Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 32

Thread: Добър майстор на дизели за Алфа 147 jtdm, бяло синкав дим при палене?

  1. #16
    Запален алфист kirekchiev's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Plovdiv
    Age
    24
    Posts
    316

    Default

    Трудното палене в комбо с бял пушек е много вероятно да идва от паднала клапа от колектора и крив клапан на главата. Иначе не знам какво си правил по окачване, но е напълно възможно и да ги подминеш тия 1200лв. 150лв ти е един носач на TRW хубав * 4бр и вече си на 600лв.
    2007 GT 1.9 JTD 150 - тотализирана
    2005 156 1.9 JTD 115

    2004 GT 2.0 JTS 165 - ex

  2. #17
    започва да се пристрастява
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    60

    Default

    Според Боби нищо не е изпаднало в главата. Колекторът е сменен. Ще видим какво е положението, като застудее отново.

  3. #18

    Default

    Quote Originally Posted by kirekchiev View Post
    Трудното палене в комбо с бял пушек е много вероятно да идва от паднала клапа от колектора и крив клапан на главата. Иначе не знам какво си правил по окачване, но е напълно възможно и да ги подминеш тия 1200лв. 150лв ти е един носач на TRW хубав * 4бр и вече си на 600лв.
    По 86лв ги взимах горните трв-та.
    Долните каквито и да сложиш, все ще изкарат доста...
    Аз съм с един старлайн и един атек, сигурно са на по 80 хил км вече и не тропат. Под 80лв бяха мисля.
    Кормилните накрайници и те са евтини, по 15лв имам спомен.
    Реално само с тампоните на стаб щангата е драмата, щото първия път се сменят трудно и трябва и чалъм и късмет, за да не се разклопат пак скоро...

    Аз слагах някакви скъпи с тефлонова оплетка, вътре, почти оригинални, щото ОЕМ е само цяла щанга...
    След 10к км се разтропаха, бутнах им по парче ангренаж и после забравих за тропане...
    Last edited by dhtj; 18-02-2021 at 20:31.

  4. #19

    Default

    Успех.

    Ана ако нощува навън слагай и по някоя добавка зимата.Нафтата лятната ни трябвало да е течлива до -5 градуса под нулата, а зимната до -15 градуса под нулата и да не образуват парафинови "кристали" които да затлачват проходимостта на тънки тръбички и дюзи, но лятната нафта е до +5 градуса на практика, зимната -13-14 градуса
    А като смесиш зимната с останалара лятна нафта в резервоара и я има течливост до -7 -9 градуса я няма.

    Разбира се може да и от клапан, но помисли при студено време под нула градуса първото за деня "завъртане" на двигателя как се мъчат и помпи и особено дюзите да направят много финна "мъгла" от гориво в цилиндъра.

    И не се отчайвай за италианките- немските са къде, къде по скъпи като поддръжка.

    Японските уж не се чупели - добре, някои модели не се чупят лесно, но когато се чупят частите им не са евтини никак...

    За 5.5 години със 159 с 2.4 200 коня дизел другата седмица ще ли се съберат принудителни ремонти за общо 1000-1100лв.
    Останалото което съм сменял е защото аз така съм искал,а не защото се е налагало.

    За частите виж Autodoc приложението - там има части на ниски цени. В България просто вносителите на авточасти и консумативи ти продават скъпо, включително и наьсервиьите, независимо колко добре са им познати, какво приятели са и какви обороти им правят.

    Тоест освен нас "люлеят" и автотехниците по сервизите и собствениците на такива автосервизи, така че и те не са виновни за скъпотията.

    Като пример ще посоча едно масло- пълна синтетика 4-та група немският производител имаше целия месец октомври 2019 г. Специално намаление 4+1 литра(плащаш 4 литра взимаш 5 литра) туби с такъв етикет брандирани(4+1).
    Тогава го купих 5 литра за 67лв.В България изобщо нямаше никакво намаление тогава.
    Сега гледам пуснали тубите от тогавашното от 2019г 4+1(литра) намалението със етикетите от тогава на цена 78 лева и стотинки...
    Държали са го досега и пак не ги продават на цената на която немеца им е казал.А тогава това намаление го продаваха на няколко места в държави извън България.

    Сам си направи сметка дали такива търговци заслужават да си харчиш парите при тях...

    От интеркарс за лагер главина FAG ми искат 330лв цена на дребно(аз и познат имам и мога да я взема и за 230лв от тях чрез фирма),но ме дразнят с тази тъпа "политика"- поръчах я от Autodoc за 192лв с още други части.


    И от морги не купувам и тези се самозабравиха - ниво части- (само за декоративни говоря, защото само) ги продават по-скъпо от чисто нови ricambi originali от магазина...

    А бе в тая държава има много "тарикат-екземпляри" представители на местната фауна...

