PDA

View Full Version : С какво си чистите дебитомера?

David Singh
17-07-2013, 00:32
Колеги С какво си чистите дебитомера? Четох за разни спрейове други го пръскат с меглио и после го заплакват в леген с топла вода, но как да го изчистя така, че да не копувам нов след това? Мерси!

endeavour
17-07-2013, 06:43
Колеги С какво си чистите дебитомера? Четох за разни спрейове други го пръскат с меглио и после го заплакват в леген с топла вода, но как да го изчистя така, че да не копувам нов след това? Мерси!
Първо трябва да си сигурен, че дебитомера е за чистене, тоест повредата не е някъде другаде 8-) След това трябва да знаеш, че и при най-прецизното чистене шансът да тичаш за нов оборотомер след това не е малък :wallbash: И накрая - теории и легенди по въпроса има много, аз моите съм ги чистил с чист етилов спирт 96%, който съм налял във флаконче със спрей-помпичка, за да има насочена струя Изкъпваш добре сензора, след като си го свалил от корпуса на дебитомера и го оставяш да изсъхне - нищо повече :drive:

David Singh
17-07-2013, 10:41
После са останали живи след спирта нали?

ecotronic
17-07-2013, 10:49
Аз го чистих с такъв обезмаслител:

http://alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1356879032w.jpg

David Singh
17-07-2013, 11:02
a в какъв тип магазини се предлага за ел. железарий?

burgazliqta
17-07-2013, 17:16
По темата : взимаш от аптеката спирт 96 процента както ти беше казано , слагаш в спринцовка и пръскаш и го чистиш със силна струя ... Аз моя така го чистя и нищо му няма , само вървежа на колата се подобрява ... Изчистваш го целия да стане като нов , то изсъхва за 1 2 минути , чакай 5 например =да е сигурно и затваряш пак и си готов ...

Да ви питам за дебитомера пак : вчера му извадих буксичката да видя как е без дебитомер колата , дали върви по-добре , но колата направо стана дроб без него ... взе да гасне и други глупости ... че загасих колата , сложих го пак и става вече 2 пъти ми прави проблем докато карам като давам газ колата спира вместо да наеме ... и така като върна 3 4 5 скорости и светва това за впръскването и след 10 секунди се оправя , но се случи 2 пъти вече от какво може да е ?

tur4in
17-07-2013, 17:20
пръцкаш го с обезмаслител и е чист

Alamo
17-07-2013, 17:20
По темата : взимаш от аптеката спирт 96 процента както ти беше казано , слагаш в спринцовка и пръскаш и го чистиш със силна струя ... Аз моя така го чистя и нищо му няма , само вървежа на колата се подобрява ... Изчистваш го целия да стане като нов , то изсъхва за 1 2 минути , чакай 5 например =да е сигурно и затваряш пак и си готов ...

Да ви питам за дебитомера пак : вчера му извадих буксичката да видя как е без дебитомер колата , дали върви по-добре , но колата направо стана дроб без него ... взе да гасне и други глупости ... че загасих колата , сложих го пак и става вече 2 пъти ми прави проблем докато карам като давам газ колата спира вместо да наеме ... и така като върна 3 4 5 скорости и светва това за впръскването и след 10 секунди се оправя , но се случи 2 пъти вече от какво може да е ?

Щом е станала на дроб без дебитомер провери и ламбда сондата. Провери буксата на дебитомера дали е закачена както трябва.

burgazliqta
17-07-2013, 17:26
Щом е станала на дроб без дебитомер провери и ламбда сондата. Провери буксата на дебитомера дали е закачена както трябва.

Сори за тъпия въпрос , ама как да я проверя ламбдата ?

David Singh
17-07-2013, 17:48
Въпроса ти не е тъп колега:) На диагностика

radiboy
17-07-2013, 19:58
Много ми е интересно,дали има някой,който да си е чистил дебитомера,без значение с какво,и колко пъти,и в последствие да не си е купил нов? Аз поне не познавам такъв.

Jivko7777
17-07-2013, 20:01
Много ми е интересно,дали има някой,който да си е чистил дебитомера,без значение с какво,и колко пъти,и в последствие да не си е купил нов? Аз поне не познавам такъв.

Аз на Фиат срещатата преди 2 год от тогава се тавани на 1100 единици, преди това на сток кола беше 600 горкия...

ПП: преди няколко месеца с Милен го гледахме 1100 си е пак

David Singh
17-07-2013, 20:52
Демек по хубаво ли ще стане като го изчистя или по-натам ще трябва нов?

don_pepone
17-07-2013, 20:55
Аз доколкото съм чувал става да се почисти и с бензин, примерно се налива в една чаша бензин и се потапя вътре и с резки поклащания се бърниика вътре с сензора и се чистел добре.
П.С. За предпочитане било по-хубав бенз (98-100),че другият мазнее малко

Lyubo
17-07-2013, 20:56
Демек по хубаво ли ще стане като го изчистя или по-натам ще трябва нов?

Вземай най-добре нов ако имаш парите, ако ли не докато ги събереш го изчисти и имаш ли кеш взимай нов.
Поздрави.

David Singh
17-07-2013, 21:00
То колата си върви просто искам да я пооправя малко, че скоро я взех от майка ми да почистя основните неща:) Клап-дросел, дебитомер, филтри, масло, антифриз и тн. :)

don_pepone
17-07-2013, 21:02
Вземай най-добре нов ако имаш парите, ако ли не докато ги събереш го изчисти и имаш ли кеш взимай нов.
Поздрави.

По принцип Новото си е Ново,но за БГ пазара това не важи на 100%, понеже 50% от дебитомерите купени афтърмаркет в БГ сдават багажа по-често отколкото си сменяме свещите.

code
17-07-2013, 21:04
Пръскаш го със спирт и това е. Мръсен ли е - ще има подобрение. Заминал ли е - все тая. Моят на 6-цата не е сменян никога откакто съм я взел вече 6-та година и си е перфектен, даже го ползвам за проба по други коли. Скоро един пич беше го изчистил с клечки за уши, колата стана перфектна като си купи един нов Бош :)

Lyubo
17-07-2013, 21:17
По принцип Новото си е Ново,но за БГ пазара това не важи на 100%, понеже 50% от дебитомерите купени афтърмаркет в БГ сдават багажа по-често отколкото си сменяме свещите.

Абсолютно съм съгласен колега. Трябва да се внимава от-къде пазарим.

David Singh
17-07-2013, 21:30
А какво му е толко финно, че не трябва да се пипа жичката ли се къса или?

ecotronic
17-07-2013, 21:44
А какво му е толко финно, че не трябва да се пипа жичката ли се къса или?

Чувствителният елемент представлява повърхностен слой с много малка дебелина (филм). При допир с парцали, памуци, неподходящи течности се нарушава и устройството отива в кофата. Важно е също така продуктът с който се чисти да бъде много добър диелектрик.

David Singh
17-07-2013, 22:26
Ходих днес в 1 сервиз да ги питам там с какво ги чистят и казаха с Спрей за карбуратори на MOTIP- Спрей с изключително силно разграждащо действие позволяващ почистването на карбуратора без да се налага той да бъде разглабян. Спреят няма корозионно действие и след употребата му не остават никакви следи. Успешно може да бъде използван и за почистване клапаните на автомобила. Та имам и друга кола която е карбуратор Ауди 80 и съм го ползвал този спрей и дроселови клапи съм чистил с него и си действа добре но ме е страх да го приложа на дебитомера какво ще кажете?

---------- Post added at 22:26 ---------- Previous post was at 22:15 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=gd640ImE9Ec Ето и тука великия изобретателен американски ум го почиства с "carburator cleaner"

code
18-07-2013, 08:54
Ходих днес в 1 сервиз да ги питам там с какво ги чистят и казаха с Спрей за карбуратори на MOTIP- Спрей с изключително силно разграждащо действие позволяващ почистването на карбуратора без да се налага той да бъде разглабян. Спреят няма корозионно действие и след употребата му не остават никакви следи. Успешно може да бъде използван и за почистване клапаните на автомобила. Та имам и друга кола която е карбуратор Ауди 80 и съм го ползвал този спрей и дроселови клапи съм чистил с него и си действа добре но ме е страх да го приложа на дебитомера какво ще кажете?

---------- Post added at 22:26 ---------- Previous post was at 22:15 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=gd640ImE9Ec Ето и тука великия изобретателен американски ум го почиства с "carburator cleaner"

По дебитомера няма някакви упорити наслагвания, нагари и т.н. По принцип става въпрос. В този смисъл не виждам смисъл да се пръска с нещо кой знае колко агресивно.

David Singh
18-07-2013, 12:21
Днес втори човек ми каза с меглио като за финал се чудя дали вече да го пръскам:Д

Alamo
18-07-2013, 15:13
Днес втори човек ми каза с меглио като за финал се чудя дали вече да го пръскам:Д

Щом ще го клепутиш нека да е поне с това http://www.subarak.com.pl/531-796-thickbox/srodek-do-czyszczenia-przeplywomierzy-crc-air-sensor-cleaner.jpg

евро 07 го продаваха, има го и в авто+

endeavour
18-07-2013, 18:13
Аз веднага ти отговорих на въпроса - етанол 96% или както е по-познат - спирт. Казах, че легенди и теории, митове и предания ще чуеш много. Ако караме още ден-два, някой ще ти препоръча и "мистър Мускул-гел водопроводчик", т.е. натриева основа. Лошо няма, специалисти много, както и неверници. Все пак тия хора в магазините за авточасти трябва хляб да ядат от такива. Дебитомерът на туинспарка съм чистил със спирт преди 42 000 км и до ден днешен си е перфект. На дизела чистих само преди 14 000... Така че явно има и такива, дето са си чистили дебитомерите, без да купуват нови след това. В края на краищата ти решаваш - колата си е твоя.

grenlould
19-07-2013, 01:07
Аз веднага ти отговорих на въпроса - етанол 96% или както е по-познат - спирт. Казах, че легенди и теории, митове и предания ще чуеш много. Ако караме още ден-два, някой ще ти препоръча и "мистър Мускул-гел водопроводчик", т.е. натриева основа. Лошо няма, специалисти много, както и неверници. Все пак тия хора в магазините за авточасти трябва хляб да ядат от такива. Дебитомерът на туинспарка съм чистил със спирт преди 42 000 км и до ден днешен си е перфект. На дизела чистих само преди 14 000... Така че явно има и такива, дето са си чистили дебитомерите, без да купуват нови след това. В края на краищата ти решаваш - колата си е твоя.
И аз мисля да си почистя дебитомера и мисля да ти се доверя колега, но въпроса ми е, как по-точно се почиства и кое точно на самият дебитомер да чистя? Сори за тъпият въпрос, но просто с дебитомер до сега работа съм нямал, реално....Умният пита, простия действа на своя глава....Благодаря предварително.

ecotronic
19-07-2013, 10:43
Целта на чистенето е да се почистят означените на снимката участъци:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/opt1374219715v.jpg

Drag0
19-07-2013, 14:35
...
Понеже съм отварял такъв реших да напиша няколко реда.
HF сензора е там където е оградено по-малкия кръг(елипса).
Там където е по-големия кръг (елипса) е метална пластинка и служи само за охлаждане на сензора.
Също е добре да се почисти термистора( вляво на снимката) защото обикновенно е доста мръсен.

alex052
20-07-2013, 07:31

Е не се познаваме ама аз съм такъв.Ама то от много мислене и неслушане.Имам колекция от 3 дебитомера, двата са чистени и си работят безупречно.Третият е на колата.Имах проблем с вървежа и забиване на колата отидих на сервиз и нали съм си много умен/два пъти/ сменях дебитомер ,понеже "съм голям разбирач и то това диагностиката я правя на ум......голямо съм магаре".Накрая се оказа ламбда сонда тотално умряла......
п.с.А и друго-всички чистили дебитомер рано или късно купуват друг,важен е периода от време между чаистенето и покупката, все пак дебитомера е консуматив.

code
20-07-2013, 08:12
Аз съм чистил моя преди 3г имаше голямо подобрение в работата на мотора и така си остана.8)

burgazliqta
20-07-2013, 20:31
Преди час със спринцовка + спирт 96 процента почистих дебитомера и разликата във вървенето е на лице ... по-гладко , по-приятно , с по-голяма мощ и стана точно за 5 мин , но и преди съм го правил , може би заради това ! Цялата процедура струва точно 1 лв и 03 стотинки ,от аптеката :)

Scrapera
20-07-2013, 22:05
Този метод става ли за стария тип дебитомери?