Results 1 to 9 of 9

Thread: Скрита бас каса за GTV

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
 1. #1
  Малкото рибарче от Бургас b_angelov's Avatar
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Бургас
  Age
  36
  Posts
  1,814

  Default Скрита бас каса за GTV

  Както знаете колеги, на нашите GTV-та заводската музика си е доста зле. Исках да изкарам по-добър звук, като сменях оригиналните говорители с по-добри. За предна линия сложих едни Blaupunkt GT, задна линия - някакви уж нацепени SONY-та. По този начин получих перфектни среди и високи, но ниските ми липсваха. Та ме охапа коня да си правя бас каса, но каква? Ако е в "багажника" - първо няма да се чува и второ - няма да имам багажник. Ако е на задната седалка - става по-тясно и от Трабант. Та видях, че под задната кора, точно зад канистърите има една ниша точно като за мен
  Мислих да направя и нещо като колегата Chiko, но не исках да развалям оригиналния вид на колата.

  В този момент се събра екипа от колегите W2 и Доко, на които съм много благодарен за помощта.

  Първо си подготвих всичко необходимо: Запоих обувките на кабелите, монтирах гнездото на предпазителя и куп други важни дреболии:

  Ето това е говорителя, който ще използвам за касата - 10" Bоschmann 400W RMS:

  Намерих по специализираните магазини този усилвател. Малък, компактен и мощен, с MOSFET транзистори, полски. Идеално се побира зад задните седалки на GTV-то:  Купих си и няколко нови щипки за кори, че някои от старите се накъсаха. Тези са по-модерни

  Не монтирайте все още предпазителя в гнездото му!!! Това е последното нещо което трябва да се направи преди да се включи плеъра.

  Та запретнахме ръкави:
  С много мъки разглобих цялата кола почти. Тук зад тази греда в средата е идеално място за нашата бас каса  С много мерене с ролетката изрязох плоскостите за стените на касата от ОСБ с дебелина 20мм. Това е чертежа, чиито размери свалих от обема на мястото, което искам да използвам:  Това са вече изрязаните плоскости:  Изрязваме отворите за говорителя и за портовете:  Започваме да сглобяваме. Трябва да се получи нещо такова:  Плоскостите ги сглобяваме с помощта на 50 мм. види за гипскартон. Предварително мажем щедро челата им с акрилен силикон, който обира неравностите и уплутнява добре касата.
  Ето малко кадри от процеса на изработка:

  Налепяме ватата по вътрешните стени на касата и пускаме телевизора да гледаме Гюмюз:  Така касата е готова и пристъпваме към тапицирането й с мокет... забравих как му беше името, Доко да каже. Парчето което купих е 500х2000 мм. Предостатъчно е.
  Поради оскъдни количества хелметекс, използвахме и силикон на по-неотговорните места:  Лепилото се разнася добре, преди да се залепи мокета:  Напасват се снадките и се изрязват с нож за балатум, преди да се намажат с лепило страниците:

  Изрязва се мокета по отворите за говорителя и портовете и се пробиват дупки в него, където ще е терминала:  Запоява се вътрешния кабел към терминала и се монтира самия той. После портовете и говорителя. Само да не забравите да включите кабела с обувките, към него:  Така сме готови с направата на касата. Следва наместването й в купето. Да си призная - сглобяването на касата беше по-лека задача от поставянето й на мястото. Какво мерих, какво правих незнам, но не искаше да влезе в началото, защото се опираше в задното стъкло. Та се наложи да развием болтовете на високия канистър, наклонихме го леко напред, един асистент леко опъваше ламарината на която за закрепени канистърите назад и с финт вкарахме касата на мястото си:

  Това е снимка, преди да подредя кабелаците и преди да пусна кабелите от акумулатора:  Наместваме назад касата, за да не се опира говорителя в гредата, когато блъска и я фискираме да не мърда, с помощта на две дървени трупчета.

  Ден втори:
  Започваме окабеляване. Прекарваме кабела от плеъра под механизма на кранчето за парното, над панела с бушони (това си беше доста трудно), зад страничния мокет в краката, покрай бутона за аварийно спиране на горивоподаването, в щипките под прага на вратата, през свинските опашки под задните кори... право в мястото над резервоара:

  Кабела е тип RCA с допълнително жило за "Remote" на усилвателя.
  На тази снимка е монтирана вече задната кора. В средата се вижда касата, а в дясно - усилвателя.  Ето го, погледнато откъм багажника:

  Тук е момента да се сложи предпазителя в гнездото му и да се пробва цялата схема дали работи.
  Това беше мъката. Следва монтажи на задните кори и тези в багажника, седалки, облегалки, праговете, всички капаци, резервни гуми, крикове и прочее.

  Преди да се затвори кората над резервната гума се пуска някой ритъм басов и се настройва усилвателя от еквалайзера по желание на клиента

  Немога да ви опиша какъв кеф настана в колицата сега! И то без никакви видими промени по интериора. Знам, че обема е малък за тази десятка, но виждате, че сме ограничени от всякъде. Мина ни идея да го няма гърба на касата и да се използва обема в багажника, но да си призная - повече от доволен съм. Трябва да се чуе!
  Last edited by b_angelov; 28-12-2009 at 22:28.
  Alfa Romeo GTV 2.0 16V Twin Spark 150hp
  Alfa Romeo 159 2.4 20V JTDm Q-Tronic 200hp

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •