Бош-менте + репелент-менте = вибрационно подскачане.
Извод:
Твърде вероятен алфист-карък![]()
Бош-менте + репелент-менте = вибрационно подскачане.
Извод:
Твърде вероятен алфист-карък![]()
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Alfa 159 1.9 16V JTDm Lusso (150)08'; EX Alfa 145 1.6 TS
Чистачки BOSCH аз лично произведени в Турция или Германия не съм виждал, може и да има... Обикновено се произвеждат в Китай и Белгия. Смених стария комплект Valeo (произведен във Франция) с BOSCH (Белгия), понеже вторите са осезаемо по-евтини, е не мисля отново да повторя. И аз не съм впечатлен от BOSCH.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V ELEGANT/SPORT & Fiat Bravo 1.9JTD GT
Пробки има и в Аутодок по 3-4лв, от там съм си купувал, както и медни дихтунги. С помпа не може да се изтегли всичкото масло...демек си караш с поне литър от старото... поне при 2.4 е минимум толкова.
ПС.. Хора в какви сервизи ходите, аз не мога да го проумея.. Не могат едно болтче да отвият и сменят....
Last edited by undy; 11-02-2022 at 08:57.
156 2.4 JTD SW 140-ex./ 147 1.9 JTDM 150-ex./ 159 2.4 JTDM SW Qtronic 200-ex./
GIULIA 2.2 JTDM 180 ZF8
Експериментират хората бре - не всички имат условия да си сменят сами маслото(и аз нямам- не че трябват кой знае какви условия)иначе и аз съм "за един сервиз само", защото така е ясно кой е "забъркал бозата".
В крайна сметка по колко ново масло ти събира на смяна 2.4-ката?
П.П.
Макар че, има значение дали маслото се сменя зимата или лятото и дали двигателят е загрят до работна температура преди смяната на маслото или си шофирал 1-2-3 км до сервиза зимата при околна температура 5-6 -12 градуса и отидеш с не загрят двигател за смяна на маслото...Зимата и в преходните сезони загрятото масло е по-течливо и има по-голяма вероятност да се източи повече масло, отколкото при незагрят/полузагрят двигател.
Last edited by alfa racer GTA; 11-02-2022 at 10:28.
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
Не е нужно, моторът да е загрят до работната температура за да се смени маслото. Едни 50 гр. са достатъчни.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
156 2.4 JTD SW 140-ex./ 147 1.9 JTDM 150-ex./ 159 2.4 JTDM SW Qtronic 200-ex./
GIULIA 2.2 JTDM 180 ZF8
Има по магазините за авточасти .. Извадиха ми една торба пробки.
Нашата е по- специфична, болтът е кух и има разпробити отвори.
Понеже се източва хоризонтално, за да не оплеска всичко е направена така, че да се изтича през страничните отвори (~6mm) без да се вади изцяло пробката.
Не знам дали е от умора на материалът или от некачествени инструменти, но се получава така в един момент да се заобли.
Вчера след като един "некадърник" ми смени масленият филтър и въздушният, заобли гайката .. сложи кората взе 10 лв и ме прати да си ходя .. след 4 часа висене в сервиза за автомасла.
Това им е професията и уж в това специализирани, а инструмента им е пълна шега. Аз имам по- добър в къщи.
Изкарал един щестостенен гаечен ключ, изглеждащ на такъв от 2-5лв и .. филм.
Днес ми завариха една гайка , сменихме маслото, сложих нов маслен филтър и така ...
Взех 2-3 пробки, но ги върнах защото нямаха отвори. Завариха ми здраво моята пробка, шлайфане и стана неразрушима
* може би ги правят от по- мек материал, за да не се претягат при завиване. - има няколко обяснения.
- моята била поемала 5 литра и ми нашиха цялата туба .. уж по книга е 4600![]()
Last edited by flipz; 11-02-2022 at 14:00.
Alfa 159 1.9 16V JTDm Lusso (150)08'; EX Alfa 145 1.6 TS
Темата е "чистачки"
Иначе попитах "за маслото", защото докато моята я обслужваха в София винаги ми наливаха 6.4 литра и винаги беше над максимума с около 3-4 милиметра.Сигурен съм, че я източваха цялата, защото това ставаше пред мен и беше на напълно загрял двигател и масло.Първо отвиваха винаги капачката за масло на двигателя, след това сваляха масления филтър и накрая развиваха пробката отдолу и се изтичаше масло в продължение на около 30-40 минути, тоест докато започнеше да капе "капка по капка", но бързо капане, а бавно - по 1 капка на няколко секунди-може би 5 секунди. След това се затапваше и наливаше новото масло.
И винаги беше над максимума, но няколко автотехника ми казаха, че не е добре да е над макусимума, заото това може да доведе "до избиване" на масло от семеринг на колянов вал или от другаде и да се наложи ремонт/смяна на семеринги/уплътения/гарнитури.
Та затова питам кой как.
Сега вече маслото ми между средата и максумума - в колата на компа показваше в началото "максимум" масло, а от 6 месеца е 1 черта под максимума на компа.Понякога ако е пренощувала навън и сутринта е -4-6 градуса компа сутрин преди стартиране на двигателя показа и 2 чертички под максимума, но когато загрее през деня започва да си показва отново 1 черта под максумума.
На щеката някак си не успявам да видя разликата...
Сега при мен при смяна се побра последният път около 5.5 литра.
Чистачките бяха от "плоските с вътрешни държачи" когато я купих, карах я 3 месеца така с плоски, обаче ме дразнеше, че около 5 см от горния край на чистачката пред шофьора стърчеше във въздуха и не чистеше стъклото и ги смених с "банани". Намирал съм 580мм банани, но мисля и те стърчаха/не чистеха около 3 см и вее купувам 550мм за пред водача.Намирал съм и 575мм банани и те си вършат перфектно работата, но нещо не успявам да ги намеря - редки са.
Винаги имам една чистачка в резерв в багажника за мястото пред шофьора.Специално за "бананите" коит са немаркови забележете, че в средата проектирането/изработката им не е на ниво - държача слиза по-ниско от силуета на самата дъга на чистачката и според мен точно това е причина в средата да не чистят както трябва.Докато са нови чистят, но след 3.5 до 6 най-много 8 месеца там започва да остава черта.Купувах и ползвах и БОШ и други марки, но нещо не видях съществена разлика.
Това което разбрах и видях е, че задължително преди пътуване за което се очаква да има дъжд - чистачките се забърсват с парцал или салфетка, а най-добре с мокра салфетка.Така ако по перото има прах, песъчинки, наслагвания те се почистват и са чистачките са готови за ползване. Това съм го видял още по време на комунизма го правеха шофьорите.
В допълнение на казаното по-горе, освен почистване на перата, е добре отвреме навреме да се намазват с глицерин. Това "подмладява" гумата и я предпазва от влиянието на ниските температури.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Преди много години като ентусиаст не признавах нищо различно от Валео, в последствие минах на Бош, но в един момент цените започнаха да ми идват ташкън.Гореспоменатите брандове изкарваха по максимум година, иии пак 50 кинта за чистачки... В момента на всички коли съм сложил китайски т.н. банани (от един магазин за автоаксесоари на "Москва" в Бургас) и изкарват колкото Валеото. Ооообаче струват 3.50лв. бройката
![]()
Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Ti
Fiat Marea 1.6 16V ELX
Chrysler PT Cruiser 1.6i
Ако се заиграете с една тънка отверка, може да разглобите чистатачката и да смените само перото.
По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE