Page 1 of 48 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 710

Thread: Selespeed - приказки с картинки

  1. #1
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default Selespeed - приказки с картинки

    !!!!! Тъй като fiore е модерирал темата и е сложил като важна, съм я редактирал и аз , като съм изхвърлил офтопика (така да се каже) от моите мнения. целта е да удобна за четене за хора в беда . Преди да започнете прочетете информацията предоставена ми на мен от vesko_m http://homepage.mac.com/paul_denyer/selespeed/!!!!!

    Преднопис :

    Темата съм я написал, за да може всеки който не е с 2 леви ръце да си поправи сам колата, но тъй като доста "майстори" спекулират държа да отбележа, че ако се наложи да ползвате чужда помощ, ориентировъчно нормалната сума , която трябва да платите е :
    Ремонт помпа : 30 лв.
    Подмяна на сфера : ( оригиналната е 80 паунда в UK , тук е 240 лв. ситроенската излиза 100 лв) + 20 за труд.
    Датчик за положението : 55 лв оригинален. + 20 лв труд.
    Пълна ревизия на робота : 250 лв ( части + труд)
    Не се лъжете да плащате невероятни суми за "невероятни" ремонти.


    Преди няколко дена ми се оплака един "непознат" , че станал пешеходец. Колата му отвреме на време включва единствено 2-ра. Дори не бях чувал за робот, който му превключвал скоростите. Гмурнах се във форума и почнах да кълва .
    От изписаното тук, ремонта се очертаваше ...отчайващ. Тъкмо мислех да му откажа, когато дойде с красива Alfa, управлявана от още по-красива "кака" . Как да му откажеш..... ще помагам няма как . Та реших да видя що е туй "робот".
    Криел се някъде под акумулатора "гада". Развих 3-те болта които го държат за кутията, но гада се "хванал" за избирача на скоростите и не се пуща . Оказа се , че имало скрит болт(шестограм 8mm) от към подкалника. Вътре се бърка с 6мм и се развива и той.
    Вече му откачих "ръчичката" с която сменя скоростите и е готов да го сложа на операционната маса за пълна дисекция .
    Почвам да развивам де що има болтче и да свалям клапани и датчици.



    само след минутка вече съм напълнил една кутийка с карантии

    Остава само алуминиевата отливка (корпуса), с хидроцилиндъра на "робота" (Другият е в засният капак , който е вече свален, но нещо се скри от фотосесията )

    Махаме зегерките и вадим единият хидроцилиндър.Вътре са с метална подвижна втулка която в случая позира за снимка от дясната му страна.

    Уплътнението между буталото и втулката е черното тефлоновото пръстенче в най-ляво. Под него има гумено О-пръстенче. Процепената тефлонова втулка е просто водач.

    Уплатнението между подвижната метална втулка и цилиндъра остава в корпуса.


    Отново е тефлонов пръстен, върху който е надянат гумен О-пръстен за херметизация към корпуса.

    Остава голият корпус.
    Май пропуснах да кажа, че първо се сваля задният "капак" с вертикалният хидроцилиндър и се маха вилката.

    Ето един "комплект" уплатнение , но това вече е от другият (вертикалният) хидроцилиндър.

    Виждате, че нещата са конструктивно "добре" измислени. Когато тефлоновите уплатнения на хидроцилиндрите опуснат, маслото се събира в корпуса където е вилката (по-горната снимка). Ако бяха дупнали една дупка в корпуса какво щеше да стане а ? Ами маслото щеше да облива кожуха на кутията и Вие щяхте да псувате , че карате алфа. Хората са направили едно каналче(видно на снимката), през което хидравличната течност минава покрай избирача на скоростната кутия и отива къде...? Ами в нея рабира се .
    Така отвън всичко е чисто и спретнато, а Вие псувате, чак когато сринете скоростната кутия поради влошеното й мазане .
    Хубаво , но при нас нямаше голяма загуба на масло. Че текът тия тефлони текът, ама чак пък да изтича дебита на помпата... май не се връзват нещата. . Да не би пък помпата да не вдига налягане ? Кат ще е гарга да е рошава.
    Отварям помпата

    ъъъъъъъ, тук май всичко е наред.
    Остана какво???? Ами електромоторчето . Шансовете ни за намиране на сериозната повреда намаляват.
    То се отваря с чука и мамата
    яяяя, каква гледка се откри ....

    Това май не е черен хайвер

    хмммм , едната четка нещо липсва

    Колектора на ротора е "леко" плачевен

    За водата (и лайната) която е влизала някога вътре трябва ли да споменавам ???

    Искам да подчертая , че двигателчето го пробвах на 12V. Без натоварване въртеше като ново. Преди да разглобя "робота" датчика за налягане (синият кабел) даваше около 3,75V , което според характеристиката му , ще рече около 55bar.
    Утре ще меря сферата, и ако изсфирясал азота, щв й се види голят задник на телефона.
    Ще почвам и да подменям части и да сглабям, по простата причина , че вече няма какво да се разглабя
    Обещавам подробна снимкова колекция. Ако и колата накрая тръгне, темата може да остане. Ако не тръгне, модераторите да я затрият..
    (Ама то май току виж станало обратното ...знам ли )
    Last edited by dobromirski; 27-04-2011 at 09:47. Reason: "модериране" на темата.

  2. #2
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Това беше стар офтопик пост, на чието място сега малко ни в клин ни в ръкав ще вмъкна лично установен лесен метод за проверка съсоянието на сферата (хидроакумулатора) .

    Та за проверка на сферата: Давате контакт и превключвате няколко предавки докато чуете , че помпта се включи. Изчаквате да вдигне налягане и да изключи. След това превключвате по една предавка и броите. Ако помпата тръгне на, или след 3-тото превключване , сферата е ОК
    Last edited by dobromirski; 03-07-2009 at 07:23. Reason: за триене

  3. #3
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    На сферата пише 92bar. ( както колегата отдолу позна, оказа се , че това е пробивното налягане на металният балон ). При измерването със саморъчно направен стенд от хидравличен крик се оказа , че тази сфера е с около 20bar. налягане на азота зад мембраната. Явно ще има ремнт !!!

    ПП: В последствие се оказа, че при 20bar. на азота , системата си работи повече от задоволително !
    Last edited by dobromirski; 03-07-2009 at 07:31. Reason: при 20 бар. не е нужен ремонт/подмяна !!!!

  4. #4
    започва да се пристрастява vessy007's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Varna
    Posts
    37

    Default

    Колега не съм специалист , но по птинцип на такива съдове под налягане пишат налягането на което се изпитват. Тези съдове се изпитват на 1.5-2 пъти по голямо налягане от работното. Така че нищо чудно сверата да е наред.
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm
    ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD

  5. #5
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Днес купих четки, почистих ротора и сглобих помпата.Имайте на предвид, че четките трябва да са меднографитни, (такива червеникакви ) тъй като са за голям ток !


    След това се заех със сферата. Почна се едно ходене по магазини, стругари и така в затворен кръг. В крайна сметка си взех щуцер за климатик в който има игличка ( 100bar.) . Нарязах му резба отдолу , пробих сферата (на късмет уцелих правилното място ) и навих накрайника.Резбата е конусна- NTP, намазана с херметик. Дано не пропуска


    До тук добре ...Ами сега ????? Колко да го надуя тоя "балон" ? При условие , че системата работи на около 50bar. налягане, явно както колегата каза, определено тези 92bar. изписани на нея са пробивното налягане.
    Седя и си мисля.....седя и си мисля.... по едно време усещам , че май само си седя .
    Понеже още не съм надул балона, ще мисля на глас, та ако сбъркам , някой да ме поправи.
    Предполагам знаете какво има в сферата... Една мембрана. От едната страна на мембраната има свиваем газ, а от другата навлиза несвиваем флуид (маслото демек) . На който не му е ясно , да си я представи като един цилиндър с пружина и бутало в него. Като вкарвате масло буталото се мести и свива пружината , като налягането се измена съвсем леко (заради пружината , а в случая свиването на газа отзад), а цилиндъра се пълни с масло. Налягането ще се запази почти постоянно , докато не сгънем цялата пружина (не напълнем сферата). Тъй като помпичката с която пълним цилиндъра едвам едвам църцори, ако почнем да черпим масло , ще получаваме маслото което пружината изтласква през цилиндъра + дебита на помпата. Когато цилиндъра се изпразни , остава само дебита на помпата да църцори. Този дебит е толкова малък , че за да напълни хидроцилиндрите на робота които превключват скоростите , ще трябват няколко секунди а ние неможем да чакаме толкова. Именно за туй е тоз цилиндър с пружината (сферата демек)-мигновенно да даде голям дебит с нужното налягане за кратко време. Май малко се олях тук .

