View Full Version : червен или зелен антифриз
гледам някои карат с червен някои със зелен / син ? / антифриз JTD моторите, кой е правилният ?
на някои коли нов внос виждам даже един с бих казал кафяв цвят, но е чист не е боза
питам тук щото с търсачката излизат много страници и не мога да се ориентирам
dansguardian
20-09-2014, 20:51
Разликата между двата антифриза е в състава. Червеният антифриз е за двигатели с алуминиеви блокове и му дават по-дълъг живот, има съставки, които предпазват алуминия от корозия. Синият антифриз е за чугунените блокове. Общо казано - това е.
да де, ама 1.9 JTD с какъв антифриз трябва да е беше въпроса, че не знам чугун ли е алумин ли е
dansguardian
20-09-2014, 21:34
С чугунен блок си.
Чети какво пише на етикета. g11 е за чугунени блокове, g12,g12+ и т.н. са за алуминиеви блокове и пластмасови водни помпи. Цвета е по-скоро по приумица на производителя.
п.п. Слагай антифриз със спецификация g12 и нагоре, гледай само да не е някой евтин ментак.
nickgaidarov
21-09-2014, 00:23
Ето по мое мнение най-подходящият антифриз за JTD двигателите, който ползвам вече доста години - http://www.partsforvolvosonline.com/product_info.php?cPath=34_525_894&products_id=5115. Това е и единственият антифриз в света, одобрен от Волво - да ме прощават ортодоксалните алфисти, но специално по отношение на техниката имам повече доверие на Волво, отколкото на Алфа Ромео (за разлика от дизайна). За съжаление, доколкото знам, не се внася в България и човек е принуден да си го купува сам от чужбина. На цвят е син с лек зеленикав оттенък.
Ето по мое мнение най-подходящият антифриз за JTD двигателите, който ползвам вече доста години - http://www.partsforvolvosonline.com/product_info.php?cPath=34_525_894&products_id=5115. Това е и единственият антифриз в света, одобрен от Волво - да ме прощават ортодоксалните алфисти, но специално по отношение на техниката имам повече доверие на Волво, отколкото на Алфа Ромео (за разлика от дизайна). За съжаление, доколкото знам, не се внася в България и човек е принуден да си го купува сам от чужбина. На цвят е син с лек зеленикав оттенък.
Само да вметна като ортодоксален Алфист , че Волво нали знаеш на кой е собственост? :whistle:
Според мен много отдавна Волво не е фактор и мерило за нищо.
Цък - http://www.youtube.com/watch?v=TvfCgWbA590
Преди това беше на Форд.
Преди теб кой знае , кой е карал тая бангия и дали е сипвал вода или антифриз , пък за цвета да не говорим.
Така че няма голямо значение. Освен Алфата имам и Рено. Реното се кара с най-долнопробния антифриз на Петрол или какъвто ми попадне и не е протичало. Алфата се кара само с хубав антифриз и само ядове.
:beer:
lordliness
21-09-2014, 04:22
Ако антифриза е агресивен към алуминий първо ще пострадат радиаторите, ако са от алуминий.
AttilaSL
21-09-2014, 08:52
Слагай каквото са написали от завода под капака- Paraflu,аз съм с Paraflu Up.
nickgaidarov
21-09-2014, 09:08
Само да вметна като ортодоксален Алфист , че Волво нали знаеш на кой е собственост? :whistle:
Според мен много отдавна Волво не е фактор и мерило за нищо.
Цък - http://www.youtube.com/watch?v=TvfCgWbA590
Преди това беше на Форд.
Преди теб кой знае , кой е карал тая бангия и дали е сипвал вода или антифриз , пък за цвета да не говорим.
Така че няма голямо значение. Освен Алфата имам и Рено. Реното се кара с най-долнопробния антифриз на Петрол или какъвто ми попадне и не е протичало. Алфата се кара само с хубав антифриз и само ядове.
При мен поне резултатът благодарение на този антифриз е следният - Алфа Ромеото от подписа ми купих, когато беше торе-долу на 10 години, и го карам вече пет, при това почти всекидневно. От покупката по охладителната система не съм сменял нищо - ни водна помпа, ни термостат, ни нищо - а при бързото навлизане на колата в работен режим стрелката сочи неизменно 90 градуса - и зима, и лете, и при идеални условия, и при тежки такива. Същият антифриз ползвам и при останалите си коли - резултатът е същият.
:beer:
Ако позволиш и аз да вметна, много добре знам кой е собственик на автомобилите на Волво. На камионите и автобусите Волво обаче си остават шведите, които ги произвеждат в уникалния производствен и развоен център в Гьотеборг, където е разработен и този антифриз. По покана на Волво съм имал уникалния шанс няколко пъти да посетя този център и смея да твърдя, че имам понятие за какво става въпрос.
Освен това, обърни внимание - започвам предишния си пост в тази тема, че мнението ми за този антифриз си е само мое лично мнение.
P.S. Интересно как края на моя пост отиде в края на твоя. Едва ли бих могъл да редактирам твоя пост, дори и да искам. Както и да е...
аз досега съм ползвал само един - продава се на ОМВ , около 12 лв литъра , зелен , марката даже не съм я гледал , пише че е германия производство, концентрат
fakirastanly
21-09-2014, 11:46
Пежо продават Long Life за 14лв. литара качествен е.
Koлега има тема за антифризите! http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=40316
nickgaidarov
21-09-2014, 14:33
Koлега има тема за антифризите! http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=40316
Пренасочването на колегата към тема с петгодишна давност, па макар и собствена, едва ли е от особена полза за него, тъй като той изрично е посочил какво иска - кой според нас е най-подходящият антифриз за мотора JTD. И проблема тук дори не е в старата тема, а че в нея има доста спорни неща (нека използвам по-точната дума - невярни), както и че в нея няма дори един практически пример или коментар от колега. А при всички положения само теорията, дори и вярна да беше, си е малко скучна материя.
въпроса е в това, че винаги си карам със зелен / за някои син/ антифриз, но виждам коли със червен и един близо до кафяв цвят и даже в обявите има вметнато - колата е с червен антифриз / което звучи гордо/ и аз разбира се, се съмнявам в моите знания първо, исках да знам , че зеления е правилния, а кой е най-хубав си е тема за дисертация.
примерно това:
http://www.cars.bg/c815294
Убу де,аз едно не моа да вдена,кът ни знаити,що за по-лесно не туряте тва де производителя е кажал????
nickgaidarov
22-09-2014, 13:41
Убу де,аз едно не моа да вдена,кът ни знаити,що за по-лесно не туряте тва де производителя е кажал????
Епа оти производителят го е кажал преди 15-20 годин, а от тогава света се нещо е понапреднал...
Ке туряме тва, що е кажал производителят само на нови машини, т.е. нема да го туряме нивгаш...
Епа оти производителят го е кажал преди 15-20 годин, а от тогава света се нещо е понапреднал...
Убу де,то тва ясно,но имали ли смисъл един 15-20 годишен коптор го тъпчим с некви нови високотехнологични течности след,като същият коптор е доказал,че си връви перфектно с предписаното от производителя?
Пример,за антифриз на моята кoчина производителя препоръчва Paraflu 11 или Paraflu Up,с тия антифризи всичко е ОК,защо да ги сменям с по-нови?
lordliness
22-09-2014, 14:06
Ако някой от радиаторите е сменен с алуминиев задължително се слага подходящ за алуминий антифриз.
nickgaidarov
22-09-2014, 14:07
Убу де,то тва ясно,но имали ли смисъл един 15-20 годишен коптор го тъпчим с некви нови високотехнологични течности след,като същият коптор е доказал,че си връви перфектно с предписаното от производителя?
Пример,за антифриз на моята кoчина производителя препоръчва Paraflu 11 или Paraflu Up,с тия антифризи всичко е ОК,защо да ги сменям с по-нови?
Съгласен. Все пак всеки човек има доверие най-вече на личния си опит. Аз ще си карам с антифриза на Волво.
Аз да попитам - какво сте се захванали с този алуминий не мога да ви разбера.
Слагайте някой антифриз, който мислите, че става и това е. Сменяйте го спрямо препоръките на производителя и няма да имате проблеми.
Един вика Волво, друг ОМВ, трети Приста.
А в крайна сметка 90% от потребителите никога не го сменят както си го дават по книга. Дори и спирачната течност не си сменяте на всеки 2 години, какво въобще го мислите този антифриз.
Луда работа.
Аз да попитам - какво сте се захванали с този алуминий не мога да ви разбера.
Слагайте някой антифриз, който мислите, че става и това е. Сменяйте го спрямо препоръките на производителя и няма да имате проблеми.
Един вика Волво, друг ОМВ, трети Приста.
А в крайна сметка 90% от потребителите никога не го сменят както си го дават по книга. Дори и спирачната течност не си сменяте на всеки 2 години, какво въобще го мислите този антифриз.
Луда работа.
аз ги сменям редовно,антифриза и спирачната течност и хидравличното масло, цифрата на тези неща е пренебрежимо малка в сравнение с това какво може да стане с колата
Ми например защото парафлу е много труден за намиране, и цената му е безсрамно висока. Има други марки като SWAG, които не отстъпват като качество и са по-евтини. Пристаджийския антифриз също не е толкова лош.
Ми например защото парафлу е много труден за намиране, и цената му е безсрамно висока. Има други марки като SWAG, които не отстъпват като качество и са по-евтини. Пристаджийския антифриз също не е толкова лош.
Чак пък труден за намиране.....а цената му е към 14-15 лева,наистина много висока.:)))))
На SWAG колко е?;)
аз купувам един германски от ОМВ - 12лв литър концентрат, пуша цигари за 10 лв на ден, тъй че..., па и да не го сменям всеки месец тоя антифриз
Чак пък труден за намиране.....а цената му е към 14-15 лева,наистина много висока.:)))))
На SWAG колко е?;)
В Пазарджик paraflu го има точно на едно място и е 20лв/литъра, в метална кутийка. SWAG червен 1.5л е около петнайсетина лева. Ако ще сменяш на цяло антифриза, разликата си е сериозна.
В Пазарджик paraflu го има точно на едно място и е 20лв/литъра, в метална кутийка. SWAG червен 1.5л е около петнайсетина лева. Ако ще сменяш на цяло антифриза, разликата си е сериозна.
У Софето Парафлу литър е 14-16 лева,да Сваго е с 1/3 по-евтин дори и тук......фана ви пращам Парафлу у Пазарджик бре.:)))))
.....тесларят ви....
Карайте ги си вода - да не я мислите ......... след първата зима :):):)
Хванали сте се за този антифриз, ще кажеш че карате космически совалки !?!?!?!
Хората ви казаха - има за алуминиеви и чугунени , толкова ли е сложно ????
...
Там е работата, че няма за алуминиеви и чугунени, ама не искате да го схванете.:bounce8:
Карайте ги си вода - да не я мислите ......... след първата зима :):):)
Хванали сте се за този антифриз, ще кажеш че карате космически совалки !?!?!?!
Е нали требе има писане и драма бре.....:bounce8:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
Са,що?
Последно коф?:)))))
Нафта и бензин на черно слагат ама антифриза тря да е от скъпия. :biggrin:
Аз да не отварям нова тема , за течност за чистачките какво препоръчва италянецо и какво препоръчвате у форумо?
Са,що?
Последно коф?:)))))
G12+ , може да се смесва ... интервал на смяна до 8 години ... към 10лв/литър концентрат ... фИЕшън лилав цвят !
Аз да не отварям нова тема , за течност за чистачките какво препоръчва италянецо и какво препоръчвате у форумо?
Вода,веро и спирт да не замръзне зимъскъ.
---------- Post added at 00:35 ---------- Previous post was at 00:34 ----------
G12+ , може да се смесва ... интервал на смяна до 8 години ... към 10лв/литър концентрат ... фИЕшън лилав цвят !
Ъъйййй цвето ме грабнна....мноу съм фИЕшън моооо....:asthanos:
Тва G12 ни гу знаим....G7 мое,там има кинти......
---------- Post added at 00:40 ---------- Previous post was at 00:35 ----------
Аз викам турим метан,с колектор на шоферската сидалкъ,га пръдним да пали,сутрин га сирем високооктаново лайно с алкохолни пари мноу да върви,вместо антифриз зимъскъ ши мочам,тва нингаш нема замръзни....ни моиии....:bounce8:
---------- Post added at 00:47 ---------- Previous post was at 00:40 ----------
Ае некой тури ключ и туа...писа ми глупости да пиша.
Влациииииииии.....
E па да, вие го обърнАхте на блато