Originally Posted by
Коки
Колега, не разбирам защо приемаш нещата толкова крайно. Не съм казал, че не ни трябва промишленост. По този въпрос казвам следното:
1. Имаш определен брой работещи промишлени предприятия и това е факт. Може да искаме повече, но засега това е реалността. Тука могат да се правят прогнози кое как ще се развие, но аз не вярвам, че ще имаме някакъв двуцифрен ръст, а по-скоро плавен такъв.
2. Всяко новосъздадено предприятие се оборудва с относително съвременни технологии, които вече не са толкова енергоемки. Дори старите предприятия се преоборудват.
Освен това, пак казвам, че има и други начини за произвеждане на ток, не е само чрез ядрени централи.
---------- Post added at 17:54 ---------- Previous post was at 17:51 ----------
Защо "като почнат"??? Те и сега го вдигат на всеки 6 месеца, макар и не чак с 20%. Само не си мисли, че ако тръгне Белене, цената на тока ще падне. Няма да мръдне и стотинка надолу!
---------- Post added at 18:10 ---------- Previous post was at 17:54 ----------
Сускроф, точно ти беше човекът, който постави въпроса за краткосрочния и дългосрочния план. Ами няма как един проект, с хоризонт 30-40 години да бъде разглеждан в кратко- или средносрочен план. А като се разглежда в дългосрочен план, трябва да се много внимателно да се анализират тенденции, да се правят много сложни прогнози и т.н. Това означава, че сметките, които правиш в момента са нерелевантни. Разбира се, тъй като се намираме в твоята област, не мога да говоря с точни цифри, но нека се опитаме да очертаем някои тенденции. Аз вече споменах 2:
- намаляването на населението и
- тенденцията към намаляване на консумацията - чрез по-икономични технологии (респ. домакински уреди)
Колегите споменаха 3-та тенденция:
- решението на големи ядрени производители като Япония и Германия да се ориентират към приключване с ядрената енергетика
И понеже базираш позицията си на факта, че токът от ВЕИ е скъп, ето ти 4-та важна тенденция:
- цените на технологичното оборудване за ВЕИ намялават и ще продължат да намаляват
Следователно, това че сега токът от ВЕИ е с по-висока себестойност, не означава, че и след 40 години ще е така.
Да, не мога да го докажа, но и ти не можеш да докажеш обратното. А и целта на дискусията не е да се хванем гуша за гуша, а да обменяме мисли.