    Да се върнем на въпроса: Колко трябва да е силна пружината която отласква буталцето в цилиндъра ( тоест - какво да е налягането на газа зад мембраната).
    В нета намерих това :
    The electric pump is activated when the accumulated pressure is < 45 bar and it switches off when the accumulated pressure is > 55 bar.

    Чопля се по тиквата и си мисля.... Ако надуя отзад с 50 Бар. сферата ще се източи докрай , преди да се е включила помпата да я пълни. Демек в един момент ще имаме една мъртва зона от 5 бара. Ако я надуя на 20 бара както си беше, (демек сложа много мека пружина в цилиндъра) , Помпата ще помпи ...ще свива пружината.... ще помпи ще свива/// а налягането ще си седи.... докато не се сгъне почти цялата и чак тогава ще се вдигнат заветните 55 бара. Добре , но като пуснем масълце то ще пръсне за малко с 50 Бари после ще припишква на около 20 ..колкото е силицата на пружината. Тоест , ще се използва много малък обем от цилиндъра, а това значи малък дебит с нужното ни налягане.
    Значи най-добрият вариант е помпата да се включва малко преди цилиндъра да се е изпразнил , и да се изключва малко преди да се е напълнил докрай.
    Усещам как в главата ми навлиза следната идея. На сферата пише , че е 360 ml. Ако влеея 300ml ще е 80% пълна. при това положение я надувам отзад на 55bar. Вече знаем , че на 80% пълна помпата ще изкючва. После точа маслото и ако налягането е по-малко, но близко до 45 bar. Значи всичко ще е ОК . Ако не , пак същата манипулация но в обратен ред.
    Абе някаква такава идея ми се върти в главата
    Last edited by dobromirski; 12-05-2009 at 07:13.

  6. #6
    Дигиталния digitalundgrd's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    София
    Posts
    5,266

    Default

    По нещата изписани до тук, добивам представата, че си доста грамотно и умно момче, но както беше писано по-горе, имай едно на ум, че в този форум много много няма да ти помогнат, най-много да те объркат или някой да си даде "компетентното" мнение без да си има хал хабер от селеспийд, роботи, сфери и прочие....

    Защо не потърсиш в темите телефони на хора, които са на ТИ със Селеспийда и да им звъннеш. Кажи си идеите и ще получиш нужната информация според мен...
    Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

    FIAT Coupe 16VT
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

  7. #7
    започва да се пристрастява
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Стара Загора
    Posts
    53

    Default

    Налягането на газ-а в хидроакумулатора трябва да е няколко бара по-високо от налягането необходимо за задействане на превключването и да е по-ниско от налягането, което помпата може да осигури ( все пак помпата трябва да вдигне такова налягане, че да преодолее налягането на газ-а). Налягането, което ще вдигне помпата зависи от това как е настроен предпазно преливния клапан на хидравличната система. Най-вероятно релета за налягане включват и изключват електромотора.
    Разбери оперативното налягане на цилиндрите и помпи малко над него (3-5 бара) и пробвай. Налягането можеш да донастроиш и в последствие когато откриеш как работи по-добре или когато някой склони да ти каже какво е фабричното налягане в хидроакумулатора.
    Темата ти е добра.
    Успех!
    Мечтите стават реалност...Ама как..!?
    Alfa Romeo 156 SW 2.0ts

  8. #8
    започва да се пристрастява vesko_m's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    София
    Posts
    31

    Default

    dobromirski маниак си
    Но защо не "набуташ" твоя "непознат" клиент поне да напазарува нова сфера, така и така си открил че проблема е в електромотора и си го решил?
    Чел съм доста по английския форум http://www.alfaowner.com/Forum/ но там не раздуват до такива подробности.
    Общо инфо за selespeed има и тук: http://www.selespeed.info/ но предполагам, че и там няма толкова задълбочена информация.
    Мисля, че най-маниашката информация, която ще подхожда на човек като теб е тук http://homepage.mac.com/paul_denyer/selespeed/
    Попрочитал съм доста от нея, но по спомени не мога да ти кажа, дали споменават налягането в сферата.
    Смятам че английския ти е добър и стискам палци да намериш това, което търсиш и да решиш проблемацията на Алфа-та.
    Пусни и една снимка, накрая след като я сглобиш и отвън

    Едит: попаднах на тема в английския форум: Алфа не продава отделно само сферата, НО можеш да купиш тази сфера от ФИАТ: Accumulator (Vessel): Part Number: 71751195 , from FIAT - към 50 лири е в Англия. В този форум мерят дали сферата е сдухала, като пъхат отверка през отвора и гледат колко потъва отверката навътре, докато стигне диафрагмата нали се сещаш, че няма как да разбереш от там колко е налягането фабрично на сферата от този форум
    Едит2: смятам че си прочел преди това, че през известно време се прави калибриране на селеспийда - за да разбере кога зацепва съединитела, но това не е нужно да го правиш когато сглобяваш след ремонт като твоя. Само трябва да обезвъздушиш системата. Иначе рекалибрирането става или с Examiner в официален Алфа дилър или с нещо евтино и в домашни условия като Alfadiag
    Last edited by vesko_m; 05-05-2009 at 17:12. Reason: ново инфо

  9. #9
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Първо искам да БЛАГОДАРЯ на всички които се опитват да помогнат с каквото могат.
    Второ- не бъркайте в сферата с отверка. Първо НИЩО няма да разберете, и 2-ро само може да я пробиете. Мембраната вътре е гумена. Налягане от около 40bar. при 100мм даметър мембрана, сами можете да сметнете каква сила трябва да преодолеете. Трето но не на последно място, първо се появяват микропукнатините, които изпускат на молекулно ниво, и то точно при определено положение на деформация. Налягане ще има , но какво ????

    След като сглобих и монтирах помпата и надух сферата на 40bar. с азот, дойде време на хидравличният блок.
    Първо се се снабдявате с кутийка от сладолед (в случая casablanca, че ми е от любимите), и въздух от компресор.(това като опция). Ако нямате компресор, викате някоя "кака" да духа. (с помпата от москвича разбира се )
    Вместо сладолед , обаче вътре сипвате нафтичка. Застиляме операционната маса със стерилен чаршаф и започваме интервенциите.
    ПРЕДИ ДА СЕ МОНТИРА КАКВОТО И ДА Е, СЕ ИЗМИВА С НАФТА И СЕ ДУХА С ВЪЗДУХ.
    Започваме със задният капак и вертикалният хидроцилиндър. Нещата трябва да излеждат така :

    После идва ред на хоризонталният.
    От едната страна слагаме втулката

    Затапваме с тапата и зегерката

    Обръщаме от другата страна и спущаме карантията в показаният на снимката ред.


    Естествено преди това се оглеждат и подменят всички дефектни и износени гумени и тефлонови пръстени като например това:

    Искам да обърна внимание на цедката която седи под входният щуцер. Обилно се измива и обдухва.


    Същото правим и с карантиите на клапаните :
    ВАЖНО !!!!
    Само 2 от клапаните са ON/OFF ( EV3, EV4)
    Другите 3 клапана (ЕV0, EV1, EV2) са с променлива характеристика, която се настойва от пластмасовата врътка отдолу на клапана. Преди да развиете врътката, запомнете точно къде е била завита. Пребройте на колко градусе се завърта до край и тогава развивайте. За предпочитане май е въобще да не отваряте клапаните.
    Това обаче съвсем не означава, че проблема в превкл/чването неможе да се дължи на променена характеристика на някой от тези клапани. Просто го оставете като крайна опция. Съвсем безпроблемно се вадят и при монтиран на кутията Робот.


    Идва ред да посъберем малко пъзела. Тук трябва да се внимава за следните неща :

