View Full Version : Инструменти - от къде?
Здравейте колеги, трябват ми малко съвети от къде да си купя инструменти за колата. Трябва ми всичко общо взето - гедоре, отвертки, гаечни ключове, шестограми, клещи и други работи за които не се сещам сега. Не ми трябват за професионално ползване, но не и да са най-евтините, все пак веднъж се купуват инструменти. От къде е най-удачно да търся - втора ръка от олх, от големи магазини като практикер, баумакс и др. такива, от някакви битаци или пазарчета, онлайн магазини...Всякакви съвети са добре дошли, защото наистина нямам идея от къде съотношението цена-качество ще е най добро.
П.П. Не съм сигурен дали темата е за тук, може да я преместите ако не е.
pininfarina
29-01-2017, 15:30
Ами например от тук: zimber.bg
nickgaidarov
29-01-2017, 20:22
...
Разчетох се в форумите, уж се спрях на ФОРСЕ като марка от която да взимам инструменти, КС-то също го хвалят, но намирам комплект от 190+ части, а не ми трябват чак толкова много. Бюджета ми за всичките работи е около 200-300лв.
По форумите хвалят доста и Кинг Рой(комплекта гедоре), гледам и в практикер комплект за 90лв, но нищо не ми говори марката(некстоол).Чудя се и дали ми трябват толкова големи комплекти 90+ части, доста се обърках, но и имам време да реша докато се стопли времето.
П.П.Разгледах зимбер, но цените ми се виждат надути, почти всичко го намирам другаде на по-ниски цени.
lordliness
29-01-2017, 22:01
Може да си намериш сравнително евтини инструменти и като ги купуваш на парче, в комплектите има такива, които въобще няма да ти послужат.
Трябват ти звездогаечни ключове.
Глухи, дето им викат камъни с тресчотка, твърд върток и удължител
Лули.
Номера на всички от 10 до 24, по нататък ако имаш нужда ще си вземеш други.
Важно е да са от качествена сплав.
За любителски ремонти това ще ти е достатъчно.
Форсе не са лоши за твоите нужди
В Кауфланд и Лидъл имаше добри звездогаечни тресчотки - 24 лв
Може да си намериш сравнително евтини инструменти и като ги купуваш на парче...
Ще помисля и над този вариант, мерси. Все си мисля обаче че комплектите излизат по-евтино от това да купуваш поотделно, да получаваш и един куп глупости, които надали ще се ползват, но пък няма как да знаеш какво ще ти потрябва.
Иначе списъка ми беше гедоре(най-вече заради тресчотките, многото вложки, пък и има удължители, твърд върток,чупещи рамена, все неща, които не са задължителни, но могат да улеснят работата), звездогаечни ключове, шестограми, френски ключ, клещи, отвертки и други дребни работи.
Пък вече в движение ще се попълва инструментариума според нуждите.
old alfist
30-01-2017, 01:36
Качествените инструменти са нещо много хубаво, но да не се окаже впоследствие , че отиват при хора, които не са в час - нещо като бисери сред прасетата.
lordliness
30-01-2017, 04:01
Gedore всъщност са марка качествени и скъпи инструменти.
http://gedoretools.com
Аз от ЛИДЛ купих страхотно "гедоре", ама вече не го пускат
ecotronic
30-01-2017, 14:42
Аз съм изключително доволен от качеството на Rico.
Тези 2 комплекта, ще ти свършат работа в 99% от случаите.
http://junakastore.com/product/1242/rico-gedore-25-chasti-1-2.html
http://junakastore.com/product/699/komplekt-nakraynitsi-rico.html
mirchozo
30-01-2017, 14:46
Аз имам на Force комбинирана додория, доволен съм. Гаечни ключове ползвам на топ мастер, все още не съм чупил нищо, съответно съм доволен. За 200лв мисля че ще събереш, което на първо време ще ти върши работа. Може и по-евтино да минеш на друга марка, но тия се продават и на парче и можеш да си попълниш евентуална липса след време.
ecotronic
30-01-2017, 14:59
Варианти има различни, но грубо-казано сериозното оборудване излиза към 150 - 200 лв.
Лъскави комплекти с много джаджи и на цена от 30 лв. общо взето не стават за сериозна работа.
lordliness
30-01-2017, 15:02
Ще ти трябва и комплект райб.
dansguardian
30-01-2017, 15:32
Здравейте колеги, трябват ми малко съвети от къде да си купя инструменти за колата. Трябва ми всичко общо взето - гедоре, отвертки, гаечни ключове, шестограми, клещи и други работи за които не се сещам сега. Не ми трябват за професионално ползване, но не и да са най-евтините, все пак веднъж се купуват инструменти. От къде е най-удачно да търся - втора ръка от олх, от големи магазини като практикер, баумакс и др. такива, от някакви битаци или пазарчета, онлайн магазини...Всякакви съвети са добре дошли, защото наистина нямам идея от къде съотношението цена-качество ще е най добро.
П.П. Не съм сигурен дали темата е за тук, може да я преместите ако не е.
На първо време си купи следното от Бриколаж или Практикер:
1. Прави отвертки - няколко размера на главата + къса отвертка, която се сменява на - и + (звезда). Късата отвертка е задължителна, особено когато сваляш резистора на вентилатора за охлаждане.
2. Отвертки тип "звезда" - няколко размера на главата.
3. Комплект шестограми.
4. Комплект торксове.
5. Тресчотки - с 3/8 и с 1/2 глава, преходник за тресчотка от 1/2 към 3/8, удължители за тресчотките.
6. Камъни за тресчотката - от 8 мм до 30 мм.
7. Комплект гаечни ключове, комбинирани от едната страна нормален ключ, от другата - звезда - от 6 до 24 мм.
Изброеното е перфектен набор, като за начало. Иначе има и RIBE (райб), но обикновено от него се ползва размер 13 (ако не греша) за развиване на болтовете на главата, но се надявам до там да не стигнеш ;).
lordliness
30-01-2017, 16:37
Райб се ползва на доста места.
ecotronic
30-01-2017, 16:42
Райб се ползва на доста места.
До момента само за пробката на картера ми е трябвал райб, но става и със шестостен.
lordliness
30-01-2017, 17:31
До момента само за пробката на картера ми е трябвал райб, но става и със шестостен.
Става, ама е направено за райб, инбуса може да превърти.
С инбуса може да си развиеш например капаците на ангренажа.
Захвата с райб е изключително стабилен.
На пробката ми се струва, че е нещо друг, моите са разбити от неправилни ключове и не мога да определя.
Благоря ви, колеги.
Досега ми беше лесно с на бащата инструментите, където са половин гардероб, но сме в различни градове и няма как да ги ползвам, пък не искам за всякакви дребни и не толкова дребни работи да търся майстор.
Аз мога ли само да попитам, кой от тук написалите, по-назад, работи професионално с изброените инструменти? Щото меродавното мнение може да даде човек, който работи професионално и го ползва инструментите 5 или 6 дни в седмицата.
Другото си чист спамец......
nickgaidarov
30-01-2017, 19:17
...
lordliness
30-01-2017, 20:03
Аз мога ли само да попитам, кой от тук написалите, по-назад, работи професионално с изброените инструменти? Щото меродавното мнение може да даде човек, който работи професионално и го ползва инструментите 5 или 6 дни в седмицата.
Другото си чист спамец......
Аз ползвам понякога инструменти, ако ти кажа цените им ще ти падне шапката, никога няма да имаш такива инструменти.
ecotronic
30-01-2017, 20:17
Колега Боби33. Ремонтирам си собственоръчно автомобилите отпреди годината в която ти си се появил на бял свят.
Така че макар понастоящем и да не си вадя хляба с този занаят, бая железа са ми минали през ръцете.
Конкретно:
Да не би да твърдиш, че инструментите, които препоръчах по-горе (Rico) не стават?
PS: Като стана дума за спам, твоят пост, какво е? На мен ми се чини, че той е единственият спам в темата.
Колега, отиваш на битака и си купуваш един комплект, дето има камъни 1/4" и 1/2" от 4 до 14 мм за 1/4" и от 10 до 32 мм за 1/2". Вътре трябва да има всякакви накрайници за отверки, торксове и шестограми до 12 мм. Освен това и дълги камъни. Особено много ще внимаваш, дългият удължител да е с накрайник за камъните. И не трябва да е скъп. Сега стомана всеки знае да прави. По-високата цена е заради марката.
Купуваш си свездогаечни: 7,8,10, 13, 14, 15, 17, 19, 22, 24 мм.
Гаечни: 8-10, 12-13, 14-15, 16-17, .... Тоест един комплект.
В Баумакс имаше 36 мм камък за 1/2". Това е за главините ни.
Като екстра можеш да потърсиш 3/8", 7/16" , 9/16" и 5/8".
Първият и последният са за гъзария, но другите.... Уж е 11 мм, ама не влиза, защото е 7/16, а 9/16 е 14,2 мм. Има ги доста по газовите .
Колега Боби33. Ремонтирам си собственоръчно автомобилите отпреди годината в която ти си се появил на бял свят.
Така че макар понастоящем и да не си вадя хляба с този занаят, бая железа са ми минали през ръцете.
Конкретно:
Да не би да твърдиш, че инструментите, които препоръчах по-горе (Rico) не стават?
PS: Като стана дума за спам, твоят пост, какво е? На мен ми се чини, че той е единственият спам в темата.
Абе не знам кога си почнал да работиш, ма не ти подхожда на годините да обръщаш историята на пишкомер в случая.
Иначе Рико не стават. От няколко години насам. В началото, когато се появиха, бяха страхотни за парите си. Сега не стават. Сега, означава в момента. Именно затова помисли какъв съвет си дал. Без да ми обясняваш, колко си врял и кипял. Никой не го интересува. Мен още по-малко. Ако имаш поглед върху инструментите на пазара сега, тогава пиши, ако не, замълчи. Явно се имаш за гуру тук във форума, обаче това е така, защото форума е мъртъв и отдавна не пишат хората които могат и знаят. Зарадди индивиди като теб , именно. Това е реалността, но ти няма как да я разбереш.
Иманно затова казвам, че Рико в момента не става. В момента най-доброто на паара от евтините инструменти е Force. Има естествено и по--качествен инструмент, но на него цената му рязко отива нагоре. Това е към автора на темата.
---------- Post added at 19:53 ---------- Previous post was at 19:51 ----------
Колега, отиваш на битака и си купуваш един комплект, дето има камъни 1/4" и 1/2" от 4 до 14 мм за 1/4" и от 10 до 32 мм за 1/2". Вътре трябва да има всякакви накрайници за отверки, торксове и шестограми до 12 мм. Освен това и дълги камъни. Особено много ще внимаваш, дългият удължител да е с накрайник за камъните. И не трябва да е скъп. Сега стомана всеки знае да прави. По-високата цена е заради марката.
Купуваш си свездогаечни: 7,8,10, 13, 14, 15, 17, 19, 22, 24 мм.
Гаечни: 8-10, 12-13, 14-15, 16-17, .... Тоест един комплект.
В Баумакс имаше 36 мм камък за 1/2". Това е за главините ни.
Като екстра можеш да потърсиш 3/8", 7/16" , 9/16" и 5/8".
Първият и последният са за гъзария, но другите.... Уж е 11 мм, ама не влиза, защото е 7/16, а 9/16 е 14,2 мм. Има ги доста по газовите .
Чичко Иво, остаряла ти е информацията, 33-ки не останаха в движение. В съвременните Алфи, които са Фиат и GM се ползват доста разнообразни неща, липсващи в твоето описание.
ecotronic
30-01-2017, 21:54
.....
Иманно затова казвам, че Рико в момента не става. В момента най-доброто на паара от евтините инструменти е Force. Има естествено и по--качествен инструмент, но на него цената му рязко отива нагоре. Това е към автора на темата.
Ами това да го беше написал в предишния си пост, вместо да спамиш и да се правиш на велик разбирач.
Ами това да го беше написал в предишния си пост, вместо да спамиш и да се правиш на велик разбирач.
Аз иманно затова попитах нормално, кой се занимава професионално с това, ма ти на елеметарния въпрос се заяде. Идеята беше ако някой се занимава професионално, да сподели за актуалното качество на инструментите. щото на тоя свят в наши дни всичко се праменя бързо. Няма нищо константно.
boris037
30-01-2017, 22:12
Вкъщи сме с Facom с доживотна гаранция, от този инструмент имаме счупени един 19 звездогаечен и клещи тип "Чирак" от по-компактните. Миналата година ходих на международен панаир да искам рекламация, онези ми викат първо трябва да видим дали са експлоатирани според изискванията, държаха се изключително неприятно и неусложливо. НЕ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ ГНУСНИТЕ ПРОДАВАЧИ, иначе инструментът е безупречен, но...
Бих препоръчал "Gedore" защото камъните им са шестостенни а на "Facom" са деветостенни и по-лесно превъртат.
П.С.
Последният инструмент, който е купуван е преди 10г. и повече, така че информацията не е актуална, за разлика от обслужването на "Facom".
П.П.С.
Също така ми направи впечатление, че пропускате големи камъни - 31, 32 ... без този така жизненоважен инструмент, как ще си развием гайките на първичния вал на скоростите, ако решим евентуално да сменяме някоя предавка на нашите бараки...
ecotronic
30-01-2017, 22:12
Аз иманно затова попитах нормално, кой се занимава професионално с това, ма ти на елеметарния въпрос се заяде. Идеята беше ако някой се занимава професионално, да сподели за актуалното качество на инструментите. щото на тоя свят в наши дни всичко се праменя бързо. Няма нищо константно.
Като знаеш нещо полезно, го казвай и това е. Какво значение има дали човек се занимавал професионално или не. И в двата случая е еднакво неприятно, некачественият инструмент да те предаде.
Вкъщи сме с Facom с доживотна гаранция, от този инструмент имаме счупени един 19 звездогаечен и клещи тип "Чирак" от по-компактните. Миналата година ходих на международен панаир да искам рекламация, онези ми викат първо трябва да видим дали са експлоатирани според изискванията, държаха се изключително неприятно и неусложливо. НЕ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ ГНУСНИТЕ ПРОДАВАЧИ, иначе инструментът е безупречен, но...
Бих препоръчал "Gedore" защото камъните им са шестостенни а на "Facom" са деветостенни и по-лесно превъртат.
П.С.
Последният инструмент, който е купуван е преди 10г. и повече, така че информацията не е актуална, за разлика от обслужването на "Facom".
П.П.С.
Също така ми направи впечатление, че пропускате големи камъни - 31, 32 ... без този така жизненоважен инструмент, как ще си развием гайките на първичния вал на скоростите, ако решим евентуално да сменяме някоя предавка на нашите бараки...
Да, нашите дистрибуторчета на Facom са малко киселяци. Аз в сервиза почупих доста камъни Facom, но поне ги сменят. Неохотно, но ги сменят. Иначе досега, парадоксално дори за самия мен още не съм чупил Force, въпреки, че е относително евтин инструмент. Примерно един комплект на 3/8 , тресчотката всеки ден я ползвам 7-ма година, изпилил съм и дръжката, за да слагам тръба , за удължение, всеки ден яде бой и не мре.
boris037
30-01-2017, 23:22
Да, нашите дистрибуторчета на Facom са малко киселяци. Аз в сервиза почупих доста камъни Facom, но поне ги сменят. Неохотно, но ги сменят. Иначе досега, парадоксално дори за самия мен още не съм чупил Force, въпреки, че е относително евтин инструмент. Примерно един комплект на 3/8 , тресчотката всеки ден я ползвам 7-ма година, изпилил съм и дръжката, за да слагам тръба , за удължение, всеки ден яде бой и не мре.
Какъв вандалин си ти бе човек!?! Как ще чупиш камък факом... не вярвах, че е възможно! :)
Шегувам се разбира се, нямам наблюдения върху други марки инструмент, но ти вярвам, че има качествени нереномирани железа.
Това, което бих посъветвал автора на темата е да си пазарува инструмент, спрямо ремонта. Ако е решил сам да се тормози. Така гаранция по средата на първия ремонт, вече ще се е отказал.
Аз от ЛИДЛ купих страхотно "гедоре", ама вече не го пускат
:)))...ходи си купи гуми от МЕТРО.....много сте ми интересни като си купувате части и и инструменти от хранителни магазини...м/у другото самата дума гедоре е знак за много високо качество, но у нас се купува от евромаркет...;)
Това, което бих посъветвал автора на темата е да си пазарува инструмент, спрямо ремонта. Ако е решил сам да се тормози. Така гаранция по средата на първия ремонт, вече ще се е отказал.
Наясно съм, че няма как да се обхване цял автомобил с някакви базови инструменти, с времето асортимента ще се увеличава според ремонта. За първо време и за ремонтите които имам да правя, списъка с инструменти, който ми написаха колегите е на 99% достатъчен. Имам желание просто ремонтите по колата ми да ги правя аз(основно),така да кажа има някакво душевно удовлетворение като поправиш нещо сам( малки радости). След време може и да не ми се занимава и да ми изчезне ентусиазма, но засега е такова положението.
А като цяло правилния набор инстументи и като качество може да улесни ремонтите, затова и реших да се допитам.
old alfist
31-01-2017, 03:34
Момчета не ми се иска да ви давам акъл, но качествените инстументи са ергономични и са за хора, които си изкарват хляба с тях, а те си ги купуват не от магазините, поради висока цена и неясен произход, а от търговските представители на производителя, с които имат контакти, на разумна цена.
lordliness
31-01-2017, 05:30
Като говорим за професионални инструменти и ремонти, най- напред трябва да си купиш подемник или да си изкопаеш канал. Без тези неща много от инструментите ще се окажат ненужни. :-)
boris037
31-01-2017, 09:58
Наясно съм, че няма как да се обхване цял автомобил с някакви базови инструменти, с времето асортимента ще се увеличава според ремонта. За първо време и за ремонтите които имам да правя, списъка с инструменти, който ми написаха колегите е на 99% достатъчен. Имам желание просто ремонтите по колата ми да ги правя аз(основно),така да кажа има някакво душевно удовлетворение като поправиш нещо сам( малки радости). След време може и да не ми се занимава и да ми изчезне ентусиазма, но засега е такова положението.
А като цяло правилния набор инстументи и като качество може да улесни ремонтите, затова и реших да се допитам.
Добре дошъл в клуба! :)
dansguardian
31-01-2017, 10:52
Като говорим за професионални инструменти и ремонти, най- напред трябва да си купиш подемник или да си изкопаеш канал. Без тези неща много от инструментите ще се окажат ненужни. :-)
Дааааа, следва покупката на преса за избиване и набиване на лагери, стойка за вадене и поставяне на двигатели, компресор за сгъстен въздух и гайковерт на 700Nm, динамометричен ключ, флекс, телоподаващо... :)
thecleaner
31-01-2017, 11:14
гайковерт на 700Nm,
Тия Nm от години са в графа любителски, съвременния пистолет е около 1200-1300 Nm ;)
mirchozo
31-01-2017, 11:39
Аз се занимавах професионално 2-3г, но по трактори и багери, тук таме някой от служебните 10на коли и джипки, тия малките много не се ползват всеки ден, но повече се губят отколкото чупят. Затова писах Форсе. Имат пиятен комплект на добра цена, което на първо време става, все пак неможе човек да има всичко. С течение на времето ще усетиш от какво имаш нужда и ще добавяш. Динамометрични ползвахме на TopMaster, стават като цяло. За пневматични пистолети търси специализирани за тази цел, мисля че бяха черни на външен вид, марката не помня (имам предвид големите размери над 32).
С този бюджет от до 300 лв. и да има повеччко от комплект камъни бих купил това,качество няма,но пък тия се продават с 10 години гаранция. http://suneuropa.com/product/3079/komplekt-treschotki-s-vlozhki-i-klyuchove-215-chasti-s-10-godini-garantsia-mannesmann-98430.html.
Не съм пазарувал от този сайт,та първо ги питай за условията на гаранцията.
digitalundgrd
02-02-2017, 18:37
Тия Nm от години са в графа любителски, съвременния пистолет е около 1200-1300 Nm ;)
Мани ги тия пищови и NM... Гледам всеки си признава кой счупил камък, кой тресчотка, кажи им ти за 2 години колко н-брой варии потроши по тия алфи :knock: :jason2: