PDA

View Full Version : Съвет при избора на електрожен

pitbull
01-07-2013, 09:48
Здравейте колеги, решил съм да си взема електрожен, спрял съм се на старите Български Кракра.
Това са тези които съм харесал:
http://prodavalnik.com/star-elektrozhen-iz-e-01-na-kra-kra-i18751841

http://prodavalnik.com/elektrozhen-elektrojen-i20291047

И двата са Крарка, като първият е по-старият модел със по дълги кабели и вентилатор за охлаждане, а вторият е по-новият модел и изглежда като нов.

Молбата ми е ако има заварчици във форума да ми помогнат кой от двата да взема защото аз не мога да избера. Кой от двата е по-добър, старият в металната кутия или новият в пластмасовата.

kolev
01-07-2013, 13:25
не разбирам от заваряване,но до колкото знам тези кракра са променливотокови. това значи че си ограничен от към електроди и метали които можеш да заваряваш.

old alfist
01-07-2013, 13:32
Аз пък разбирам от заварки, но не разбирам от електрожени - само знам, че едно време връзките на панелите се заваряваха само с агрегати на прав ток и заварките бяха като изляти.

pitbull
01-07-2013, 13:37
Правотоковите са скъпи, има в този ценеви диапазон нови китайчета без гаранция
http://prodavalnik.com/igbt-invertoren-elektrozhen-mma-200-160a-i23596911

old alfist
01-07-2013, 13:53
Дано се намери някой специалист да даде акъл, защото има особености или тънкости при заваряването с единия и другия вид и най-вече има значение целта, за която ще ползваш електрожена.

ecotronic
01-07-2013, 14:09
Този първия в металната кутия не го знам. Явно е много стар модел. Този в пластмасовата кутия също е доста стар модел (отпреди около 30 г), но се е доказал в практиката, като доста издържлив и непретенциозен.
Всичко зависи от това за какво ти трябва. За продължителна работа с електроди 2,5 - 4 мм този с пластмасовия корпус няма да те предаде.
Не е добър обаче за прецизни заварки на тънки детайли.
Накратко - ако ти трябва за по-груба работа и продължително натоварване, взимай него.
Ако ти трябва за по-прецизна работа, по-добре потърси някой по-осъвременен, макар и на малко по-висока цена. Новите електрожени са по-сложни като схеми, но предлагат и по-големи възможности.

vanko_monev
01-07-2013, 14:11
Колега ориентирай се към вторият модел, но не очаквай кой знае какво, с 3,25мм електрод работи сравнително добре можеш да заваряш само черни метали, което според мен много те ограничава в полето за работа- винкелчета шинички и др. такива не претенциозни неща. 4мм. електрод го мъчи, ако питаш мен \не искам да ти насаждам мнение\ все пак ти ще си го ползваш е да разгледаш моделите на ВИКИ-Б българска фирма за заваръчна техника, като цена ще е малко по-висока от тази която е на този който си показал но, поне знаеш, че ще вземеш нещо хубаво. Има е един друг вариант също удачен, марката Varstroj чешка е, но продуктите им са също добри.

pitbull
01-07-2013, 17:21
Спрях се на този, чухме се с продавача и се разбрахме другата седмица като се прибере да ходя да го видя.

http://prodavalnik.com/invertoren-elektrozhen-elektro-mashinen-wmem-200-i25385561

Кажете си мнението за него.

vanko_monev
01-07-2013, 18:29
Нямам впечатления от тази марка, цената му за втора употреба не е малка, има ли кабели, че на снимките е без........

dimitar_vd62
01-07-2013, 19:32
Осем години съм заварявал, бих взел втория модел - до 160 А дето е.Здрав и няма да те предаде ако е в ред.Но само за черни метали.Бих вложил повече пари в инверторен.Много разширява възможностите.СО що не вземеш, или ти трябва преносим.В този случай инвертор.Ще си изкара парите.Не се стискай за инструменти.От преебалник не съм купувал,няма и да купя пред вид боклуците с които се набутаха мои познати.

pitbull
01-07-2013, 20:16
Иска ми се телоподаващо, но нямам толкова пари, размера не е от значение.С инверторен освен черни метали какво още може да се заварява?
Към правотоковите електрожени съм виждал приставка за телоподаващо.

dimitar_vd62
01-07-2013, 23:27
Неръждавейка, чугун.За какво ти трябва ако не е тайна.

Бобби
02-07-2013, 00:28
Ако ти трябва професионално....нито един не става....ако заваряваш на двора асмата е без значение.......
Това електрожена е отживелица.......ако искаш да правиш много видове заварки, ще ти предложа едно телоподаващо, което е почти последна дума на техниката...тежи към 4кг. заедно с ролката, без бутилката...там сам си я избираш в зависимост от работата.....е цената е към 3200лв......но ако го умеш тоя занаят...ставаш бог...

---------- Post added at 21:28 ---------- Previous post was at 21:26 ----------

Неръждавейка, чугун.За какво ти трябва ако не е тайна.
За нераждавейката, трябва плазма....

pitbull
02-07-2013, 10:22
Не ми трябва за професионални заварки, а като се наложи нещо по двора да не обикалям и да се моля някой комшия да ми даде неговият.
За това исках Кракра но всички ме съветват да взема инверторен. Избора ще е между тези двата:

http://prodavalnik.com/elektrozhen-elektrojen-i20291047

http://prodavalnik.com/invertoren-elektrozhen-elektro-mashinen-wmem-200-i25385561

но като трябва да избирам се почва едно чудене, вайкане..... за това се допитах до форума.

ecotronic
02-07-2013, 10:38
Аз бих избрал втория. Ако някога си заварявал с прав ток, то не би трябвало да се колебаеш. Дори ако говорим само за черни заварки.
Вярно е, че е по-сложно като устройство и вероятността да дефектира е по-голяма от тази при другия.
Но същото това съображение не ни кара да предпочитаме жигулата пред Алфата:)

kolev
02-07-2013, 12:03
това мисля ще ти е полезно
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=56&t=23365

dimitar_vd62
02-07-2013, 19:50
При тези цени на обявите дето си постнал вземи инверторния.

Kuku
02-07-2013, 22:22
Готов си да дадеш 300лв. за употребяван електрожен???
Ми, че ти за 400лв. ще си купиш употребявано телоподаващо и никога няма да помислиш за друго устройство при домашна употреба!!! :?

mordohy
03-07-2013, 00:55
Пишете и верни неща, но и много тъпотии!
Добре е да вземе инверторен електрожен, но не повече от 160А ! За къщата двора и градината не ти трябва дори и 110-120 А.
С инверторният можеш да си регулираш перфектно тока. Моят е толкова добър, че даже го използувам понякога за зарядно.
Променливотоковите електрожени не са за изхвърляне, защото има електроди, които работят при напрежение над 55-60 волта. Алуминиевите електроди също изискват висок волтаж и нисък ампераж. Инверторните по принцип работят на нисък волтаж. Вярно, някои имат система за по-бързо запалване на електрода, но то е само да се получи дъгата.
Когато професионално се заваряват тръби от неръждавейка, само некадърните идиоти ги заваряват с плазма. Професионалистите ги заваряват с електрожен.
При електрожена се изисква майсторство да напаснеш детайлите, а тия с аргона млатят и запълват дупки по един -два сантиметра, без да ги интересува, че отвътре се получават едно сополи, от които се задръстват тръбите. Освен това, заварката е много лоша. От долната част няма аргонова среда и заварката кипва. Другото е, че е много бавно.
Обаче като им го кажеш и оревават орталъка.
Има едно изключение и то е в хранително-вкусовата промишленост. Там се заваряват с аргон, но процедурата е дълга и много скъпа.
Накратко: взимай инверторен, за да не те боли главата!
Аз с него си кърпя и гърнетата!

Бобби
03-07-2013, 01:35
Пишете и верни неща, но и много тъпотии!
Добре е да вземе инверторен електрожен, но не повече от 160А ! За къщата двора и градината не ти трябва дори и 110-120 А.
С инверторният можеш да си регулираш перфектно тока. Моят е толкова добър, че даже го използувам понякога за зарядно.
Променливотоковите електрожени не са за изхвърляне, защото има електроди, които работят при напрежение над 55-60 волта. Алуминиевите електроди също изискват висок волтаж и нисък ампераж. Инверторните по принцип работят на нисък волтаж. Вярно, някои имат система за по-бързо запалване на електрода, но то е само да се получи дъгата.
Когато професионално се заваряват тръби от неръждавейка, само некадърните идиоти ги заваряват с плазма. Професионалистите ги заваряват с електрожен.
При електрожена се изисква майсторство да напаснеш детайлите, а тия с аргона млатят и запълват дупки по един -два сантиметра, без да ги интересува, че отвътре се получават едно сополи, от които се задръстват тръбите. Освен това, заварката е много лоша. От долната част няма аргонова среда и заварката кипва. Другото е, че е много бавно.
Обаче като им го кажеш и оревават орталъка.
Има едно изключение и то е в хранително-вкусовата промишленост. Там се заваряват с аргон, но процедурата е дълга и много скъпа.
Накратко: взимай инверторен, за да не те боли главата!
Аз с него си кърпя и гърнетата!
:)))...някой неща не са така, както ги казваш...ама с винкел за заврки не споря:))....сега съм се осветил с наливен електрожен, но утре ще бъда в час и ще те оборим....Иво, не всичко е черна стомана, за някой неща си трябва мая......а ти всичко с електрожен....не става така....95% ръка, ма 5% е техника, която не е от Кракра Перник:))....

mordohy
03-07-2013, 02:05
:)))...някой неща не са така, както ги казваш...ама с винкел за заврки не споря:))....сега съм се осветил с наливен електрожен, но утре ще бъда в час и ще те оборим....Иво, не всичко е черна стомана, за някой неща си трябва мая......а ти всичко с електрожен....не става така....95% ръка, ма 5% е техника, която не е от Кракра Перник:))....

Направи ти завиждам!
Аз обаче съм на бачкане!
Вече 12 години работя в хартиена промишленост, като 8 съм работил само по изграждане и ремонт на такива заводи по целия свят.
А хартиения завод, половината е тръби неръждавейки. Има малка част алуминий и една, определено не малка от черни, дебело-стенни тръби за паровата инсталация.
Заварявал съм до повръщане и бъди сигурен, че сме имали всякаква заваръчна техника.
Двете професионални плазми ги използувахме главно за грубо рязане на неръждавейка. Разбирай, като с оксижен.
С телоподаващите заварявахме тежки метални конструкции, като колони и ферми.
Всички тръби с електрожен. Много по-бързо и по-евтино, отколкото с плазмата. Освен това и много по-качествено.
В България, все още се мисли, че плазмата е нещо елитарно и високо-технологично, а то си е чист оксижен. Поне техниката е такава.
Ако още не си оклюмал, ха едно наздраве!

Бобби
03-07-2013, 02:25
Направи ти завиждам!
Аз обаче съм на бачкане!
Вече 12 години работя в хартиена промишленост, като 8 съм работил само по изграждане и ремонт на такива заводи по целия свят.
А хартиения завод, половината е тръби неръждавейки. Има малка част алуминий и една, определено не малка от черни, дебело-стенни тръби за паровата инсталация.
Заварявал съм до повръщане и бъди сигурен, че сме имали всякаква заваръчна техника.
Двете професионални плазми ги използувахме главно за грубо рязане на неръждавейка. Разбирай, като с оксижен.
С телоподаващите заварявахме тежки метални конструкции, като колони и ферми.
Всички тръби с електрожен. Много по-бързо и по-евтино, отколкото с плазмата. Освен това и много по-качествено.
В България, все още се мисли, че плазмата е нещо елитарно и високо-технологично, а то си е чист оксижен. Поне техниката е такава.
Ако още не си оклюмал, ха едно наздраве!
Наздраве...ама защо ми говорищ за тоалетна хартия.....:))))....значи, сега ме слушай.....нераждавейката се използва главно в хранителновкусувата промишленост....аз миналият месец взех 20 бона от несле...бившата малчика.....и моля те остави ме да си ям шоколада, че съм много пиян....:)))...за плазма няма да ме засягаш....аз на LSD...дори и новините не гледам:))

mordohy
03-07-2013, 03:53
Наздраве...ама защо ми говорищ за тоалетна хартия.....:))))....значи, сега ме слушай.....нераждавейката се използва главно в хранителновкусувата промишленост....аз миналият месец взех 20 бона от несле...бившата малчика.....и моля те остави ме да си ям шоколада, че съм много пиян....:)))...за плазма няма да ме засягаш....аз на LSD...дори и новините не гледам:))
Никъде не съм казвал за тоалетна хартия.:gayfight:
Но каквато и да е хартията, всичко се движи във водна среда. За това и тръбите са от неръждавейка.:kiss:

