PDA

View Full Version : Странно тропане отпред вдясно

Boby
03-02-2013, 19:03
Имам следния проблем откакто съм купил колата. Тропа отпред вдясно щом пропадне колелото в неравност. Тропа само при пропадане на гумата. При по-големи дупки или при удар нагоре на гумата няма тропане. Навъртях и вече почти 30'000км и топането не се променя!
Сменил съм:
1.Горни носачи TRW - проверих ги пак - не мърдат грам
2.Долни носачи TRW - проверени са пак - никакви луфтове
3.Биалетки едната е TRW другата Moog
4.Буферните тампони на стеблото на амортисьора(бяха си за смяна няма как да тропа от тях) - оригинални
5. Размених амортисьорите с последната надежда, че проблема е в тях, но НЕ. Пак тропа отпред вдясно!
6.Тампоните на макферсоните са като нови!
7.Тампоните на стабилизиращата щанга са здрави!
8.Кормилните накрайници са здрави!
9.Рейката няма никакъв луфт!

Вече ми се изчерпаха идеите и не знам какво да правя!:surrender::surrender::surrender::surrender: :surrender:
Дайте някакви предположения.

lordliness
03-02-2013, 19:19
То друго, което да тропа май няма, освен тампони на двигателя

Boby
03-02-2013, 19:30
То друго, което да тропа май няма, освен тампони на двигателя

Проверени са и те. Долните са здрави а горните(малките) са сменени.

lordliness
03-02-2013, 19:39
пробвай да караш на втора бавно и натисни рязко газта и също така рязко я отпусни, така няколко пъти и виж дали пак тропа. Друг вариант е да не можеш да локализираш точно звука и да тропа отзад или тропа нещо, което няма нищо общо с ходовата част и е разхлабено

Boby
03-02-2013, 20:52
Пробвах с рязко подаване и отпускане на газта. Мотора си блъска напред/назад, но тропане няма. Усъмних се и в задния мост. Прегледан е няколко пъти и в дигнато положение на колата и стъпила на гумите и всичко е здраво отзад. Бяха разбити тампоните на ЗСЩ, но са сменени и всичко е здраво. Тропането идва от предния мост. Тропа и при завой и при движение на право. Тропа и докато тегли двигателя и докато е по енерция.:|

lordliness
03-02-2013, 21:20
значи тропа само във вертикална посока, нищо не ми идва на акъла, утре ще се навра под моята да погледна, може да ми хрумне нещо, така както го описваш тропат шарнирите, вземи една щанга и ги провери

MC_G
03-02-2013, 22:44
На мен ми идва идея за тест на амортисьорите, и ми мен тропа... обаче рядко :D Гледам че си от София виж този линк :
http://www.dacia-bg.com/dacia/forum/viewtopic.php?f=28&t=1761

Boby
04-02-2013, 13:11
Да тропането е само във вертикална посока, но и само при пропадане на гумата надолу. Когато преминавам през пешеходна пътека от тези надигнатите при качване няма тропане, при слизане изтропва веднага. Прегледах и болтовете на магарето да не са хлабави, но всичко е стегнато.

MC_G идеята ти е да клати гумата нагоре/надолу и да слушам какво тропа ли? Ако се съмняваш в амортисьор - не е от него. Размених ляв и десен и тропането пак остана вдясно.

ecotronic
04-02-2013, 16:07
Прилича като да има луфт в горната опора на амортисьора - не в самия амортисьор а там където се захваща пръта.

toto99
04-02-2013, 19:14
При мен Алфа 146 зимата все си потропва, напролет като се разледи и като се измие пясъка се оправя..........

mian4o
04-02-2013, 20:00
Десният тампон на ДВГ при ТС има една планка и като омекне тампона рамото на ДВГ опира в тази планка и като се раздвижи ДВГ и има едно странно чукане/тропане/. Не знам при теб как е. И другото което е малко разхлабени болтове на тампоните на ДВГ. Карах с такова тропане около година и накрая реших като тропа да си изтропа че да го сменя ама не. И реших да проверя всички болтове и гайки и на левият тампон болтовете мръднаха около 15 градуса и планката от дясно. Сега имам друго тропане ама то е от долен десен шарнир на който му предстои смяна.

Дано съм бил полезен.

Iltcho
04-02-2013, 23:03
Здрасти Боби,
провери пак биалетките!

Идентичен шум както при мен.
Оказа се не разбита, а ХЛАБАВА! За стабилизиращата щангата. Нищо не ти пречи! Вдигни колата на подемник обаче. Нека цялата е във въздуха. Дано е това.

Ако не е и това вече незнам.

Tasho
05-02-2013, 00:11
Мисля,че е от тампона на макферсона..като махнеш капачето, сложи ръка върху него и залюлей колата.Ако усетиш нещо като почукване в ръката...заминал е!

Boby
05-02-2013, 14:37
Прилича като да има луфт в горната опора на амортисьора - не в самия амортисьор а там където се захваща пръта.

Стеблото на амортисьора се захваща за тампона. Т.е. няма какво да тропа там освен ако не е разбит тампона, но той е здрав.

---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:28 ----------

Мисля,че е от тампона на макферсона..като махнеш капачето, сложи ръка върху него и залюлей колата.Ако усетиш нещо като почукване в ръката...заминал е!

Правих го и това. Тампона не мърда и няма почукване в него. Проверен е и визуално. Много трудно го напъхах в горната опора на макферсона, което значи, че е доста стегнат и не е износен.

---------- Post added at 14:32 ---------- Previous post was at 14:30 ----------

Здрасти Боби,
провери пак биалетките!

Идентичен шум както при мен.
Оказа се не разбита, а ХЛАБАВА! За стабилизиращата щангата. Нищо не ти пречи! Вдигни колата на подемник обаче. Нека цялата е във въздуха. Дано е това.

Ако не е и това вече незнам.

Проверени са и биалетките отново въпреки, че са нови. Нямат никакъв луфт и не са хлабави.

Тропането нито се промени, нито изчезна поне за 10км независимо от това, че съм сменил почти цялото окачване.

---------- Post added at 14:37 ---------- Previous post was at 14:32 ----------

Десният тампон на ДВГ при ТС има една планка и като омекне тампона рамото на ДВГ опира в тази планка и като се раздвижи ДВГ и има едно странно чукане/тропане/. Не знам при теб как е. И другото което е малко разхлабени болтове на тампоните на ДВГ. Карах с такова тропане около година и накрая реших като тропа да си изтропа че да го сменя ама не. И реших да проверя всички болтове и гайки и на левият тампон болтовете мръднаха около 15 градуса и планката от дясно. Сега имам друго тропане ама то е от долен десен шарнир на който му предстои смяна.

Дано съм бил полезен.

Със 164-та съм имал проблем с хлабав тампон, но той тропа когато се мести мотора напред/назад, а при мен тропа когато окачването се разтяга.:death:

badmadafaka
05-02-2013, 14:37
Амортисьорите отгоре на дебелата част имат едни като завинтени тапи, които пък от своя страна биха могли да имат едни планки върху себе си, най-често хванати с точкова заварка за въпросните тапи. Та тия планки биха могли да се откъснат и като се разгъне амортисьора те да дрънкат защото се удрят в тапата за която са били точково заварени.
Не знам дали стана съвсем ясно, но това се проверява на подемник или крик като се притисне прашника с нещо силно нагоре за да се открие края на дебелата част на амортисьора...

Boby
05-02-2013, 14:41
Разбрах те за кое говориш, но размених амортисьорите ляв и десен и тропането си остана вдясно т.е. амортисьора отпада.

ecotronic
05-02-2013, 14:47
Вида на звука (тъп, остър, глух, дрънчащ.............) може да е някакъв ориентир. Можеш ли да качиш малко звук?

Boby
07-02-2013, 13:27
Звука е като от разбит шарнир. Все едно има луфт в нещо. Звук правих опит да записвам но не се чува добре.

Doomguy
07-02-2013, 14:01
Да използвам темата за да попитам, с какъв спрей си пръскате горните носачи? В дясно скърца, и имам подозрение, че е от тампоните на носача.

lordliness
07-02-2013, 16:41
От тампоните е , тръгнали са, на вюрт. HHS 2000 има го в Крез

Doomguy
07-02-2013, 16:52
Трябва ли да се сваля колелото, или само с крик ще стане?

lordliness
07-02-2013, 17:13
Вдигам с крика, пръскам, пускам и клатя колата нагоре- надолу да проникне и така 2-3 пъти.Само трябва са сухи

И още нещо, като я вдигнеш разклати колелото и виж дали няма луфт там, ако има смени тампоните, защото ще ти замине гумата.

Doomguy
07-02-2013, 19:17
Ако се наложи ще ги сменя. Има ли полиуретанови за тези носачи, или са само обикновени?

lordliness
07-02-2013, 19:25
Има, аз бих си сложил само гумени, нали знаеш магазина след акумулаторния, по 20 лева е бройката.

Boby
04-03-2013, 13:27
Разреших проблема с тропането. Оказа се външното каре. Имаше странен голям луфт напред/назад. Установява се като местите силно полуоската навътре/навън от карето.

lordliness
04-03-2013, 18:12
Разреших проблема с тропането. Оказа се външното каре. Имаше странен голям луфт напред/назад. Установява се като местите силно полуоската навътре/навън от карето.

Да не се е счупила зегерката

Boby
04-03-2013, 18:53
Не, зегерката си беше здрава, а и карето се набива много стегнато на полуоската. Луфта беше в самото каре.

ecotronic
05-03-2013, 20:18
Не, зегерката си беше здрава, а и карето се набива много стегнато на полуоската. Луфта беше в самото каре.

Хубаво е това, че в крайна сметка си преборил проблема.
Но с такъв луфт това каре не тракаше ли при потегляне с пълен волан?