PDA

View Full Version : Новите и старите бързи коли - размисли от темата за покупка на Guilietta

dhtj
17-03-2020, 14:29
Никога не съм очаквал че кола 1,6 бензин с турбо с автомат с два съединитела може да върви толкова много.

Жулиетата с 1.7 турбо бензин щеше да върви много повече :)

Бобби
17-03-2020, 17:44
Ебати и специалистите сте, говорите си наизуст, сравнявате сув със сапунерка....то и Фиат Уно 1.3 турбо е стрела, ама кой го е карал...?
Честито Хюндайче на собственика и не забравяите. че Хюндай в момента е много по напред в моторният спорт от нашите макарони...;)

consult
18-03-2020, 01:04
Мерси.Не че нещо,ама виж какво пишат-Our all-wheel-drive Kona Ultimate reached 60 mph in a strong 6.6 seconds, and the 178-pound-lighter front-drive version chopped that down to 6.0 seconds flat—quicker than every other subcompact SUV
https://www.caranddriver.com/reviews/a20154728/2018-hyundai-kona-16l-turbo-awd-test-review/

Май тая корейска въшка ще се окаже и по-бърза от Жулиета QV!
На всичкото отгоре и тва е със e-LSD диференциал.

italfen
18-03-2020, 08:12
Много добро време от 0 до 100, след 100 едва ли ще е по-бързо от Жулиета QV :)

Честито и от мен!

consult
18-03-2020, 09:48
Мерси.

stelt
18-03-2020, 21:55
Само след една седмица ще забравиш как изглежда юндая и при всяко разминаване с алфа, вътрешно ще се разкъсваш :)

consult
19-03-2020, 11:25
Значи.На 46 съм вече и съм малко далече от тия неща.Имах 10 години 525 бензинка и много хора ще ме оплюят но единственото хубаво нещо в него беше външния вид.Моето беше със специална хамелеонова боя,окачване и огромни дискове отпред и отзад.Това нещо вервеше много след 3000 оборота,след 200км/час вече омаляваше,гореше като за световно, подръжката му беше адски скъпа и зимата не ставаше за нищо - често задницата ме е изпреварвала.Алфата я имах 4 години,гореше 5-5.2 смесено и вървеше доста добре като за кола 140 коня.Искам да кажа че не робувам на марки идеята е не всеки да си хвали неговото а да се подобри това което си е купил.Алфата ми харесваше твърдия директен волан но мразех отчайващо ниската маневреност.Спира много добре,гори малко климатроника съм супер доволен,обслужването е поносимо.Багажника е малък,фаровете определено са слаби и за мъглата много не се виждат,подлудяваше ме гадното пищене че имало изгорял стоп а реално нямаше, вероятно студена спойка и това виеше нонстоп.Ей такива неща е добре да споделяме за да ги подобрим.П.С.Бих искал Алфа 4c ама не ми е по джоба.Алфа нямат SUV,разбира се за сега стелвиото ми идва скъпо иначе бих си го купил и карал с кеф.Просто приоритетите се смениха и ми трябва по голяма кола а не седан или комби.Това е.Според мен в случая хюндая беше най добрия избор-бензин,много бърз,компактен,с много екстри и разбира се нов.

consult
23-03-2020, 20:00
Няма значение,колега дали това върви повече от QV-то след 100.Потвърждава се това,които мой приятел и бивш автомобилен състезател ми е говорил многократно.Теглото и теглото и пак теглото на автомобила е най-важното за всички качества.Вижте фиестата на Кен Блок-600 коня,650 Нютон метра,от 0 до 100 за 1.8 секунди.Лотус Елисе ,Ланча Делта Интеграле, примери много.Затова всички супер,хипер коли не могат да дадат такива резултати-защото са по почти 2 тона.Въпроса е дали и кому е нужно това?

italfen
23-03-2020, 20:07
По-принцип е така, но и запомни, че колкото по-висок е центъра на тежеста, толкова по трудно се контролира ;)
След 100 решаващ фактор е обема на двигателя, не теглото ;)

consult
23-03-2020, 21:37
Може ли някой който разбира да се изкаже.Напиши в Гугъл Lancia delta S4 wrc и да ми обясни как по дяволите са направили кола с такива характеристики а сега дори няма спортна кола която да е близо до това.0 до 100 за 2.2 сек. на черен път,тежи 890 килограма и с 1.8 двигател.(не броим неща за по няколко милиона и екзотики).И защо след като технологиите ги има не се правят такива коли- и то нямало е карбон, кевлар и други шитни в Ланчията?

dhtj
23-03-2020, 22:36
Не ги правят такива, щото са опасни.
Сега изкуствено ги ограничават да са над 1190 кила и под 400 коня във wrc, такива са изискванията, за да е по-безопасно уж.
Те и формула 1 бяха по 1500 коня преди 20 години, по едно време турбо, после големи атмосферки, но постепенно ги смалиха от 12 на 10, 8, 6, не знам дали вече не са и 4 цилиндрови...

alfa racer GTA
24-03-2020, 04:26
Не разбирам, но съм гледал няколко интервюта на Limone Racconta във фейсбук с Davide Cironi , а точно Racconta е създателят на Lancia 4s .
Да дадеш в ръцете на любител кола като Delta 4s или Lancia Stratos или Lancia 037 е все едно да раздадеш на всеки идиот по едно куфарче за изстрелване на тактическо бойно оръжие.

Акцентът в потребителските автомобили след 1960 година постепенно се премества от мощност, ускорение, максимална скорост върху безопасност и комфорт - семейството (родители+деца) трябва да са в безопасност и да им е комфортно.

Така че дори на мъжа да му се иска малко повече рали версия автомобил интересите на останалите членове на семейството надделяват.

Не можеш да дадеш в ръцете на откровен идиот танк, самолет или ракета, защо не се знае в идиотията си да избива комплекси и да се доказва по обществените пътища колко човека ще вкара в гроба.Затова се създават и усъвършенстват с годините от създаването на автомобила досега една камара системи за безопасност при шофиране в автомобила.

Всичко днес е насочено към приравняване на възможностите един идиот зад волана да остане жив и да не убива останалите на пътя.

Виж какво е сега и си представи какво ще е, ако всеки идиот има в ръцете си тези автомобили.
И не си прав карбон е имало и тогава, но в рали спортовете -Racconta го казва в едно от интервютата си.И кевлар е имало, но само за военни цели.

Такива коли не е проблем да произвеждат сега и то на много по -ниска цена, но тогава закриват цялата Група B в рали спорта, след поредица от смъртни случаи с професионални рали пилоти, последният от които с Lancia 037
https://youtu.be/badFXU_HtQs

По онова време това е най-популярната и най-атрактивните Група в рали спортовете сред феновете.
Дори тогава по комунизма даваха тези ралита и бяха по-популярни от Формула 1 в България, защото беше ясно, че болид от Формула 1 няма да шофираш, но кола от рали Група B може и да имаш късмет да шофираш.Е, не точно тази от ралито, но производителите пускаха съответните модели в шосе версия.И тогава се правеха ралита в България, както и сега, но все още нямаме кръг от Формула 1 на територията на България...

А другият отговор е "Защото двигателите им бяха разчетени за 10 000км, след което се сменяха" - толкова бяха "изпилени", че издържаха 10 000км и амортизацията им беше пълна.Такова беше и изискването тогава- двигателя да се сменя на не по-малко от 10 000км.

Акцентът при потребителските автомобили отново е другаде - в надеждността, а не в представянето.

В бъдеще нещата ще са още по зле - ще се возим като жените сега като пътници, а който иска да шофира ще си плаща скъпо за това на специални писти за такова шофиране...

За автомобилите всеки си има критерии и приоритети - единственото в повече на новите автомобили е електрониката, което лично мен не ме вълнува.Повече електроника = по-малко шофьорски умения.

А и отделно от 2009 година насам за съжаление дори автомобили като Мерцедес GL(420 конкретно)са пълни с пластмаса и електроника, което за мен е силно разочароващо - очаквам автомобил струващ 160 000лв да е само с метал, кожа дърво и евентуално карбон, а те и декоративните елементи ги направили с хромирана пластмаса, вместо с метал...

Съжалявам, но не си струва парите и не случайно в самата Германия масово купуват и карат корейските потребителски автомобили дори самите немци...

У нас се забелязва същата тенденция...

Това което съм разбрал е че колкото и добра да е електрониката и софтуера, няма как да замени цялостното проектиране и шасито на автомобила, когато стане въпрос за представяне и пътно поведение...

consult
24-03-2020, 17:07
Да ти кажа ,може би си прав,не се бях замислял-наистина акцента е комфорт и сигурност,но според мен не трябва да е за сметка на кефа от карането.Технологиите ги има ,просто не знам защо е такава посоката и на спортните автомобили.Една Алфа 4C например -900 кила тегло с сравнително малък двг.1.75 турбо,време до 100 около и малко над 4 секунди-по-добра от доста по "лачени" спортни коли-ей това е пътят според мен.Теглото е огромен фактор,който производителите пренебрегват.Човек 2 пъти шампион на бг. на писта и участвал много пъти в рали хеброс ми е казвал-пич ако някой ти направи такава кола(състезателна за хеброс)и ти я даде ти просто не можеш да я счупиш.Минаваш през дупки и ями с 110км.и на колата нищо не и става.Най -грубо казано окачване разчетено за 1200 кг. кола се монтира на 700 кила купе и ако не я блъснеш,колата е вечна!

Alfa User
24-03-2020, 17:35
Темата в оригиналния раздел отдавна е за ключ, затова премествам размислите и въпросите тук.
Дерзайте!

Sunny
24-03-2020, 23:50
Темата в оригиналния раздел отдавна е за ключ, затова премествам размислите и въпросите тук.
Дерзайте!

Хммм ... И що така реши ?
От тук нали се сещаш къде ще я пратя ;)

Бобби
25-03-2020, 14:09
Ебати...и Вие ли се хейтите......ами Алекс се мъчи да развива раздела, то в него няма тема от няколко месеца....:)))...ако не и от полувин година....камо ли коментари по стари теми...
Съни я ела у блатото кажи как е в щатите с тоя вирус, оти тук при нас инфото е изкривено от медиите.....тя племеницата ми от няколко месеца в Лосанджелис...учи за брокер, оиня ден се чухме....каза ми, че са предприели некви мерки, всичко било нормално....добре, че шефа им бил пич и ги изтеглил от общежитието....

BO
25-03-2020, 18:04
Да ти кажа ,може би си прав,не се бях замислял-наистина акцента е комфорт и сигурност,но според мен не трябва да е за сметка на кефа от карането.Технологиите ги има ,просто не знам защо е такава посоката и на спортните автомобили.Една Алфа 4C например -900 кила тегло с сравнително малък двг.1.75 турбо,време до 100 около и малко над 4 секунди-по-добра от доста по "лачени" спортни коли-ей това е пътят според мен.Теглото е огромен фактор,който производителите пренебрегват.Човек 2 пъти шампион на бг. на писта и участвал много пъти в рали хеброс ми е казвал-пич ако някой ти направи такава кола(състезателна за хеброс)и ти я даде ти просто не можеш да я счупиш.Минаваш през дупки и ями с 110км.и на колата нищо не и става.Най -грубо казано окачване разчетено за 1200 кг. кола се монтира на 700 кила купе и ако не я блъснеш,колата е вечна!
Не всичко е само едно ускорение в една кола. Ако това беше най-важното, нямаше да има толкова шарен свят.
Знаеш ли колко ми дреме, че колата ми е 900 кила като си возя семейството и колата ми подскача като картинг и да се чудя как да я удържам на пътя като се размина с всеки камион.
Ти си карай 900 килограмовите консервени кутии и остави истинските автомобили за улегналите хора. :)

consult
25-03-2020, 20:27
Виж, колега.Не смятам че е мястото или времето да се заяждаме.Смятам че форумите са полезни за споделяне на опит и рядко пиша.Както казах не съм на 15 и също приоритетите ми са сигурност и комфорт за семейството в колата.Макар че си говориме тука рядко си позволявам да стъпя на газта юнашката,и макар че в гаража ми стои леко моднат пистак,който вече много рядко карам,не съм безразсъден шофьор.В тоя ред на мисли за 4 години точно 3 пъти съм стъпил с всичка сила на спирачката на Алфата ми 147 дизел.С около 50 км. в сняг и киша алфата занесе но спря.Убеден съм че с предишната ми кола 525 БМВ бензинка просто щях да се блъсна или в най добрия случай щеше да се завърти здраво.Това ме накара да се замисля тогава плюс това алфата беше с лоши зимни гуми.Не си мисли че не оценявам безопасността ми и на околните.И приятелю- карал ме е много пъти рали състезател и мога да ти кажа че уменията му не граничат а са умопомрачително фантастични.Просто стоиш и не можеш да асимилираш какво се случва,все едно физичните закони не действат.Така че не бързай със заключенията-както каза свят широк хора разни.

ivo_red
25-03-2020, 22:38
Не разбирам, но съм гледал няколко интервюта на Limone Racconta във фейсбук с Davide Cironi , а точно Racconta е създателят на Lancia 4s .
Да дадеш в ръцете на любител кола като Delta 4s или Lancia Stratos или Lancia 037 е все едно да раздадеш на всеки идиот по едно куфарче за изстрелване на тактическо бойно оръжие.

Акцентът в потребителските автомобили след 1960 година постепенно се премества от мощност, ускорение, максимална скорост върху безопасност и комфорт - семейството (родители+деца) трябва да са в безопасност и да им е комфортно.

Така че дори на мъжа да му се иска малко повече рали версия автомобил интересите на останалите членове на семейството надделяват.

Не можеш да дадеш в ръцете на откровен идиот танк, самолет или ракета, защо не се знае в идиотията си да избива комплекси и да се доказва по обществените пътища колко човека ще вкара в гроба.Затова се създават и усъвършенстват с годините от създаването на автомобила досега една камара системи за безопасност при шофиране в автомобила.

Всичко днес е насочено към приравняване на възможностите един идиот зад волана да остане жив и да не убива останалите на пътя.

Виж какво е сега и си представи какво ще е, ако всеки идиот има в ръцете си тези автомобили.
И не си прав карбон е имало и тогава, но в рали спортовете -Racconta го казва в едно от интервютата си.И кевлар е имало, но само за военни цели.

Такива коли не е проблем да произвеждат сега и то на много по -ниска цена, но тогава закриват цялата Група B в рали спорта, след поредица от смъртни случаи с професионални рали пилоти, последният от които с Lancia 037
https://youtu.be/badFXU_HtQs

По онова време това е най-популярната и най-атрактивните Група в рали спортовете сред феновете.
Дори тогава по комунизма даваха тези ралита и бяха по-популярни от Формула 1 в България, защото беше ясно, че болид от Формула 1 няма да шофираш, но кола от рали Група B може и да имаш късмет да шофираш.Е, не точно тази от ралито, но производителите пускаха съответните модели в шосе версия.И тогава се правеха ралита в България, както и сега, но все още нямаме кръг от Формула 1 на територията на България...

А другият отговор е "Защото двигателите им бяха разчетени за 10 000км, след което се сменяха" - толкова бяха "изпилени", че издържаха 10 000км и амортизацията им беше пълна.Такова беше и изискването тогава- двигателя да се сменя на не по-малко от 10 000км.

Акцентът при потребителските автомобили отново е другаде - в надеждността, а не в представянето.

В бъдеще нещата ще са още по зле - ще се возим като жените сега като пътници, а който иска да шофира ще си плаща скъпо за това на специални писти за такова шофиране...

За автомобилите всеки си има критерии и приоритети - единственото в повече на новите автомобили е електрониката, което лично мен не ме вълнува.Повече електроника = по-малко шофьорски умения.

А и отделно от 2009 година насам за съжаление дори автомобили като Мерцедес GL(420 конкретно)са пълни с пластмаса и електроника, което за мен е силно разочароващо - очаквам автомобил струващ 160 000лв да е само с метал, кожа дърво и евентуално карбон, а те и декоративните елементи ги направили с хромирана пластмаса, вместо с метал...

Съжалявам, но не си струва парите и не случайно в самата Германия масово купуват и карат корейските потребителски автомобили дори самите немци...

У нас се забелязва същата тенденция...

Това което съм разбрал е че колкото и добра да е електрониката и софтуера, няма как да замени цялостното проектиране и шасито на автомобила, когато стане въпрос за представяне и пътно поведение...
Пич, човекът за когото говориш се казва Серджо Лимоне. Раконта на жабарски значи разказва.

italfen
26-03-2020, 06:44
Може ли някой който разбира да се изкаже.Напиши в Гугъл Lancia delta S4 wrc и да ми обясни как по дяволите са направили кола с такива характеристики а сега дори няма спортна кола която да е близо до това.0 до 100 за 2.2 сек. на черен път,тежи 890 килограма и с 1.8 двигател.(не броим неща за по няколко милиона и екзотики).И защо след като технологиите ги има не се правят такива коли- и то нямало е карбон, кевлар и други шитни в Ланчията?

С характеристиките на Delta S4 съм запознат още преди ти да ги търсиш в гугъл. Дадох ти пример с обема, защото и двете коли са с принудително пълнене. Ако работят на еднакво налягане, нормално тази с по-големия обем да върви повече във високите скорости, независимо от малко по-високото тегло.

Този който разбира няма да си купи Хюндай и да разправа как вървял повече от Жулиета QV... Въпросния корейски кашон постига този резултат главно заради модерната си трансмисия, след 100-120 се вижда какъв мъртвец е. Върви колкото 2.0 TS.

dhtj
26-03-2020, 09:34
Въпросния корейски кашон постига този резултат главно заради модерната си трансмисия, след 100-120 се вижда какъв мъртвец е. Върви колкото 2.0 TS.

Даже по спецификация тая оризоварка има максимална скорост 205км/ч за 4х4 версията и 209км/ч за тая на предно. :drinking:

alfa racer GTA
26-03-2020, 11:42
Момчета, човекът има други приоритети.Има семейство.Тъпо е да го пренебрегне за сметка на егото си.Предполагам, че "оризарката" си има нейни преимущества когато става въпрос за семейна кола.

Джулиетата не е точно семеен автомобил, макар че в този клас може би има преимущество пред другите.За мен лично корейците не развиват от достатъчно дълго време автомобилна индустрия, за да им се доверя, макар и да имат апетитни предложения.Да не говорим, че разходът когато пуснаха Кона и другите СЮВ -ве след 2012 ми се стори повече от добър за такава кола.

Ако трябваше да избирам семеен автомобил, тук като се считам за практичен човек и любител на талянците не бих пренебрегнал Ланча делта и то с двигателите 1.4 multiair 140 hp, 1.75(1.8 )diturbo 200hp или 1.9 multijet twin turbo 189hp, което според мен е прилична семейна кола.
Но, това съм аз.

Отделно, че нещата са все повече такива, че всички регулации обезмислят и максималните скорости и ускорението...Особено в градски условия.

П.П.
Ей, не давате на човек да се порадва на новата си покупка...

Да си я ползва човека през цялото време безаварийно, пък като реши да си купи каквото иска след нея.

П.П.2.

Не съм любител на малките и компактни коли предимно заради безопасността и до известна степен заради това, че на 120 кмч и нагоре са по шумни от автомобилите с по-голям двигател и на магистрала може да ти бръмне главата .

П.П.

И стига с тази максимална скорост - като погледна назад управляемостта по завои из планините ми доставя изглежда най-голямо удоволствие.След това признавам е комфортното шофиране по нова магистрала със 160-190кмч. със 159-ката.

А най-добре ще се чувствам в Мазерати quatroporte GTS или БМВ 760 Li:roll2:

dhtj
26-03-2020, 12:41
Ако трябваше да избирам семеен автомобил, тук като се считам за практичен човек и любител на талянците не бих пренебрегнал Ланча делта и то с двигателите 1.4 multiair 140 hp, 1.75(1.8 )diturbo 200hp или 1.9 multijet twin turbo 189hp, което според мен е прилична семейна кола.
Но, това съм аз.

Делтата да не е много по-голяма от Жулиетата?

alfa racer GTA
26-03-2020, 14:38
Виж багажното пространство.

Бобби
26-03-2020, 14:43
Преди няколко дена бях в шоурума на Хюндай в София и гледам едно черно Стевио доста натокано влезе на паркинга и паркира, а отпред емблемата беше прекрита с маска за грип...:))....явно собственика му беше шегаджия...разменихме си усмивки......а Вие продължавайте да сравнявате, кое е куцо пиле и кое не е, като намесвате различни коли и то не само във време на пройзводство, ами и такива който са били само рали версия.....спора Ви е яко безмислен....;)

consult
26-03-2020, 17:12
Изведнъж,щом стана дума за Алфа и всички взехте да се държите като ощипани госпожици.Исках да си взема Жулиета,нормална не qv,но приоритетите се смениха.Алфата 147 ми дойде малка,с малък багажник,комби не искам и за тука не е добре,паркирам обикновено през три улици,колата трябваше да е по висока,с 4 врати,(алфата ми е а две),и да не е много дълга.Това че корейския оризарник прави 100 за 6.6 с AWD и за около 6.0 с 2wd не съм си го измислил аз а хора които с тва се занимават плюс това аз това го прочетох след като си бях поръчал колата.Гледах всички субкомпакт SUV и се спрях на това,така или иначе.Общо взето от Алфата съм доволен по горе съм писал какво ми харесва в нея и какво не.Както казах стелвиото ми идва скъпо а Алфа нямат друго в тоя сегмент.Уж форумите са за това да научиш нещо а всички скачате и се хващате за един цитат.И да не съм карал qv за да сравнявам кое колко върви,не че не ми се иска.Карал съм обаче поръчкова Ланча делта Интеграле с пластмасово купе и ме съмнява qv-то да върви повече.Просто се изненадах че вече има коли с малки ДВГ с турбина които харчат малко и вървят повече от по стари коли с трилитрови двигатели.Това е.А всички Вие скачате все едно че някой ви е обидил.

Бобби
26-03-2020, 20:22
Фенска маса, кво да прайш...ама не могат да скачат....:))....аз например бих ти влезнал с бутонките напред, ако си бях взел тая или миналата година нова Алфа, ама не....:)).....не знам защо обръщаш внимание на някой с над 15 годишни талиги, който ти образуват нерви, камо ли комплекси......говорят за жулиета, която вече е спряна от пройзводство, и ти съпоставят Кона, която има няма две години е на пазара...свиркай си бе човек, оти се впрягаш....аз още в първият си пост загатнах за потенциала на Хюндай в моторните спортове като видях сравненията, ама не ме разбраха...къде е алфа във wrc......e сега ще наскачат за F1...ама ми дреме на патката, както казах сравненията са излишни в тая тема...плод са на пристрастия...

consult
26-03-2020, 22:48
Мерси.Поне някой да разбере какво имам пред вид.

Sunny
27-03-2020, 12:31
А някой кихне пак
А слагам цялата тема под карантина .

:rtfm:

RPWWD
27-03-2020, 19:46
След почти година с Жулиета, мога да кажа, че колата е достатъчно голяма за семейна, като за особено много багаж съм си взел и кутия за покрива. Със сигурност вътрешното пространство е решено по-добре от малките кросоувъри от рода на Кона и Спортейдж, но всеки сам си избира. Лично аз съм изненадан колко багаж може да събере тази кола.

KroGh
28-03-2020, 11:16
А случайно някой да е гледал ето тази?
https://www.cars.bg/offer/5e31f54c4ff3e64d9c6aeac2
И дали този двигател има някакви проблеми? :)

mordohy
30-03-2020, 20:02
Напредъкът на Жулиетата е главно, че е по-височка и определено е по-маневрена. Бих казал необичайно за алфа. Въпросната печка, която карах се държеше много добре и върви съвсем прилично. Прозорците обаче са малко високи и все едно съм в костенурка, ама от първите. Сравнявайки салона ѝ с моята не виждам някакво голямо развитие. Вярно е, че колите вървят към все повече "укротяване" с цел комфорт и сигурност. Както и, че се правят от маркетинолози. Конструктурите правят това, което те им кажат, а не каквото могат.

Бобби
30-03-2020, 20:13
А бе ако прочетете заглавието на темата и последвалите постове е пълен жмел, за какво иде на реч....:)))...това Жулиета е последствие на предишна тема, ама Вие за нея си говорите.....а къде е Ромео...?....:))....няма прилика с. "Новите и старите бързи коли"....Жулиета не я виждам в цялата игра.....

mordohy
31-03-2020, 19:33
А бе ако прочетете заглавието на темата и последвалите постове е пълен жмел, за какво иде на реч....:)))...това Жулиета е последствие на предишна тема, ама Вие за нея си говорите.....а къде е Ромео...?....:))....няма прилика с. "Новите и старите бързи коли"....Жулиета не я виждам в цялата игра.....
Ами Боби, 33-ката ми вървеше осезаемо по-добре и от сегашната ми, нищо, че миналата седмица я докарах до 70 000 км, както и от Жулиетата. За 156-9 с по-конвенционални мотори изобщо не говоря. На баир ги късах с перверзно удоволствие. Ама прогрес! Какво да се прави!?

Бобби
01-04-2020, 00:53
:)))...е това изказване може и да е по темата вече.

consult
02-04-2020, 11:44
Според мен просто нещата са тръгнали в грешна посока.Какво имаме от Алфа в момента- 147 GTA, Жулиета qv, която преди фейслифта е само ръчка а след това само автоматик.Джулия която не е масова(2.9 битурбото имам пред вид),и ...това е.4c е повече екзотика но и тя е само автомат.Тоест почти никакъв избор на типична спортна кола в средния или нисък ценови сегмент.Вижте Нисан имат стари,после серията 350/370 после ГТР,,или Мазда- с кеф бих карал веднъж в месеца РХ8 например,вече станаха за без пари.Мисълта ми е че просто нещо им куца- маркетинг ли кво ли но е факт че Алфите се продават трудно даже и в чужбина изключвам Италия разбира се.

RPWWD
02-04-2020, 15:26
Боби, вервай ми, Жужата е достатъчно бърза - тествано на аутобани в Германия.

Gogata
02-04-2020, 15:44
След почти година с Жулиета, мога да кажа, че колата е достатъчно голяма за семейна, като за особено много багаж съм си взел и кутия за покрива. Със сигурност вътрешното пространство е решено по-добре от малките кросоувъри от рода на Кона и Спортейдж, но всеки сам си избира. Лично аз съм изненадан колко багаж може да събере тази кола.

Ако нямаш кутия на покрива как се справяш с багажното пространство и багажника достатъчен ли е за детска количка и другите щуротии, ако имаш столче на задната седалка? Интересно ми е да чуя мнение от семеен човек с Жулиета, тъй като и аз обмислям покупка на такава, но ми се
струва, че е няма да ми стигне пространството.

Бобби
02-04-2020, 16:58
Боби, вервай ми, Жужата е достатъчно бърза - тествано на аутобани в Германия.

Вярвам ти бе готин,не съм карал насъскана жужа, не го оспорвам....имам предвид заглавието на темата сравнението на старите и нови бързи коли....само Иво се опита до някъде с 33-та, ама не каза конкретно с какво я сравнява....тя цялата тема е жмел, говорите за багажно пространство увлекли сте се от производната за хюндай кона....както и да е...

mordohy
03-04-2020, 16:00
Вярвам ти бе готин,не съм карал насъскана жужа, не го оспорвам....имам предвид заглавието на темата сравнението на старите и нови бързи коли....само Иво се опита до някъде с 33-та, ама не каза конкретно с какво я сравнява....тя цялата тема е жмел, говорите за багажно пространство увлекли сте се от производната за хюндай кона....както и да е...

Сравнявам я със сегашната ми 146 1.8 ТС и Жулиетата на Па4о. Сегашната ми е напълно наред и няма много общо с 1.4 и 1.6. Личи ѝ , че е подсилена. Поне спирачки има. Но не може както 33 от 1500 оборота да почне да дърпа и чак на 6000 да се задъха, защото с тия клапани-толкова. Жулиетата е много готина със спортния си режим , но по понятни причини няма обороти. Освен това да не забравяме, че всички съвременни мотори, с някои изключения са консуматив за 200 000 км. Ей това пък съвсем не ми харесва.

RPWWD
03-04-2020, 17:14
Ако нямаш кутия на покрива как се справяш с багажното пространство и багажника достатъчен ли е за детска количка и другите щуротии, ако имаш столче на задната седалка? Интересно ми е да чуя мнение от семеен човек с Жулиета, тъй като и аз обмислям покупка на такава, но ми се
струва, че е няма да ми стигне пространството.

Имам детско столче, и при нужда двама души сядат сравнително спокойно от двете му страни. Количка влиза без проблем в багажника, който е чувствително по-голям от на 147. Старото ми комби събира абсолютно същото количество багаж отзад. Като казвам много багаж, имам предвид четирима възрастни, дете и всичко около тях.

RPWWD
03-04-2020, 17:20
Сравнявам я със сегашната ми 146 1.8 ТС и Жулиетата на Па4о. Сегашната ми е напълно наред и няма много общо с 1.4 и 1.6. Личи ѝ , че е подсилена. Поне спирачки има. Но не може както 33 от 1500 оборота да почне да дърпа и чак на 6000 да се задъха, защото с тия клапани-толкова. Жулиетата е много готина със спортния си режим , но по понятни причини няма обороти. Освен това да не забравяме, че всички съвременни мотори, с някои изключения са консуматив за 200 000 км. Ей това пък съвсем не ми харесва.

Моята е с ремап, и върви много добре, включително на доускорение. Това за 200 000 км изобщо не е вярно, щото почти всичките, които се продават в момента от разни автокъщи, са на 300 000+, проверявано със съответният диагностичен софтуер на доста бройки. Има една в Ивас Ауто- 2014 набор, която е на 310 000 км (по километраж беше нещо от рода на 160 000), с показатели на дюзите почти като чисто нови, и вервай ми нищо и няма ;-)

alfa racer GTA
03-04-2020, 17:30

Е, хайде стига. Какво е теглото на една бензинова 33-ка, каква е на споменатите от него коли.

Отделно алфа нямала бегачки в ниския и средния ценови клас.Ами има - GTV какво е? А и да си кажем за съжаление ФИАТ имат леко друга стратегия с която така или иначе не успяват от поне 30 години, но са много твърдоглави. Ниския ценови клас "бегачки" го пазят за Фиат, например Купе, или барчетата им.Сега имат и нов кабриолет.Но не успяват да заинтересуват нито ниския ценови нито средния ценови потребител... И си остават само с произведеното...

А и принципно като гледам в ниския и средния ценови класове времето на кабриолетите отмина и дойде времето първо на джипките, а сега на СЮВ, а вече навлиза и стават популярни хеч-СЮВ или някои ги наричат СпайдърСюв.На мен последната концепия ми харесва повече и от преднините, като единствено седан бих предпочел пред тази концепция, но за жената бих взел спайдърсюв/седан.Тоест повдигнат седан ги наричат.

П.П.

Консуматив са, защото ги пълнят с лайна - масово българина слага най-скапаното масло.

И вземи ги сравни с боксер 1.7.

П.П.2.

Дадено е на едно място, "взето" е на друго - комфорт и сигурност, вместо лекота и бързина/пъргавина...

Лично аз бих се наслаждавал на бърза, пъргава и безшумна кола.Останалите са за забавление, а това означава само едно - не са ежедневки, а пък оттам покупката им не е наложителна след като са автомобили за забавление...

АР прави спортни автомобили за забавление-4c, 8c, , но нещо не виждам много кандидати да се джобят за такива пари...Грешката им беше политиката "неконкуренция" на алфа ромео, ланчия, мазерати .Като АР я бяха позиционирали някъде в нищото...И така изгубиха набраната инерция...

Като сравня комфорта на 159-ката срещу цената за поддръжка е много по-добре от немската конкуренция.А съм имал и БМВ 335 и МБ 420s и немалко други немци.

При покупката на семеен автомобил "думата на жената" натежава в 80% от случаите като изисквания за функционалност и ...

Без да коментирам 4c-to и 2.9битурбо джулията, и сега не разбирам, защо 2.0 турбо джулията не я "пуснат" на 300+ коня и над 250кмч? Предполагам, за да не "сгъват" пазара на мазерати...

Имам детско столче, и при нужда двама души сядат сравнително спокойно от двете му страни. Количка влиза без проблем в багажника, който е чувствително по-голям от на 147. Старото ми комби събира абсолютно същото количество багаж отзад. Като казвам много багаж, имам предвид четирима възрастни, дете и всичко около тях.

350 литра багажник е всичко друго, но не и на семеен автомобил.

Ланчия Делта по подхожда на семеен и има повече пространство с около 45 литра.

BO
03-04-2020, 19:04
...Като казвам много багаж, имам предвид четирима възрастни, дете и всичко около тях.
Значи твоите представи се различават мнооого от моите представи за много багаж.
Аз мнооого трудно и с мнооого лишения си събирам багажа на семейството в около 1300 литра багажник, когато тръгнем на път за седмица и нагоре. И повечето неща не са в куфари, а в пликове, за да може всичко да се уплътни на макс - всяка ниша, всяко кътче.

ivopifeca
03-04-2020, 19:32
Карам алфа от 2001,като кола която сам закупих, преди това Алфетта дадена ми от роднина, 2001 колата която сам си закупих бе Джулиетта но от онези... Не тия които коментирате... Не изброявам и не искам до днес, кво като кола ми е минало през ръцете. В МОМЕНТА У семейството имаме фиат 146 тд 2 броя, фиат 145 с алфов мотор 1.6 боксер, фиат 166 жтд. Единствено 145 с боксер ми се докосва някак си до старите.... Коли, а не претендирам, че са били бързи... Бяха по страстни

Бобби
03-04-2020, 20:49
Едно и също си дъвчете, колко багаж събира еди коя си кола, кой какво кара и т.н....ами сравнете 33 с 4ц...поне в таблото имат прилики...:))...гтв с брера и т.н...за да сте в час със заглавието на темата....

ivopifeca
04-04-2020, 15:40
Старите бързи коли бяха по истински от новите такива, връзката човек машина беше по истинска

ivan dimitrov
04-04-2020, 19:03
връзката човек машина беше по истинска

Ехааа! Това трябва да означава.......какво!?
Че при старите коли, когато човекът, искайки да спре машината, натискайки спирачката до дупка, блокирайки колелата, се е свързвал с машината по истински!?
Чакай бе! Ами то в тоя случай, машината се е свързвала с физиката, не с човекът по истински. При новите коли, когато машината съобразявайки се с физиката, изпълнява желанията на човекът, връзката човек машина, казвате е не истинска!?
Интересно схващане. Чудно - защо производителите "фалшифицират" връзката човек/машина постоянно, след като конкуренцията определя пазарният им дял.
Това трябва да е световна конспирация, целяща да заличи виртоозните драйвъри, за които законите на физиката не важат.
Тия, дето като прегазят някого, казват - ама аз не исках....

consult
04-04-2020, 23:38
Добре го каза!И всички от офроуд форумите искат най новите джипове да са с твърди мостове.Според мен те не могат да се адаптират към новите неща,поне не с такава скорост.

ivan dimitrov
04-04-2020, 23:56
Добре го каза!И всички от офроуд форумите искат най новите джипове да са с твърди мостове.Според мен те не могат да се адаптират към новите неща,поне не с такава скорост.

Мисля, че ако ми беше по важно, можех и по добре. Относно оффроуд - лично аз не мисля по тоя въпрос. Идеята да карам трактор в градът, щото може да се движи и из нивата, някак не ми допада. Ако ще ора, ще ползвам трактор. По пътищата не бих. Компромисът, на тия цени, при тия възможности и моята потребност....няма начин.
Но пък съм силно впечатлен, че знаете - какво искат всички от офроуд форумите. Може ли да Ви ползвам за консултант, ако се зародят такива потребности и у мен?

Бобби
05-04-2020, 00:43
При старите бързи коли си трябваше опит и умение при висока скорост и дадена ситуация да удържиш колата на пътя....е и при новите въпреки всички системе за безопасност, няма такава която да те предпази от вцепеняване и да ти завърти волана преди да се удариш, затова и с тях дават фира....при старите жертвите май са повече...;)

consult
05-04-2020, 00:46
Извинявам се.Може би беше малко грубо.Просто докато да си избера кола изчетох много неща.,И Боби повярвай ми има-колата спира по-бързо от човек когато реши че ще се блъснеш.

ivan dimitrov
05-04-2020, 01:21
При старите бързи коли си трябваше опит и умение при висока скорост и дадена ситуация да удържиш колата на пътя....е и при новите въпреки всички системе за безопасност, няма такава която да те предпази от вцепеняване и да ти завърти волана преди да се удариш, затова и с тях дават фира....при старите жертвите май са повече...;)

При старите бързи коли, от 1.3л италианците вадеха 95 коня, германците - 45. Я да видиш, колко са сега, моля! Опит и умение, ама ти за пилот от Формула 1 ли се имаш!?
Айде да си публикуваш сертификата! Аз лично ще ти целувам караката(БИБЛЕЙСО ИЗИСКВАНЕ). Ама не- нямаш, ти си обикновен потребител, дето трябва да управлява
поне три пъти по бърза/мощна машина, от тая, която такива като теб/мен, преди 30-40г.
Защо не мислите бе!?

Извинявам се.Може би беше малко грубо.Просто докато да си избера кола изчетох много неща.

Аз не видях грубост. Има хора, които не се впечатляват от трактори просто.И аз съм от тях. Като казвате - кола, говорейки за джипки....

consult
05-04-2020, 01:41
Не се впечатлявам от джипки.Можеш да прочетеш откъде тръгват нещата от раздела за Жулиета когато реших да сменя 147 цата ми.Изчетох доста форуми чужди също.Изненадох се че пращаме кораби в космоса а не можем(или не искаме)да направим кола която да е бърза икономична,удобна и малко се поувлякох в четене и в разговори с приятели за колите им.

ivan dimitrov
05-04-2020, 02:16
Не се впечатлявам от джипки.Можеш да прочетеш откъде тръгват нещата от раздела за Жулиета когато реших да сменя 147 цата ми.Изчетох доста форуми чужди също.Изненадох се че пращаме кораби в космоса а не можем(или не искаме)да направим кола която да е бърза икономична,удобна и малко се поувлякох в четене и в разговори с приятели за колите им.

Има теми които не ме интересуват, съответно - не ги чета. съответно - мението ми по тях е .... никакво.
Разбирам изнедата Ви, стига да взимате предвид фактът, че в почти всички държави, има ограничения на скоростта. Икономичноста е в пряка зависимост от нивото на технологията и ...о Боже, всичко изброено от Вас е въпрос на баланс, между противоречия.
Иначе казано - автомобилната индустрия, се развива по начин, диктуван от потреблението. Ако се търсят малолитражки, горящи по литър на 100 - това ще се предлага.
Сега се търсят трактори, според потребителите на които, е удобно да катериш 25см бордюр. Икономично е 25л/100км. Когато това свърши(а то ще), нещата ще се променят.
Нищо което историята да не познава като явление. Просто - нова версия.

consult
05-04-2020, 02:46
Дори и да е така.Какво печели обикновеният човек от това?Решаваш да си купиш кола и разбираш че всички дизели са проблемни заради дпф,дюзи,егр и недоумяващ как така Бош прави всички дюзи но Ауди имат проблеми а БМВ не.Разбираш че 4х4 то на Ауди е най доброто но е единственото което не се чупи в тая марка.Разбираш че на някои коли подръжката е ужасно и безсмислено скъпа,също така че компаниите купуват едни от други платформи и двигатели които променят минимално за да не са взаимозаменяеми частите.Разбираш че лъжат за разхода и замърсяването.И се питаш Ами аз къде съм в 21 век или в средновековието?И си казваш как по дяволите американците карат мустанги 67 година и на Тея коли им няма нищо и как някой си карал на дядо си харлито?И си казваш Ами тука трябва да има нещо сбъркано не може да е така.А технологиите са по напреднали от времето когато е произведен въпросния мустанг.Тогава?

alfa racer GTA
05-04-2020, 04:22
Хамериканците имат бензинови двигателя с голям обем и затова са с много голям ресурс.Те започнаха да монтират в техните си автомобили средни по размер бензинови двигатели разбирай от 3.0-3.5 литра от 1998-2001 нататък.Дотогава изобщо не им правеше впечатление че двигателя е 4-6 литра и колко гори.

Огромно значение има, че първо ги притиснаха японците, а сега корейците в ниския и средния ценови сегмент, като там най-много значение придоби разходът на гориво след кризите с петролните цени в следствие на войните в Афганистан, Втората война в залива срещу Ирак, кризите с Иран и с Ислямска държава, а сега и с корона вируса и неразбирателството между ОПЕК/Саудитска арабия и Русия, която вече кара на изпарения.
Утре отивам да сипя малко мазут за 1.61 лева на литър.:biggrin:

А твоето не е джип, а си е между СЮВ и малък бус.

На дизелите дюзите им не са проблемни, а ДПФ си иска поддръжка или премахване заедно с ЕГР.

Между другото и бензините ги очакват проблеми - от 1 октомври етанола в бензина е вече 9%-10% според бензиностанцията и според това по кой норматив се "равнява" = по наша наредба минимум трябва 10% биоетанол, по изисквания на ЕС 9% биоетанол в бензина.Новите бензини вероятно повечето няма да имат проблеми, но старите...
Като се натрупат няколко фактора наведнъж - директно впръскване+ биоетанол и така се получава.Проблемите на бензините с директното впръскване все още не са решени и в частност тези на ВАГ групата - просто след прословутите им проблеми впръскването са го направили смесено - има задължително на всеки цилиндър дюзи които впръскват гориво във въздушния поток преди да е достигнал цилиндъра и отделно дюзи които впръскват директно в цилиндъра бензин.

Както директното впръскване, така и по-голямото количество биоетанол в бензина само ще влошат положението.

А за старите и новите бегачки е ясно, но до 5-7 години ще има електромобили с пробег от над 1000км с едно зареждане.
В момента Монбат строят завод за производство на биполярни акумулатори и батерии до Враца, които ще са с 46% намалено тегло спестено от оловото, като казват че нормална акумулаторна батерия по старата технология която е била 550 ампера стартов ток, произведената по новата технология батерия/акумулатор ще дава за почти двойно намалено тегло 1000 ампера стартов ток за същият капацитет.

Най-голямо отражение ще даде тази технология на тяговите батерии каквито са тези на електромобилите.

Бегачки АР нови има, ама гроздето е кисело...Например 4C.

А иначе за "бегачките" италианците ги уважавам, защото вадят най-много коне от еднакъв обем атмосферен двигател.

Японците вадят най-много коне от турбинирани и с компресори двигатели.

А американците "вадят" най-големи двигатели с най-голяма консумация и най-малки показатели ...:roll2:

Имаше едно предаване "5-та предавка/скорост". Та тея от това предаване отидоха в САЩ и там "сравняваха" и "гониха" на 400 метра 3.5 литрово ферари с 6.7 литров шевролет корвет, като ферарито беше и някакво от 1995 година, а най-накрая шевролета се оказа и "специално издание" SRT с двигател от 7.2 литра и след като корвета "победи" 2 пъти ферарито водещите достигнаха единодушно до решението, че шевролета е "по-бързата кола" и си "струва повече парите", а било и по-евтино отгоре на това :lol:

Бобби
05-04-2020, 23:56
При старите бързи коли, от 1.3л италианците вадеха 95 коня, германците - 45. Я да видиш, колко са сега, моля! Опит и умение, ама ти за пилот от Формула 1 ли се имаш!?
Айде да си публикуваш сертификата! Аз лично ще ти целувам караката(БИБЛЕЙСО ИЗИСКВАНЕ). Ама не- нямаш, ти си обикновен потребител, дето трябва да управлява
поне три пъти по бърза/мощна машина, от тая, която такива като теб/мен, преди 30-40г.
Защо не мислите бе!?

Аз не видях грубост. Има хора, които не се впечатляват от трактори просто.И аз съм от тях. Като казвате - кола, говорейки за джипки....

Къде заби бе Иване....?....смятам, че коментираме коли за който не е необходимо да имаш сертификат за пилот, за да ти разрешат да я управляваш.
Не съм пилот от Ф1 но имам опит и за това го казах....когато го нямах разбих едно бижу на 4-ти километър та затова и споделям какво мисля.....и незнам къде споменах, че сарите бегачки са по бързи и по мощтни....я дръпни ръчната и се върни пак да ми прочетеш поста....мисли и ти....:)))
п.п..направи едно сравнение на твоето боксерче с новата делта или с жулиетата и ще влезнеш в темата...;)

mordohy
06-04-2020, 12:51
Ехааа! Това трябва да означава.......какво!?
Че при старите коли, когато човекът, искайки да спре машината, натискайки спирачката до дупка, блокирайки колелата, се е свързвал с машината по истински!?
Чакай бе! Ами то в тоя случай, машината се е свързвала с физиката, не с човекът по истински. При новите коли, когато машината съобразявайки се с физиката, изпълнява желанията на човекът, връзката човек машина, казвате е не истинска!?
Интересно схващане. Чудно - защо производителите "фалшифицират" връзката човек/машина постоянно, след като конкуренцията определя пазарният им дял.
Това трябва да е световна конспирация, целяща да заличи виртоозните драйвъри, за които законите на физиката не важат.
Тия, дето като прегазят някого, казват - ама аз не исках....

Много добре знаеш, че конкуренцията е мираж. Преди няколко години хубавичко ги глобиха автомобилните гиганти,защото се оказа , че има картел. Как ще обясниш, че без Инфинити и Тойота, май няма сериозна марка, която да произвежда мотори с чугунени ризи и бутала с дълги и широки поли, както и с широки отвори при маслените сегменти. Тоест да са дълговени. Вместо това ни предлагат коли с алуминиеви мотори и педерастки буталца, които изкарват точно 200 000км, обаче с френския бензин, а не с нашия. Като капак и гумените тампони, дявол знае от какво ги правят, та за пет-шест години се скапват. Аз 33-ка с разбити тампони не съм виждал. Имам кормилни щанги на над 470 000 км, на които не са мръднали тампоните. Цялата електроника на съвременните коли е не да облекчи експлоатацията, а напротив-да затрудни обслужването. И да-харчат по литър-литър и половина масло на 1000 км. Всичко това са икономия на гориво от 2-3%. :) Ако това ми го прави някоя от колите-ебал съм я!

ivan dimitrov
06-04-2020, 17:49
Много добре знаеш, че конкуренцията е мираж. Преди няколко години хубавичко ги глобиха автомобилните гиганти,защото се оказа , че има картел. Как ще обясниш, че без Инфинити и Тойота, май няма сериозна марка, която да произвежда мотори с чугунени ризи и бутала с дълги и широки поли, както и с широки отвори при маслените сегменти. Тоест да са дълговени. Вместо това ни предлагат коли с алуминиеви мотори и педерастки буталца, които изкарват точно 200 000км, обаче с френския бензин, а не с нашия. Като капак и гумените тампони, дявол знае от какво ги правят, та за пет-шест години се скапват. Аз 33-ка с разбити тампони не съм виждал. Имам кормилни щанги на над 470 000 км, на които не са мръднали тампоните. Цялата електроника на съвременните коли е не да облекчи експлоатацията, а напротив-да затрудни обслужването. И да-харчат по литър-литър и половина масло на 1000 км. Всичко това са икономия на гориво от 2-3%. :) Ако това ми го прави някоя от колите-ебал съм я!

Опитай да произведеш и продадеш двигател с чугунени глава и блок, и тогава ще разбереш що е то мираж. Ширината на каналът за маслените сегменти, има отношение към ресурсът на двигателя, колкото камила към височините на вълните в Баренцово Море.
Чувал съм да глобяват автомобилни производители за не лоялна конкуренция, за нарушаване/прикриване на изисквания, ама за картел - не.
Тия които правят коли, кото да изкарват по 500 000км бяха изкупени, от тия, правещи такива, да изкарват 5 пъти по малко. Ама има картел де. Не се съмнявай.
Като опиташ да спреш 2 тона желязо без АБС и после със, разбираш неминуемо, кога връзката човек/машина е по добра.
Я да видим, Мултиеър без електроника, която да пречи!? Мираж, а!?

consult
06-04-2020, 20:32
Може би новите мотори не са чак толкова кашкавал колкото си мислим - 1.6 Gamma T-GDI (G4FJ),It is a version of 1.6 Gamma GDi with twin-scroll turbocharger (https://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharger#Twin-scroll), air guided intercooler (https://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler), direct fuel injection (https://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection) system and dual CVVT.,Gamma 1.6-liter 4-cylinder direct-injected, turbocharged engine generating 175 horsepower at 5500 rpm and 195 lb.-ft. of torque from 1500-4500 rpm, an advantage over its key competitors. Peak torque delivery starts at only 1,500 rpm and holds through 4,500 rpm, for low-RPM responsiveness and performance in everyday driving conditions. The turbocharger features low-inertia turbo-spooling response characteristics and an electronic wastegate control for more precise control of manifold pressure. Internally, piston-cooling oil jets ensure cooler piston temperatures for enhanced engine life. The Gamma engine also features a water jacket insert that prioritizes cooling in the upper level of the cylinder block where more combustion heat is generated, resulting in lower cylinder-head temperatures and allowing for leaner air/fuel mixtures for better fuel efficiency."Второ - тарикатите ти дават обслужване на 15 000 км. за да си гарантират че мотора ще е наред и 5 годишна гаранция НЕЗАВИСИМО от изминатите км.
Това ми е първата нова кола така че и на мене ми е много интересно как се случват нещата.

Бобби
06-04-2020, 20:45
Извинявам се.Може би беше малко грубо.Просто докато да си избера кола изчетох много неща.,И Боби повярвай ми има-колата спира по-бързо от човек когато реши че ще се блъснеш.

Не говоря за спиране, чети по внимателно поста ми.....казвам, че са по сигурни и безопасни от старите, но и при тях не може да разчиташ докрай......човешкият фактор, или да кажем глупост играе голяма роля, ако ме разбираш...

ivan dimitrov
06-04-2020, 20:52
.човешкият фактор, или да кажем глупост играе голяма роля, ако ме разбираш...

И поради това, електрониката ще е все повече. Крайната цел - човекът казва къде иска да отиде, машината го отвежда. Не забравяй че не еволюцията е снабдила човекът с колела. Техническата революция го е сторила. А тая пък, се е пръкнала, щото човекът се е родил без колела, ма искал нещо ново, нещо по вече.

Бобби
06-04-2020, 21:15
И поради това, електрониката ще е все повече. Крайната цел - човекът казва къде иска да отиде, машината го отвежда. Не забравяй че не еволюцията е снабдила човекът с колела. Техническата революция го е сторила. А тая пък, се е пръкнала, щото човекът се е родил без колела, ма искал нещо ново, нещо по вече.

...:)))...карай по темата, изпадаш в полемика..;)...която винаги може да докажеш

ivan dimitrov
06-04-2020, 21:34
...:)))...карай по темата, изпадаш в полемика..;)...която винаги може да докажеш

С кой си пост в тая тема, излизам от темата, според теб?

Бобби
06-04-2020, 21:43
С кой си пост в тая тема, излизам от темата, според теб?
Не съм модератор за да ги следя тия неща......ами отклонения може да има много, като тръгнем да разтягаме лукуми и пак да сме по темата.....

ivan dimitrov
06-04-2020, 21:50
А можеше да напишеш просто - шах и мат!

Бобби
06-04-2020, 21:53
А можеше да напишеш просто - шах и мат!

Ще излезе патова ситуация....:))

ivan dimitrov
06-04-2020, 22:01
Ще излезе патова ситуация....:))

Не съм модератор за да ги следя тия неща......ами отклонения може да има много, като тръгнем да разтягаме лукуми и пак да сме по темата.....

Мат, мат.

Бобби
06-04-2020, 22:03
QUOTE=Бобби;1575407]Не съм модератор за да ги следя тия неща......ами отклонения може да има много, като тръгнем да разтягаме лукуми и пак да сме по темата.....

Мат, мат.[/QUOTE]

:)))...щом ти носи удовлетворение....вервай си....

ivan dimitrov
06-04-2020, 22:09
Мат, мат.

:)))...щом ти носи удовлетворение....вервай си....[/QUOTE]

Имах предвид че аз съм мат.
Безсмислените спорове, рядко носят удовлетворение.
Има и такива случаи, тоя не е от тях.

Бобби
06-04-2020, 22:14
:)))...щом ти носи удовлетворение....вервай си....

Имах предвид че аз съм мат.
Безсмислените спорове, рядко носят удовлетворение.
Има и такива случаи, тоя не е от тях.[/QUOTE]

А бе пат сме...и двамата с последните си постове сме извън темата...аз иначе не споря... нали знаеш, че коментирам...:))

mimouzunov
07-04-2020, 00:05
Може би новите мотори не са чак толкова кашкавал колкото си мислим - 1.6 Gamma T-GDI (G4FJ),It is a version of 1.6 Gamma GDi with twin-scroll turbocharger (https://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharger#Twin-scroll), air guided intercooler (https://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler), direct fuel injection (https://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection) system and dual CVVT.,Gamma 1.6-liter 4-cylinder direct-injected, turbocharged engine generating 175 horsepower at 5500 rpm and 195 lb.-ft. of torque from 1500-4500 rpm, an advantage over its key competitors. Peak torque delivery starts at only 1,500 rpm and holds through 4,500 rpm, for low-RPM responsiveness and performance in everyday driving conditions. The turbocharger features low-inertia turbo-spooling response characteristics and an electronic wastegate control for more precise control of manifold pressure. Internally, piston-cooling oil jets ensure cooler piston temperatures for enhanced engine life. The Gamma engine also features a water jacket insert that prioritizes cooling in the upper level of the cylinder block where more combustion heat is generated, resulting in lower cylinder-head temperatures and allowing for leaner air/fuel mixtures for better fuel efficiency."Второ - тарикатите ти дават обслужване на 15 000 км. за да си гарантират че мотора ще е наред и 5 годишна гаранция НЕЗАВИСИМО от изминатите км.
Това ми е първата нова кола така че и на мене ми е много интересно как се случват нещата.

Нека мине време и по-скоро/точно казано километри и тогава да се види как ще е.

546
07-04-2020, 20:01
Е като чета цитата мотора е подготвен да понася кратковременно пълно натоварване.При нормална употреба без извращения не мисля ,че ще има голяма разлика в надежността спрямо който и да е друг двигател.Е със сигурност малките бутала няма как да осигурят огромен пробег,но едни безгрижни 350 000 би следвало да се очакват .Ако въобще има проблеми предполагам ще са от дефектни детайли още докато е в гаранция колата,но при тази марка вече това не се случва често.А ако е произведена в Корея би следвало да е с задоволително качество въпреки ниския ценови клас.Разумна покупка е според мен.Предполагам ,че са успели да я направят донякъде и приятна за каране,въпреки че този тип коли са си гадни заради по-високия център на тежестта.
При всички положения този автомобил не предполага да се кара със всичката газ на магистрала часове наред.Тази мощност от над 150 коня е само за пъргавина при ускорение и по-безопасно изпреварване ,а не да влачи каравана или да се кара с 200.
На колегата желая да си я ползва със здраве той и семейството по предназначение и скоро да се похвали и с двуврата алфа без покрив ,че има да сравнява ;)

ivan dimitrov
07-04-2020, 20:25
Е като чета цитата мотора е подготвен да понася катковременно пълно натоварване.При нормална употреба без извращения не мисля ,че ще има голяма разлика в надежността спрямо който и да е друг двигател.Е със сигурност малките бутала няма как да осигурят огромен пробег,но едни безгрижни 350 000 би следвало да се очакват .Ако има проблеми предполагам ще са от дефектни детайли още докато е в гаранция колата.А ако е произведена в Корея би следвало да е с задоволително качество въпреки ниския ценови клас.Разумна покупка е според мен.

Каква е връзката м/у размерът на буталата и ресурсът на моторът? Кои бутала са малки? Буталото е ....фрагменти от цилиндър, някой конкретен параметър ли е важен, или - най общо? Коефициентът на компресия има ли връзка с ресурсът, а класовете на точност? Материалите нямат ли значение? А технологията на производство, има ли връзка? И накрая, но не на последно място - що е то - нормална употреба? Нормално ли е, двигател да претърпи студен старт, 10 пъти седмично? Ненормално ли е, двигател да претърпи студен старт 3 пъти седмично, но да навърти 10 пъти по вече мото/часове от такъв, стартиран 10 пъти седмично? Студеният старт, как се отразява на двигателят? Нормално ли е, мотор да се "юрка" на максимални обороти(прекъсвач), по вече от 30 секунди.
Мога и още половин страница въпроси да задам.
Има ли смисъл?

546
07-04-2020, 20:39
Ванчо,Иво някъде беше написал какво да се очаква от бутала дето са три пръста високи,при мен практиката също го потвърждава това.
Колкото до материала,сигурен съм ,че корейците са ползвали сплав която е подходяща,тия пестят от количество ,не от качество.А за технологиите,мисля ,че масовка няма как да е с технологиите на Ферари,еле пък на тази цена.
На прекъсвач само някои коли държат които са създадени само за това,но те други достойнства май нямат. ;)

ivan dimitrov
07-04-2020, 20:58
Някой нещо писал...то и аз пиша неща.....
При теб практиката го показала, ама.....колко коли/мотори, при какви останали параметри сравняваш? И при какви условия?
Изчисляването на мотор е компромис м/у куп противоречиви изисквания, и те за това всички не са едни и същи. Като при хората бе! Няма два еднакви. И живеят различно.
Обобщаването не е невъзможно, или неразумно, ама са важни входящите данни при 'стъкмистиката'.
Ще сравняваш бутало три пръста с диаметър 60мм, с такова - три пръста с диаметър 12мм ли? А това външно - пълен цилиндър ли е, или изрязано/ Ами вътре? Колко материал има(колко тежи). Геометричните форми/размери ли са най важни?
Пишете разумно, моля!

italfen
07-04-2020, 21:49
На прекъсвач само някои коли държат които са създадени само за това,но те други достойнства май нямат. ;)

Кои са тези автомобили създадени само за това? И какво ще се случи ако караме автомобил във високи обороти, при положение, че следим температурите и налягането в двигателя? Говоря за извънградско шофиране или каране на писта.

ivan dimitrov
07-04-2020, 21:58
Кои са тези автомобили създадени само за това? И какво ще се случи ако караме автомобил във високи обороти, при положение, че следим температурите и налягането в двигателя? Говоря за извънградско шофиране или каране на писта.

Стига де! автомобил/генератор - поддържа максимални обороти +/- 5. Или беше 5 процента - все тая.
Пак Ви моля - пишете разумно.

consult
07-04-2020, 23:10
Колата е доста приятна за каране.Онзи ден сложих лятните джанти и със 17 определено е много по стабилна и много по добре се усеща.(зимните са 16.)Огромна разлика между спорт и комфорт режима.На спорт си е направо резачка,държи по високи обороти и се изстрелва веднага.Не разбирам как са го направили караш 140-160 и оборотите са под 2000.Тръгваш и веднага включва на 2 и дори 3 и на 70 вече си на 7.Иначе разхода за сега е между 7.7 и 8.9 по борд.

ivan dimitrov
07-04-2020, 23:22
Колата е доста приятна за каране.Онзи ден сложих лятните джанти и със 17 определено е много по стабилна и много по добре се усеща.(зимните са 16.)Огромна разлика между спорт и комфорт режима.На спорт си е направо резачка,държи по високи обороти и се изстрелва веднага.Не разбирам как са го направили караш 140-160 и оборотите са под 2000.Тръгваш и веднага включва на 2 и дори 3 и на 70 вече си на 7.Иначе разхода за сега е между 7.7 и 8.9 по борд.

Хе,хе, ами...направили са връзката човек/машина фалшива. Разходът се очаква да падне нататък. След като ризите на моторът се полират, съпротивлението от триене ще намалее, разходът на гориво - съответно. Не я юркайте в спортен режим известно време. Ако ви е важно да я ползвате дълго де. Ако след три години ще я продавате - тоя след вас да му мисли.

546
07-04-2020, 23:37
Нормално е когато ускоряваш в комфортния режим да държи в ниските обороти,то си пише ,че мотора е силен още от 1500 оборота,имаш и резерв от мощтност когато го натиснеш плавно и се доразвърти турбото.Плюс това,предполагам когато донастъпиш педала рязко колата мигновенно сваля предавките сама за да е в по-високи обороти мотора и да ускори по-бързо.

До Италфена.
Колкото до това какво ще стане ,ако си караш колата на всичката газ до прекъсвач по магистралата,моя опит при различните марки е различен . Понякога се късат биели (алфета 2000) -мотора директно за скраб.Смесва масло с антифриз (156 1.9жтд)-за по просто направо колата за скраб. Комшулък между цилиндрите в гарнитурата (екотек 1.6 16v)- нова гарнитура +две биели с бутала . На алтернатора му се скапва намотката в ротора(рено j7t 2.2)-смяна алтернатор. Къса се ангренаж щото беше с тесния ремък (ланча delta 1.6 8v) -смяна на всички клапани и два водача,после вече с широкия ремък няма ядове. И най-тъпото :след кратко форсиране до прекъсвач се пръска на парчета датчика за налягане на хидравликата (рено 1.4 8V май 710 N се води)-смяна на датчика и ново хидравлично масло .
На писта на 156 след десетина минути на високи обороти хидравликата започва да се ебава, точно когато влизаш в завоя се втвърдява волана.
И иначе винаги съм следял температурата и налягането,но това май не помага много.

mimouzunov
07-04-2020, 23:46
Хе,хе, ами...направили са връзката човек/машина фалшива. Разходът се очаква да падне нататък. След като ризите на моторът се полират, съпротивлението от триене ще намалее, разходът на гориво - съответно. Не я юркайте в спортен режим известно време. Ако ви е важно да я ползвате дълго де. Ако след три години ще я продавате - тоя след вас да му мисли.

Ако ризите се полират... Нещото наречено хонинг къде отива!?! Какво се случва след това!? Питам щото си обяснявах нещата по-различно...

ivan dimitrov
07-04-2020, 23:59
Ако ризите се полират... Нещото наречено хонинг къде отива!?! Какво се случва след това!? Питам щото си обяснявах нещата по-различно...

Ами ...поинтересувайте се какво е хонинговане, каква е целта му и как точно се прави. Тогава ще си обясните защо има следи по новите цилиндрови втулки(при новите върхови технологии ги няма), и защо се налага параметрите на нов двигател, да се ограничават, докато тия следи не изчезнат.
И това, щото много хора пишат некви неща, ама.....

mimouzunov
08-04-2020, 00:07
Ами ...поинтересувайте се какво е хонинговане, каква е целта му и как точно се прави. Тогава ще си обясните защо има следи по новите цилиндрови втулки(при новите върхови технологии ги няма), и защо се налага параметрите на нов двигател, да се ограничават, докато тия следи не изчезнат.
И това, щото много хора пишат некви неща, ама.....

Лично съм карал блока от сиерата ми преди време за "разтъргване" заради новите бутала (ремонтни) и естествено и хонинг бяха направили...
Знам какво е хонинга, но от прочетенето сметнах че е написано "полират" в смисъл износят...
Хонинг трябва да си има.

ivan dimitrov
08-04-2020, 00:21
Лично съм карал блока от сиерата ми преди време за "разтъргване" заради новите бутала (ремонтни) и естествено и хонинг бяха направили...
Знам какво е хонинга, но от прочетенето сметнах че е написано "полират" в смисъл износят...
Хонинг трябва да си има.
Реално точно това е смисалът. Малките грапавини, оставени след хонинговането, биват износени, като материалът от това действие, отива в маслото. Като целта е да се полира цилиндровата втулка. На времето, когато се правеше начално разработване на двигателите, се използваше и масло с висока киселинност, за да бъде ускорен тоя процес.
Ако имате съмнения - кога триенето е по малко, вземете парче стъкло и съответно парче шкурка, та опитайте да придвижите един и същ къс материал по двете повърхности.
Като казах - поинтересувайте се, май споменах за целта и начинът. иначе - то ясно че е стъргане на метал.

mimouzunov
08-04-2020, 00:32
Реално точно това е смисалът. Малките грапавини, оставени след хонинговането, биват износени, като материалът от това действие, отива в маслото. Като целта е да се полира цилиндровата втулка. На времето, когато се правеше начално разработване на двигателите, се използваше и масло с висока киселинност, за да бъде ускорен тоя процес.
Ако имате съмнения - кога триенето е по малко, вземете парче стъкло и съответно парче шкурка, та опитайте да придвижите един и същ къс материал по двете повърхности.
Като казах - поинтересувайте се, май споменах за целта и начинът. иначе - то ясно че е стъргане на метал.

Аз пък все съм си мислил, че хонингът не е грапавина а микро канал/нарез в цилиндъра "остърган" под определен ъгъл чиято задача е да задържа масло което да улеснява триенето м-у сегмент и блок/риза....

ivan dimitrov
08-04-2020, 00:54
Аз пък все съм си мислил, че хонингът не е грапавина а микро канал/нарез в цилиндъра "остърган" под определен ъгъл чиято задача е да задържа масло което да улеснява триенето м-у сегмент и блок/риза....

Е, то някой даваха и съвети да се шкурят вече разработени двигатели при ремонт. Някой специалисти съветват и да се пилят маховици, но от това не следва че са прави.
Ако целта е да остане масло по цилиндровата втулка, просто махнете маслообиращите сегменти. Ще получите супер смазване.
Целта на хонингът, е да се уточни размерът на блокът/втулката, като режещият инструмент извършва възвратно/постъпателни и кръгови движения едновремено. Теоретично, ако процесът продължи достатъчно дълго, с различни начални точки, крайният резултат ще е полирана втулка.
Следва да Ви предложа нов експеримент - взимате две бирени бутики и ги търкате една в друга. след това - омаслена бирена бутилка, търкате със шкърка, при един и съш натиск.

546
08-04-2020, 04:59
Кои са тези автомобили създадени ...

Ето една таквази кола за продан.Естествено от нашата любима марка.На 1000 км.пробег само. Че и цената е дори под тази на 4С с такъв пробег.Корона вирус промоция баце,обявата е от две седмици,може да звъннеш и да ги оферираш да смъкнат още, но и на 27 000 евра,кво му плащаш?
Скачиш вътре и газ до дупка.Мотора е Алфа Ромео 2 литра инжекция на базата на серийно произвеждания двигател-така е било по правилник.Иначе няма как да е в този клас.Предполагам е на базата на мотора в 155 или 75.Разликата би трябвало да е в материала на клапаните,пружинките им ,разпредилителните валове,интейка ,генерацията,горивната с-ма и електрониката.Евентуално буталата са олекотени и са от различна сплав от заводските ,биелите също са по-леки и са ковани ,може би и допълнително обработени.Плюс специални лагери на коляновия вал и подобрено охлаждане на маслото и евентуално специална охладителна течност.Дет се вика почти стокова машина. Конете са повечко заради оборотите.Няма компресор
да се чупи,че може би и свещите са от по 5 кинта.Предполагам е ограничена до 7500 об/мин. и има и рестриктор на въздуха в уйовината дето стърчи от дясно.Но пък си я караш без страх все във високите обороти чак до като магнет марелито те надцака .Обикновенно тези коли са си изкарвали яко натискане над 5000 км.без ревизия.Значи има към още 4000 живот ,после минава през сервиза и пак е готова за бой. ;)
https://www.reezocar.com/en/voiture-occasion/alfa+romeo-romeo-RZCATSFR7544CBC64B0A.html

italfen
08-04-2020, 07:14
Колкото до това какво ще стане ,ако си караш колата на всичката газ до прекъсвач по магистралата,моя опит при различните марки е различен . Понякога се късат биели (алфета 2000) -мотора директно за скраб.Смесва масло с антифриз (156 1.9жтд)-за по просто направо колата за скраб. Комшулък между цилиндрите в гарнитурата (екотек 1.6 16v)- нова гарнитура +две биели с бутала . На алтернатора му се скапва намотката в ротора(рено j7t 2.2)-смяна алтернатор. Къса се ангренаж щото беше с тесния ремък (ланча delta 1.6 8v) -смяна на всички клапани и два водача,после вече с широкия ремък няма ядове. И най-тъпото :след кратко форсиране до прекъсвач се пръска на парчета датчика за налягане на хидравликата (рено 1.4 8V май 710 N се води)-смяна на датчика и ново хидравлично масло .
На писта на 156 след десетина минути на високи обороти хидравликата започва да се ебава, точно когато влизаш в завоя се втвърдява волана.
И иначе винаги съм следял температурата и налягането,но това май не помага много.

Този твой опит са му оказали влияние доста други фактори. Правя средно по 30-35хил на година, никога не съм правил двигател. Около 20тина коли съм имал до сега,като дори и 75-цата не я жалих много.

Примерът ти с обявата ми хареса доста :)

mimouzunov
08-04-2020, 10:24
Е, то някой даваха и съвети да се шкурят вече разработени двигатели при ремонт. Някой специалисти съветват и да се пилят маховици, но от това не следва че са прави.
Ако целта е да остане масло по цилиндровата втулка, просто махнете маслообиращите сегменти. Ще получите супер смазване.
Целта на хонингът, е да се уточни размерът на блокът/втулката, като режещият инструмент извършва възвратно/постъпателни и кръгови движения едновремено. Теоретично, ако процесът продължи достатъчно дълго, с различни начални точки, крайният резултат ще е полирана втулка.
Следва да Ви предложа нов експеримент - взимате две бирени бутики и ги търкате една в друга. след това - омаслена бирена бутилка, търкате със шкърка, при един и съш натиск.

Двигателят на алфата която имам е на около 250000км... Преди време го отварях за гарнитура и някои доработки.... Е какво излиза на практика обаче!?!? Излиза че все още не е разработен (по вашата теория) защото хонинг все още има по ризите!?!?!! (някъде и снимки трябва да има)
Разбирам какво се опитвате да ми обясните, но то не е съвсем правилно.
Ще се опитам да дам нещо като пример и какво съм видял аз лично.
Махам главите на два двигателя, износен двигател и читав работещ. Ако омазня цилиндрите и на двата с масло и след това хвана един парцал и се опитам да изчистя маслото се получава следното. Цилиндъра които е износен и няма хонинг се изчиства с 1-2 движения на ръката и става сух. Като се опитам обаче да изчистя маслото от читавия цилиндър които има хонинг, с 1-2 движения на парцала НИЩО не се получава, на пипане с ръка цилиндъра продължава да си е мазен...

ivan dimitrov
08-04-2020, 12:51
Този твой опит са му оказали влияние доста други фактори. Правя средно по 30-35хил на година, никога не съм правил двигател. Около 20тина коли съм имал до сега,като дори и 75-цата не я жалих много.

Примерът ти с обявата ми хареса доста :)

Това че вие не сте правил двигател, не означава че друг след вас не е. Освен ако не ги откарвате в Надин разбира се. 20 коли.....за колко години това?

Двигателят на алфата която имам е на около 250000км... Преди време го отварях за гарнитура и някои доработки.... Е какво излиза на практика обаче!?!? Излиза че все още не е разработен (по вашата теория) защото хонинг все още има по ризите!?!?!! (някъде и снимки трябва да има)
Разбирам какво се опитвате да ми обясните, но то не е съвсем правилно.
Ще се опитам да дам нещо като пример и какво съм видял аз лично.
Махам главите на два двигателя, износен двигател и читав работещ. Ако омазня цилиндрите и на двата с масло и след това хвана един парцал и се опитам да изчистя маслото се получава следното. Цилиндъра които е износен и няма хонинг се изчиства с 1-2 движения на ръката и става сух. Като се опитам обаче да изчистя маслото от читавия цилиндър които има хонинг, с 1-2 движения на парцала НИЩО не се получава, на пипане с ръка цилиндъра продължава да си е мазен...

Двигател на 250 000 км, със следи от хонинговането!? Веднага се свържете с представител на марката. Ще станете милионер. Тоя двигател е безценен.

italfen
08-04-2020, 14:13
Това че вие не сте правил двигател, не означава че друг след вас не е. Освен ако не ги откарвате в Надин разбира се. 20 коли.....за колко години това?

Същото правило важи и за обратното. 14 години.

mimouzunov
08-04-2020, 20:34

Двигател на 250 000 км, със следи от хонинговането!? Веднага се свържете с представител на марката. Ще станете милионер. Тоя двигател е безценен.

Имам снимки но за жалост съм снимал други детаили и не се вижда добре...
Нека и някои друг се включи които е разтурял работещ двигател за да каже имало ли е при него следи от хонинговането или е било гланц...

ivan dimitrov
08-04-2020, 20:44
Същото правило важи и за обратното. 14 години.

Да ги закръглим на 20г, че лесно се смята. Значи, твърдите че понеже юркате машинките често на максимални обороти(пълна газ и макс обороти е различно нещо) и не сте правили ремонт на двигател цели 30000км, тия, дето караме една кола по 5-6-10г, трябва да приемем, че е нормално да се кара на макс. обороти(прекъсвач) по вече от тридесет, четиридесет секунди!?
Или!?
Какво е това правило, за което важи обратното?

Имам снимки но за жалост съм снимал други детаили и не се вижда добре...
Нека и някои друг се включи които е разтурял работещ двигател за да каже имало ли е при него следи от хонинговането или е било гланц...
Добре ще е, да се включи някой, който е учил ДВГ. Някой който знае - що е то допуски и зглобки, клас на точност, клас на гладкост. Някой който знае - що е то хонинговане, кога, защо и как се прави. След като средното ми образувание е със специалност ДВГ, след 3г на конвеер в монтажен цех и 5г в изпитание и няколко месеца в ремонт на Вамо, снимки не ми трябват. Май точно вчера гледах филмче, за двигател на Ямаха, произведен за друг японски производител наречен Нюрбор Ринг, който щателно полираха самураите. А го полираха, щото става въпрос за 500 бройки за две години и - край. Щото цената на колата не може да се избие.
Мен няма как да ме убедите. Посъветвах ви да разучите - що е то хонинг, тоя метод се прилага не само при двигатели.

italfen
08-04-2020, 21:00
Да ги закръглим на 20г, че лесно се смята. Значи, твърдите че понеже юркате машинките често на максимални обороти(пълна газ и макс обороти е различно нещо) и не сте правили ремонт на двигател цели 30000км, тия, дето караме една кола по 5-6-10г, трябва да приемем, че е нормално да се кара на макс. обороти(прекъсвач) по вече от тридесет, четиридесет секунди!?
Или!?
Какво е това правило, за което важи обратното?

Карате на макс в обороти 30 хиляди километра и после продавате и си решавате проблема с ремонтирането на двигателя.

Обратното гласи, че този преди мен ако е правил ремонт, не означава че и аз няма да правя след него.

consult
09-04-2020, 17:37
Да Ви споделя нещо,че ми е интересно.1996 година - карах ладата на баща ми.Писна ми по 2 пъти в седмицата да правя центровка.Случайно се запознах с някав образ много разбирал от електроника.Значи какво направи тоя-прати ме да си купа модул многоискрово запалване за лада самара,отнякъде намерил бобина от мицуиши на 14 000 волта,малко стругарска работа и датчик на Хол.Като гледах кви ги върши викам бащата ме отрепа тва делкото как го изкорми и само квото не му хареса и в контейнера.Запалих ,тоя нагласи делкото и вика не давай да пипат тука че градуси нищо общо нямат с лада.Резултатите- както ми обеща никога не се наложи да се прави центровка,колата почна да гори с 2 кила по-малко и най-интересното палеше веднага неависимо от температурата.И най-интересното палиш,дърпаш ръчната слизаш и се навеждаш до аспуха - а отам нито дим нито конденз,нищо,навеждаш се и не мирише на дим ,ако не си зад колата ще помислиш че на другия край на аспуха има не ДВГ а компресор на ток.Сякаш всичко изгаряше на 100%,ако някой може да ми обясни и защо не ги правят така колите като някав хахо го прави пред тях на улицата.Колата и в движение все така нищо от аспуха а мерцедеси и други западни коли конденз,вода,пушек особено в есенно хладно време.???

alfa racer GTA
09-04-2020, 21:28
Защото ги правят :
1.според зададените пари и целеви пазар

2.инженери, а не автопапатолози като този който е видял доста недомислици и сътворени инженерни глупости и е преценил какво е най-надеждното и доброто за даден автомобил.

Инженерите първо взети от студентската скамейка се учат, след това1-3 година проектират за един производител и докато дойде време за обратния фийдбек, са мигрирали за по-голяма заплата при друг производител, и трето докато "дойде фийдбека" вече зор за нов двигател и модел или фейслифт, ама материалите поскъпнали и трябва нещичко да се "поотреже" и без да искат "отрязали" я нещо от двигател, я от скоростна кутия, я раздатки...

3. Конкуренцията постоянно притиска производителите и те все гледат как да излъжат потребителя с нещо "ново" и от това бързане = "бързата работа, срам за майстора..."(инженера и производителя)...

То и затова днешните автомобили да "еднодневки" о трудно вече се намира здрав модел автомобил...

Яко се подхранва консумеризма - купуваш караш 5(7 при корейците) години колкото е гаранцията и "хвърляш" някой друг да си троши главата с нея...
Така е проектиран конкретният модел...

Или слагаш удължена гаранция от 7 и дори 10 години и заедно с нея слагаш и €€€€ на тази гаранция за тези години след 2-та или третата година...

П.П.

Ма тая лада ни катализатор има, ни нищо по нея -голи са като пушки...

И тая лада на практика е Фиат...

BO
10-04-2020, 12:21
Има и коли, които изкарват и над 10 години без да пипнеш абсолютно нищо освен течности, филтри, крушки, чистачки и акумулатори.:drinking:

Обикновенно тези коли са си изкарвали яко натискане над 5000 км.без ревизия.Значи има към още 4000 живот ,после минава през сервиза и пак е готова за бой. ;)

Аз съм 99.999% сигурен, че всеки автомобил ще изкара въпросните 5000 км на яко натискане. Това ли е целта за това дали една кола е здрава? Все си представях цифрите х100. :)
На младини със сигурност имам доста повече километри на 100% товар на ДВГ-то дооста над 5к километра в посоката София->Бургас->София. Тези километри ги правихме за седмица. На ден сме правили 2 пъти този маршрут, при 100% педал на газта през цялото време (изключваш там, където не може - примерно някой пред теб да излезе). ДВГ не сме чупили. ОТ време на време се предава нещо по периферията. :)

ivan dimitrov
10-04-2020, 13:37
Има и коли, които изкарват и над 10 години без да пипнеш абсолютно нищо освен течности, филтри, крушки, чистачки и акумулатори.:drinking:

Аз съм 99.999% сигурен, че всеки автомобил ще изкара въпросните 5000 км на яко натискане. Това ли е целта за това дали една кола е здрава? Все си представях цифрите х100. :)
На младини със сигурност имам доста повече километри на 100% товар на ДВГ-то дооста над 5к километра в посоката София->Бургас->София. Тези километри ги правихме за седмица. На ден сме правили 2 пъти този маршрут, при 100% педал на газта през цялото време (изключваш там, където не може - примерно някой пред теб да излезе). ДВГ не сме чупили. ОТ време на време се предава нещо по периферията. :)

Максимално натоварване(пълна газ) и максимални обороти не са едно и също нещо. Ако вземем това предвид - спор няма. В случаят ставаше въпрос за състезателни автомобили, които се натискат на пределът на механиката, в някой случаи по малко и от 5к километра, след което се ревизират. Там обикновено се взимат допълнителни мерки, за да е възможно моторът да работи по дълго време на макс. обороти.

BO
10-04-2020, 15:41
Ако ще издребняваме и в автомобилния спорт много рядко има такива, които държат двигателя постоянно в максимален оборотен режим.
Почти всички превключват скорости, които движат ДВГ-то в обороти различни от максималните такива.

Бобби
10-04-2020, 18:25
Ебати, ебати......много сте добри, от тема за жулиета и хюндай кона докъде стигнахте, до прекъсвач и високи обороти,това е ефекта на незоадоволен пубер без никакъв ефект в динамиката..;)......е и модератора ви даде нова насока все пак......:)))

546
10-04-2020, 19:00

Во , да се поддържа скорост от порядъка на 170-180 км.ч. на автомобила са му необходими около 100 к.с. ,което горе долу го може масовата съвременната атмосферка 1.6 16V. на около 5000 оборота. Турбо мотора 1.6 има същата мощт,но при по-ниски обороти- примерно 3700 и дори турбината няма да е натоварена на 100%.Та тази корейска кола си е направена за да се кара с до толкова и си е надеждна при такъв режим на работа колкото всяка друга кола с такава мощтност.
НО си има и 160 коня ,щото ,ако застигнеш и решиш да изпревариш някой дето се движи със 160 ,а ти си с 170 да мож го изпревариш за под километър лесно и безопасно без да пречиш на тези които карат наистина бързи коли ,чиито мотори са на по-малко от половина натоварени при тези скорости.
Иначе и аз съм любопитен колко може 1.6 турбо хюндай кона,например на една дистанция от около 4000 км. за 24 часа на бърза писта ,но и да се гони с Алфа 75 1.8 турбо ,а онова състезателно чудо с атмосферната двойка да кара с тяхната скорост,и да се види коя колко ще издържи ;)

ivan dimitrov
10-04-2020, 21:36
Ако ще издребняваме и в автомобилния спорт много рядко има такива, които държат двигателя постоянно в максимален оборотен режим.
Почти всички превключват скорости, които движат ДВГ-то в обороти различни от максималните такива.

Не издребняваме. Реших да уточня, защото тая посока на темата я дадох аз, като написах че не е нормално двигател да се юрка на прекъсвач продължително време.
Вероятно не сте обърнал внимание.

consult
10-04-2020, 22:06
Май никой не се изказа за ладата на баща ми и за гаражния и тунинг.

italfen
11-04-2020, 06:57
Не издребняваме. Реших да уточня, защото тая посока на темата я дадох аз, като написах че не е нормално двигател да се юрка на прекъсвач продължително време.
Вероятно не сте обърнал внимание.

Да, аз точно така правя... извънграда карам на 2ра с 90км/ч, само като изпреварвам слагам 3та, после пак връщам на втора. Смисълът на спора беше за високи обороти, ясно е че само безмозъчни биха карали на прекъсвач.

alfa racer GTA
11-04-2020, 09:20
ГолеМ спор, голямо чудо в тая тема...

Та като се разгоря спора, сега сутринта се сещам за нещо смешно:

-Карам си 159-ката лятото на 2017г. по магистрала Тракия на път за Бургас и от там за Камчия и някъде по пътя след Стара Загора и преди Ямбол се чува едно много яко ръмжене на двигател, ама си личи че не е обикновен двигател -поглеждам веднага в страничното огледало от моята страна и виждам в лява лента едно жълто Ламбо.Карах със 125-130кмч и казвам на жената : "Идва едно ламборджини отляво".Лабото беше "Авентадор" задмина ни плавно-плавно със скорост в ограничението -->точно 140кмч .
Точно ни задмина и е на 15-20 метра пред нас, аз поглеждам към жената и й казвам със сериозна физиономия "Ей сега е момента да задмина това ламборджини и да разказвам":naughty:, отвътре ме напушва яко смях ма стискам джуки, а тя само ме погледна :coolio: .

Та т'ва ламборджини със 140кмч имах чувството че двигателят му страда яко, заради тази бавна за него скорост.Мъчеше се горкият.Пича/ката караше точно в ограничението= 140кмч и предполагам на темпомат(ако има такъв), но тези коли не са направени за такава скорост.
От звука на двигателя останах с чувството че тая кола си иска едно 180-200-240кмч, за да се чувства добре двигателя...

Бобби
11-04-2020, 20:00
Да, аз точно така правя... извънграда карам на 2ра с 90км/ч, само като изпреварвам слагам 3та, после пак връщам на втора. Смисълът на спора беше за високи обороти, ясно е че само безмозъчни биха карали на прекъсвач.

Тоя безмозачен коментар в темата ти го зачекна...ама айде бъди здрав ....няма нужда да ни отговаряш, как върви колата на прекъсвач или във високи обороти.....просто тогава силата и умира...и малко по рано...ае да се научиш да превключваш по рано скоростите.....

italfen
12-04-2020, 06:40
Тоя безмозачен коментар в темата ти го зачекна...ама айде бъди здрав ....няма нужда да ни отговаряш, как върви колата на прекъсвач или във високи обороти.....просто тогава силата и умира...и малко по рано...ае да се научиш да превключваш по рано скоростите.....

Първо - никъде не съм споменал, че карам на прекъсвач.

Второ - ти с този "безмозАчен" коментар зачекваш колко са ти далече автомобилите, като слагаш всички под един знаменател как се карат и кога трябва да се превключва.

Трето - личи си, че 24 клапаново арезе никога не си карал. Както и доста други високооборотни автомобили.

Ето графика на 2.5 v6 24v, надявам се с "мозака" който разполагаш, сам да се сетиш кога трябва да превключиш предавка.

https://i.postimg.cc/zGPFT1Hw/2-5.jpg

ivan dimitrov
12-04-2020, 13:54
[/IMG]

Това добре, ама никой преди Вас не е споменавал понятието "високи обороти". Ставаше въпрос за максимални обороти,
Що е то "виоки обороти"? Според Вас, това изглежда е 6800, щом смятате че моторът от графиката е високооборотен.
Гледайки графиката, номиналните обороти на тоя двигател са околу 5-6000(не го познавам тоя двигател), та........колко са високите обороти за него?
Ако Ви попитам - колко са минималните, номиналните, оборотите при които въртящият момент е най голям, вероятно отговорът няма да ви затрудни.
Разбирате ли защо никой освен вас нямаше предвид - високи обороти?
Сарказмът Ви е неуместен, защото при 90км/ч и на 4-та предавка, пак няма да сте близо до номиналните обороти предполагам.

italfen
12-04-2020, 18:53
Това добре, ама никой преди Вас не е споменавал понятието "високи обороти". Ставаше въпрос за максимални обороти,
Що е то "виоки обороти"? Според Вас, това изглежда е 6800, щом смятате че моторът от графиката е високооборотен.
Гледайки графиката, номиналните обороти на тоя двигател са околу 5-6000(не го познавам тоя двигател), та........колко са високите обороти за него?
Ако Ви попитам - колко са минималните, номиналните, оборотите при които въртящият момент е най голям, вероятно отговорът няма да ви затрудни.
Разбирате ли защо никой освен вас нямаше предвид - високи обороти?
Сарказмът Ви е неуместен, защото при 90км/ч и на 4-та предавка, пак няма да сте близо до номиналните обороти предполагам.

Ако вземем например, че двигателят има работен диапазон от 800 до 6800, високите обороти за мен ще са от 4800 до 6800, като средните ще са от 2800 до 4800, ниските 800 - 2800.
Високо оборотен мотор, считам за такъв който максималната му мощност се постига в края на оборотния диапазон. Обикновенно това са автомобили с 4 клапана на цилиндър, късоходова или каре концепция.
За сарказмът не го разбрах, защото може би не разбирам какво имате предвид Вие като "номинални обороти"?

ivan dimitrov
12-04-2020, 21:42
Ако вземем например, че двигателят има работен диапазон от 800 до 6800, високите обороти за мен ще са от 4800 до 6800, като средните ще са от 2800 до 4800, ниските 800 - 2800.
Високо оборотен мотор, считам за такъв който максималната му мощност се постига в края на оборотния диапазон. Обикновенно това са автомобили с 4 клапана на цилиндър, късоходова или каре концепция.
За сарказмът не го разбрах, защото може би не разбирам какво имате предвид Вие като "номинални обороти"?

Номинални обороти са тия, при които двигателят е най ефективен(при сметките, производителят се е "целил' в тях"). Съотношението обороти/въртящ момент/разход на гориво е оптимален, обикновено са посочени от производителят в ръководството за потребителите. По кривата на въртящият момент и кривата на мощноста, може да се съди(по скоро гадае) къде приблизително са номиналните обороти.
Един генераторен двигател, чийто максимални обороти са 1500, и си постига максималната мощност при 1500 об/мин, високооборотен ли е? Аз поне не се сещам за двигател, максималната мощност на който не е в края на оборотният диапазон. Може би имахте предвид - въртящият момент, но примерът с генераторът пак си остава в сила.

ivo_red
12-04-2020, 22:50
Като се гнявите, не е зле да знаете поне за какво. Аз като бивш собственик на Спарк мога да кажа кво се случва с него при каране в лютеницата за по-дълго без ремап. Бедна смес и каБум! Буталото се подава през капака на главата да види как е времето.

546
12-04-2020, 23:57
А я кажи спарка на 5000 оборота бива ли да се кара към час-два,че нещо пет скоростната кутия май ми идва къса.

dhtj
13-04-2020, 00:08
E че то всяко каране на магистралата ми е между 4 и 5 хил оборота. Тоест между 140 и 180. Нищо му няма, не се е оплакал. :D

Бобби
13-04-2020, 00:19

Второ - ти с този "безмозАчен" коментар зачекваш колко са ти далече автомобилите, като слагаш всички под един знаменател как се карат и кога трябва да се превключва.

Трето - личи си, че 24 клапаново арезе никога не си карал. Както и доста други високооборотни автомобили.

Ето графика на 2.5 v6 24v, надявам се с "мозака" който разполагаш, сам да се сетиш кога трябва да превключиш предавка.

https://i.postimg.cc/zGPFT1Hw/2-5.jpg

Първо... на прекъсвач и преди него в най високите обороти за мотора няма как да караш бързо, губиш от динамиката си....
Второ....за учителка по граматика може и да ставаш, но това което говориш за превключването няколко поста по назад ми подсказва, колко си в час зад волана....и м/у другото във второто имаш граматическа грешка, може да си я откриеш, а и бъркаш родовете....:))
Трето....няма да ти развалям виртуалните екстрасенски способности, като определяш, кой какво не е карал т.н... без да го познаваш, не съм от поколението отраснало с по-по-най на Къци Вапцаров, за да ти обеснявам какво съм карал и какво съм притежавал....ама вземи се оточни ако говориш за високи обороти, сравнявай си арезето с мазда рх 7, ако говориш за бързооборотни коли, ами то не е баш от тях...ама айде....аз още карам на дядо москвича...
Моля, не се занимавай повече с мен, нека си остана прост дюнерджия.....така ще се докажеш като заслужил екстрасенс...и може да обесняваш колко ти е голямо пишлето в интернет, без да го показваш....тоез кажи на колко годинки си....да видим тия 20 и няколко коли кога ги смени им навъртя по 35 хиляди....но не мене, за да не виснеш на някоя бензиностация, да си гледаш М-пакета на баварката и да си мислиш, че въри колкото М- паура, ама не...защото ако си сложиш памук в гащите не означава, че имаш големи топки....
п.п...мерси за таблицата....ако се опитам да гадя като теб....бих казал, че си айти специалист облъчен от монитора....

546
13-04-2020, 00:24
То тъй,ама с тия три сонди ми е притеснително.

dhtj
13-04-2020, 00:43
То тъй,ама с тия три сонди ми е притеснително.

На твое място щях да разкарам катализаторите и да я ремапна.

Карал съм стокови спаркове, карал съм спарк с генерация и ремап... Второто е по-сладко. :D

Бобби
13-04-2020, 00:47
E че то всяко каране на магистралата ми е между 4 и 5 хил оборота. Тоест между 140 и 180. Нищо му няма, не се е оплакал. :D

:)))....знам бе....нали щеше да ми доказваш как на четвърта скорост караш с 200км/ч....а след това си продаваше скоростомера в ония раздел за авточасти....

546
13-04-2020, 04:04
Аааа,страх ме е да не ма бият от тия гриинпиис,катализатори не пипам.Обаче това с обедняването го чувам от няколко човека вече и се чудя ква е причината.

italfen
13-04-2020, 04:54
Номинални обороти са тия, при които двигателят е най ефективен(при сметките, производителят се е "целил' в тях"). Съотношението обороти/въртящ момент/разход на гориво е оптимален, обикновено са посочени от производителят в ръководството за потребителите. По кривата на въртящият момент и кривата на мощноста, може да се съди(по скоро гадае) къде приблизително са номиналните обороти.
Един генераторен двигател, чийто максимални обороти са 1500, и си постига максималната мощност при 1500 об/мин, високооборотен ли е? Аз поне не се сещам за двигател, максималната мощност на който не е в края на оборотният диапазон. Може би имахте предвид - въртящият момент, но примерът с генераторът пак си остава в сила.

Мерси за пояснението, със сигурност и на 4та не е в номинален режим на 90км/ч. Не разбирам от генераторни двигатели. Имате право за въртящият момент. Това за максималната мощност го написах във връзка със спора за превключването на скоростите, просто има двигатели които съвсем в края на оборотите си достигат пика на мощност и за максимално ускорение е необходимо точно преди ограничителя да превключиш.

Първо... на прекъсвач и преди него в най високите обороти за мотора няма как да караш бързо, губиш от динамиката си....
:shocking:

ама вземи се оточни ако говориш за високи обороти, сравнявай си арезето с мазда рх 7, ако говориш за бързооборотни коли
Никой не е споменавал за бързооборотни двигатели, но я дефинирай бързооборотен двигател, за да разберем какво имаш предвид с това сравнение с Rx7.

Бобби
13-04-2020, 08:10
Мерси за пояснението, със сигурност и на 4та не е в номинален режим на 90км/ч. Не разбирам от генераторни двигатели. Имате право за въртящият момент. Това за максималната мощност го написах във връзка със спора за превключването на скоростите, просто има двигатели които съвсем в края на оборотите си достигат пика на мощност и за максимално ускорение е необходимо точно преди ограничителя да превключиш.

:shocking:

Никой не е споменавал за бързооборотни двигатели, но я дефинирай бързооборотен двигател, за да разберем какво имаш предвид с това сравнение с Rx7.

Аз сравнения не съм правил.... казах , ти да сравниш, защото говориш за макс високи обороти на който превключваш, та в тоя ред на мисли споменах маздата.....бързооборотен мотор е друга бира и в какъв диапазон ги достига....
И пак казвам Моля, не ми е приятно да коментирам с теб......няма как да изпитвам злоба и негативно отношение към теб или dnt, защото не ви познавам, за разлика от вас в някой спорове с мен...
Бъдете здрави....

BO
13-04-2020, 10:57
...обикновено са посочени от производителят в ръководството за потребителите...
Ако може да дадеш една извадка от ръководството на потребителите на някой модел на Алфа, който се кара в момента по пътищата, би било много добре.

Аз поне не се сещам за двигател, максималната мощност на който не е в края на оборотният диапазон.
http://youwheel.com/home/wp-content/uploads/2016/03/BMW_B58_N55_Output_Curve.jpg

italfen
13-04-2020, 14:52
Аз сравнения не съм правил.... казах , ти да сравниш, защото говориш за макс високи обороти на който превключваш, та в тоя ред на мисли споменах маздата.....бързооборотен мотор е друга бира и в какъв диапазон ги достига....
И пак казвам Моля, не ми е приятно да коментирам с теб......няма как да изпитвам злоба и негативно отношение към теб или dnt, защото не ви познавам, за разлика от вас в някой спорове с мен...
Бъдете здрави....

Как да няма злоба, след като си най-голямото дебилче в този форум, винаги търсиш заяждане и обиждаш.

Не съм те цитирал нито съм започвал дискусия с теб, за ми се молиш да не се занимавам с теб, обикновенно ти се включваш с безпочвените си мнения (като последното).

Никога точно обяснение или отговор, никаква последователност на мисълта, само лафове от кварталния магазин.

И само лицемерчо може да пожелава здраве, а преди това да нарича
незоадоволен пубер

Бобби
14-04-2020, 00:21
Как да няма злоба, след като си най-голямото дебилче в този форум, винаги търсиш заяждане и обиждаш.

Не съм те цитирал нито съм започвал дискусия с теб, за ми се молиш да не се занимавам с теб, обикновенно ти се включваш с безпочвените си мнения (като последното).

Никога точно обяснение или отговор, никаква последователност на мисълта, само лафове от кварталния магазин.

И само лицемерчо може да пожелава здраве, а преди това да нарича

Пубер е процес на развитие, незадоволен е въпрос на много неща, едното са годинките....и тъй като не си ги споменал в аватара....мое предположение, ама в тая тема такова обръщение към теб нямам, явно ти държи влага от някоя друга ....много високи обороти държиш с думата дебилче, добре че е виртуално, защото реално ще влезнеш в прекъсвач!!!....Когато някой те моли за нещо, обърни му внимание за да не се молят след време за теб...стара поговорка, няма е в интернет...
Аз, че съм неграмотен....такъв съм, защото съм израснал на улицата, ама ти с тоя среден род и думата лицемерчо ме навяваш на мисълта да не си гагауз...сега ще го търсиш в нета....аз лично нямам нищо против тая етническа група.....и да знаеш лицемер може да бъдеш към човек с който си имал нещо общо....
Пак ти казвам бъди здрав...това е въпрос на виждане, особено при дадената пандемия, а злобата яде от вътре дори и виртуално...това ти го казва 52- годишен, който е живял и видял малко повече от теб, независимо от оборотите който развиваш....;)

italfen
14-04-2020, 05:38
Това не е сайт за запознанства, за да е от значение на колко години си, че да дадеш компетентно мнение. А с твоята бавнооборотност няма да ти стигнат и още толкова години за да влезеш в час с автомобилите.

Ако имаш смелост заплахите си можеш да ми ги предадеш лично.

Какво си видял в живота се хвали на внуците, тук едва ли някой го интересува.

Бобби
14-04-2020, 12:10
Това не е сайт за запознанства, за да е от значение на колко години си, че да дадеш компетентно мнение. А с твоята бавнооборотност няма да ти стигнат и още толкова години за да влезеш в час с автомобилите.

Ако имаш смелост заплахите си можеш да ми ги предадеш лично.

Какво си видял в живота се хвали на внуците, тук едва ли някой го интересува.

Не било сайт за запознаства, а ме каниш на среща....нещо да не ти е сбъркана ориентацията...?...да предположим, че нямаш последователност в приказките си...
Продължи рода си, преди да лапаш протеина, за да нямаш проблеми.....остани си с здраве и не ме занимавай с глупости....и dnt го поканих да пием бира, а той отиде на шел да си прави селфи.....минало ми е времето да си създавам проблеми с детски простотии

italfen
14-04-2020, 13:15
Не било сайт за запознаства, а ме каниш на среща....нещо да не ти е сбъркана ориентацията...?...да предположим, че нямаш последователност в приказките си...
Продължи рода си, преди да лапаш протеина, за да нямаш проблеми.....остани си с здраве и не ме занимавай с глупости....и dnt го поканих да пием бира, а той отиде на шел да си прави селфи.....минало ми е времето да си създавам проблеми с детски простотии

Даниел беше там заради облога който имахте, че колата му не дига 200 на 4та. Той си направи селфи, да се види че не се е отметнал, понеже ти покафеняха гащите, върза му тенекия и си остана пред компютъра.

Че ти е минало времето е ясно, а в случая ти създаде проблем, което не подхожда на хора от твоята въздраст.

Бобби
14-04-2020, 14:45
Даниел беше там заради облога който имахте, че колата му не дига 200 на 4та. Той си направи селфи, да се види че не се е отметнал, понеже ти покафеняха гащите, върза му тенекия и си остана пред компютъра.

Че ти е минало времето е ясно, а в случая ти създаде проблем, което не подхожда на хора от твоята въздраст.

О....моля ти се, не влизай като трето лице на разговор на който не си присъствал, или с Дани си бил на конферентна връзка по телефона когато сме разговаряли...и с последствията... след това с негови авери, който навлезнаха за ден в форума, за да са му в помощ...:)))...то ако имаше модератори може да ти покажат някой неща дет са изтрили.....много съм последователен, ама вие си скачате...няма лошо, работя предимно с млади хора, но не така се постигат нещата.....е приятели сте, но аз не намесвам мойте когато имам проблем....всеки си намира майстора, включително и аз, но не си мисли, че си ти......е може и да се окажеш...това времето ще го покаже....виртуално, каквото и да кажеш не е реално.....празни приказки....а запри се....ако не да ти дам телефоният си номер и да си спретнем бой с маски заради пандемията....

Sunny
14-04-2020, 19:26
За последно предупреждавам

Обръщам се специално към italfen и Бобби - Спрете се !

После да няма питанки - Къде е темата ?