undy ,качи някоя снимка да изплакнем окото![]()
undy ,качи някоя снимка да изплакнем окото![]()
Alfa 156 Face 1.9 JTDm 140hp - ex
Alfa 159 2.4 JTDm Automatic - now
156 2.4 JTD SW 140-ex./ 147 1.9 JTDM 150-ex./ 159 2.4 JTDM SW Qtronic 200-ex./
GIULIA 2.2 JTDM 180 ZF8
Дай боже всеки му приемлива цена, нисък пробег, превъзходно състояние и нисък разход при покупка на Джулия![]()
И новия фейслифт на Джулия. В полицейска униформа Италианската полиция „издаде“ новата Alfa Romeo Giulia
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE
Мерси,..е чак пък най...
И така след 20тина и кусур дни езда и чакане на различни чарколяци, всичко пристигна и трябваше да бъде сменено- говоря за ангренажния възел ,маслен сепаратор и пистовите дреболии. Понеже е първо обслужване много исках да разбера какви са частите , които са монтирани. Поръчах си оригиналният пълен комплект за ангренажа, сепаратор няма друг освен оригинален и по мое усмотрение частите за пистовият от АутоДок. Ето малко снимки , по -долу ще опиша старите и новите части, както и използваните марки при първоначален монтаж в завода.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Както се вижда закупеният комплект включва :
-Ремък - MOPAR
-Водна помпа -RICAMBI
- Малка ролка INA Slovakia
- Голяма SKF France
- Обтегач DAYCO
Свалените части са :
- Ремък MOPAR
-Водна помпа -RICAMBI
- Малка ролка INA
- Голяма BRS ( не ги знам)
- Обтегач - забравих го на едно менгеме.ще допиша по-късно какъв е.
Пистови компоненти
Стари:
- Ремък FPT
- Обтегач LITENS
- Ролка DRS ( и тези за пръв път ги виждам)
Нови:
- Ремък GATES
- Обтегач LITENS- бях поръчал DAYCO
- Ролка LITENS -бях поръчал SKF
Доколкото се осведомих LITENS не били никак зле и се вграждали заводско в доста автомобили, ще ги видим.
Това е сепаратора. Сменя се с ангренажа. Много Джулии бутат масло във въздушният филтър и това е причината. Има писано, не казвам нищо ново, но все пак да го спомена за хора , които тепърва ще се сблъскват. При мен 3-4 ребра на филтърът бяха омазнени и въобще не се замислих. За сепаратора са нужни три уплътнителни пръстена, един семеринг и два О-пръстена. Купуват се задължително.
Старата версия, която била проблемна заради конструкцията
Новият вариант
Въпросният сепаратор/филтър или центрофуга се намира зад обтегача на пистовият ремък. Сваля се обтегача и капака на сепаратора е на 4 винтчета. С обратен чук го извадих (друг вариант няма, а и никой никъде не споменава как демонтира капака)
![]()
Сепараторът е вътре захванат с винт , няма да казвам къде ,какъв торкс е , защото не помня и да не излъжа някой. На снимката със старият , по-горе се вижда винта
![]()
Относно демонтажа и монтажа на ангренажните и пистовите компоненти там е ясно. Най- лесното за работа ЖТД. Демонтира се единствено кутията на въздушният филтър и натам е песен. Има място и видимост. Извадих кутията и два маркуча на антифриза, за да изтече максимално охл. течност. Дори не използвах щифтовете за разпределителните валове и планката за застопоряване на коляновият вал. Сега някой ще каже , ама то майсторите не ги и слагат...е да но аз съм любител, не ми е това професията и по принцип залагам на сигурно. Имах опит с предишните ми ЖТДта, но там ползвах комплекта за зацепване, тук обаче е лесно и има място, с втори човек за нула време стават нещата.
![]()
![]()
![]()
Обезвъздушаването стана много лесно. По принцип открих 3 пробки. Може и да има още някоя на радиатора, но хич не ми се пипаше там. За една знаех, която е на турбото отгоре, другите две са на маркучите от и към радиаторчето в купето. Докато наливах новият антифриз единствено бях отвил предварително тази на турбото, понеже е на нивото на казанчето, другите две са по-ниско и там не пипах, а и не ми се иска да ми остане някое парче пластмаса в ръцете 'на края на Дунава'.
Когато нещо се развилнея отново ще драсна някой ред
![]()
![]()
Озито
![]()
Last edited by undy; 15-08-2022 at 22:33.
156 2.4 JTD SW 140-ex./ 147 1.9 JTDM 150-ex./ 159 2.4 JTDM SW Qtronic 200-ex./
GIULIA 2.2 JTDM 180 ZF8