    1. Вилката която слагаме има една тръбичка нагоре (в случая на ляво), която трябва да влезе в петичката на горният датчик измерващ положението на хоринзоталният хидроцилиндър (сравнявайки с обикновен скоростен лост , демек датчика мери дали лоста е напред - 1/3/5 или назад 2/4/R )
    2.Петичката на датчика на вертикалният хидроцилиндър трябва да стъпи ВЪРХУ вилката - сините точки да съвпаднат. (той мери дали лоста е наляво 1/2 , по средата 3/4 или на дясно 5/R) За да се сглоби правилно, предварително трябва да завъртим и задържим така петичката от другата й страна ( там където ще монтираме датчика )
    3.Канала на хидроцилиндъра трябва да съвпадне с вилката ( а не да застане над нея) -пунктираната линия .
    Туй зеленото се е ухилило, защото е пробило дупка в най-ниската точка на капака, през която дупка , ще изтича маслото при евентуален хидравличен теч от някой хидроцилиндър
    Като се има предвид , че тая вилка се мандахерца извътре кат гламава, а и после всичко това трябва да се мотира на кутията без да се размести, задачата е доста непосилна без специален инструмент.
    Ето го и него - чеп Пазарува се от най-близкото дърво.

    Монтираме и малко дооформяме ..... абе тя работата отиде у зелето

    Сега вече нещата са под контрол и можем да захлупим капака, спазвайки всичко по-горе. Тоя чеп, дори държи вилката в съосност и ще наденем хидроблока много по-лесно върху избирача на скоротната кутия. Това разбира се само при условие, че чепа не се показва от другата страна на вилката , а е на няколко милиметра на вътре. При монтажа, избирача сам ще избута чепа нагоре.
    Предварително обаче поставете хоризонталният хидроцилиндър в средна позиция за да съвпадне отвора през който ще завиете болта , който държи вилката за избирача.
    После идва ред на датчиците. Не ги слагайте точно върху монтажните отвори , а ги завъртете поне на 90 градуса обратно на часовниковата стрелка. Прилепяте ги пък корпуса и чак тогава ги завъртате да съвпаднат отворите. Датчиците ще седят съвсем леко напрегнати (вътре има пружинка в тях). НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГРУБА СИЛА.
    Накрая идва ред всичко да се сложи по местата.


    Въртите, палите и се забавлявате.
    (да ама не ! Проблемите никога не идват сами За мойте перипети - в долният пост )
    Last edited by dobromirski; 09-05-2009 at 08:36.

  10. #10
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Закачам акумулатора, отварям вратата , помата се включва и вдига налягане. Давам на контакт....съединителят се натиска. Въртя и паля. Чукам 1-ва и ..... х*й .
    Щрака нещо , но на скорост не включва.
    Направих си пак чеп, но тоз път метален. Пухнах го в дуката и го вкарах във вилката , за да видя какво аджеба става.
    Бутам първа...чепа надоло...после пак в средата, бутам задна, чепа нагоре, след малко пак в средата. Викам , ясно . Хоризонталният цилиндър не бачка. Но защо ?!!!
    Викам ще врътна отгоре на ръка ( за всеки случай , колата седи на крик, та да не я гоня из двора ). Аз ще съм хоризонталният цилиндър. Един бута лоста вътре на първа, чепа надолу аз въртя избирача на първа, и тъкмо влезе и ....Кат ме ритнахидравликата , в ръцете щеше да ми потроши пръстите
    Боли ме , но аз доволен .
    Ясно , хидроцилиндъра си бачка , но няма кой да го пусне.
    Гася и давам контакт.
    Натискам надолу и въртя на 1-ва ( на ръка с "чепа разбира се") . На дисплея пише 1.
    Въртя на 2-ра , на дисплея пише 2.
    Включвам 3-та ...на дисплея пак 1
    Вкл/чвам 4-та .... на дисплея 2
    пета - на дисплея мигаща N
    Задна - мигаща N

    Аха, ясно - уж внимавах за петичката на датчика ама ей на , не си вижда вертикалното положение на вилката. За туй и не включва на нпредавка защото незнае дали е позиционирала първо по вертикала на правилното място.
    Свалям датчика.... бутам чепа..... остта за датчика си се върти !!!!
    Сигурно датчика ще да е , гледам ги и трите еднакви. Сменям с тоз на съединителят (лесно ще диагностицирам датчика така) . Да ама съединителят си бачка , а скоростите отново не.
    Славалих компа от под жабката и гледам някакъв кабел пуснат от 28 Краче към контакт. (това е захранване на ECU-to pri kontakt) интересно ми е защо няма ток в оригиналната инсталация а е пуснат нов кабел. Това ще разбера днес, че снощи се стъмни

