Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Направено в Италия > ФИАТ
ФИАТ За нашите приятели от Клуб ФИАТ http://fiat-bg.org/

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 25-03-2018, 15:10   #1
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default Фиат Пунто Автомат

Здравейте Колеги,

Преди около седмица взех едно пунто за жената 1.2 8v 2003г. и мисля че Автомата не се държи адекватно през цялото време (Dualogic).

През седмицата на 4-5 пъти колата от 3-та или 4-та предавка премина на свободна "N" най-често се случва при рязко намаляване на скоростта.
Коата не вдига повече от една-две черти от минималната температура (тук съм за нов термостат най-вероятно).

На няколко пъти забелязвам че скоросната кутия забравя да смени предавка навреме. смисъл 1-ва трябва да смени на 2к оборота а понякога го прави на 3к (просто пример)

Според стария собственик кутията е с нов диск и може би трябва да се калибрира (няма как да знам дали не лъже)

Но като цяло през 90% от времето кутията се държи адекватно...

Та въпроса ми е този вид роботизирани кутии могат ли да се калибрират със MultiEcuScan (или диагностична програма изобщо) ?
може ли да се разбере дали диска е нов без да се отваря кутията
какви са оборотите за смяна на предавка от 1 до 5 (при нормано работеща кутия)
и тези симптоми могат ли да се дължат от липса на масло или студен двигател ?

П.С. Във Една от темите за Selespeed видях съвета на dobromirski за проверка на сверата като дам колата на контакт превключа някоко пъти на различни скорости (+ -) за да се включи помпата. и следващото включване на помпата е след смяната на 3 предавки. Което според него означава че тази сфера е ОК

.
consol is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2018, 15:56   #2
alfa racer GTA
Алфист по рождение
 
alfa racer GTA's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,140
Default

Ако сферата(акумулатора) на кутията не е сменявана никога откакто е излязла колата от завода я смени.Около между 80 и 180 лева беше нова преди 3-4 години.

Калибрирай и ако не се оправи тогава я мисли.Нямам спомен дали се сменяше масло на тази кутия.
__________________
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
alfa racer GTA is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2018, 21:39   #3
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default

И понеже съм си кърък селето умря
Инстересно че близо 1 месец го карах като предишните симптоми изчезнаха. Врътнах му към 1 000 км в града без да претриса или да пропуска скорости. Без значение колко рязко спирах колата не минаваше на "N" скорост. Държеше се адекватно. Но...
Преди 2 дена докато колата беше на обороти на място без никаква видима причина колата мина на свободна скорост и и на таблото исписа "Gear Not Avaliable". Отворих предния капак и видях теч на масло от единия датчик за положение (Над пластмасовия съд който събира маслото на робота). И колата беше до там. не мога да премина на никаква скорост, стои си на "N". Нивото на маслото ми е над MAX във въпросния съд за масло. Робота не са чува да работи, помпата за налягане не се включва при запален двигател.... нищо....
То е ясно че съм за диагностика но някакъв съвет на къде да се насоча ?
Възможно ли е при дефектирал датчик за положение да изключи целия робот ?
consol is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2018, 12:59   #4
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default

Днес след диагностиката имам някаква посока.
Датчик налягане е дал фира на 37 bar (толкова си показва като дам на контакт колата). Помпата не е спряла работа на 50 bar и е продължила да работи докато не е избило масло от най-слабите места на системата. Това само предположения

Колеги от къде мога да взема такъв датчик?
consol is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2018, 22:46   #5
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default

Колеги,
Датчика който се търси е съвместим със гранде пунто. Въпроса е дали същия се слага и при Селеслеед на Алфа.
Това ще улесни малко търсенето по моргите


.
consol is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2018, 18:40   #6
alfa racer GTA
Алфист по рождение
 
alfa racer GTA's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,140
Default

Смени ли сферата?


При неизправна сфера(акумулатор) помпата на селето работи постоянно и най-накрая "дава фира" ...

Покупката на помпа на селеспийда е сериозна цифра и боли доста.



https://www.shop4parts.co.uk/?name=s...tch_Hydraulics

http://www.fiatworkshop.co.uk/parts/...Actuator.shtml



Ето тук за Алфа Ромео помпа за селеспийда: http://ricambi.alfisti.net/index.php?cPath=895_931_1994
__________________
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
alfa racer GTA is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2018, 13:18   #7
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default

alfa racer GTA,
Мисля че нямам проблеми със тази сфера защото колата е 1,2 8v и когато помпата се включи се усеща веднага в оборотите на колата.
Правил съм и опит от включване до включване на помпата, мога да местя скоросния лост 3 -пъти на предавка + и - и помпата се включва на 4-тото местене на лоста. Този опит го знам от вас за проверка на сферата от друга тема тук във форума. (Щом сферата има налягане за 3 смени на скорост занчи е наред нали)
Да може би си прав че е хубаво да се смени ( и това ще го направя след като си намеря датчик)

Но в момента проблема ми е P1744 според диагностиката това е сензор за налягане.

Намерих списък с колите които имат този сензор:
https://www.fiatdalys.lt/en/catalog/...number-search=

Сега търся по моргите но без успех
consol is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2018, 16:32   #8
consol
започва да се пристрастява
 
consol's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Шумен
Posts: 83
Default

Днес закачих друг датчик но се оказа че нямаме напрадък.
Новото което забелязах е че при махнат датчик от робота (оставен да си виси) и при махнат датчик от кабела и буксата на диагностика ми излиза че имам 50 bar налягане ! Вече съм тръгнал да търся проблема по кабелите.

Някой може ли да каже от къде да намеря информация къде отиват кабелите от датчика за налягане ?

Снимакта е направена при откачен датчик от буксата.
http://i67.tinypic.com/18ygxt.jpg
consol is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Направено в Италия > ФИАТ « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 15:34.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.