pitbull
03-07-2013, 10:42
Поразрових се за инвертора където съм харесал и единственото което открих е ,че го внася някаква фирма която има строителен хипермаркет в Пазарджик.
Явно само надписите са му на немски а си е китаец (не ,че всичко вече не е китайско).
И цената му е височка за втора употреба, и ако е китаец по-добре с гаранция.
За 280лв има инвертор на Райдер с 2год. гаранция, имам два флекса , къртач и помпа за поливане на Райдер и работят без проблем, особено единият флекс и къртачът съм ги зорил доста.

Прочетох темата от линка на колегата Колев, и си харесах един инвертор които го препоръчват всички но цената му е 400лв.

kolev
03-07-2013, 14:09
нито 300, нито 500 лв са малко за хоби инструмент който ще се ползва от дъжд на вятър. най-добре е наистина да си има гаранция. тоя райдер го пробвай предварително ако можеш. то в крайна сметка зависи в кой завод в китай са го поръчали. иначе като цяло , китайските инструменти са си ок за домашна употреба.

Mind_Control
03-07-2013, 15:46
...за плазма няма да ме засягаш....аз на LSD...дори и новините не гледам:))

Правилно, на LSD ако гледаш ТВ ще влезеш в някой бед трип и ще вземеш да полудееш :)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%A1%D0%94

LCD може би е това, което имаше предвид ;)

santo_traficante
03-07-2013, 23:59
http://www.aigwelding.com/contact.html
Тази фирма са мои хора,Разгледай ако ти хареса нещо може да го договориме.

Kuku
04-07-2013, 00:16
....Може да не съм казал, но ще повторя - потърси употребявано телоподаващо.
Излишно се забиваш в електрожен, щом е за домашно ползване!

mordohy
04-07-2013, 00:44
Може да не съм казал, но ще повторя - потърси употребявано телоподаващо.
Точно за домашно телоподаващо не му трябва!
Бутилки, маркучи, ролки, спрей с тефлон.....
Да изброявам ли?!
Най-малко 30-40 кила багаж.
Ще ми се да видя, как ще си оправяш скелето на лозницата или как го транспортираш до вилата:flirt:
Едно инверторче 2.5-3 кила за 110-140 А и е в джаза!

Kuku
04-07-2013, 01:23
Въпроса е, че при любителска употреба (а и не само) в домашни условия телоподаващото е много по-лесно за работа.
Бутилката (10лв.), ролката (30лв.) и спрея (5лв.) я ги смени един път в годината, я не.
Ся, разбирам да не си виждал инверторни телоподаващи.... 14кг. ОБЩО тегло, с 5кг. ролка :)
Но да оставим това - просто с телоподаващото се работи много по-лесно!

Бобби
04-07-2013, 07:58
Може да не съм казал, но ще повторя - потърси употребявано телоподаващо.
Ти отказа ли се от железата....:smoke:
Колко му търсиш на твоето....?

---------- Post added at 04:56 ---------- Previous post was at 04:50 ----------

Въпроса е, че при любителска употреба (а и не само) в домашни условия телоподаващото е много по-лесно за работа.
Бутилката (10лв.), ролката (30лв.) и спрея (5лв.) я ги смени един път в годината, я не.
Ся, разбирам да не си виждал инверторни телоподаващи.... 14кг. ОБЩО тегло, с 5кг. ролка :)
Но да оставим това - просто с телоподаващото се работи много по-лесно!
...и по леки има с много повече екстри и възможност за различно заваряване, ама цената е солена...:smoke:

---------- Post added at 04:58 ---------- Previous post was at 04:56 ----------

Правилно, на LSD ако гледаш ТВ ще влезеш в някой бед трип и ще вземеш да полудееш :)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%A1%D0%94

LCD може би е това, което имаше предвид ;)
:)))...:smoke:

pitbull
04-07-2013, 10:33
Мислил съм и за телоподаващо преди да започна да търся електрожен но втора ръка хубаво не намерих, има нови китайчета по 400-500лв. По форумите четох за Енхел, Раидър и другите евтини китайчета ,че само плюели и не правили хубави заварки. Ако някой колега има наблюдения върху тях нека сподели и ако някой има за продаване да пише.

Има телоподаваща приставка за правотоков електрожен но дали става за всеки електрожена или електрожена трябва да има изход за такава приставка?

http://prodavalnik.com/telopodavascho-i15840317

mordohy
04-07-2013, 16:24
Мислил съм и за телоподаващо преди да започна да търся електрожен но втора ръка хубаво не намерих, има нови китайчета по 400-500лв. По форумите четох за Енхел, Раидър и другите евтини китайчета ,че само плюели и не правили хубави заварки. Ако някой колега има наблюдения върху тях нека сподели и ако някой има за продаване да пише.

Има телоподаваща приставка за правотоков електрожен но дали става за всеки електрожена или електрожена трябва да има изход за такава приставка?

http://prodavalnik.com/telopodavascho-i15840317
Става. Просто трябва да внимаваш при работа, защото е постоянно под напрежение и се получават кретении. Най-добре да си е пригоден електрожена за тая работа.

Kuku
05-07-2013, 15:42
....
Железата бачкат, та пушек се вдига :)

old alfist
05-07-2013, 18:08
Струва ми се, че имате нужда от уроци :

http://vbox7.com/play:3bbb3c31

http://vbox7.com/play:b9a0ac43d0

Бобби
06-07-2013, 00:49
Струва ми се, че имате нужда от уроци :

http://vbox7.com/play:3bbb3c31

http://vbox7.com/play:b9a0ac43d0
Уителю, хайде малко се поспри....и да говворим за нещо с което, си се занимавал........това не ти е силата.....объркал си рейса....

---------- Post added at 21:49 ---------- Previous post was at 21:46 ----------

Железата бачкат, та пушек се вдига :)
Аз пък си помислих, че ще ми дадеш добра цена да закарам твоето телоподаващо на вилата, че съм почнал една ограда.....ред желязо, ред кипариси:)))

Kuku
06-07-2013, 13:57
Това никога няма да стане - инструменти не се продават, еле пък такива, дето са си избили цената многократно ;)

pitbull
27-07-2013, 11:20
Дилемата приключи, днес взех това

dimitar_vd62
27-07-2013, 15:30
Много километри винкели да завариш безаварийно.http://s17.rimg.info/cf3741b07375e3a10795ef8a73171a27.gif (http://smayliki.ru/smilie-1027669959.html)

mordohy
28-07-2013, 16:47
Честито!
Точно такъв имам!
Съдирал съм му .....ръкохватката от бачкане. Заварява много добре. Единственото, което мога да те посъветвам е да го отвориш и да притегнеш бурмите на силовите клеми, трансформатора и дросела. Ако не знаеш как остави ми го в Санитекс за час - два да го постегна. че само това им е кусура!
Със здраве да си го ползуваш:cheers:

pitbull
28-07-2013, 22:25
Честито!
Точно такъв имам!
Съдирал съм му .....ръкохватката от бачкане. Заварява много добре. Единственото, което мога да те посъветвам е да го отвориш и да притегнеш бурмите на силовите клеми, трансформатора и дросела. Ако не знаеш как остави ми го в Санитекс за час - два да го постегна. че само това им е кусура!
Със здраве да си го ползуваш:cheers:

Трябва да питам дали няма да му наруша гаранцията като го отворя а тя е 3 години.

Що не се срещнем с теб някой път на по бира:drunk:

mordohy
30-07-2013, 21:48
Трябва да питам дали няма да му наруша гаранцията като го отворя а тя е 3 години.

Що не се срещнем с теб някой път на по бира:drunk:

На първи и втори съм до 19:30 на работа. После започвам две нощни.
Ако искаш свирни на първи или втори да се видим след 19:30-20:00.
Тел 0 88 77 33 174 или 0878924733.
Звъни настоятелно!:joly:

dimitar_vd62
31-07-2013, 21:07
.......
Звъни настоятелно!:joly:

В смисъл?:laughing1:

mordohy
31-07-2013, 23:12
В смисъл?:laughing1:

Най-пряк!:devil2:
Може да съм в някой казан с каша:mf_Flush: или с омазани ръце или с някоя колежка да ......

Kuku
01-08-2013, 23:26
Продължавам да твърдя, че само заради в пъти по-лесната работа с телоподаващо, си заслужаваше да инвестираш малко повече пари.
Но честито, все пак :)