    Сега да кажа какво установих до тук ?
    Като демонтирам датчика и го врътна с отверката , единственото което става, е че като го врътна повечко, дава греша (почва да мига индикатора за предавките на дисплея ), което ще рече , че стойностите му се четят от ECU-to. Въпреки това , деуги цифри освен първа и втора не видях , независимо от комбинациите на въртене.
    Намерих някакъв измислен софт , който може единственно да чете и да трие грешки от селеспееда. Активни грешки НЯМА.
    Другото което забелязах е , че при докрай натиснат съединител , опашката на кутията се върти (задна влиза с хъркане) . Развих малко шпилката на съединителят, но файда йок . Аз и не очаквах де, тъй като точката на зацепване е много по-ниско от точката на която го даржи натиснат. Понеже има един датчик , който отчита оборотите на входа на кутията , се замислих и за това.
    Но това не би трябвало да има нещо общо с отчитането на предавките. Мислех си , хайде на място , може би повече от 2-ра не показва, но защо подяволите да не показва задна ????
    Колеги ПОМОГНЕТЕ с инфо от Вашите коли.
    Ако има и някой Плевенчанин с alfaDiag и си трае ..... да му мисли

    Хайде аз отивам днес да ям едно агънце.
    Добър апетит на всички гладници и не карайте пили
    Last edited by dobromirski; 12-05-2009 at 07:19. Reason: Нека това мнение да остане, като помощ за откриване на проблем.

  11. #11
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Благодаря за бързото откликване. За в момента намерих един познат , който има някакъв универсален модул, и успяхме да пуснем , автокалибрацииите.
    Съединителят е регулиран на 28,3mm. Калибрацията на крайната точка на съединителят е направена. Като се пусне обаче автокалибрацията процеса протича така :
    1- едвам едвам мърда няколко пъти вилката на съединителя в долно положение. (около 10 сек.)
    След това отива горе долу на точката на зацепване и там почва да се чуди...чуди .. около 30-на секунди .След което на дисплея на колата се изписва надпис : Selesppid system fail . На диагностичният модул : operation abort.
    Като погледнем за грешки.... грешки няма
    Аз мислех , че си търси токата на зацепване (ако въобще това търси) по оборотите на опашката на скоростната кутия, (тъй като има такъв датчик) но при изгасен двигател това няма как да стане !!!!!
    Просто не ми е ясно какво не му утърва на съединителят , че набива грешка.
    Иначе разцъкахме клапаните през софтуера в ръен режим , включват си перфектно предавките.
    Цялата работа идва от шиба....ят педал
    Ако някой нещо се сети , да драсне !
    Айде , че агнето излезе от пеща и тръгна да пасе
    Last edited by dobromirski; 12-05-2009 at 07:20.

  12. #12
    Запален алфист
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sofia
    Posts
    120

    Default

    На място при запален двигател могат да се вкючват само първа, втора и задна (естествено от лоста, не от копчетата на волана). Но ако колата е само на контакт, могат да се прецъкват всички предавки. Предполагам това си го установил де... Датчикът за оборотите не би трябвало да пее в хора на този етап. Късно видях постовете ти за нялягането, но хубаво, че си се усетил да не гониш 92-3 бара.
    Иначе май на съединителя доста честичко не му отърват разни неща- май е доста карпризен. Той ме беше оставил по едно време само със задна, заради някаква глупава прекалибровка. Поздрави и успех!!!
    Last edited by Sam76; 06-05-2009 at 14:19.
    Alfa Romeo 156 2.0 '99 Selespeed
    ALFA- Always Looking For Assistance

  13. #13
    Запален алфист dobromirski's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Плевен
    Age
    42
    Posts
    481

    Default

    Здравейте пак. Интересното беше , че при мен , на угасен двигател и контакт, въобще не се и опитваше да превключва .

