View Full Version : Малко помощ за Autocad?!
Колеги, налага ми се да работя с Аутокад и бих искал да попитам дали случайно накъде има самоучител на български език?
Абсолютно начинаещ съм в програмата и ще ми бъде значително по-лесно ако има превод.
За съжаление нямам време да ходя на курсове....
injekciona
23-02-2013, 20:54
Книги на английски може да намериш колкото искаш в чуждестранните тракери. На български не знам какво би намерил, освен някакви кратки уроци. Аз имам една книга на български, която като се замисля сигурно не съм я отварял никога. Името и беше нещо от сорта на Autocad Mastering и е доста голяма тухла, вървеше и със CD, предполагам с някакви уроци. Като се учех в началото я бях купил от Славейков за 40лв, според мен би ти свършила доста добра работа ако имаш нерви да четеш. Аз чесно казано научих нещата с повече цъкане и google.....
Английскят не ми е чак толкова добър, че до чета спокойно книга с уроци за термини, който изобщо не разбирам :)
dimitar_vd62
23-02-2013, 21:16
Ми ето:http://forums.softvisia.com/index.php/topic/1174-ръководство-за-работа-с-auto-cad/
Жена ми работи с аутокад, ма ще ти кеже същото - разцъкваш и четеш тук-там, инак тухлата е голяма.
Виж и тука, ама не съм търсил има ли нещо за аутокад по подменютата.http://uroci.net/
На аутокад ще чертаеш машинни елементи или ще отваряш архитектурни чертежи и ще чертаеш примерно квадратчета и други условни означения .
Най-лесния вариант да научиш програма от този тип е да гледаш "туториъли" и да цъкаш постоянно, не ти трябва да си с най-високо ниво на английски за да ги разбереш, но ако си много зле ще имаш проблеми и със самата програма. Аз съм против книгите, прекалено много ненужни неща има написани, които само биха те объркали в началото.
Предполагам искаш да работиш на 2D, защото за 3D аутокат не е от най-приятните за моделиране програми..
Ето от тука избираш и почваш:
http://www.youtube.com/results?search_query=autocad+tutorials+for+beginne rs&oq=autocad+tuto&gs_l=youtube.3.1.0l10.3116889.3120243.0.3121647.14 .11.1.2.3.0.186.1280.5j6.11.0...0.0...1ac.1.Hlg_sK NLX9E
Съветвам те да направиш повечко докато свикнеш, иначе програмата е доста интуитивна и се учи сравнително бързо, отдели няколко дни да се запознаеш кое от къде, бързи команди които биха ти помогнали по натам и т.н. Успех!
old alfist
24-02-2013, 16:45
Разцъкване му е майката, но кажи с каква цел ти трябва - може да те насочим към някоя друга програма.
Ще чертая само 2D, нещо като архитектурни чертежи, ама не точно :)
Кръгчета, квадратчета, триъгълници, правоъгълници, арки, сводове, колони....
В английския ми е зле специфичната терминология за чертежите, иначе нямам проблем.
Уж от два дни разцъквам, ама реално не знам какво правя :)
old alfist
24-02-2013, 22:25
АрхиКад е по-лека и лесна за възприемане и с повече възможности в това отношение - мисля, че ще ти свърши по-добре работа.
Архитектите работят с по-леки програми от инженерите по обясними причини.
Ще опитам и него :)
Благодаря ви много!
reloading
24-02-2013, 23:11
АрхиКад е по-лека и лесна за възприемане и с повече възможности в това отношение - мисля, че ще ти свърши по-добре работа.
Архитектите работят с по-леки програми от инженерите по обясними причини.
еееее това вече беше грубо ;)
А отностно Архикада да , изтегли си някоя по стара версия ако не ти трябват някакви сложни чертежи примерно 13.. чертае се едновременно в 2д и 3д.. ;) идеална е за интериорни идеи (говоря за човек който не разбира програмата) и ввсе пак е доста лесна за научаване
А.к.а Sims ;) или поне на мен много ми приличаше като почнах да работя с нея...
Архикад е хубава програма еквивалентна на нея е Ревит(Revit) който като Аутокад е на Autodesk и за мен много по интуитивна и лесна за научаване, но само за чертежи 2D най-добре си е Аутокада, щом не ти трябва да вдигаш 3D-та не се затормозявай с другите програми.
Относно инженерните програми- само изглеждат сложно на пръв поглед, а че са по-тежки в никой случай. ;)
те всички програми са лесни стига да знаеш какво правиш и какво трябва да се получи. реално в аутокад можеш да чертаеш и само с 4-5 команди.
то и аз не чертая кой знае какви сложнотии . 2-3 дена разцъкване и сам ще се научиш на основното .
Но ако искаш хвърли едно око и на тоя сайт аз от тук за компютрите доста неща съм намерил като цяло . http://forums.softvisia.com/index.php/topic/1174-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D 1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D1%81-auto-cad/
Аз работя на Аутокад, ако имаш нещо да питаш съм на разположение ;-), иначе книжката предполагам върши работа, незнам, никога не съм я гледала :D
Свалил съм си разни упътвания. Вечер гледам клипчета в ютуб. Ше се науча някой ден :)
Благодаря!
Все едно е дали е за инженери или архитекти, последните години autodesk разработиха така програмата че лесно си се прехвърляш