    П.П.
    То заради това навремето на няколко човека им писна и започнаха да си обслужват и ремонтират алфите в Серес, Гърция...
    Last edited by alfa racer GTA; 18-02-2021 at 20:42.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

  5. #20
    започва да се пристрастява
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    60

    Default

    Колата вече пали нормално. Онзи ден запали от половин оборот при -1 или нула градуса, беше стояла нарочно навън цяла нощ, за да тествам паленето. А преди седмица палеше едвам, едвам от трети опит, нощувала в гаража на 3.5 градуса. Нямаше вече бял пушек, или поне не е бил толкова и не го видях в огледалата, защото бях супер радостен, че запали от раз.
    Бобо чисти клемите на акумулатора и смени колектора, май и ЕГР-а е почистил.
    Казал ми е да налея Хадо за дизел, защото една от дюзите вероятно е проблемна. Каза като изгоря 1 резервоар с добавката, да отида да види дюзите, защото има съмнения или за дюза или са цилиндър и компресията в него. Не съм сигурен доколко са добри тези добавки за всички гаскети по колата и дали после няма да текне нещо от някъде. Или дали не са само плацебо.
    Каза, че се оправяла почти на 100 процента, 1 минута след палене, но не е сигурен какво е още, защото компресията в единия цилиндър не била ок.
    Иначе ми оправи маншоните на полуоските, един некадърник на име Петко, от ул. "Николай Хрелков" 33 в Горна баня се беше упражнявал над колата.Бил прихлупил остатъци от стар маншон с нови и течала грес от полуоските. Не бил завил магарето като хората, защото ми сменя един тампон под двигателя от което колата тропаше и дърпаше наляво, въпреки че окачването е здраво. И за капак е сложил неоригинален тампон, за да не чака 1 седмица за доставка, който Бобо ми препоръча да смени, защото колата се тресе от него като спра на място, пинеже е по-твърд.
    Ламбда сондата е записвала някакви грешки и ги е изчистил, каза, пе ще провери дали пак ше се появят. Понякога ми премигва километража, след палене, докато не загася и не запаля наново. а понякога и това не помага.
    Та явно наистина частите са много скъпи тук. 800лв.
    и кусур за части и 440 за труд.
    А тоя заден стоп на 5-та врата струва 70лв., Бобо каза, че се изпича от крушките, но не препоръчва led крушки.
    Някой намерил ли е Led крушки за фаровете, които да светят добре на мокро? 3000К добри ли са? 4500К не де виждат. Гледам едни Н7 халогени, те по спецификация правели 200 градуса. Как няма да се изпекат фаровете...
    Last edited by bikerider; 20-02-2021 at 16:30.

  6. #21

    Default

    4500к са добре и светят добре, но се намират трудно с тази топлота/келвина на цвета на светлината. Освен това някои от тези с "приставки" за лъгане наг компа трупат грешки на компа.


    Добавки слагай задължително от началото на зимата, тоест от 1 ноември.Понякога става студено от октомври и започваш да слагаш от тогава добавки за течливост, за дюзи, но не прекалявай с добавките за дюзи и почистване на горивната система, тоест не ги предозирай.
    Ако дюзите са наред добавка за течливост(която е най-евтина) е достатъчна и може когато дават температури по -5 градуса под нулата и надолу да слагаш вместо добавка за течливост
    добавкаа са дюзи.
    Ако зимата е по -продължителна - 5 и повече месеца можеш да сложиш два пъти добавка за дюзи/горивна система, като между слагането на двете добавки пълниш един резервоар с добавка са течливост на горивото, защото тя не е толкова силна и "миеща".

    Лятото караш само на обикновен дизел без добавки, ако искаш си сипваш премиум дизел, но и само премиум не е добре - той също има добавки.

    От прекалената употреба на добавки текват гарнитури, горивни помпи...

    Така че лятото слагай обикновен дизел и ако гориш пролет лято есен над 5 резервоара може да сложиш и 2 резервоара премиум дизел, но общо взето по-евтино излиза добавки на Равенол, Манол и Хадо.

    Аз слагам на Равенол и съм купил и 2 на Манол да пробвам.

    Пазя и една добавка да сложа непосредствено преди техническия преглед .

    Купи си и едно евтино зарядно за 30-на лв от ЛИДЛ и зимата поне 2 пъти му "пусни ток"на акумулатора- така по-добре се запазва във времето и капацитета на акумулатора като стартов ток и амперчасове.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

  7. #22
    започва да се пристрастява
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    60

    Default

    По принцип в началото, като я купих, карах само с премиум дизел. Един път на ОМВ заредих някаква лоша нафта, от която колата вървеше като на 3 цилиндъра и палеше ужасно трудно с бял пушек и миризма, докато не я изгори. Добре че просто долях към старо гориво. От тогава не зареждам премиум и никога повече в ОМВ. Тази зима пак заредих за пръв път премиум.
    Крушките ми в момента уж са 4500 келвина, но... пак са бели и не се виждат на тъмно. Изкараха година и 10 месеца и едната спря да работи. А уж имаха 2г. гаранция. Китаецът предлага да ми върне половината пари, защото моделът е изчерпан. Поръчах подобни пак 4500К, но се чудя дали не трябваше да са 3000К, за да светят и на мокро, или ще са прекалено жълти?
    Иначе за добавките имах един майстор, за който на моменти имах съмнения, че сменя каквото и да е по колата, а само взима едни пари (така и не ми даде документ, гаранция, за сменените 3 дюзи, но явно ги е сменил, защото 1 остана проблемна и Бобо установи, че я има), който казваше, че ако 1л. фино машинно масло на 1 резервоар нафта не оправи дюзите, то те са за ремонт...

  8. #23
    Алфист идеалист ecotronic's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    София
    Posts
    16,342

    Default

    Quote Originally Posted by bikerider View Post
    ....Поръчах подобни пак 4500К, но се чудя дали не трябваше да са 3000К, за да светят и на мокро, или ще са прекалено жълти?
    ......
    Аз съм с 3000К ксенон и светят перфектно във всякакви условия. Изобщо не жълтеят. Просто трудно може да се направи разлика в цвета, сравнено с читава халогенна крушка.

    Трябва да се има в предвид и обстоятелството, че, колкото по-ниска е цветната температура, толкова по-висок е светлинният интензитет при една и съща ел. мощност.


    159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

  9. #24

    Default

    Quote Originally Posted by alfa racer GTA View Post
    4500к са добре и светят добре, но се намират трудно с тази топлота/келвина на цвета на светлината. Освен това някои от тези с "приставки" за лъгане наг компа трупат грешки на компа..
    Кой комп лъжат и къде трупат грешки, нещо не разбирам? При мен крушките на фара не се следят от нищо. Или е само за ксенон?

  10. #25
    Запален алфист kirekchiev's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Plovdiv
    Age
    24
    Posts
    316

    Default

    Quote Originally Posted by bikerider View Post
    Ламбда сондата е записвала някакви грешки и ги е изчистил, каза, пе ще провери дали пак ше се появят. Понякога ми премигва километража, след палене, докато не загася и не запаля наново. а понякога и това не помага.
    Каква ламбда сонда има дизела? За пръв път чувам за такова нещо.
    2007 GT 1.9 JTD 150 - тотализирана
    2005 156 1.9 JTD 115

    2004 GT 2.0 JTS 165 - ex

  11. #26

    Default

    Quote Originally Posted by kirekchiev View Post
    Каква ламбда сонда има дизела? За пръв път чувам за такова нещо.
    Има, защо да няма.

  12. #27
    започва да се пристрастява NikMar's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Габрово
    Posts
    81

    Default

    Относно кормилните накрайници и ябълковидни болтове, на времето като карахме руските коли при смяна на такива винаги отваряхме маншона и гресирахме в изобилие. Пиша това з/о патих с носачи които се разтракаха на около 6К км, е колата не е Алфа, но окачването пак е на същия принцип. Сложих пак нови и дадох старите за рециклиране в Казанлък, там ми казаха, че вътре ябълките са ръждясали и нямало и помен от грес. Принудих се да обработя новите, които бях сложил със спринцовка и грес, вече забравих колко км съм изминал, но не са се обадили, миналата пролет сменях доста неща по ходовата част включително накрайници като ги гресирах оредварително ,носачите не бяха мръднали. Синът ми има 156 и есента сменя носачи, но преди да ги сложи ги гресирахме, имаше някави наченки на грес. Та идеята ми е преди да смените горепосочените загубете малко време и отворете маншона така ще сте сигурни, че производителя не му е досвидяло за смазката.

  13. #28
    Запален алфист kirekchiev's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Plovdiv
    Age
    24
    Posts
    316

    Default

    Quote Originally Posted by El Caballero View Post
    Има, защо да няма.
    Къде се намира? Аз на моите две коли не съм виждал някъде по ауспусите да има.
    2007 GT 1.9 JTD 150 - тотализирана
    2005 156 1.9 JTD 115

    2004 GT 2.0 JTS 165 - ex

  14. #29

    Default

    Quote Originally Posted by kirekchiev View Post
    Къде се намира? Аз на моите две коли не съм виждал някъде по ауспусите да има.
    Там някъде, гледай. Иначе откъде ще взима данни.

  15. #30
    Алфист идеалист ecotronic's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    София
    Posts
    16,342

    Default

    Доколкото ми е известно, ламбда сонди, имат само дизели с компютри 16C39 (CF4) и то само малка част от тях.


    159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •