View Full Version : Монтаж на заден парктроник.
Здравейте колеги. Моята колца има почти всички екстри с изключение на парктроник и темпомат. До колкото видях като извадих долния капак под волана има оставена букса за темпомат та въпроса ми е дали има някъде оставени букси и за заден парктроник. Искам да си сложа отзад датчиците и да стане оригинално ,но не знам какво ми трябва освен датчиците и модула кое къде се върже къде отива. Ако някой може да каже как става и горе доло колко струва бих бил доста благодарен като помогне дори с информация :)
Не намерих подобна тема никъде в google за това реших да направя нова.
ecotronic
28-06-2018, 11:24
Имам допълнително монтиран заден парктроник с 3 сензора на допълнителна кора под бронята:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1530173911t.jpg
Централата е Audi за 4 сензора с безжична връзка с дисплея.
Нещото пищи непрекъснато и отчита разстояние около 0,8 m. без да има препятствие. Подозирам, че това се случва, защото сензорите са прекалено ниско.
Моля, ако някой е ползвал подобно изпълнение да сподели впечатления.
alfa racer GTA
28-06-2018, 12:33
Не съм ползвал подобно нещо, но на първо време вземи да ги почистиш от мръсотията.
Ако си технически грамотен вземи и ги демонтирай, огледай ги хубаво и ги почисти, след това ги пробвай.
Ако отново "нещо пищи" има две възможности:
1. дефектен датчик
2. паразитни/призрачни шумове/отчитания на някой сензор или на самият парктроник.
Не вярвам някой да си ги е монтирал така и още от началото да му е "пищяло", а той след като е похарчил ХХХ пари за този парктроник да се е примирил със "ситуацията" .
Най-вероятно е работил този парктроник, но нещо е дало дефект след това.
Ако все още мислиш че отчита/пищи защото са много ниско разположени сензорите, просто намери тротоар или подобно място и паркирай така колата, че задната броня да над ръба на тротоара, така че под колата да има още едни 15-20 или повече сантиметра разстояние.
Ако е само от височината на монтажа, трябва да спрат да пищят.
Нормално сензорите стоково монтирани в бронята без да меря мисля че са на 35-40 см височина над пътя/асфалта.
Между другото с какъв размер гуми си?
При мен дори с по-ниския размер гуми 235/45/17 наследен от предишния собственик не ми е пищяла поради тази причина.
П.П. Като погледнах още веднъж снимката да знаеш, че тези сензори там където са сложени са предпоставка за проблеми и самите те са проблем. Има голяма вероятност при заден ход и паркиране назад отдолу пластмасовата кора под бронята да е жулена/закачана на бордюр или подобно препятствие, а тези сензори са най-отдолу на тази кора и може някой от тях да е "дал фира" ...
Дори по-голям камък може да мине "между сензорите" отдолу и те да не го засекат ако не е срещу тях, а при излизане напред и завъртане на волана камъка да удари някои от сензорите ...
lordliness
28-06-2018, 12:56
Не съм ползвал подобно нещо, но на първо време вземи да ги почистиш от мръсотията.
Ако си технически грамотен вземи и ги демонтирай, огледай ги хубаво и ги почисти, след това ги пробвай.
Ако отново "нещо пищи" има две възможности:
1. дефектен датчик
2. паразитни/призрачни шумове/отчитания на някой сензор или на самият парктроник.
Е успя да ме развеселиш, на кого го пишеш това в червеното, на екотроника? Ако той не е, кой тогава, ти ли? Или си пишеш ей така за спорта, както винаги?
alfa racer GTA
28-06-2018, 13:15
Другата ти възможност е да пробваш датчик по датчик дали работи или ако не става така да пробваш всички без един датчик дали сработва, за да видиш кой е дефектният датчик.
Не зная дали е възможен "реболт" на повреден датчик, но предполагам че е възможна в определени граници/при определена повреда.
ecotronic
28-06-2018, 15:22
Нещото не работеше и не е ясно, откога не е работило. Вчера ме налегна скука и реших да видя, какъв е проблемът. Този, който го е монтирал, уставно прекарал кабел чак до цокъла на крушката за задната светлина, ама пъхнал жичките в конектора, пък те прекъснали и захранване за централата - йок. Като спре да вали, ще направя по-задълбочени тестове и ще преценя, дали да го изхвърля :)
То е ясно, че това с допълнителната кора е приемливо афтър маркет решение, щото немалко хора не си купуват такива съоръжения, защото не искат да си маскарят броните, но височината на датчиците силно ме съмнява да е удачната.
alfa racer GTA
28-06-2018, 19:45
Е, поправи си го.
Има вероятност да не дава добра връзка някъде.Напръскай с контактен спрей, пък каквото сабя покаже...
На твое място и с твоите знания бих се "заял" докато му намеря цаката ...
Не казвам че височината е удачна, но масово са там не само на 159-ката, а и на доста BMW-та на които съм виждал най-много афтърмакет парктроници, а чат пат и някое ауди и VW.Разликата е че твоите сензори нещо ми се струват навирени нагоре което не ми се струва много читаво положение, а на всички бумъри са успоредно на пътя.
Датчиците трябва да са на височина между 50 - 60 см. от земята като най оптимално е 55 см. Това ,че някой ги е пльоснал на 10 см. от земята е друга тема
Датчиците трябва да са на височина между 50 - 60 см. от земята като най оптимално е 55 см. Това ,че някой ги е пльоснал на 10 см. от земята е друга тема
Кой го определя това "задължение"?
Примерно оригинален парктроник на височина доста под 50-60 см.:
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/37/1c/e2/bmw-e46-navi-ksenon-grzane-fotele-pdc-individual-strzegom-323757252.jpg
ecotronic
29-06-2018, 16:45
..... Като спре да вали, ще направя по-задълбочени тестове и ще преценя, дали да го изхвърля :)....
В селски условия (треви и дребни камъни) пищи и отчита 0,8 м.
В градски условия (асфалт) започва да пищи само ако има нещо на разстояние по-малко от 1 м.
Засега остава :)
ecotronic
07-07-2018, 17:40
Няма такава измишльотина, като това чудо. Не стига, че пищи, когато си иска, ами и пищи силно (не може да се намали повече) та ми къса нервите :) ами и капака за десния отвор за ауспух непрекъснато застава на е*ем страна. Днес кората със сензорите допря леко върху един бордюр при ход назад и после при потегляне се скъса кабела на средния сензор и сега пищи като изтърван щом включа задна. :ranting:
Все си мислех, че някои не могат без парктроник, но се оказва, че аз пък не мога със :)
Утре отива в кофата.
alfa racer GTA
07-07-2018, 19:50
Ей, ама много си гаден!:bangin:
Или си го оправи или го подари на някой който има желание да го ползва.Не го изхвърляй.:cheers:
Поне ако те сърби :moon: ще знаеш защо ...:devil: