издаване на НП.Като всяко изключение от общите правила, издаването на електронния фиш е подчинено на строго определени условия, изчерпателно дефинирани в чл.189, ал.4 ЗДвП, а именно нарушението да е установено и заснето с техническо средство и в отсъствие на контролен орган и на нарушител.Граматичното, логическо и систематично тълкуване на тази разпоредба, във вр.чл.39, ал.4 ЗАНН и във връзка с целта на законодателя/виж мотивите към законопроекта за изменение на ЗДвП/ налага на категоричен извод, че издаването на електронен фиш е строго лимитирано и възможно само в случаите в които съответните технически средства са позиционирани предварително, стационарно, със съответни предварителни обозначения за съществуването им и които средства работят на автоматичен режим, неналагащ непосредствено обслужване от съответен контролен орган.За всички останали случаи на използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, въпросната разпоредба не важи и за констатираните с тези технически средства нарушения на ЗДвП следва да се спазва общия ред на ЗАНН за съставяне на АУАН и издаване на НП.Противното разбиране би довело до недопустимо заобикаляне на закона и до стимулиране на незаконосъобразно бездействие на контролните органи, свързано с неосъществяване на активен контрол по спазване на закона, превенция на административните нарушения и непосредственото им разкриване и установяване.В конкретния случай, по делото безспорно се установи, че електронния фиш е издаден за нарушение констатирано в отсъствие на предпоставките на чл.189, ал.4 ЗДвП, поради което и същия се явява незаконосъобразен на това основание."

syfer
15-08-2012, 11:39
Колега спестяваш доста подробности с въпроса си.
До колкото разбирам това е решение на Първа инстанция във връзка с обжалван електронен фиш.

инъче на въпросът ти защо съдът ще отмени......няма да ги отмени освен ако няма основание.
Мотиви и какво е искал да каже законодателят:

1. При нарушения констатирани с мобилна кемера управлявана от човек (служител на реда) глобите се налагат чрез първо-съставяне на акт и второ-съставяне на НП на основание акта. Обжалването става чрез обжалване на крайния акт т.е. на Наказателно постановление.

2.При нарушения констатирани със стационарна камера при която няма никакъв човешки фактор, която е настроена за определена скорост и т.н. и т.н. тогава наказанието завършва с електронен фиш.

Т.е. в конкретняи случай колега просто , като са те щракнали с мобилна камера глобата ти трябва да завършва с НП, а не с електронен фиш.Според мен това е изключение, което е грешка на наказващият орган и не вярвам да е масово все пак и КАТ си имат юристи.Пък ако стане масово лошо...ще даде повод за множество нарушения.

pinko
15-08-2012, 15:31
Хайде честито:goodnight:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/15/1888626_mvr_shte_uvelichi_8_puti_kamerite_za_slede ne_na/