    тНо нека първо да се похваля, че колата тръгна, а проблмите бяха 2.
    Единият е , че тръгнах малко като муле пред майка си и започнах първо да разглабям , после да чета.
    Вторият обаче,беше плод на чужда намеса .
    Ето и за какво става на въпрос:
    Както сте видяли , бях разглобил електромагнитните клапани за почистване. В последствие се оказа, че САМО 2 , от клапаните са ON/OFF. Другите са регулируеми , и се управляват с ток (шим).
    http://homepage.mac.com/paul_denyer/...ge7/page7.html
    Отдолу таз пластмасовата врътка която е на клапана , в действителност натяга пружинката и по този начин , регулира характеристиката на клапана. Настройката е МНОГО ФИННА. Както се вижда отлинка , клапана на съединителят е "затворен" при ток от 1А. Аз моят го бях разбазикал и поради това не минаваше автокалибрацията , тъй като съединителят не функционираше коректно (по-точно клапана). Въпреки това ECU-to не набиваше грешка. Двата клапана ЕV1 & EV2 също са с променливи харектеристики , и трябва да са настроени според графиката.След малко игра с врътката наклапaните, нещата със съединителят се оправиха и автокалибрацията премина на следващата стъпка- калибрация на позиициите на скоростите.
    При тази процедура , колата сама запаметява стойностите от потенциометрите за всяка предавка , като сама превключва скоростите. Да ама не ! Набиваше ми грешка - Дефектен актуатор на 3-та предавка. Регулирах, въртях клапана, но ефект 0. Размених потенциометрите , но пак файда йок. В крайна сметка виждах как реално колата включваше 3-та (това е 1-та стъпка от калибрацията) , но определено не "виждаше , че я е включила Проблема опредолено се изместваше към ECU-to. Както няколко поста по-нагоре писах, след сглабянето , при "ръчно" превключване (през шестограма над избирача) , колата пак не си виждаше скоростите. Това , че колата дойде именно с тоз счупен датчик , пуснатите допълнителни кабели , и отваряното ECU, определено ме навеждаше на проблем в ECU-to. Добре, че на входа на потенциометрите, хората са сложили операционни усилватели, а не са го хакнали директно в някое АЦП , и когато някой пусне 12V на на изхода от датчика (повярвайте ми не съм аз), който по принцип се захранва с 5V, изгаря само операционният. Веригата на датчиците е захранена с 5V стабилизирано напрежение .(Електрончиците , знаят за какво говоря). След подмяна на операционният с друг, пуснахме една автокалибрация и ...О чудо , "Робокоб" уживя .
    ПП: Играх си с налягането на сферата , и при 35bar. хидравликата работи най-добре.
    ПП2: При няколкократно натискане на спирачката съчетано с едновременно подаване на газ, набива грешка: brake pedal switch error. Това го пиша, тъй като след двудневен тест от около 250 безпроблемни колометра, мацката взе колата и след 10 минутки звъни , че кутията пак "реве". Оказа се , че кара с двта крака едновременно, левият на спирачката , десният на газта и по дупките без да иска задейства стопмашинката .

    Благодаря на ВСИЧКИ , колеги които откликнаха на моят зов за помощ.
    (fiore малко пооряза темата и махна офтопика, та сега изглежда все едно си говоря сам , но наистина съм трогнат от думите които Вие колеги написахте, от помоща и съпричасността )
    Днес ще сглобя колата и ще пусна една финална снимка на колата и жената

    ПП: Повече снимки на "нея" тук http://ostrov.ntv.bg/index.php?navPa...photos#submenu

    На "него" тук http://www.survivor.btv.bg/profiles/...-byrkanichkov/


    Колеги, все повече ме боли от това, че вече все по-често търсим нужната ни информация по руски, английски и всякакви други чуждестранни форуми. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ !!!!!!!!!!!!!
    И както се пееше в една песен: " И ако до всяко добро същество, застане поне още едно , тогавааа, тогавааааа........ " може би форумите няма да са рекламен сайт на майстори и сервизи, а едно къстче от нета на сродни души, обладани от сбъднати мечти за НАШИТЕ коли.
    Last edited by dobromirski; 27-09-2009 at 10:09. Reason: НЕКА СИ ПОМАГАМЕ

  14. #14
    благочестив мюхлюзин Член на клуба fiore's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    софия. лозенец сити
    Posts
    3,411

    Default

    Поздравления колега!



    Ще помоля да пишете само по същина в темата.
    Гипотеза о боге дает ни с чем не сравнимую возможность абсолютно все понять, абсолютно ничего не узнавая
    sprint tropheo
    155/1.8
    156/2.0 Selespeed

  15. #15
    Младши алфист Zeppelin's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sofia
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by dobromirski View Post
    (ти не си ли с дисплей ???? )
    На 156 правени преди 2002 година таблото няма общо-информационен дисплей а селеспиида се оплаква само през един индикатор на циферблата на оборотомера.

Page 1 of 48 12311 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •